Valikko

Kun kumppani pettää, se tekee kipeää, mutta siitä selviää ja silti voi tehdä vallankumouksen, julistaa Beyoncé

Beyoncén Lemonade on hämmentävän toimiva sekoitus henkilökohtaista ihmissuhdesyöveriä ja yhteiskunnallista sukupolvien yli kurkottavaa yhtenäisyyden viestiä, kirjoittaa Jussi Pullinen.

Olisi yhdenlainen vääryys kutsua Beyoncén Lemonadea albumiksi. Se on kyllä 13 laulun kokoelma, mutta se on myös elokuva, sotahuuto, avoin kirje mitä ilmeisimmin vaimoaan pettäneelle aviomiehelle ja monella tavoin myös vuoden 2016 mustan Amerikan kulttuurinen sydänkäyrä.

Lemonade ilmestyi maailmaan viime lauantaina, kun amerikkalaiskanava HBO esitti tunnin mittaisen elokuvan. Elokuva on jaettu 11 osaan, joissa lauletaan, tanssitaan ja julistetaan - ja kaiken keskellä on Beyoncé Knowles.

Päällisin puolin Lemonade on tarina avioliiton ajautumisesta tuhon partaalle ja sieltä pois. Elokuvan osiot on nimetty raamatullisesti viattomuudesta ja mustasukkaisuudesta vihaan, synninpäästöön ja lopulta uuteen rakkauteen ja toivoon.

Tuntiin on ahdettu käytännössä kymmenen erilaista musiikkivideota, joissa Beyoncé kulkee teeman mukaisesti syvästä vedestä (petos) kadulle hakkaamaan pesäpallomailalla autoja hajalle, ajamaan niiden yli monsteriautolla (viha). Laulaja paiskaa vihkisormuksensa maahan ja seisoo lieskojen keskellä palavassa talossa.

Jos kuvat eivät kerro tarpeeksi, eri kappaleiden sanat kylläkin:

"She don’t love you like I love you”

"Looking at my watch, he shoulda been home. Today I regret the night I put that ring on"

"If you try this shit again, you're gonna lose your wife"

Asetelma vaikuttaa olevan suora kertomus Beyoncén ja toisen supertähden Jay Z:n (Shawn Carter) avioliitosta, jonka on viime vuosina useaan otteeseen huhuttu olevan vaikeuksissa. Syyksi on veikkailtu Jay Z:n uskottomuutta.

Lemonaden jälkeen veikkailut voi varmaankin lopettaa: Elokuva ja levy ovat avoin tilitys vuoristoradasta, jolle uskottomuus avioliiton ajaa. Käydään itsemurhan partaalla, turtana sängyssä, vihan syöverissä ja vastasynnissä.

Jos Lemonade olisi vain levy, tämä olisi varmaankin sen vahvin viesti.

Pian alun jälkeen Lemonadella kuullaan kuitenkin kansalaisoikeustaistelija Malcolm X:ää vuodelta 1962:

"The most disrespected person in America is the black woman.

The most unprotected person in America is the black woman.

The most neglected person in America is the black woman."

Selväksi tulee, että Lemonade ei kerro pelkästään kahden miljonäärin avioliiton vaikeuksista.

Kyse on ryhmästä. Mustat naiset ympäröivät Beyoncén elokuvassa kerta toisensa jälkeen. Naiset ovat valkoisissa, kävelevät kastautumaan. Naiset ovat yhtä vihaisia kuin Beyoncé. Mustat naiset asettuvat muodostelmaan. Mustat naiset marssivat. Miehiä ei näy missään. Mokatkaa, ja menetätte tämän kaiken, toistellaan.

Kyse on myös sukupolvista. Kuvissa nähdään toistuvasti eri ikäisiä mustia naisia, jopa Serena Williams tanssimassa. Sitten nähdään mustia naisia, käsissään ammuttujen poikiensa kuvia. Jokin suhteessa miehiin, menetykseen ja kipuun yhdistää.

Taistelun kautta Lemonade siirtyy ratkaisuihin, jota Beyoncén oman tarinan osalta edustaa kuviin ilmestyvä aviomies Jay Z. Beyoncé pohtii eroa, mutta seuraavissa kuvissa siirrytään vihasta anteeksiantoon, sitten köllötellään sängyssä ja suukotellaan.

Sitten Beyoncé jo julistaa. Kendrick Lamarin kanssa tehdyssä Freedomissa laulaja esiintyy kesäteatterissa mustien naisten yleisölle.

"Open our mind as we cast away oppression / Yeah, open the streets and watch our beliefs", Lamar räppää.

Kun Beyoncé vastaa laululla, henkilökohtainen kasvaa joksikin muuksi:

"Freedom! Where are you?

Cause I need freedom too!

I break chains all by myself

Won't let my freedom rot in hell

Hey! I'ma keep running

Cause a winner don't quit on themselves"

Lopuksi nähdään syleileviä pareja, eri värisiä, eri sukupuolisia. Videolla vilahtavat Beyoncén ja Jay Z:n häät ja parin lapsi, jonka kanssa Jay Z peuhaa.

Mitä Lemonadesta sitten pitäisi ajatella?

Yhdysvalloissa se osuu aikaan, jossa vähemmistöjen asemasta käydään taas vilkasta keskustelua. Siinä limittyvät eri vähemmistöt, mustan väestön oman historian kokemus ja tulkinta ja pintakerroksena mustien miesten surmat poliisien käsissä ja niistä noussut Black Lives Matter -kansanliike.


Helmikuussa ilmestynyt Beyoncén Formation-single viittasi suoraan poliisiväkivaltaan, mustien eriarvoiseen kohteluun lain edessä ja herätti huomiota uhmakkuudellaan. Super Bowlissa Beyoncé pukeutui asuun, jonka sanottiin tuovan mieleen uhmakkaat Mustat pantterit. Lemonadella hän sämplää Malcolm X:ää – puheesta, jossa suorasukainen aktivisti myöhemmin julistaa, että mustien pitäisi olla valmis tappamaan suojellakseen mustia naisia.

Beyoncé siis julistaa taistelua, mutta Lemonade sanoo vielä suoremmin, mistä taistelusta on kyse. Kyse on naisista, vähemmistöjen naisista ja asettumisesta yhteen rintamaan. Poliisiväkivallan kohdalla on puhuttu mustista miehistä, nyt Beyoncé puhuu erityisesti naisista.

Uhoon on luonnollisesti rakennettu sisään Beyoncén oma mahdoton asema: Hän on upporikas eliitin edustaja, johon avioerokaan ei taloudellisesti sattuisi samalla tavalla kuin moneen muuhun. Onneksi tähti tuntuu tietävän tämän, ja toteaa levylläkin voivansa jättää surkimusmiehensä, koska omistaa "omat rahansa". Vauraan perheidyllin nostaminen kotivideoineen jalustalle voisi tuntua siirappiselta ratkaisulta, mutta pääosan Lemonadessa vie alun angstinen ja erittäin vihainen Beyoncé.

Lemonaden kaltainen kokonaisteos tekee selväksi, että Beyoncé on supertähtien kaartissa omalla kiertoradallaan. Samantapaisiin elokuvan, musiikin ja viestin yhdistelmiin ovat kurkotelleet Madonna, Michael Jackson ja vasta edesmennyt Prince. Beyoncé tuotti erilliset videot kaikista lauluistaan jo vuoden 2013 nimikkolevyllään, mutta nyt tavoitellaan uutta tasoa. Muodolla on hintansa: Lemonade ja erityisesti sen puvut ovat visuaalinen ilotulitus, vaikka välillä käydään (runoja kuiskutellen) lähellä itsetarkoituksellisen oloista outoutta. Sinne ei kuitenkaan vaivuta.

Visuaalisuus tukee kuitenkin Beyoncén rakentamaa kaarta, jossa keskiluokkainen perheihanne yhdistyy ylisukupolviseen naiseuden viestiin. Levy ilmestyi vain päiviä ennen Beyoncén maailmankiertueen alkua, joten on helppo arvata teeman kantavan tulevina kuukausina täysille stadioneille (lähin keikka on Tukholmassa).

Lemonadella Beyoncén voiman ja selvitymisen viesti kerrotaan nimikkojuoman kautta. Beyoncé puhuu isoäidistä, joka "rikkoi kirouksen" omassa keittiössään, antoi reseptin lapsilleen ja nämä taas lapsilleen.

Vanhan sanonnan mukailee motoksi lopulta videolla Jay Z:n 90-vuotias isoäiti, joka sanoo elämästään näin:

"I was given lemons and I made lemonade.”

Ne antoivat minulle sitruunoita ja minä tein niistä limonadia.

Beyoncén Lemonade-elokuva on saatavilla Tidalista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Internet
 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 2. 2

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 5. 5

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Sörnäisiin avataan uusi olutravintola, johon koirat ja kissatkin pääsevät

 9. 9

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 10. 10

  Pikatestissä terveyskahvila, joka vetää kaikista naruista: vegaanista, gluteenitonta, voikahvia ja nyhtökauraa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 10. 10

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 2. 2

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 3. 3

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 4. 4

  Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

 5. 5

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 6. 6

  Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla enemmän haittaa kuin imagohyötyä

 7. 7

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 8. 8

  Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

 9. 9

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 10. 10

  ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 3. 3

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 4. 4

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 5. 5

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 6. 6

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 7. 7

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 8. 8

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 9. 9

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 10. 10

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää