Valikko

Rakastan väkivaltaisia mörkölahtauspelejä, ja siksi suomalainen Alienation on nautinto

Suomalaisen Housemarque-pelifirman uutuus Alienation tarjoaa alkukantaista tyydytystä räiskintäpelien ystäville, kirjoittaa Matti Koskinen.

Kadehdin toisinaan ihmisiä, jotka silmät säkenöiden toteavat pelaavansa pääasiassa Civilizationia tai Sim Cityä. Ehkä joskus Crusader Kingsiä historiallisen tarkkuuden kaipuussa.

Kaikki nuo pelit ovat “rakentavia” ja “älyllisiä”. Sitä voi kuvitella jotenkin kehittävänsä itseään ihmisenä ja yhteiskunnan jäsenenä pelaamalla niitä.

Paljon vaikeampaa on selittää ihmisille, miksi vietän tuntitolkulla aikaa ampuen asioita tv-ruudulla.

Sillä vaikka rakastan pedantteja strategiapelejä, kerronnallisesti kunnianhimoisia roolipelejä, aivoja vaivaavia seikkailu- ja pulmapelejä ja kaikkea niiden väliltä, on sydämessäni erityinen pehmeä paikka puhtaalle kaaokselle ja väkivallalle.

Asioiden räjäyttäminen erilaisilla pyssyillä virtuaalisessa maailmassa on tyydyttävää tavalla, joka karttaa älyllisiä argumentteja.

Tällaista alkukantaista tyydytystä tarjoaa Alienation. Suomalaisen Housemarquen tiistaina Playstation 4:lle julkaisema mörkölahtauspeli aaltoilee hienosti kahden tunnelman välillä, pakokauhusta orgastiseen tuhoamiseen.

Peli kertoo ihmiskunnan selviytymiskamppailusta avaruusolioita vastaan robottihaarniskaan ahtautuneen supersotilaan näkökulmasta. Maailmaa katsellaan yläviistosta eli “isometrisesti”. Pelihahmo liikkuu peliohjaimen toisella tikulla ja tähtää toisella. Liipasin ampuu.

Yhdellä hetkellä kirmaan paniikissa ympäri ruutua, kintereilläni kasvava lauma öriseviä avaruusmutantteja, ilma sakeana vihollistulesta. Sekuntia myöhemmin kuularuiskuni laulaa ja mutantit tussahtelevat iloisina veripilvinä.

Pari kranaattia sekaan ja räjähdykset harventavat parven hallittavalle tasolle. Muutama viimeinen mörkö saa kiväärinperästä käkättimeen, ja rauha lankeaa taas hetkeksi ruudulle.

Katarsis on käsinkosketeltava.

Tuon tunteen Housemarque hallitsee erinomaisesti. Firmalla on maine: se tekee “pelaajien pelejä”. Nopeatempoisia, taitoa vaativia ja äärimmäisen koukuttavia toimintapelejä, joissa räjähtelee. Paljon. Sen pelit eivät ole maailman suurimpia julkaisuja, mutta tietyssä harrastajapiirissä ne ovat aina tapauksia.

Housemarque haluaa vaalia vanhojen arcade- tai kolikkopelien perintöä, kertoo Mikael Haveri, studion head of self-publishing.

Haveri kutsui minut firman tiloihin Helsingin Kaartinkaupunkiin tutustumaan Alienationiin. (Tämä tapahtui sen jälkeen, kun olin tässä blogissa arvostellut suomalaista pelikeskustelua ja siinä sivussa pelialaakin taiteellisesta kunnianhimottomuudesta.)

Housemarque on tehnyt kaikkea seikkailupeleistä golfsimulaattoreihin, mutta firman nimi tuo ensimmäisenä mieleen Super Stardustin ja Resogunin. Ne ovat omaan aikaansa päivitettyjä versioita pelihallien alkuperäisistä klassikoista kuten Asteroids ja Defender, ajalta ennen Pac Mania, kun valtaosa videopeleistä sisälsi avaruusaluksia ja ampumista.

Myös Alienationin syvin olemus on perinteikäs, suorastaan arkaainen. Kahdella tikulla ohjattiin pyssysankaria jo vuonna 1982 pelihalleihin ilmestyneessä Robotron 2084:ssä, eikä perusidea ole muuttunut mihinkään.

Toinen esimerkki Housemarquen omistautumisesta kolikkopelien perinteelle: studio työstää parhaillaan uutta peliä alkuperäisen Robotronin suunnittelijan Eugene Jarvisin kanssa.

Kuusikymppinen Jarvis tunnetaan myös Defenderin luojana, ja hänen Raw Thrills -yrityksensä on nykyisin yksi harvoja pelikoneiden valmistajia Japanin ulkopuolella.

Tämän kolikkopelien fiilistelyn voisi helposti liittää osaksi pelialan retromaniaa: Pac Man ja Mario ovat kulttuuri-ikoneita, pelikirppiksillä on tungosta ja asiaan vihkiytyneet indiestudiot tuuttaavat ulos uusia muunnoksia klassisista arcade-peleistä.

Buumissa on paljon puhdasta nostalgiaa, mutta Haverin mukaan kyse on myös paluusta juurille.

“Toimitusjohtaja Ilari (Kuittinen) tykkää sanoa, että meidän tehtävä on kantaa arcade-pelien soihtua eteenpäin. Jatketaan sitä hyvinkin perinteikästä ‘gameplayn’ ilosanomaa ja samalla tehdään nykyaikaisella teknologialla uusia juttuja”, Haveri selittää.

Huonosti suomentuva “gameplay on usein toisteltu ja vaikeasti määrittyvä termi, johon sisältyvät pelin säännöt, kontrollit, vaikeusaste, audiovisuaaliset vasteet ja kaikki mikä liittyy pelaajan ja pelin väliseen vuorovaikutukseen. Siis kaikki, mikä erottaa videopelin muista taide- ja viihdemuodoista.

1980- ja 90-luvun klassisia arcadepelejä pidetään yhä gameplayn mestariteoksina, ja niihin palataan kerta toisensa jälkeen kuin Tuntemattomaan sotilaaseen ja Raamattuun konsanaan. Niissä interaktiivisuus on ikään kuin puhtaimmillaan, ennen kuin teknologia mahdollisti kaikenlaiset muut harhautukset, kuten tarinankerronnan ja elokuvamaiset välinäytökset.

Esimerkiksi Alienation sisältää perustoiminnan ohessa muun muassa roolipeleistä omaksuttuja mekaniikkoja: verkkomoninpelin ja kolme hahmoluokkaa, paranneltavia aseita ja taistelukentältä kerättäviä aarteita. Keräilymekaniikka on tapa tuottaa pitoa eli “retentiota”, Haveri sanoo: toivo uusista varusteista vetää pelaajia takaisin. Mutta kaikki tämä on vain modernia toppausta.

Pelin todellinen pihvi on se tunne, kun sormet laulavat ohjaimella ja viholliset lakoavat ympäriltä.

Haverin mukaan Housemarque korostaa gameplay-puolta, "jopa siinä määrin, että se saattaa jättää varjoon muut asiat, kuten tarinankerronnan."

Perinne edellyttää myös, että peli haastaa pelaajan. Vanhat kolikkopelit olivat piinaavan vaikeita. Esimerkiksi Robotron 2048:ssa hengissä pysyminen yli minuutin ajan vaati kalkkarokäärmeen refleksejä ja taitoa, joka kehittyi vain lapioimalla koneeseen kolikoita.

Näihin esikuviinsa verrattuna Alienation on anteeksiantavampi – onnistuin jopa läpäisemään ensimmäisen tehtävän noin vartissa ja kuolematta kertaakaan. Mutta käyrä nousee jyrkästi ja peli vaikeutuu salakavalasti. On helppo joutua yllättäen liemeen, josta ei selviä ilman useita kuolemia tai kavereiden apua.

Haveri vertaa Alienationin filosofiaa vaikeuden suhteen palvottuun japanilaiseen Dark Souls-sarjaan: peli palkitsee pitkäjänteisen harjoittelun ja syventymisen suurenmoisilla onnistumisen tunteilla. Tutkijat puhuvat onnistuneen pelisuorituksen aiheuttamasta euforiasta psykologiasta tutulla flow-käsitteellä.

Kun oikein ajoitettu ilmaisku (sabotööri-hahmoluokan erikoiskyky) pyyhkii kokonaisen muukalaisdivisioonan roiskeiksi ruudulle, sitä tuntee itsensä ohikiitävän hetken ajan sankariksi.

Ei välttämättä tarinan supersoltuksi, mutta sentään ihmiseksi, joka on oppinut pärjäämään aika vaikeassa videopelissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vain lisäelämiä
 • Pelit
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 2. 2

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 3. 3

  Näin kenenkään lapsen ei tarvitse olla ilman joululahjaa – tässä 9 tapaa, miten sinä voit auttaa muita joulun alla

 4. 4

  Tässä ovat Helsingin parhaat pizzat

 5. 5

  Feminismi selitettynä: Tästä on kyse aatteessa, josta tuli kirosana

 6. 6

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 7. 7

  Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

 8. 8

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 9. 9

  ”Monen miehen mielestä unelmakroppa naiselle” – uusi suomalaisdokumentti näyttää bikini fitness -lajin arjen, jossa naiset treenaavat miehisen katseen alla

 10. 10

  Notkea Rotta, Kiss... Kun muusikot pesevät kasvonsa, se tarkoittaa usein uutta alkua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 10. 10

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

 2. 2

  Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

 3. 3

  Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

 4. 4

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 5. 5

  Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

 6. 6

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 7. 7

  Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

 8. 8

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 9. 9

  Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

 10. 10

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 3. 3

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 4. 4

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 5. 5

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 6. 6

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 7. 7

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 8. 8

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 9. 9

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 10. 10

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää