Valikko

Tässä ovat Suomen suosituimmat eläinjulkkikset listana – tämä koirakolmikko tekee jo rahaa omistajalleen

Uusia internet-julkkiseläimiä syntyy jatkuvasti, Suomessakin.

Tunnetko jo Makkosen pojat, Wilhon, Masan ja Arvon? Mukavaa sakkia.

Jos et, tässä he ovat:

Ehkä olet nähnyt vilauksen pojista kaverisi jakamana?

Kolmikon koirat ovat näet Suomen kenties suosituimpia some-eläimiä. Niin suosittuja, että ne eivät saa kulkea kadulla rauhassa.

”Kun oltiin Kuopiossa hiihtolomalla ja mies kävi pissattamassa koiria hotellin lähellä, kaksi ohikulkijaa ehti tunnistaa Makkosen pojat”, sanoo poikien omistaja ja ”manageri” Elisa Makkonen.

Kun perhe vieraili Särkänniemessä, heiltä tultiin heiltä tultiin päivän aikana kysymään kolme kertaa, ovatko koirat ne kuulut Makkosen pojat.

Itse asiassa koirat ovat niin tunnettuja, että Elisa Makkonen on voinut jättää osin niiden ansioista työnsä.

Me rakastamme eläimiä internetissä – niin paljon, että niistä on tullut lähes oma teollisuudenalansa.

Mutta millainen eläin somessa sitten pärjää? Miksi juuri Makkosen pojat kiehtovat meitä? Miten eläinjulkkikseksi tullaan? Mitkä ovat Suomen suosituimpia eläimiä?

Aloitetaan maailman huipulta.

Siellä on lähes kaikkien tuntema Grumpy Cat – se alkuperäinen netin julkkiseläin. Sillä on tällä hetkellä 8,6 miljoonaa seuraajaa Facebookissa ja 1,4 miljoonaa Instagramissa.

Keväällä 2012 syntynyt kissa näytti purentavikansa vuoksi jo syntyessään hassulta. Syyskuussa kissan omistajan veli lisäsi Reddit-keskustelupalstalle tämän kuvan:

Klassikko syntyi parissa päivässä. Internet täyttyi muokkauksista joissa Grumpy Catiksi eli äreäksi kissaksi nimetyn otuksen kuvaa muokattiin ja tekstitettin mitä mielikuvituksellisemmilla tavoilla.

Syntyi Facebook-sivu, kissa nousi televisioon Yhdysvalloissa, sai omat kotisivunsa ja alkoi tehdä omistajilleen rahaa oheismyynnillä. Kissalla on oma manageri, jonka asiakkaita ovat myös internetiä aiemmin villinnyt Keyboard Cat (soittaa videolla pianoa). Vuonna 2014 Grumpy Catista valmistui oma jouluinen tv-elokuva.

Monen eläimen tie julkkikseksi on samanlainen: Niiden omistajat lataavat internetiin poikkeuksellisen ilmeikkään yksittäisen kuvan, joka syystä tai toisesta alkaa levitä kulovalkean tavoin.

Niin kävi esimerkiksi japanilaiselle shiba inu -koira Marutarolle, jonka omistaja latasi tämän kuvan blogiinsa vuonna 2010:

Tulos: Vuonna 2013 kuva tuli tunnetuksi ympäri maailmaa dogena, muuntuneena tekstipäällysteiseksi tajunnanvirraksi. Nyt Marutarolla on 2,4 miljoonaa seuraajaa Instagramissa.

Hieman tavanomaisempi tarina on losangelesilaisella Nala-kissalla, jolla on reilusti yli kaksi miljoonaa seuraajaa Instagramissa. Kissan omistaja otti sen huomaansa löytöeläintalosta ja alkoi kuvata kissaa Instagramiin. Kas näin:

I love you❤️ www.nalacat.com

Kuva, jonka nala_cat🐾 (@nala_cat) julkaisi

Nalan tarinassa on enemmän kyse onnesta ja taitavasta sosiaalisen median käytöstä: Kissa nousi tähdeksi vähitellen esimerkiksi Instagramin hashtag-hakujen kautta. Nalan kuviin lisättiin runsaasti hashtageja, joiden kautta se sai seuraajia, ja suosio vähitellen kasvoi – kunnes se räjähti.

Hieman samantapainen on Makkosen poikien tarina.

Kolmevuotias Wilho, kaksivuotias Masa ja vuoden ikäinen kuopus Arvo on hankittu Makkosten perheeseen pentuina vuorotellen, Wilho ja Arvo on kasvattajalta Siuntiosta ja Masa Latviasta.

