Tämä mies piirsi puistossa työttömänä ukkelin, tuli siitä maankuuluksi ja valloittaa nyt Japania Windows 95 -miehenä

Vappuaattona juhlitaan taiteilija Teemu Keisterin Ukkeli-hahmon kahdeksanvuotishistoriikin ilmestymistä.

Helsinkiläinen monialataiteilija Teemu Keisteri, 30, näyttää siltä kuin juhlisi jatkuvasti jonkun polttareita.

Nyt hänellä on päällään Tommy Hilfigerin vintage-farkkuhaalarit, meleeratun harmaa printti-T-paita, kuninkaallisen sininen pipo ja kirjavat juoksulenkkarit, joista nousevat tennissukat paljastavat kalpeat nilkat.

Keisterin huomiota herättävä ulkoasu kuuluu hänen tavaramerkkeihinsä, joista vielä paremmin tunnetaan neonvärein hehkuva Ukkeli-hahmo.

Siihen törmää taidenäyttelyiden lisäksi kadulla, koska Ukkeli on onnistuneesti tuotteistettu muun muassa T-paitoihin ja kangaskasseihin. Suosio on siivittänyt Keisterin jopa ruotsalaiseen televisiosarjaan.

Parhaillaan hän maalaa Ukkeleita helsinkiläisen yökerhon seinille. Hän keskeyttää urakkansa kertoakseen perusasioita itsestään ja tarkoitusperistään.

Ensinnäkin, mikäli Teemu Keisteri johtaisi kulttia, olisi sillä kolme sääntöä:

1. No Rules (ei sääntöjä)

2. Why Not (miksei)

3. Maximum (täysillä)

Hän pyrkii myös itse elämään niin kuin saarnaa. Se on harvinaista.

Tänään vappuaattona juhlitaan Ukkeli-hahmon kahdeksanvuotishistoriikin ilmestymistä. Taiteilija itse puolestaan viettää 41. päivää vailla alkoholia. Ilo ilman Ukkelia olisi teeskentelyä.

Hahmo syntyi Ruttopuistossa hellekesällä 2008, kun työtön Keisteri piirteli Lidlin kangaskasseihin erilaisia kuvituksia, kuten pippelisormen. Samassa sessiossa sai alkunsa myös homoeroottinen kreikkalaismies, niin kuin taiteilija luomustaan kuvailee.

Rivossa Ukkeli-hahmossa on enemmän Keisteriä itseään kuin vaikkapa Touko Laaksosen Tom of Finlandia. Neonväritykseen inspiroi aikoinaan kierrätyskeskuksesta hankitut surffaussortsit, jotka tekijällä sattui olemaan jalassa.

”Ukkelin suosio oli vähän vahinko. Ehkä siihen vaikuttivat muodikkaat värit ja hahmon iloisuus, mutta ihmisiä kiinnosti se heti alusta alkaen.”

Pian katutaiteilijan Ukkeli-kangaskassi vilahti erään ystävän päällä kansainvälisessä Facehunter-katumuotiblogissa ja seuraavaksi Keisteri sai ensimmäisen Ukkeli-paitansa myyntiin muotisuunnittelija Yat Cheungin mallistoa kauppaavaan 2OR+BYAT-liikkeeseen.

”Maalasin kädet täristen ensimmäisen paitani sinne. Monet ihmettelivät, miten niin kämäisen näköinen juttu voi päästä niin hienoon kauppaan.”

Se oli vasta alkua.

Kohta Ukkeli nähtiin rohkeasta pukeutumisestaan tunnetun Maria Veitolan mekossa tämän talk show’ssa. Sen jälkeen Keisteri on maalannut satoja paitoja, joita ovat käyttäneet niin poptähdet Antti Tuisku ja Sanni kuin lukemattomat fanit.

Viime kesänä hän piti persoonallisia hikipajojaan sekä Sideways-festivaalilla Helsingin Teurastamolla että H2Ö-tapahtumassa Turun Ruissalossa, missä Ukkeleita syntyi kuin liukuhihnalta. Tosin jokainen käsin maalattu työ oli erilainen.

”Mulla on pieni keskittymishäiriö. Pystyn tekemään asioita huippuhyvin, jos ne kiinnostavat, mutta ehkä tässä kahdeksan vuoden aikana on saattanut motivaatio välillä hieman laskea Ukkelia kohtaan.”

