Valikko

Tämän elokuvan pelottava pelle riivaa lapsia sukupolvesta toiseen – tästä on kyse periytyvässä kauhuilmiössä, joka tehdään nyt uusiksi

”Ootko nähny sitä Sitä? Se on kuulemma pelottava”, kysyy 11-vuotias veljenpoikani pari kuukautta sitten. ”Se, jossa on se pelle.”

”Ootko nähny sitä Sitä? Se on kuulemma pelottava”, kysyy 11-vuotias veljenpoikani pari kuukautta sitten.

Veljenpoika tietää, että pidän kauhuelokuvista, ja tiedustelee siksi. En kuitenkaan tajua, mistä elokuvasta hän puhuu.

”Se, jossa on se pelle.”

Sitten valkenee: veljenpoika puhuu Stephen Kingin romaaniin perustuvasta kauhuelokuvasta Se (It) vuodelta 1990.

Olen nähnyt ja muistan pelänneeni sitä itse lapsena, noin samanikäisenä kuin veljenpoika nyt on.

Mutta miten on mahdollista, että tämän päivän viidesluokkalainen tietää elokuvan?

Veljenpoikani ei juuri välitä kauhusta tai (hänelle) ikivanhoista leffoista, eikä itse ole nähnyt Sitä. Mutta jostain 26 vuotta vanhan teoksen maine on hänen tietoonsa tullut.

Onko tuo maine niin kova, että se periytyy jo sukupolvelta toiselle? Ovatko jotkut elokuvat tai tv-sarjat niin pelottavia, että ne siirtyvät suusta suuhun, ikäpolvelta toiselle? Ja miten se tapahtuu?

Palataan ensin Sen alkulähteille.

Stephen Kingin Se-kirja julkaistiin vuonna 1986 ja siitä tuli yksi hänen suosituimmista teoksistaan.

Yli tuhatsivuinen tiiliskivi kertoo Derryn pikkukaupungissa asuvasta 11-vuotiaiden ystäväporukasta, ”Häviäjien kerhosta”, joka alkaa selvittää kaupungissa tapahtuvia lapsimurhia.

Pikkuhiljaa paljastuu, että murhien takana ei ole ihminen, vaan demoninen olento, jolle lapset antavat yksinkertaisesti nimen Se.

Muotoaan muuttava Se esiintyy useimmiten punatukkaisena klovnina, Pennywisenä. Se käyttää pellehahmoa houkutellakseen lapsia kuolemaansa. Häviäjien kerho onnistuu lopulta taistelemaan otusta vastaan voitokkaasti.

30 vuotta myöhemmin lapsia alkaa jälleen kadota ja kuolla Derryssä, joten aikuisiksi kasvaneet ystävykset palaavat yhteen lopullista yhteenottoa varten.

Kirjasta on jo jonkin aikaa ollut tekeillä uusi elokuvaversio. Huhtikuussa uutisoitiin, että projekti etenee ja uudelle Sille on päätetty ensi-iltapäivä, joka on ensi vuoden syyskuussa.

Nyt on siis sopiva hetki muistella sitä aiempaa filmatisointia, vuoden 1990 teosta.

Katsoin sen tuoreeltaan silloin, kun elokuva oli uusi, siis 9-vuotiaana. Elokuvan vuokrasi toinen, silloin jo aikuinen veljeni.

Unet jäivät seuraavina öinä vähiin, painajaisia seurasi ja kohtaukset jäivät kummittelemaan takaraivoon ties kuinka pitkäksi aikaa.

Samalla kokemus oli myös kuumottavalla tavalla siisti – oikea kauhuleffafanitus oli saanut alkunsa.

Stephen Kingin Se on enemmän kuin jokin satunnainen vanha kauhuelokuva, joita jotkut nykyaikuiset muistavat pienenä pelänneensä.

Jos mainitsen asiasta samanikäisille, noin kolmekymppisille kavereilleni, joka toinen kertoo pelänneensä leffaa pienenä – tai vähintään kammoksuneensa videon kantta R-kioskilla tai vuokraamossa.

”Alakoululaisena yksi lempiharrastuksistani oli pyöräillä koulun jälkeen yhteen keskustan videovuokraamoista ja vain tuijotella kauhukasettien kansia.

SE oli lemppareitani: etukannen karmistuttava pelle jo antoi painajaisia, mutta sitten takakannessa oli vielä ihan hirveän pelottava kuva, jossa pelle oli tunkenut valtavan kätensä pikkupojan keskiruumiista läpi. Tai en edes muista, menikö se oikeasti läpi, mutta siitä näin painajaisia.

Verinen pelle toistui unissani pitkään.”

-Nainen, 30, Helsinki

"Veikkaisin että olen ollut 7- tai 8-vuotias, kun näin videokasetin kansikuvan jollain huoltoasemalla tai videovuokraamossa. Muistan selkeästi kuinka suunnilleen lamaannuin kauhusta sen nähtyäni, en ollut koskaan nähnyt mitään niin pelottavaa!

Pelkkä elokuvan kansi riitti siihen että näin siitä painajaisia ja pelkäsin sitä karseaa pelleä enemmän kuin mitään muuta vuosikausia.

Jotenkin se pelkkä ilme mikä sillä oli valkoisella naamallaan oli niin karmiva että mielikuvitus kävi ylikierroksilla.

Aina kun menin leffavuokraamoon etc, liikuskelin siellä hyvin varovaisesti koska pelkäsin että se kansi pomppaa sieltä jostain silmille.”

-Mies, 33, Helsinki

Entä millainen on elokuva, joka karmivan kannen sisältä löytyy?

Varsinaisesti kyseessä ei ole elokuva, vaan yhdysvaltalaisen ABC-kanavan tuottama kaksiosainen tv-minisarja, jota on kuitenkin levitetty videolla ja dvd:llä yhteen läntättynä, kolmituntisena teoksena.

Tuonkin mittaisena Se on äärimmäisen yksinkertaistettu versio Stephen Kingin laveasta ja monitasoisesta eepoksesta. Kirjailija itse totesi, että 32-tuntinen sarja olisi ollut sopivampi sovitus.

No, lapsikatsoja – joka ei Kingin alkuperäisteokseen ollut tutustunut – joka tapauksessa vaikuttui.

(Huom. spoilerivaroitus!)

Pelko alkoi heti ensimmäisessä kohtauksessa, jossa pikkutyttö leikkii pihalla ja Pennywise-pelle ilmestyy pyykkinaruilla roikkuvien lakanoiden takaa. Vain tytön kolmipyöräinen jää pihalle kumolleen.

Pahemmaksi mentiin toisessa alkupuolen kohdassa, jossa yhden päähenkilölapsen pikkuveli joutuu hirviön uhriksi. Pelle kutsuu poikaa viemäriaukosta ja maanittelee tätä ojentamaan kätensä ulottuvilleen. Kohtaus päättyy lähikuvaan Sen karmivasta, terävähampaiseksi muuttuneesta kidasta:

Kuumottavia olivat myös kohtaukset, jossa viemärin uumenissa asuva Pennywise huhuilee uhreilleen lavuaarin reiästä tai suihkukaivosta.

”Traumani keskittyivät niihin suihku- ja kylpyhuonekohtauksiin. En tosiaan mielelläni sulkenut silmiäni ainakaan vuosikymmeneen.

Ja jos piti sulkea saippuoinnin takia, syke nousi ja huone piti tarkistaa heti. Varsinkin lattiakaivo.

Jonka päälle en muuten astu vieläkään.

Enkä puhdista IKINÄ käsin. Kaadan vaan lisää myrkkyä päälle.”

-Nainen, 32, Helsinki

Pelle riivaa päähenkilölapsia erilaisilla tavoilla, joita aikuiset eivät ikinä huomaa. Vaikka valokuvien kautta.

”Se oli paha kohta, missä se valokuva heräsi eloon ja sirkusväki vyöryi kohti.”

-Mies, 36, Jyväskylä (joka muistaa vaikuttuneensa Siitä niin, että kirjoitti punaisella vesivärillä 'IT' ala-asteella luokan lavuaarin taustakaakeliin).

Kaikkien pelottavuuksien ytimessä on tietysti itse Se. Hirviö näyttäytyy elokuvassa muissakin hahmoissa, mutta nimenomaan Pennywise-pelle on syöpynyt katsojien mieleen.

Klovnien pelko on sinänsä vanha ja tutkittu ilmiö. Moni juttua varten haastateltu kuitenkin sanoo, ettei kärsinyt pellefobiasta ollenkaan ennen Sen näkemistä.

Maskeerauksella ja hahmosuunnittelulla on osansa, mutta suurin ansio kuulunee Pennywisen esittäjä Tim Currylle. Brittinäyttelijä tunnetaan parhaiten Rocky Horror Picture Show'n Frank-n-Furterin roolista. Häntä on nähty vuosikymmenien ajan niin teatterilavoilla kuin Hollywood-leffojen sivuosissa, yleensä luihun lieron roolissa.

Vanhassa Fangoria-kauhuelokuvalehden haastattelussa Curry kuvaili Sen hahmoa ”puhtaaksi pahuudeksi.”

”Ajattelen Sitä hymynä, joka on mennyt vikaan”, hän luonnehti.

Curry oli kuulemma roolissaan niin taitava, että muut näyttelijät välttelivät häntä kuvauksissa.

Vuosien saatossa ja Sen kulttimaineen kasvaessa Pennywisestä on tullut Curryn toiseksi tunnetuin rooli heti Frank-n-Furterin jälkeen.

Entä jos Sen katsoo nyt, aikuisena?

Ero lapsuuden katseluhetkestä jääneisiin muistoihin on todella iso. Nykysilmin sarja on erittäin laimea, niin kuin voi odottaa 90-luvun alun amerikkalaiselta tv-tuotannolta. Mainoskanavan sensorit ovat karsineet kaikki liian järkyttävät elementit pois, visuaalinen ilme on haalean tylsä.

Tim Curryn roolisuoritusta pystyy edelleen arvostamaan ja jotkut kohtaukset toimivat (ja niiden tehon alle 10-vuotiaalle katsojalle voi ymmärtää), mutta muutoin pelottavuudesta ei ole hitustakaan jäljellä.

Erityinen mahalasku on loppu, jossa Se paljastaa oikean muotonsa. Kömpelöt tehosteet lähinnä huvittavat ja etenkin ero kirjan eeppiseen loppukamppailuun on huikea.

”Loppukohtaus hälvensi viimeisetkin pelon rippeet. Teki pelosta vähän naurettavan.”

-Nainen, 32

”Yritin katsoa Sen ensimmäistä kertaa varmaan 13–14-vuotiaana kavereiden painostuksesta, mutta pääsin tasan siihen kohtaan kun Pennywise näyttäytyy ja puhuu ensimmäisen kerran ja jouduin lopettamaan siihen, koska se oli vaan liikaa vieläkin.

Lopulta katsoin sen 31-vuotiaana hieman skippaillen Youtubesta ollessani nousuhumalassa illanistujaisissa joissa oli tylsää, ja onhan se elokuvana about yksi huonoimmista mitä olen ikinä nähnyt!”

-Mies, 33

Mutta:

”Täytyy myöntää että en kyllä vieläkään sitä mielelläni katsoisi, sai siitä lapsena sellaiset traumat, että jotenkin vieläkin kulkee kylmät väreet jos näen kuvan siitä jossain.”

Uuden Se-elokuvan ensi-illaksi on ilmoitettu 8. syyskuuta 2017. Paljon muuta siitä ei vielä tiedetä.

Pitkään haudotussa projektissa on ollut vastoinkäymisiä: True Detective -sarjan ensimmäisen kauden ohjannut Cary Fukunaga kiinnitettiin aluksi Sen ohjaajaksi, mutta hän jätti tehtävän – Fukunagan oman kertoman mukaan tuottajat eivät hyväksyneet hänen kunnianhimoisia suunnitelmiaan, vaan halusivat Siitä tavanomaisemman kauhuleffan.

Kesäkuun alussa uutisoitiin, että Pennywise-klovnin uudeksi on valittu muun muassa Netflixin Hemlock Grove -sarjassa nähty 25-vuotias Bill Skarsgård.

Samana vuonna pahasta sydänkohtauksesta toipuvaa Tim Currya haastateltiin pitkän tauon jälkeen. Kun Curryltä kysyttiin, mitä hän haluaisi sanoa kuulun kauhuroolinsa perijälle, vastaus oli lyhyt:

”Onnea matkaan.”

Millainen uudesta Se-elokuvasta tuleekaan, vanhan version kaltaiseksi ”sukupolvikokemukseksi” se tuskin päätyy.

Syitä on monia:

Vielä vuonna 1990 Se saattoi olla monen suomalaisen ensikosketus koko kauhugenreen, sillä tuolloin vallinnut elokuvasensuuri esti monen kauhuklassikon julkaisun Suomessa. Nykyään raju väkivalta tai kauhu on aivan peruskamaa televisiossakin.

Lisäksi video- ja dvd-vuokraamot alkavat olla historiaa. Enää lapset eivät pyöri sellaisissa tutkailemassa ja miettimässä, mitä pelottavien kansien takana pyöriikään.

Usein kun parhaat väreet voi saada sellaisista asioista, joista näkee vain pienen vilauksen. Mielikuvitus hoitaa loput.

Mutta ehkäpä 26 vuoden takaisen Sen maine ei jääkään ainoastaan nykyisten kolmikymppisten muistoihin.

Siitä vihjaa aiemmin mainittu juttu, että 11-vuotias veljenpoikanikin tuntee tämän vanhan pelottavan pelleleffan. Hän oli kuulemma kuullut siitä kaveriltaan, joka taas oli kuullut siitä toiselta kaveriltaan – alkulähde ei selvinnyt.

Eli kenties Pennywise-pellen ”kirous” tulee jossain muodossa eteen noin kymmenen vuoden iässä, seuraa mukana aikuisikään ja siirtyy taas seuraavalle sukupolvelle.

Aivan kuin itse elokuvassa.

”Kun viimein näin kyseisen teoksen yläkoulussa, katselin sitä vain toisella silmällä, niin paljon jännitti. Loppujen lopuksi se ei ollut ollenkaan niin pelottava kuin olin odottanut.

Mutta silti mikään ei pyyhkinyt pois sitä kauhun tunnetta vatsassa kun ihailin VHS-kasetin kantta yksin vuokraamossa nurkassa.”

- Nainen, 30

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Tv-sarjat
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Tässä ihan kaikki, mitä pitää tietää Helsingin ja lähiseudun kesäfestareista

 3. 3

  8 ihanaa espoolaista kahvilaa, joihin kannattaa tehdä kesäretki

 4. 4

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 5. 5

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 6. 6

  Jared Leto sikaili Suicide Squadin kuvauksissa – lähetti muille näyttelijöille anaalihelmiä ja kuolleen sian

 7. 7

  ”Creepyä” hoetaan, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa suomeksi? Kielentutkijakaan ei osaa sanoa

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 10. 10

  Helsinki mainittu! Tässä 27 turistikohdetta, joista monia on oikein erikseen ylistetty ulkomaisissa medioissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 6. 6

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 7. 7

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 8. 8

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 3. 3

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 4. 4

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 5. 5

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 6. 6

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 7. 7

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 8. 8

  Tuuli kääntyy Euroopassa

 9. 9

  Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

 10. 10

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 2. 2

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 3. 3

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 4. 4

  USA:n oikeiston bluffi paljastui

 5. 5

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 6. 6

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 7. 7

  Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

 8. 8

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 9. 9

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 10. 10

  Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää