Valikko

Tämä suomalaisnainen animoi Radioheadin uutuusvideon, joka räjäytti eilen internetin – ja on aiemmin tehnyt Wallacea & Gromitia

Virpi Kettu on animoinut aiemmin esimerkiksi Wallace & Gromitia ja Late Lammasta.

Sunnuntaina melankolista rockmusiikkia soittava Radiohead-yhtye pyyhki nettisivunsa ja sometilinsä tyhjiksi. Fanit ja media sekosivat.

Ovelista julkisuustempuista tunnetun yhtyeen oli huhujen mukaan määrä julkaista uutta musiikkia kesäkuussa, mutta antisometemppu vaikutti suunnitelmien aikaistukselta.

Se osoittautui todeksi:

Tiistai-aamuna bändi julkaisi Instagram-tilillään pari kryptistä animaatiopätkää ja illalla virallisille nettisivuille ja Youtubeen ilmaantui kokonainen musiikkivideo uudelle sinkulle Burn the Witch.

Se on nukkeanimaatio virkamiehestä, joka saapuu idylliseltä näyttävään pikkukylään ja tulee melkein elävältä poltetuksi. Tapahtumat tuovat mieleen kauhuelokuva Uhrijuhlan (1973) juonen.

Kas näin:

Rock-fanien riemulla ei internetissä ollut rajaa: video oli päivän puhutuin rock-uutinen, jota jaettiin ja analysoitiin ympäri maailmaa. Pitkään odotettu uusi Radiohead-teos keräsi päivässä yli 3,5 miljoonaa katselua. Syntyi hitti.

Mutta hittivideon tekijätiedoista paljastui nimi Virpi Kettu. Kuka hän onkaan?

Kettu vastaa puhelimeen työmatkalta Ranskasta.

Kettu, 40, on työskennellyt vuosia muun muassa Wallace & Gromitia tekevällä Aardman Studiosilla Englannissa.

Ketun vanha yhteistyökumppani Chris Hopewell ohjasi videon ja pyysi Kettua animaattoriksi.

”Autoin tekemään nukkeja ja suurimmaksi osaksi animoin sen”, Kettu kertoo. Kun video saatiin valmiiksi viime torstaina, hän lensi suoraan Nantesiin vetämään animaatiotyöpajaa nukkefestivaalille.

Viime vuosina Kettua on pyydetty yhä useammin eri festivaaleille puhumaan työstään ja kertomaan animaattorin ammatista haaveileville, millaista työ oikeasti on.

Hän painottaa opiskelijoille kontaktien merkitystä.

”Tää on hyvin sosiaalinen ammatti. Yksin ei kauheasti filmejä tehdä”, Kettu sanoo.

Tässä Instagramiin ladatussa making of -kuvassa nähdään tekijätiimi. Kettu on mustassa poolopaidassa toisena oikealta:

Ensimmäistä kertaa Virpi Kettu pääsi tekemään yhteistyötä Radioheadin kanssa jo 13 vuotta sitten.

Ilomantsissa syntynyt Kettu oli käynyt Savonlinnan taidelukion, opiskellut piirustusta Turussa, siirtynyt sieltä Ruotsiin animaatiokurssille ja mennyt työharjoitteluun pieneen bristolilaiseen elokuvafirmaan.

Siellä Kettu ystävystyi nuoren brittiläisen Chris Hopewellin kanssa. Kun harjoittelu päättyi ja Ketun oli määrä palata Ruotsiin, Hopewell lähestyi häntä ehdotuksella:

Tulisitko animoimaan Radiohead-videota?

”Minkälainen kysymys se on!”, Kettu huudahtaa ja nauraa päälle.

”Kysyin heti, että milloin pitää tulla enkä enää ikinä mennyt takaisin kouluun.”

Radiohead oli juuri julkaisut kuudennen levynsä Hail to the Thief (2003), jonka ensimmäiseen singleen There There Hopewell palkattiin ohjaajaksi:

Videolla Radioheadin laulaja Thom Yorke seikkailee ränsistyneessä metsässä ja seuraa metsän eläinten illallisjuhlia ja hääseremonioita. Eläimet on toteutettu stop motion -animaationa ja Kettu hoiti animoinnin.

Hopewell palkittiin parhaasta taiteellisesta ohjauksesta MTV Video Music Awardseissa vielä samana vuonna.

Virpi Kettu tapasi Thom Yorken ja muun bändin videon tekemisen aikana.

”Se tuli kylään kun se esiintyi siinä videossa itse”, Kettu kertoo.

Hän kuvailee Yorkea ”tosi mukavaksi ja vähän ulkopuoliseksi”.

”Se oli pieni, hiljainen mies, joka käyskenteli studiolla silloin kun me kuvattiin animaatiota. Kauhean kohtelias se oli, me tehtiin nukkeja ja animoitiin ja se aina kyseli, että miten mikäkin oli tehty.”

There Theren jälkeen Kettu palkattiin töihin englantiselle Aardman Animations -studiolle. Se on vuonna 1972 perustettu legendaarinen vaha-animaatiostudio, joka tunnetaan etenkin Wallace & Gromitista sekä Late Lampaasta.

”Se oli ihan onnesta kiinni. Tapasin tyypin, joka oli siellä töissä, se kysyi, haluunko tulla kahden viikon työharjoitteluun.”

Virpi Kettu jäi taloon seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi. Moni on ihaillut hänen kädenjälkeään tietämättään Suomenkin elokuvateattereissa pyörineessä Wallace & Gromit: Kanin kirouksessa (2005) ja monissa studion sarjoissa.

”Animaation tekeminen on eräänlaista sisäistä matkustamista. Ehkä se on joku jumalkompleksi: saa luoda elämää ja tarinoita ja viihdyttää ihmisiä. Animaatio on tavallaan taikaa”, Kettu pohtii.

Aardmanin jälkeen Kettu halusi nähdä maailmaa vähän lisää. Hän muutti Kanadaan, työskenteli Kanadan National Film Boardille ja teki paljon televisioanimaatioita. Mukaan tarttui poikaystävä ja Kanadan kansallisuus.

Viimeiset yhdeksän vuotta Kettu on asunut Iso-Britanniassa ja tehnyt animaattorin hommia free-pohjalta.

Niin kuin tämä uusimman projektin, Radioheadin Burn the Witch -musiikkivideon.

12 hengen tiimi valmisti yhteensä 30 nukkea puusta ja vaijerista. Aikataulu oli järjettömän tiukka, paljon tiukempi kuin Aardman-studioilla koskaan: koko videon tekemiseen meni vain 14 vuorokautta.

”Wallace & Gromitissa ja Late Lampaassa saatiin animoitua yhteensä neljä sekuntia päivässä. Tässä tehtiin puoli minuuttia päivässä”, Kettu havainnollistaa tahtia.

Stop motion -animaatiossa nukkea liikutetaan pikkuisen ja otetaan kuva, liikutetaan ja otetaan kuva. Kamera on kytkettynä tietokoneeseen, jossa on yleensä jokin ohjelma, jolla kuvat yhdistetään.

”Ihan tavallisella webbikamerallakin pääsee jo alkuun. Animoiminen on vähän kuin soittaisi instrumenttia: tekemällä oppii ja mitä enemmän animoi, sitä paremmaksi tulee.”

Stop motion -animaatioissa liikutettaville nukeille tehdään usein vaihdettavia osia, joiden tekemiseen palaa aikaa:

Esimerkiksi Henry Selickin ohjaamassa Painajainen ennen joulua -animaatioelokuvassa (1993) päähahmoille tehtiin useita, irrotettavia päitä, joissa kaikissa hahmoilla oli kasvoillaan vähän eri ilme. Päitä vaihtelemalla otosten välillä saatiin aikaan eri tunnetiloja.

Siihen verrattuna Burn The Witch oli vähän helpompi tapaus.

”Näillä nukeilla oli onneksi vain ne silmät eikä kummempia suita.”

Tuottaja on kieltänyt Kettua visusti paljastamasta, onko Radioheadin kanssa tulossa lisää yhteistyötä. Mutta omista suunnitelmistaan hän voi tokia puhua:

Virpi Kettu on toteuttanut vuosikaudet muiden visioita mutta seuraavaksi hän aikoo toteuttaa omansa, perustaa oman animaatiostudion Englantiin North Yorkshiren maakuntaan ja animoida oman televisiosarjan.

Se on suunnattu kaikenikäisille. Työt alkavat toivon mukaan tämän vuoden puolella.

”Nuket on jo ja kamerakin on aseteltu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Animaatio
 • Musiikki
 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Suomalainen elokuva keppihevosharrastajista saa huomiota ulkomaita myöten – nämä 13 asiaa voisimme oppia toisiaan tsemppaavilta kepparistitytöiltä, psykologi kertoo

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 7. 7

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 8. 8

  Tämä mies brändäsi itsensä menestyjäksi, ja suosittelee samaa kaikille – sillä pian äänekkäät voivat viedä kaikki työpaikat

 9. 9

  Kysy mitä vaan: Mitä tapahtuu, jos mies ottaa e-pillerin tai abortissa käytettävän pillerin?

 10. 10

  Helsinki mainittu! Tässä 27 turistikohdetta, joista monia on oikein erikseen ylistetty ulkomaisissa medioissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 8. 8

  Suomalainen elokuva keppihevosharrastajista saa huomiota ulkomaita myöten – nämä 13 asiaa voisimme oppia toisiaan tsemppaavilta kepparistitytöiltä, psykologi kertoo

 9. 9

  Näin ostat taidetta: Lenkkarit jalkaan ja nopeasti kiinni teokseen, kertoo ammattiostaja

 10. 10

  Helsinkiin pystytettiin päiväksi K-18-kauhutalo, jossa klovnit sitoivat tuoliin ja teurastaja uhkaili – testasimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 7. 7

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 3. 3

  Supo: Iskujen uhka Suomessa on kohonnut

 4. 4

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 5. 5

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 6. 6

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 7. 7

  Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

 8. 8

  Jopa yli 20 prosenttia koululaisista oireilee psyykkisesti – opettajat ovat usein neuvottomia, kertoo tutkija

 9. 9

  Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

 10. 10

  Salibandy vajosi tavallisten kuolevaisten tasolle – nyt haisee viime vuosituhannen järjestöpolitiikka

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 4. 4

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 5. 5

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 6. 6

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 7. 7

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 8. 8

  Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

 9. 9

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 10. 10

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 6. 6

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 7. 7

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää