Tämän elokuvan pelottava pelle riivaa lapsia sukupolvesta toiseen – tästä on kyse periytyvässä kauhuilmiössä, joka tehdään nyt uusiksi

”Ootko nähny sitä Sitä? Se on kuulemma pelottava”, kysyy 11-vuotias veljenpoikani pari kuukautta sitten. ”Se, jossa on se pelle.”

”Ootko nähny sitä Sitä? Se on kuulemma pelottava”, kysyy 11-vuotias veljenpoikani pari kuukautta sitten.

Veljenpoika tietää, että pidän kauhuelokuvista, ja tiedustelee siksi. En kuitenkaan tajua, mistä elokuvasta hän puhuu.

”Se, jossa on se pelle.”

Sitten valkenee: veljenpoika puhuu Stephen Kingin romaaniin perustuvasta kauhuelokuvasta Se (It) vuodelta 1990.

Olen nähnyt ja muistan pelänneeni sitä itse lapsena, noin samanikäisenä kuin veljenpoika nyt on.

Mutta miten on mahdollista, että tämän päivän viidesluokkalainen tietää elokuvan?

Veljenpoikani ei juuri välitä kauhusta tai (hänelle) ikivanhoista leffoista, eikä itse ole nähnyt Sitä. Mutta jostain 26 vuotta vanhan teoksen maine on hänen tietoonsa tullut.

Onko tuo maine niin kova, että se periytyy jo sukupolvelta toiselle? Ovatko jotkut elokuvat tai tv-sarjat niin pelottavia, että ne siirtyvät suusta suuhun, ikäpolvelta toiselle? Ja miten se tapahtuu?

Palataan ensin Sen alkulähteille.

Stephen Kingin Se-kirja julkaistiin vuonna 1986 ja siitä tuli yksi hänen suosituimmista teoksistaan.

Yli tuhatsivuinen tiiliskivi kertoo Derryn pikkukaupungissa asuvasta 11-vuotiaiden ystäväporukasta, ”Häviäjien kerhosta”, joka alkaa selvittää kaupungissa tapahtuvia lapsimurhia.

Pikkuhiljaa paljastuu, että murhien takana ei ole ihminen, vaan demoninen olento, jolle lapset antavat yksinkertaisesti nimen Se.

Muotoaan muuttava Se esiintyy useimmiten punatukkaisena klovnina, Pennywisenä. Se käyttää pellehahmoa houkutellakseen lapsia kuolemaansa. Häviäjien kerho onnistuu lopulta taistelemaan otusta vastaan voitokkaasti.

30 vuotta myöhemmin lapsia alkaa jälleen kadota ja kuolla Derryssä, joten aikuisiksi kasvaneet ystävykset palaavat yhteen lopullista yhteenottoa varten.

Kirjasta on jo jonkin aikaa ollut tekeillä uusi elokuvaversio. Huhtikuussa uutisoitiin, että projekti etenee ja uudelle Sille on päätetty ensi-iltapäivä, joka on ensi vuoden syyskuussa.

Nyt on siis sopiva hetki muistella sitä aiempaa filmatisointia, vuoden 1990 teosta.

Katsoin sen tuoreeltaan silloin, kun elokuva oli uusi, siis 9-vuotiaana. Elokuvan vuokrasi toinen, silloin jo aikuinen veljeni.

Unet jäivät seuraavina öinä vähiin, painajaisia seurasi ja kohtaukset jäivät kummittelemaan takaraivoon ties kuinka pitkäksi aikaa.

Samalla kokemus oli myös kuumottavalla tavalla siisti – oikea kauhuleffafanitus oli saanut alkunsa.

Stephen Kingin Se on enemmän kuin jokin satunnainen vanha kauhuelokuva, joita jotkut nykyaikuiset muistavat pienenä pelänneensä.

Jos mainitsen asiasta samanikäisille, noin kolmekymppisille kavereilleni, joka toinen kertoo pelänneensä leffaa pienenä – tai vähintään kammoksuneensa videon kantta R-kioskilla tai vuokraamossa.

”Alakoululaisena yksi lempiharrastuksistani oli pyöräillä koulun jälkeen yhteen keskustan videovuokraamoista ja vain tuijotella kauhukasettien kansia.

SE oli lemppareitani: etukannen karmistuttava pelle jo antoi painajaisia, mutta sitten takakannessa oli vielä ihan hirveän pelottava kuva, jossa pelle oli tunkenut valtavan kätensä pikkupojan keskiruumiista läpi. Tai en edes muista, menikö se oikeasti läpi, mutta siitä näin painajaisia.

Verinen pelle toistui unissani pitkään.”

-Nainen, 30, Helsinki

"Veikkaisin että olen ollut 7- tai 8-vuotias, kun näin videokasetin kansikuvan jollain huoltoasemalla tai videovuokraamossa. Muistan selkeästi kuinka suunnilleen lamaannuin kauhusta sen nähtyäni, en ollut koskaan nähnyt mitään niin pelottavaa!

Pelkkä elokuvan kansi riitti siihen että näin siitä painajaisia ja pelkäsin sitä karseaa pelleä enemmän kuin mitään muuta vuosikausia.

Jotenkin se pelkkä ilme mikä sillä oli valkoisella naamallaan oli niin karmiva että mielikuvitus kävi ylikierroksilla.

Aina kun menin leffavuokraamoon etc, liikuskelin siellä hyvin varovaisesti koska pelkäsin että se kansi pomppaa sieltä jostain silmille.”

-Mies, 33, Helsinki

Entä millainen on elokuva, joka karmivan kannen sisältä löytyy?

Varsinaisesti kyseessä ei ole elokuva, vaan yhdysvaltalaisen ABC-kanavan tuottama kaksiosainen tv-minisarja, jota on kuitenkin levitetty videolla ja dvd:llä yhteen läntättynä, kolmituntisena teoksena.

Tuonkin mittaisena Se on äärimmäisen yksinkertaistettu versio Stephen Kingin laveasta ja monitasoisesta eepoksesta. Kirjailija itse totesi, että 32-tuntinen sarja olisi ollut sopivampi sovitus.

No, lapsikatsoja – joka ei Kingin alkuperäisteokseen ollut tutustunut – joka tapauksessa vaikuttui.

(Huom. spoilerivaroitus!)

Pelko alkoi heti ensimmäisessä kohtauksessa, jossa pikkutyttö leikkii pihalla ja Pennywise-pelle ilmestyy pyykkinaruilla roikkuvien lakanoiden takaa. Vain tytön kolmipyöräinen jää pihalle kumolleen.

Pahemmaksi mentiin toisessa alkupuolen kohdassa, jossa yhden päähenkilölapsen pikkuveli joutuu hirviön uhriksi. Pelle kutsuu poikaa viemäriaukosta ja maanittelee tätä ojentamaan kätensä ulottuvilleen. Kohtaus päättyy lähikuvaan Sen karmivasta, terävähampaiseksi muuttuneesta kidasta:

Kuumottavia olivat myös kohtaukset, jossa viemärin uumenissa asuva Pennywise huhuilee uhreilleen lavuaarin reiästä tai suihkukaivosta.

”Traumani keskittyivät niihin suihku- ja kylpyhuonekohtauksiin. En tosiaan mielelläni sulkenut silmiäni ainakaan vuosikymmeneen.

Ja jos piti sulkea saippuoinnin takia, syke nousi ja huone piti tarkistaa heti. Varsinkin lattiakaivo.

Jonka päälle en muuten astu vieläkään.

Enkä puhdista IKINÄ käsin. Kaadan vaan lisää myrkkyä päälle.”

-Nainen, 32, Helsinki

Pelle riivaa päähenkilölapsia erilaisilla tavoilla, joita aikuiset eivät ikinä huomaa. Vaikka valokuvien kautta.

”Se oli paha kohta, missä se valokuva heräsi eloon ja sirkusväki vyöryi kohti.”

-Mies, 36, Jyväskylä (joka muistaa vaikuttuneensa Siitä niin, että kirjoitti punaisella vesivärillä 'IT' ala-asteella luokan lavuaarin taustakaakeliin).

Kaikkien pelottavuuksien ytimessä on tietysti itse Se. Hirviö näyttäytyy elokuvassa muissakin hahmoissa, mutta nimenomaan Pennywise-pelle on syöpynyt katsojien mieleen.

Klovnien pelko on sinänsä vanha ja tutkittu ilmiö. Moni juttua varten haastateltu kuitenkin sanoo, ettei kärsinyt pellefobiasta ollenkaan ennen Sen näkemistä.

Maskeerauksella ja hahmosuunnittelulla on osansa, mutta suurin ansio kuulunee Pennywisen esittäjä Tim Currylle. Brittinäyttelijä tunnetaan parhaiten Rocky Horror Picture Show'n Frank-n-Furterin roolista. Häntä on nähty vuosikymmenien ajan niin teatterilavoilla kuin Hollywood-leffojen sivuosissa, yleensä luihun lieron roolissa.

Vanhassa Fangoria-kauhuelokuvalehden haastattelussa Curry kuvaili Sen hahmoa ”puhtaaksi pahuudeksi.”

”Ajattelen Sitä hymynä, joka on mennyt vikaan”, hän luonnehti.

Curry oli kuulemma roolissaan niin taitava, että muut näyttelijät välttelivät häntä kuvauksissa.

Vuosien saatossa ja Sen kulttimaineen kasvaessa Pennywisestä on tullut Curryn toiseksi tunnetuin rooli heti Frank-n-Furterin jälkeen.

Entä jos Sen katsoo nyt, aikuisena?

Ero lapsuuden katseluhetkestä jääneisiin muistoihin on todella iso. Nykysilmin sarja on erittäin laimea, niin kuin voi odottaa 90-luvun alun amerikkalaiselta tv-tuotannolta. Mainoskanavan sensorit ovat karsineet kaikki liian järkyttävät elementit pois, visuaalinen ilme on haalean tylsä.

Tim Curryn roolisuoritusta pystyy edelleen arvostamaan ja jotkut kohtaukset toimivat (ja niiden tehon alle 10-vuotiaalle katsojalle voi ymmärtää), mutta muutoin pelottavuudesta ei ole hitustakaan jäljellä.

Erityinen mahalasku on loppu, jossa Se paljastaa oikean muotonsa. Kömpelöt tehosteet lähinnä huvittavat ja etenkin ero kirjan eeppiseen loppukamppailuun on huikea.

”Loppukohtaus hälvensi viimeisetkin pelon rippeet. Teki pelosta vähän naurettavan.”

-Nainen, 32

”Yritin katsoa Sen ensimmäistä kertaa varmaan 13–14-vuotiaana kavereiden painostuksesta, mutta pääsin tasan siihen kohtaan kun Pennywise näyttäytyy ja puhuu ensimmäisen kerran ja jouduin lopettamaan siihen, koska se oli vaan liikaa vieläkin.

Lopulta katsoin sen 31-vuotiaana hieman skippaillen Youtubesta ollessani nousuhumalassa illanistujaisissa joissa oli tylsää, ja onhan se elokuvana about yksi huonoimmista mitä olen ikinä nähnyt!”

-Mies, 33

Mutta:

”Täytyy myöntää että en kyllä vieläkään sitä mielelläni katsoisi, sai siitä lapsena sellaiset traumat, että jotenkin vieläkin kulkee kylmät väreet jos näen kuvan siitä jossain.”

Uuden Se-elokuvan ensi-illaksi on ilmoitettu 8. syyskuuta 2017. Paljon muuta siitä ei vielä tiedetä.

Pitkään haudotussa projektissa on ollut vastoinkäymisiä: True Detective -sarjan ensimmäisen kauden ohjannut Cary Fukunaga kiinnitettiin aluksi Sen ohjaajaksi, mutta hän jätti tehtävän – Fukunagan oman kertoman mukaan tuottajat eivät hyväksyneet hänen kunnianhimoisia suunnitelmiaan, vaan halusivat Siitä tavanomaisemman kauhuleffan.

Kesäkuun alussa uutisoitiin, että Pennywise-klovnin uudeksi on valittu muun muassa Netflixin Hemlock Grove -sarjassa nähty 25-vuotias Bill Skarsgård.

Samana vuonna pahasta sydänkohtauksesta toipuvaa Tim Currya haastateltiin pitkän tauon jälkeen. Kun Curryltä kysyttiin, mitä hän haluaisi sanoa kuulun kauhuroolinsa perijälle, vastaus oli lyhyt:

”Onnea matkaan.”

Millainen uudesta Se-elokuvasta tuleekaan, vanhan version kaltaiseksi ”sukupolvikokemukseksi” se tuskin päätyy.

Syitä on monia:

Vielä vuonna 1990 Se saattoi olla monen suomalaisen ensikosketus koko kauhugenreen, sillä tuolloin vallinnut elokuvasensuuri esti monen kauhuklassikon julkaisun Suomessa. Nykyään raju väkivalta tai kauhu on aivan peruskamaa televisiossakin.

Lisäksi video- ja dvd-vuokraamot alkavat olla historiaa. Enää lapset eivät pyöri sellaisissa tutkailemassa ja miettimässä, mitä pelottavien kansien takana pyöriikään.

Usein kun parhaat väreet voi saada sellaisista asioista, joista näkee vain pienen vilauksen. Mielikuvitus hoitaa loput.

Mutta ehkäpä 26 vuoden takaisen Sen maine ei jääkään ainoastaan nykyisten kolmikymppisten muistoihin.

Siitä vihjaa aiemmin mainittu juttu, että 11-vuotias veljenpoikanikin tuntee tämän vanhan pelottavan pelleleffan. Hän oli kuulemma kuullut siitä kaveriltaan, joka taas oli kuullut siitä toiselta kaveriltaan – alkulähde ei selvinnyt.

Eli kenties Pennywise-pellen ”kirous” tulee jossain muodossa eteen noin kymmenen vuoden iässä, seuraa mukana aikuisikään ja siirtyy taas seuraavalle sukupolvelle.

Aivan kuin itse elokuvassa.

”Kun viimein näin kyseisen teoksen yläkoulussa, katselin sitä vain toisella silmällä, niin paljon jännitti. Loppujen lopuksi se ei ollut ollenkaan niin pelottava kuin olin odottanut.

Mutta silti mikään ei pyyhkinyt pois sitä kauhun tunnetta vatsassa kun ihailin VHS-kasetin kantta yksin vuokraamossa nurkassa.”

- Nainen, 30

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Tv-sarjat
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 4. 4

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 5. 5

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 8. 8

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Kiersimme Helsingin trendikkäitä parklet-paikkoja, joissa tunnelma on letkeä kuin mökkilaiturilla – mukana myös Stockmannin uusi kattoterassi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 4. 4

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 5. 5

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 8. 8

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 9. 9

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 10. 10

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 10. 10

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 5. 5

  Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 6. 6

  Pekka Haavisto odotti Putinin onnitteluja Suomelle – ”Puuttui se sydämellinen hetki”

 7. 7

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 8. 8

  ADN: Alaskalaissenaattori asettui Trumpin ja republikaanien tahtoa vastaan ja nyt siitä voi kärsiä koko osavaltio – sisäministeriöstä soitettu ”huolestuttavia puheluita”

 9. 9

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 10. 10

  Sairas Charlie-vauva siirretään korkeimman oikeuden päätöksellä hoitokotiin viimeisiksi päiviksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 5. 5

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 6. 6

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 7. 7

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 8. 8

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 9. 9

  Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 10. 10

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 8. 8

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 9. 9

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää