Valikko

Terassikausi! Esittelyssä 7 persoonallista tai uutta terassia Helsingissä

Esittelyssä seitsemän persoonallista terassia Helsingissä. Selviää, missä on kiva siemailla mitäkin ja missä voi bailata myöhään. Paljonko maksavat olut ja limu?

1: Hernesaari: kesän bailu-uutuus

Toukokuinen perjantai-iltapäivä Helsingissä on lämmin kuin Espanjan elokuu. Palmut kahisevat, ja huomaamaton house pumppaa vienosti baariteltan suunnalta. Aurinko porottaa.

Mikä ihme tämä tämmöinen paikka on?

Ollaan Helsingin eteläisellä äärilaidalla Hernesaaren rannassa, keskellä saman­nimistä terassikeskittymää. Viime vuonna avattu ulkoilmayökerho- ja -ravintola­kompleksi on tänä kesänä paisunut kaksin­kertaiseksi.

Keskellä aluetta Elina Kaarela, 30, ja Camilla Hallamaa, 32, loikoilevat aurinko­tuoleissa. Kaksikko on kävellyt keskustasta syrjäiseen rantabaariin.

”Kävin täällä jo viime vuonna. Kun asuu keskustan lähellä, niin ei tämä kovin kaukana ole”, Kaarela sanoo.

Kumpikin arvostaa Hernesaaren rannan laajaa tarjontaa. Kahden suuren annis­kelualueen ympärillä on toistakymmentä ruokakojua Hanko Sushista Pizzariumiin, samppanja- ja viinibaarit, tilaussauna sekä uusi esiintymis­lava. Kesätorstaisin on luvassa keikkoja, mutta ensin jännitetään jääkiekon MM-kisoja isolta ruudulta. Koko paikka on kuin pysyvä festivaalialue.

”Helsingissä on niin huonosti hyviä terasseja, nyt kun Lasipalatsikin on remontissa”, Hallamaa pahoittelee.

Lasipalatsin ja Mbarin terassien sulkeminen on jättänyt aukon Hel­singin terassitarjontaan. Keskustan aurinkoisin ja suojaisin aurinkopiha on muuttunut uuden Amos Andersonin museon työmaaksi.

”Onhan paikkoja paljon, mutta monet niistä ovat pieniä ja varjoisia, ja ne menevät kiinni niin aikaisin”, Hallamaa sanoo.

Hän ja Kaarela toivovat Helsinkiin lisää tarjontaa, pop up -terasseja ja ulkoilma­ravintoloita, ja pidempiä aukioloaikoja.

Niin. Helsingissä terasseilla on kireät säännöt. Uusimmissa vuonna 2014 ilmestyneissä ohjeissa puututaan hyvinkin tarkkaan keskustan terassien kokoon ja ulkonäköön. Ei valkoisia kalusteita, ei mainosvarjoja. Aukioloaikojen pidentämistä kuitenkin pohditaan. Asutuksen lähellä terassit menevät toistaiseksi kiinni kello 22. Hernesaaren rannan terassit saavat esimerkiksi olla auki myöhempään.

Mutta yksi terasseja koskeva höllennys tuli nyt toukokuussa: Kantakaupungin kivi­jalkayrittäjät voivat pian vuokrata yritystensä edustalla sijaitsevia parkkipaikkoja ja muuttaa niitä esimerkiksi terasseiksi. Silloinkin tulee noudattaa kaupungin terassiohjeistusta.

Hernesaaren terassi törröttää Eiran edustalla kohti Suomenlahtea. Sijainnista on selkeää etua. Yhtä lailla kehittyvät Kala­satama ja Jätkäsaari ovat omistettu asumiselle, mutta Hernesaari on yhä puoliksi teollisuusaluetta. Kadun toiselta puolelta voi ostaa hitsaustarvikkeita ja korjauttaa autonsa. Saaren vastalaidalle rantautuvat kesällä Itämerta kiertävät risteilyalukset.

Yökerhomoguli Seppo ”Sedu” Koskisen rakennuttama terassikeidas ei ole apajilla yksin. Kivenheiton päässä Herne­saaren rannasta työmiehet rakentavat Antero Vartian ja Jasper Pääkkösen Löyly-saunaa. Yhteyteen tulee myös aurinkoterassi.

Hernesaaren rannalla on maine bile­terassina, mutta nyt iltapäivällä lankkuja kuluttaa monenkirjava kävijäjoukko lapsiperheistä myöhäistä lounasta etsiviin turisteihin ja hengaileviin teini-ikäisiin.

Auringon painuessa teollisuushallien taakse meno muuttuu yökerhomaisemmaksi, vihjaa baarimikko Ella Wehkalampi, 20, uudessa Telttabaarissa. Ruoka­kojut ovat auki iltakymmeneen tai sään ja menekin mukaan yhteenkin yöllä. Se on Helsingissä melko harvinaista.

”Onhan täällä hieno tunnelma, palmut ja kaikki. Vähän samanlaista henkeä kuin jossain Nizzan rantabulevardilla”, aurinko­tuolissa rentoutuva Kaarela vitsailee.

Toistaiseksi vierasvenesatamassa nököttää vain yksinäinen musta mus­kelivene. Se saa kesän mittaan varmasti seuraa.

Hernesaaren ranta (Hernesaarenranta 16). Avoinna sään ja tapahtumien mukaan, esimerkiksi klo 2:een. Esim. Telttabaarissa olut (0,4 l) 7,50 e ja siideri (0,4 l) 7,50 e. Limuja myyvät eri ruokakojut. hernesaarenranta.fi

2: Teurastamo: lisää kaikkea

Teurastamon kesäpiha Sörnäisissä on itäinen vaihtoehto Hernesaaren rannan viihdekompleksille. Jätti­screenien ja samppanjabaarin sijaan täällä on polkupyöräkorjaamo, graffiti­seinä ja kaupunkiviljelmiä.

Ravintoloiden reunustama sisäpiha on keväällä myllätty uuteen uskoon. Se on saanut uutta ruohopeitettä, riippukeinuja ja aurinkotuoleja, pingispöydän ja paljun. Käytössä on taas myös yhteinen grilli ja vuokrattava sauna.

Kellohallin, Paleman, B-Smokeryn ja Ho’s Foodin terassit ovat lähtökohtaisesti auki lounaalla ja tapahtumien aikaan. B-Side Barin terassi palvelee pidempään. Viimeistään kesäkuusta alkaen Kellohallin terassilla lämpenee uusi puulämmitteinen pizzauuni, ja terassi pysyy auki ilta­myöhään. Ravintola Paleman kylkeen aukeaa kesäviikonloppuisin biergarten.

Teurastamon kesän kymmenistä tapahtumista kiinnostavimpia ovat torstaisin järjestettävät tori-illat. Lähituotettua ruokaa ja tuoreita aineksia, dj-musiikkia ja muuta viihdettä on tarjolla kello neljästä eteenpäin.

Teurastamo (Työpajankatu 2). Kesäpiha auki joka päivä noin 4:ään saakka. Kellohallin terassi kesäkuusta alkaen ti–la 11–2 (säävaraus). Olut (0,33 l) 6 e, siideri (0,33 l) 7 e ja limu (0,33 l) 3 e. B-Side Barin terassi ti–to klo 15–24 ja pe–la 15–3. Olut (0,5 l) 6 e, siideri (0,33 l) 6 e ja limu (0,5 l) 3 e. Paleman biergarten kesäkuusta alkaen to–la klo 11–2 (säävaraus). teurastamo.com.

3: Freedom Bar: sateenkaarta ja aurinkoa

Pari vuotta sitten Olympiastadionin vanhan käymälän katolle avattu Freedom Bar on vakiinnuttanut asemansa bileterassina, joka kylpee auringossa aamusta iltaan. Tänäkin kesänä bileitä järjestetään joka viikonloppu.

Edesmenneen Mbarin terassin perään surevia lohduttanee tieto, että kesäiltoja Lasipalatsin aukiolla isännöinyt Kuningassoundi-kaksikko jatkaa työtä Freedomin perjantai-illoissa. Lauantaisin taas jorataan kesäkuusta lähtien kuulokkeet päässä silent discossa, ja Pride-viikon keskiviikkona 29. 6. nähdään harvinaiset ulkoilmavaahtobileet.

Homoterassina alun perin tunnettu Freedom on ravintoloitsijoiden mukaan yhä gay-ystävällinen, mutta muitakin kävijöitä riittää.

Freedomin omistava Happy Hour Restaurants pyörittää myös Storyvillen puistoterassia ja viime vuonna debytoinutta Erottajan aurinkoterassia.

Freedom Bar (Mäntymäki 2). Avoinna ma–to klo 16–2, pe–su 14–2 (säävarauksella). Olut (0,4 l) 6 e, siideri (0,4 l) 6,5 e ja limu (0,4 l) 3,50 e. freedombar.fi

4: Kruna: viiniä ja korttelitunnelmaa

Ravintola Krunan terassi Liisan­puistossa on oivallinen paikka tutustua Kruununhaan arvokiinteistöjen asukkeihin. Naapuruston vakio­kasvot ja Pohjoisrannasta eksyneet ohikulkijat täyttävät pöydät iltapäivisin.

Terassin myyntipiste on auki sään mukaan. Alkukesästä se avataan iltapäivällä kolmen, neljän aikaan. Iltaisin terassi menee kiinni, kun kylmä merituuli ajaa viimeisetkin asiakkaat suojaan sisätiloihin. Viimeistään se sulkeutuu kuitenkin kello kymmeneltä.

Puistikko saa vähänlaisesti ilta-aurinkoa, mutta lämmitellä voi huopien ja sähkölämmittimien suojissa.

Krunan keittiö ei palvele terassin asiakkaita, mutta terassin viinivalikoiman lisäksi koko ravintolan viinilista on käytettävissä.

Kruna (Liisankatu 2). Avoinna säävarauksella. A-olut (0,5 l) 7,30 e, siideri (0,33 l) 6,50 e ja limu (0,5 l) 3,90 e. Viinilasi alkaen 4,80 e. kruna.fi

5: Bryggeri: Urbaani biergarten

Viime vuosien pienpanimobuumi ei näy vielä juurikaan terassien olut­valikoimissa. Kiinnostavia erikoisuuksia löytyy helpommin panimobaarien listoilta.

Bryggerin panimoravintolan terassi on keskellä uneliasta Torikorttelia. Se tuo ripauksen saksalaista biergartenia stadilaiseen sisäpihaan. Neljältä sivulta kivi­seinien ympäröimä piha saa aurinkoa vain noin kello viiteen asti, mutta biokaasu­lämmittimet pitävät suojaisan tilan siedettävänä ilman lähitähden säteitäkin.

Ulkomyyntipisteestä saa viittä talon omaa olutta sekä Suomenlinnan panimon siideriä, ja käytössä on myös koko talon mittava pullo-olutvalikoima. Ruokaa voi tilata baarilistalta.

Hanatuotteissa puolikkaat ja pienemmätkin annokset saa samalla litrahinnalla.

Bryggeri (Sofiankatu 2). Avoinna ma–la klo 11.30–24, su 12–21. Olut (0,5 l) 8,50e, siideri (0,5 l) 10 e ja limu 3,50 e. bryggeri.fi

6: Birgitta: burgereita ja takkatulta

Kesä-Helsingin keskus on parin viime vuoden aikana siirtynyt selvästi kohti lounasta ja Hernesaarta. Herne­saaren rannan valtavan bileterassin ja Eiran välissä sijaitseva Birgitta nousi pari vuotta sitten kilpailemaan Kaivo­puiston perinteisten rantakahviloiden kanssa.

Suuri, suoraan merelle avautuva terassi on auringossa aamusta iltaan, ja keittiö palvelee kello kahdeksaan. Erikoisuutena ovat hiilillä grillatut hampurilaiset.

Terassi on altis merituulelle, ja lämmikkeeksi on tarjolla vilttejä. Lämpölamppuja ei näy, mutta sisällä viihtyisässä puu­rakennuksessa olevat kaksi takkaa syttyvät kylmimpinä iltoina.

Birgitta (Hernesaarenranta 2). Avoinna joka päivä klo 9–22. Olut (0,4 l) 6,50 e, siideri (0,33 l) 6 e ja limu (0,33 l) 3,50 e. birgittahernesaari.com

7: Meritalli: rento rantaklassikko

Töölössä ravintola Mestaritallin edustalta kohti Taivallahtea kurottava Meri­talli kehuu olevansa ”Helsingin merellisin terassi”. Ja miksipä ei: vuonna 1967 valmistunut kesäkahvila lepää osin meren päällä laiturilla.

Omassa rauhallisessa poukamassaan Toivo Kuulan puistossa lötköttävä Meritalli tuo vastapainoa Etelä-Helsingin bailuterasseille. Keskikesällä ilta-aurinko kurkkii vielä sulkemisaikaan, ja torstaisin lavalle kapuaa vaihtuva trubaduuri.

Viluisille löytyy huopia, ja läheinen Mestaritallin terassi on lämmitetty.

Meritalli (Merikannontie 2). Avoinna ke–pe klo 15–20, la 12–20 ja su 12–18, kesäkuusta lähtien joka päivä 10–20. Olut (0,4 l) 6,80 e, siideri (0,4 l) 8,10 e ja limu (0,33 l) 2,50 e. ravintolamaailma.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Helsinki
 • terassi
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 2. 2

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 3. 3

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 4. 4

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 5. 5

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 6. 6

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 7. 7

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 8. 8

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 9. 9

  Muuttumaton Helsinki: Selma Palmu on aito 50-luvun lyhyttavaraliike

 10. 10

  Fleminginkadulle aukeaa lokakuussa viinibaari, joka erikoistuu luomu- ja alkuviineihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 3. 3

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 7. 7

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 8. 8

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 9. 9

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 10. 10

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 3. 3

  Tappouhkauksia ja tahallisia kolarointeja – Autopaparazzi kertoo, millaista on autojen salakuvaajan arki

 4. 4

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 5. 5

  Supo: Terrori-iskujen uhka Suomessa on kohonnut, tiedustelutoiminta ”jatkunut aktiivisena ja aggressiivisena”

 6. 6

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 7. 7

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 8. 8

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 9. 9

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 10. 10

  Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 3. 3

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 4. 4

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 5. 5

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 6. 6

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 7. 7

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 8. 8

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 9. 9

  Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

 10. 10

  Trump ryhtyi romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tiistaina allekirjoitetun asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 6. 6

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 7. 7

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 8. 8

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 9. 9

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 10. 10

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 11. Näytä lisää