Valikko

Jaksoarvio: Game of Thronesin viides jakso paljasti rakastetun hahmon salaisuuden

Game of Thrones etenee, valtaistuinpeli kovenee. Erikoistoimittajamme Jussi Ahlroth arvioi sarjan uusimman jakson heti tuoreeltaan.

Aluksi uutisia: Viikon päästä tiistaina järjestämme Nytin Game of Thrones –illan! Tulkaa kaikki mukaan katsomaan uusi jakso isolta kankaalta, keskustelemaan ja spekuloimaan, sekä osallistumaan GoT-tietovisaan, jossa on upeat Game of Thrones- ja HBO-aiheiset palkinnot.

Tervetuloa mukaan myös cosplayaamaan. Paras Game of Thrones –aiheinen puku saa myös palkinnon.

Nytin Game of Thrones -ilta 31.5. klo 18-20 Painobaarissa, Sanomatalossa. Ikäraja K18. Facebook-tapahtuman löydät täältä.

Game of Thrones – pysy kartalla -sivulla voi näppärästi katsoa vaikka kännykällä sarjat viimeiset käänteet.

Varoitus, tämä kirjoitus sisältää juonipaljastuksia kaikesta, mitä tv-sarjassa on tähän asti tapahtunut.

Näissä jaksoarvioissa voit osallistua keskusteluun. Luen kaikki kommentit ja pyrin vastaamaan kaikkiin kysymyksiin.

Täältä pääset 6. kauden aiempien jaksojen arvioihin: jakso 1, jakso 2 , jakso 3 ja jakso 4.

Viides jakso. Sanotaan nyt ensin vaan, että huh huh.

Spoilerivaroitus, nyt aion käyttää huutomerkkejä.

Hodor!

Tämä oli todella tunteellinen jakso. Hodorin kohtalon ja hänen vammansa salaisuuden paljastuminen oli koskettavasti ja hätkähdyttävästi kerrottu.

Se oli koko sarjan tähän asti vaikuttavimpia kohtauksia, tragedia, jossa kaikkien rakastamasta Hodorista tuli Hodor. Kohtauksessa, jossa Hodor samalla kuoli.

Game of Thronesin jokaisen jakson nimi on eräänlainen sanaleikki, monitasoinen viittaus useisiin jakson tapahtumiin. Tämän jakson nimi oli The Door, eli Ovi. Katsellessani uusinta jaksoa ensimmäistä kertaa, mietin pariin otteeseen, että nyt on kyllä hyvin vertauskuvallinen nimi. Kunnes oli viimeisen kohtauksen aika ja jakson nimi valkeni kaikessa karmeudessaan.

Mitä tapahtui?

Hodor.

Eli kuten me sen sanoisimme – Hodor on kuollut.

Meille paljastui, että se mikä teki Hodorista Hodorin, vähä-älyisen, yhtä sanaa käyttävän vammaisen ihmisen, oli se, että Bran käytti yliluonnollisia kykyjään varomattomasti.

Tämä paljastus oli yksi koko sarjan dramaattisimpia ja traagisimpia. Sillä kaikkihan me rakastamme – tai siis rakastimme – Hodoria.

Tässä on toki kyse siitä, että olemme pitäneet Hodoria viattomana. Hodor, ”sweet giant”, kuten nyt jo edesmennyt Osha häntä kutsui, ei osallistunut millään tapaa valtaistuinpeliin, joka oli aivan liian mutkikas hänelle ymmärrettäväksi.

Sen suuren miehen maailma oli hyvin pieni. Siinä olivat hänelle läheiset ihmiset, joista hän välitti ehdottomasti, joita varten hän eli ja joiden vuoksi hän lopulta myös kuoli.

Ennen kuin spekuloidaan miksi ja miten näin tapahtui, en voi olla miettimättä George R. R. Martinia.

Kun hän viime tammikuussa harmitteli monisanaisesti sitä, että Tulen ja jään laulu -kirjasarjan seuraava osa Winds of Winter ei valmistunut ennen kuin tv-sarjan kuudes kausi ilmestyi, ei häntä harmittanut varmasti niinkään Jon Nietoksen vanhempien nimien mahdollinen paljastuminen. Niistä on puhuttu kohta kaksikymmentä vuotta. Jokainen kirjat tarkkaan lukenut ja niitä jonkin aikaa pohtinut fani on osannut tehdä johtopäätöksensä ja kuka tahansa Googlen käyttäjä on ne vastaukset löytänyt.

Mutta Hodorin kohtalosta ei kovin moni ole osannut arvata kirjojen perusteella yhtään mitään.

Veikkaisin sen olevan yksi niistä asioista, joiden paljastuminen tv-sarjassa ennen kirjoja ehkä pistää George R.R. Martinin pureskelemaan hattuaan New Mexicon työhuoneessaan yön pieninä tunteina. Pitää muistaa, että Hodor esiteltiin ensimmäisessä kirjassa jo vuonna 1996. George R. R. Martin on pitänyt lukijoitaan jännityksessä kaksikymmentä vuotta. Nyt se jännitys on pilattu.

Mutta, Martin sikseen. Me katsomme nyt tv-sarjaa ja on aika spekuloida.

Sitä, mitä Hodorille tapahtui, voi parhaiten kuvailla sanalla oikosulku. Bran oli siirtynyt mielessään näkyyn menneisyydestä, Kolmisilmäisen korpin kanssa. He olivat hetkessä, jossa he kävivät jo aiemmin, tämän kauden kolmannessa jaksossa. Se oli se kohtaus, josta Bran ei halunnut lähteä pois. Hän oli kotona Talvivaarassa, aikana, jolloin hänen isänsä oli nuori ja Starkit olivat onnellisia.

Oikosulku syntyi, kun samaan aikaan, Branin maatessa transsissa lumopuun alla, Valkeat kulkijat hyökkäsivät ja Bran siirtyi Hodorin mieleen. Tämä siis, kun hän oli edelleen näyssä menneisyydestä.

Syntyi silmukka. Bran oli menneisyydessä, näyssä. Tiedämme jo sen perusteella, mitä kolmannessa jaksossa tapahtui, että Bran pystyy vaikuttamaan paikalla oleviin ihmisiin menneessä ajassa. Muistattehan, kuinka Ned Stark kuuli Branin äänen, vaikka ei nähnyt häntä. Nykyisyydessä hän siirtyi Hodorin mieleen ja koska hän oli samaan aikaan menneisyydessä Hodorin lähellä, hän siirtyi myös menneisyydessä Hodorin mieleen. Hodorin, jonka nimi oli silloin Wylis.

Ja juuri silloin Hodor kuoli tulevaisuudessa. Silmukka tuhoutui oikosulussa.

Wylisin mieli hajosi.

Meera huusi nykyajassa Hodorille ohjetta ”Hold the door!” – pidä ovi kiinni. Menneessä nuori Wylis vain toisti sanoja, kunnes ne sulautuivat toisiinsa yhdeksi sanaksi ”hodor”.

Nerokas, hirvittävä, kaunis tarina.

Mitä tästä seuraa?

Spekuloidaan.

Bran oli tätä ennen uhmakas, voimiaan koetteleva teini, jota harmitti Kolmisilmäisen korpin määräykset ja säännöt siitä, mitä sai tehdä ja mitä ei.

Ei enää. Tämän jälkeen Bran tajuaa, miten valtava voima hänellä on ja ennen kaikkea, miten vaarallisia seuraukset voivat olla muille. Bran ei tule koskaan antamaan itselleen anteeksi sitä, mitä Hodorille tapahtui. Tämä tulee muuttamaan Branin koko maailmankatsomuksen.

Bran teki toisenkin virheen tässä jaksossa, ja siitä koko edellä mainittu tapahtumaketju alkoi. Bran näki Yön kuninkaan Kuolleiden armeijan edessä. Mutta Yön kuningas myös näki Branin ja kosketti häntä.

Kävi ilmi, että tämä koskettaminen jotenkin rikkoi sen maagisen suojauksen, joka lumopuun alla oli tuhansia vuosia vallinnut ja jonka turvin Kolmisilmäinen korppi oli toiminut.

Tässä kohti pitää spekuloida kysymyksellä, missä näky tapahtui.

Spekuloidaan.

Puu, jonka juurella Bran kohtasi Yön kuninkaan näytti hyvin samalta kuin se puu, jonka alla hän Korpin kanssa on ollut. Myös kohtaus, jossa Metsän lapset luovat Yön kuninkaan tappamalla ihmisen obsidiaaniterällä näyttäisi tapahtuvan samassa paikassa.

Olin ensin sitä mieltä, että vaikka puu näyttää samalta, kyse ei ole samasta paikasta, sillä Korpin puun ympärillä ei ollut vuoria, kun he luolalle ensi kertaa tulivat neljännen kauden lopussa. Näissä kahdessa näyssä oli vuoria. Mutta kun Yön kuningas joukkoineen hyökkäsi Korpin ja Branin kimppuun, puun ympärillä olikin vuoria. Näyttäisi siltä, että designia on muutettu ja kyse on samasta paikasta kaikissa näissä kolmessa tapauksessa. Se on tietysti vain loogista ja perusteltua.

Tämä on sydän, se missä kaikki alkaa ja loppuu.

Kun Yön kuningas näki Branin, näyttää siltä, että koko Kuolleiden armeija myös näki hänet. Kuin Yön kuningas tavallaan ohjaisi niitä mielellään.

Miten Metsän lapset tekivät Yön kuninkaan?

Spekuloidaan.

Se on salaisuus, joka liitty Metsän lasten taikavoimiin. En usko, että saamme tämän tarkempaa selitystä siitä, miten tämä mekanismi toimii. Uskon sen sijaan, että saamme vielä tietää, mikä tai kuka on se voima, joka tällaisen taikuuden tekee mahdolliseksi.

Vanhat jumalat ovat tarinan maailmassa todellisia. Niitä palvoivat Metsän lapset ja Ensimmäiset ihmiset, sekä heidän perillisensä, joita muun muassa Starkit ja monet muut Pohjoisen suvut ovat. Heidän pyhättöjään olivat ja ovat Pohjoisessa edelleen lumopuut.

Nyt me saimme tietää, mistä Valkeat kulkijat ovat tulleet. Metsän lapset loivat ne aseeksi ihmisiä vastaan. Tässä on kaunista myyttistä symmetriaa. Unohdus tekee historiasta legendan, ja legendasta myytin. Westerosin ihmiset ovat vain unohtaneet.

Valkeat kulkijat luotiin heistä ja heidän takiaan.

Tämä tuo Game of Thronesin isoon maailmankuvaan syvän ajatuksen tasapainosta. Näyttäisi siltä, että sarjan maailmassa konflikti syntyy vain, jotta tasapaino voisi palata. Valkeat kulkijat nousevat Pitkän yön tullessa, koska ihmiset ovat rikkoneet tasapainon.

Jos asioita katsotaan tasapainon näkökulmasta, hyvä ja paha menettävät merkityksensä. Tämän jakson jälkeen on hyvin vaikeaa enää sanoa, että Valkeat kulkijat olisivat yksiselitteisesti pahoja.

Ensimmäiset ihmiset tulivat, kaatoivat metsiä, hakkasivat maahan lumopuita, tappoivat Metsän lapsia. He puolustautuivat miten pystyivät.

Niin naiivilta kuin se kuulostaakin, Valkeat kulkijat suojelevat luontoa. Luonto ei tunne hyvää ja pahaa. Onko jäniksen syövä susi paha? Onko lehden kuivattava pakkanen paha? Ihmisten arvostelmat menettävät merkityksensä, kun kyse on luonnosta ja luonnossa on aina kyse kierrosta.

Mitä me tiedämme Westerosista? Mikä on se ensimmäinen asia, jonka HBO kertoo meille tämän tarinan maailmasta? Sen, että talvet kestävät vuosien ajan. Toisin sanoen, tässä maailmassa luonnon kierto on itsessään maaginen. Valkeat kulkijat eivät ole lopulta mitään muuta kuin luonnon kierron yksi muoto. Ihmiset, kulkijat, Metsän lapset, kaikki ovat vain vaiheita maailman pinnalla, ja jokaisella on aikansa tulla ja mennä. Mitä pahaa siinä on?

Palataan Bran Starkin näkyihin.

Spekuloidaan.

Missä ajassa Bran näki Yön kuninkaan?

Sanoisin, että hyvin lähellä tarinan nykyhetkeä. Mahdollisesti hieman tulevaisuudessa, ehkä jopa suoraan siinä hetkessä, jossa Yön kuningas sitten hyökkäsi lumopuun alle.

Branin kokemuksessa useat eri ajat näyttäisivät kietoutuvan toisiinsa juuri tällä paikalla. Oikosulku, ajan luhistuminen yhdeksi hetkeksi, joka levittyy tulevaisuuteen ja menneisyyteen.

Hodor ei ollut ainoa tämän oikosulun uhri. Branin hurjasusi Kesä on myös kuollut. Hurjasusilla ei nyt mene hyvin.

Mutta paljon suurempi merkitys on sillä, että Kolmisilmäinen Korppi on nyt kuollut.

Korppi teki selväksi, että Branin koulutus päättyi, mutta että se ei ollut vielä valmis. Bran on eräänlaisessa Luke Skywalker Imperiumin vastaiskussa -tilanteessa – oppilas lähtee kesken opetuksen, koska hän tuntee niin voimakasta yhteyttä niihin ihmisiin, joista välittää.

Miksi Kolmisilmäinen korppi sanoi Branille, että on tullut aika, että sinusta tulee minä? Juuri kun hän oli kaksi jaksoa aikaisemmin sanonut, että sinä et tule olemaan niin kuin minä, vaan sinä lähdet ulos täältä.

Muuttuiko Korpin suunnitelma?

Mitä tämä tarkoittaa? Miten ajassa matkustavan, ainakin potentiaalisesti kaikki ajat samaan aikaan näkevän henkilön maailmassa voi tapahtua yllätys ja suunnitelmanmuutos?

Näyttäisi siltä, että Branin toiminta oli jotain, mitä Korppi ei pystynyt näkemään.

Meera ja Bran ovat nyt kahdestaan. Kaikki muut heidän seurueestaan ovat kuolleet. Jakson päättyessä he lähtivät tarpomaan lumeen, kun Hodor piti ovea kiinni kuolemaansa asti. Kun Hodor kuolee, Bran ja Meera ovat pulassa.

Jonkun on tultava pelastamaan heidät. Se on ainoa vaihtoehto tarinassa nyt.

Kuka se voisi olla?

Moni näitä jaksoarvioita kommentoinut lukija on kysellyt Benjen Starkin perään. Itse en ole niin aktiivisesti häntä miettinyt. Mutta nyt, kun pitää miettiä, kuka Muurin takana voisi olla pelastamassa Branin ja Meeran, hänen nimensä tulee ensimmäisenä mieleen.

Benjen Stark on Ned Starkin veli, jonka tapasimme edellisen kerran sarjan ensimmäisellä kaudella. Hän oli ollut Yövartion mies jo pitkään sarjan alkaessa. Hän tuli käymään Talvivaarassa, kun kuninkaan saattue saapui sinne. Hän puhui Jonin kanssa Yövartiosta. Jon piti Benjeniä selkeästi eräänlaisena esikuvanaan.

Meera tappoi yhden Valkeista kulkijoista. Tämä onnistui koska hänellä oli lohikäärmelasia, eli obsidiaania, jonka Samwell Tarly hänelle antoi.

 

Varys ja Tyrion Lannister

Meereenissä Tyrion Lannister sanoi, että kaupunki tarvitsee johtajan, johon kansa voi luottaa.

Hän keskusteli asiasta Varysin kanssa ja pääsi heittämään Varysille takaisin kommentin, jonka Varys sanoi Tyrionille viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa - ”Who said anything about him?”

Vastaus on uusi henkilö sarjassa, Valon herran pääpapitar Kinvara.

Spekuloidaan.

Varys on nyt vaikean ristiriidan edessä. Tässä kohtauksessa hän oli epävarmempi kuin ehkä koskaan ja oikeasti peloissaan.

Kinvara tiesi, mitä Varysille tapahtui lapsena. Kuinka puoskarivelho manasi hengen paikalle, polttamalla silloin vasta pojan iässä olleen Varysin sukuelimet.

Tämän salaisuuden menneisyydestään Varys kertoi Tyrionille kolmannen kauden neljännessä jaksossa. Varys matkusti lapsena näyttelijöiden seurueessa, joka kiersi Vapaissa kaupungeissa. Jonkinlainen velho osti Varysin seurueen johtajalta. Velho huumasi Varysin – silloin vasta pienen pojan – ja leikkasi tämän sukupuolielimet pois. Velho heitti Varysin elimet tuleen uhriksi jollekin, ja Varys kuuli, kuinka joku vastasi.

Varys sanoi jo kauan sitten Tyrionille, että hän kuuli äänen puhuvan. Jotain enemmän kuin luonnollista todella tapahtui. Siitä asti hän on vihannut magiaa sen kaikissa muodoissaan. Siksi hän ei halunnut Stannisin nousevan Rautavaltaistuimelle, koska tämä seurasi Melisandrea, joka teki magiaa.

Nyt, kolme kautta myöhemmin, saimme kuulla yhden mahdollisen vastauksen. Kinvara kertoi tietävänsä tästä salaisuudesta, jonka tietääksemme Varys kertoi vain Tyrionille.

Spekuloidaan.

Miten Kinvara tiesi sen? Helpoin selitys on Valon herran kautta – jumalaltaan saaman taikavoiman kautta. Tai sitten joku Varysin pikkulintujen tapainen on kertonut Kinvaralle. Mutta en usko siihen. Uskon, että kyse on yliluonnollisista asioista.

Game of Thronesin maailmassa yliluonnollinen ja magia on todellista. Niihin usein liittyy uhraus.

Valon herra on jo aiemmin herättänyt Beric Dondarrionin kuusi kertaa kuolleista ja Jon Nietoksen kerran.

Ehkä hän puhui velholle liekeissä. Ehkä siitä alkoi Varysin koko elämää johtanut tie.

Samalla kun Varys käy läpi henkilökohtaista kriisiään, hän ei voi olla kiinnostumatta siitä, mitä Kinvara sanoi. Kinvara vihjasi tietävänsä, kuka silloin kauan sitten sille puoskarivelholle puhui.

Kun Varys kertoi aikoinaan tarinansa Tyrionille, oma ajatukseni oli, että kyseessä oli joku demonin tapainen henkiolento.

Mutta se, mitä Kinvara seuraavaksi sanoi, viittaisi siihen, että juuri Valon herra oli ohjannut Varysin kohtaloa lapsuudesta asti.

Hän sanoi, että kaikella mitä tapahtuu, on tarkoitus.

Tämä Kinvaran esittämä maailmankuva on tuttu newage-ajatus. Kaikella, mikä tapahtuu on tarkoitus, ei ole sattumia tai vahinkoja. Kaikella on syynsä. Saa nähdä, osoittautuuko tämä tv-sarjassa todella oikeaksi kuvaukseksi siitä, miten tämän fiktion maailma toimii.

Spekuloidaan vielä pidemmälle.

Varys kertoi Tyrionille viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa, että hän on liittolaisensa Illyo Mopatissin kanssa jo vuosia juoninut Targaryenin suvun palauttamista Westerosin hallitsijoiksi. Miksi? Varys sanoi syyksi sen, että se lopettaisi sotimisen. Tavallinen kansa voisi elää rauhassa, kun herrat eivät riitele.

En ole koskaan uskonut tähän selitykseen. Varys voi tietysti haluta rauhaa kansalle, mutta en ole koskaan uskonut, että se on hänen koko motivaationsa. Jotain enemmän on kyseessä. Varysilla on oltava joku henkilökohtainen panos tähän peliin. Hän ei voi olla vuosikymmeniä toiminut niin liukkaan tehokkaasti vain epämääräisen yleisen hyvän takia.

Tämä tässä voisi olla vastaus. Ajatellaan. Valon herra kosketti Varysia siinä hetkessä, joka Varysin omasta mielestä oli hänen elämänsä kironnut musta aukko, jota hän ei koskaan pysty täyttämään.

Vuosia myöhemmin hän sai kontaktiensa ja valtansa avulla laatikossa toimitettuna sen velhon, joka hänet leikkasi. Mutta mikään kosto tälle velholle ei riittäisi tyydyttämään Varysia. Miksi? Koska hän jatkaa. Jos hän kosti, hän teki sen, mutta hän edelleen pelaa. Miksi hän pelaa?

Tässä olisi uskottavin vastaus tähän asti. Valon herra, joka on jo tarinan maailmassa todistetusti toimiva ja todellinen voima, kosketti häntä ja asetti hänet tälle polulle, ilman että Varys sitä itse ymmärtää.

Riippumatta siitä, onko tämä totta vai ei, Varys on nyt valtavan ristiriidan edessä. Hän on tehnyt elämäntyönsä Targaryenien palauttamiseksi Rautavaltaistuimelle.

Nyt hän joutuu kohtaamaan sen tosiasian, että Daenerysia kannattavat myös verimagiaan uskovat Punaiset papittaret ja papit. Joita hän vihaa.

 

Daenerys Targaryen

Rakkaus sokaisee.

Jorah Mormont on aina rakastanut Daenerysia, vaikka hän aloitti uransa ilmiantajana, Varysin palveluksessa, Daenerysia vastaan. Hyvin pian hän muutti mielensä, koska hän ymmärsi, ettei kukaan olisi niin hyvä hallitsija kuin Daenerys. Ja koska hän rakastui kuningattareensa.

Daenerysin ja Jorah Mormontin välinen kohtaus oli romanttinen, kaunis ja ehkä hieman naiivi. Daenerys oli lähettänyt Jorahin jo kaksi kertaa luotaan, nyt hän oli valmis ottamaan tämän takaisin.

Ja vasta, kun harmaasuomun takia hän tiesi olevansa matkalla kohti ennenaikaista kuolemaa, Jorah tunnusti rakkautensa Daenerysille.

Ratkaisu, se että Daenerys käskee Jorahin etsimään parannuskeinoa, oli hyvin kirjoitettu. Kuka tietää, minne se tie Jorahin vie ja mitä hänelle tulee vastaan.

Rakkaus sokaisi, mutta ei Jorahia, vaan Daenerysin.

Hän sanoi, kyyneleet silmissään, etsi parannus ja tule takaisin – sillä tarvitsen sinut rinnalleni, kun otan Seitsemän kuningaskuntaa.

Se oli sokeutta, sillä nimenomaan sitä hänen ei pitäisi tehdä. Näin Daenerysia neuvoi taitava valtaistuinpelin pelaaja Tyrion Lannister viime kaudella. Tyrion sanoi, että Daenerysin auktoriteetti Westerosin ylhäisten sukujen silmissä ei voi kestää, jos hän pitää rinnallaan miestä, joka petti hänet.

Daenerys vastasi Jorahin rakkauteen ja kylvi tappionsa siemeniä. Ei se tarkoita, että hän häviää, mutta jos Jorah on hänen rinnallaan, kun aika koittaa, se tarkoittaa vaikeuksia.

 

Greyjoyt

Rautasaarilla pidettiin Kuninkaankäräjät, joka näyttäisi olevan hienompi nimi huutoäänestykselle. Ja sen voitti Euron Greyjoy, veljensä Balon Greyjoyn murhaaja.

Me näimme siirron valtaistuinpelissä, joka oli suoraan kohti pelin loppua. Euron Greyjoy ilmoitti, että hän on Rautasaarten kuningas, hän rakennuttaa tuhat laivaa ja seilaa ne Essosiin, hakee sieltä Daenerys Targaryenin vaimokseen ja tämän kanssa valtaa Westerosin.

Spekuloidaan.

Tämä ei ole mitenkään vielä selvä peli. Samaan aikaan Yara ja Theon Greyjoy veivät Rautasaarten parhaat laivat ja lähtivät merille. Mihin he menevät? Voisivatko hekin olla matkalla itään? Onko edessä Greyjoyn perillisten kilpajuoksu itään Daenerys Targaryenin luo?

Joka tapauksessa nyt saimme vastauksen kysymykseen, miten Daenerys pääsee Westerosiin, kun Meereenin satamassa kaikki laivat poltettiin. Joku Greyjoyn suvusta tuo hänelle laivaston.

Tämä herättää myös hyvin olennaisen kysymyksen.

Spekuloidaan.

Kun loppupelin aika koittaa, kuka on hyvä ja kuka on paha?

Mitä hyvä ja paha oikeastaan tarkoittavat? Tällaisessa sarjassa ne kai tarkoittavat ennen kaikkea sitä, kumman puolella me katsojat olemme.

Daenerysin puolella olemme varmaan kaikki olleet alusta asti. Mutta kun Euron sanoi lähtevänsä murhaamaan veljentyttärensä ja veljenpoikansa Yaran ja Theonin, taisimme kaikki olla jälkimmäisten puolellla.

Mitä jos Daenerys ja Euron avioituvat?

Kaikki muuttuu monimutkaisemmaksi, musta ja valkoinen sekoittuvat harmaaksi. Sellaiseksi kuin asiat oikeassa elämässä yleensä ovat.

Oli erinomaisen hienoa nähdä, kuinka Euron Greyjoylle tehtiin kunnollinen rautasaarelaisten kaste. Näimme toisen kauden kolmannessa jaksossa kuinka Theon kastettiin, mutta se oli leikkiversio siitä oikeasta kasteesta. Rautasaarten oikea kaste Hukkuneelle jumalalle tapahtuu niin, että kastettava oikeasti konkreettisesti hukutetaan, eli hän vetää keuhkonsa täyteen merivettä. Sitten hänet vedetään rannalle ja odotetaan, yskiikö hän vedet ulos. Jos yskii, kaste on onnistunut, jos ei, Hukkunut jumala vaati yhden omakseen.

Tässä on yksi merkitystaso lisää rautasaarelaisten uskontunnustukselle ”Se, joka on kuollut, ei voi koskaan kuolla”. He ovat kaikki kuolleet kerran, tässä kasteessa.

Se on myös suora viittaus H.P. Lovecraftin teoksiin ja hänen kuuluisaan lauseeseen ”Se kuollut ei oo, mi voi iäti maata, aikojen myötä voi kuolokin laata”, kuten dosentti S. Albert Kivinen kuuluisat sanat aikoinaan suomensi.

Rautasaarelaiset ovat käytännössä Cthulhua palvovia viikinkejä. Mikäs sen hienompaa.

 

Arya Stark

Aryan jakso Braavosissa oli monella tavalla merkittävä.

Ensinnäkin, saimme kuulla mistä Kasvottomat ovat peräisin. Ensimmäinen Kasvoton oli orja Valyrian vapaavaltiossa. Se oli nimeltään vapaavaltio, mutta se perustui orjuudelle.

Jaqen H’ghar kertoi Aryalle, että Monikasvoinen jumala vain valitsi ensimmäisen Kasvottoman ja hänestä kaikki alkoi. Kun Arya kysyi, kuka hän oli, vastaus oli tietysti – ei kukaan.

Arya näyttäisi olevan ensimmäinen ylhäistä syntyperää oleva Kasvoton. No, eihän sillä pitäisi olla väliä, koska identiteetti, mikä tahansa, täytyy hävittää ennen kuin voi olla Ei kukaan.

Arya sai tehtävän, joka on Jaqenin mukaan hänen viimeinen mahdollisuutensa. Joko Arya onnistuu, tai hän päätyy kuolleiksi kasvoiksi muiden joukkoon. Kohde on näyttelijä.

Spekuloidaan.

Näyttelijät ovat ammatikseen ei ketään, kasvottomia, jotka esittävät jotain muuta. Aryan pitää nyt tappaa näyttelijä, eli se joka on naamioiden takana. Symboliikka on selvää. Tämä on se viimeinen kysymys, johon Aryan pitää vastata.

Kun Aryan pitää tappaa näyttelijä, joka on vain tyhjä taulu, jolle uudet persoonat aina maalataan uutta esitystä varten, hän murhaa samalla viimeisen jäänteen identiteetistään. Sen, joka on koukku, joka pitää piirteitä yhdessä. Kun se poistetaan, jäljellä on vain – ei-mitään.

Näyttelijän valikoitumisessa kohteeksi on vielä toinenkin taso. Meneillään oli näytelmä, joka kertoi tapahtumista Westerosissa. Näytelmä näytelmässä – vanhan shakespearelainen keino. Näytelmä oli myös kirjoitettu hieman Shakespearelta kuulostavaan tyyliin, mukanaan kaikki rahvaanomaisuus.

Kun Arya katsoo näytelmää, menneet tapahtumat tulevat hänen mieleensä ja hän taas kerran kokee haasteen siitä, onko hän todella ei kukaan vai sittenkin Arya Stark.

Tiesikö Jaqen H’ghar tämän? Vai tiesikö ehkä Monikasvoinen jumala tämän ja päätti koetella Aryaa? Oli miten oli, Aryaa koetellaan.

Näytelmän versiossa tapahtumista Aryan isä Ned Stark oli tietämätön hölmö ja Tyrion Lannister oli paha juonittelija.

Meitä katsojia näytelmä muistutti myös yhdestä tärkeästä seikasta. Tyrion Lannister ja Sansa Stark vihittiin avioliittoon. Toki, myöhemmin on todettu, että koska liittoa ei lihallisesti toteutettu, sitä ei voi pitää sitovana. Silti, he ovat ainakin jossain mielessä, aviossa. Joku voi ottaa tämän esiin kyseenalaistaakseen Sansan avioliiton Ramsay Boltonin kanssa.

Kaiken tämän muistuminen mieleen näytelmän kautta saattaa myös vahvistaa Aryan halua palata Westerosiin, tappaakseen ne, joiden nimi hänen listallaan on.

Eikä tietenkään ollut sattumaa, että Aryan pitää tappaa juuri se näyttelijä, joka esitti Cersei Lannisteria.

 

Sansa Stark

Pitkään Petyr Baelish on hallinnut Sansa Starkia. Baelish on ohjannut häntä ja käyttänyt häntä pelinappulana valtaistuinpelissä. Nyt Sansa näytti, kerralla ja suoraan, että hänellä on valta yli Baelishin ja ilmoitti jättävänsä tämän.

Spekuloidaan.

Mistä Sansan vallantunto tulee? Brienne auttaa paljon. Kukaan ei voita häntä lähitaistelussa. Mutta valta tulee myös ymmärryksestä siitä, mikä hänen poliittinen merkityksensä on.

Silti, oli mielestäni yllättävää, kun hän ilmoitti että häntä ei enää kiinnostanut Petyr Baelishin apu tai tuki.

Baelish oli mobilisoinut yhden suurimmista ja tehokkaimmista armeijoista Westerosin pohjoisemmalla puolella – Laakson ritarit.

Edellisen jakson jälkeen näytti siltä, että Jonin puolella on merkittävä sotilaallinen voima. Laakson ritarit ovat kuuluisia taistelijoita. Petyr Baelish juoni ovelasti lordi Roycen johtamaan heidät sotaan Boltoneita vastaan.

Tässä jaksossa Sansa ilmoitti Baelishille, että pidä ritarisi, me emme veljeni kanssa heitä tarvitse.

Spekuloidaan.

Sansa saattoi tehdä nyt isoimman virheensä tähän asti. Ironisesti, hän teki sen koska hän käyttäytyi kuin Stark. Stark, nimikin sen sanoo, ovat vahvoja ja periksiantamattomia. Mutta mihin se on johtanut? Ned mestattiin, Robb ja Catelyn murhattiin, kaikki siksi että he eivät antaneet periksi.

Tiesikö Baelish, mihin hän Sansan laittoi? Tiesikö hän, millainen hirviö Ramsay on?

Sansa sanoi Baelishille avainlauseen: ”Vapautit minut hirviöiden käsistä, jotka murhasivat perheeni ja annoit minut toisille hirviöille, jotka murhasivat perheeni. ”

Spekuloidaan.

Ensimmäiset hirviöt, joiden käsistä Baelish Sansan vapautti, olivat Lannisterit. Baelish järjesti Sansan salakuljettamisen ulos Kuninkaansatamasta sen jälkeen, kun Baelish oli juoninut Lady Olenna Tyrellin kanssa kuningas Joffrey Baratheonin murhan tämä häissä.

Toiset hirviöt olivat tietysti Boltonit.

Sanoisin, että jos Baelish olisi tiennyt Ramsayn sadismin synkän syvyyden, hän ei olisi antanut Sansaa Boltoneille.

Sansa, joka vähintäänkin on Baelishille fetissinomainen korvike hänen menettämälleen rakkaudelle, Sansan äidille Catelyn Starkille ja ehkä jopa jonkinlaisten todellisten rakkauden tunteiden kohde, on jotain mitä Baelish haluaa suojella.

Siinä suojeluhalussa on jotain niljakasta ja epäilyttävää, mutta Baelishin maailmassa se on ilmaus jostain puhtaasta ja ylevästä.

Se on jopa liian ylevää ollakseen todellinen. Baelishille Sansa ei ole todellinen nainen, vaan idoli, fetissi, palvonnan kohde.

Ja todettakoon vielä lopuksi: valitettavasti Brienne ei näytä olevan kiinnostunut Tormundista.

Se olisi ollut hauska juoni.

Tervetuloa viikon päästä Nytin Game of Thrones -iltaan!

Game of Thrones katsottavissa HBO Nordicilla ja C Morella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Game of Thrones
 • keskustelu
 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Tinder paljastaa, ovatko Facebook-kaverisi deittisovelluksessa – käyttäjät tyrmistyivät

 6. 6

  Näin lapset traumatisoinut Alfred J. Kwak -sarja näytti, miten perheen kuolemasta selviää – ja 11 muuta kipeää totuutta maailmasta

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Kahdeksan paikkaa Helsingissä, jotka ovat aivan kuin Amerikassa

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Ei vanhoja kuvia, ei paidattomia saliselfieitä: Tämä nainen korjaa työkseen miesten kehnoja Tinder-profiileja ja jakaa nyt vinkkinsä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Video irlantilaisista maistelemassa suomalaisia ruokia trendaa netissä, karjalanpiirakoiden ulkomuoto kuohuttaa: ”Tuon piirakan tekijän ei kannattaisi tulla Suomeen ikinä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 2. 2

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 3. 3

  Sirkka Lekman on leikannut Linnanmäellä tuhansia siluetteja, mutta tänä kesänä vuosikymmenten työ päättyy – ”En halua, että minua pitää höpsähtäneenä talutella kulisseihin’

 4. 4

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 5. 5

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 6. 6

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 7. 7

  Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

 8. 8

  Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

 9. 9

  Vladimir Putin on kokenut koiraihminen, mutta aina hän ei käyttäydy vastuullisen koiranomistajan lailla – Putinin Konni päätyi luontonsa vastaisesti pelottelutehtäviin

 10. 10

  Yhdysvaltain uusi rauhanneuvottelija syytti Venäjää taisteluista Itä-Ukrainassa – Haluaisi Trumpin tarjoavan Ukrainan käyttöön tappavia aseita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 3. 3

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 4. 4

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 5. 5

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 6. 6

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 7. 7

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 8. 8

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 9. 9

  Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

 10. 10

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää