Valikko

Vapun foliopallolla on synkkä menneisyys joulupallona – selvitimme myös siman ja muiden perinteiden taustoja

Vappu on aivan nurkan takana! Kerrataanpa, miksi syöt tällöin juuri tippaleipää ja miksi juot simaa. Entä miksi ihmeessä juhlaan kuuluvat folioilmapallot? Selvitimme perinteiden taustoja.

Vappu on aivan nurkan takana! Kerrataanpa, miksi syöt tällöin juuri tippaleipää ja miksi juot simaa. Entä miksi ihmeessä juhlaan kuuluvat folioilmapallot? Selvitimme perinteiden taustoja.

Vappu on yksi suomalaisimmista juhlista. Missään muualla maailmassa ei huhtikuun vaihtumista toukokuuksi juhlita yhtä näyttävästi.

Tietenkin siihen liittyy kasa perinteitä. Pyhäpäivät edustavat pysyvyyttä ja jatkuvuutta kiireisen arjen keskellä. Juhlaperinteet tulevat koko ajan tärkeämmiksi. Mutta tiedämmekö, mistä ne oikein juontavat juurensa?

Tässä kasa selityksiä.

Sima: kesäjuomasta vapun symboliksi

Vappujuomien kuningas, sima, ei suinkaan ole peräisin viikinkiajoilta, kuten toisinaan voi kuulla väitettävän.

”Viikinkien juoma oli täysin eri asia kuin nykyinen vappusima”, sanoo Svenska Litteratursällskapetin arkistotutkija Anne Bergman. Modernin siman juuret ovat paljon lähempänä, 1700-luvun yläluokan kodeissa, joissa simaa juotiin virvoittavana kesäjuomana.

Siman tekeminen vaatii onnistuakseen tarpeeksi lämpimän tilan, joten talvikuukausina sitä ei voitu valmistaa.

1800-luvun lopulla juomaan tarvittavat kallisarvoiset ainekset, ennen kaikkea sitruuna, hunaja ja sokeri, tulivat myös muiden kuin kaikkien rikkaimpien saataville, ja 1900-luvun aikana simasta tuli koko kansan kesäjuoma.

Sellaisena se myös pysyi pitkälle 1960-luvulle, etenkin maaseudulla.

”Sima ei ollut vielä silloin ainoastaan vapun symboli”, Bergman sanoo.

”Itsekin join äidin tekemää simaa lapsena koko kesän.”

Siman suosioon oli syynä vuosien 1919–1932 kieltolaki, ja sen kumoamisen jälkeen raittiusliike, joka kannusti ihmisiä juomaan simaa samppanjan sijaan.

Alkoholilainsäädäntö on vaikuttanut monien muidenkin vappuperinteiden syntyyn.

Esimerkiksi patsaiden lakittaminen on peräisin kieltolain ajalta. Ylioppilaat joivat itsensä ensin sisätiloissa hirvittävään humalaan, jonka innostamana he suuntasivat kaupungille ja keksivät kepposia.

1980-luvulla viranomaiset pehmensivät linjaansa alkoholin ulkona nauttimisen suhteen, etenkin vappuna.

Tällöin samppanja ja kuohuviini tulivat osaksi juhlaperinteitä. Vappuna sai siis vihdoinkin lähteä ulos toisessa kädessä pullo ja toisessa lasi.

”1980-luvulle mennessä juomatavat olivat eurooppalaistuneet, ja porvarillisista käytöstavoista tullut koko kansan tapoja”, Bergman sanoo.

Piknikkikulttuuri kuohuviineineen oli syntynyt – mutta sima pitää edelleen pintansa vappujuomien klassikkona.

Munkki: pallero keskiajalta

Munkki on tuttu näky kahvipöydässä muulloinkin kuin vappuna.

Rasvassa paistetun palleron historia ulottuu keskiajalle, jolloin siitä nautittiin lähinnä rikkaissa kodeissa. Läntisen Suomen kartano- ja kaupunkikulttuurissa munkit olivat tärkeä osa naisten kahvikestejä, ja naiset vaihtoivat keskenään munkkireseptejä.

1800-luvulla sokeri halpeni ja munkit tulivat tutuiksi myös vähävaraisemman kansan juhlaleivonnaisina.

Osansa munkkien historiassa oli myös sillä, että vappu oli Suomessa 1800-luvun lopulle asti kaupunkien porvariston juhlaa. Vapun vietto työväen juhlana on peräisin Yhdysvalloista, jossa 1800-luvulla toukokuun ensimmäisenä perinteisesti uusittiin työsopimuksia tai vaihdettiin työpaikkaa.

Suomessa vappu sen sijaan oli ruotsalaisen ja eurooppalaisen perinteen mukaisesti kevätjuhla, jota juhlittiin enimmäkseen kaupungin parempiosaisten keskuudessa.

Kun myös työnväenluokka alkoi ottaa juhlintaan osaa, yleistyivät munkit ja korput juhlajuoma siman kyytipoikana.

Mutta miksi munkkeja juuri vappuna?

Yhteys on aika tuore, sanoo Hotelli- ja ravintolamuseon tutkija Anni Pelkonen. Munkin ja vapun liitosta ei tahdo löytyä alan teoksissa mainintoja.

Tippaleivät: paremmalle väelle

Siman ja munkkien tapaan tippaleivät olivat alun perin herrasväen herkkua. Vielä 1960- ja 70-luvulla ne olivat harvinaisuus, ja vappuna tavallinen kansa nautti sokerikorppuja ja munkkeja, joita voitiin tehdä kotona.

Tippaleivillä köyhempi kansa pääsi herkuttelemaan vain harvoin, sillä niitä ei kotona noin vain tehtykään. Kaupunkien leipomoissa tippaleipiä kyllä myytiin, mutta niihin ei ollut useinkaan varaa.

Leipureiden taidonnäytteitä tarjottiin hienojen illallisten jälkiruokana ympäri vuoden.

”Tippaleivät eivät olleet mitään kahvileipää”, sanoo Bergman.

”Ne olivat pitkään erittäin luokkasidonnaisia. Kesti kauan, ennen kuin tippaleivästä tuli koko kansan vappuherkku.”

Vappu oli pitkään muutenkin ylempien luokkien juhlapäivä. Ylioppilaat ja porvarit juhlivat, ja köyhempi kansa sai 1800-luvun puoliväliin asti kerätä jääneet rääppeet.

Ilmapallot: synkkä menneisyys

Mikään ei sano vappu niin kuin kunkin vuoden suosituimman animaatioelokuvan päähenkilön muotoinen foliopallo. Foliopalloja ei ole ollut markkinoilla ylipäätään kuin muutaman vuosikymmenen.

Ja! Eräs yksityiskohta järkyttää vappuihmistä: foliopallot tulivat markkinoille alun perin joulupalloina!

Ilmapalloja. Jouluna.

Tätä erikoista ajanjaksoa kesti vain parin vuoden ajan 1980-luvun alussa. Siitä lähtien foliopallot siirtyivät hyvässä järjestyksessä osaksi suomalaista vappua, ja vuoden muut päivät saivat pitää tavalliset ilmapallot.

Ilmapalloista tuli juhlarekvisiittaa torimyyjien ansiosta. Aikaisemmin ne olivat kuumailmapalloja eli kulkuvälineitä: 1800-luvun puolivälissä palloja alettiin esittelemään markkinoilla sekä tapahtumissa ilotulitusten kaltaisina taikatemppuina ja ihmeinä.

”Kukaan ei ymmärtänyt, miten ne oikein toimivat”, Anne Bergman sanoo.

”Ilmapallojen päästäminen leijailemaan oli ohjelmanumero, viihdettä.”

Tällainen ohjelmanumero ilmapallot olivat alkuun myös vapun juhlinnassa.

Kun materiaalikustannukset 1900-luvun kuluessa laskivat, torimyyjät näkivät markkinaraon ja alkoivat kaupitella ilmapalloja kojuillaan.

Silli: juhlakansan elvyttäjä

Vappupäivän perinteisestä silliaamiaisesta on kiittäminen suomalaista alkoholilainsäädäntöä, tarkemmin sanottuna kieltolakia. Kun ravintoloissa ei saanut enää juoda alkoholia, siirtyivät juhlat yksityiskoteihin, joissa nautittiin salakuljetettua alkoholia.

Seuraavana aamuna juhlakansa himoitsi suolaista syötävää, joten porvariston parissa kehittyi tapa syödä suolainen aamiainen tai lounas, jossa silli oli pääosassa.

Nakit ja perunasalaatti: itse tehtyä

Nakit ja perunasalaatti ovat nykysuomalaisen mielestä kenties perinteisiä, mutta vanhimpiin vappuperinteisiin ne eivät kuulu.

Bergmanin mukaan nakit ja perunasalaatti tulivat vappujuhliin mukaan 1960-luvulla: ”Se oli jotain, mitä äiti pystyi tekemään itse.”

Nakit olivat tuolloin muodikasta juhlaruokaa, etenkin lapsille.

Hotelli- ja ravintolamuseon tutkija Anni Pelkonen yhdistää nakkien ja perunasalaatin suosion 1900-luvun loppupuolella yleistyneeseen vappupiknikkiperinteeseen. Piknikkiruoanhan on oltava helposti mukana kulkevaa ja hyvää kylmänä. Joskin nakkeja saatetaan piknikillä toki myös grillata.

Vappuhuiska: yksi perinteisimpiä

Huiskat ovat vanhimpia edelleen käytössä olevia vappuperinteitä. Kaupunkien toreilla huiskia myytiin 1900-luvun alussa ensisijaisesti porvarisperheiden lapsille.

Köyhemmissä kodeissa vappuhuiskia ei ollut varaa ostaa, eikä maaseudulla myyty niitä, joten niitä ryhdyttiin valmistamaan itse. Suosittuja materiaaleja olivat muun muassa joulusta ylijääneet lahjapaperit.

”Sellaisia huiskia minulla oli lapsuudessani 1950-luvulla”, Bergman muistelee.

Serpentiini: konfetin rikoskumppani

Suomalainen vappu on karnevaali, ja karnevaaliin kuuluvat erilaiset värikkäät paperikoristeet, kuten serpentiini.

Nykyään serpentiini on viaton koriste, mutta sata vuotta sitten sillä saatiin aikaan yhdessä konfetin eli värikkään paperisilpun kanssa melkoista vahinkoa. 1800-luvun lopussa ylioppilaat nimittäin käärivät serpentiinistä ja konfetista tiukkoja palloja, joiden kanssa tehtiin yllätyshyökkäyksiä kaduille ja ravintoloihin.

”Kadunlakaisijat olivat aivan epätoivoisia”, Bergman sanoo.

Sattumanvaraisesti ravintolapöytiin viskatut pallot aiheuttivat melko lailla haittaa sekä ruoalle että ihmisille.

Syntyi ilmiö nimeltä konfettisota, ja 1907 Helsingin poliisi kielsi konfetit kokonaan. Muissa kaupungeissa konfetit sallittiin, mutta 1920-luvulle tultaessa niiden heittely ei ollut enää yleinen tapa.

Samoihin aikoihin konfettisotien kanssa ylioppilaiden parissa olivat suosittuja myös kotitekoiset pommit, jotka kiellettiin yhdessä konfettipallojen kanssa.

”Pommit tehtiin siten, että pantiin ruutia putkeen”, Bergman sanoo.

”Ne olivat kyllä vaarallisia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Vappu
 • Perinteet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 4. 4

  Pornolehdet Jallu, Kalle ja Ratto lakkaavat ilmestymästä, soitimme pesänhoitajalle

 5. 5

  Jazz leikkii tulella: uudessa esityksessä bändi soittaa ja tuliakrobaatti taiteilee

 6. 6

  Näin iskuryhmä ottaa kaupungin Pokémon-herruuden – tästä on kyse poke-salien vyöryttämisessä

 7. 7

  Saturday Night Live: Näin tv-sarjasta tuli Trumpin raivon kohde – uusin kohu avustajan drag-imitaatiosta

 8. 8

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Näin Trumpin tiedottaja mokaili minuutti minuutilta itsensä syvemmälle Hitler-möläytyksen suohon, koonti tapahtumista

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 7. 7

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 10. 10

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Video irlantilaisista maistelemassa suomalaisia ruokia trendaa netissä, karjalanpiirakoiden ulkomuoto kuohuttaa: ”Tuon piirakan tekijän ei kannattaisi tulla Suomeen ikinä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 2. 2

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 5. 5

  Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

 6. 6

  Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

 7. 7

  Ilmastonmuutos takoo ennätyksiä – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

 8. 8

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 9. 9

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 10. 10

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 2. 2

  Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

 3. 3

  Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

 4. 4

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 5. 5

  Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

 8. 8

  Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

 9. 9

  ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

 10. 10

  Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 9. 9

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 10. 10

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 11. Näytä lisää