Valikko

Päivän trendi: Naiset ajavat partaansa, suomalainen asiantuntija tyrmää

Viimeistään viimeisen vuoden aikana naisten parranajosta on tullut trendi. Miksi?

Marilyn Monroe ja Elizabeth Taylor tekivät sitä.

Egyptin tarunhohtoinen hallitsija Kleopatra teki sitä.

Nykytähdistä ainakin Madonna tiettävästi tekee sitä.

Tunnetut naiset ovat ajaneet kasvokarvojaan kautta aikojen. Viimeistään viimeisen vuoden aikana tästä parranajelusta on tullut trendi. Haastattelimme aiheesta myös suomalaista lääkäriä, lue juttu täältä.

Viikko sitten dubailainen kauneusbloggaaja ja meikkaaja Huda Kattan julkaisi parranajovideon Youtube-kanavallaan.

Videolla Kattan rapsuttelee kulmien muotoiluun tarkoitetulla terällä kasvojensa ihoa. Raaps, raaps, raaps.

Kattan liikuttaa terää lyhyin, toistuvin vedoin 45:n asteen kulmassa. Hento, raastava ääni kertoo, että minikarvat irtoavat.

Naisten parranajo on edelleen tabu, mutta Kattan kertoo ajelevansa myös meikkaukseen tulevien asiakkaidensa kasvot, sillä näin meikki levittyy paremmin. Kasvojen hellävarainen ajeleminen myös kuorii ihoa, saa ihon näyttämään nuoremmalta ja taittamaan valoa kauniimmin kun pintaa rikkovat minikarvat on poistettu, Kattan vakuuttaa.

Saman ilmiön tietävät säärikarvojaan vaahdolla ja höylällä ajelevat: iho tuntuu todella sileältä välittömästi ”sheivauksen” jälkeen.

Kasvojen ajelu on selvästi iso juttu, jo vuosien takaa. Jos Youtubesta hakee hakusanoilla ”women” ja ”face shaving”, löytyy useita opetusvideoita, joita on katsottu satoja tuhansia kertoja.

Yksi provokatiivisimmista on tämä vuonna 2012 julkaistu video, jolla esiintyy Yhdysvaltojen Bachelor-realityohjelmista tuttu Michelle Money.

Money vakuuttaa videolla olleensa ajelematta viikon päivät, ihan vain todistaakseen, ettei vauvahaivenien tilalle ala puskea tummempaa, paksumpaa karvaa.

”Te ette tajua. Karvoja on joka puolella”, Money kommentoi ja puhaltaa hennon, vaalean karvasuikaleen irti terästä.

”En tiedä keitä olette, arvon naiset, mutta teillä on karvoja naamassa. Miehet eivät pidä siitä. Hankkiutukaa niistä eroon.”

Videon lopuksi Money kuljettaa kämmeniään ympäri kasvojaan selkeästi ekstaasissa. Niin sileää!

Niin tuomitsevaa, ajattelen.

New York Timesissa julkaistiin kesäkuussa iso juttu naisten parranajosta. Jutussa haastatellaan monia amerikkalaisnaisia, jotka ajelevat kasvojaan.

Yksi heistä on ”kauneusguru”Kate Somerville, joka hoitaa esimerkiksi näyttelijä Jessica Alban kasvoja. Somerville paljastaa, että hänen oman ylähuulensa yläpuolella kasvaa pieni pehko. Hän on sheivannut kasvojaan parikymppisestä ja tekee sitä nykyään myös, koska sheivaaminen kuorii ja saa meikin levittymään paremmin.

Hormonaalisista muutoksista, sairauksista ja esimerkiksi vaihdevuosista johtuen naisilla voi kasvaa runsaastikin karvaa kasvoissa. Jos he haluavat siitä eroon, se on kallista – kauneusklinikat veloittavat satoja euroja – mutta kiinalaisen Tinkle-merkkisen, kertakäyttöisen kasvorapsuttimen saa muutamalla dollarilla.

Vauvanukan ajaminen ei saa karvoja kasvamaan tummempina ja vahvempina takaisin, vakuuttaa juttua varten haastateltu ihotautiasiantuntija: se on urbaanilegenda.

”Naiset, etenkin blondit, luulevat, ettei heillä ole naamakarvoja koska ne ovat niin vaaleita, mutta kun auringonvalo osuu, näyttää kuin voisin juoksuttaa sormiani niiden läpi”, totesi yksi haastateltava.

Hämmentävää. Tätäkö ihmiset muualla maailmassa tekevät? Tätäkö minunkin pitäisi tehdä?

Olen aika perinteinen suomalainen nainen: lapsena blondit hiukseni muuttuivat murrosiässä hieman punertaviksi ja nyt ne lähestyvät jo maantienharmaata. En ole järin karvainen. Ylähuuleni päällä ei kasva mitään Dalí-koukeroita vaan valkoista, hentoa nukkaa, kuten useimmilla ystävilläni.

En voi mitään sille, että koko juttu kuulostaa jälleen yhdeltä syyltä tuntea epävarmuutta. Ei riitä, että vähän meikkaa, meikin on levityttävä täydellisesti ja leukalinjan on oltava virheettömän terävä. Naiset, kohdistakaa energianne tähän mitättömään yksityiskohtaan ja käpertykää turvallisesti sisäänpäin!

Vastahan me pääsimme siihen vallankumoukselliseen pisteeseen, että sääriä, kainalokarvoja tai edes bikinirajaa ei todellakaan tarvitse ajaa jos ei tahdo.

Mutta kuitenkin: Jos ajaisin nukkani pois, olisiko ihoni kuulaampi? Paistaisiko päivä kirkkaammin, olisinko onnellisempi?

Soittokierros Helsingin kauneushoitoloihin antaa kieltävän vastauksen: Suomessa kosmetologit eivät rapsuttele asiakkaidensa kasvoja terällä, minulle vakuutetaan, eikä sitä suositella.

Ilmiö on kyllä tuttu.

”Tätä käytetään esimerkiksi Espanjassa ja Välimeren maissa, missä naisilla on tummempi karvoitus”, sanoo kauneusasianainen Mariela Sarkima.

”En ole kuullut kenenkään tätä käyttävän Suomessa ja tunnen kyllä kaikki meikkitaiteilijat.”

Sarkiman mukaan meikki kyllä levittyy sitä tasaisemmin, mitä tasaisempi ihon pinta on. Kaikenlaiset viiksikarvat ja vauvahaivenet saavat sen näyttämään epäsiistimmältä.

”En kyllä ikinä suosittele mitään naamakarvojen ajamista, vaan ennemmin vahaamista ja lankaamista”, Sarkima sanoo.

Ihokarvojen poistaminen on maailmanlaajuinen bisnes, johon naiset kaatavat rahaa. Karvoja eri puolella vartaloa nypitään, valkaistaan, kuuma- tai kylmävahataan, sokeroidaan ja tapetaan erilaisilla kemikaaleilla.

Sheivaamisessa karva katkaistaan. Vahauksessa iholle levitetään vahakerros, johon karvat takertuvat. Tämän jälkeen vahan päälle levitetään kangaskaistale, joka repäistään pois, jolloin karvat irtoavat juurineen.

Kauneushoitolat tarjoavat elektrolyysihoitoja, joissa jokaiseen karvaan johdetaan yksitellen pieni sähkövirta, jolloin ne kärähtävät juurineen, sekä laserointia, jolloin monta hiusta voidaan tuhota lämmöllä kerrallaan. Useimpia hoitoja suositellaan toistettavaksi useaan kertaan.

Sarkiman mainitsema lankaaminen on Lähi-Idästä tullut tekniikka, jossa karva kiskaistaan irti juurineen langan avulla. Se on suosittua myös Aasiassa.

”En suosittele katkomaan terällä, koska jos karvan katkaisee, se kiihdyttää kasvua”, Sarkima sanoo.

Kasvojen ajelun vaaroista varoitetaan useissa videoissa: Esimerkiksi kauneusvloggari Brye Ashley kertoo tällä videollaan, että tasan viikko kasvojen ajamisen jälkeen Ashleyn iholle ilmaantui punaisia näppyjä ja paukamia.

Videoissa myös vannotetaan käyttämään nimenomaan kulmakarvojen muotoiluun tarkoitettua terää, ei partahöylää.

”Höylä kuin höylä, ihan sama, mikä sen nimi on”, Sarkima sanoo.

”Se katkaisee karvan ja vähän kuorii ihoa siinä samalla. Ihon pinnassa on aina kuollutta ihosolukkoa, mitä terä nappaa mukaansa.”

Iho uusiutuu jatkuvasti, uutta, vahvistuvaa ihosolukkoa työntyy pintaan ja vanhat ihosolut hilseilevät pois. Uudet ihosolut litistyvät ja muodostavat panssarimaisen suojan ulkomaailmasta tulevia hiukkasia vastaan. Prosessia kutsutaan keratisoitumiseksi.

Sarkiman mukaan kasvojen ajaminen jouduttaa tätä prosessia, jolloin karva ei luultavasti ehdi kasvaa samaan tahtiin ihon kanssa. Silloin se saattaa jäädä ihon alle, kasvaa sisään ja aiheuttaa näppylöitä.

”Tsemppiä vaan niille, jotka lähtevät tätä kokeilemaan! Haluaisin nähdä heidät kahden päivän kuluttua kun sänki alkaa puskea ja karvat kasvamaan sisäänpäin.”

Lue myös: Naisten parranajo on turvallista, sanoo erikoislääkäri: ”Miehetkin ajavat partaansa päivittäin”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • karvoitus
 • Kauneus
 • Terveys
 • Internet
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 4. 4

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 5. 5

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 6. 6

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 7. 7

  Tämä perhe tubettaa kauppakassiensa sisällön, koska haluaa jakaa arkensa kaikille

 8. 8

  11 uutta helsinkiläiskahvilaa, joissa kannattaa käydä

 9. 9

  Pikatestissä terveyskahvila, joka vetää kaikista naruista: vegaanista, gluteenitonta, voikahvia ja nyhtökauraa

 10. 10

  Tämä nainen riisui Pete Parkkosen alasti, pisti naiset talutushihnaan Cheekin videolla ja aikoo nyt mullistaa tapamme katsoa naisia ja miehiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 3. 3

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 4. 4

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 5. 5

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 6. 6

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 7. 7

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 8. 8

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 9. 9

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 10. 10

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 2. 2

  Kommentti: USA:n oikeiston bluffi paljastui

 3. 3

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 4. 4

  Amerikkalaiset kuolevat nuorempina kuin ennen – muissa maissa olisi jo hätätila

 5. 5

  USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

 6. 6

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 7. 7

  Suomalainen Jeri Sopanen taisteli Kuuban vallankumouksessa, seilasi Jacques Cousteaun kanssa ja teki kansainvälisesti palkitun elokuvauran – kotimaassaan hän jäi täysin tuntemattomaksi

 8. 8

  Suomalaisnainen opettaa Kreikan saarelle päätyneitä pakolaisia kutomaan – ”Shiian on hirveän vaikea antaa sunnille lankaansa”

 9. 9

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 10. 10

  Selfieiden käsittelystä on tullut valtava bisnes – ja samalla aitous etääntyy arjestamme nopeammin kuin koskaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 3. 3

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 4. 4

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 5. 5

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 6. 6

  Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

 9. 9

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 10. 10

  Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää