Valikko

Jos syö itsensä, muuttuuko kaksi kertaa isommaksi vai katoaako? Kysyimme Nytin lukijoilta ja filosofilta

Kysy sovelluksessa mitä vaan, me selvitämme parhaisiin vastauksen! Mitä Google ei tiedä, se selviää täältä. Ehkä.

Kysy sovelluksessa (löydät sen täältä) mitä vaan, me selvitämme parhaisiin vastauksen! Mitä Google ei tiedä, se selviää täältä.

Ehkä.

Tämän kysymyksen esitti nimimerkki joonakp:

”Jos syön itseni, muutunko kaksi kertaa isommaksi vai katoanko?”

Huh! Nyt on niin aivojaraastava kysymys, ettemme selviä siitä keskenämme.

Niinpä otimme avuksi teidät, arvon lukijat. Lähetimme kysymyksen Nytin sovelluksen käyttäjille, tällaisia vastauksia tuli!

Alkuun lyhyet ja tiiviit ehdotukset:

Kuolet, toteaa käyttäjä Mara lakonisesti.

Jupsukkainen epäilee ainakin itse katoavansa, katoamisen kannalla on myös käyttäjä Jansbe.

Käyttäjä akabane: ”Kumpikaan ei ole tolkullinen vastaus (tai tietysti ihmiset lopulta katoavat, mutta). Syöjä pysyy 1:1.”

”Miten voi syödä itsensä, koska eikö lopulta jää jäljelle suu, jolla syödään ja mikä tai kuka syö lopuksi suun? Sori menin jo sekaisin koska kauhea kysymys”, toteaa jenni.

PwT7LNorQFBx mietti asiaa pariltakin kantilta:

”Hmm, riippuu vähän miten olisi mahdollista syödä itsensä... Jos pitäisi syödä itsensä ihan tosta noin vaan, tulisi omasta kehostaan vain raajaton. Hankalaa enää raajojen jälkeen on mahdollista syödä itseään, koska purukalustot ja vasta ovat aika tärkeitä asioita syömisen kannalta.”

”Jos taas pitäisi syödä esimerkiksi oma klooninsa, sulatusjärjestelmät hoitaisivat myös tavaran ulos. Todennäköisesti siinä itsensä syömisen ohella saattaisi lihota pari kiloa, mutta muuten mitään merkittävää koon kannalta aikaakaan tapahtuisi.”

Käyttäjä antsy linkkasi suositun Youtuben Vsauce-kanavan videoon, jossa vastataan ”onko mahdollista syödä itsensä?” -kysymykseen. Samaa ehdotti myös iist. Videon juontaja lähestyy kuitenkin aihetta eri kulmasta ja pohtii, kannattaisiko erämaassa nälkiintymisen partaalla olevana syödä oma amputoitu jalkansa - sehän ei ollut joonakp:llä ideana.

Monet pohtivat itsensäsyömiskysymystä ruoansulatuksen kannalta.

Riippuu kuinka nopea ruuansulatus kyseisellä ahmatilla on, arvelee cdk61N48IRs9.

Alec: ”Massa pysyy samana, muutat vain olotilaasi kiinteästä mössöksi :D”

Slego: ”Mietiskeltiin tuota kiperää kysymystä ja päädyttiin siihen, että kumpikaan ei ole oikea vastaus. Ihminen muuttaa syötynä muotoaan, energia muuttuu ja tulee kasa mömmöä!”

Näin käyttäjä -_-: ”Itsensä syöjä järjestyy uudelleen, todennäköisesti alkuperäistä kokoonpanoa epäesteettisemmäksi yksilöksi. Uusi minä on kuitenkin alkuperäistä pienempi, ruuansulatushan ei ole hyötysuhteeltaan läheskään 100-prosenttinen toiminto.”

9GJhzxFKGaTr: ”Jos aloittaisi syömisen jaloista, niin siinä kasvaisi ensin maha aika paljon. Mutta sitten kun olisi syönyt mahan alueeen, niin ei olisi enää ruuansulatuselimistöä. Näin ollen kaikki mitä siitä eteen päin söisi valuisi vain ruokatorvesta ulos. Eli vastaukseni kysymykseen on: Jos söisin itseni, niin lopulta katoaisin. Tai ainakin olomuotoni muuttuisi pureskelluksi. 😂😂”

”Riippuu mistä kohdasta aloitat. Jos syöt vaikka raajasi ensin, ne toki muuttuvat vatsan sisällöksi/ulosteeksi ehkä ennenkuin olet syönyt loput. Eli et ainakaan katoa, vaan muutut kenties mössöksi. Kovin ikävä asia pohdittavaksi siis...” huomauttaa elisaelisa.

Tarusalla muistuttaa: ”Jos vaikka alkaisit irroittaa jalkojasi ja käsiäsi ja syömään niitä, niin ruuansulatuksesi sulattaisi ne, joten pienenisit, sillä vaikka syö jotain, niin vartalo ei pysty uudelleenkasvattamaan menetettyjä osia. :)”

Janniemilia: ”Muuten katoaisi energiaksi, mutta eiköhän sitä kuole viimeistään puolessa välissä syöntiä, kun aika suuri osa kehosta tarvitaan siihen ruuansulatukseen. Jos söisi siis vaan raajat niin se, kasvaako vai pieneneekö, riippuu siitä ehtiikö kuluttaa enemmän kuin syö ja energiaa varastoi. Jännää. Ja ällöä.”

”Muuttuu kakaksi”, toteaa käyttäjä topelius.

”Ja kakkahan on aina sen kokoinen mitä on syönyt. Eli lopussa olet saman kokoinen kuin alussa mutta kakka.”

Muutama käyttäjä mietti asiaa matematiikan, fysiikan lakien ja filisofian kautta:

”Matemaattisesti ratkaistuna tapahtumasta tulee yhtälö: Alkuperäinen koko + jokainen haukkaisu = Uusi koko + jokainen haukkaisu. Ja yhteisen tekijän vähentäminen molemmilta puolilta tuottaa tuloksen: Alkuperäinen koko = Uusi koko! Eli muutosta ei tapahdu. Matikka on ratkaisu kaikkeen 🤓🔢,” sanoo Severir.

Alezihan: ”Sanoisin, että koska massa pysyy vakiona, ei tapahdu muutosta kumpaankaan suuntaan. Näin ollen ei voi kadota, eikä kasvaa kaksinkertaiseksi.”

”Aine ei katoa mihinkään, eikä ainakaan tule tyhjästä. Toisaalta voisi ajatella, että jos syön itseäni, niin ne syödyt osat lakkaavat olemasta osa minua. Eli vastaus riippuu jälleen kerran siitä, ’mitä minä olen?’ Olenko syötynäkin ’minä?’ Vai olemmeko me kaikki vaan itseään syöneiden bakteerien ja kasvien jäännöksiä?...” Jää käyttäjä Nikolai Nytissä pohtimaan.

”P.S. Toi ei ole terveellisin tapa laihduttaa, kannattaa kokeilla mielummin lapamatoa”, hän lisää.

Millenium80: ”Vastaus tietty katoamisen ja kaksinkertaistumisen keskiarvo.”

Leiska: ”Jos tätä itsensä syömistä tarkastelee fysiikan näkökulmasta, kumpikaan mainituista vaihtoehdoista ei voi olla oikea. Energian säilyyvyden mukaan säilyt juuri samankokoisena - ehkä jopa kutistut hieman, sillä luulisin, että itsensä syöminen kuluttaa jonkin verran kaloreita.”

”Ehkä syömisprosessin myötä ennemminkin käännyt jotenkin nurinpäin, eli sisäpuolestasi voisi tulla ulkopuolesi.”

Happypacmanilla on vastaukseen selkeä kaava:

”Jos henkilön massa on M, se kasvaa syödyn massan m(s) mukaan lineaarisesti. Toisaalta M pienenee lineaarisesti jos siitä poistetaan massaa (vaikka itseän syömällä), jota kuvaa poistuva massa m(p). Näin ollen funktiona asian voi esittää seuraavasti: M = m(1) - m(p) + m(s), jossa m(1) on alkutilanteen massa, m(p) on henkilöstä "katoava" massa ja m(s) on massa jonka henkilö saa syömällä. Koska luonnollisesti massaa ei synny tyhjästä tai katoa syömisen yhteydessä, m(p) = m(s), joten funktio supistuu muotoon M = m(1) eli henkilön massa säilyy samana. Älkää silti kokeilko kotona 😉”

Ja näin vielä käyttäjä RxRFX8taC9Xa: ”Riippuu varmaan pitkält aikaikkunasta jossa syöt itsesi. Jos ajatellaan, että syöt itsesi sellaisen ajan kuluessa että uutta solukkoa ehtii syntyä samaan tahtiin kun syöt itsesi on mahdollista muuttua suuremmaksi mutta ei varmaankaan kaksi kertaa isommaksi sillä tehokkuus jolla keho muutta energiaa uudeksi solukoksi ei ole 100 %.”

”Toisaalta filosofisemmin voidaan esittää kysymys että oletko nytkään sama ihminen kuin 10v sitten, sillä solukkosi on vaihtunut lähes täydellisesti. Joten jos syöt itsesi ja siten korvaat solukkosi energialla omasta solukostasi voit jossain määrin olla enemmän oma itsesi ja siten kadota vähemmän kuin tilanteessa jossa saat energiasi ulkopuolisesta lähteestä, kuten kasveista ja muista eläinkunnan jäsenistä.

”Joten tämän pseudofilosofisen ja pseudotieteellisen vastauksen jälkeen voinkin sanoa, että riippuu muuten aika monesta muuttujasta.”

”T: Hyvää kesää ja olipas ihmeellinen ajatuksenjuoksu.”

Kiitos RxRFX8taC9Xa ja kaikki muut kysymykseen vastanneet sovelluskäyttäjät!

Halusimme pohtia vielä lisää kysymyksen filosofista puolta, joten soitto Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian professori Gabriel Sandulle.

Sandu pitää kysymystä yhtenä järjettömimmistä, mihin on koskaan joutunut vastaamaan. Hetken miettimisen jälkeen hän toteaa, että vastausta ei ole. Tästä syystä:

”Se, että syö itsensä on paitsi fyysisesti, myös metafyysisesti mahdotonta.”

”Joskus voimme kuvitella asioita ja skenaarioita, jotka ovat fysiikan lakien vastaisia, kuten vaikka että porsaat lentävät. Mutta tässä tapauksessa sitä ei voi edes kuvitella. Ajatus itsensä syömisestä on sisäisesti inkoherentti, järjetön. It makes no sense.”

”Tällainen kysymys ei sano mitään, silloin vastaustakaan ei voi olla.”

Eli näin! ”Virallista” vastausta emme saaneet, koska sellaista ei ole, mutta Nytin lukijoiden ehdotuksista löytynee kaikille pohdittavaa.

Lisää kysymyksiä voi jättää Nytin sovelluksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieli ja tapakulttuuri
 • syöminen
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 4. 4

  8 ihanaa espoolaista kahvilaa, joihin kannattaa tehdä kesäretki

 5. 5

  Suomalaismuoti kiinnostaa maailmalla! Palkitun suunnittelijan mukaan pukeutumiskulttuurissamme on tekemistä, mutta: ”On ihan ok, että olemme käytännöllisempi kansa”

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  ”Käänteistä rasismia” tai ”käänteistä syrjintää” ei ole olemassa, filosofi ja yhdenvertaisuusvaltuutettu kertovat miksi

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

 10. 10

  Liekkipipo ja nopeet lasit – tällainenkin penkkariasu nähtiin tänään Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 4. 4

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 5. 5

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 6. 6

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Video irlantilaisista maistelemassa suomalaisia ruokia trendaa netissä, karjalanpiirakoiden ulkomuoto kuohuttaa: ”Tuon piirakan tekijän ei kannattaisi tulla Suomeen ikinä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 2. 2

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 3. 3

  Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

 4. 4

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 5. 5

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 6. 6

  Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

 7. 7

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 8. 8

  Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

 9. 9

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 10. 10

  Heikki Kovalainen juhli kauden ensimmäistä voittoaan: ”Jes!”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 3. 3

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 4. 4

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 5. 5

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 6. 6

  Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

 7. 7

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 8. 8

  Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

 9. 9

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 10. 10

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 9. 9

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 10. 10

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 11. Näytä lisää