Valikko

Tämä mies piirsi puistossa työttömänä ukkelin, tuli siitä maankuuluksi ja valloittaa nyt Japania Windows 95 -miehenä

Vappuaattona juhlitaan taiteilija Teemu Keisterin Ukkeli-hahmon kahdeksanvuotishistoriikin ilmestymistä.

Helsinkiläinen monialataiteilija Teemu Keisteri, 30, näyttää siltä kuin juhlisi jatkuvasti jonkun polttareita.

Nyt hänellä on päällään Tommy Hilfigerin vintage-farkkuhaalarit, meleeratun harmaa printti-T-paita, kuninkaallisen sininen pipo ja kirjavat juoksulenkkarit, joista nousevat tennissukat paljastavat kalpeat nilkat.

Keisterin huomiota herättävä ulkoasu kuuluu hänen tavaramerkkeihinsä, joista vielä paremmin tunnetaan neonvärein hehkuva Ukkeli-hahmo.

Siihen törmää taidenäyttelyiden lisäksi kadulla, koska Ukkeli on onnistuneesti tuotteistettu muun muassa T-paitoihin ja kangaskasseihin. Suosio on siivittänyt Keisterin jopa ruotsalaiseen televisiosarjaan.

Parhaillaan hän maalaa Ukkeleita helsinkiläisen yökerhon seinille. Hän keskeyttää urakkansa kertoakseen perusasioita itsestään ja tarkoitusperistään.

Ensinnäkin, mikäli Teemu Keisteri johtaisi kulttia, olisi sillä kolme sääntöä:

1. No Rules (ei sääntöjä)

2. Why Not (miksei)

3. Maximum (täysillä)

Hän pyrkii myös itse elämään niin kuin saarnaa. Se on harvinaista.

Tänään vappuaattona juhlitaan Ukkeli-hahmon kahdeksanvuotishistoriikin ilmestymistä. Taiteilija itse puolestaan viettää 41. päivää vailla alkoholia. Ilo ilman Ukkelia olisi teeskentelyä.

Hahmo syntyi Ruttopuistossa hellekesällä 2008, kun työtön Keisteri piirteli Lidlin kangaskasseihin erilaisia kuvituksia, kuten pippelisormen. Samassa sessiossa sai alkunsa myös homoeroottinen kreikkalaismies, niin kuin taiteilija luomustaan kuvailee.

Rivossa Ukkeli-hahmossa on enemmän Keisteriä itseään kuin vaikkapa Touko Laaksosen Tom of Finlandia. Neonväritykseen inspiroi aikoinaan kierrätyskeskuksesta hankitut surffaussortsit, jotka tekijällä sattui olemaan jalassa.

”Ukkelin suosio oli vähän vahinko. Ehkä siihen vaikuttivat muodikkaat värit ja hahmon iloisuus, mutta ihmisiä kiinnosti se heti alusta alkaen.”

Pian katutaiteilijan Ukkeli-kangaskassi vilahti erään ystävän päällä kansainvälisessä Facehunter-katumuotiblogissa ja seuraavaksi Keisteri sai ensimmäisen Ukkeli-paitansa myyntiin muotisuunnittelija Yat Cheungin mallistoa kauppaavaan 2OR+BYAT-liikkeeseen.

”Maalasin kädet täristen ensimmäisen paitani sinne. Monet ihmettelivät, miten niin kämäisen näköinen juttu voi päästä niin hienoon kauppaan.”

Se oli vasta alkua.

Kohta Ukkeli nähtiin rohkeasta pukeutumisestaan tunnetun Maria Veitolan mekossa tämän talk show’ssa. Sen jälkeen Keisteri on maalannut satoja paitoja, joita ovat käyttäneet niin poptähdet Antti Tuisku ja Sanni kuin lukemattomat fanit.

Viime kesänä hän piti persoonallisia hikipajojaan sekä Sideways-festivaalilla Helsingin Teurastamolla että H2Ö-tapahtumassa Turun Ruissalossa, missä Ukkeleita syntyi kuin liukuhihnalta. Tosin jokainen käsin maalattu työ oli erilainen.

”Mulla on pieni keskittymishäiriö. Pystyn tekemään asioita huippuhyvin, jos ne kiinnostavat, mutta ehkä tässä kahdeksan vuoden aikana on saattanut motivaatio välillä hieman laskea Ukkelia kohtaan.”

”Yritän kuitenkin kehittää hahmoa siihen suuntaan, että se kiinnostaisi edelleen. Ukkeli kuitenkin taipuu moneen. Voisin maalata vuoden ajan vaikka yhtä taulua.”

Kotimaisen Khaos Publishing -indiekustantamon julkaisema satasivuinen History of Ukkeli -kirja kertoo lähes kronologisesti luonnosten kautta Ukkelin evoluution.

Teoksesta otettiin viiden sadan kappaleen painos. Niistä jokaiseen Keisteri piirtää uuden niin sanotun Ukkeli Now -kuvan. Sata ensimmäistä hän tehtaili vastikään kahden tunnin maratonissa Kosminen-kollektiivin työhuoneputiikissa.

Luonnosmaisuus, pikkuvirheet ja alati tekeminen kuuluvat Keisterin tapaan työskennellä. Hän sanoo uusille projekteille melkein aina kyllä, mistä kielii Eerikinkadulla sijaitsevan entisen Roska-baarin seinille ilmestyvät Ukkeli-maalaukset. Ne tilattiin yökerhon uudistunutta ilmettä varten kirjajulkaisun alla.

History of Ukkeli -kirjaan kuuluu myös soundtrack, jonka syntikkaa soittava ja levottomasti spiikkaava Keisteri improvisoi. Musiikki onkin yksi multitalentin leipälajeista. Keisterin oma PEU-yhtye soittaa juustoista italodiskoa, ja sitä voi kuulla ensi kesänä esimerkiksi Turku Modern -tapahtumassa.

Janos Valmusta ja Princeä ihailevan Keisterin käyntikortissa lukee 24 erilaista titteliä muotisuunnittelijasta stand up -koomikkoon ja tyyli-ikonista käsikirjoittajaan.

”Mulla ei ole enää omaa kameraakaan, mutta haaveena olisi vielä joskus pitää valokuvanäyttely”, kertoo valokuvausta Lahden muotoiluinstituutissa opiskellut Keisteri.

Hänellä onkin enemmän rooleja kuin suomiräppäreillä. Yksi monista on tiskijukka Windows 95 -mies, joka pukeutuu aavistuksen liian ylös revittyihin farkkushortseihin, faijasandaaleihin ja käyttöjärjestelmä-T-paitaan.

Espoolaista IT-tukihenkilöä ja taidekoulularppaajaa ulkonäöllään parodioiva hahmo syntyi vuoden 2013 Flow-festivaalia varten. Seuraavina kesinä samankaltaisia asukokonaisuuksia näkyi vähän liikaakin.

”Piti keksiä mahdollisimman huomiota herättävä asu. Windows-miehestä tuli hitti, ja sen takia olen nyt Japanissa underground-julkkis.”

Vapun jälkeen hän suuntaa jo kolmatta kertaa nousevan auringon maahan, jossa Keisteri heittää neljä klubikeikkaa Windows 95 -miehenä ja promoaa painotuoretta Ukkeli-julkaisuaan.

Hahmo nähtiin myös SVT-kanavalla eli Ruotsin Ylellä esitetyssä Finnomani-tv-sarjassa. Ohjelmassa Keisterin, eräänlaisen Suomi-maskotin ja sarjan muusan, tehtävänä oli rikkoa stereotypioita tahdittomista härmäläisjurottajista.

Seiniä maalaava Keisteri sanoo olevansa oma itsensä, pukeutumistyylistään huolimatta.

”En ehkä ole ihan niin maaninen kuin hahmoni, vaikka päivittäin tulee tehtyä tyttöystävälle jonkinlaisia esityksiä”, hän pohtii siviiliminänsä ja roolihahmojensa eroja.

Yleensä Keisteri saa olla rauhassa, mutta toisinaan kysytään, onko hän eksynyt hurvitteluseurueestaan.

Tokiossa Windows 95 -mies on kulkenut kaduilla jopa ilman housuja, eikä kukaan ole noteerannut mitenkään. Ikuisia polttarijuhlia yksin viettävä Keisteri olisi surullinen ajatus, mutta hän sanoo harkitsevansa tarkkaan pukeutumisvalintojaan.

”On paha tilanne, jos sattuu olemaan huono päivä, enkä halua herättää huomiota, tai jos pitää mennä kummipojan konfirmaatiosiunaukseen, koska vaatekaapistani ei oikein löydy tavallisia kuteita.”

Omien ITE-henkisten taidehankkeidensa lisäksi Keisteri pyörittää Kalliossa sijaitsevaa Kalleria-galleriaa, jossa on viimeksi nähty näyttelyt graffititaiteilija Jukka Peltosaarelta ja valokuvaaja Akseli Valmuselta.

”Siellä ei ole mitään linjaa – no rules.”

Ei Keisterin galleriassa, kuten ei hänellä itselläkään.

”Olen todella visuaalinen ihminen, ja pystyn ilmaisemaan itseäni musiikin, videoiden ja esiintymisen avulla.”

Keisteri julkaisee YouTubessa ja kotisivuillaan lyhytelokuvamaisia performansseja, joissa hän muun muassa vajoaa alastomana suohon, strippaa musiikkinsa tahtiin keittiössä ja hivelee parvekkeella paljasta ylävartaloaan lumella.

Vaikka massasta esiin pomppaava pukeutuminen kuuluu Keisterin habitukseen, videoillaan hän useimmiten esiintyy täysin kelteisillään.

”Video on mulle rakkain taidemuoto, koska voin yhdistää siinä musiikin, maalaamisen näyttelemisen ja tanssimisen sekä Ukkelin. Haaveilen salaa näyttelemisestä, ja olen tehnytkin ääninäyttelyä mainoksiin. Rakastan viihdyttää ihmisiä.”

Jaajo-asteen koko kansan julkisuus on silti vielä yhtä kaukana kuin aurinkokunnassamme spekuloitu yhdeksäs planeetta Maasta, mutta mahdolliseen menestykseen avittavat tinkimätön miksei-asenne ja surkea ei-valmius. Eikä Keisteri oikein itsekään tiedä, kuinka kuuluisaksi haluaisi.

”Pikemminkin suosio pelottaa. Mitä jos Japanissa tapahtuu jotakin isoa? Jos joudunkin esiintymään Tokion suurimmalla jalkapallostadionilla, jossa on kymmeniätuhansia faneja ja Windows-tanssityttöjä lavalla. Olisihan se täydellistä, mutta myös pelottavaa.”

Teemu Keisterin Windows 95 -mies – Big in Japan.

Olisihan se pelottavaa.

History of Ukkeli -kirja (Khaos Publishing) ilmestyy lauantaina 30.4. Julkaisujuhlaa vietetään Siltasessa (Hämeentie 13 B) kello 18 alkaen. Levyjä soittavat Tixa sekä Tero Männikkö ja Teemu Keisteri. Vapaa pääsy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 3. 3

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 4. 4

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 5. 5

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 6. 6

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 7. 7

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 8. 8

  Alastonjoogaa, saunajoogaa, joogaa juutalaisille miehille – joogan brändäys on lähtenyt käsistä

 9. 9

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 10. 10

  42 vuotta toiminut autokauppias: Koko netti pitäisi räjäyttää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 4. 4

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 5. 5

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 6. 6

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 7. 7

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 8. 8

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 3. 3

  HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 4. 4

  Suomalaismiljardööri rikkoi kuljettajan suojatiesääntöä Helsingissä: tuomittiin lähes 80 000 euron sakkoihin

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Lontoon iskun vuoksi on otettu kiinni seitsemän ihmistä useilla paikkakunnilla – video näyttää tapahtumat Westminsterin sillalla

 7. 7

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 8. 8

  Tuhotyö räjäytti asevarastoja Itä-Ukrainassa, kertoo maan armeija – jopa 20 000 ihmistä evakuoitu

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 4. 4

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 5. 5

  Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 6. 6

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 9. 9

  HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 6. 6

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 11. Näytä lisää