Valikko

Punainen muki tuli Suomeen: jenkkileffojen ikoninen juomaväline tarkoittaa hauskanpitoa, näin legenda syntyi

Tiedättehän ne punaiset muovimukit, joita näkee aina amerikkalaisissa college-elokuvissa? Siis nuo, joista American Pien (1999, kuva yllä) jätkät juovat kaljatynnyreistä valutettua laihaa oluttaan.

Tiedättehän ne punaiset muovimukit, joita näkee aina amerikkalaisissa college-elokuvissa?

Siis nuo, joista American Pien (1999, kuva yllä) jätkät juovat kaljatynnyreistä valutettua laihaa oluttaan.

Tai joista nämä Naapurit-komedian (2014) naiset siemailevat juomiaan sillä aikaa kun Zac Efronin esittämä opiskelijaveljeskuntalainen grillaa:

Nyt ne ovat rantautuneet toden teolla Suomeen.

Vielä kolme-neljä vuotta keskustelupalstoilla kyseltiin, mistä saa ”amerikkalaistyylisiä puna-valkoisia muovimukeja, jotka on jääneet elokuvista mieleen” tai ”punaisia kuppeja, niitä mitä on kaikissa leffoissa.”

Nykyään ei enää tarvitse etsiä. Parin vuoden sisään mukeja on tullut usean suomalaisen kaupan valikoimiin. Esimerkiksi naamiaisasuliikkeet Punanaamio ja Buttericks’s sekä Verkkokauppa.com myyvät Red Cups -nimisiä, sisältä valkoisia ja ulkoa punaisia mukeja. Ruokakaupoista niitä saa Kampin K-marketista.

Punanaamion nettisivuilla punaista mukia kuvaillaan ”legendaksi muodostuneeksi”, eikä syyttä. Internetin etusivu Redditin klassikkokeskustelussa pohditaan, juodaanko kaikissa amerikkalaisissa opiskelijabileissä oikeasti aina näistä samoista muovimukeista, kuten leffoista päätellen näyttää.

Punanaamion myyntijohtaja Kreetta Linnanmäki kertoo, että punaisia mukeja on ollut kaupan valikoimissa vajaan parin vuoden ajan. Siitä lähtien niiden menekki on kasvanut jatkuvasti.

50 mukin pakkauksia ostetaan ihmisten kotibileisiin tai piknikjuhliin, musiikkivideoiden rekvisiitaksi tai yökerhojen Red Cup -teemailtoihin, Linnanmäki sanoo.

Punaiset mukit ovat myös yksi Punanaamion suosituimmista herätetuotteista, eli sellaisista, joita asiakas intoutuu ostamaan nähtyään ne sattumalta hyllyssä.

Suosion syy on Linnanmäen mukaan selvä:

”Kaikki tunnistavat ne mukit ja kaikki haluavat samanlaiset kotibileet kuin jenkkileffoissa. Se mielikuva on monella todella vahva.”

Miten yhdestä kertakäyttötuotteesta tuli symboli ikuiselle nuoruudelle?

Punaiset mukit yhdistyvät amerikkalaisessa kulttuurissa etenkin opiskelijoiden riehakkaisiin juhliin: yliopistokampusten bileisiin tai kevään lukuloman aikaan sijoittuvaan suureen spring break -juhlakauteen.

Opiskelijoiden suosimat juomapeli beer pong ja Suomessa tuntemattomampi flip cup sekä punaiset kupit kuuluvat erottamattomasti yhteen.

Punaiset muovimukit ovat vakiintuneet symboloimaan rentoa menoa: juodaan olutta, nauretaan kavereiden kanssa, ehkä katsellaan sillä silmällä hyvännäköisiä tyyppejä.

Toukokuussa Suomen ensi-iltaan tulee Naapurit 2, jossa pikkulapsiperheen naapuriin muuttaa ympäri vuorokauden bilettävä Kappa Nu -opiskelijajärjestö. Epäilemättä punaiset mukit löytyvät taas kuvastosta.

Red Cupin asemasta Amerikassa kertoo sekin, että sille on tehty oma rakkauslaulu: amerikkalainen kantrilaulaja Toby Keith laulaa biisissään Red Solo Cup, miten punainen muki on yksinkertaisesti paras muki kaikkiin tilanteisiin festareista grillijuhliin:

”And you, sir, do not have a pair of testicles if you prefer drinking from a glass”.

Vapaasti suomentaen: vain munaton juo lasista kun voi juoda punaisesta kupista.

Alkuperäistä punaista kuppia valmistava yritys Solo Cup Co. täyttää tänä syksynä 80 vuotta. Hittituotteensa se toi myyntiin 1970-luvulla.

Klassikkomukista on aina ollut tarjolla myös sininen versio, mutta nopeasti punainen vakiintui standardiksi. Ilmeisesti se vetoaa yhtäläisesti eri sukupuoliin.

Tässä Slaten artikkelissa pohditaan, mikä on punaisen mukin menestyksen salaisuus. Yksi syy voi olla sen kestävyys: Paksusta polystyreenistä valmistettu muki kestää vähän riuskemmankin kaverin puristuksen halkeamatta ja palaa muotoonsa.

Lisäksi tasavärinen, voimakkaan punainen muki kätkee hyvin sisältönsä, mikä oli erityisesti alaikäisen käyttäjäkunnan mieleen.

2000-luvulle tultaessa punaista muovimukia valmistava Solo Cup Co. joutui vaikeuksiin sen jäljeen kun se osti kilpailijansa Sweetheart Cupin, velkaantui ja kompastui johdon palkkoja ja etuja koskeviin skandaaleihin.

Sittemmin saneerattu yritys lisäsi mukin laidoille kaksi vastakkaista syvennystä, jotta sitä olisi helpompi pidellä.

Vuonna 2009 syvennysten määrä nostettiin neljään, ja pyöreästä pohjasta tehtiin neliskulmainen, monien käyttäjien kauhuksi.

Punaisen kupin rantautuminen Suomeen nyt kertoo amerikkalaisen populaarikulttuurin kaikkivoipaisuudesta.

Amerikkalaisen viihteen asema Suomessa on täysin ylivaltainen. Netflix, HBO ja isot tuotantoyhtiöt tuuttaavat ulos suosittuja elokuvia ja tv-sarjoja, joissa kuvataan amerikkalaista elämäntapaa, muotia, opiskelemista ja tietenkin biletystä. Missä kotibileet, siellä punaiset kupit: High School Musical -elokuvat, Glee, Pitch Perfectit edustavat kaikki enemmän tai vähemmän samaa maailmaa.

Punaiset mukit kuuluvat erityisesti bro-mentaliteettiin: esimerkiksi Suomessakin rakastetut sarjat Rillit huurussa, Miehenpuolikkaat ja Entourage perustuvat tälle jätkien väliselle ystävyydelle.

Jenkkielämään liittyvää kuvastoa iskostuu katsojien mieliin myös Youtube-videoista, musiikkivideoista ja poptähtien somekanavista. Internet luo myös uusia biletykseen ja hauskanpitoon liittyviä ilmiöitä: yksi esimerkki siitä on kuminen hevosnaamari, sekoilun ja hölmöilyn symboli.

Viihteen kautta amerikkalaisen elämäntavan ”ikoniset” asiat ovat tulleet kuin varkain osaksi suomalaista kulttuuria. Ystävänpäivää ja halloweenia on juhlittu Suomessa jo vuosia, ja pikkuhiljaa periamerikkalainen kiitospäiväkin alkanee saada täällä jalansijaa.

Kesäjuhliinsa suomalaiset ostavat jo amerikkalaistyylisiä isoja kaasugrillejä ja himoitsevat niissä valmistettuja buffalo wingsejä – Helsinkiin avattiin vasta viime viikolla rasvaisiin ja tulisiin herkkuihin erikoistunut siipiravintola.

Ja punaiset kupit, havaijihenkiset lei-kaulaköynnökset sekä glowstickit eli valotikut ovat nykyään peruskamaa suomalaisnuorten bileissä.

Tavallaan jenkkiviihde on muuttanut koko suomalaista juhlimisen kulttuuria.

Esimerkiksi spring break -henkisiä kesäfestareita järjestetään Suomessa yhä enemmän. Siis sellaisia, joihin ei tulla niinkään tapittamaan esiintyviä artisteja, vaan juhlimaan, tanssimaan ja nauttimaan yleisestä bilefiiliksestä – mielellään vielä rantaympäristössä. Uusin spring break -tyylinen festivaalitulokas on Helsingin Hernesaaren rannassa kesäkuussa pidettävä Summerburst.

Suomessa yliopistojen juhliin on perinteisesti kuulunut tietynlainen yläluokkaisuuden korostaminen frakkeineen, iltapukuineen ja snapsilaseineen. Perinteet johtavat Ruotsin ja Venäjän vallan aikoihin. Silloin yliopisto-opiskelu oli nimenomaan varakkaiden yksinoikeus.

Amerikkalaisissa kampusjuhlissa taas meininki on kaikkea muuta: henkenä on ”junttimainen” huoleton koheltaminen, jota punaiset muovikupit symboloivat.

Ollaanko siihen suuntaan kallistumassa Suomenkin yliopistoissa?

Erään Tampereen yliopiston sosiologian opiskelijanmielestä juhlien ”pönötysperinteet” ovat alkaneet tehdä tilaa kansainvälisemmälle, rennommalle meiningille. Sellaiseen, johon haetaan inspiraatiota amerikkalaisesta viihteestä ja nettimeemeistä.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan teekkarijaoston fuksimajuri Tuomas Ranta-aho toppuuttelee: perinnejuhlat eivät ole vähenemässä.

”Teekkarijuhlia on niin monenlaisia. Meillä on tosi paljon akateemisia vuosijuhlia, joissa ollaan frakeissa ja iltapuvuissa. Saunaillat ja vastaavat illanvietot ovat sitten omassa kategoriassaan.”

Perinteiset ja arvokkaat juhlat ovat opiskelijayhteisölle niin tärkeitä, että niihin ei myöskään sotketa muovimukeja tai muuta modernia bilerekvisiittaa.

Rennommissa illanvietoissa punaiset mukit ovat kuitenkin tuttu näky, Ranta-aho sanoo.

Beer pong on niin yleinen ajanviete, että teekkareilla on jopa koko talven kestävä beer pong -liiga sekä turnauksia. Myös muita mukipelejä kuten flip cupia ja sen johdannaista slap cupia pelataan usein.

”Näitä juomapelejä on kyllä pelattu kauan, mutta vasta parin viime vuoden aikana nimenomaan juuri punaisista mukeista on tullut tärkeä ja tunnistettava juttu”, Ranta-aho sanoo.

Eli: punaiset muovimukit, erottamaton osa bilekulttuuria – nyt myös suomalaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • juhliminen
 • Kieli ja tapakulttuuri
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Nyt.fi seuraa Game of Thronesia uudessa Westerosin kirjeenvaihtaja -blogissa, näin se toimii

 5. 5

  Pikatestissä Katajanokan Sköne-baari, jossa voi tuijotella kynttilänvalossa merelle erikoisolut kädessä

 6. 6

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 7. 7

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 8. 8

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Tämä nainen riisui Pete Parkkosen alasti, pisti naiset talutushihnaan Cheekin videolla ja aikoo nyt mullistaa tapamme katsoa naisia ja miehiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 5. 5

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 6. 6

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 7. 7

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 8. 8

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 9. 9

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

 5. 5

  Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 6. 6

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 7. 7

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 8. 8

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 9. 9

  Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

 10. 10

  Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 4. 4

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 7. 7

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 10. 10

  Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 9. 9

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää