Valikko

Jaksoarvio: Game of Thronesin neljännessä jaksossa nähtiin ensiaskeleet kohti koko sarjan loppua

Game of Thrones etenee, valtaistuinpeli kovenee. Erikoistoimittajamme Jussi Ahlroth arvioi sarjan uusimman jakson heti tuoreeltaan.

Game of Thrones – pysy kartalla -sivulla voi näppärästi katsoa vaikka kännykällä sarjat viimeiset käänteet.

Varoitus, tämä kirjoitus sisältää juonipaljastuksia kaikesta, mitä tv-sarjassa on tähän asti tapahtunut.

Näissä jaksoarvioissa voit osallistua keskusteluun. Luen kaikki kommentit ja pyrin vastaamaan kaikkiin kysymyksiin.

Täältä pääset 6. kauden aiempien jaksojen arvioihin: jakso 1, jakso 2 ja jakso 3.

Loppu on tulossa.

Kuudennen kauden neljäs jakso oli Game of Thronesia parhaimmillaan. Jakso oli myös merkittävä käännekohta koko sarjassa.

Näimme kaksi tapahtumaa, jotka olivat askeleita kohti, ei vain tämän kauden, vaan koko sarjan loppua. Lisäksi jaksossa oli yksi kutkuttava kysymysmerkki.

Palataan siihen arvion lopussa.

Talvi on tullut ja päivät ovat lasketut. Kuten ovat myös jäljellä olevat jaksot. Sarjan tekijät ovat kertoneet suunnitelmasta, että kuudennen kauden jälkeen on jäljellä enää kaksi kautta, ja niissä yhteensä vain kolmetoista jaksoa. 54 jaksoa on nähty, 19 olisi jäljellä.

Loppu on tulossa. Spekuloidaan.

 

Jon Nietos ja Sansa Stark

Ensinnäkin, Jon Nietos ja Sansa Stark kohtasivat.

Tämä oli ensimmäinen Starkin lasten jälleennäkeminen. Se oli myös ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun Starkin lapsista useampi oli yhdessä. Edellinen kerta oli kolmannen kauden yhdeksännessä jaksossa. Silloin Bran lähetti Rickonin luotaan. Branin ja Rickonin eron ajoitus oli monella tapaa merkittävä heidän sukunsa tulevaisuuden kannalta. Samassa jaksossa nimittäin Robb ja Catelyn Stark murhattiin Punaisissa häissä.

George R.R. Martin on verrannut Tulen ja jään laulu -sarjaansa J.R.R. Tolkienin Taruun sormusten herrasta. Vertaus on perusteltu, sillä hän on tehnyt sen vain rakenteen tasolla.

Sormusten herran tapaan Tulen ja jään laulu alkaa tilanteesta, jossa päähenkilöt ovat yhdessä. Tarina lähtee käyntiin ja tapahtumat vievät henkilöt erilleen toisistaan. Valtavan kertomuksen lukuisat juonet leviävät maantieteellisesti ja temaattisesti moneen suuntaan. Pikkuhiljaa lopun lähestyessä henkilöt palaavat toistensa luo ja lopussa kaikki ovat taas yhdessä. Tai ainakin ne, jotka ovat hengissä. Sama rakenne toistuu myös Martinin kirjoissa sekä niihin perustuvassa tv-sarjassa.

Martinin kirjojen ja tv-sarjan mittavan tarinan voi hahmottaa monella tavalla.

Valtaistuinpelinä Westerosin hallitsijan Rautavaltaistuimesta.

Ihmisten keskinäisenä sotimisena, johon on löydettävä ratkaisu, ennen kuin Valkeat kulkijat tulevat pohjoisesta.

Tarinana siitä, miten Daenerys yrittää palauttaa syrjäytetyn Targaryenien dynastian, tai siitä, miten Jon Nietos nousee Westerosin pelastajaksi. Tai molemmista.

Nämä kaikki ovat totta. Sarjan voi nähdä myös kertomuksena orvoiksi jääneiden Starkin lasten kohtaloista maassa, joka joutuu sodasta toiseen, johon tulee talvi ja talven pimeyden mukana jotain vielä kauheampaa.

Jonin ja Sansan kohtaaminen oli tässä tarinassa ensimmäinen askel Starkin lasten eri suuntiin kulkeneiden tarinoiden tuomisessa lopultakin yhteen. Tästä se alkaa, valmistautuminen lopulliseen taisteluun Pohjoisen herruudesta. Tai, sanotaan että sarjaan taisteluita. Mutta Jon Nietos ja Sansa Stark kohtaavat ne kaikki tästä lähtien yhdessä. Jos eivät rinnakkain, aina tietoisena, etteivät he ole yksin.

”Minne aiot mennä?”, Sansa kysyi.

”Minne me aiomme mennä?”, Jon vastasi.

Jon oli jo luopunut miekastaan ja kyllästynyt taistelemaan. Sansa halusi taistella. Kun Jon sai Ramsay Boltonin lähettämän kirjeen, hän sanoi, ettei ole Komentaja. Hän oli jo pukeutunut Starkin perinteiseen nahkapanssariin Yövartion mustan sijasta.

Sansa sanoi Jonille, että Pohjoisen suvut kyllä taistelevat Starkien puolesta. Nähtäväksi jää, ketkä.

Karstarkit ja Umberit ovat Boltonien puolella. Ramsay mainitsi myös Manderlyt, mutta heitä ei ole vielä kertaakaan näkynyt koko sarjassa.

Mormonteja johtaa nuori tyttö, joka oli lähettänyt aiemmin kirjeen Stannisille, jossa hän sanoi että Pohjoisessa on vain yksi kuningas ja hänen nimensä on Stark. He olisivat siis Jonin ja Sansan puolella.

En usko, että kovin monia uusia sukuja tuodaan sarjaan mukaan. Ehkä vielä Reedit, koska olemme jo tavanneet Meera ja Jojen Reedin, sekä Ilon tornin takaumassa näiden isän, Howland Reedin, joka oli Ned Starkin ystävä.

Näiden asettuminen eri puolille konfliktia tulevat määräämään, mitä tapahtuu.

Sitten on vielä Tullyt, Starkin lasten äidin Catelynin suku. He eivät asu Pohjoisessa, vaan Jokimailla.

Brienne sanoi Ser Davosille ja Melisandrelle, ettei hän unohda eikä hän anna anteeksi. Hän sanoi suoraan heille teloittaneensa Stannisin.

Brienne on mielestäni löytänyt voimansa ja varmuutensa nyt, kun hän palvelee Sansaa. Koska Sansa on nyt liittoutunut Jonin kanssa, Brienne on luonnollisesti myös samalla puolella. Saa nähdä, mitä he tekevät. Todennäköisesti on hankittava vielä lisää joukkoja.

Tormundin katseet Briennea kohti olivat ehdottomasti yksi jakson parhaista hetkistä.

 

Daenerys Targaryen

Toinen tässä jaksossa nähty tapahtuma, joka oli askel kohti kaiken loppua, oli Daenerysin totaalinen vallankaappaus dothrakeista. Edellisen jakson kohdalla valitin, että Daenerysin juoni etenee tylsästi ja hitaasti.

Enpä valita enää.

Spekuloidaan.

Pitää ymmärtää, miten massiivisen ja ainutlaatuisen teon Daenerys teki. Hän poltti elävältä jokaikisen dothrakien khalin. Hän tappoi kaikkien kymmenien tuhansien dothrakien kaikki johtajat. Dothrakien tavan mukaan tämä tarkoittaa, että Daenerys hallitsee nyt heitä kaikkia. Todennäköisesti asia ei ole näin yksinkertainen ja monet vielä kapinoivat häntä vastaan. Mutta varmasti hyvin moni on nyt hänen takanaan. Hänen valtaansa vahvistaa dothrakien usko Daenerysin kiistattomiin yliluonnollisiin voimiin, kun he näkivät hänen astuvan elävänä ulos tulesta.

Kohtaus oli tietysti heijastuma ensimmäisen kauden viimeisen jakson lopusta. Siinä Daenerys astui elävänä Khal Drogon hautaroviosta, mukanaan kolme vastasyntynyttä lohikäärmettä. Siinä hänestä tuli paikalla olleiden dothrakien ja näiden orjien khaleesi. Heitä oli muutama kymmentä.

Jorah Mormont sanoi Daario Naharisille, että Vaes dothrakissa oli sata tuhatta dothrakia.

Daenerys on ainakin periaatteessa kaikkien heidän khaleesi. Kunhan hän vielä saa lohikäärmeensä mukaan, hänellä on sellainen voima, jolla hän voi vallata Orjakauppiaan lahden kaupungit takaisin, jos hän haluaa.

Koko sarjan kannalta tärkeintä on, että tällä armeijalla hän voi jo lähteä Westerosiin.

 

Petyr ”Pikkusormi” Baelish

Näimme pitkästä aikaa taas Pikkusormen. Hän saapui Arrynin laaksoon ja haastoi avoimesti lordi Roycen.

Baelish näytti taitavasti, miten hänellä on ote Robiniin, Laakson hallitsijaan, ja kuinka hän siksi on Arrynin laakson todellinen hallitsija.

Baelish toi Robinille lahjaksi tunturihaukan häkissä ja kuvaili sen olevan ”hienoin ja harvinaisin lintu”. Sitä Robin Arryn on. Hieno ja harvinainen lintu Pikkusormen rakentamassa häkissä.

Taitavasti pelaamalla Pikkusormi sai lordi Roycen lupautumaan johtamaan Laakson ritareita taisteluun Boltoneita vastaan.

Spekuloidaan.

Royce siis luulee, että Boltonit saivat Sansan vääryydellä ja hänet pitää nyt vapauttaa. Mitä tapahtuu, jos totuus käy ilmi? Sansa ei tule paljastamaan totuutta lordi Roycelle, ei niin kauan kuin hän tarvitsee Laakson ritarit puolelleen.

Boltoneita vastaan on käymässä nyt laaja rintama sotilaita ja sankareita. Jon Nietos, villit, Sansa Stark, Tarthin Brienne, Podrick Payne, Melisandre, ehkä myös Ser Davos, Petyr Baelish, Lordi Royce ja Laakson ritarit. Lisäksi kaikki muut suvut, jotka he saavat vielä puolelleen.

Vastassa ovat Boltonit, Karstarkit ja Umberit.

 

Tyrion Lannister

Suosikkihahmoni sarjassa, Tyrion Lannister, jatkaa tylsiä päiviään Meereenin pyramidin penthouse-osastolla. Kun Tyrionilla menee mukavasti, hän on vain hauska, eikä hauska ole kovin kiinnostavaa Game of Thronesissa.

Nyt Tyrion teki sopimuksen orjakauppiaiden eli isäntien kanssa.

Vaikka hän teki sen Daenerysin nimissä, ei Daenerys olisi varmaankaan koskaan tehnyt tällaista sopimusta.

Tyrion on taitava. Hän osti kaupungille väliaikaisen rauhan katkaisemalla Harpyijan poikien rahoituksen.

Spekuloidaan.

On kiinnostava ajoitus, että Tyrion teki sopimuksen, joka saa Meereeniin mahdollisesti rauhan ja samaan aikaan Daenerys sai dothrakit puolelleen.

Kun Harmaa mato kysyi, miksi hän päästää viholliset kaupunkiin, Tyrion sanoo ”viisas mies sanoi kerran, että teemme rauhan vain vihollistemme kanssa.”

Tämä viisas mies oli Petyr Baelish, jonka näimme juuri edellisessä kohtauksessa juonimassa lordi Roycen puolelleen. Pikkusormi sanoi nämä sanat ensimmäisellä kaudella Ned Starkille, jonka hän pian sen jälkeen petti.

Tämä kannattaa pitää mielessä.

On täysin mahdollista, että Tyrion osoittautuu niin häikäilemättömäksi, että hän pettää Yunkain ja Astapoorin isännät.

Isännät varmasti yrittävät vuorostaan pettää Tyrionin. Harmaa mato sanoi Tyrionille, ettei kannata yrittää käyttää isäntiä, he vain päätyvät käyttämään Tyrionia.

Tuntui, että näissä sanoissa oli totuus.

 

Rautasaaret

Rautasaarten ainoa tapahtuma oli Yaran ja Theonin mahdollisen sovinnon alku. Theon ei halua kruunua, hän haluaa lunastuksen auttamalla sisartaan.

Spekuloidaan.

Theon sanoi aiemmassa jaksossa ettei halua anteeksiantoa, mutta tietysti hän haluaa sitä. Hänen itseinhonsa on vain niin syvä, että hän ei pysty edes myöntämään sitä itselleen. Yaralta hän voi saada anteeksi tavalla, joka liittää Theonin – ainakin hänen mielessään – vielä jollain tavalla omaan sukuunsa.

Kaikki tämä oli kuitenkin vain valmistelua Kuninkaankäräjille, jossa todellinen Rautasaarten hallitsija valitaan.

 

Ramsay Bolton

Ramsay Bolton tappoi Oshan. Osha valehteli ja yritti saada Ramsayn luottamuksen. Se kostautui, sillä Ramsay tiesi, mitä oli tapahtunut todella. Theon oli kertonut hänelle.

Spekuloidaan.

Tämän käänteen oikeastaan ainoa merkitys oli alleviivata Rickonin hätää. Hän on nyt yksin Boltonien vankina.

Ramsay kirjoitti kirjeen saadakseen Jonin ulos linnoituksestaan, Pohjoisen kentille taistelemaan. Ramsay luottaa miesylivoimaansa. Ramsay tarvitsee Sansan pitääkseen otteensa Pohjoisesta. Sansa tietää tämän.

 

Kysymysmerkki – mitä Tommen sanoi?

Jakson nimi tulee kirjasta, jota Margaerylle on luettu vankilassa ja josta hän keskustelee Ylivarpusen kanssa. Lainatussa tarinassa kyse on jatkuvasta kamppailusta oman aseman ylläpitämiseksi. Se on, tietysti, kuva koko valtaistuinpelistä. Ylivarpunen sanoo, että hän hyppäsi pois siitä pyörästä. Mutta kyllä hän pelaa edelleen, selvästi.

Näimme pitkästä aikaa Loras Tyrellin. Vankeus on murtanut hänet. Vankilassa hän pyysi apua sisareltaan ja sanoi, että ”antaa heidän voittaa, kunhan tämä loppuu”. Hän jopa näytti – ei varmasti sattumalta – Theon Greyjoylta.

Nyt siihen kysymysmerkkiin, johon alussa viittasin.

Jakson kiehtovin kysymys on mielestäni tämä:

Mitä kuningas Tommen kertoi äidilleen Cerseille Ylivarpusen sanoneen hänelle?

Me emme saaneet sitä kuulla. Näimme vain, kuinka Tommen sanoi, että hänen pitäisi kertoa äidilleen jotain tärkeää, jonka Ylivarpunen oli sanonut.

Sen jälkeen saimme nähdä ja kuulla mitä tästä seurasi. Cersei Lannister marssi Pienen neuvoston kokoukseen Jaime Lannisterin kanssa. He kertoivat uudesta suunnitelmastaan. Suunnitelmasta, jossa he liittoutuvat verivihollistensa Tyrellien kanssa laittaakseen Ylivarpusen järjestykseen.

Mitä tämä tarkoittaa?

Spekuloidaan.

Cersei Lannister on aina vihannut Tyrellien sukua. Sen jälkeen, kun hänen poikansa Tommen meni naimisiin Margaery Tyrellin kanssa, viha vain syveni.

Cersei ”paljasti” Tyrelleille, että Margaery oli joutumassa tekemään sovinnon kävelyn. Saman, jonka Cersei joutui tekemään edellisen kauden viimeisessä jaksossa. Tyrellien matriarkka Lady Olenna sanoi, että se ei käy. Cersei oli samaa mieltä ja siksi nyt piti toimia ja tehdä yllättäviä liittolaisia.

Tätä on hyvin vaikea uskoa. Cersei ei varmaan voisi kuvitella mitään miellyttävämpää kuin sen, että hänen verivihollisensa Margaery joutuisi kärsimään saman nöyryytyksen kuin hän kärsi. Siitä ei voi olla kyse.

Mistä on kyse?

Yhden vastauksen voi löytää Tommenin ja Ylivarpusen välisestä keskustelusta viime jaksossa. Kuten viime jakson arviossa kirjoitin, Ylivarpunen osoitti olevansa äärimmäisen taitava puhuja, joka osaa manipuloida ketä tahansa.

Saattoi tapahtua esimerkiksi näin. Tommen kertoi äidilleen Ylivarpusen tarinaa äidin rakkaudesta ja siitä kuinka Cerseillä on vielä toivoa – ja Cersei olisi käsittänyt tilanteen vaarallisuuden. Hän oli menettämässä otettaan pojastaan manipuloivalle Ylivarpuselle. Ja se kenellä on ote hänen pojastaan, hallitsee Westerosia.

Lannisterin naarasleijona Cersei teki salamannopean päätöksen. Ylivarpunen oli pelattava sivuun, hinnalla millä hyvänsä, vaikka sitten liittoutumalla Tyrellien kanssa.

Tähän viittaisi myös se, että kun Kevan sanoi, ettei Cerseillä ole mitään asemaa, Jaime sanoi, että kuningas kuuntelee häntä. Juuri se, Cersein aseman perusta, oli tässä nyt vaakalaudalla. Ja Cersei, valtaistuinpelin pitkäaikainen – vaikka ei aina taitavin – pelaaja, siirsi nyt nappulat juuri kuten hän haluaa.

Mutta miksi salailu?

Toinen mahdollinen vastaus sopisi jakson muihin tapahtumiin.

Mitä jos Margaeryn oppimat läksyt uskonnosta ovat johtaneet siihen, että tämä on Ylivarpusen silmissä kääntymässä uskoon? Ylivarpunen olisi kertonut tämän Tommenille, vannottaen tätä pitämään asian salassa.

Margaeryn uskoontulosta – aidosta tai esitetystä – seuraisi lukuisia asioita, joita Cersei ei halua nähdä tapahtuvan.

Ensinnäkin, Margaery vapautuisi. Toiseksi, Ylivarpunen saisi otteen Margaerysta. Kolmanneksi, jo äskeisessä vaihtoehdossa viitattu Ylivarpusen ote Tommenista vain vahvistuisi, välillisesti Margaeryn kautta. Ja ennen kaikkea, Kuninkaansataman vallanjaossa Tyrellit ja Varpuset asettuisivat Cerseitä vastaan ja heillä olisi Tommen otteessaan.

Tämä olisi niin vaarallinen tilanne Cersein kannalta, että hän olisi valmis Jaimen kanssa juonimaan mitä tahansa sen välttämiseksi.

Kolmas vaihtoehto olisi yhdistelmä edellistä ja sitä mitä Cersei sanoi. Margaery todellakin olisi tekemässä sovinnon kävelyn, mutta hän tekisi uskovaisena. Tai uskovaista esittävänä. Tässä vaihtoehdossa toteutuisivat kaikki edellisen riskit Cerseille, sekä lisäksi häpeä Tyrelleille, mitä Lady Olenna ei halua.

Olisi kiinnostavaa lukea kommenteissa teidän spekulaatioitanne siitä, mitä Tommen sanoi äidilleen.

Joka tapauksessa nyt käynnistyi suunnitelma, jolla Tyrellien armeija päästetään Kuninkaansatamaan, ja sen jälkeen se nujertaa Varpuset, siirtää Ylivarpusen syrjään ja vapauttaa Margaeryn.

Lannisterien armeija astuisi syrjään. Tyrellien armeija kantaa siis mahdolliset seuraukset. Nämä kaksi sukua ovat taas ainakin jonkinlaisessa liitossa keskenään. Se on kuitenkin ohut liitto, joka voi helposti rikkoutua.

Suunnitelma on vaarallinen. Kevan sanoo, että jos he epäonnistuvat, syttyy sisällissota.

Toisin sanoen, sisällissota taitaa olla edessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Game of Thrones
 • keskustelu
 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 5. 5

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 6. 6

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 7. 7

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 8. 8

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 9. 9

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 10. 10

  Pikatestissä oman panimon tuotteita tarjoileva Ohrana, jonka oluet on tehty juotavuus edellä: ”Mukavia nautiskelujuomia”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 3. 3

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 9. 9

  Trump puhuu usein ystävästään Jimistä, joka ei enää käy Pariisissa, koska siellä on terroristeja – uusimpien tietojen mukaan ”Jim” on mielikuvitusystävä

 10. 10

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 3. 3

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 4. 4

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 5. 5

  Eläinsuojelu­yhdistyksessä kohdeltiin kaltoin ihmisiä – neljää epäillään työturvallisuus­rikoksesta

 6. 6

  Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

 7. 7

  Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

 8. 8

  Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

 9. 9

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 10. 10

  KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

 4. 4

  Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

 5. 5

  Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

 6. 6

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 7. 7

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 8. 8

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 9. 9

  Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

 10. 10

  Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 5. 5

  Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 8. 8

  Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

 9. 9

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 10. 10

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 11. Näytä lisää