Valikko

Game of Thrones – tällä pääset kartalle, vaikket olisi katsonut yhtään jaksoa

Game of Thronesin kuudes kausi alkaa 25. huhtikuuta.

Game of Thronesin kuudes kausi alkaa 25. huhtikuuta. Teimme sen kunniaksi kaksi juttua.

Jos olet katsonut sarjaa, olemme tehneet sinulle erikoissivun ”Game of Thrones – pysy kartalla.” Se kertoo sarjan viimeisimmät käänteet. Sen löydät osoitteesta nyt.fi/got2016. Sivu päivittyy jokaisen jakson jälkeen.

Jos sarja ei ole sinulle tuttu, tämä hyvin perusteellinen juttu avaa sarjan lukuisien juonten taustoja. Juttu sisältää myös spekulaatiota siitä, mitä on tulossa, joka saattaa kiinnostaa vanhojakin katsojia.

Varoitus, juttu sisältää juonipaljastuksia koko tv-sarjasta tähän asti sekä jonkin verran uuden kauden trailereista. Mitään ei paljasteta kirjoista, niihin vain viitataan pari kertaa, ilman että juonia paljastuu.

 

Käydään nyt läpi sarjan päähenkilöiden tilanne kauden alkaessa. Henkilöt on koottu sen mukaan ryhmiksi, mihin he jäivät viidennen kauden lopussa. Ja tietysti, ei vain tarkastella taustoja, vaan myös spekuloidaan!

 

Boltonit hallitsevat Talvivaaraa, Sansa Stark pääsi pakoon

Starkin suvun kotilinnoituksessa Talvivaarassa valtaa pitää nyt Roose Bolton. Boltonit ovat vanha pohjoinen suku, joka tunnetaan tavastaan nylkeä vihollisensa elävältä. Talvivaaran hallitsijana Roose Bolton on myös Pohjoisen vartija, suoraan kuninkaasta seuraava vallanpitäjä pohjoisilla mailla.

Starkin suku hallitsi Talvivaaraa ja pohjoista tuhansien vuosien ajan. Game of Thronesin ensimmäisessä jaksossa kuningas Robert Baratheon tuli Talvivaaraan pyytääkseen Eddard ”Ned” Starkin, lapsuuden ystävänsä ja Pohjoisen vartijan, kuninkaan Kouraksi. Koura on kuninkaan lähin neuvonantaja ja tarvittaessa tämän sijainen.

Tapahtumat lähtivät vyörymään, kun Ned Starkin poika Bran Stark näki kuningatar Cersei Lannisterin harrastamassa seksiä kaksoisveljensä Jaime Lannisterin kanssa. Insestin paljastumisen välttämiseksi Jaime työnsi Branin ikkunasta alas. Mutta Bran jäi henkiin. Hänen äitinsä Catelyn Stark syytti Lannistereita murhayrityksestä.

Seuraava askel, joka sinetöi Starkien ja Lannisterien vihamielisyyden oli Ned Starkin vangitseminen.

Kun Ned Stark uhkasi Cersei Lannisterille paljastavansa totuuden, että Cersein lapsien isä oli tämän kaksoisveli Jaime Lannister, eikä kuningas Robert, Cersei heitti Nedin tyrmään odottamaan tuomiotaan.

Sen seurauksena Nedin poika Robb Stark kutsui Starkin pohjoiset vasallit ja julisti sodan Lannistereita vastaan. Tämä käynnisti suuren sodan, joka tultiin tuntemaan Viiden kuninkaan sotana ja joka repi suuren osan Westerosia.

Sodan viisi kuningasta olivat Joffrey Baratheon, joka hallitsi Rautavaltaistuimella, tämän kaksi setää Stannis Baratheon ja Renly Baratheon, jotka molemmat katsoivat kuolleen veljensä kruunun kuuluvan itselleen, sekä Pohjoisen kuninkaaksi julistautunut Robb Stark ja viimeisenä, Rautasaarten kuninkaaksi itsensä kruunannut Balon Greyjoy.

Sodan pyörteissä Balonin poika Theon Greyjoy valtasi Talvivaaran tv-sarjan toisella kaudella. Theon oli varttunut lapsesta Ned Starkin suojattina sen jälkeen, kun Starkit kukistivat Balon Greyjoyn aloittaman kapinan vuosia aikaisemmin.

Kun Theon valtasi Talvivaaran, Roose Bolton taisteli vielä muiden pohjoisen lordien tapaan Robb Starkin joukoissa. Roose Bolton lupasi Robbille lähettävänsä poikansa Ramsayn valtaamaan Talvivaaran takaisin.

Mutta Boltonit pettivät Robb Starkin ja ottivat Talvivaaran itselleen. Siinä vaiheessa Lannisterit olivat voittaneet Mustavirran taistelussa Stannis Baratheonin, joka yritti vallata pääkaupungin Kuninkaansataman. Roose Bolton laski, että Lannisterit voittavat todennäköisesti myös Robb Starkin armeijan.

Roose Bolton nimitettiin Pohjoisen vartijaksi kiitokseksi siitä, että hän petollisesti murhasi pohjoisen kuninkaaksi julistautuneen Robb Starkin ”Punaisissa häissä”, Freyn suvun kotilinnoituksessa Kaksosissa järjestetyssä verilöylyssä. Samalla murhattiin myös Robbin äiti Catelyn Stark, omaa sukuaan Vuolasvirran Tully. Punaiset häät nähtiin kolmannen kauden dramaattisessa yhdeksännessä jaksossa.

Nyt Roose Bolton on pettänyt myös Lannisterit. Hän naitti poikansa Ramsayn Sansa Starkin kanssa. Kuningataräiti Cersei Lannister ei tietenkään hyväksynyt Boltonien liittoa vihaamiensa Starkien kanssa. Liiton järjesti Petyr ”Pikkusormi” Baelish. Cersei raivostui kuullessaan tapahtuneesta ja komensi juuri Baelishin tuhoamaan Boltonit.

 

Sota pohjoisessa siis jatkuu.

Roose Boltonin poika Ramsay Bolton on johtanut isänsä armeijoita taistelussa suurella menestyksellä. Viidennen kauden lopussa Ramsay johti joukkonsa murskavoittoon laihaksi käyneitä Stannis Baratheonin joukkoja vastaan.

Boltoneilla on kuudennen kauden alkaessa valtava armeija, joka koostuu suvulle uskollisista sotilaista sekä palkkasotilaista. Moni palkkasotilaista on rintamakarkureita Stannis Baratheonin armeijasta. He jättivät Stannisin sen jälkeen, kun tämä polttomurhasi tyttärensä Shireenin. Tähän karmeaan tekoon Stannisin ohjasi hänen neuvonantajansa Melisandre, salaperäisen Valon herraksi kutsutun jumalan palvoja.

Taistelussa voittoisaa Ramsay Boltonia odottaa Talvivaarassa kylmä pettymys. Sansa Stark pääsi pakoon taistelun kaaoksessa, kun Ramsay oli poissa linnoituksesta, johtamassa Boltonin joukkoja. Ratkaisevaa oli kuitenkin se, että Sansa sai apua Theon Greyjoylta. Theon, jonka Ramsay kidutti ja aivopesi tahdottomaksi orjakseen kolmannen kauden aikana, löysi viime kauden lopussa omia voimiaan, Sansan ansiosta.

Sansa ja Theon ovat pakomatkalla. Sansa pyrkii todennäköisesti turvaan johonkin Starkin lukuisten edelleen uskollisten vasallien linnoituksista. Yksi vaihtoehto on Umberien linnoitus Viimeinen kotiliesi. Samaan paikkaan Bran Stark lähetti pikkuveljensä Rickon Starkin turvaan, villinainen Oshan kanssa, neljännellä kaudella.

Pohjoisessa vaeltavat myös Tarthin Brienne ja tämän aseenkantaja Podrick Payne, Tyrion Lannisterin entinen aseenkantaja. Brienne lupasi Catelyn Starkille suojelevansa häntä. Kun Catelyn Stark on kuollut, Brienne kokee nyt velvollisuudekseen suojella Catelynin tytärtä Sansa Starkia.

Brienne sai viime kauden lopulla kostonsa, kun hän tappoi Stannis Baratheonin, miehen joka murhasi veritaikuudella veljensä Renly Baratheonin, jota Brienne palveli ja rakasti. Renlyn murha tapahtui toisen kauden viidennessä jaksossa.

 

Bran Stark on oppinut käyttämään kykyjään Kolmisilmäisen Korpin luolassa

Brandon Stark on edesmenneiden Eddard ”Ned” Starkin ja Catelyn Starkin lapsista toiseksi nuorin. Orvoiksi jääneiden Starkin lasten kohtaloiden seuraaminen on yksi Game of Thronesin keskeisistä juonteista. Lapsista elossa ovat vielä Sansa, Arya, Bran ja Rickon Stark.

Brandon ”Bran” Stark on heistä ehkä kaikkein kiinnostavimmassa tilanteessa kuudennen kauden alussa.

Näimme hänet viimeksi neljännen kauden päätösjaksossa. Hän löysi näkyjensä ja Jojen Reedin ohjaamana Muurin takaa suuren lumopuun, jonka alla häntä odotti Kolmisilmäinen korppi. Bran on nähnyt unia ja näkyjä korpista aivan sarjan alusta asti. Näyissä se oli konkreettisesti kolmisilmäinen korppilintu. Korppi paljastui kuitenkin vanhukseksi, joka elää lumopuun alla, jonkinlaisessa yhteydessä puuhun. Lumopuut ovat muinaisia puita, joiden lehdoissa Westerosin ensimmäiset ihmiset palvoivat jumaliaan.

Luolan tarkkaa sijaintia ei tiedetä, mutta sen tiedetään sijaitsevan Kirotussa metsässä. Kirottu metsä on suunnilleen saman etäisyyden päässä Muurista kuin Crasterin linnoitus, josta Sam Tarly vapautti Neilikan ja tämän vastasyntyneen pojan kolmannen kauden neljännessä jaksossa. Se on paljon lähempänä Muuria kuin esimerkiksi Hardhome, jossa käytiin edellisen kauden kahdeksannessa jaksossa iso taistelu Kuolleiden armeijaa vastaan.

Branin opasti Korpin luolalle Jojen Reed, joka matkusti sisarensa Meera Reedin kanssa. Jojen lopulta uhrautui, jotta Bran pääsisi Kolmisilmäisen korpin luo. Meera on edelleen Branin mukana, kuten on myös Branin avustaja, hyvätahtoinen mutta yksinkertainen Hodor ja Branin hurjasusi Kesä.

Kolmisilmäinen korppi lupasi Branille opettavansa tämän lentämään. Käytännössä, Bran tulee varmaankin oppimaan käyttämään erikoisia kykyjään entistäkin paremmin. Branilla on taito mennä eläinten ja jopa ihmisten mieleen, ja halutessaan ohjata näitä. Lisäksi hänellä on selvänäköisyyden kyky, kyky nähdä näkyjä menneestä ja tulevasta. Tämän kyvyn kautta on todennäköisesti odotettavissa merkittäviä takaumia tapahtumiin ennen sarjan alkamista.

Branin kyvyt näyttäisivät olevan poikkeukselliset. Jojen Reed, joka opasti Brania tämän voimien käytössä, sanoi, että kukaan missään ei ole pystynyt menemään toisen ihmisen mieleen, siihen tapaan kuin Bran meni Hodorin mieleen, kun he piileksivät Villeiltä hylätyssä myllyssä, kolmannen kauden yhdeksännessä jaksossa. On helppo arvioida, että Bran tulee olemaan merkittävässä osassa tarinan jatkossa, kun Valkeat kulkijat vääjäämättömästi marssivat kohti etelää.

 

Muurilla ihmetellään, voiko Jon Nietos todella olla kuollut

Kuudennen kauden suurin arvoitus odottaa Muurilla, Yövartion päämajassa Mustalinnassa. Ned Starkin äpäräpoika Jon Nietos mitä ilmeisimmin tapettiin edellisen kauden päätöksessä. Jon Nietoksen ympärillä riittää kysymyksiä.

Miksi Jon Nietos tapettiin?

Jon Nietos äänestettiin Yövartion komentajaksi viidennen kauden toisessa jaksossa. Hän siis ehti johtaa kahdeksan jakson verran. Sinä aikana hän ehti saada ison joukon vihamiehiä Yövartiossa. Vihan syynä on liittoutuminen Muurin takana asuvien Villien kanssa.

Yövartiolla on pitkä historia. Se on tuhansia vuosia sotinut käytännössä vain Villejä vastaan. Alkuperäinen, todellinen uhka, jota vastaan Muuri rakennettiin ja Yövartio perustettiin Muuria vartioimaan, kahdeksan tuhatta vuotta sitten, on unohtunut. Alkuperäinen uhka olivat salaperäiset, yliluonnollisia voimia omaavat Valkeat kulkijat, jotka herättävät tappamansa uhrit eloon eräänlaisina zombeina, jotka liittyvät Kulkijoiden johtamaan kuolleiden armeijaan. Yövartion miehille Villit ovat nyt todellinen vihollinen. Jokainen Vartion mies on menettänyt ystäviään taistelussa Villejä vastaan. Moni, kuten nuori Olly, on menettänyt perheenjäseniään Villeille. Katkeruus ja viha ovat syvällä.

Jonin lopullinen anteeksiantamaton rikoksensa monien ”veljiensä” silmissä oli, että Hardhomen taistelussa Jon Nietos johti Yövartion miehiä kuolemaan Villien takia, Kuolleiden armeijan käsissä.

Me katsojat tietysti ymmärrämme, että Jon on oikeassa. Jon ymmärsi, että jos Yövartio ei päästä Villejä Muurin eteläpuolelle, tulossa oleva kuolleiden armeija tappaa kaikki Villit ja herättää heidät henkiin kuolleiden armeijaan.

Viimeistään edellisen kauden kahdeksas jakso Hardhome näytti, että kuolleiden armeija on käytännössä pysäyttämätön luonnonvoima. Kaikkien ihmisten täytyy liittoutua, jotta kenelläkään olisi mitään toivoa taistella sitä vastaan.

Onko Jon Nietos kuollut?

Voi tietysti spekuloida, onko Jon todella kuollut, vai ainoastaan vakavasti haavoittunut. Mitä todennäköisimmin Jon on kuollut, omien miestensä tappamana. Yövartion miehet eivät käyttäneet mitään pieniä puukkoja, vaan pitkiä tikareita. Kuusi pistoa sellaisella tappaisi kenet tahansa.

Jos Jon on kuollut, voiko hän herätä kuolleista?

Kuolema ei ole loppu Game of Thronesissa.

Melisandre, ”Punainen nainen”, Valon herraksi kutsutun jumalan palvelija, saapui edellisen kauden lopussa Muurille, Mustalinnaan. Tämä ei ole sattumaa.

Kolmannen kauden neljännessä jaksossa saimme kuulla, että toinen Valon herran pappi, Myrin Thoros, oli herättänyt lordi Beric Dondarrionin henkiin kuolleista jopa kuusi kertaa. He kuuluvat Viirittömään veljeskuntaan, joka puolustaa sodan kurjistamaa Westerosin tavallista kansaa lordien ja ryöväriritarien mielivallalta.

Melisandre voi löytää itsestään voiman tehdä saman Jonille.

Melisandre oli usean kauden ajan itsensä kuninkaaksi julistaneen Stannis Baratheonin neuvonantaja ja rakastajatar. Melisandre lähti Stannis Baratheonin leiristä Mustalinnaan, kun suuri osa Stannisin joukoista oli jättänyt entisen johtajansa. Melisandre vaati Stannisia polttomurhaamaan tyttärensä Shireenin sotamenestyksen vuoksi. Sotilaat eivät hyväksyneet julmaa tekoa, minkä jälkeen Stannisin taistelu oli hävitty.

Myös Stannisin toinen läheinen neuvonantaja, Ser Davos Merenverto, on nyt Mustalinnassa. Hän on tähän asti vastustanut Melisandrea, mutta ehkä nämä kaksi nyt löytävät yhteisen suunnan. Davos on hyväsydäminen ja oikeamielinen mies, eikä hän seiso vieressä katsomassa, kun Valkeat kulkijat tulevat.

Mitä Yövartiossa nyt tapahtuu?

Kun Jon makaa kuolleena, Ser Alliser Thorne yrittää todennäköisesti ottaa vallan Yövartiossa. Ser Alliser on Jonin pitkäaikainen vihollinen, jonka Jon yllättäen nimesi Ensimmäiseksi partiomieheksi viime kaudella. Jon halusi todennäköisesti vaimentaa vihollisensa suosimalla tätä. Ser Alliser kuitenkin lopulta johti kapinallisia veljiä, jotka puukottivat Jonia.

Mitä Villit tekevät?

Edellisen kauden lopussa Jon Nietos päästi Villit Muurin porttien läpi eteläpuolelle. Hän oli sopinut päästävänsä heidät asumaan alueelle, jota kutsutaan Lahjaksi. Se on laaja maakaistale heti Muurin eteläpuolella, jonka pohjoisen lordit antoivat aikoinaan Yövartion käyttöön, muun muassa maanviljelyyn.

Tämä on iso asia. Näin suurta joukkoa Villejä ei ole nähty Muurin eteläpuolella vuosituhansiin.

On täysin auki, miten rintamalinjat pohjoisessa tällä kaudella vedetään.

Boltonit miehittävät Talvivaaraa. Lukuisilla pohjoisen lordeilla on vielä isot armeijat.

Lordit ovat vanhoja Starkien vasalleja, ja ovat katsoneet aika pitkään sivusta sitä, että Boltonit kaappasivat Talvivaaran.

Suurin vasalleista on Karstarkien suku. He ovat pysyneet syrjässä syystä. Robb Stark mestasi lordi Rickard Karstarkin kolmannen kauden viidennessä jaksossa rangaistukseksi kahden vangitun Lannister-pojan tappamisesta. Karstark kosti sodassa kuolleet poikansa, joista toisen Jaime Lannister kuristi vapautuakseen vankeudesta.

Mutta lordeja riittää, kuten Umberit. Pohjoisen tilanne voi kääntyä moneen suuntaan.

Miten pohjoisen lordit suhtautuvat Villeihin? Liittoutuisivatko pohjoisen lordit Villien kanssa Boltoneita vastaan?

Asetelmaan kuuluvat myös Arrynin laakson ritarit ja sotajoukot. Kuningataräiti Cersei Lannister komensi Petyr Baelishin lähettämään Laakson joukot Boltoneita vastaan.

Kun alueella on kohta ehkä jopa neljä armeijaa, näyttää sota väistämättömältä.

Sam Tarly lähti Crasterin luota pelastamiensa Neilikan ja pikku-Samin kanssa Vanhakaupunkiin, Kastelliin.

Westerosin eteläisimmällä rannalla sijaitsevassa Kastellissa kaikki Mestarit ovat saaneet koulutuksensa. Mestarit ovat kirjanoppineita ja parantajia, eräänlaisia tietäjiä.

Mestarin koulutus tulee kestämään vuosia – jos Sam käy sen loppuun asti. Jo merimatka pohjoisesta Muurilta kauas etelään tulee kestämään kauan.

 

Arrynin laakso on Petyr ”Pikkusormi” Baelishin otteessa

Petyr ”Pikkusormi” Baelish on Westerosin taitavimpia juonittelijoita, häikäilemätön mies, joka ei kaihda mitään keinoja lisätäkseen valtaansa ja jonka kunnianhimo on pohjaton. Baelish on pikkuhiljaa saanut yhä enemmän valtaa sarjan edetessä. Nyt hänen tukikohtansa on Arrynin laakso.

Koko Game of Thronesin tapahtumat lähtivät käyntiin ensimmäisen kauden alussa siitä, kun Kuninkaan Koura Jon Arryn murhattiin.

Vasta neljännen kauden seitsemännessä jaksossa paljastui, että Jon Arrynin myrkytti hänen vaimonsa Lysa Arryn, Petyr ”Pikkusormi” Baelishin kehoituksesta.

Baelish myös opasti Lysan kirjoittamaan kirjeen sisarelleen Catelyn Starkille, Eddard Starkin vaimolle. Kirjeessä hän arveli Lannisterien olevan syyllisinä Jon Arrynin kuolemaan.

Tämä oli keskeinen tekijä tapahtumasarjassa, jonka johdosta Starkit kävivät sotaan Lannistereita vastaan, mikä taas lopulta johti Viiden kuninkaan sotaan.

Kun muut sotivat, Baelish rakensi omaa uraansa käyttäen hyväkseen ympäröivää kaaosta. Petyr Baelish sai kruunulta palkkioksi Harrenhallin toisen kauden viimeisessä jaksossa. Palkkio oli kiitos taidosta, jolla Baelish neuvotteli liittolaisuuden Lannisterien ja Tyrellien välille, liittolaisuuden, joka toi Lannistereille voiton Mustavirran taistelussa.

Neljännen kauden viidennessä jaksossa Petyr Baelish meni naimisiin Lysa Arrynin kanssa ja murhasi tämän kaksi jaksoa myöhemmin. Näin Pikkusormi sai ainakin nimellisesti valtaansa Kotkanpesän, Arrynin suvun linnoituksen. Se on koko Westerosin turvatuin linnoitus, joka on käytännössä mahdoton valloittaa. Vaikka Bronn kyllä kehuikin Tyrion Lannisterille ensimmäisen kauden viidennessä jaksossa pystyvänsä siihen köysillä, koukuilla ja muutamalla kunnon miehellä.

Pikkusormella on ote Arrynin laakson nimelliseen hallitsijaan, heiveröiseen Robyn Arryniin. Pikkusormi on puhunut taitavasti Laakson lordeja puolelleen. Hän on valmis ottamaan isomman palan Westerosia ja käymään avoimesti mukaan valtaistuinpeliin.

Baelish tarjoutui kuningataräiti Cerseille lähettämään Laakson ritarit ja sotajoukot hyökkäämään pohjoista hallitsevien Boltonien kimppuun. Boltonit olivat Lannisterien liittolaisia, mutta Ramsay Boltonin avioliitto Sansa Starkin – joka on Cersein silmissä petturi – kanssa katkaisi sen liittolaisuuden. Kiitokseksi Cersei lupasi nimetä Baelishin pohjoisen vartijaksi Roose Boltonin sijaan.

Pikkusormi pelaa vaarallista peliä. Juuri hän juonitteli Sansan ja Ramseyn avioliiton, jonka johdosta siis Arrynin joukot ovat nyt käymässä Boltonien kimppuun.

Pikkusormen ote pohjoisesta riippuu nyt Sansasta. Hänellä on edelleen henkinen ote Sansaan, mutta kuinka kauan – se on avoin kysymys.

Joka tapauksessa, Arrynin laakson lordit ovat ylpeitä hallitsijoita ja heidän joukkonsa osaavat taistella talven hangessa. Talvi on saapunut ja tämä on tärkeä voimatekijä tulevissa taisteluissa.

Kun andalit saapuivat meren yli Westerosiin kuusi tuhatta vuotta sitten, he rantautuivat ensimmäisenä Laaksoon. Kaksikymmentä vuotta sitten Laakson joukot taistelivat Robert Baratheonin puolella kapinassa, jossa Targaryenin dynastia kukistettiin. Sen jälkeen Laakson lordit ovat pysyneet erossa Westerosin valtataisteluista. Olisiko nyt aika käydä taas taisteluun?

Joka tapauksessa, Pikkusormella riittää töitä ja hänellä on vaikka kuinka paljon vielä voitettavanaan.

 

Kuninkaansatamassa Lannisterien ja Tyrellien liitto rakoilee pahasti

Seitsemän kuningaskunnan pääkaupungissa on paikalla enää kourallinen tarinan päähenkilöitä. Moni on kuollut, moni on karkumatkalla ja moni on lähetetty pois.

Kuningataräiti Cersei Lannister yrittää epätoivoisesti pitää kiinni valtansa rippeistä. Hänen poikansa Tommen Baratheon on kuningas, mutta vain nimellisesti. Cersei on hallinnut poikansa kautta.

Cersei on ajanut pois suurimman osa kuninkaan Pienen neuvoston jäsenistä. Hänellä ei ole enää kovin montaa luotettavaa läheistä neuvonantajaa.

Cersein suunnitelmat räjähtivät hänen kasvoilleen pahimmalla mahdollisella tavalla viime kaudella, kun hänet vangittiin Baelorin suurseptiin, Seitsemän kuningaskunnan pääkirkkoon.

Cersei oli vain vähän aiemmin antanut Varpusiksi kutsutulle uskonpuhdistusliikkeelle oikeuden kantaa aseita ja valvoa sotilaallisesti uskon oppien seuraamista.Tämä Suurvarpuseksi kutsutun miehen johtama liike koostuu uskonsotureista, jotka ovat fanaattisia oikeaoppisuuden ja moraalisen puhdistuksen ajajia.

Cersei joutui vankeuteen epäiltynä lukuisista rikoksista, kuten insestistä, miehensä kuningas Robert Baratheonin murhan suunnittelusta ja tämän pettämisestä. Cersei tunnusti viimeksi mainitun ja maksoi siitä sovituksen kävelyllä, jossa hän kulki Baelorin suurseptistä Punalinnaan alasti, tavallisen kansan solvattavana.

Cersein tällä hetkellä ehkä uskollisin palvelija on Qyburn. Hän oli koulutettavana Mestariksi, mutta hänet erotettiin Kastellista johtuen hänen tekemistään merkillisistä kokeista.

Näiden kokeiden jatkokehittelynä hän sai viime kauden päätteeksi valmiiksi Gregor ”Vuori” Cleganen ruumiin käsittelyn. Kypäräpäinen hiljainen Kuninkaankaartin jäsen, joka viime jaksossa nosti Cersein käsivarsilleen, oli kuolleista herätetty zombi-Clegane, jonka suuren selän takaa Cersei varmasti lähtee hakemaan kostoaan Suurvarpuselle.

Virallisesti Cersein pitäisi joutua oikeuteen jäljelle jääneiden syytteiden takia. Hän vain pääsi vapauteen odottamaan sitä. Tosi asiassa hänellä ei varmaan ole aikomustakaan istua syytettynä rikoksistaan.

Cersein joutui lopulta syytteeseen oman juonensa seurauksena. Hän järjesti ensin syytteet Loras ja Margaery Tyrellille. He ovat edelleen vankeudessa.

Tyrellien matriarkka, Lady Olenna Tyrell, joka on sarjan taitavimpia vallankäyttäjiä, sai liittolaiseltaan Petyr Baelishilta vinkin, joka johti Cersein vangitsemiseen. Baelish kertoi Lancel Lannisterista, Varpusiin liittyneestä Cersein serkusta, jonka Cersei oli ottanut sänkyynsä. Lancel myös tiesi Cersein muista rikoksista.

Petyr Baelish ja lady Olenna ovat olleet liittolaisia jo jonkin aikaa. He juonivat yhdessä muun muassa kuningas Joffrey Baratheonin murhaamisen myrkyttämällä tämän häissä.

Tyrellit eivät tule katsomaan vierestä, kun suvun perilliset lojuvat tyrmässä. Yhteenotto Tyrellien ja Varpusten välillä on väistämättä edessä. Nähtäväksi jää, mihin Lannisterit tässä kiistassa asettuvat.

Tyrellien ja Lannisterien välinen liitto, joka toi Lannistereille voiton Mustavirran taistelussa, on kriisiytynyt. Tilanne näiden kahden valtasuvun välillä voi edetä konfliktiin asti. Tyrellien varallisuus on mittava, heillä on paljon viljelymaata ja suuret armeijat. Lady Olenna ei pelkäisi lähteä sotaan edes kruunua vastaan. Cersei haluaa tuhota Tyrellit. Mutta jos hänen setänsä Kevan Lannister, joka on kuninkaan Koura, pääsee vaikuttamaan asiaan, liitto Tyrellien kanssa jatkuu. Kevan Lannister on paljon parempi taktikko kuin Cersei ja hän osaa laskea. Lannisterit ovat köyhtymässä ja he tarvitsevat varakkaiden Tyrellien tuen.

Ylivarpusen joukkojen moralistinen ote Kuninkaansataman asukkaiden elämästä tiukentuu koko ajan. Viini on kaadettu katuojiin, bordellit suljettu ja homoseksuaalit tuomittu. Nyt Ylivarpunen on näyttänyt kansalle, että kerrankin uskon tiukka ote ulottuu myös kaikkein korkeimpiin. Tämä varmasti lisää Varpusten käynnistämän puhdasoppisuuden liikkeen suosiota kansan joukoissa ja sitä kautta myös Ylivarpusen valtaa.

Miten hän käyttää valtaansa seuraavaksi?

 

Vesipuutarhoissa Dornen prinssi Doran Martell yrittää pitää sukulaisensa kurissa

Martellien suvun hallitsema Dornen valtakunta Westerosin eteläisimmässä kärjessä on nyt kirjaimellinen käärmeiden pesä. Hallitsija, prinssi Doran Martell yrittää pitää kurissa sukulaisiaan, jotka janoavat kostoa Doranin veljen Oberyn Martellin kuoleman takia.

Kun kuningas Joffrey Baratheon myrkytettiin häissään, tämän äiti Cersei Lannister syytti murhasta veljeään Tyrion Lannisteria. Tyrion joutui oikeuteen syytetyksi. Westerosin perinteen mukaisesti Tyrionilla oli oikeus vaatia oikeudenkäyntiä kaksintaistelussa. Silloin syyttäjän että syytetyn valitsemat edustajat taistelevat ja voittajan puoli voittaa oikeudenkäynnin. Ajatus on, että jumalat antavat oikean puolen voittaa.

Tyrionin oikeudenkäynnin ratkaisemiseksi käydyssä kaksintaistelussa hänen edustajakseen ilmoittautui juuri Oberyn Martell. Hän hävisi Vuori Cleganelle ja kuoli.

Oberynin kolme tytärtä haluavat kostoa. He ovat kaikki taitavia sotureita ja heitä kutsutaan Hietakyiksi. Oberynin rakastajatar Ellaria Hieta on lietsonut Hietakyitä kapinaan Oberynin veljeä, prinssi Dorania vastaan.

Doran Martell teki viime kaudella Ellarialle selväksi, että jos tämä vielä pettäisi Doranin luottamuksen, seuraukset olisivat vakavat. Ja juuri niin Ellaria teki viimeisessä jaksossa. Hän myrkytti Myrcella Baratheonin.

Tyrion Lannister lähetti Myrcellan Dorneen toisella kaudella, vihittäväksi Doran Martellin pojan Trystane Martellin kanssa. Odottamaton tapahtui, Myrcella ja Trystane rakastuivat. Kun Jaime Lannister, Myrcellan virallinen eno ja todellinen isä, tuli vapauttamaan Myrcellaa viime kauden kuudennessa jaksossa, tämä ilmoitti ettei haluaisi lähteä.

Jaime ja Doran pääsivät sopimukseen, ja lopulta sekä Myrcella että Trystane lähtivät laivalla Jaimen kanssa kohti Kuninkaansatamaa. Trystanelle luvattiin paikka kuninkaan Pienessä neuvostossa, paikka joka kuului sitä ennen Oberyn Martellille.

Laivamatkalla Ellarian myrkky alkoi toimia ja Myrcella kuoli isänsä käsivarsille, juuri kun Myrcella oli ehtinyt kertoa Jamielle, että hän tiesi tämän olevan isänsä ja oli siitä onnellinen. Voi tietysti spekuloida, kuoliko Myrcella, mutta on käytännössä varmaa, että hän on nyt kuollut.

Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että Trystane Martellin henki on uhattuna. Hän saapuu yksin Kuninkaansatamaan, jossa Myrcellan äiti Cersei Lannister hallitsee. Jos Trystanelle tapahtuu jotain, Doran Martellin on pakko toimia. Doran Martell on pysynyt pitkään sivussa valtaistuinpelistä. Voisi kuvitella, että hänellä on muitakin juonia mielessään.

 

Braavosissa Arya Stark on sokeutunut

Arya Stark matkusti edellisellä kaudella Braavosiin, Mustan ja valkoisen taloon. Arya halusi tulla Kasvottomaksi, vertaansa vailla olevaksi salamurhaajaksi. Tien tälle polulle hänelle antoi salamurhaaja Jaqen H’ghar, jolta Arya sai toisen kauden viimeisessä jaksossa kolikon, joka takasi hänelle pääsyn Braavosiin ja Mustan ja valkoisen taloon.

Braavos on yksi Kapeanmeren itärannalla sijaitsevista Vapaakaupungeista. Ne ovat itsenäisiä kaupunkivaltioita, jotka syntyivät kun Valyrian vapaavaltio tuhoutui neljäsataa vuotta sitten.

Braavosin perustivat Valyriasta vapautuneet orjat. Se on kulttuurien ja kansallisuuksien sekoituspaikka ja koko Game of Thronesin maailman tärkein kaupan solmukohta idän ja lännen välissä.

Arya kävi läpi ankaraa koulutusta Mustan ja valkoisen talossa edellisellä kaudella. Kauden viimeisessä jaksossa hän oli ottanut itselleen toiset kasvot, ainakin vähän samaan tapaan kuin Jaqen H’ghar teki.

Arya ei täyttänyt Jaqen H’gharilta saamaansa tehtävää – tehtävää, joka Mustan ja valkoisen talon salamurhaajien uskomuksen mukaan oli Monikasvoisen jumalan hänelle määräämä. Hän ei murhannut Laihaa miestä, huijari-vakuutuskauppiasta.

Sen sijaan Arya murhasi hyvin brutaalisti sadistisen Meryn Trantin, kostoksi. Trant tappoi ensimmäisen kauden lopussa Aryan miekkailuopettaja Syrio Forelin. Arya sai kostonsa, mutta hän sai myös rangaistuksensa Monikasvoisen jumalan tahdon pettämisestä.

Kuten Jaqen H’ghar sanoi Aryalle ”Kasvot ovat ei-keillekään. Sinä olet vielä joku.”

Sen jälkeen Arya sokeutui. Sokeutuminen oli Aryan rangaistus. Ehkä kasvot myrkyttivät hänet. Joka tapauksessa sokeutumisessa on symmetriaa Aryan veritekoon. Arya puhkoi Trantin silmät ennen kuin hän tappoi tämän.

Tuleeko Arya koskaan valmiiksi? Pääseekö hän loppuun asti koulutuksessaan Kasvottomaksi? Kuudennen kauden alussa se näyttää ainakin vaikealta. Hänen kostonhalunsa on niin vahva, että se pitää hänet kiinni hänen identiteetissään Arya Starkina. Toisaalta, ehkä sokeus tuo hänelle nöyryyttä ja hän on sen ansiosta valmis luopumaan kostonhalustaan ja sitä kautta identiteetistään.

Braavosissa sijaitsee myös Rautapankki, joka on lainannut tähän mennessä rahaa ensin Lannistereille ja sen jälkeen Stannis Baratheonille.

Stannis on kuollut, eikä hän pysty enää velkaansa maksamaan. Lannisterien velat ovat maksamatta, ja heidän kultakaivokset lännessä ovat tyrehtyneet.

Rautapankki tunnetaan siitä, että se ei koskaan jätä velkojaan perimättä. Miten se sen tekee, jää nähtäväksi.

 

Meereenissä Tyrion Lannister ja Varys ottavat kaupungin hallintaansa

Meereeniä hallinnut Daenerys Targaryen katosi kaupungista lohikäärmeensä selässä edellisen kauden viimeisessä jaksossa. Hän pakeni Harpyijan poikien veristä hyökkäystä.

Daenerysia seuraavat soturit, Daario Naharis ja Jorah Mormont lähtivät etsimään häntä. Muinaista, sisällissodan partaalla olevaa orjakaupunkia jäivät hallitsemaan kaupunkiin juuri saapuneet Tyrion Lannister ja Varys, sekä Daenerysin kääntäjä Missandei ja Tahrattomien sotilaiden johtaja Harmaa mato.

Tyrion ja Varys pakenivat yön turvin Kuninkaansatamasta neljännen kauden viimeisessä jaksossa, kun Tyrion oli murhannut isänsä, Kuninkaan Kouran, Tywin Lannisterin.

Nyt he hallitsevat Meereeniä toisella puolella maailmaa. Harmaa mato ja Missandei ovat vain julkisivu, meereeniläisille tuttuja ja luotettavia kasvoja, jotka tuntevat Daenerysin, mutta eivät he hallitsijoita ole.

Tyrion ja Varys sen sijaan osaavat hallita korruptoitunutta kaupunkia todennäköisesti paremmin kuin kukaan sarjassa tähän asti tapaamistamme henkilöistä. Heillä on silti vaikeita aikoja edessään.

Heillä on vastassaan Harpyijan pojat. Se on vastarintaliike, joka vastustaa Daenerysin hallintoa ja haluaa palauttaa Meereenin vanhat orjaomistajasuvut takaisin valtaan.

Daenerysin tuore aviomies Hizdahr Zo Loraq haavoittui vakavan näköisesti Harpyijan poikien hyökkäyksessä. Se toisaalta poisti epäilyn siitä, että Hizdahr olisi toiminut salaa Harpyijan poikien puolella.

Jorah Mormontin tulevaisuus näyttää sitäkin synkemmältä. Hän sai harmaasuomutartunnan Kivimiehiltä vanhassa Valyriassa, edellisen kauden viidennessä jaksossa. Harmaasuomu peittää ajan myötä tartunnan saaneen ihon ja mädättää mielen.

 

Dothrakinmeressä Daenerys Targaryen on yksin, ilman liittolaisia

Daenerys Targaryen on ristiriitaisessa ja vaikeassa tilanteessa. Toisaalta edellisen kauden viimeisessä jaksossa hän ensimmäistä kertaa ratsasti lohikäärmeistään suurimmalla, Drogonilla. Tämä oli merkittävä voimannäyte. Juuri ratsastamalla lohikäärmeillä ja valjastamalla niiden voimat Targaryenit valtasivat aikanaan Westerosin ja pitivät sitä vallassaan vuosisatoja.

Mutta Drogon haavoittui pelastaessaan Daeneryksen Daznakin montun gladiaattoriareenalta Harpyijan poikien hyökättyä. Näimme Daeneryksen viimeksi, kun dothraki-heimo ympäröi hänet hevostensa selässä. Drogon oli poissa, kirjaimellisesti nuolemassa haavojaan.

Vaikka Daenerys oli aiemmin käytännössä yhden suuren dothraki-heimon kuningatar, hän ei ole sitä enää. Hän menetti asemansa yhteisössä, kun hänen aviomiehensä, johtaja Khal Drogo kuoli.

Kannattaa muistaa, että dothraki-heimoja eli khalasareja on useita. Daenerysin löytäneet dothrakit voivat olla hyvinkin vihamielisiä häntä kohtaan.

Daenerys pudotti sormuksensa maahan, kun dothrakit piirittivät hänet, merkiksi etsijöille, joiden Daenerys tiesi olevan tulossa. Daerenysin pitää jotenkin ansaita vapautensa, tai sitten odottaa pelastajia, joko sotureita Meereenistä tai Drogonia.

 

Mitä kuudennella kaudella sitten on odotettavissa? Ainakin näitä.

1 Sarja lähtee omaan suuntaansa

Kausi kaudelta Game of Thrones on yhä enemmän lähtenyt omille poluilleen ja erkaantunut lähdeteoksen, George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -kirjasarjan tarinasta.

Edellisellä viidennellä kaudella tämä näkyi erityisen selvästi. Nyt, kun tv-sarja on ohittanut kirjat, suunta vain vahvistuu.

George R. R. Martin ei muuten ole lainkaan innoissaan siitä, että tv-sarja on ohittanut kirjasarjan.

 

2 Toimintaa ja käänteitä riittää alusta loppuun

Game of Thrones tunnetaan yllättävistä juonenkäänteistään ja näyttävistä taisteluista. Molempia on tällä kaudella luvassa enemmän kuin ennen.

Sarjan tekijät David Benioff ja D.B.Weiss ovat sanoneet, että toisin kuin aiemmin, tällä kaudella ei ole yhtään heikkoa jaksoa. Aiemmilla sarjan kausilla on ollut pari, ehkä muutama avainjaksoa, joissa merkittävimmät käänteet tapahtuvat. Tällä kaudella käänteitä voi odottaa jokaiseen jaksoon.

Kannattaa muistaa, että Benioff ja Weiss ovat sanoneet sarjaa tehtävän kahdeksan kautta. Nyt alkavan kauden jälkeen on siis jäljellä vain kaksi kautta. Lukuisten juonien pitää olla hyvin erilaisessa asennossa tämän kauden lopussa kuin ne ovat kauden alussa. Aika kuluu, ja valtaistuinpelin loppu lähestyy.

 

3 Enemmän takaumia

Viime kauden ensimmäisessä jaksossa sarja teki jotain, mitä se ei ole ennen tehnyt – takauman. Lyhyessä jaksossa näimme, kuinka Cersei Lannister kävi lapsena ennustajan luona ja kuuli enteitä elämästään ja luonnollisesti myös sarjan tapahtumista.

Tällä kaudella Brandon ”Bran” Stark on oppinut käyttämään merkittäviä yliluonnollisia kykyjään, kuten selvänäköisyyttä. Sen avulla tulemme näkemään avainhetkiä tarinan maailman menneisyydestä, varsinkin ajalta ennen sarjan tapahtumien alkua.

 

4 Sarja palaa kirjojen tapahtumiin, jotka se on jo ohittanut

Tv-sarja ei ainoastaan lähde omille teilleen suhteessa alkuperäisteokseen, vaan ottaa myös askeleita taaksepäin. Game of Thronesin tällä kaudella tullaan näkemään kirjojen tapahtumia, joiden jo oletettiin jäävän pois koko sarjasta. Ei mennä niihin yhtään sen tarkemmin, sanotaan vain missä päin Westerosia ne luultavasti tapahtuvat – ainakin Rautasaarilla ja Jokimailla.

 

5 Talvi on tullut ja valtaistuinpeli menettää merkitystään

Talvi on tullut Westerosiin ja sen mukana tulevat Valkeat kulkijat, ensimmäistä kertaa kahdeksaan tuhanteen vuoteen.

Se tarkoittaa, että valtaistuinpelillä ei ole enää juurikaan merkitystä.

Kuten Jeor Mormont, Yövartion edesmennyt komentaja sanoi Jon Nietokselle ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa: ”Kun kuolleet, ja jotain vielä pahempaa, saalistavat meitä yöllä, luuletko että sillä on mitään väliä, kuka istuu Rautavaltaistuimella?”

 

Jokaisen Game of Thrones -jakson jälkeen nyt.fissä ilmestyy jaksoarvio. Avaamme niissä keskustelut, joten tervetuloa mukaan spekuloimaan! Kannattaa välillä käydä myös tarkistamassa nyt.fi/got2016-sivulta, missä sarjassa mennään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Game of Thrones
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 7. 7

  Tänne Tallinnassa oikeasti kannattaa mennä: 37 vinkkiä urbaaniin reissuun

 8. 8

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 6. 6

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 7. 7

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 6. 6

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

 9. 9

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 10. 10

  It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 8. 8

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 9. 9

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 10. 10

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää