Valikko

Positiivinen voi olla ilman, että on naiivi tai tyhmä, sanoo Sebastian Sorsa

Suomessa positiivisuutta on pidetty pölhöyden merkkinä ja negatiivisuutta vakavasti otettavana. Ei se ihan niinkään mene, sanoo Sebastian Sorsa.

Suomessa positiivisuutta on pidetty pölhöyden merkkinä ja negatiivisuutta vakavasti otettavana. Ei se ihan niinkään mene, sanoo Sebastian Sorsa.

Sebastian Sorsa on tuttu nimi jalkapalloa seuraaville:

32-vuotias jalkapalloilija käväisi 2000-luvun lopulla pikaisesti Brittein saarilla Leeds Unitedin ja Hamilton Academicalin riveissä. Pisimpään hän on pelannut HJK:ssa, tämän hetken kotijoukkueessaan.

Pelaamisen ohella Sorsa bloggaa Imagessa. Uusimman kirjoituksen hän julkaisi tiistaina. Sen nimi on ”Kevyellä tatsilla” – jalkapallotermi, joka viittaa pallon kuljetuksen helppouteen ja kepeyteen. Innoituksen kirjoitukseensa Sorsa sai keskusteluista kaverinsa kanssa.

Kaveri oli kritisoinut Sorsan blogikirjoituksia liian kepeiksi. Pitäisi kuulema kirjoittaa vakavista aiheista vakavalla naamalla. Lopettaa ”skeida” ja ”naistenlehtikama”.

”Ota kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Mene syvälle!”

Kirjoituksessaan Sorsa selittää, ettei se ihan noin mene. Kyllä hän ammentaa jutuissaan syvältä, mutta ei ehkä sillä tyylillä, mihin Suomessa on totuttu.

Ja Sorsalla on kyllä kokemusta syvällä rämpimisestä. Mutta palataan siihen kohta:

Suomalaisilla on ollut perinteisesti hankala suhde positiivisuuteen.

Suomalaisen jäyhä mentaliteetti on läsnä tunnetuissa sananlaskuissa, kuten ”parempi katsoa kuin katua” ja ”joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”. Optimistisuus on siis rinnastettu haihatteluun ja leveä hymy joko tyhmyyteen tai muita paremmaksi tekeytymiseen, ”Amerikan menoon”.

Vain varman voiton äärellä on ollut turvallista tuulettaa ja hymyillä. Siksi lähinnä urheilijat on totuttu näkemään televisiossa tai kouluissa puhumassa positiivisuuden ja itseensä uskomisen puolesta.

Pelkkää innostumistakin on pidetty arveluttavana. Iäkäs kotitalousopettaja näpäytti tunnilla häärännyttä ystävääni aikanaan ”tyhjännauramisesta”. Yläkoulussa kaikki ihailivat perinteisesti sitä, joka onnistui näyttämään mahdollisimman happamalta ja välinpitämättömältä, siis innostuneen vastakohdalta.

Erityisesti politiikassa on vallinnut tiukka yrmymuotti: mitä rutummassa naama, sitä uskottavampi puhuja. Iloinen poliitikko ei ole tarpeeksi vakavasti otettava johtamaan.

Esimerkiksi Alexander Stubb (kok) oli dollarihymyineen ja ”Fantastista!”-lausahduksineen uppo-outo ilmestys Suomen politiikassa. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, hymyily ja tsemppimeininki on vahvan politisoitunut ja oikeisto on onnistunut omimaan sen itselleen. Ihmisten on vaikea erottaa sisältöä tavasta, jolla se esitellään, ja kaikki niputetaan helposti samaan.

Sittemmin Stubbin hymy on hyytynyt, virheistä johtuvasta imagotappiosta johtuen, ja suupielet osoittavat nyt tukevasti maata kohti. Mutta se, että Stubb eteni pääministeriksi asti, viestii, että ajattelemme positiivisuudesta eri tavoin kuin ennen.

Miten suhtaudumme positiivisina pidettyihin ihmisiin ylipäätään? Ennen Jari Sarasvuo, Aira Samulin tai naminamia hokeva Marco Bjuström saivat monet raivon partaalle positiivisuudellaan. Nyt jokasyksyinen Slush-tapahtuma houkuttelee messukeskuksellisen ihmisiä visioimaan tulevaisuuden sovelluksia startup-pöhinässä, ja joitain se ärsyttää.

Räppäri Elastinen eli Kimmo Laiho esiintyy aina hymy korvissa. Siksi ”Elaa” pidettiin pitkään vähän pöhkönä. Miksi joku hymyilee koko ajan? Onko se jotenkin kajahtanut?

Sittemmin Elastinen hurmasi katsojat Vain elämää -ohjelmassa, perusti oman kuntosalin ja sai oman talkshow’n. Nyky-Suomessa hymyilemistä ei enää pidetä yksinkertaisuuden tai tyhmyyden merkkinä.

Mutta viestin uskottavuuteen se yhä selvästi vaikuttaa.

Tammikuussa 2008 Sebastian Sorsan unelma näytti toteutuvan: hän siirtyi kahden vuoden sopimuksella pelaamaan Englannin Ykkösliigassa olevaan Leedsiin.

Unelma romuttui jo ensimmäisten kahden kuukauden aikana. Valmentaja vaihtui. Uusi valmentaja ei halunnut Sorsaa enää kokoonpanoon.

”Mietin melkein heti, että tuunko takaisin Suomeen”, Sorsa sanoo.

Hän ei tullut vaan yritti vielä, siirtyi Skotlantiin Hamiltonin riveihin. Sekin ”meni reisille”. Sorsan pelityyli ei ehkä sopinut joukkueeseen, vaikea sanoa varmasti.

Sorsa oli 23 eikä kelvannut.

”Oli rankka kokemus olla henkisesti hylkiö, se oli vähän kuin olisi saanut potkut töistä.”

Suomeen paluuta seuranneesta kaudesta 2009 tuli kuitenkin Sorsan uran paras. HJK voitti Suomen mestaruuden ja Sorsalla oli joukkueessa selvä rooli.

Ehkä epäonnistumisten aiheuttama aggressio oli jotenkin muuttunut henkiseksi kovuudeksi. Briteissä treenaaminen oli aiheuttanut myös selvää fysiologista kehitystä.

Eli takaisin siihen väitteeseen, jonka mukaan Sorsa ei omassa blogikirjoittamisessaan ammentaisi syvältä. Se ei näytä pitävän paikkaansa.

Kaverin haukkuma kevyt, toiveikas sävy on tarkkaan harkittu. On mukana vaihteluakin.

Sorsa on kirjoittanut blogissaan muun muassa urheilijoiden ulkonäköpaineista ja psykologiasta, miltä tuntui olla se huono pelaaja, joka ei pärjää kentällä. Urheilussa epäonnistumisiin on vain pakko tottua ja epäonnistumisten tuomaa mielipahaa on opittava jotenkin hallitsemaan.

Se, että Sorsa ihastelee blogauksissaan iltalenkillä näkemäänsä auringonlaskua tai uusia urheiluvaatteita, ei tee hänestä, eikä kenestäkään muustakaan, automaattisesti tyhmää tai naiivia.

”Jos niihin negatiivisiin asioihin menee liian syvälle, ei välttämättä enää itse jaksa. Voi olla tietoisesti hyvä katsoa niitä valoisia puolisia”, hän sanoo. 

”Se ei ole tyhmyyttä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Jalkapallo
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 4. 4

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 5. 5

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 6. 6

  Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

 7. 7

  5 kiinnostavinta uutta kotimaista metallibändiä

 8. 8

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 9. 9

  Kurvin keisari: Helsinginkadulla pitää hovia vakioguru, josta kuvataan dokumenttiakin

 10. 10

  Pikatestissä Pikku-Roban The Mess, joka on päivisin kaikille avoin työpaikkaruokala ja iltaisin baari

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 4. 4

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 5. 5

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 6. 6

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 7. 7

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 8. 8

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Yksi uusista Power Rangerseista on homoseksuaali – ensimmäinen kerta koskaan isossa supersankarileffassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Halla-aho valitti, miten häneltä ei kysytä kuin maahanmuutosta, sitten käytti kampanjapuheensa puhuakseen pelkästään siitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 2. 2

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 5. 5

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 6. 6

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 7. 7

  Neljä kuollut ja ainakin 20 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 8. 8

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 9. 9

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 10. 10

  Lontoon iskun alta pelastunut opiskelija HS:lle: ”Poistuimme parlamenttitalosta – ja 30 sekunnin päästä takanamme kuului pamahdus”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 4. 4

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 5. 5

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 6. 6

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 7. 7

  Neljä kuollut ja ainakin 20 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 8. 8

  Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

 9. 9

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 5. 5

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 6. 6

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 9. 9

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 10. 10

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 11. Näytä lisää