Valikko

Mitä kivaa Helsingissä voi tehdä? Nyt puhuvat kerrankin lapset

Mitä Helsingissä voi pieni lapsi tehdä? Ainakin diskoilla, joogata tai aloittaa krav magan. Katso tästä hyviä vinkkejä.

Mitä Helsingissä voi pieni lapsi tehdä? Ainakin diskoilla, joogata tai aloittaa krav magan. Katso tästä hyviä vinkkejä.

Kaupunki on täynnä kivaa myös teille, alle kouluikäiset lukijamme.

No hyvä on, harva teistä osaa ehkä vielä lukea. Pyytäkää siis ystävällisesti vanhempianne tulkkaamaan teille nämä vinkit, se kannattaa.

Sittenpähän tiedätte, mitä kivaa Helsingissä on tarjolla juuri teille.

Ja vanhemmat! Ei ole mitään ihanampaa kuin elää pienen lapsen kanssa. Vaikka, rehellisyyden nimissä, toisinaan se on myös rankkaa, arvaamatonta ja jopa yksinäistä.

Mutta yksi asia on varma: tylsää teillä kummallakaan ei tarvitse olla.

Vauva pääsee elokuviin

Pieni sylissä istuva ihminen näyttää vähän hämmentyneeltä. Äiti selittää hänelle kärsivällisesti, että nyt tultiin elokuviin.

Kallion kirjaston torniin on kasattu keko värikkäitä tyynyjä ja peittoja. Hämärässä on mukava ottaa torkut, jos siltä tuntuu.

Erikoiskirjastovirkailija Joonas Nevalainen kantaa valkokankaan viereen kahvitermospullon. On muutama pehmolelukin.

Paikalla on kaikki vauvan kanssa tarvittava: mikro, syöttötuoli ja vessassa hoitopöytä. Kohta alkaa joka keskiviikkoinen ilmainen BabyKino-näytös. Näytöksiä on aina kaksi, kello 11 ja kello 13.

Elokuvaa on tullut tällä kertaa katsomaan kolme vauvaa aikuisineen. Aina välillä joku pitää pienen itkuhetken, mutta enimmäkseen tunnelma on rauhallinen.

Nevalainen, joka on valinnut elokuvan, kertoo, että kevään myötä meno on vähän hiljentynyt.

”Kerran jännitti vähän miten happi riittää, kun katsomassa oli kymmenen vauvaa ja aikuista.”

Hyvin kuitenkin mahduttiin.

Tällä kertaa ohjelmassa on poliittinen satiiri In the Loop – Silmukka kiristyy, jossa brittiläiset ja yhdysvaltalaiset poliitikot ja virkamiehet sekaantuvat Lähi-idän politiikkaan.

Aika jännä aihe, mutta kaikki babykino-elokuvat ovat lapsille sallittuja, vaikka ne ovatkin valittu aikuiset mielessä. Vauvat jaksavat keskittyä liikkuvaan kuvaan yleensä vain hetkeksi. Mutta se riittää jo pitkälle, että valkokankaalla tapahtuu jotakin.

Vanhemmille lapsille tarkoitettuihin kirjaston perhenäytökset ovat sitten asia erikseen.

Finnkinokin järjestää vauvoille ja vanhemmille sopivia Vauvakino-näytöksiä muutaman kerran vuodessa. Seuraavassa 28.4. katsotaan shakinpelaaja Bobby Fischeristä kertova Pawn Sacrifice: Kohtalokas siirto.

Loppuunmyyty Frozen-elokuvan sing-a-long-näytös Orionissa viime vuoden lopussa oli vähän varttuneemmille pienille helsinkiläisille sukupolvikokemus. Ihana Elsa-prinsessa!

Senkaltaiset yhteisölliset tapahtumat voivatkin olla pienillekin lapsille vaikuttavia, kertoo kasvatustieteen professori Liisa Karlsson Itä-Suomen yliopistosta.

”Kunhan vanhemmille ei tule sellaista suorittamista, että yksi yhteisöllinen kokemus ja yksi lukukokemus tällä viikolla”, Karlsson muistuttaa.

”Vanhemmille tulee helposti huono omatunto, vaikka kyllä keskeneräinen saa olla.”

Liikuntaa – myös joogaa

Mitä jos menisi pienen kanssa kurssille? Liikuntaviraston kevätkursseilla on esimerkiksi ”Mammatreeniä”, jossa vanhempi voi jumpata alle 3-vuotias lapsi mukanaan. On myös perheliikuntaa 2–3-vuotiaille ja omaa temppuliikuntaa 3–4-vuotiaille.

Sitten klassikot. Tanssikouluista voi tiedustella satubalettitunteja. Tai entä vauvauinti?

Tai jotain jännempää: parikuisen käärön kanssa voi lähteä vauvajoogatunnille esimerkiksi Joogakoulu Shantiin, jossa voi joogata myös kertamaksulla.

Liikuntasuoritus tunnilla koskee lähinnä aikuista, mutta jos vauva vain on hereillä, hän pääsee mukaan. Aikuinen saattaa pitää vauvaa vaikka jooga-asentoa tehdessään sylissään. Monia liikkeitä voi tehdä samalla imettäen. Vauvan kanssa saatetaan tunnilla myös leikkiä nostelemalla ja loruttelemalla.

Yli kuusivuotias voi jo harrastaa joogaa omilla tunneillaan.

Taaperoille on tarjolla vauhdikkaampia lajeja. Prime Fighters -seurassa jo kaksivuotias voi tutustua itsepuolustuslaji krav magaan, jota on käyttänyt myös Israelin armeija.

Harjoituksissa leikitään hippaa tai vaikka estetään kiinni tarttuminen tai kutittaminen. Opetellaan asettamaan omia rajoja sanoin.

Yksi tämän hetken suosikeista on vauva- ja taaperosirkus. Esimerkiksi Sirkuskoulu Magentassa opetellaan vauvan kanssa pariakrobatiaa.

Vauva voi treenata tasapainoa rapuasennossa olevan aikuisen mukana tepastelemalla tämän päällä tai jaloissa.

Ai mikä rapuasento? Siinä aikuinen vääntää itsensä ikään kuin pöydäksi, jonka päällä vauva voi istua tai makoilla. Käsivarret suorina, lantio ylhäällä, polvet koukussa. Jalat maassa.

Vähän isompi lapsi voi harjoitella tepastelua vaikka niin, että pitää vanhemman reisiä kainaloidensa alla.

1–3-vuotiaiden sirkustunneilla liikutaan jo enemmän ja käytetään välineitä. Yli kolmevuotiaat voivat jatkaa harrastusta perhesirkuksessa.

Odottaviin äiteihin sekä vauva- ja taaperoliikuntaan erikoistunut Kirppanat taas tarjoaa pilates- ja afrotunteja. Niillä vauva on mukana eikä aikuisen tarvitse hankkia lapselle siksi aikaa hoitajaa.

Tai miten olisi maraton? Tai hyvä on, ainakin jotain sinne päin?

Viisivuotiaan ja sitä vanhemman kanssa voi alkaa jo harjoitella elokuista Minimarathonia varten, jossa pikkuspurttaajat pääsevät juoksemaan kilometrin reitin Eläintarhan kentältä Sonera Stadiumille.

Vaihtoehdot eivät ainakaan lopu kesken.

Entä jos käy niin, että vanhempi siirtää jälkikasvuunsa unelmansa ja vaikka huutaa siksi kentän laidalla?

Karlssonkin tunnistaa ongelman. Jotta sopiva määrä ohjattua tekemistä ja vapaata oleskelua löytyisi, professori kehottaa kuuntelemaan lasta.

”Vanhemman täytyy pysähtyä ja katsoa, miltä lapsesta tuntuu. Onko lapsi innokas lähtemään?”

Äiti tai isä voi myös opetella tätä taitoa helposti.

”Joka päivä jää hetkeksi katsomaan ja kuuntelemaan, miten minun lapseni toimii.”

Kulttuuria pienille

Harrastukset voivat kummuta myös vanhempien halusta ja tottumuksista. Omaan elämäntyyliin voi kasvattaa jo pienestä.

Ääriesimerkki: Jos vanhempien harrastus on klubikulttuuri, ei lasta tarvitse aina jättää kotiin. Nyt lauantaina 16.4. Kuudennen linjan ja Kaikun klubikompleksissa järjestetään Skidit Disco, jossa tanssitaan peilipallojen värivalojen alla ja vedetään hohtolimboa.

Levyjä soittavat dj:t Katerina, Erkko ja Orkidea, nimet, jotka ovat tutumpia yöllisistä aikuisten hulinoista.

Tutkimuksellisesti lastenkulttuurin voi jakaa kolmeen osaan, sanoo Karlsson. On sitä, jota aikuiset tekevät lapsille. On sitä, jota lapset ja aikuiset tekevät yhdessä. Sitten on lasten itse tekemää: omaehtoisia leikkejä, tarinoita, seikkailuretkiä ja pelejä, joita pelataan ilman aikuisen ohjausta.

”Sitä itse tekemää saisi olla enemmän esillä”, Karlsson sanoo.

20 vuotta sitten lasten itse tekemää ei juurikaan ollut näkyvissä, mutta vähitellen sitä on tullut lisää.” Ja se on tärkeää: ”Sitä kautta aikuiset saavat tietää, mitä lapset ajattelevat.”

Mitä kertovat lasten itse tehdyt kirjat, näyttelyt tai esitykset päiväkodissa?

Lapsille tehtyä kulttuuria kyllä riittää. Esimerkiksi kulttuurikeskukset – Stoa, Annantalo, Caisa, Kanneltalo ja niin edelleen – järjestävät teatteriesityksiä, tanssia, värikylpyjä ja konsertteja.

Kirjastoissa on lorutusta ja taaperotuokioita, leikkipuistossa muskaria ja liikuntahetkeä, museoissa taas omat ohjelmansa.

Tarjontaa riittää. On hyvä muistaa, että lapsi voi saada tarpeeksi virikkeitä ilman järjestettyä ohjelmaakin.

”Mutta uudet näkökulmat ja uudet elämykset tukevat toisiaan”, sanoo Karlsson.

Se tärkein asia

Lapsen myötä aikuinen katsoo kaupunkia eri lailla.

Minne pääsee rattailla? Missä on syöttötuoli, ehkä myös vauvanruokaa?

Kallion Cafe Piritassa esimerkiksi on paljon pöytiä, joista näkee ulos niin, että sinne voi jättää lapsen rattaisiin nukkumaan. Sörnäisten Moko-kahvilassa mahtuu kääntymään rattaiden kanssa hyvin, ja siellä on myös pieni leikkinurkkaus.

Senaatintorin Café Köketissä istutaan maanantaisin babybrunssilla, jossa on tarjolla sormiruokaa pienemmille.

Vähän vanhempien lasten kanssa voidaan hakea vaikka kivaa liukumäkeä leikkipuistossa. Ilo saattaa irrota pienestäkin: raitiovaunut, metsät, linnut ja lentokoneet muuttuvat viihteeksi.

Mutta ei vain sitä ohjattua tekemistä. Tärkeää ovat myös omaehtoiset puuhat.

”Lasta voi esimerkiksi innostaa piirtämään itse. Aina ei tarvitse näyttää vaikka valmiita jumppaliikkeitä tai muuta ohjattua ohjelmaa”, Karlsson sanoo.

Lapselle on tärkeää, että se, mitä hän itse tekee, on vanhemmille tärkeää ja arvokasta. Ja että siitä nautitaan yhdessä, kiireettömästi.”

Karlsson muistuttaa, että lapsen tekeleitä on myös hyvä kerätä talteen myöhemmin ihasteltavaksi, sama se, kuinka epämuodostunut pannulappu olisi. Jos käy nukketeatterissa, voi reissusta vaikka ottaa valokuvan tai kirjoittaa siitä muistiin.

Tärkeintä on kuitenkin yksi asia: että lapsi itse viihtyy. Ilman sitä ei ole muutenkaan kellään kivaa.

Lapsimessut Messukeskuksessa (Messuaukio 1) pe–su 15.–17. 4. Avoinna pe–la klo 9–18 ja su 9–17. Liput 6–18 e, vapaa pääsy alle 4-v.

Osa jutussa mainituista tapahtumista on maksullisia. Tarkistathan tapahtuman tarkat tiedot vielä järjestäjältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Lapset
 • Kotimaa
 • vauva
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 3. 3

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 6. 6

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 7. 7

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 10. 10

  Pikatestissä Leppävaaran pop up -ravintola Kesäbistro, joka tarjoilee ”alastonta ruokaa” – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 3. 3

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 6. 6

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 7. 7

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 8. 8

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 5. 5

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 6. 6

  Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

 7. 7

  Nokia teki huipputuloksen – liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa

 8. 8

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 9. 9

  Pankit haluavat tietää, oletko ottanut kulutusluottoja – positiivinen luottorekisteri voisi estää suomalaista saamasta pankista lainaa

 10. 10

  Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 4. 4

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 5. 5

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 6. 6

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 7. 7

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 10. 10

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 11. Näytä lisää