Valikko

7 kiinnostavinta kesäteatteriesitystä, jotka pitää kokea tänä kesänä

Suomi on kesäteatterimaa. Teatterikriitikko valitsi seitsemän kiinnostavinta esitystä Helsingistä ja lähiseudulta.

Suomen suvessa on maagista mennä kesäteatteriin! Teatterikriitikko valitsi seitsemän kiinnostavinta esitystä Helsingistä ja lähiseudulta.

1. Jäniksen vuosi: paluu luontoon

Kenelle: Downshiftaajalle

Aurinko korventaa pupunkorvissa heiluvia näyttelijöitä toukokuisena maanantaina Krapin kesäteatterissa. Keskellä Tuusulan vehreää kulttuurimaisemaa on käynnissä harjoitukset esitykseen Jäniksen vuosi, joka saa ensi-iltansa kesäkuun 3. päivä. Esityksen pohjalla on tietenkin Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi -romaani.

Pääosan esittäjä Juha Veijonen pyyhkii hikeä otsalta. Hän on ehtinyt kehittää kuluneiden teatteriharjoitusten aikana jo rapsakan rusketuksen.

Veijonen esittää ”asiakasrajapintojen tarpeisiin ratkaisuja kehittävää” Vatasta, elon oravanpyörään ja jatkuviin yt-neuvotteluihin väsähtänyttä datanomia. Vatanen yrittää viilentää ylikuumenevia hermojaan katsomalla television luonto-ohjelmia. Mutta mangustien elämän tarkkailu ei auta alakuloon. Vatanen janoaa vapautta. Hän tempaisee työpaikan muutoskonsulttia turpaan, tarttuu kännissä auton rattiin ja törmää metsätiellä jänikseen.

Tästä alkaa kesän 2016 kesäteatterikausi ja yksi Paasilinnan rakastetuimmista tarinoista miehen ja jäniksen ystävyydestä sekä perisuomalaisesta vapaudenkaihosta.

Milko Lehdon ohjaama esitys perustuu Ryhmäteatterissa vuonna 2013 nähtyyn, Esa Leskisen, Sami Keski-Vähälän ja Kristian Smedsin ansiokkaasti dramatisoimaan tulkintaan Paasilinnan romaanista. Kesäteatteriversio on Ryhmäteatterin esityksestä ulkonäyttämön tarpeisiin kevennetty tulkinta. Mutta on esityksessä vakavakin sanoma, se tutkii ihmisen kadonnutta luontosuhdetta ja suomalaisten ylimainostettua ”luonnonläheisyyttä”.

Krapissa luonto tulee luontevasti osaksi esitystä. Lavan takaseinästä avautuu näkymä metsään, rauhaan, jossa Vatasta eivät piinaa pomo tai nalkuttava vaimo.

”Vatasen kaltaisia onnettomia konttorirottia on Suomessa varmasti kaksi miljoonaa. Toivoisin monelle Vatasen kaltaista rohkeutta repäistä itsensä irti epätyydyttävästä oravanpyörästä”, Juha Veijonen pohtii harjoitusten tauolla.

Katsomo: Katettu.

Väliaikatarjoilu: Ravintola Mankelin kesäterassilta voi tilata etukäteen väliajan piknikkikassin, joka sisältää valinnaisia juomia, mm. limuja, kuohuviiniä, olutta tai kahvia. Purtavaksi tarjolla on sämpylää ja torttua.

Erikoista: Esityksen jänis (roolissa Elina Varjomäki) on mieltynyt karaoken laulamiseen ja siideriin.

Jäniksen vuosi Krapin kesäteatterissa (Rantatie 2, Tuusula) alkaen 3.6. (ensi-ilta). Esityksiä 14.8. asti. Kesto n. 2 t 10 min, väliaika. Ikäsuositus 12 vuotta. Liput 20–30 e. kut.fi/kesateatteri

2. Saapasjalkakissa funkyna

Kenelle: Pienelle

Puotilaan on vakiintunut viime vuosina suosittu lastennäytelmiin erikoistunut kesäteatteri. Mikko ja Karo Laurosen perustaman Puotilan kesäteatterin esitykset osallistavat lapsikatsojia esimerkiksi huudatusten muodossa. Musiikki on esityksissä tärkeässä osassa, niin nytkin, kun Saapasjalkakissaa säestävät funkya ja jatsahtavaa saundia sisältävät sävelet, kuten James Brownin musiikki.

Katsomo: Uusi, keväällä rakennettu sata henkilöä vetävä katettu katsomo.

Väliaikatarjoilut: Ei väliaikaa, mutta ruokaa ja juomaa saa Puotilan kartanosta.

Erikoista: Näyttelijät lämmittelevät yleisön aina ennen esityksen alkua, muun muassa opettamalla lapsille esityksen aikana tarvittavia huutoja.

Saapasjalkakissa Puotilan kesäteatterissa (Puotilantie 7) alkaen 12.6. (ensi-ilta). Esityksiä 7.8. asti. Kesto 40 min, ikäsuositus 3 vuodesta ylöspäin. Liput 12 e. puotilankesateatteri.fi

3. Remote Helsinki kuljettaa Helsingin kaduilla

Kenelle: Kokeilunhaluisille

Saksalaisen nykyteatteriryhmä Rimini Protokollin esitys on ohjattu kaupunkikierros, joka pistää pohtimaan suhdettamme tietotekniikkaan: miten se ohjaa meitä ja kuinka paljon valtaa olemme valmiita sille antamaan?

Hietaniemen hautausmaalta alkavassa esityksessä 50 osallistujan joukko kiertää sadan minuutin ajan Helsinkiä. Osallistujilla on oppaanaan vain kuulokkeet ja niistä kuuluva tietokoneääni, joka tietää milloin on turvallista ylittää katu. Ääni saattaa myös kehottaa tekemään erilaisia yksinkertaisia asioita.

Esitys on toteutettu useissa kaupungeissa, mm. Berliinissä, New Yorkissa ja Milanossa. Kierroksia järjestetään sekä suomen-, englannin- että ruotsinkielisenä.

Katsomo: Esitys tapahtuu ympäri kaupunkia.

Väliaikatarjoilut: Ei väliaikaa.

Erikoista: Esityksessä ei ole lainkaan näyttelijöitä, vaan oppaana toimii korvakuulokkeista kuultava tietokoneääni.

Remote Helsinki -esitys alkaa Hietaniemen hautausmaalta (Mechelininkatu 2E) alkaen 14.6. (ensi-ilta). Esityksiä 17.6. asti. Kesto 1 t 40 min, ikäsuositus 10 vuodesta ylöspäin. Liput 20–32,50 e. korjaamo.fi

4. Kesäyön uni juhlistaa Shakespearen juhlavuotta

Kenelle: Romanttiselle

Rakkaus on sottaista puuhaa, sen tietää Kesäyön unen ilkikurinen haltiahahmo Puck (roolissa Sari Mällinen). ”Sekaisin on miehet naiset hulluja nuo kuolevaiset”, toteaa lemmenrohdoilla rakastavaisten päät sekoittava Puck.

Suuren bardin kuolemasta on tänä keväänä kulunut 400 vuotta. Ryhmäteatteri kunnioittaa juhlavuotta Shakespearen sadunomaisella komedialla, jossa rakkaudesta sekaisin menneet pariskunnat törmäilevät Ateenaa ympäröivässä metsässä.

Edellisvuosina Suomenlinnan kesän esitykset on ohjannut Juha Kukkonen, nyt ohjauksesta vastaa pitkän tauon jälkeen Ryhmäteatterin johtaja Esa Leskinen.

Luvassa on Leskisen mukaan Shakespearelle uskollinen tulkinta, vaikka komedian nuorista rakastavaisista Lysanderin ja Helenan roolien sukupuolet on muutettu niin, että ateenalaisnuorukaista Lysanderia esittää Noora Dadu ja Helenaa Pyry Äikää.

Katsomo: Katettu. Lämmikkeeksi on vilttejä.

Erikoista: Maisemaa vaihtavaan lavasteeseen on käytetty 2 000 kiloa rautaa.

Väliaikatarjoilut: Kahvio-baarissa a-oikeudet. Pikkusuolaisten ja pullan lisäksi grillipiste.

Kesäyön uni Suomenlinnan kesäteatterissa (Hyvän Omantunnon linnake) alkaen 18.6. (ensi-ilta). Esityksiä 31.8. asti. Kesto avoin, ikäsuositus 12 vuotta. Liput 20–36 e. ryhmateatteri.fi

5. ”Taide” pohtii taidetta ja ystävyyttä

Kenelle: Jääräpäälle

Voiko makuasioista syttyä niin kiivasta mielipiteiden vaihtoa, että ystävyys kärsii? Totisesti voi.

Teatteri Helsinki on viihdyttänyt Tervasaaren amfiteatterissa jo 11 kesää perinteisesti hieman varttuneemmasta katsojakunnasta koostuvaa yleisöä muun muassa Molièren klassikkokomedioiden kevyillä tulkinnoilla.

Nyt teatteri tuo ensi-iltaan totutusta linjasta poiketen modernimpaa materiaalia, ranskalaisen Yasmina Rezan suositun komedian ”Taide” (1994).

Se kertoo kolmesta miehestä (rooleissa Sami Lanki, Petteri Pennilä ja Timo Mann), joiden ystävyys joutuu koetukselle yhden hankittua kaikkia tulkintoja pakenevan taideteoksen: taulun, jossa on valkoisia viivoja valkoisella pohjalla.

Katsomo: Kivisen amfiteatterin katsomo ei ole katettu. Teatterilta saa vilttejä ja istuinalusia, sadeviittoja myydään kahviossa.

Väliaikatarjoilut: Leivoskahvit, jäätelöä, virvoitusjuomia, grillimakkaraa. Myös gluteenitonta.

Erikoista: Kiistaa herättävää taideteosta ei nähdä lainkaan esityksen aikana, vaan siihen vain viitataan keskusteluissa.

”Taide” – komedia ystävyydestä Tervasaaren amfiteatterissa (Tervasaarenkannas) alkaen 30.6. (ensi-ilta). Esityksiä 27.8. asti. Kesto noin 2 t väliaikoineen. Liput 19–24 e. teatterihelsinki.fi

6. Rosvo-Roope on tangokuningas

Kenelle: Perinteiselle

”Jos täytätte mun lasini, niin tahdon kertoa, surullisen tarinan, jol’ ei ole vertoa...”

Kesäteatteri palaa Töölöön 30 vuoden tauon jälkeen, kun uusi Taivallahden kesäteatteri tekee debyyttinsä laulunäytelmällä.

Rakkauden tuskissa räytyvän ja meriä seilaavan Rosvo-Roopen (roolissa Tommi Soidinmäki, tangokuningas vuosimallia 2004) tarinan tulkitsee liveorkesteri sekä 25-henkinen harrastajista ja ammattilaisista koostuva esiintyjäkaarti.

Luvassa on romantiikkaa, pöyhkeitä vannehameita ja miekkailukohtauksia.

Katsomo: Katettu, vetää 300 henkeä.

Väliaikatarjoilut: Pikkusuolaista ja makeaa, siideriä, olutta ja limuja.

Erikoista: Hietalahden uimarannan päädyssä sijaitsevasta katsomosta on näköala merelle.

Rosvo-Roope Taivallahden kesäteatterissa (Taivallahti, Eteläinen Hesperiankatu) alkaen 5.7. (ensi-ilta). Esityksiä 11.9. asti. Kesto 2,5 t väliaikoineen. Ikäsuositus 7 vuotta. Liput 30–34 e. taivallahdenkesateatteri.com

7. Lapualaisooppera 2016 käsittelee yhteiskunnallista liikehdintää

Kenelle: Yhteiskunnallisesti valppaalle

Onnea 90-vuotias ylioppilasteatteri! Merkkivuoden kunniaksi alun perin Helsingin ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlanäytelmäksi kirjoitettu legendaarinen musiikkinäytelmä tekee uuden tulemisen. Tällä kertaa sen ohjaa Mustikkamaan kesäteatteriin Ylioppilasteatterin Sirpa Riuttala.

Lapualaisooppera 2016 on poliittinen musiikkinäytelmä, joka pohtii keitä ovat tämän päivän punaiset ja valkoiset. Esitys noudattaa alkuperäisteoksen dramaturgiaa, mutta käsittelee tämän ajan ilmiöitä: äärioikeiston nousua, pelon lietsomista ja sananvapauden kriisiä. Erkki Tuomiojaa ja Jussi Halla-ahoa lainataan.

Katsomo: Katettu ja esteetön, viluisille vilttejä.

Väliaikatarjoilut: Pullaa, makkaraa, kahvia ja limsaa.

Erikoista: Mustikkamaan lavalle Kaj Chydeniuksen säveltämiä lauluja kipuaa tulkitsemaan Ylioppilasteatterin kolmikymmenhenkinen kuoro ja bändi.

Lapualaisooppera 2016 Mustikkamaan kesäteatterissa (Mustikkamaankuja 1) alkaen 9.7. (ensi-ilta). Esityksiä 20.8. asti. Kesto noin 2 t 10 min väliaikoineen. Ikäsuositus 10 vuotta. Liput 10–15 e. ylioppilasteatteri.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • kesäteatteri
 • Helsinki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

 2. 2

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 3. 3

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 4. 4

  22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Harry Potter syntyi 20 vuotta sitten eikä suostu kuolemaan – Helsingissä pidetään nyt Harry Potter -piknikmiitti

 7. 7

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 8. 8

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 9. 9

  Erittäin hyvin sanottu! Soinin mukaan loikkaamishuhut olivat ”ruton lailla leviäviä valheita”, Terho ja Elo lupasivat puolueen menevän ”yhdessä ja yhtenäisenä eteenpäin”

 10. 10

  Kännykän ”luomuehkäisysovellus” hyväksyttiin viralliseksi ehkäisykeinoksi Euroopassa ja Suomessa – Tätä se oikeasti tarkoittaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 2. 2

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

 3. 3

  Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

 4. 4

  Harry Potter syntyi 20 vuotta sitten eikä suostu kuolemaan – Helsingissä pidetään nyt Harry Potter -piknikmiitti

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Hobitti-leffat olivat kaameita ja nyt Peter Jackson kertoo, miksi

 7. 7

  22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

 8. 8

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 9. 9

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 10. 10

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 3. 3

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 4. 4

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 5. 5

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 6. 6

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 7. 7

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 8. 8

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

 9. 9

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 10. 10

  Kesän jättikonserteissa korostuu tukeva makkaraperunarock – Suurimmille kiertueille Suomi ei ole tarpeeksi kiinnostava

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

 2. 2

  Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

 3. 3

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 4. 4

  Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

 5. 5

  Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

 6. 6

  Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

 7. 7

  Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

 8. 8

  Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

 9. 9

  Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

 10. 10

  Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 2. 2

  Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

 3. 3

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

 4. 4

  ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

 5. 5

  Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

 6. 6

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 7. 7

  Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

 8. 8

  Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

 9. 9

  Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

 10. 10

  Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 2. 2

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 5. 5

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 6. 6

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 7. 7

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 8. 8

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 9. 9

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 10. 10

  Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

 11. Näytä lisää