Valikko

Suomalaisnainen räjäyttää teinisarja Beverly Hills 90210:n, koska se sai pelkäämään seksiä

Piia Peltola teki näytelmän fanittamastaan tv-sarjasta, joka opetti, että aidsin saa ensimmäisestä kerrasta ja pojilla ei ole monimutkaisia tunteita.

Valtavassa hallissa lojuu ruohomattoja, pyörätuoleja, skeittilautoja, potkulautoja, nyrkkeilykypäriä, reppuja, huiveja, kesämekkoja, golfpalloja.

Kaksi pyöräilyshortseihin ja pastellinvärisiin trikoisiin pukeutunutta miestä ja kaksi naista hymyilee ja tuijottaa maanisesti.

He toistelevat: ”Hei, nimeni on Brandon Walsh!”

Kohta kaikki loikovat ympäri lattiaa tyydyttäen itseään.

Tervetuloa Beverly Hills 90210 -näytelmään, aikamatkaan 1990-luvun hittisarjan puhtoiseen maailmaan!

Piia Peltola, 32, on ohjannut ja käsikirjoittanut Teatterikorkeakoulun lopputyönään yli kaksituntisen spektaakkelin, joka saa ensi-iltansa tänään tiistaina. Siinä yleisö pääsee leikkimään mukana Beverly Hills 90210 -sarjan tapahtumia.

Erikoisesti näytelmässä ei ole katsomoa lainkaan. Katsojat vain heitetään keskelle tapahtumia ja he joutuvat valitsemaan, keiden päähenkilöiden näkökulmasta he tarinaa seuraavat.

Peltola kävi läpi lempijaksojensa repliikit, käänsi ja dramatisoi ne näyttämölle. Rooleja esitetään yli sukupuolirajojen. Keskiössä on seksi ja seksuaalisuus, koska ne jättivät niin lähtemättömän jäljen nuoreen Peltolaan.

”Olen yrittänyt tavoittaa sen sävyn, jolla hahmot aina puhuivat”, Peltola kertoo.

Siis Brandon, Brenda, Kelly, Steve, Donna, David, Andrea ja Dylan.

Nuo ihanan pikkuvanhat, reippaat ja aina niin rakentavat kalifornialaisteinit.

Piia Peltolan Beverly Hills 90210 -fanitus alkoi ala-asteella, kun perhe muutti äkisti Helsingistä maalle.

Pieni Askolan kunta Porvoon lähellä oli kulttuurishokki lähiöiden kasvatille. Koulukaverit olivat lestadiolaisia, jotka eivät saaneet katsoa tunneilla edes opetustelevisiota. Televisio oli syntiä, samoin esiaviollinen seksi.

”Ne tiukat säännöt näyttivät lapsen silmään jopa tavoiteltavilta”, Peltola sanoo.

Sattumoisin MTV3-kanava alkoi näyttää samoihin aikoihin uutta nuortensarjaa, jossa moraali oli samalla tavalla selkeää ja yksiselitteistä:

Jos harrastat suojaamatonta seksiä, voit saada heti ensimmäisellä kerralla aidsin, kuten Stacy Sloanille käy.

Jos edes haaveilet seksistä, treffikumppanisi voi yli-innostua humalassa ja raiskata sinut, niin kuin Kelly Taylorille käy.

Tai sitten vain tulet raskaaksi, kuten Andrea Zuckerman.

Koko maailma oli siinä, valmiiksi selitettynä.

”Jokainen jakso oli kuin pieni opetusnäytelmä”, Peltola sanoo.

”Tulin kai lopulta siihen johtopäätökseen, ettei kannata harrastaa seksiä lainkaan.”

Muistinvirkistykseksi: Beverly Hills 90210:n (eli LA Beatin, kuten sarja ekalla kaudella tunnettiin) tapahtumat alkavat kun Walshien ydinperhe muuttaa kylmästä Minnesotasta isän työn perässä aurinkoiseen Kaliforniaan ja kaksoset Brandon (Jason Priestley) ja Brenda Walsh (Shannen Doherty) menevät uuteen kouluun.

Länsi-Beverlyn yläkoulu on hyväosaisten ja pilalle hemmoteltujen lasten paikka – postinumero 90210 viittaa alueeseen, jossa asuu vain rikkaita.

Samaa on varioitu useaan otteeseen myöhemmissä nuorten sarjoissa, esimerkiksi saman kanavan O.C:ssa (2003–2007), jossa köyhä Ryan Atwood adoptoidaan rikkaalla Orange Countyn alueella asuvaan perheeseen, mutta Beverly Hills teki sen ensin.

Beverly Hillsistä tehtiin sittemmin uudelleenkäynnistys nimellä 90210 (2008-2013) sekä paljastusdokumentti, jossa paneuduttiin sarjan kulisseissa tapahtuneisiin skandaaleihin.

Sarjan takana oli television kultasormi Aaron Spelling, joka tunnettiin Charlien Enkeleiden, Lemmenlaivan ja Dynastian tuottajana. Spelling halusi tehdä sarjan teineistä, jossa teinejä esittäisivät oikeasti teinit.

Beverly Hillsissä tässä miltei onnistuttiin, tosin esimerkiksi köyhää taustaansa piilottelevaa Andrea Zuckermania esittänyt Gabrielle Carteris oli Beverly Hillsin alkaessa jo 28-vuotias.

”Nyt se on jollain tavalla tosi koskettavaa, että osaa hahmoista esitti siltikin niin vanhat ihmiset. Eihän kukaan teini enää katsoisi tollaista”, Piia Peltola sanoo.

Mikä Beverly Hillsistä teki sitten niin ihanan?

1990-luvun alussa Peltola katsoi kavereidensa kanssa Beverly Hills 90210:aa, sen spin-offia Melrose Placea ja Kauniita ja rohkeita. Näistä Melrose Placessa ja ”Kaunareissa” oli äkkivääriä juonenkäänteitä, joissa tavallisilta ja sympaattisilta aluksi vaikuttaneet henkilöhahmot paljastuivatkin yksiselitteisen pahoiksi tai hulluiksi.

Yleensä nämä hahmot olivat naisia, kuten Kauniiden ja rohkeiden ikimuistettavan luihu Sheila Carter.

Beverly Hillsin maailma oli toisenlainen. Kaikkien tekojen taustalta löytyi aina jokin selittävä tekijä, jolla jännite purettiin. Kaikki olivat perimmiltään hyviä ja pahuus oli vain syntiä, josta voi pysytellä loitolla.

Lopussa kaikki kokoontuivat Walsheille syömään jäätelöä.

”Se oli mustavalkoisuudessaan kauhean turvallinen maailma. Vasta sen jälkeen on tullut kaikki terrorismi ja muu epävarmuus”, Peltola sanoo.

Tällä puhtoisuudella oli kääntöpuolensa, jota Peltolan näytelmä myös tarkastelee: Beverly Hillsin maailma oli niin vitivalkoinen, ettei kukaan sarjan päänäyttelijöistä edustanut muuta kuin valkoista, keskiluokkaista amerikkalaista.

2. kauden 9. jaksossa Brandon toki ystävystyy naapuriin muuttavan mustan perheen kanssa.

”Brandonin hahmo oli sarjan hyväntekijä, joka aina löysi haavoittuneita yksilöitä ja pyrki auttamaan heitä”, Peltola selittää. Nykynäkökulmasta Walshien perheen hyväntekeväisyystoiminnan voi nähdä alentavana.

Beverly Hills 90210:ssa oli peräti kaksi homoseksuaalista sivuhahmoa koko sarjan kymmenen vuoden aikana.

”Toinen oli tyyppi, johon Kelly oli vähän ihastunut. He kävivät treffeillä ja mies paljasti Kellylle olevansa homo. Kelly esitti muille, että heillä olisi ollut sutinaa”, Peltola kuvailee.

”Se oli suurin sankariteko, mitä homoseksuaalille ihmiselle voi sarjan tekijöiden mukaan tehdä.”

Viidennen tuotantokauden alussa sarjassa esiintyi myös naispuolinen homohahmo Allison, jälleen Kellyn hahmon kautta. Tosin sarjan tekijät eivät pitäneet lesboutta kauhean vakavasti otettavana.

”Kelly oli bileissä kun koko bilepaikka syttyi palamaan. Vessassa samaan aikaan sattui olemaan Allison, jonka kiinnostus Kellyyn saattoi olla myös sitä, että parka oli kalauttanut päänsä ja oli riippuvainen kohtalontoverista.”

Kaikki palaa Kelly Taylorin (Jennie Garth) hahmoon, yksinhuoltajaäidin raisuun biletyttäreen.

Kellyllä on heti alussa arveluttava maine, Peltola muistelee. Se perustelee sen, miksi hahmon kontolle sälytetään kaikista raskaimmat kokemukset: hänet raiskataann, hän haavoittuu tulipalossa. Kun poikaystävällä on huumeongelma, Kellykin jää koukkuun.

”Muistan kun oli keskusteluja koulussa siitä, kuka olisi kukakin. Kaikki muut halusivat olla Brenda, mutta mulla oli vaaleahiuksisena hirveä tarve sympatiseerata Kellyä. Sen kokema kohtelu tuntui jo silloin kohtuuttomalta”, Peltola sanoo.

Toinen haavoittava muisto liittyy Donna Martiniin, jota esitti tuottaja-Spellingin oma tytär Tori Spelling. Ekojen kausien jälkeen näyttelijä kävi rintojensuurennusleikkauksessa.

Samaan aikaan Donna kävi sarjassa läpi ”tuskaisaa neitsyysvaiheilua”.

”Se harkitsi panevansa poikaystävänsä Davidin kanssa ja alkoi nähdä painajaisia. Se kuitenkin halusi debytantiksi ja hyväksi vaimoksi”, Peltola sanoo.

”Se oli neitsythahmo, joka kuitenkin pukeutui koko ajan hirveän seksikkäisiin vaatteisiin, ja sitten tulivat ne hillittömät silarit. Se ristiriitaisuus jäi vahvana mieleen.”

Yllättäen kaikista traagisin hahmo on Peltolan mielestä Luke Perryn esittämä Dylan McKay, se kaikista hyvännäköisin poika. Perryn tyyli muistutti James Deania Nuoresta kapinallisesta.

Hahmon sisäinen elämäkin oli kuin 50-luvun leffoista.

”Dylanin hahmo näyttäytyy täytenä sosiopaattina: eräässäkin vaiheessa sillä on juttua sekä Kellyn että Brendan kanssa, mutta tytöt vievät kaikki tunteet ja Dylanilla ei vaikuta olevan mitään sisäistä elämää. Se vaan heittää onelinereita ja kismailee kenen kanssa tahansa.”

Peltolan tulkinnassa Dylan McKaysta rakennetaan seksisymbolia, kylmää mysteeriä, minka seurausta on sisäinen tyhjyys.

”Se tuntuu tosi vanhanaikaiselta. Ikään kuin pojilla ei olisi mitään monimutkaisia tunteita.”

Peltolan Beverly Hills 90210 -näytelmässä nämä kaikki hahmot saavat toisen mahdollisuuden.

Koko työryhmän tiedot löytyvät täältä. Beverly Hills 90210 -näytelmän ensi-ilta ti 26.4. klo 18, muut esitykset ke 27.4. klo 18.30, to 28.4. klo 18.30, pe 29.4. klo 17.30, ti 3.5. klo 18.30, ke 4.5. klo 12, pe 6.5. klo 18.30, la 7.5. klo 15, ma 9.5. klo 19.30. Näytökset Teatterikorkeakoulun Teatterisalissa (Haapaniemenkatu 6).

Beverly Hills 90210 -jengi – missä he ovat nyt?

Jason Priestley (Brandon Walsh)

90210-porukan moraalista keskipistettä Brandon Walshia esittänyt Jason Priestley, 46, sai uutta nostetta uralleen vuonna 2010 alkaneesta Call Me Fitz -sarjasta. Priestley esittää komediasarjan päähenkilöä, moraalitonta käytettyjen autojen kauppiasta Richard "Fitz" Fitzpatrickia.

Shannen Doherty (Brenda Walsh)

Brandonin siskoa Brendaa esittänyt Shannen Doherty, 45, on esiintynyt muun muassa tositv-sarja Breaking Up With Shannen Dohertyssa, Yhdysvaltojen Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa sekä tappajanahkiaisista kertovassa elokuvassa Blood Lake: Attack of the Killer Lampreys. Vunna 2015 hän esiintyi realityshow Off The Map with Shannen & Hollyssa.

Jennie Garth (Kelly Taylor)

Kellyä esittäneen Jennie Garthin, 44, tv- ja elokuvaura on ollut Beverly Hills 90210:n jälkeen melko vähäpätöinen. Yksi mainittava rooli oli ääniosa Family Guy -piirrossarjan erikoisjaksossa Stewie Griffin: The Untold Story, missä Garth teki pilaa 90210-hahmostaan. Vuonna 2012 hän sai myös oman realitysarjan nimeltä Jennie Garth: A Little Bit Country.

Luke Perry (Dylan McKay)

Hämärähommiin sotkeutunut paha poika Dylan eli Luke Perry, 49, näytteli sarjan jälkeen jopa parissa teatterilevitykseen päässeessä elokuvassa, kuten Fifth Elementissä (1997). Suurin osa Perryn urasta on kuitenkin kulunut tv-tuotantojen parissa. Viimeisin rooli oli vierailu Rikoksista pahin -sarjassa tänä vuonna.

Gabrielle Carteris (Andrea Zuckerman)

Ujoa ja Brandoniin ihastunutta Andreaa näytellyt Carteris, 55, juonsi 90-luvun puolivälissä omaa keskusteluohjelmaansa. Sen jälkeen hänet on nähty vierailijana muun muassa Criminal Minds- ja Middle-sarjoissa. Carteriksesta tuli tässä kuussa Amerikan näyttelijäkillan eli Screen Actor’s Guildin presidentti.

Brian Austin Green (David Silver)

Brian Austin Green, 42, pyrki 90210:n jälkeen rap-artistiksi, mutta musiikkiura jäi yhden levyn mittaiseksi. Sittemmin Green on näytellyt keskeisissä osissa useammassakin tunnetussa tv-sarjassa, kuten Terminator: Sarah Connorin aikakirjoissa sekä Smallvillessä. Vuonna 2010 Green kohautti menemällä naimisiin näyttelijä-seksisymboli Megan Foxin kanssa, mutta pari haki eroa vuonna 2015. Huhtikuussa 2016 pari ilmoitti kuitenkin odottavansa kolmatta lastaan.

Tori Spelling (Donna Martin)

Tori Spellingin, 42, 90210:n jälkeinen ura on kulunut tasaiseen tahtiin b-luokan elokuvien ja tv-tuotosten parissa. Realitysarja True Tori alkoi Yhdysvalloissa vuonna 2014, samoin kuin Spellingin sekä Jennie "Kelly" Garthin tähdittämä Mystery Girls. Spellingin omaelämäkerta Stori Telling nousi ilmestymisvuonnaan 2008 The New York Timesin myydyimpien kirjojen listan kärkeen.

Ian Ziering (Steve Sanders)

Avoautolla ajelevaa hauskuuttajaa Steve Sandersia esittänyt Ian Ziering, 52, on tehnyt sittemmin uraa Haihurrikaani (Sharknado) -katastrofileffojen parissa. Haastattelimme Zieringiä kun hän kävi Suomessa markkinoimassa elokuvaa vuonna 2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Teatteri
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 4. 4

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 5. 5

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 6. 6

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 7. 7

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 8. 8

  Lasten Helsinki – katso parhaat koko perheen retkikohteet!

 9. 9

  Pikatestasimme 8 ihanaa museokahvilaa – näistä asioista moitimme ja kiitämme

 10. 10

  Game of Thronesin hartaasti odotettu avausjakso ei näkynyt maanantaiaamuna Elisa Viihteen asiakkaille, ongelma ratkesi iltapäivällä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 6. 6

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Näin Trumpin tiedottaja mokaili minuutti minuutilta itsensä syvemmälle Hitler-möläytyksen suohon, koonti tapahtumista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Video irlantilaisista maistelemassa suomalaisia ruokia trendaa netissä, karjalanpiirakoiden ulkomuoto kuohuttaa: ”Tuon piirakan tekijän ei kannattaisi tulla Suomeen ikinä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 2. 2

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

 5. 5

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 6. 6

  Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

 7. 7

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 8. 8

  Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

 9. 9

  Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

 10. 10

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 3. 3

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 4. 4

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 5. 5

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 6. 6

  Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

 7. 7

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 8. 8

  Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

 9. 9

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 10. 10

  Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 9. 9

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 10. 10

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 11. Näytä lisää