Valikko

Vapun foliopallolla on synkkä menneisyys joulupallona – selvitimme myös siman ja muiden perinteiden taustoja

Vappu on aivan nurkan takana! Kerrataanpa, miksi syöt tällöin juuri tippaleipää ja miksi juot simaa. Entä miksi ihmeessä juhlaan kuuluvat folioilmapallot? Selvitimme perinteiden taustoja.

Vappu on aivan nurkan takana! Kerrataanpa, miksi syöt tällöin juuri tippaleipää ja miksi juot simaa. Entä miksi ihmeessä juhlaan kuuluvat folioilmapallot? Selvitimme perinteiden taustoja.

Vappu on yksi suomalaisimmista juhlista. Missään muualla maailmassa ei huhtikuun vaihtumista toukokuuksi juhlita yhtä näyttävästi.

Tietenkin siihen liittyy kasa perinteitä. Pyhäpäivät edustavat pysyvyyttä ja jatkuvuutta kiireisen arjen keskellä. Juhlaperinteet tulevat koko ajan tärkeämmiksi. Mutta tiedämmekö, mistä ne oikein juontavat juurensa?

Tässä kasa selityksiä.

Sima: kesäjuomasta vapun symboliksi

Vappujuomien kuningas, sima, ei suinkaan ole peräisin viikinkiajoilta, kuten toisinaan voi kuulla väitettävän.

”Viikinkien juoma oli täysin eri asia kuin nykyinen vappusima”, sanoo Svenska Litteratursällskapetin arkistotutkija Anne Bergman. Modernin siman juuret ovat paljon lähempänä, 1700-luvun yläluokan kodeissa, joissa simaa juotiin virvoittavana kesäjuomana.

Siman tekeminen vaatii onnistuakseen tarpeeksi lämpimän tilan, joten talvikuukausina sitä ei voitu valmistaa.

1800-luvun lopulla juomaan tarvittavat kallisarvoiset ainekset, ennen kaikkea sitruuna, hunaja ja sokeri, tulivat myös muiden kuin kaikkien rikkaimpien saataville, ja 1900-luvun aikana simasta tuli koko kansan kesäjuoma.

Sellaisena se myös pysyi pitkälle 1960-luvulle, etenkin maaseudulla.

”Sima ei ollut vielä silloin ainoastaan vapun symboli”, Bergman sanoo.

”Itsekin join äidin tekemää simaa lapsena koko kesän.”

Siman suosioon oli syynä vuosien 1919–1932 kieltolaki, ja sen kumoamisen jälkeen raittiusliike, joka kannusti ihmisiä juomaan simaa samppanjan sijaan.

Alkoholilainsäädäntö on vaikuttanut monien muidenkin vappuperinteiden syntyyn.

Esimerkiksi patsaiden lakittaminen on peräisin kieltolain ajalta. Ylioppilaat joivat itsensä ensin sisätiloissa hirvittävään humalaan, jonka innostamana he suuntasivat kaupungille ja keksivät kepposia.

1980-luvulla viranomaiset pehmensivät linjaansa alkoholin ulkona nauttimisen suhteen, etenkin vappuna.

Tällöin samppanja ja kuohuviini tulivat osaksi juhlaperinteitä. Vappuna sai siis vihdoinkin lähteä ulos toisessa kädessä pullo ja toisessa lasi.

”1980-luvulle mennessä juomatavat olivat eurooppalaistuneet, ja porvarillisista käytöstavoista tullut koko kansan tapoja”, Bergman sanoo.

Piknikkikulttuuri kuohuviineineen oli syntynyt – mutta sima pitää edelleen pintansa vappujuomien klassikkona.

Munkki: pallero keskiajalta

Munkki on tuttu näky kahvipöydässä muulloinkin kuin vappuna.

Rasvassa paistetun palleron historia ulottuu keskiajalle, jolloin siitä nautittiin lähinnä rikkaissa kodeissa. Läntisen Suomen kartano- ja kaupunkikulttuurissa munkit olivat tärkeä osa naisten kahvikestejä, ja naiset vaihtoivat keskenään munkkireseptejä.

1800-luvulla sokeri halpeni ja munkit tulivat tutuiksi myös vähävaraisemman kansan juhlaleivonnaisina.

Osansa munkkien historiassa oli myös sillä, että vappu oli Suomessa 1800-luvun lopulle asti kaupunkien porvariston juhlaa. Vapun vietto työväen juhlana on peräisin Yhdysvalloista, jossa 1800-luvulla toukokuun ensimmäisenä perinteisesti uusittiin työsopimuksia tai vaihdettiin työpaikkaa.

Suomessa vappu sen sijaan oli ruotsalaisen ja eurooppalaisen perinteen mukaisesti kevätjuhla, jota juhlittiin enimmäkseen kaupungin parempiosaisten keskuudessa.

Kun myös työnväenluokka alkoi ottaa juhlintaan osaa, yleistyivät munkit ja korput juhlajuoma siman kyytipoikana.

Mutta miksi munkkeja juuri vappuna?

Yhteys on aika tuore, sanoo Hotelli- ja ravintolamuseon tutkija Anni Pelkonen. Munkin ja vapun liitosta ei tahdo löytyä alan teoksissa mainintoja.

Tippaleivät: paremmalle väelle

Siman ja munkkien tapaan tippaleivät olivat alun perin herrasväen herkkua. Vielä 1960- ja 70-luvulla ne olivat harvinaisuus, ja vappuna tavallinen kansa nautti sokerikorppuja ja munkkeja, joita voitiin tehdä kotona.

Tippaleivillä köyhempi kansa pääsi herkuttelemaan vain harvoin, sillä niitä ei kotona noin vain tehtykään. Kaupunkien leipomoissa tippaleipiä kyllä myytiin, mutta niihin ei ollut useinkaan varaa.

Leipureiden taidonnäytteitä tarjottiin hienojen illallisten jälkiruokana ympäri vuoden.

”Tippaleivät eivät olleet mitään kahvileipää”, sanoo Bergman.

”Ne olivat pitkään erittäin luokkasidonnaisia. Kesti kauan, ennen kuin tippaleivästä tuli koko kansan vappuherkku.”

Vappu oli pitkään muutenkin ylempien luokkien juhlapäivä. Ylioppilaat ja porvarit juhlivat, ja köyhempi kansa sai 1800-luvun puoliväliin asti kerätä jääneet rääppeet.

Ilmapallot: synkkä menneisyys

Mikään ei sano vappu niin kuin kunkin vuoden suosituimman animaatioelokuvan päähenkilön muotoinen foliopallo. Foliopalloja ei ole ollut markkinoilla ylipäätään kuin muutaman vuosikymmenen.

Ja! Eräs yksityiskohta järkyttää vappuihmistä: foliopallot tulivat markkinoille alun perin joulupalloina!

Ilmapalloja. Jouluna.

Tätä erikoista ajanjaksoa kesti vain parin vuoden ajan 1980-luvun alussa. Siitä lähtien foliopallot siirtyivät hyvässä järjestyksessä osaksi suomalaista vappua, ja vuoden muut päivät saivat pitää tavalliset ilmapallot.

Ilmapalloista tuli juhlarekvisiittaa torimyyjien ansiosta. Aikaisemmin ne olivat kuumailmapalloja eli kulkuvälineitä: 1800-luvun puolivälissä palloja alettiin esittelemään markkinoilla sekä tapahtumissa ilotulitusten kaltaisina taikatemppuina ja ihmeinä.

”Kukaan ei ymmärtänyt, miten ne oikein toimivat”, Anne Bergman sanoo.

”Ilmapallojen päästäminen leijailemaan oli ohjelmanumero, viihdettä.”

Tällainen ohjelmanumero ilmapallot olivat alkuun myös vapun juhlinnassa.

Kun materiaalikustannukset 1900-luvun kuluessa laskivat, torimyyjät näkivät markkinaraon ja alkoivat kaupitella ilmapalloja kojuillaan.

Silli: juhlakansan elvyttäjä

Vappupäivän perinteisestä silliaamiaisesta on kiittäminen suomalaista alkoholilainsäädäntöä, tarkemmin sanottuna kieltolakia. Kun ravintoloissa ei saanut enää juoda alkoholia, siirtyivät juhlat yksityiskoteihin, joissa nautittiin salakuljetettua alkoholia.

Seuraavana aamuna juhlakansa himoitsi suolaista syötävää, joten porvariston parissa kehittyi tapa syödä suolainen aamiainen tai lounas, jossa silli oli pääosassa.

Nakit ja perunasalaatti: itse tehtyä

Nakit ja perunasalaatti ovat nykysuomalaisen mielestä kenties perinteisiä, mutta vanhimpiin vappuperinteisiin ne eivät kuulu.

Bergmanin mukaan nakit ja perunasalaatti tulivat vappujuhliin mukaan 1960-luvulla: ”Se oli jotain, mitä äiti pystyi tekemään itse.”

Nakit olivat tuolloin muodikasta juhlaruokaa, etenkin lapsille.

Hotelli- ja ravintolamuseon tutkija Anni Pelkonen yhdistää nakkien ja perunasalaatin suosion 1900-luvun loppupuolella yleistyneeseen vappupiknikkiperinteeseen. Piknikkiruoanhan on oltava helposti mukana kulkevaa ja hyvää kylmänä. Joskin nakkeja saatetaan piknikillä toki myös grillata.

Vappuhuiska: yksi perinteisimpiä

Huiskat ovat vanhimpia edelleen käytössä olevia vappuperinteitä. Kaupunkien toreilla huiskia myytiin 1900-luvun alussa ensisijaisesti porvarisperheiden lapsille.

Köyhemmissä kodeissa vappuhuiskia ei ollut varaa ostaa, eikä maaseudulla myyty niitä, joten niitä ryhdyttiin valmistamaan itse. Suosittuja materiaaleja olivat muun muassa joulusta ylijääneet lahjapaperit.

”Sellaisia huiskia minulla oli lapsuudessani 1950-luvulla”, Bergman muistelee.

Serpentiini: konfetin rikoskumppani

Suomalainen vappu on karnevaali, ja karnevaaliin kuuluvat erilaiset värikkäät paperikoristeet, kuten serpentiini.

Nykyään serpentiini on viaton koriste, mutta sata vuotta sitten sillä saatiin aikaan yhdessä konfetin eli värikkään paperisilpun kanssa melkoista vahinkoa. 1800-luvun lopussa ylioppilaat nimittäin käärivät serpentiinistä ja konfetista tiukkoja palloja, joiden kanssa tehtiin yllätyshyökkäyksiä kaduille ja ravintoloihin.

”Kadunlakaisijat olivat aivan epätoivoisia”, Bergman sanoo.

Sattumanvaraisesti ravintolapöytiin viskatut pallot aiheuttivat melko lailla haittaa sekä ruoalle että ihmisille.

Syntyi ilmiö nimeltä konfettisota, ja 1907 Helsingin poliisi kielsi konfetit kokonaan. Muissa kaupungeissa konfetit sallittiin, mutta 1920-luvulle tultaessa niiden heittely ei ollut enää yleinen tapa.

Samoihin aikoihin konfettisotien kanssa ylioppilaiden parissa olivat suosittuja myös kotitekoiset pommit, jotka kiellettiin yhdessä konfettipallojen kanssa.

”Pommit tehtiin siten, että pantiin ruutia putkeen”, Bergman sanoo.

”Ne olivat kyllä vaarallisia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • vappu
 • Perinteet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 2. 2

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 3. 3

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 4. 4

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 5. 5

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 6. 6

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 7. 7

  Lapin erämaassa asuvasta nuoresta naisesta otetut valokuvat herättävät huomiota maailmalla

 8. 8

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 9. 9

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 10. 10

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 2. 2

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 3. 3

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 4. 4

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 5. 5

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 6. 6

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 7. 7

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 8. 8

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 9. 9

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 10. 10

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 7. 7

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 2. 2

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 3. 3

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 4. 4

  Trump uhkaa taistella oman puolueensa konservatiivi­siipeä vastaan

 5. 5

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 6. 6

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 7. 7

  HS:n toimittajat paljastavat ennen julkaisemattomia tarinoita Kansallis­teatterissa – HSTV näyttää loppuunmyydyn Musta laatikko -esityksen suorana juuri nyt

 8. 8

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 9. 9

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 10. 10

  Ay-johtajan ”kultaisesta kädenpuristuksesta” nousi kohu – Akavan Fjäder: Sopimukseeni sisältyy työvelvoite

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 4. 4

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 5. 5

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 6. 6

  Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

 7. 7

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 8. 8

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 9. 9

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 10. 10

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 8. 8

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 9. 9

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 10. 10

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 11. Näytä lisää