Valikko

Mitä kivaa Helsingissä voi tehdä? Nyt puhuvat kerrankin lapset

Mitä Helsingissä voi pieni lapsi tehdä? Ainakin diskoilla, joogata tai aloittaa krav magan. Katso tästä hyviä vinkkejä.

Mitä Helsingissä voi pieni lapsi tehdä? Ainakin diskoilla, joogata tai aloittaa krav magan. Katso tästä hyviä vinkkejä.

Kaupunki on täynnä kivaa myös teille, alle kouluikäiset lukijamme.

No hyvä on, harva teistä osaa ehkä vielä lukea. Pyytäkää siis ystävällisesti vanhempianne tulkkaamaan teille nämä vinkit, se kannattaa.

Sittenpähän tiedätte, mitä kivaa Helsingissä on tarjolla juuri teille.

Ja vanhemmat! Ei ole mitään ihanampaa kuin elää pienen lapsen kanssa. Vaikka, rehellisyyden nimissä, toisinaan se on myös rankkaa, arvaamatonta ja jopa yksinäistä.

Mutta yksi asia on varma: tylsää teillä kummallakaan ei tarvitse olla.

Vauva pääsee elokuviin

Pieni sylissä istuva ihminen näyttää vähän hämmentyneeltä. Äiti selittää hänelle kärsivällisesti, että nyt tultiin elokuviin.

Kallion kirjaston torniin on kasattu keko värikkäitä tyynyjä ja peittoja. Hämärässä on mukava ottaa torkut, jos siltä tuntuu.

Erikoiskirjastovirkailija Joonas Nevalainen kantaa valkokankaan viereen kahvitermospullon. On muutama pehmolelukin.

Paikalla on kaikki vauvan kanssa tarvittava: mikro, syöttötuoli ja vessassa hoitopöytä. Kohta alkaa joka keskiviikkoinen ilmainen BabyKino-näytös. Näytöksiä on aina kaksi, kello 11 ja kello 13.

Elokuvaa on tullut tällä kertaa katsomaan kolme vauvaa aikuisineen. Aina välillä joku pitää pienen itkuhetken, mutta enimmäkseen tunnelma on rauhallinen.

Nevalainen, joka on valinnut elokuvan, kertoo, että kevään myötä meno on vähän hiljentynyt.

”Kerran jännitti vähän miten happi riittää, kun katsomassa oli kymmenen vauvaa ja aikuista.”

Hyvin kuitenkin mahduttiin.

Tällä kertaa ohjelmassa on poliittinen satiiri In the Loop – Silmukka kiristyy, jossa brittiläiset ja yhdysvaltalaiset poliitikot ja virkamiehet sekaantuvat Lähi-idän politiikkaan.

Aika jännä aihe, mutta kaikki babykino-elokuvat ovat lapsille sallittuja, vaikka ne ovatkin valittu aikuiset mielessä. Vauvat jaksavat keskittyä liikkuvaan kuvaan yleensä vain hetkeksi. Mutta se riittää jo pitkälle, että valkokankaalla tapahtuu jotakin.

Vanhemmille lapsille tarkoitettuihin kirjaston perhenäytökset ovat sitten asia erikseen.

Finnkinokin järjestää vauvoille ja vanhemmille sopivia Vauvakino-näytöksiä muutaman kerran vuodessa. Seuraavassa 28.4. katsotaan shakinpelaaja Bobby Fischeristä kertova Pawn Sacrifice: Kohtalokas siirto.

Loppuunmyyty Frozen-elokuvan sing-a-long-näytös Orionissa viime vuoden lopussa oli vähän varttuneemmille pienille helsinkiläisille sukupolvikokemus. Ihana Elsa-prinsessa!

Senkaltaiset yhteisölliset tapahtumat voivatkin olla pienillekin lapsille vaikuttavia, kertoo kasvatustieteen professori Liisa Karlsson Itä-Suomen yliopistosta.

”Kunhan vanhemmille ei tule sellaista suorittamista, että yksi yhteisöllinen kokemus ja yksi lukukokemus tällä viikolla”, Karlsson muistuttaa.

”Vanhemmille tulee helposti huono omatunto, vaikka kyllä keskeneräinen saa olla.”

Liikuntaa – myös joogaa

Mitä jos menisi pienen kanssa kurssille? Liikuntaviraston kevätkursseilla on esimerkiksi ”Mammatreeniä”, jossa vanhempi voi jumpata alle 3-vuotias lapsi mukanaan. On myös perheliikuntaa 2–3-vuotiaille ja omaa temppuliikuntaa 3–4-vuotiaille.

Sitten klassikot. Tanssikouluista voi tiedustella satubalettitunteja. Tai entä vauvauinti?

Tai jotain jännempää: parikuisen käärön kanssa voi lähteä vauvajoogatunnille esimerkiksi Joogakoulu Shantiin, jossa voi joogata myös kertamaksulla.

Liikuntasuoritus tunnilla koskee lähinnä aikuista, mutta jos vauva vain on hereillä, hän pääsee mukaan. Aikuinen saattaa pitää vauvaa vaikka jooga-asentoa tehdessään sylissään. Monia liikkeitä voi tehdä samalla imettäen. Vauvan kanssa saatetaan tunnilla myös leikkiä nostelemalla ja loruttelemalla.

Yli kuusivuotias voi jo harrastaa joogaa omilla tunneillaan.

Taaperoille on tarjolla vauhdikkaampia lajeja. Prime Fighters -seurassa jo kaksivuotias voi tutustua itsepuolustuslaji krav magaan, jota on käyttänyt myös Israelin armeija.

Harjoituksissa leikitään hippaa tai vaikka estetään kiinni tarttuminen tai kutittaminen. Opetellaan asettamaan omia rajoja sanoin.

Yksi tämän hetken suosikeista on vauva- ja taaperosirkus. Esimerkiksi Sirkuskoulu Magentassa opetellaan vauvan kanssa pariakrobatiaa.

Vauva voi treenata tasapainoa rapuasennossa olevan aikuisen mukana tepastelemalla tämän päällä tai jaloissa.

Ai mikä rapuasento? Siinä aikuinen vääntää itsensä ikään kuin pöydäksi, jonka päällä vauva voi istua tai makoilla. Käsivarret suorina, lantio ylhäällä, polvet koukussa. Jalat maassa.

Vähän isompi lapsi voi harjoitella tepastelua vaikka niin, että pitää vanhemman reisiä kainaloidensa alla.

1–3-vuotiaiden sirkustunneilla liikutaan jo enemmän ja käytetään välineitä. Yli kolmevuotiaat voivat jatkaa harrastusta perhesirkuksessa.

Odottaviin äiteihin sekä vauva- ja taaperoliikuntaan erikoistunut Kirppanat taas tarjoaa pilates- ja afrotunteja. Niillä vauva on mukana eikä aikuisen tarvitse hankkia lapselle siksi aikaa hoitajaa.

Tai miten olisi maraton? Tai hyvä on, ainakin jotain sinne päin?

Viisivuotiaan ja sitä vanhemman kanssa voi alkaa jo harjoitella elokuista Minimarathonia varten, jossa pikkuspurttaajat pääsevät juoksemaan kilometrin reitin Eläintarhan kentältä Sonera Stadiumille.

Vaihtoehdot eivät ainakaan lopu kesken.

Entä jos käy niin, että vanhempi siirtää jälkikasvuunsa unelmansa ja vaikka huutaa siksi kentän laidalla?

Karlssonkin tunnistaa ongelman. Jotta sopiva määrä ohjattua tekemistä ja vapaata oleskelua löytyisi, professori kehottaa kuuntelemaan lasta.

”Vanhemman täytyy pysähtyä ja katsoa, miltä lapsesta tuntuu. Onko lapsi innokas lähtemään?”

Äiti tai isä voi myös opetella tätä taitoa helposti.

”Joka päivä jää hetkeksi katsomaan ja kuuntelemaan, miten minun lapseni toimii.”

Kulttuuria pienille

Harrastukset voivat kummuta myös vanhempien halusta ja tottumuksista. Omaan elämäntyyliin voi kasvattaa jo pienestä.

Ääriesimerkki: Jos vanhempien harrastus on klubikulttuuri, ei lasta tarvitse aina jättää kotiin. Nyt lauantaina 16.4. Kuudennen linjan ja Kaikun klubikompleksissa järjestetään Skidit Disco, jossa tanssitaan peilipallojen värivalojen alla ja vedetään hohtolimboa.

Levyjä soittavat dj:t Katerina, Erkko ja Orkidea, nimet, jotka ovat tutumpia yöllisistä aikuisten hulinoista.

Tutkimuksellisesti lastenkulttuurin voi jakaa kolmeen osaan, sanoo Karlsson. On sitä, jota aikuiset tekevät lapsille. On sitä, jota lapset ja aikuiset tekevät yhdessä. Sitten on lasten itse tekemää: omaehtoisia leikkejä, tarinoita, seikkailuretkiä ja pelejä, joita pelataan ilman aikuisen ohjausta.

”Sitä itse tekemää saisi olla enemmän esillä”, Karlsson sanoo.

20 vuotta sitten lasten itse tekemää ei juurikaan ollut näkyvissä, mutta vähitellen sitä on tullut lisää.” Ja se on tärkeää: ”Sitä kautta aikuiset saavat tietää, mitä lapset ajattelevat.”

Mitä kertovat lasten itse tehdyt kirjat, näyttelyt tai esitykset päiväkodissa?

Lapsille tehtyä kulttuuria kyllä riittää. Esimerkiksi kulttuurikeskukset – Stoa, Annantalo, Caisa, Kanneltalo ja niin edelleen – järjestävät teatteriesityksiä, tanssia, värikylpyjä ja konsertteja.

Kirjastoissa on lorutusta ja taaperotuokioita, leikkipuistossa muskaria ja liikuntahetkeä, museoissa taas omat ohjelmansa.

Tarjontaa riittää. On hyvä muistaa, että lapsi voi saada tarpeeksi virikkeitä ilman järjestettyä ohjelmaakin.

”Mutta uudet näkökulmat ja uudet elämykset tukevat toisiaan”, sanoo Karlsson.

Se tärkein asia

Lapsen myötä aikuinen katsoo kaupunkia eri lailla.

Minne pääsee rattailla? Missä on syöttötuoli, ehkä myös vauvanruokaa?

Kallion Cafe Piritassa esimerkiksi on paljon pöytiä, joista näkee ulos niin, että sinne voi jättää lapsen rattaisiin nukkumaan. Sörnäisten Moko-kahvilassa mahtuu kääntymään rattaiden kanssa hyvin, ja siellä on myös pieni leikkinurkkaus.

Senaatintorin Café Köketissä istutaan maanantaisin babybrunssilla, jossa on tarjolla sormiruokaa pienemmille.

Vähän vanhempien lasten kanssa voidaan hakea vaikka kivaa liukumäkeä leikkipuistossa. Ilo saattaa irrota pienestäkin: raitiovaunut, metsät, linnut ja lentokoneet muuttuvat viihteeksi.

Mutta ei vain sitä ohjattua tekemistä. Tärkeää ovat myös omaehtoiset puuhat.

”Lasta voi esimerkiksi innostaa piirtämään itse. Aina ei tarvitse näyttää vaikka valmiita jumppaliikkeitä tai muuta ohjattua ohjelmaa”, Karlsson sanoo.

Lapselle on tärkeää, että se, mitä hän itse tekee, on vanhemmille tärkeää ja arvokasta. Ja että siitä nautitaan yhdessä, kiireettömästi.”

Karlsson muistuttaa, että lapsen tekeleitä on myös hyvä kerätä talteen myöhemmin ihasteltavaksi, sama se, kuinka epämuodostunut pannulappu olisi. Jos käy nukketeatterissa, voi reissusta vaikka ottaa valokuvan tai kirjoittaa siitä muistiin.

Tärkeintä on kuitenkin yksi asia: että lapsi itse viihtyy. Ilman sitä ei ole muutenkaan kellään kivaa.

Lapsimessut Messukeskuksessa (Messuaukio 1) pe–su 15.–17. 4. Avoinna pe–la klo 9–18 ja su 9–17. Liput 6–18 e, vapaa pääsy alle 4-v.

Osa jutussa mainituista tapahtumista on maksullisia. Tarkistathan tapahtuman tarkat tiedot vielä järjestäjältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Lapset
 • Kotimaa
 • vauva
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 3. 3

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 4. 4

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 5. 5

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 8. 8

  Perinteikäs Kolme Kruunua -ravintola kärsii yliolkaisesta palvelusta

 9. 9

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 10. 10

  Haastattelu: "Elävien kuolleiden isä" George A. Romero haluaisi tehdä Isis-aiheisen zombileffan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 3. 3

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 4. 4

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 5. 5

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 6. 6

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 7. 7

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 8. 8

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 3. 3

  HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 4. 4

  Suomalaismiljardööri rikkoi kuljettajan suojatiesääntöä Helsingissä: tuomittiin lähes 80 000 euron sakkoihin

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Lontoon iskun vuoksi on otettu kiinni seitsemän ihmistä useilla paikkakunnilla – video näyttää tapahtumat Westminsterin sillalla

 7. 7

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 8. 8

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Tuhotyö räjäytti asevarastoja Itä-Ukrainassa, kertoo maan armeija – jopa 20 000 ihmistä evakuoitu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 4. 4

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 5. 5

  Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 6. 6

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 9. 9

  HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 6. 6

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 11. Näytä lisää