Ennen koirien omaa sivua Elisa Makkonen laitteli niiden kuvia Facebookin kääpiösnautseriryhmään.

”Makkosen pojat -nimi ja käsite syntyi siellä. Jossain vaiheessa muut ryhmässä yllyttivät minua perustamaan pojille oman sivun tai blogin”, Makkonen, 36, kertoo.

Makkosen poikien Facebook-sivu perustettiin syksyllä 2014, ja tykkäjien määrä alkoi nopeasti kasvaa isommaksi kuin Makkonen olisi ikinä kuvitellut.

Nyt Makkosen pojilla on Facebookissa 18 000 tykkääjää. Se on kelpo määrä – esimerkiksi ihmisjulkkisten kärkeen kuuluvalla Jari Sillanpäällä tykkääjiä on runsat 30 000. Koirista ovat jo tehneet juttuja muun muassa Iltalehti ja MTV.

Manageri Elisa Makkonen on ainakin joksikin aikaa jättänyt sairaanhoitajan työnsä ja sanoo ”kaiken arjen pyörivän Makkosten poikien ympärillä.”

Myynnissä on oheistuotteita: Makkos-kuvilla koristeltuja kortteja, magneetteja, palapeli sekä seinäkalenteri, joka ehdittiin jo myydä loppuun.

Makkosen pojat poseeraavatkin usein ”kauden asuissa”, viimeksi vappuna:

Merkittävimmät tulot ovat sponsorituloja. Snautserikolmikkoa sponsoroi Makkosen mukaan eräs suurehko lemmikkitarvikefirma.

Jatkossa hän aikoo tehdä lisää kalenterien kaltaisia sesonkituotteita ja selvittää lisää mahdollisuuksia esimerkiksi nettisivujen bannerimainontaan ja tuotesijoitteluun.

Koirien oheen on syntynyt myös valokuvauspalvelu. Muurlan opistossa valokuvausta opiskeleva ja kaikki omat koirakuvansa ottanut Makkonen tarjoaa nyt myös koira- ja henkilökuvausta.

”Ei tällä leveästi pystyisi elämään, mutta jotain sivutuloja ainakin saa.”

Internetin sanotaan olevan kissojen valtakuntaa, mutta tämä ei pidä täysin paikkaansa.

Youtubessa on kissavideoita arviolta 2 miljoonaa – enemmän kuin mitään muuta yksittäistä aihetta käsitteleviä – ja niitä on katsottu yli 26 miljardia kertaa.

Mutta kissafanit, älkää vielä juhliko! Jokunen vuosi sitten havaittiin, että koirat ovat hakusanojen perusteella suositumpia kuin kissat, mutta kissa-aiheista sisältöä löytyy netistä reilusti enemmän.

Eläinlajien nettisuosio myös vaihtelee eri maailmankolkissa. Kissat ovat netin valtiaita Yhdysvalloissa, Länsi-Euroopassa ja Japanissa, Ugandassa taas suositaan vuohia ja kanoja ja Meksikossa laamoja.

Millaiset eläimet sitten suomalaisia miellyttävät?

Niiden somesuosio ei ole noussut jättilukemiin vaan lasketaan vielä tuhansissa (jos lukuun ei oteta virkaeläimiä kuten poliisi- ja tullikoiria, joiden suosio on erityisen suurta).

Tehdäänpä pari poimintaa (vinkkaa jutun lopussa muita suomalaisia some-eläimiä, haluamme koota kattavan listan):

1. Mäyrä-Kaarlo & Mauno Muikkunen, kissasisarukset, joilla on lähes 22 000 Instagram-seuraajaa:

2. Töräyttelystään tunnettu kirkkonummelainen aasi Sumu Sireeni, 13 737 tykkääjää Facebookissa:


3. Oululainen maatiaiskissa Sämpy (jolta on tulossa kirja), 12 732 tykkääjää Facebookissa:


4. Vinttikoira Matti, 6 200 tykkääjää:

Erityisen ammattimaisesti julkkiseläimen uralla etenevät Makkosen pojat.

Järjestyksessä ensin tulevat yleensä oheistuotteet kuten mukit ja paidat, sitten ehkä kuvakirja ja sponsorisopimukset. Jos saavuttaa huippusuosion, voi saada näitä varten joap sopimuksia, kuten Grumpy Cat.

Makkonen korostaa kuitenkin haluavansa pitää koirien kanssa harrastamisen pääasiana, eikä miettiä asiaa bisnes edellä. Makkosen poikien kanssa hän tekee myös hyväntekeväisyystyötä eri eläinsuojelujärjestöjen kanssa.

”En halua Makkosen pojista mitään mainossivustoa. Siksi valitsen sponsoritkin aika tarkkaan. Räikeä kaupallisuus olisi ristiriidassa sen hyvän mielen jutun kanssa, mitä olen koirien kanssa tekemässä.”

Makkonen sanoo, ettei ole tutustunut muihin söpöeläinjulkkiksiin paljoakaan, jotta saisi pidettyä projektissaan oman äänensä.

Sosiaalisen median ilmiötä Makkonen ei koiristaan ole mielestään pyrkinyt tietoisesti luomaan.

Edes yksittäisiä koirakuviaan Makkonen ei kertomansa mukaan suunnittele paljoa. Juhlapyhiä ja muita ajankohtaisia asioita hän pyrkii ottamaan huomioon, mutta muuten koirat itse ovat isoin inspiraation lähde.

”Voi olla, että lähdetään tavoittelemaan tietyntyyppistä kuvaa, mutta koirien ansiosta lopputulos onkin jotain aivan muuta.”

Miksi ylipäätään joistain eläimistä, kuten Makkosen pojista, tulee internet-julkkiksia ja joistain ei?

Ainakin jollain tapaa eläimen pitää olla persoonallinen, Makkonen miettii. Sitä ovat esimerkiksi Grumpy Cat, paukutteleva Sumu Sireeni, ilmeikäs Doge tai jatkuvasti kieli ulkona kulkeva Instagram-suosikki Marnie (1,9 miljoonaa seuraajaa):

Persoonallisuutta voivat heijastaa muutkin elementit kuin pelkät kuvat.

Makkonen itse panostaa esimerkiksi Facebook-kuvien yhteyteen kirjoittamiinsa teksteihin, ja yrittää saada niistä oikealla tavalla iloisia ja hauskoja.

”Meidän koirien luonteet ja persoonat ovat periaatteessa minun ’sanoittamiani.’ Ja ainakin itse olen sitä mieltä, että tekstin laatu vaikuttaa yleiseen kiinnostavuuteen. Jos ulosanti on kökköä yhdyssanavirheineen sun muineen, niin ei se silloin viehätä paljoa.”

Koirat ovat julkkisuransa varrella oppineet poseeraamaankin kiltisti – aivan aluksi näin ei ollut. Opettelussa palkkioherkuilla on tietysti ollut iso osa.

”Poikia varmaan pidetään kuvien perusteella paljon parempikäytöksisinä mitä ne ovat”, Makkonen naurahtaa.

Mutta miksi eläinkuvat ovat meille niin rakkaita?

Makkonen ei löydä sen kummempaa syytä kuin hyvän mielen, jonka hellyttävien eläinten katselusta saa.

”Mitä huonommin Suomessa tai maailmassa menee, sitä enemmän ihmiset kaipaavat positiivisia juttuja uutisvirtaansa”, hän pohtii.

”Harvoin uutiset ovat millään tavalla positiivisia. Eläinkuvia ja -juttuja katsomalla ihminen saa tauon siitä rumasta arjesta.”

Mitkä ovat Suomen suosituimpia some-eläimiä? Entä söpöimpiä? Kerro alla oma suosikkisi tai ilmianna menestyksekäs suomalaiseläin. Kokoamme vinkkien avulla Suomen some-eläimet mahdollisimman kattavaksi listaksi!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläimet
 • Internet
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 2. 2

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 3. 3

  ”Kotona ei tehdä töitä”, kertoo Sonja Sorvola sopimuksestaan tanssija Sami Saikkosen kanssa – kun pariskunta näyttelee yhdessä, ei kipinöiltä säästytä

 4. 4

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 5. 5

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 6. 6

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 7. 7

  Sörnäisiin avataan uusi olutravintola, johon koirat ja kissatkin pääsevät

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Viisi annosta, joita pitää syödä Lauttasaaressa

 10. 10

  Helsingin salatut eläimet: 20 kohdetta, joissa voi nähdä eläimiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 3. 3

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 4. 4

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 7. 7

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 8. 8

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 9. 9

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 10. 10

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 3. 3

  Trump haukkui Obaman golf-harrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

 4. 4

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 5. 5

  Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

 6. 6

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 7. 7

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 8. 8

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 9. 9

  Nobel-voittaja Bengt Holmström pitää poikkeuksellisen juhlapuheen eduskunnassa – Suora lähetys noin kello 14

 10. 10

  Hurja takaa-ajo Espoossa viime kesänä – moottoripyöräpoliisin toimia ei tutkita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 3. 3

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 4. 4

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 5. 5

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 6. 6

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 7. 7

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 8. 8

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 9. 9

  Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

 10. 10

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 8. 8

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 9. 9

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 10. 10

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 11. Näytä lisää