Punainen muki tuli Suomeen: jenkkileffojen ikoninen juomaväline tarkoittaa hauskanpitoa, näin legenda syntyi

Tiedättehän ne punaiset muovimukit, joita näkee aina amerikkalaisissa college-elokuvissa? Siis nuo, joista American Pien (1999, kuva yllä) jätkät juovat kaljatynnyreistä valutettua laihaa oluttaan.

Tiedättehän ne punaiset muovimukit, joita näkee aina amerikkalaisissa college-elokuvissa?

Siis nuo, joista American Pien (1999, kuva yllä) jätkät juovat kaljatynnyreistä valutettua laihaa oluttaan.

Tai joista nämä Naapurit-komedian (2014) naiset siemailevat juomiaan sillä aikaa kun Zac Efronin esittämä opiskelijaveljeskuntalainen grillaa:

Nyt ne ovat rantautuneet toden teolla Suomeen.

Vielä kolme-neljä vuotta keskustelupalstoilla kyseltiin, mistä saa ”amerikkalaistyylisiä puna-valkoisia muovimukeja, jotka on jääneet elokuvista mieleen” tai ”punaisia kuppeja, niitä mitä on kaikissa leffoissa.”

Nykyään ei enää tarvitse etsiä. Parin vuoden sisään mukeja on tullut usean suomalaisen kaupan valikoimiin. Esimerkiksi naamiaisasuliikkeet Punanaamio ja Buttericks’s sekä Verkkokauppa.com myyvät Red Cups -nimisiä, sisältä valkoisia ja ulkoa punaisia mukeja. Ruokakaupoista niitä saa Kampin K-marketista.

Punanaamion nettisivuilla punaista mukia kuvaillaan ”legendaksi muodostuneeksi”, eikä syyttä. Internetin etusivu Redditin klassikkokeskustelussa pohditaan, juodaanko kaikissa amerikkalaisissa opiskelijabileissä oikeasti aina näistä samoista muovimukeista, kuten leffoista päätellen näyttää.

Punanaamion myyntijohtaja Kreetta Linnanmäki kertoo, että punaisia mukeja on ollut kaupan valikoimissa vajaan parin vuoden ajan. Siitä lähtien niiden menekki on kasvanut jatkuvasti.

50 mukin pakkauksia ostetaan ihmisten kotibileisiin tai piknikjuhliin, musiikkivideoiden rekvisiitaksi tai yökerhojen Red Cup -teemailtoihin, Linnanmäki sanoo.

Punaiset mukit ovat myös yksi Punanaamion suosituimmista herätetuotteista, eli sellaisista, joita asiakas intoutuu ostamaan nähtyään ne sattumalta hyllyssä.

Suosion syy on Linnanmäen mukaan selvä:

”Kaikki tunnistavat ne mukit ja kaikki haluavat samanlaiset kotibileet kuin jenkkileffoissa. Se mielikuva on monella todella vahva.”

Miten yhdestä kertakäyttötuotteesta tuli symboli ikuiselle nuoruudelle?

Punaiset mukit yhdistyvät amerikkalaisessa kulttuurissa etenkin opiskelijoiden riehakkaisiin juhliin: yliopistokampusten bileisiin tai kevään lukuloman aikaan sijoittuvaan suureen spring break -juhlakauteen.

Opiskelijoiden suosimat juomapeli beer pong ja Suomessa tuntemattomampi flip cup sekä punaiset kupit kuuluvat erottamattomasti yhteen.

Punaiset muovimukit ovat vakiintuneet symboloimaan rentoa menoa: juodaan olutta, nauretaan kavereiden kanssa, ehkä katsellaan sillä silmällä hyvännäköisiä tyyppejä.

Toukokuussa Suomen ensi-iltaan tulee Naapurit 2, jossa pikkulapsiperheen naapuriin muuttaa ympäri vuorokauden bilettävä Kappa Nu -opiskelijajärjestö. Epäilemättä punaiset mukit löytyvät taas kuvastosta.

Red Cupin asemasta Amerikassa kertoo sekin, että sille on tehty oma rakkauslaulu: amerikkalainen kantrilaulaja Toby Keith laulaa biisissään Red Solo Cup, miten punainen muki on yksinkertaisesti paras muki kaikkiin tilanteisiin festareista grillijuhliin:

”And you, sir, do not have a pair of testicles if you prefer drinking from a glass”.

Vapaasti suomentaen: vain munaton juo lasista kun voi juoda punaisesta kupista.

Alkuperäistä punaista kuppia valmistava yritys Solo Cup Co. täyttää tänä syksynä 80 vuotta. Hittituotteensa se toi myyntiin 1970-luvulla.

Klassikkomukista on aina ollut tarjolla myös sininen versio, mutta nopeasti punainen vakiintui standardiksi. Ilmeisesti se vetoaa yhtäläisesti eri sukupuoliin.

Tässä Slaten artikkelissa pohditaan, mikä on punaisen mukin menestyksen salaisuus. Yksi syy voi olla sen kestävyys: Paksusta polystyreenistä valmistettu muki kestää vähän riuskemmankin kaverin puristuksen halkeamatta ja palaa muotoonsa.

Lisäksi tasavärinen, voimakkaan punainen muki kätkee hyvin sisältönsä, mikä oli erityisesti alaikäisen käyttäjäkunnan mieleen.

2000-luvulle tultaessa punaista muovimukia valmistava Solo Cup Co. joutui vaikeuksiin sen jäljeen kun se osti kilpailijansa Sweetheart Cupin, velkaantui ja kompastui johdon palkkoja ja etuja koskeviin skandaaleihin.

Sittemmin saneerattu yritys lisäsi mukin laidoille kaksi vastakkaista syvennystä, jotta sitä olisi helpompi pidellä.

Vuonna 2009 syvennysten määrä nostettiin neljään, ja pyöreästä pohjasta tehtiin neliskulmainen, monien käyttäjien kauhuksi.

Punaisen kupin rantautuminen Suomeen nyt kertoo amerikkalaisen populaarikulttuurin kaikkivoipaisuudesta.

Amerikkalaisen viihteen asema Suomessa on täysin ylivaltainen. Netflix, HBO ja isot tuotantoyhtiöt tuuttaavat ulos suosittuja elokuvia ja tv-sarjoja, joissa kuvataan amerikkalaista elämäntapaa, muotia, opiskelemista ja tietenkin biletystä. Missä kotibileet, siellä punaiset kupit: High School Musical -elokuvat, Glee, Pitch Perfectit edustavat kaikki enemmän tai vähemmän samaa maailmaa.

Punaiset mukit kuuluvat erityisesti bro-mentaliteettiin: esimerkiksi Suomessakin rakastetut sarjat Rillit huurussa, Miehenpuolikkaat ja Entourage perustuvat tälle jätkien väliselle ystävyydelle.

Jenkkielämään liittyvää kuvastoa iskostuu katsojien mieliin myös Youtube-videoista, musiikkivideoista ja poptähtien somekanavista. Internet luo myös uusia biletykseen ja hauskanpitoon liittyviä ilmiöitä: yksi esimerkki siitä on kuminen hevosnaamari, sekoilun ja hölmöilyn symboli.

Viihteen kautta amerikkalaisen elämäntavan ”ikoniset” asiat ovat tulleet kuin varkain osaksi suomalaista kulttuuria. Ystävänpäivää ja halloweenia on juhlittu Suomessa jo vuosia, ja pikkuhiljaa periamerikkalainen kiitospäiväkin alkanee saada täällä jalansijaa.

Kesäjuhliinsa suomalaiset ostavat jo amerikkalaistyylisiä isoja kaasugrillejä ja himoitsevat niissä valmistettuja buffalo wingsejä – Helsinkiin avattiin vasta viime viikolla rasvaisiin ja tulisiin herkkuihin erikoistunut siipiravintola.

Ja punaiset kupit, havaijihenkiset lei-kaulaköynnökset sekä glowstickit eli valotikut ovat nykyään peruskamaa suomalaisnuorten bileissä.

Tavallaan jenkkiviihde on muuttanut koko suomalaista juhlimisen kulttuuria.

Esimerkiksi spring break -henkisiä kesäfestareita järjestetään Suomessa yhä enemmän. Siis sellaisia, joihin ei tulla niinkään tapittamaan esiintyviä artisteja, vaan juhlimaan, tanssimaan ja nauttimaan yleisestä bilefiiliksestä – mielellään vielä rantaympäristössä. Uusin spring break -tyylinen festivaalitulokas on Helsingin Hernesaaren rannassa kesäkuussa pidettävä Summerburst.

Suomessa yliopistojen juhliin on perinteisesti kuulunut tietynlainen yläluokkaisuuden korostaminen frakkeineen, iltapukuineen ja snapsilaseineen. Perinteet johtavat Ruotsin ja Venäjän vallan aikoihin. Silloin yliopisto-opiskelu oli nimenomaan varakkaiden yksinoikeus.

Amerikkalaisissa kampusjuhlissa taas meininki on kaikkea muuta: henkenä on ”junttimainen” huoleton koheltaminen, jota punaiset muovikupit symboloivat.

Ollaanko siihen suuntaan kallistumassa Suomenkin yliopistoissa?

Erään Tampereen yliopiston sosiologian opiskelijanmielestä juhlien ”pönötysperinteet” ovat alkaneet tehdä tilaa kansainvälisemmälle, rennommalle meiningille. Sellaiseen, johon haetaan inspiraatiota amerikkalaisesta viihteestä ja nettimeemeistä.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan teekkarijaoston fuksimajuri Tuomas Ranta-aho toppuuttelee: perinnejuhlat eivät ole vähenemässä.

”Teekkarijuhlia on niin monenlaisia. Meillä on tosi paljon akateemisia vuosijuhlia, joissa ollaan frakeissa ja iltapuvuissa. Saunaillat ja vastaavat illanvietot ovat sitten omassa kategoriassaan.”

Perinteiset ja arvokkaat juhlat ovat opiskelijayhteisölle niin tärkeitä, että niihin ei myöskään sotketa muovimukeja tai muuta modernia bilerekvisiittaa.

Rennommissa illanvietoissa punaiset mukit ovat kuitenkin tuttu näky, Ranta-aho sanoo.

Beer pong on niin yleinen ajanviete, että teekkareilla on jopa koko talven kestävä beer pong -liiga sekä turnauksia. Myös muita mukipelejä kuten flip cupia ja sen johdannaista slap cupia pelataan usein.

”Näitä juomapelejä on kyllä pelattu kauan, mutta vasta parin viime vuoden aikana nimenomaan juuri punaisista mukeista on tullut tärkeä ja tunnistettava juttu”, Ranta-aho sanoo.

Eli: punaiset muovimukit, erottamaton osa bilekulttuuria – nyt myös suomalaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • juhliminen
 • Kieli ja tapakulttuuri
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 4. 4

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 6. 6

  Helsinki mainittu! Tässä 27 turistikohdetta, joista monia on oikein erikseen ylistetty ulkomaisissa medioissa

 7. 7

  Miten terrori-iskuihin kannattaa reagoida sosiaalisessa mediassa? Entä miten ei missään nimessä? Kysyimme terrorismitutkijalta

 8. 8

  Hae tästä tapahtumia Helsingin seudulla – mukana myös Nytin tärpit

 9. 9

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 10. 10

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 6. 6

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 7. 7

  Yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja setvii tyttärensä huolia uutuuspelissä, joka nousi yllätyshitiksi – testasimme

 8. 8

  Tänä syksynä elokuvia voi katsoa ulkona ympäri Helsinkiä – Kivinokassa näytetään yllätyselokuva, Tähtitorninmäellä Tom of Finland ja Altaalla festarisuosikkeja

 9. 9

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 10. 10

  Norjalais-amerikkalainen sauna-asiantuntija iloitsee löylykulttuurin kukoistuksesta Suomessa: ”Nuoret ovat taas löytäneet saunan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 6. 6

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 7. 7

  Flow-festivaalin turvallisuudesta vastannut yritys ei ole nähnyt todisteita pahoinpitelystä – ”aika harvoin kukaan syyttömänä putkasta herää”

 8. 8

  Oletko ihaillut Game of Thronesin laatua ja yksityiskohtien tarkkuutta? Harkitse vielä – puvustuksessa käytetään Ikean mattoja

 9. 9

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 3. 3

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 4. 4

  Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

 5. 5

  Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 6. 6

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 7. 7

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 8. 8

  Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

 9. 9

  Vieraana sukellusveneessä, josta ruotsalais­toimittaja katosi –  HS julkaisee yksinoikeudella keksijä-Madsenin haastattelun

 10. 10

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 2. 2

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 3. 3

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 4. 4

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 5. 5

  HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

 6. 6

  Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

 7. 7

  Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

 8. 8

  Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

 9. 9

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 10. 10

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 5. 5

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 8. 8

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 9. 9

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 10. 10

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 11. Näytä lisää