”Yritän kuitenkin kehittää hahmoa siihen suuntaan, että se kiinnostaisi edelleen. Ukkeli kuitenkin taipuu moneen. Voisin maalata vuoden ajan vaikka yhtä taulua.”

Kotimaisen Khaos Publishing -indiekustantamon julkaisema satasivuinen History of Ukkeli -kirja kertoo lähes kronologisesti luonnosten kautta Ukkelin evoluution.

Teoksesta otettiin viiden sadan kappaleen painos. Niistä jokaiseen Keisteri piirtää uuden niin sanotun Ukkeli Now -kuvan. Sata ensimmäistä hän tehtaili vastikään kahden tunnin maratonissa Kosminen-kollektiivin työhuoneputiikissa.

Luonnosmaisuus, pikkuvirheet ja alati tekeminen kuuluvat Keisterin tapaan työskennellä. Hän sanoo uusille projekteille melkein aina kyllä, mistä kielii Eerikinkadulla sijaitsevan entisen Roska-baarin seinille ilmestyvät Ukkeli-maalaukset. Ne tilattiin yökerhon uudistunutta ilmettä varten kirjajulkaisun alla.

History of Ukkeli -kirjaan kuuluu myös soundtrack, jonka syntikkaa soittava ja levottomasti spiikkaava Keisteri improvisoi. Musiikki onkin yksi multitalentin leipälajeista. Keisterin oma PEU-yhtye soittaa juustoista italodiskoa, ja sitä voi kuulla ensi kesänä esimerkiksi Turku Modern -tapahtumassa.

Janos Valmusta ja Princeä ihailevan Keisterin käyntikortissa lukee 24 erilaista titteliä muotisuunnittelijasta stand up -koomikkoon ja tyyli-ikonista käsikirjoittajaan.

”Mulla ei ole enää omaa kameraakaan, mutta haaveena olisi vielä joskus pitää valokuvanäyttely”, kertoo valokuvausta Lahden muotoiluinstituutissa opiskellut Keisteri.

Hänellä onkin enemmän rooleja kuin suomiräppäreillä. Yksi monista on tiskijukka Windows 95 -mies, joka pukeutuu aavistuksen liian ylös revittyihin farkkushortseihin, faijasandaaleihin ja käyttöjärjestelmä-T-paitaan.

Espoolaista IT-tukihenkilöä ja taidekoulularppaajaa ulkonäöllään parodioiva hahmo syntyi vuoden 2013 Flow-festivaalia varten. Seuraavina kesinä samankaltaisia asukokonaisuuksia näkyi vähän liikaakin.

”Piti keksiä mahdollisimman huomiota herättävä asu. Windows-miehestä tuli hitti, ja sen takia olen nyt Japanissa underground-julkkis.”

Vapun jälkeen hän suuntaa jo kolmatta kertaa nousevan auringon maahan, jossa Keisteri heittää neljä klubikeikkaa Windows 95 -miehenä ja promoaa painotuoretta Ukkeli-julkaisuaan.

Hahmo nähtiin myös SVT-kanavalla eli Ruotsin Ylellä esitetyssä Finnomani-tv-sarjassa. Ohjelmassa Keisterin, eräänlaisen Suomi-maskotin ja sarjan muusan, tehtävänä oli rikkoa stereotypioita tahdittomista härmäläisjurottajista.

Seiniä maalaava Keisteri sanoo olevansa oma itsensä, pukeutumistyylistään huolimatta.

”En ehkä ole ihan niin maaninen kuin hahmoni, vaikka päivittäin tulee tehtyä tyttöystävälle jonkinlaisia esityksiä”, hän pohtii siviiliminänsä ja roolihahmojensa eroja.

Yleensä Keisteri saa olla rauhassa, mutta toisinaan kysytään, onko hän eksynyt hurvitteluseurueestaan.

Tokiossa Windows 95 -mies on kulkenut kaduilla jopa ilman housuja, eikä kukaan ole noteerannut mitenkään. Ikuisia polttarijuhlia yksin viettävä Keisteri olisi surullinen ajatus, mutta hän sanoo harkitsevansa tarkkaan pukeutumisvalintojaan.

”On paha tilanne, jos sattuu olemaan huono päivä, enkä halua herättää huomiota, tai jos pitää mennä kummipojan konfirmaatiosiunaukseen, koska vaatekaapistani ei oikein löydy tavallisia kuteita.”

Omien ITE-henkisten taidehankkeidensa lisäksi Keisteri pyörittää Kalliossa sijaitsevaa Kalleria-galleriaa, jossa on viimeksi nähty näyttelyt graffititaiteilija Jukka Peltosaarelta ja valokuvaaja Akseli Valmuselta.

”Siellä ei ole mitään linjaa – no rules.”

Ei Keisterin galleriassa, kuten ei hänellä itselläkään.

”Olen todella visuaalinen ihminen, ja pystyn ilmaisemaan itseäni musiikin, videoiden ja esiintymisen avulla.”

Keisteri julkaisee YouTubessa ja kotisivuillaan lyhytelokuvamaisia performansseja, joissa hän muun muassa vajoaa alastomana suohon, strippaa musiikkinsa tahtiin keittiössä ja hivelee parvekkeella paljasta ylävartaloaan lumella.

Vaikka massasta esiin pomppaava pukeutuminen kuuluu Keisterin habitukseen, videoillaan hän useimmiten esiintyy täysin kelteisillään.

”Video on mulle rakkain taidemuoto, koska voin yhdistää siinä musiikin, maalaamisen näyttelemisen ja tanssimisen sekä Ukkelin. Haaveilen salaa näyttelemisestä, ja olen tehnytkin ääninäyttelyä mainoksiin. Rakastan viihdyttää ihmisiä.”

Jaajo-asteen koko kansan julkisuus on silti vielä yhtä kaukana kuin aurinkokunnassamme spekuloitu yhdeksäs planeetta Maasta, mutta mahdolliseen menestykseen avittavat tinkimätön miksei-asenne ja surkea ei-valmius. Eikä Keisteri oikein itsekään tiedä, kuinka kuuluisaksi haluaisi.

”Pikemminkin suosio pelottaa. Mitä jos Japanissa tapahtuu jotakin isoa? Jos joudunkin esiintymään Tokion suurimmalla jalkapallostadionilla, jossa on kymmeniätuhansia faneja ja Windows-tanssityttöjä lavalla. Olisihan se täydellistä, mutta myös pelottavaa.”

Teemu Keisterin Windows 95 -mies – Big in Japan.

Olisihan se pelottavaa.

History of Ukkeli -kirja (Khaos Publishing) ilmestyy lauantaina 30.4. Julkaisujuhlaa vietetään Siltasessa (Hämeentie 13 B) kello 18 alkaen. Levyjä soittavat Tixa sekä Tero Männikkö ja Teemu Keisteri. Vapaa pääsy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 2. 2

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 3. 3

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Etsimme Helsingin halvimmat: Kuntosali, kahvi, brunssi...

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 8. 8

  Näin syntyy aito napolilainen pizza – uunilla, jonka raahaaminen Helsinkiin melkein esti pizzerian avautumisen

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Pikatesti: Bulevardille alkuvuonna avattu kasvisravintola Levant on vähän kuin Fafa's

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 4. 4

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 8. 8

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 9. 9

  Ensi viikolla Helsingissä nähdään esitys, jonka yleisöltä kerätään heidän Facebook-päivityksiään ja niitä käytetään osana show’ta – tästä on kyse

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 8. 8

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 2. 2

  Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

 3. 3

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 4. 4

  Helsingillä on kymmeniä rapistuvia arvohuviloita, joita ei saada järkevään käyttöön – Villingin mökkivaltaus kertoo kaupungin hitaudesta

 5. 5

  ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomisen kieltävää lakia

 6. 6

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 7. 7

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 8. 8

  Britannian prinssi William lopettaa työnsä ambulanssilentäjänä – keskittyy nyt kokonaan kuninkaallisiin tehtäviin

 9. 9

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 10. 10

  Venäjä-pakotteet Trumpin pöydälle – Yhdysvaltain senaatti hyväksyi lakipaketin lähes yksimielisesti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 5. 5

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 6. 6

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 7. 7

  Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 8. 8

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 9. 9

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 10. 10

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää