Valikko

Tällainen on Marian sairaalaan rakennettu K-18-kauhutalo – testasimme

Hylättyyn sairaalaan avataan tänään tiistaina aikuisten kauhukokemus, After Dark Helsinki: Hysteria.

Helsingin Marian sairaala lopetti toimintansa kokonaan kaksi vuotta sitten. Siitä lähtien 1800-luvulla rakennettu kompleksi on ollut tyhjillään.

Sunnuntaina 17. huhtikuuta yhden sisäänkäynnin edessä kuitenkin parveilee joukko ihmisiä.

He ovat menossa sairaalaan säikyteltäviksi, peloteltaviksi, riepoteltaviksi – mitä kaikkea nyt onkaan luvassa, etukäteen sitä ei nimittäin kerrota.

Osallistujia on varoitettu ennakkoon sen verran, että kierroksella saattaa tulla vastaan voimakkaita ääniä, ahtaita tiloja ja täydellistä pimeyttä, koskemista, ”voimakkaita väkivaltakohtauksia ja seksuaalisia viittauksia.”

Marian sairaalaan avataan tänään aikuisten kauhukokemus, After Dark Helsinki: Hysteria.

Kauhukierros on avoinna yleisölle tästä tiistaista sunnuntaihin. 17.4. pidettynä lehdistöpäivänä paikkaa pääsivät testaamaan muutamat toimittajat ja bloggarit.

Aikuisten kauhutalot ovat suosittuja etenkin Yhdysvalloissa. Niihin mennään yksin tai ryhmissä, pelottelusta huolehtivat maskeeratut näyttelijät ja eri huoneiden ”kohtaukset” saatetaan nivoa yhteen juonella tai teemalla.

Kauhuelämystä voi verrata pakohuonepeleihin, joita on viime aikoina tullut Suomeenkin useita. Kauhukierroksella ei kuitenkaan ratkota ongelmia, pelottelu on pääosassa.

Huvipuiston kummitusjuniin ja -taloihin verrattuna kauhukierrokset ovat joka tapauksessa paljon rajumpia. Marian sairaalan kierroskin on tiukasti K-18.

Ensimmäinen After Dark Helsinki järjestettiin viime syksynä halloween-viikonloppuna. Kierros oli avoinna yhden päivän ajan Meri-Rastilan hylätyssä hotelli Vuorannassa.

Siellä kävijä joutui muun muassa kohtaamaan hirven irtojalkaa hivelevän hullun teurastajan, kuolleen narkkarinaisen ja klovninaamaripäisiä psykopaatteja. Yhdessä kohtaa joutui ryömimään pilkkopimeässä ja ahtaassa tunnelissa kourivien käsien läpi. Reportaasi kokemuksesta löytyy täältä.

Mitä onkaan luvassa tällä kertaa?

After Dark Helsinki: Hysteria Marian sairaalassa 19.4.–24.4. Arkisin klo 17–22, lauantaina klo 12–22 ja sunnuntaina klo 12–18. Torstai ja viikonloppu ovat loppuunmyytyjä. Lisätiedot ja liput tapahtuman nettisivuilta.

Huomio: jos olet osallistumassa Marian sairaalan kauhukierrokselle, älä missään nimessä jatka tätä pidemmälle!

Olennainen osa After Dark Helsinkiä on se, ettei kävijä tiedä, mitä kaikkea tulee vastaan. Allaolevan kuvan jälkeen alkavan tekstin lukeminen voi siis pilata koko elämyksen etukäteen.

Eli ISO SPOILERIVAROITUS!!

Marian sairaalan ovella After Darkin edustaja jakaa osallistujat viiden hengen ryhmiin. Tässä on ensimmäinen iso ero viimesyksyiseen kokemukseen, silloin kierrokselle mentiin yksin.

Omassa ryhmästäni kolme, Roope, Jenna ja Sofia, ovat tuttuja naamoja jo edelliseltä kerralta. Viides on nuori vaalea nainen, jonka nimi menee itseltäni ohi.

Pääsemme kierrokselle ensimmäisinä.

Heti portaiden alapäässä meidät ottaa vastaan hermostuneesti käyttäytyvä hoitajanainen. Lähdemme hänen perässään ylös ja huoneeseen, jossa odottaa lääkärinasuinen nainen.

Hän käskyttää meidät lattialle riviin polvilleen, muistuttaa turvasanasta (jolla kokemuksen voi keskeyttää, mikäli se käy liian ahdistavaksi) ja kehottaa meitä tekemään jatkossa kaiken mitä käsketään, omaksi parhaaksemme. Tästedes nimittäin ”kuulumme sairaalalle.”

Tiukan oloinen nainen tutkailee meitä hetken ja hoitaja antaa jokaiselle pillerin ja vesilasin.

Seuraavassa huoneessa kyltti kehottaa pukemaan sairaalakaavun sekä kengänsuojukset. Laskuri näyttää aikaa, jota on neljä minuuttia. Ehdimme rupatella hetken keskenämme ja muistella edellistä kierrosta.

Vitsaillessamme mietin, kuinka ryhmässä olo vaikuttaa kokemuksen tehokkuuteen. Luoko se ehkä liikaakin turvallisuuden tunnetta?

Toisaalta ryhmä tuo myös uudenlaisia mahdollisuuksia osallistujien mielellä leikkimiseen. Arvaan, että jossain vaiheessa meidät erotetaan toisistamme väkisin.

Roope pohtii, kuinka siistiä olisi, jos ryhmään soluttautuisikin joku näyttelijä säikäyttämään muut, kun sitä vähiten odottaa – toivottavasti tällaista hyödynnetään jollain tulevilla kierroksilla, jahka järjestäjillä on sellaiseen resursseja.

Laskuri pyörähtää nollaan ja ovi aukeaa.

Hämärän käytävän lattialla lojuu rikkinäisiä vauvanukkeja, taustalla kuuluu painostava äänimatto. Pimeässä näkyy liikkuva hahmo. Ei auta kuin mennä kohti – silloin koriseva "potilas" nappaa joidenkin ryhmäläisten vaatteista kiinni. Ensimmäinen säikäytys, muttei todellakaan viimeinen.

Käytävä jatkuu ja kävelemme pyörätuolissa istuvan kuolaavan, liikkumattoman miehen ohi. Odotan jatkuvasti tämänkin hyppäävän yllättäen pystyyn.

Niin ei tapahdu, mutta seuraava säpsähdys on jo nurkan takana. Nahkaiseen BDSM-naamariin sonnustautunut, muuten puolialaston mies syöksähtää pimeydestä kimppuumme. Hän alkaa töniä meitä toista käytävää eteenpäin.

Välillä oudosti ääntelevä ja hypähtelevä tyyppi nuuhkii jokaisen naamaa vuorotellen.

Käytävän päässä meihin selin istuu hahmo, joka paljastuu domina-asuiseksi naiseksi. Hän käskyttää meidät orjamiehen avustuksella huoneeseen, jonka lattialla on rivissä viisi koiran ruokakuppia. Niistä jokaisessa on läjä ikävän näköistä möhnää.

”Polvilleen!” Kätemme sidotaan selän taakse ja ruoskaa läiskyttelevä nainen käskee meitä alhaisia olentoja syömään kupeista. Harmaa mössö ei onneksi ole koiranruokaa vaan jotain mautonta myslimäistä seosta. Nöyryytys on silti kunnollista, nyt aletaan selvästi ottaa luuloja pois.

BDSM-sessio on hetken päästä ohi, kun domina kyllästyy ja passittaa meidät ulos. Ryhmämme ympärille pelmahtaa lauma häiritsevillä nukkenaamareilla ja hupuilla kasvonsa peittäneitä hahmoja, joiden läpi luovimme raollaan olevalle ovelle. Kurkkaamme arasti sisään.

Siellä näkyy olevan hämärä leikkaussali. Operointipöydän ääressä häärii kirurginasuinen mies ja hoitajanainen.

"Ai te pääsitte sittenkin paikalle! Tulkaa sisään", mies kehottaa.

Hän kutsuu meidät istumaan riviin leikkauspöydän eteen. Osa istuimista on alusastioita, ne ja koko lattia ovat täynnä verisiä paperituppoja. Kirurgi pitää monologin jossa muun muassa kaipailee vanhoja Neuvostoliiton aikoja, kun sai kunnolla toteuttaa itseään työssään.

Seuraavaksi yksi meistä tarvittaisiin avuksi operaatiota varten. Kirurgi tulee luoksemme valitsemaan ja päätyy minun eteeni. "Sinä! Ei, ei sittenkään, liian pitkä..."

Lopulta hän valitsee riveistämme sen vaalean naisen, jonka nimeä en muista. Hänet sidotaan leikkauspöydälle, vatsa paljastetaan paidan alta ja ylävartalon päälle laitetaan leikkauspeite. Nainen hymyilee hermostuneesti ja mietin, miten hänet mahdetaan pelästyttää. Ehkä paljaalle mahalle laitetaan jotain kylmää?

Kirurgi menee skalpellin kanssa naisen viereen, pistää... Ja yhtäkkiä veri alkaa suihkuta ja nainen leikkauspöydällä kirkua tuskasta.

Pisteet After Dark Helsingille, joka onnistui yllättämään. Tuntematon nainen olikin ryhmäämme ujutettu näyttelijä. Temppu osoitti myös, että järjestäjät ovat tosissaan hyödyntäneet ryhmäkokemusta eivätkä vain yrittäneet kerätä enemmän lipputuloja.

Paettuamme leikkaussalista – yhtä jäsentä vailla – päädymme juoksemaan karkuun mustia, raakkuvia ihmislintuolentoja. Sitten ollaan matalan tunnelin suulla.

Tämä on tuttua edelliseltä kerralta. Eli alas nelinkontin ja peräkanaa pimeyteen. Tunneli tuntuu viime kertaa ahtaammalta, itse joudun konttaamisen sijaan ryömimään. Ei tosin kauaa, sillä tunneli on myös edellistä lyhyempi.

Syksyn kierroksen jälkeen järjestäjät kertoivat, että suurin osa kierroksen keskeytyksistä tapahtui juuri tunnelissa. Pelkkä pimeys ja ahtaus oli monille liikaa.

Kun tunnelista on selvitty, tavallisesti pukeutunut keski-ikäinen nainen kutsuu meidät normaalisti valaistuun huoneeseen.

Hän esittäytyy psykiatriksi, kertoo että kauhukokemus on nyt ohi ja tiedustelee ystävällisesti, mitä olemme siitä ajatelleet.

Seuraa kierroksen tavallaan paras kohta. Arvaan kyllä, ettei kierros tähän lopu, vaikka psykiatrinaisen esittäjä on kaiken lisäksi erittäin uskottava.

Normaalilta ja rauhoittavalta vaikuttava tilanne, joka rikotaan yllättäen, on erinomainen tehokeino. Vastaavanlaisia kohtauksia After Dark Helsinki toivottavasti hyödyntää tulevissa tuotannoissaankin.

Nyt kysymys on vain se, milloin rauha rikotaan.

Huoneessa on myös kamera, jolle nainen pyytää jotakuta meistä kertomaan ajatuksiaan. Roope suostuu ja menee kameran eteen seisomaan.

"No, tämä on ollut oikein..." hän aloittaa.

PAM! Ovi paiskataan auki ja poliisin karhuryhmältä näyttävä kommandopipoinen porukka syöksyy sisään. Kohta meitä raahataan kovakouraisesti eteenpäin ja heitetään lopuksi hämäriin huoneisiin - yksitellen. Nyt on siis se odotettu kohta, jossa ryhmä hajotetaan.

Suljetussa huoneessa saa odotella muutaman minuutin. Välillä ulkoa kuuluu kolinaa ja oven raapimista.

Toisin kuin syksyllä, tällä kertaa kierros ei ole yhtäjaksoista paniikkitunnelmaa, vaan sisältää myös hiljaisia odotteluhetkiä. Parhaimmillaan ne nostavatkin tunnelmaa, kun joutuu odottamaan, mitä karmeaa seuraavaksi tapahtuu.

Vankihuoneessa yksin seisoskelu kestää silti aavistuksen liian pitkään: jotain lisäkuumotusta tähänkin olisi voinut keksiä.

Vihdoin sellin ovi narahtaa auki. Kauempana käytävällä mustana siluettina näkyvä mieshahmo huikkaa ja käskee minut tylysti luokseen.

”Kuka vittu sä olet ja mitä sä teet täällä”, kaljuksi ja lihaksikkaaksi vartijaksi osoittautuva tyyppi tivaa. Hän raahaa minut DDR-henkiseen toimistoon. Siellä odottaa niin ikään tyly kuulustelija. Kuka sut lähetti tänne, hän kyselee.

Kun en keksi vastausta, laitetaan käsi väkisin pöydälle ja kuulustelija ottaa naulapyssyn tai nitojan esiin.

Koska tietää, ettei kierroksella oikeasti satuteta, ei tilannetta varsinaisesti osaa pelätä. Eikä pyssyn piipusta iskeydykään käteen naulaa vaan pelkkää ilmaa. Kohtaus on joka tapauksessa toimiva ja yksinolo lisää tunnelmaa – huomaamattaan miettii jo, mitä muille ryhmäläisille mahtaa kuulua.

Kalju heittää minut matkoihini ja etsiydyn seuraavaan koitokseen. Se on kierroksen huipennus, pornohuone.

Eli punertavasti valaistu pieni loukko, jonka lattialla pyörii seksileluja, paperituppoja ja kondomeja, seinät on vuorattu vanhojen miestenlehtien leikkeillä ja matkatelkkarissa pyörii kova pornofilmi. Rähjäisellä sohvalla istuu porukkani jäsen Roope. Lattialla olevalla patjalla kiemurtelee myös ex-ryhmäläisemme, kirurgin pöydälle aiemmin joutunut nainen.

Paikalla on myös huoneen isäntä, erittäin epämiellyttävän oloinen verkkariasuinen mies, joka kutsuu astumaan peremmälle.

Minut istutetaan sohvalle Roopen viereen, samalla kun epämiellyttävä jätkä tekee tuttavuutta kanssamme. Hän kyselee muun muassa, poltammeko ruohoa ja kommentoi tv-ruudulla pyörivää pornoleffaa, ängeten välillä iholle hivelemään hiuksia tai hieromaan niskoja.

Kohta Jenna ja Sofiakin päätyvät samalle sohvalle ja kuumottava tunnelma jatkuu. Mies lähentelee myös heitä ja näyttää välillä tyydyttävän itseään. Välillä hän ärjähtelee patjalla tuskailevalle naiselle. Näyttelijä on erittäin hyvä, mikä tehostaa tunnelmaa entisestään.

Käy selväksi, että After Dark Helsingin järjestäjät eivät epäröi mennä yllättävänkin pitkälle epämukavuusalueille. Omasta mielestäni se on vain ja ainoastaan positiivista, tosin pornohuonekohtauksen voi myös veikata olevan liikaa joillekin. Viime syksynä kauhukierroksen keskeytti kymmenen prosenttia kävijöistä – saa nähdä, millainen luku on nyt.

Takaisin pornoluolaan. Siellä mies alkaa käyttäytyä hyvin aggressiivisesti makaavaa naista kohtaan ja harppoo viereiseen huoneeseen. Sohvan takaa yllättäen nouseva toinen nainen käskee meitä pakenemaan, kun vielä voimme.

Teemme työtä käskettyä ja jätämme pornohuoneen taaksemme. Sieltä kuuluu huutoa, pauketta ja laukauksia.

Nyt on edessä enää tavaroiden etsintä ahtaasta tuulikaapista ja tervetullut pääsy harmaaseen ulkoilmaan – vapauteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tapahtumat
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 2. 2

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 4. 4

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 5. 5

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 6. 6

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 7. 7

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 10. 10

  Tacotesti: Raati kokeili seitsemän Helsingin tacopaikkaa, tällaisia ne olivat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 4. 4

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 5. 5

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 6. 6

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 7. 7

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 8. 8

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 9. 9

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 3. 3

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 4. 4

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  Työttömien työnhakijoiden määrä vähentynyt rajusti – pitkäaikaistyöttömien määrä supistunut 16,5 prosenttia

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 10. 10

  Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 7. 7

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

 8. 8

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 9. 9

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 10. 10

  Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää