Tämä suomalaisnainen teki yhden metallibändin vihaamisesta tutkimuksen, josta kohkataan maailmalla

Joensuulainen Salli Anttonen on tehnyt Nickelback-vihasta artikkelin osaksi filosofian tohtorin väitöskirjaansa.

Grunge-sävytteistä hardrockia soittava Nickelback on 2000-luvun suosituin rockyhtye.

Chad Kroegerin johtaman radioystävällisen kanadalaisbändin albumeita on myyty yli 50 miljoonaa kappaletta ja suurinta hittiä How You Remind Me:tä on kuunneltu Spotifyssä yli 85 miljoonaa kertaa.

Sen lisäksi Nickelback on yksi maailman vihatuimmista yhtyeistä – jos ei vihatuin. Yhtyettä inhotaan niin paljon, että inhoamisesta on tullut omanlaisensa ilmiö.

Avointa halveksuntaa bändiä kohtaan tulee etenkin musiikkikriitikoiden taholta. Nickelbackin levyt saavat järjestään murska-arvioita. Tällä tavalla esimerkiksi Rumba taannoin uutisoi Nickelbackin keikan peruuntumisen.

Miksi Nickelbackia vihataan niin paljon?

Ja mistä se kertoo?

Joensuulaisella tutkijalla Salli Anttosella on vastaus: kriitikoiden asenteesta.

Anttonen tietää mistä puhuu. Hän on nimittäin kirjoittanut Nickelback-vihasta kokonaisen tieteellisen artikkelin. Se on osa Anttosen Itä-Suomen yliopiston tohtorin väitöskirjaa, joka käsittelee autenttisuuden ja uskottavuuden käsitteitä populaarimusiikissa.

“'Hypocritical Bullshit Performed Through Gritted Teeth’: Authenticity Discourses in Nickelback’s Album Reviews in Finnish Media” julkaistiin äskettäin Metal Music Studies -nimisessä brittitiedelehdessä (kyllä, kyseessä on ihan oikeasti akateeminen tiedejulkaisu).

Anttosen tutkimus on saanut huomiota ulkomaillakin, esimerkiksi BuzzFeed teki siitä taannoin jutun.

Suomeksi artikkelin nimi on suunnilleen ”’Tekopyhää hevonpaskaa hampaat irvessä’: autenttisuuden diskurssi Nickelbackin suomalaisissa levyarvioissa.” Otsikon sitaatti on itse asiassa peräisin Nytin levyarvostelusta. Nickelbackin vuoden 2012 Here and Now -levy sai Jose Riikosen arviossa tietysti yhden tähden.

Anttonen kertoo saaneensa alustavan ajatuksen artikkelista vuosien 2011–2012-aikaan, kun hän aloitteli väitöskirjaansa.

”Silloin netissä tuntui tulevan koko ajan vastaan Nickelback-vihaa, bändistä tehtyjä meemejä ja vastaavia, Minua alkoi kiinnostaa, miksi jokin bändi herättää tällaista inhoa.”

Nickelbackille kettuilevia nettikampanjoita onkin riitttänyt. Muutama vuosi sitten Facebook-ryhmä yritti kerätä suolakurkulle enemmän faneja kuin Nickelbackilla on.

2014 brittimies kampanjoi estääkseen bändin Lontoon-keikan ja helmikuussa amerikkalainen Jesse Carey alkoi kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen ryhtymällä ihmiskokeeseen, jossa kuunteli Nickelbackin musiikkia 168 tuntia putkeen.

Viime vuonna Australian poliisi etsintäkuulutti (pilke silmäkulmassa tietysti) Nickelbackin ”rikoksista musiikkia vastaan” bändin keikan alla.

”Olen aina vähän altavastaajan puolella. Halusin selvittää, mikä Nickelbackissa on joidenkin mielestä niin hirvittävän kamalaa” Anttonen sanoo.

"Minua kiinnostaa muutenkin hirveästi yleinen huonon musiikin käsite – miksi joistain bändeistä tulee sellaisen edustajia ja toisista ei.”

Hän päätti tutkia Nickelbackin levyarvioita ja rajasi aineiston suomalaisiin alan lehtiin ja sivustoihin.

”Yritin saada käsiini kaikki suomeksi kirjoitetut Nickelback-arviot. Selasin kirjastossa kaikki Soundi- ja Rumba-lehdet aikavälillä 2000–2014, tein nettihakuja Helsingin Sanomiin, Nyt.fi:hin, NRGM-sivulle ja muihin vastaaviin.”

Poimintoja niistä:

”Taitavassa tylsyydessään Nickelback on jopa pahempi kuin Bon Jovi – kuin hard rockin The Rutles, joka on varmuuden vuoksi riisuttu paljaaksi kaikesta huumorista.” (Pertti Ojala, Soundi 2003)

”Nickelbackin uusi kokoelmalevy sisältää seuraavat kappaleet: (...) Yläasteella oli sellainen vähän kouluampujan oloinen tyyppi jolla oli tämä soittoäänenä. (...) Biisi jonka L’Osservatore Romano äänesti ykköseksi Helvetissä soivien kappaleiden listalla.” (Joni Kling, NRGM 2013)

”Nickelback tunnetaan paitsi radiohiteistään myös särmättömän rockin ruumiillistumana, joka on pyyhkinyt raskaasta musiikista kaiken kapinan, intohimon, vaaran tunteen ja särmän.” (Saku Schildt, Nyt 2014)

Ja niin edelleen.

Samalla Anttonen alkoi kuunnella aktiivisesti bändin musiikkia. Nickelback ei ollut radiohittejä lukuunottamatta ennen tutkimusprojektia hänelle tuttu. Hän huomasi pitävänsä monesta yhtyeen biisistä (lempikappale on nykyään Figured You Out) – mutta myös sen, että Nickelbackiin lyöty karmean bändin leima hankaloitti siihen tutustumista avoimin mielin.

Arvioita läpikäydessään Anttonen yritti ensiksi selvittää, millä perusteilla kriitikot inhoavat Nickelbackin tuotantoa.

”Joissain arvioissa määritellään millaista on autenttinen, aito musiikki, ja käytetään sitä perusteluna. Että sen pitäisi olla omaperäistä ja epäkaupallista, jota Nickelback ei ole”, hän aloittaa.

”Pelkästään Nickelbackin musiikkityyli voi olla ongelmallinen monille. Se luokitellaan post-grungeksi, mikä on jo genrenä epäautenttinen, koska se nähdään grungen vesittämisenä tai kopioimisena. Toisaalta Nickelbackin musiikissa on paljon metallielementtejä, ja siinäkin kohtaa sen nähdään epäonnistuvan, eikä sitä suostuta hyväksymään metalligenren sisälle.”

Myös ”vääränlainen” fanikunta ja yleisö lisää Anttosen mukaan negatiivista suhtautumista.

”Yhdessä livearviossa areenakeikan yleisöstä puhutaan väheksyvästi ’kirkuvina pikkutyttöinä.’”

Kaikki tämä ei kerro niinkään Nickelbackin huonoudesta vaan musiikkilehdistön elitismistä, Anttonen sanoo. Nickelbackin haukkumisesta on tullut kriitikoiden tapa pönkittää musiikkimakuaan.

”Sen avulla musiikkilehdistö yrittää myös säilyttää autenttisuutensa. Jos lehdet hyväksyisivät tällaisen suurten massojen arvostaman, turvallisena pidetyn valtavirtayhtyeen, ne kokisivat kadottavansa särmänsä.”

Nickelbackia on tavallaan turvallista inhota. Arvostelijoiden tylytys ei hetkauta sen jättisuosiota tai tee sen jäsenistä vähemmän upporikkaita. Yhtye on suhtautunut siihen kohdistuvaan inhoon melko lunkisti ja itseironisestikin.

”Nykyään musiikkikritiikillä ei olekaan paljoa vaikutusta siihen, ostavatko ihmiset jotain levyä vai eivät. Sen sijaan pelissä on kriitikon uskottavuus”, Anttonen pohtii.

Miten tällaisesta elitismistä sitten voisi päästä irti? Siihen Anttosella ei ole vastausta – mutta jos niin kävisi, se voisi hänen mukaansa piristää koko musiikkijournalismia.

Lukemissaan artikkeleissa hän on kyllä huomannut myös kritiikkiä Nickelback-vihailmiötä kohtaan, sekä yrityksiä purkaa bändiä koskevia antipatioita.

Löytyi jopa suomalainen musiikkikriitikko, joka antoi Nickelbackin Dark Horse -levylle täydet viisi tähteä viidestä.

”Se oli mun mielestä tosi virkistävää. Yleisestä mielipiteestä huolimatta löytyi yksi, joka rohkeana uskalsi sanoa että minä tykkään tästä.”

Ja voihan lopulta olla, että musiikkimaailma tarvitsee aina jonkin yhteisen inhokin.

”Sellainen käsitys minulle on jäänyt. Niin kauan kuin musiikista kirjoitetaan, täytyy olla vastinkappaleita, joihin verrattuna voidaan määritellä autenttiset ja ’oikeasti hyvät’ bändit.”

”Esimerkiksi 1990-luvulla kaupallisuutta ja epäautenttisuutta edustivat poikabändit, ja nyt sitten Nickelback.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Tutkimus
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 2. 2

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 8. 8

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 9. 9

  Kiersimme Helsingin trendikkäitä parklet-paikkoja, joissa tunnelma on letkeä kuin mökkilaiturilla – mukana myös Stockmannin uusi kattoterassi

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 3. 3

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 4. 4

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 5. 5

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 8. 8

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 9. 9

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 10. 10

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 4. 4

  ADN: Alaskalaissenaattori asettui Trumpin ja republikaanien tahtoa vastaan ja nyt siitä voi kärsiä koko osavaltio – sisäministeriöstä soitettu ”huolestuttavia puheluita”

 5. 5

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 6. 6

  HS seuraa: Niinistö ja Putin kävivät oopperassa – venäläisnaisten seurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 7. 7

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 8. 8

  Poliisisaattue ja utelias yleisö seurasivat Vladimir Putinin vierailua Savonlinnan maisemissa – katso kuvat presidenttien päivästä

 9. 9

  Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

 10. 10

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 5. 5

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 6. 6

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 7. 7

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 8. 8

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 9. 9

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 10. 10

  HS seuraa: Niinistö ja Putin kävivät oopperassa – venäläisnaisten seurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 7. 7

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 8. 8

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 9. 9

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää