Valikko

Jos syö itsensä, muuttuuko kaksi kertaa isommaksi vai katoaako? Kysyimme Nytin lukijoilta ja filosofilta

Kysy sovelluksessa mitä vaan, me selvitämme parhaisiin vastauksen! Mitä Google ei tiedä, se selviää täältä. Ehkä.

Kysy sovelluksessa (löydät sen täältä) mitä vaan, me selvitämme parhaisiin vastauksen! Mitä Google ei tiedä, se selviää täältä.

Ehkä.

Tämän kysymyksen esitti nimimerkki joonakp:

”Jos syön itseni, muutunko kaksi kertaa isommaksi vai katoanko?”

Huh! Nyt on niin aivojaraastava kysymys, ettemme selviä siitä keskenämme.

Niinpä otimme avuksi teidät, arvon lukijat. Lähetimme kysymyksen Nytin sovelluksen käyttäjille, tällaisia vastauksia tuli!

Alkuun lyhyet ja tiiviit ehdotukset:

Kuolet, toteaa käyttäjä Mara lakonisesti.

Jupsukkainen epäilee ainakin itse katoavansa, katoamisen kannalla on myös käyttäjä Jansbe.

Käyttäjä akabane: ”Kumpikaan ei ole tolkullinen vastaus (tai tietysti ihmiset lopulta katoavat, mutta). Syöjä pysyy 1:1.”

”Miten voi syödä itsensä, koska eikö lopulta jää jäljelle suu, jolla syödään ja mikä tai kuka syö lopuksi suun? Sori menin jo sekaisin koska kauhea kysymys”, toteaa jenni.

PwT7LNorQFBx mietti asiaa pariltakin kantilta:

”Hmm, riippuu vähän miten olisi mahdollista syödä itsensä... Jos pitäisi syödä itsensä ihan tosta noin vaan, tulisi omasta kehostaan vain raajaton. Hankalaa enää raajojen jälkeen on mahdollista syödä itseään, koska purukalustot ja vasta ovat aika tärkeitä asioita syömisen kannalta.”

”Jos taas pitäisi syödä esimerkiksi oma klooninsa, sulatusjärjestelmät hoitaisivat myös tavaran ulos. Todennäköisesti siinä itsensä syömisen ohella saattaisi lihota pari kiloa, mutta muuten mitään merkittävää koon kannalta aikaakaan tapahtuisi.”

Käyttäjä antsy linkkasi suositun Youtuben Vsauce-kanavan videoon, jossa vastataan ”onko mahdollista syödä itsensä?” -kysymykseen. Samaa ehdotti myös iist. Videon juontaja lähestyy kuitenkin aihetta eri kulmasta ja pohtii, kannattaisiko erämaassa nälkiintymisen partaalla olevana syödä oma amputoitu jalkansa - sehän ei ollut joonakp:llä ideana.

Monet pohtivat itsensäsyömiskysymystä ruoansulatuksen kannalta.

Riippuu kuinka nopea ruuansulatus kyseisellä ahmatilla on, arvelee cdk61N48IRs9.

Alec: ”Massa pysyy samana, muutat vain olotilaasi kiinteästä mössöksi :D”

Slego: ”Mietiskeltiin tuota kiperää kysymystä ja päädyttiin siihen, että kumpikaan ei ole oikea vastaus. Ihminen muuttaa syötynä muotoaan, energia muuttuu ja tulee kasa mömmöä!”

Näin käyttäjä -_-: ”Itsensä syöjä järjestyy uudelleen, todennäköisesti alkuperäistä kokoonpanoa epäesteettisemmäksi yksilöksi. Uusi minä on kuitenkin alkuperäistä pienempi, ruuansulatushan ei ole hyötysuhteeltaan läheskään 100-prosenttinen toiminto.”

9GJhzxFKGaTr: ”Jos aloittaisi syömisen jaloista, niin siinä kasvaisi ensin maha aika paljon. Mutta sitten kun olisi syönyt mahan alueeen, niin ei olisi enää ruuansulatuselimistöä. Näin ollen kaikki mitä siitä eteen päin söisi valuisi vain ruokatorvesta ulos. Eli vastaukseni kysymykseen on: Jos söisin itseni, niin lopulta katoaisin. Tai ainakin olomuotoni muuttuisi pureskelluksi. 😂😂”

”Riippuu mistä kohdasta aloitat. Jos syöt vaikka raajasi ensin, ne toki muuttuvat vatsan sisällöksi/ulosteeksi ehkä ennenkuin olet syönyt loput. Eli et ainakaan katoa, vaan muutut kenties mössöksi. Kovin ikävä asia pohdittavaksi siis...” huomauttaa elisaelisa.

Tarusalla muistuttaa: ”Jos vaikka alkaisit irroittaa jalkojasi ja käsiäsi ja syömään niitä, niin ruuansulatuksesi sulattaisi ne, joten pienenisit, sillä vaikka syö jotain, niin vartalo ei pysty uudelleenkasvattamaan menetettyjä osia. :)”

Janniemilia: ”Muuten katoaisi energiaksi, mutta eiköhän sitä kuole viimeistään puolessa välissä syöntiä, kun aika suuri osa kehosta tarvitaan siihen ruuansulatukseen. Jos söisi siis vaan raajat niin se, kasvaako vai pieneneekö, riippuu siitä ehtiikö kuluttaa enemmän kuin syö ja energiaa varastoi. Jännää. Ja ällöä.”

”Muuttuu kakaksi”, toteaa käyttäjä topelius.

”Ja kakkahan on aina sen kokoinen mitä on syönyt. Eli lopussa olet saman kokoinen kuin alussa mutta kakka.”

Muutama käyttäjä mietti asiaa matematiikan, fysiikan lakien ja filisofian kautta:

”Matemaattisesti ratkaistuna tapahtumasta tulee yhtälö: Alkuperäinen koko + jokainen haukkaisu = Uusi koko + jokainen haukkaisu. Ja yhteisen tekijän vähentäminen molemmilta puolilta tuottaa tuloksen: Alkuperäinen koko = Uusi koko! Eli muutosta ei tapahdu. Matikka on ratkaisu kaikkeen 🤓🔢,” sanoo Severir.

Alezihan: ”Sanoisin, että koska massa pysyy vakiona, ei tapahdu muutosta kumpaankaan suuntaan. Näin ollen ei voi kadota, eikä kasvaa kaksinkertaiseksi.”

”Aine ei katoa mihinkään, eikä ainakaan tule tyhjästä. Toisaalta voisi ajatella, että jos syön itseäni, niin ne syödyt osat lakkaavat olemasta osa minua. Eli vastaus riippuu jälleen kerran siitä, ’mitä minä olen?’ Olenko syötynäkin ’minä?’ Vai olemmeko me kaikki vaan itseään syöneiden bakteerien ja kasvien jäännöksiä?...” Jää käyttäjä Nikolai Nytissä pohtimaan.

”P.S. Toi ei ole terveellisin tapa laihduttaa, kannattaa kokeilla mielummin lapamatoa”, hän lisää.

Millenium80: ”Vastaus tietty katoamisen ja kaksinkertaistumisen keskiarvo.”

Leiska: ”Jos tätä itsensä syömistä tarkastelee fysiikan näkökulmasta, kumpikaan mainituista vaihtoehdoista ei voi olla oikea. Energian säilyyvyden mukaan säilyt juuri samankokoisena - ehkä jopa kutistut hieman, sillä luulisin, että itsensä syöminen kuluttaa jonkin verran kaloreita.”

”Ehkä syömisprosessin myötä ennemminkin käännyt jotenkin nurinpäin, eli sisäpuolestasi voisi tulla ulkopuolesi.”

Happypacmanilla on vastaukseen selkeä kaava:

”Jos henkilön massa on M, se kasvaa syödyn massan m(s) mukaan lineaarisesti. Toisaalta M pienenee lineaarisesti jos siitä poistetaan massaa (vaikka itseän syömällä), jota kuvaa poistuva massa m(p). Näin ollen funktiona asian voi esittää seuraavasti: M = m(1) - m(p) + m(s), jossa m(1) on alkutilanteen massa, m(p) on henkilöstä "katoava" massa ja m(s) on massa jonka henkilö saa syömällä. Koska luonnollisesti massaa ei synny tyhjästä tai katoa syömisen yhteydessä, m(p) = m(s), joten funktio supistuu muotoon M = m(1) eli henkilön massa säilyy samana. Älkää silti kokeilko kotona 😉”

Ja näin vielä käyttäjä RxRFX8taC9Xa: ”Riippuu varmaan pitkält aikaikkunasta jossa syöt itsesi. Jos ajatellaan, että syöt itsesi sellaisen ajan kuluessa että uutta solukkoa ehtii syntyä samaan tahtiin kun syöt itsesi on mahdollista muuttua suuremmaksi mutta ei varmaankaan kaksi kertaa isommaksi sillä tehokkuus jolla keho muutta energiaa uudeksi solukoksi ei ole 100 %.”

”Toisaalta filosofisemmin voidaan esittää kysymys että oletko nytkään sama ihminen kuin 10v sitten, sillä solukkosi on vaihtunut lähes täydellisesti. Joten jos syöt itsesi ja siten korvaat solukkosi energialla omasta solukostasi voit jossain määrin olla enemmän oma itsesi ja siten kadota vähemmän kuin tilanteessa jossa saat energiasi ulkopuolisesta lähteestä, kuten kasveista ja muista eläinkunnan jäsenistä.

”Joten tämän pseudofilosofisen ja pseudotieteellisen vastauksen jälkeen voinkin sanoa, että riippuu muuten aika monesta muuttujasta.”

”T: Hyvää kesää ja olipas ihmeellinen ajatuksenjuoksu.”

Kiitos RxRFX8taC9Xa ja kaikki muut kysymykseen vastanneet sovelluskäyttäjät!

Halusimme pohtia vielä lisää kysymyksen filosofista puolta, joten soitto Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian professori Gabriel Sandulle.

Sandu pitää kysymystä yhtenä järjettömimmistä, mihin on koskaan joutunut vastaamaan. Hetken miettimisen jälkeen hän toteaa, että vastausta ei ole. Tästä syystä:

”Se, että syö itsensä on paitsi fyysisesti, myös metafyysisesti mahdotonta.”

”Joskus voimme kuvitella asioita ja skenaarioita, jotka ovat fysiikan lakien vastaisia, kuten vaikka että porsaat lentävät. Mutta tässä tapauksessa sitä ei voi edes kuvitella. Ajatus itsensä syömisestä on sisäisesti inkoherentti, järjetön. It makes no sense.”

”Tällainen kysymys ei sano mitään, silloin vastaustakaan ei voi olla.”

Eli näin! ”Virallista” vastausta emme saaneet, koska sellaista ei ole, mutta Nytin lukijoiden ehdotuksista löytynee kaikille pohdittavaa.

Lisää kysymyksiä voi jättää Nytin sovelluksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieli ja tapakulttuuri
 • syöminen
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 2. 2

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 3. 3

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 4. 4

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 5. 5

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 6. 6

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 7. 7

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 8. 8

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 9. 9

  Näin mahtava on Islanti: 14 asiaa maasta, joka tekee käsittämätöntä jalkapallohistoriaa

 10. 10

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 2. 2

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 3. 3

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 4. 4

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 5. 5

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 8. 8

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 9. 9

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 10. 10

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 6. 6

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 10. 10

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 3. 3

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 4. 4

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 5. 5

  Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

 6. 6

  Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

 7. 7

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 8. 8

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 9. 9

  Kauniaisissa on Suomen suurin keskieläke, yli 3 000 euroa – katso oman kuntasi tilanne

 10. 10

  Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 3. 3

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 4. 4

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 5. 5

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 6. 6

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 7. 7

  Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

 8. 8

  Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

 9. 9

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 10. 10

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 8. 8

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 9. 9

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 10. 10

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 11. Näytä lisää