Valikko

Terassikausi! Esittelyssä 7 persoonallista tai uutta terassia Helsingissä

Esittelyssä seitsemän persoonallista terassia Helsingissä. Selviää, missä on kiva siemailla mitäkin ja missä voi bailata myöhään. Paljonko maksavat olut ja limu?

1: Hernesaari: kesän bailu-uutuus

Toukokuinen perjantai-iltapäivä Helsingissä on lämmin kuin Espanjan elokuu. Palmut kahisevat, ja huomaamaton house pumppaa vienosti baariteltan suunnalta. Aurinko porottaa.

Mikä ihme tämä tämmöinen paikka on?

Ollaan Helsingin eteläisellä äärilaidalla Hernesaaren rannassa, keskellä saman­nimistä terassikeskittymää. Viime vuonna avattu ulkoilmayökerho- ja -ravintola­kompleksi on tänä kesänä paisunut kaksin­kertaiseksi.

Keskellä aluetta Elina Kaarela, 30, ja Camilla Hallamaa, 32, loikoilevat aurinko­tuoleissa. Kaksikko on kävellyt keskustasta syrjäiseen rantabaariin.

”Kävin täällä jo viime vuonna. Kun asuu keskustan lähellä, niin ei tämä kovin kaukana ole”, Kaarela sanoo.

Kumpikin arvostaa Hernesaaren rannan laajaa tarjontaa. Kahden suuren annis­kelualueen ympärillä on toistakymmentä ruokakojua Hanko Sushista Pizzariumiin, samppanja- ja viinibaarit, tilaussauna sekä uusi esiintymis­lava. Kesätorstaisin on luvassa keikkoja, mutta ensin jännitetään jääkiekon MM-kisoja isolta ruudulta. Koko paikka on kuin pysyvä festivaalialue.

”Helsingissä on niin huonosti hyviä terasseja, nyt kun Lasipalatsikin on remontissa”, Hallamaa pahoittelee.

Lasipalatsin ja Mbarin terassien sulkeminen on jättänyt aukon Hel­singin terassitarjontaan. Keskustan aurinkoisin ja suojaisin aurinkopiha on muuttunut uuden Amos Andersonin museon työmaaksi.

”Onhan paikkoja paljon, mutta monet niistä ovat pieniä ja varjoisia, ja ne menevät kiinni niin aikaisin”, Hallamaa sanoo.

Hän ja Kaarela toivovat Helsinkiin lisää tarjontaa, pop up -terasseja ja ulkoilma­ravintoloita, ja pidempiä aukioloaikoja.

Niin. Helsingissä terasseilla on kireät säännöt. Uusimmissa vuonna 2014 ilmestyneissä ohjeissa puututaan hyvinkin tarkkaan keskustan terassien kokoon ja ulkonäköön. Ei valkoisia kalusteita, ei mainosvarjoja. Aukioloaikojen pidentämistä kuitenkin pohditaan. Asutuksen lähellä terassit menevät toistaiseksi kiinni kello 22. Hernesaaren rannan terassit saavat esimerkiksi olla auki myöhempään.

Mutta yksi terasseja koskeva höllennys tuli nyt toukokuussa: Kantakaupungin kivi­jalkayrittäjät voivat pian vuokrata yritystensä edustalla sijaitsevia parkkipaikkoja ja muuttaa niitä esimerkiksi terasseiksi. Silloinkin tulee noudattaa kaupungin terassiohjeistusta.

Hernesaaren terassi törröttää Eiran edustalla kohti Suomenlahtea. Sijainnista on selkeää etua. Yhtä lailla kehittyvät Kala­satama ja Jätkäsaari ovat omistettu asumiselle, mutta Hernesaari on yhä puoliksi teollisuusaluetta. Kadun toiselta puolelta voi ostaa hitsaustarvikkeita ja korjauttaa autonsa. Saaren vastalaidalle rantautuvat kesällä Itämerta kiertävät risteilyalukset.

Yökerhomoguli Seppo ”Sedu” Koskisen rakennuttama terassikeidas ei ole apajilla yksin. Kivenheiton päässä Herne­saaren rannasta työmiehet rakentavat Antero Vartian ja Jasper Pääkkösen Löyly-saunaa. Yhteyteen tulee myös aurinkoterassi.

Hernesaaren rannalla on maine bile­terassina, mutta nyt iltapäivällä lankkuja kuluttaa monenkirjava kävijäjoukko lapsiperheistä myöhäistä lounasta etsiviin turisteihin ja hengaileviin teini-ikäisiin.

Auringon painuessa teollisuushallien taakse meno muuttuu yökerhomaisemmaksi, vihjaa baarimikko Ella Wehkalampi, 20, uudessa Telttabaarissa. Ruoka­kojut ovat auki iltakymmeneen tai sään ja menekin mukaan yhteenkin yöllä. Se on Helsingissä melko harvinaista.

”Onhan täällä hieno tunnelma, palmut ja kaikki. Vähän samanlaista henkeä kuin jossain Nizzan rantabulevardilla”, aurinko­tuolissa rentoutuva Kaarela vitsailee.

Toistaiseksi vierasvenesatamassa nököttää vain yksinäinen musta mus­kelivene. Se saa kesän mittaan varmasti seuraa.

Hernesaaren ranta (Hernesaarenranta 16). Avoinna sään ja tapahtumien mukaan, esimerkiksi klo 2:een. Esim. Telttabaarissa olut (0,4 l) 7,50 e ja siideri (0,4 l) 7,50 e. Limuja myyvät eri ruokakojut. hernesaarenranta.fi

2: Teurastamo: lisää kaikkea

Teurastamon kesäpiha Sörnäisissä on itäinen vaihtoehto Hernesaaren rannan viihdekompleksille. Jätti­screenien ja samppanjabaarin sijaan täällä on polkupyöräkorjaamo, graffiti­seinä ja kaupunkiviljelmiä.

Ravintoloiden reunustama sisäpiha on keväällä myllätty uuteen uskoon. Se on saanut uutta ruohopeitettä, riippukeinuja ja aurinkotuoleja, pingispöydän ja paljun. Käytössä on taas myös yhteinen grilli ja vuokrattava sauna.

Kellohallin, Paleman, B-Smokeryn ja Ho’s Foodin terassit ovat lähtökohtaisesti auki lounaalla ja tapahtumien aikaan. B-Side Barin terassi palvelee pidempään. Viimeistään kesäkuusta alkaen Kellohallin terassilla lämpenee uusi puulämmitteinen pizzauuni, ja terassi pysyy auki ilta­myöhään. Ravintola Paleman kylkeen aukeaa kesäviikonloppuisin biergarten.

Teurastamon kesän kymmenistä tapahtumista kiinnostavimpia ovat torstaisin järjestettävät tori-illat. Lähituotettua ruokaa ja tuoreita aineksia, dj-musiikkia ja muuta viihdettä on tarjolla kello neljästä eteenpäin.

Teurastamo (Työpajankatu 2). Kesäpiha auki joka päivä noin 4:ään saakka. Kellohallin terassi kesäkuusta alkaen ti–la 11–2 (säävaraus). Olut (0,33 l) 6 e, siideri (0,33 l) 7 e ja limu (0,33 l) 3 e. B-Side Barin terassi ti–to klo 15–24 ja pe–la 15–3. Olut (0,5 l) 6 e, siideri (0,33 l) 6 e ja limu (0,5 l) 3 e. Paleman biergarten kesäkuusta alkaen to–la klo 11–2 (säävaraus). teurastamo.com.

3: Freedom Bar: sateenkaarta ja aurinkoa

Pari vuotta sitten Olympiastadionin vanhan käymälän katolle avattu Freedom Bar on vakiinnuttanut asemansa bileterassina, joka kylpee auringossa aamusta iltaan. Tänäkin kesänä bileitä järjestetään joka viikonloppu.

Edesmenneen Mbarin terassin perään surevia lohduttanee tieto, että kesäiltoja Lasipalatsin aukiolla isännöinyt Kuningassoundi-kaksikko jatkaa työtä Freedomin perjantai-illoissa. Lauantaisin taas jorataan kesäkuusta lähtien kuulokkeet päässä silent discossa, ja Pride-viikon keskiviikkona 29. 6. nähdään harvinaiset ulkoilmavaahtobileet.

Homoterassina alun perin tunnettu Freedom on ravintoloitsijoiden mukaan yhä gay-ystävällinen, mutta muitakin kävijöitä riittää.

Freedomin omistava Happy Hour Restaurants pyörittää myös Storyvillen puistoterassia ja viime vuonna debytoinutta Erottajan aurinkoterassia.

Freedom Bar (Mäntymäki 2). Avoinna ma–to klo 16–2, pe–su 14–2 (säävarauksella). Olut (0,4 l) 6 e, siideri (0,4 l) 6,5 e ja limu (0,4 l) 3,50 e. freedombar.fi

4: Kruna: viiniä ja korttelitunnelmaa

Ravintola Krunan terassi Liisan­puistossa on oivallinen paikka tutustua Kruununhaan arvokiinteistöjen asukkeihin. Naapuruston vakio­kasvot ja Pohjoisrannasta eksyneet ohikulkijat täyttävät pöydät iltapäivisin.

Terassin myyntipiste on auki sään mukaan. Alkukesästä se avataan iltapäivällä kolmen, neljän aikaan. Iltaisin terassi menee kiinni, kun kylmä merituuli ajaa viimeisetkin asiakkaat suojaan sisätiloihin. Viimeistään se sulkeutuu kuitenkin kello kymmeneltä.

Puistikko saa vähänlaisesti ilta-aurinkoa, mutta lämmitellä voi huopien ja sähkölämmittimien suojissa.

Krunan keittiö ei palvele terassin asiakkaita, mutta terassin viinivalikoiman lisäksi koko ravintolan viinilista on käytettävissä.

Kruna (Liisankatu 2). Avoinna säävarauksella. A-olut (0,5 l) 7,30 e, siideri (0,33 l) 6,50 e ja limu (0,5 l) 3,90 e. Viinilasi alkaen 4,80 e. kruna.fi

5: Bryggeri: Urbaani biergarten

Viime vuosien pienpanimobuumi ei näy vielä juurikaan terassien olut­valikoimissa. Kiinnostavia erikoisuuksia löytyy helpommin panimobaarien listoilta.

Bryggerin panimoravintolan terassi on keskellä uneliasta Torikorttelia. Se tuo ripauksen saksalaista biergartenia stadilaiseen sisäpihaan. Neljältä sivulta kivi­seinien ympäröimä piha saa aurinkoa vain noin kello viiteen asti, mutta biokaasu­lämmittimet pitävät suojaisan tilan siedettävänä ilman lähitähden säteitäkin.

Ulkomyyntipisteestä saa viittä talon omaa olutta sekä Suomenlinnan panimon siideriä, ja käytössä on myös koko talon mittava pullo-olutvalikoima. Ruokaa voi tilata baarilistalta.

Hanatuotteissa puolikkaat ja pienemmätkin annokset saa samalla litrahinnalla.

Bryggeri (Sofiankatu 2). Avoinna ma–la klo 11.30–24, su 12–21. Olut (0,5 l) 8,50e, siideri (0,5 l) 10 e ja limu 3,50 e. bryggeri.fi

6: Birgitta: burgereita ja takkatulta

Kesä-Helsingin keskus on parin viime vuoden aikana siirtynyt selvästi kohti lounasta ja Hernesaarta. Herne­saaren rannan valtavan bileterassin ja Eiran välissä sijaitseva Birgitta nousi pari vuotta sitten kilpailemaan Kaivo­puiston perinteisten rantakahviloiden kanssa.

Suuri, suoraan merelle avautuva terassi on auringossa aamusta iltaan, ja keittiö palvelee kello kahdeksaan. Erikoisuutena ovat hiilillä grillatut hampurilaiset.

Terassi on altis merituulelle, ja lämmikkeeksi on tarjolla vilttejä. Lämpölamppuja ei näy, mutta sisällä viihtyisässä puu­rakennuksessa olevat kaksi takkaa syttyvät kylmimpinä iltoina.

Birgitta (Hernesaarenranta 2). Avoinna joka päivä klo 9–22. Olut (0,4 l) 6,50 e, siideri (0,33 l) 6 e ja limu (0,33 l) 3,50 e. birgittahernesaari.com

7: Meritalli: rento rantaklassikko

Töölössä ravintola Mestaritallin edustalta kohti Taivallahtea kurottava Meri­talli kehuu olevansa ”Helsingin merellisin terassi”. Ja miksipä ei: vuonna 1967 valmistunut kesäkahvila lepää osin meren päällä laiturilla.

Omassa rauhallisessa poukamassaan Toivo Kuulan puistossa lötköttävä Meritalli tuo vastapainoa Etelä-Helsingin bailuterasseille. Keskikesällä ilta-aurinko kurkkii vielä sulkemisaikaan, ja torstaisin lavalle kapuaa vaihtuva trubaduuri.

Viluisille löytyy huopia, ja läheinen Mestaritallin terassi on lämmitetty.

Meritalli (Merikannontie 2). Avoinna ke–pe klo 15–20, la 12–20 ja su 12–18, kesäkuusta lähtien joka päivä 10–20. Olut (0,4 l) 6,80 e, siideri (0,4 l) 8,10 e ja limu (0,33 l) 2,50 e. ravintolamaailma.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Helsinki
 • terassi
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 2. 2

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 3. 3

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 4. 4

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 5. 5

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 6. 6

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 7. 7

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 8. 8

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Ruoholahden kortteliravintola Faro on hyvä mutta hämmentävä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 2. 2

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 3. 3

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 4. 4

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 5. 5

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 6. 6

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 7. 7

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 8. 8

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 9. 9

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsinki vuokrasi tilat yksityishenkilölle, uudet lukot rikottiin heti

 2. 2

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 3. 3

  Matkailijat jonottivat automaatille iäisyyden – HSL joutui lähettämään Helsinki-Vantaalle ihmisen junalippuja myymään

 4. 4

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 5. 5

  Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

 6. 6

  Vene upposi kovassa merenkäynnissä Mustasaaressa – matkustajat onnistuivat pelastautumaan lautalla

 7. 7

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Valtavat venäläiset sota-alukset saapuivat Suomenlahdelle ja sivuuttivat Helsingin – ”Tämä on pullistelua ja voimannäyttö”, arvioi HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja

 10. 10

  Masennus näkyy aivoissa – tunteille tärkeä valkea aine on masentuneilla heikentynyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 2. 2

  Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 5. 5

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 6. 6

  Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

 7. 7

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 8. 8

  Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

 9. 9

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 10. 10

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 3. 3

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 11. Näytä lisää