Valikko

Miksi ero tuntuu niin pahalta? Sydänlääkäri ja psykiatrian professori kertovat

Särkyneen sydämen oireyhtymä on tosijuttu: suhteen loppuminen sattuu myös kehoon.

Love hurts, lauloi rockbändi Nazareth hittiballadissa 1970-luvulla. Havainto perustui todennäköisesti katkeransuloiseen arkikokemukseen, mutta 2000-luvulla tutkijat ovat pystyneet todistamaan, että näin todella on. Rakkauden menettäminen satuttaa kuin fyysinen kipu.

Se huomattiin, kun tutkijat pääsivät kurkistamaan sydämensä särkeneiden ihmisten aivokuvia, kertoo integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karlsson Turun yliopistosta.

Erotuska aktivoi osin samoja alueita aivoissa kuin se, että ihminen satuttaa itsensä fyysisesti esimerkiksi kaatumalla kovalle asvaltille.

Ei ole siis pelkkä kielikuva, että rakkaus (tai sen menettäminen) satuttaa. Se tekee niin ihan oikeasti.

Ja tämä kipu ei unohdu ihan helposti. Se huomattiin Helsingin kaupunginmuseossa, jossa aukeaa tänä perjantaina Museum of Broken Relationships -näyttely. Suomalaiset innostuivat näyttelyn aiheesta ja lahjoittivat museoon lähes sata rakkauteen ja sen menettämiseen liittyvää tarinaa ja tavaraa.

Eikä ihme. Rakastuminen on yksi ihmisen intensiivisimpiä tunnetiloja, sanoo professori Karlsson.

”Se aktivoi niitä aivojen osia, jotka liittyvät mielihyvän kokemiseen. Kun rakkaus kukoistaa, positiivisiin tunteisiin liittyvät välittäjäainesysteemit toimivat hyvin. Kielteiset tunteet vaimenevat ja huomio kiinnittyy rakkauden kohteeseen”, selittää Karlsson.

Samat välittäjäaineet ovat mukana riippuvuuksien synnyssä, ja rakkautta onkin verrattu sellaiseen. Mielihyvä, jota rakastunut kokee, on sukua päihteiden vaikutukselle.

Kunnes tapahtuu jotain kamalaa: rakas lähettää tekstiviestin tai sanoo kesken illallisen, että tämä oli tässä. Tunnekuohu muuttaa aivojen neurokemiaa hetkessä.

Sitä tuskaisemmalta olo usein tuntuu, mitä suurempana yllätyksenä ero tulee. Hyvää oloa tuottaneet välittäjäainepitoisuudet laskevat ja vieroitusoireet alkavat. Hylätty tuntee epätoivoa, ahdistusta – ja kipua.

Että kuolee, siten Juha kuvailee tunnetta.

Tytär oli huoneessaan, ja Juha vietti vaimonsa kanssa aikaa keittiössä, kun tämä yllättäen kertoi, että haluaa erota.

”Hän katsoi minua kauniilla silmillään ja sanoi suloisella äänellään, että on rakastunut toiseen.”

Juha meni sokkiin. Hän oli pitänyt avioliittoaan onnellisena ja suunnitellut yhteisiä eläkepäiviä. Nyt suusta ryöppysi haukkumasanoja, joita hän ei tiennyt edes osaavansa.

Viikon kuluttua vaimo muutti pois parin yhteisestä kodista.

”Tuntui siltä, kun en olisi koskaan aikaisemmin ollut yhtä palavasti rakastunut vaimooni kuin silloin. Rakkauden ja kaipuun voima oli niin suuri, että tuntui, että verisuoni katkeaa päästä tai sydän halkeaa.”

Kardiologi Juhani Airaksiselle ilmiö on tuttu. Silloin tällöin hänen hoidettavakseen tulee ihmisiä, jotka kärsivät särkyneen sydämen oireyhtymästä. Potilas kokee sydäninfarktia muistuttavaa kipua, mutta tarkemmissa tutkimuksissa huomataan, että aiheuttaja ei ole tukkeutunut sepelvaltimo vaan tunnekuohu.

”Usein taustalla on esimerkiksi puolison kuolema tai eron tuoma järkytys. Tunnemyrsky vaikuttaa sympaattiseen hermostoon, ja osa sydämestä lamaantuu ohimenevästi”, Airaksinen sanoo.

Tila voi olla hengenvaarallinen, jos sitä ei hoideta nopeasti.

Hyvä uutinen on, Airaksinen lohduttaa, että yleensä särkynyt sydän saadaan korjattua.

”Ja se parantuu täysin.”

Mutta vaikka sydän korjaantuisi, mieli ei välttämättä ole yhtä onnekas. Eron aiheuttama ahdistus voi pitkittyessään muuttua masennukseksi. Hasse Karlssonin mukaan yksi merkittävimmistä masennuksen aiheuttajista onkin juuri eroaminen.

”Ihmisille on luonteenomaista kiintyä laumoihin ja yksilöihin. Tämä ominaisuus on taannut meille historian saatossa turvaa ja mahdollisuuden lisääntyä. Kun tärkeä sosiaalinen suhde katkeaa, se johtaa joillakin masennukseen.”

Näin kävi Juhalle.

Kuukauden ajan Juhasta tuntui kuin piikki olisi lävistänyt rintakehän. Vatsassa painoi möhkäle, eikä ruoka maistunut. Juha laihtui neljä kiloa. Uni tuli lääkkeillä.

Ennen niin sosiaalinen ja puhelias mies oli työpaikalla kuin zombi. Työterveyslääkäri diagnosoi keskivaikean masennuksen.

”Koin, että menetin ystävän, puolison, rakastajan, yhteisen menneisyyden ja tulevaisuuden. Tuntui kuin olisin yrittänyt vieroittautua huumeesta.”

Sitten Juha liittyi eroryhmään, jossa hän kohtasi muita eronneita.

”Ensimmäisen kokoontumisen jälkeen kipu rinnassa lähti pois. Puhuin erostamme kaikille, jotka vain kuuntelivat.”

Hiljalleen tuska alkoi häipyä. Rakkaus muuttui ensin kaipaukseksi, sitten pettymykseksi ja vihaksi. Nyt päällimmäinen tunne on loukkaantuminen, Juha kertoo.

”Minulle tapahtui katastrofi, ja nyt käyn läpi erilaisia tunteita matkalla kohti eheytymistä. Kun pääsen perille, voin antaa anteeksi. Pidän vaimostani edelleen persoonana.”

Erosuru siis raastaa ihmistä aivoja ja sydäntä myöten, mutta onko siitä meille jotain hyötyä? Miksei evoluutio ole karsinut moista piirrettä jo aikoja sitten?

Luulisi, että rakkaansa menettämisestä lamaantunut luolamies tai -nainen on ollut helppo saalis puskassa vaaniville pedoille.

”Ehkä sydänsurun tehtävä on ollut samanlainen kuin fyysisen kivun: viestittää, että kaikki ei ole hyvin ja asialle on tehtävä jotain”, Hasse Karlsson arvelee.

Ja niin moni tekeekin: yksi alkaa juosta maratoneja, toinen hautautuu töihin ja kolmas hankkii uuden rakkaan.

Karlssonin mukaan lääkäreiden keskuudessa ajatellaan tavallisesti, että vuoden kierron jälkeen tuska on voitettu. Silti jotkut tokenevat viikoissa, toiset eivät ikinä.

Ja vaikka olisi käsitellyt sydänsurunsa, voi jokin tuoksu, kappale tai tavara tuoda yhtäkkiä vuosia vanhat tunteet pintaan. Siitä kaupunginmuseon Museum of Broken Relationships -näyttelyssä on kyse. Esineistä, joihin kiteytyy koko rakkaus.

Juhalle sellainen on pariskunnan yhteinen vene. Hän jännittää, miltä tuntuu laskea se ensi kertaa yksin vesille.

”Nyt on tunne, että kaiken tämän jälkeen en pelkää enää mitään. Kun olen toipunut, haluan löytää uuden rakkauden.”

Juhan nimi on muutettu eikä hänen tarinansa ole mukana näyttelyssä.

Museum of Broken Relationships -näyttely avautuu pe 13.5. Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16) klo 17. Museo on avoinna klo 17 alkaen 24 tuntia avajaispäivänä. Muuten ma–pe 11–19, la–su 11–17. 11.9. asti. Vapaa pääsy.

Seuraa kaipaava voi löytää heilan helluntaiksi Heurekassa (Kuninkaalantie 7, Vantaa) 14.5. klo 18–23. Luento ja pikatreffejä. Liput alk. 16 e.

Lue myös: Nallekarhu ja eroottinen kirja – tällaisia ovat suomalaisten erotarinat, joita on nyt koottu museoon

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • eroaminen
 • Kotimaa
 • Helsinki
 • Rakkaus
 • Näyttely
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Näin ostat taidetta: Lenkkarit jalkaan ja nopeasti kiinni teokseen, kertoo ammattiostaja

 5. 5

  Uutiset kuin Whatsappissa: Nytin sovellus kertoo, mitä pitää tietää

 6. 6

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 7. 7

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 8. 8

  Muista välipala! Maistoimme kuuden helsinkiläiskahvilan smoothiet

 9. 9

  Hyvästi, Brangelina: Maailman suurimman avioliiton loppu kertoo, miten maailmakin muuttui

 10. 10

  Kasvissyönti pelastaa maailman, sanoo suomalaistutkija, joka keksi kasvisruokaa melkein tyhjästä synnyttävän koneen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 8. 8

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 9. 9

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 10. 10

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 7. 7

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 8. 8

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 2. 2

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 3. 3

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 4. 4

  Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

 5. 5

  Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

 6. 6

  Theresa May allekirjoitti historiallisen erokirjeen – EU-perhe käynnistää tänään monimutkaisen avioeron, jossa on sovittava ”asunnosta, lapsista, koirista ja kesämökistä”

 7. 7

  Huomenna hänet silvotaan – suomalaiskuvaaja todisti ympärileikkausta Keniassa

 8. 8

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 9. 9

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 10. 10

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 2. 2

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 3. 3

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 4. 4

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 5. 5

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 6. 6

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 7. 7

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 8. 8

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 9. 9

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 10. 10

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 6. 6

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 7. 7

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 8. 8

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 9. 9

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää