Valikko

Punainen muki tuli Suomeen: jenkkileffojen ikoninen juomaväline tarkoittaa hauskanpitoa, näin legenda syntyi

Tiedättehän ne punaiset muovimukit, joita näkee aina amerikkalaisissa college-elokuvissa? Siis nuo, joista American Pien (1999, kuva yllä) jätkät juovat kaljatynnyreistä valutettua laihaa oluttaan.

Tiedättehän ne punaiset muovimukit, joita näkee aina amerikkalaisissa college-elokuvissa?

Siis nuo, joista American Pien (1999, kuva yllä) jätkät juovat kaljatynnyreistä valutettua laihaa oluttaan.

Tai joista nämä Naapurit-komedian (2014) naiset siemailevat juomiaan sillä aikaa kun Zac Efronin esittämä opiskelijaveljeskuntalainen grillaa:

Nyt ne ovat rantautuneet toden teolla Suomeen.

Vielä kolme-neljä vuotta keskustelupalstoilla kyseltiin, mistä saa ”amerikkalaistyylisiä puna-valkoisia muovimukeja, jotka on jääneet elokuvista mieleen” tai ”punaisia kuppeja, niitä mitä on kaikissa leffoissa.”

Nykyään ei enää tarvitse etsiä. Parin vuoden sisään mukeja on tullut usean suomalaisen kaupan valikoimiin. Esimerkiksi naamiaisasuliikkeet Punanaamio ja Buttericks’s sekä Verkkokauppa.com myyvät Red Cups -nimisiä, sisältä valkoisia ja ulkoa punaisia mukeja. Ruokakaupoista niitä saa Kampin K-marketista.

Punanaamion nettisivuilla punaista mukia kuvaillaan ”legendaksi muodostuneeksi”, eikä syyttä. Internetin etusivu Redditin klassikkokeskustelussa pohditaan, juodaanko kaikissa amerikkalaisissa opiskelijabileissä oikeasti aina näistä samoista muovimukeista, kuten leffoista päätellen näyttää.

Punanaamion myyntijohtaja Kreetta Linnanmäki kertoo, että punaisia mukeja on ollut kaupan valikoimissa vajaan parin vuoden ajan. Siitä lähtien niiden menekki on kasvanut jatkuvasti.

50 mukin pakkauksia ostetaan ihmisten kotibileisiin tai piknikjuhliin, musiikkivideoiden rekvisiitaksi tai yökerhojen Red Cup -teemailtoihin, Linnanmäki sanoo.

Punaiset mukit ovat myös yksi Punanaamion suosituimmista herätetuotteista, eli sellaisista, joita asiakas intoutuu ostamaan nähtyään ne sattumalta hyllyssä.

Suosion syy on Linnanmäen mukaan selvä:

”Kaikki tunnistavat ne mukit ja kaikki haluavat samanlaiset kotibileet kuin jenkkileffoissa. Se mielikuva on monella todella vahva.”

Miten yhdestä kertakäyttötuotteesta tuli symboli ikuiselle nuoruudelle?

Punaiset mukit yhdistyvät amerikkalaisessa kulttuurissa etenkin opiskelijoiden riehakkaisiin juhliin: yliopistokampusten bileisiin tai kevään lukuloman aikaan sijoittuvaan suureen spring break -juhlakauteen.

Opiskelijoiden suosimat juomapeli beer pong ja Suomessa tuntemattomampi flip cup sekä punaiset kupit kuuluvat erottamattomasti yhteen.

Punaiset muovimukit ovat vakiintuneet symboloimaan rentoa menoa: juodaan olutta, nauretaan kavereiden kanssa, ehkä katsellaan sillä silmällä hyvännäköisiä tyyppejä.

Toukokuussa Suomen ensi-iltaan tulee Naapurit 2, jossa pikkulapsiperheen naapuriin muuttaa ympäri vuorokauden bilettävä Kappa Nu -opiskelijajärjestö. Epäilemättä punaiset mukit löytyvät taas kuvastosta.

Red Cupin asemasta Amerikassa kertoo sekin, että sille on tehty oma rakkauslaulu: amerikkalainen kantrilaulaja Toby Keith laulaa biisissään Red Solo Cup, miten punainen muki on yksinkertaisesti paras muki kaikkiin tilanteisiin festareista grillijuhliin:

”And you, sir, do not have a pair of testicles if you prefer drinking from a glass”.

Vapaasti suomentaen: vain munaton juo lasista kun voi juoda punaisesta kupista.

Alkuperäistä punaista kuppia valmistava yritys Solo Cup Co. täyttää tänä syksynä 80 vuotta. Hittituotteensa se toi myyntiin 1970-luvulla.

Klassikkomukista on aina ollut tarjolla myös sininen versio, mutta nopeasti punainen vakiintui standardiksi. Ilmeisesti se vetoaa yhtäläisesti eri sukupuoliin.

Tässä Slaten artikkelissa pohditaan, mikä on punaisen mukin menestyksen salaisuus. Yksi syy voi olla sen kestävyys: Paksusta polystyreenistä valmistettu muki kestää vähän riuskemmankin kaverin puristuksen halkeamatta ja palaa muotoonsa.

Lisäksi tasavärinen, voimakkaan punainen muki kätkee hyvin sisältönsä, mikä oli erityisesti alaikäisen käyttäjäkunnan mieleen.

2000-luvulle tultaessa punaista muovimukia valmistava Solo Cup Co. joutui vaikeuksiin sen jäljeen kun se osti kilpailijansa Sweetheart Cupin, velkaantui ja kompastui johdon palkkoja ja etuja koskeviin skandaaleihin.

Sittemmin saneerattu yritys lisäsi mukin laidoille kaksi vastakkaista syvennystä, jotta sitä olisi helpompi pidellä.

Vuonna 2009 syvennysten määrä nostettiin neljään, ja pyöreästä pohjasta tehtiin neliskulmainen, monien käyttäjien kauhuksi.

Punaisen kupin rantautuminen Suomeen nyt kertoo amerikkalaisen populaarikulttuurin kaikkivoipaisuudesta.

Amerikkalaisen viihteen asema Suomessa on täysin ylivaltainen. Netflix, HBO ja isot tuotantoyhtiöt tuuttaavat ulos suosittuja elokuvia ja tv-sarjoja, joissa kuvataan amerikkalaista elämäntapaa, muotia, opiskelemista ja tietenkin biletystä. Missä kotibileet, siellä punaiset kupit: High School Musical -elokuvat, Glee, Pitch Perfectit edustavat kaikki enemmän tai vähemmän samaa maailmaa.

Punaiset mukit kuuluvat erityisesti bro-mentaliteettiin: esimerkiksi Suomessakin rakastetut sarjat Rillit huurussa, Miehenpuolikkaat ja Entourage perustuvat tälle jätkien väliselle ystävyydelle.

Jenkkielämään liittyvää kuvastoa iskostuu katsojien mieliin myös Youtube-videoista, musiikkivideoista ja poptähtien somekanavista. Internet luo myös uusia biletykseen ja hauskanpitoon liittyviä ilmiöitä: yksi esimerkki siitä on kuminen hevosnaamari, sekoilun ja hölmöilyn symboli.

Viihteen kautta amerikkalaisen elämäntavan ”ikoniset” asiat ovat tulleet kuin varkain osaksi suomalaista kulttuuria. Ystävänpäivää ja halloweenia on juhlittu Suomessa jo vuosia, ja pikkuhiljaa periamerikkalainen kiitospäiväkin alkanee saada täällä jalansijaa.

Kesäjuhliinsa suomalaiset ostavat jo amerikkalaistyylisiä isoja kaasugrillejä ja himoitsevat niissä valmistettuja buffalo wingsejä – Helsinkiin avattiin vasta viime viikolla rasvaisiin ja tulisiin herkkuihin erikoistunut siipiravintola.

Ja punaiset kupit, havaijihenkiset lei-kaulaköynnökset sekä glowstickit eli valotikut ovat nykyään peruskamaa suomalaisnuorten bileissä.

Tavallaan jenkkiviihde on muuttanut koko suomalaista juhlimisen kulttuuria.

Esimerkiksi spring break -henkisiä kesäfestareita järjestetään Suomessa yhä enemmän. Siis sellaisia, joihin ei tulla niinkään tapittamaan esiintyviä artisteja, vaan juhlimaan, tanssimaan ja nauttimaan yleisestä bilefiiliksestä – mielellään vielä rantaympäristössä. Uusin spring break -tyylinen festivaalitulokas on Helsingin Hernesaaren rannassa kesäkuussa pidettävä Summerburst.

Suomessa yliopistojen juhliin on perinteisesti kuulunut tietynlainen yläluokkaisuuden korostaminen frakkeineen, iltapukuineen ja snapsilaseineen. Perinteet johtavat Ruotsin ja Venäjän vallan aikoihin. Silloin yliopisto-opiskelu oli nimenomaan varakkaiden yksinoikeus.

Amerikkalaisissa kampusjuhlissa taas meininki on kaikkea muuta: henkenä on ”junttimainen” huoleton koheltaminen, jota punaiset muovikupit symboloivat.

Ollaanko siihen suuntaan kallistumassa Suomenkin yliopistoissa?

Erään Tampereen yliopiston sosiologian opiskelijanmielestä juhlien ”pönötysperinteet” ovat alkaneet tehdä tilaa kansainvälisemmälle, rennommalle meiningille. Sellaiseen, johon haetaan inspiraatiota amerikkalaisesta viihteestä ja nettimeemeistä.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan teekkarijaoston fuksimajuri Tuomas Ranta-aho toppuuttelee: perinnejuhlat eivät ole vähenemässä.

”Teekkarijuhlia on niin monenlaisia. Meillä on tosi paljon akateemisia vuosijuhlia, joissa ollaan frakeissa ja iltapuvuissa. Saunaillat ja vastaavat illanvietot ovat sitten omassa kategoriassaan.”

Perinteiset ja arvokkaat juhlat ovat opiskelijayhteisölle niin tärkeitä, että niihin ei myöskään sotketa muovimukeja tai muuta modernia bilerekvisiittaa.

Rennommissa illanvietoissa punaiset mukit ovat kuitenkin tuttu näky, Ranta-aho sanoo.

Beer pong on niin yleinen ajanviete, että teekkareilla on jopa koko talven kestävä beer pong -liiga sekä turnauksia. Myös muita mukipelejä kuten flip cupia ja sen johdannaista slap cupia pelataan usein.

”Näitä juomapelejä on kyllä pelattu kauan, mutta vasta parin viime vuoden aikana nimenomaan juuri punaisista mukeista on tullut tärkeä ja tunnistettava juttu”, Ranta-aho sanoo.

Eli: punaiset muovimukit, erottamaton osa bilekulttuuria – nyt myös suomalaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • juhliminen
 • Kieli ja tapakulttuuri
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 5. 5

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 6. 6

  Sushibuffetit valtasivat Helsingin – Testasimme neljä lounasbuffettia

 7. 7

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 8. 8

  Tällainen on Helsingin K-18-kauhukierros, jonka poliisi kielsi toisesta kaupungista – rääkkäys ja nöyryytys kesti kaksi tuntia

 9. 9

  Tämä nainen toi pakohuonepelit Helsinkiin – miksi ne ovat niin suosittuja?

 10. 10

  Tinder – näin nettideittailun uusi aalto valtasi Suomen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 9. 9

  Suomi-jazz valmiina Bremeniin – Näillä keinoilla Suomi pärjäisi vielä paremmin kansainvälisessä kilpailussa

 10. 10

  Kun Hollywood-tähti huutaa oudolla videolla "Just do it!", taustalla on tämä suomalaisnainen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koirarotu – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 2. 2

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 3. 3

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 4. 4

  Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin

 5. 5

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 6. 6

  Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista

 7. 7

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 8. 8

  Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

 9. 9

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 10. 10

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 3. 3

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 4. 4

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 5. 5

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 6. 6

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 7. 7

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 8. 8

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 9. 9

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 10. 10

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Karhut maalaavat tauluja ja apinat valokuvaavat – Heikki Lehtosaaren intohimona on eläinten tekemä taide, kokoelmassa on jo noin kolmesataa teosta
 3. Ministerit kertoivat uusista keinoista vauhdittaa vientiä – Hallitus perustaa uuden yksikön yhdistämällä Tekesin ja Finpron
 4. Verovaroilla hankitut Helsingin opetusviraston laitteet eivät koskaan edes käyneet kouluissa – päätyivät poliisin mukaan suoraan vääriin käsiin
 5. Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”
 6. Markku Kanerva lupaa muutoksia Huuhkajien kokoonpanoon illan otteluun: ”Pohjalla on tietty ajatus, katson vähän pidemmälle”
 7. Apteekeilla on nyt poikkeuksellisia vaikeuksia saada mielialalääkkeitä ja ehkäisyrenkaita – voi katkaista jatkuvia lääkityksiä
 8. Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat
 9. Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista
 10. Apu loppuu poliisin suruviestin jälkeen, syytetyn joutuu kohtaamaan taukohuoneessa – näin henkirikoksen uhrien omaiset kuvaavat kärsimystään
 11. Nuorten suoratoistokuuntelu kannattelee äänitemyyntiä – ala kasvoi jo toista vuotta peräkkäin
 12. Näytä lisää