Valikko

7 kiinnostavinta kesäteatteriesitystä, jotka pitää kokea tänä kesänä

Suomi on kesäteatterimaa. Teatterikriitikko valitsi seitsemän kiinnostavinta esitystä Helsingistä ja lähiseudulta.

Suomen suvessa on maagista mennä kesäteatteriin! Teatterikriitikko valitsi seitsemän kiinnostavinta esitystä Helsingistä ja lähiseudulta.

1. Jäniksen vuosi: paluu luontoon

Kenelle: Downshiftaajalle

Aurinko korventaa pupunkorvissa heiluvia näyttelijöitä toukokuisena maanantaina Krapin kesäteatterissa. Keskellä Tuusulan vehreää kulttuurimaisemaa on käynnissä harjoitukset esitykseen Jäniksen vuosi, joka saa ensi-iltansa kesäkuun 3. päivä. Esityksen pohjalla on tietenkin Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi -romaani.

Pääosan esittäjä Juha Veijonen pyyhkii hikeä otsalta. Hän on ehtinyt kehittää kuluneiden teatteriharjoitusten aikana jo rapsakan rusketuksen.

Veijonen esittää ”asiakasrajapintojen tarpeisiin ratkaisuja kehittävää” Vatasta, elon oravanpyörään ja jatkuviin yt-neuvotteluihin väsähtänyttä datanomia. Vatanen yrittää viilentää ylikuumenevia hermojaan katsomalla television luonto-ohjelmia. Mutta mangustien elämän tarkkailu ei auta alakuloon. Vatanen janoaa vapautta. Hän tempaisee työpaikan muutoskonsulttia turpaan, tarttuu kännissä auton rattiin ja törmää metsätiellä jänikseen.

Tästä alkaa kesän 2016 kesäteatterikausi ja yksi Paasilinnan rakastetuimmista tarinoista miehen ja jäniksen ystävyydestä sekä perisuomalaisesta vapaudenkaihosta.

Milko Lehdon ohjaama esitys perustuu Ryhmäteatterissa vuonna 2013 nähtyyn, Esa Leskisen, Sami Keski-Vähälän ja Kristian Smedsin ansiokkaasti dramatisoimaan tulkintaan Paasilinnan romaanista. Kesäteatteriversio on Ryhmäteatterin esityksestä ulkonäyttämön tarpeisiin kevennetty tulkinta. Mutta on esityksessä vakavakin sanoma, se tutkii ihmisen kadonnutta luontosuhdetta ja suomalaisten ylimainostettua ”luonnonläheisyyttä”.

Krapissa luonto tulee luontevasti osaksi esitystä. Lavan takaseinästä avautuu näkymä metsään, rauhaan, jossa Vatasta eivät piinaa pomo tai nalkuttava vaimo.

”Vatasen kaltaisia onnettomia konttorirottia on Suomessa varmasti kaksi miljoonaa. Toivoisin monelle Vatasen kaltaista rohkeutta repäistä itsensä irti epätyydyttävästä oravanpyörästä”, Juha Veijonen pohtii harjoitusten tauolla.

Katsomo: Katettu.

Väliaikatarjoilu: Ravintola Mankelin kesäterassilta voi tilata etukäteen väliajan piknikkikassin, joka sisältää valinnaisia juomia, mm. limuja, kuohuviiniä, olutta tai kahvia. Purtavaksi tarjolla on sämpylää ja torttua.

Erikoista: Esityksen jänis (roolissa Elina Varjomäki) on mieltynyt karaoken laulamiseen ja siideriin.

Jäniksen vuosi Krapin kesäteatterissa (Rantatie 2, Tuusula) alkaen 3.6. (ensi-ilta). Esityksiä 14.8. asti. Kesto n. 2 t 10 min, väliaika. Ikäsuositus 12 vuotta. Liput 20–30 e. kut.fi/kesateatteri

2. Saapasjalkakissa funkyna

Kenelle: Pienelle

Puotilaan on vakiintunut viime vuosina suosittu lastennäytelmiin erikoistunut kesäteatteri. Mikko ja Karo Laurosen perustaman Puotilan kesäteatterin esitykset osallistavat lapsikatsojia esimerkiksi huudatusten muodossa. Musiikki on esityksissä tärkeässä osassa, niin nytkin, kun Saapasjalkakissaa säestävät funkya ja jatsahtavaa saundia sisältävät sävelet, kuten James Brownin musiikki.

Katsomo: Uusi, keväällä rakennettu sata henkilöä vetävä katettu katsomo.

Väliaikatarjoilut: Ei väliaikaa, mutta ruokaa ja juomaa saa Puotilan kartanosta.

Erikoista: Näyttelijät lämmittelevät yleisön aina ennen esityksen alkua, muun muassa opettamalla lapsille esityksen aikana tarvittavia huutoja.

Saapasjalkakissa Puotilan kesäteatterissa (Puotilantie 7) alkaen 12.6. (ensi-ilta). Esityksiä 7.8. asti. Kesto 40 min, ikäsuositus 3 vuodesta ylöspäin. Liput 12 e. puotilankesateatteri.fi

3. Remote Helsinki kuljettaa Helsingin kaduilla

Kenelle: Kokeilunhaluisille

Saksalaisen nykyteatteriryhmä Rimini Protokollin esitys on ohjattu kaupunkikierros, joka pistää pohtimaan suhdettamme tietotekniikkaan: miten se ohjaa meitä ja kuinka paljon valtaa olemme valmiita sille antamaan?

Hietaniemen hautausmaalta alkavassa esityksessä 50 osallistujan joukko kiertää sadan minuutin ajan Helsinkiä. Osallistujilla on oppaanaan vain kuulokkeet ja niistä kuuluva tietokoneääni, joka tietää milloin on turvallista ylittää katu. Ääni saattaa myös kehottaa tekemään erilaisia yksinkertaisia asioita.

Esitys on toteutettu useissa kaupungeissa, mm. Berliinissä, New Yorkissa ja Milanossa. Kierroksia järjestetään sekä suomen-, englannin- että ruotsinkielisenä.

Katsomo: Esitys tapahtuu ympäri kaupunkia.

Väliaikatarjoilut: Ei väliaikaa.

Erikoista: Esityksessä ei ole lainkaan näyttelijöitä, vaan oppaana toimii korvakuulokkeista kuultava tietokoneääni.

Remote Helsinki -esitys alkaa Hietaniemen hautausmaalta (Mechelininkatu 2E) alkaen 14.6. (ensi-ilta). Esityksiä 17.6. asti. Kesto 1 t 40 min, ikäsuositus 10 vuodesta ylöspäin. Liput 20–32,50 e. korjaamo.fi

4. Kesäyön uni juhlistaa Shakespearen juhlavuotta

Kenelle: Romanttiselle

Rakkaus on sottaista puuhaa, sen tietää Kesäyön unen ilkikurinen haltiahahmo Puck (roolissa Sari Mällinen). ”Sekaisin on miehet naiset hulluja nuo kuolevaiset”, toteaa lemmenrohdoilla rakastavaisten päät sekoittava Puck.

Suuren bardin kuolemasta on tänä keväänä kulunut 400 vuotta. Ryhmäteatteri kunnioittaa juhlavuotta Shakespearen sadunomaisella komedialla, jossa rakkaudesta sekaisin menneet pariskunnat törmäilevät Ateenaa ympäröivässä metsässä.

Edellisvuosina Suomenlinnan kesän esitykset on ohjannut Juha Kukkonen, nyt ohjauksesta vastaa pitkän tauon jälkeen Ryhmäteatterin johtaja Esa Leskinen.

Luvassa on Leskisen mukaan Shakespearelle uskollinen tulkinta, vaikka komedian nuorista rakastavaisista Lysanderin ja Helenan roolien sukupuolet on muutettu niin, että ateenalaisnuorukaista Lysanderia esittää Noora Dadu ja Helenaa Pyry Äikää.

Katsomo: Katettu. Lämmikkeeksi on vilttejä.

Erikoista: Maisemaa vaihtavaan lavasteeseen on käytetty 2 000 kiloa rautaa.

Väliaikatarjoilut: Kahvio-baarissa a-oikeudet. Pikkusuolaisten ja pullan lisäksi grillipiste.

Kesäyön uni Suomenlinnan kesäteatterissa (Hyvän Omantunnon linnake) alkaen 18.6. (ensi-ilta). Esityksiä 31.8. asti. Kesto avoin, ikäsuositus 12 vuotta. Liput 20–36 e. ryhmateatteri.fi

5. ”Taide” pohtii taidetta ja ystävyyttä

Kenelle: Jääräpäälle

Voiko makuasioista syttyä niin kiivasta mielipiteiden vaihtoa, että ystävyys kärsii? Totisesti voi.

Teatteri Helsinki on viihdyttänyt Tervasaaren amfiteatterissa jo 11 kesää perinteisesti hieman varttuneemmasta katsojakunnasta koostuvaa yleisöä muun muassa Molièren klassikkokomedioiden kevyillä tulkinnoilla.

Nyt teatteri tuo ensi-iltaan totutusta linjasta poiketen modernimpaa materiaalia, ranskalaisen Yasmina Rezan suositun komedian ”Taide” (1994).

Se kertoo kolmesta miehestä (rooleissa Sami Lanki, Petteri Pennilä ja Timo Mann), joiden ystävyys joutuu koetukselle yhden hankittua kaikkia tulkintoja pakenevan taideteoksen: taulun, jossa on valkoisia viivoja valkoisella pohjalla.

Katsomo: Kivisen amfiteatterin katsomo ei ole katettu. Teatterilta saa vilttejä ja istuinalusia, sadeviittoja myydään kahviossa.

Väliaikatarjoilut: Leivoskahvit, jäätelöä, virvoitusjuomia, grillimakkaraa. Myös gluteenitonta.

Erikoista: Kiistaa herättävää taideteosta ei nähdä lainkaan esityksen aikana, vaan siihen vain viitataan keskusteluissa.

”Taide” – komedia ystävyydestä Tervasaaren amfiteatterissa (Tervasaarenkannas) alkaen 30.6. (ensi-ilta). Esityksiä 27.8. asti. Kesto noin 2 t väliaikoineen. Liput 19–24 e. teatterihelsinki.fi

6. Rosvo-Roope on tangokuningas

Kenelle: Perinteiselle

”Jos täytätte mun lasini, niin tahdon kertoa, surullisen tarinan, jol’ ei ole vertoa...”

Kesäteatteri palaa Töölöön 30 vuoden tauon jälkeen, kun uusi Taivallahden kesäteatteri tekee debyyttinsä laulunäytelmällä.

Rakkauden tuskissa räytyvän ja meriä seilaavan Rosvo-Roopen (roolissa Tommi Soidinmäki, tangokuningas vuosimallia 2004) tarinan tulkitsee liveorkesteri sekä 25-henkinen harrastajista ja ammattilaisista koostuva esiintyjäkaarti.

Luvassa on romantiikkaa, pöyhkeitä vannehameita ja miekkailukohtauksia.

Katsomo: Katettu, vetää 300 henkeä.

Väliaikatarjoilut: Pikkusuolaista ja makeaa, siideriä, olutta ja limuja.

Erikoista: Hietalahden uimarannan päädyssä sijaitsevasta katsomosta on näköala merelle.

Rosvo-Roope Taivallahden kesäteatterissa (Taivallahti, Eteläinen Hesperiankatu) alkaen 5.7. (ensi-ilta). Esityksiä 11.9. asti. Kesto 2,5 t väliaikoineen. Ikäsuositus 7 vuotta. Liput 30–34 e. taivallahdenkesateatteri.com

7. Lapualaisooppera 2016 käsittelee yhteiskunnallista liikehdintää

Kenelle: Yhteiskunnallisesti valppaalle

Onnea 90-vuotias ylioppilasteatteri! Merkkivuoden kunniaksi alun perin Helsingin ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlanäytelmäksi kirjoitettu legendaarinen musiikkinäytelmä tekee uuden tulemisen. Tällä kertaa sen ohjaa Mustikkamaan kesäteatteriin Ylioppilasteatterin Sirpa Riuttala.

Lapualaisooppera 2016 on poliittinen musiikkinäytelmä, joka pohtii keitä ovat tämän päivän punaiset ja valkoiset. Esitys noudattaa alkuperäisteoksen dramaturgiaa, mutta käsittelee tämän ajan ilmiöitä: äärioikeiston nousua, pelon lietsomista ja sananvapauden kriisiä. Erkki Tuomiojaa ja Jussi Halla-ahoa lainataan.

Katsomo: Katettu ja esteetön, viluisille vilttejä.

Väliaikatarjoilut: Pullaa, makkaraa, kahvia ja limsaa.

Erikoista: Mustikkamaan lavalle Kaj Chydeniuksen säveltämiä lauluja kipuaa tulkitsemaan Ylioppilasteatterin kolmikymmenhenkinen kuoro ja bändi.

Lapualaisooppera 2016 Mustikkamaan kesäteatterissa (Mustikkamaankuja 1) alkaen 9.7. (ensi-ilta). Esityksiä 20.8. asti. Kesto noin 2 t 10 min väliaikoineen. Ikäsuositus 10 vuotta. Liput 10–15 e. ylioppilasteatteri.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • kesäteatteri
 • Helsinki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 2. 2

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

 5. 5

  Leonardo DiCaprio laittoi Instagramiinsa kuvan Suomen metsästä – Metsähallitus ehti jo harventaa kuvassa näkyneen saaren

 6. 6

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 7. 7

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 8. 8

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 9. 9

  Timo Hännikäisen esiintyminen peruttiin kauhutapahtumassa, osan mielestä ”suvakit pilasivat taas kaiken” – Näin minusta, kauhufanista, tuli kukkahattutäti

 10. 10

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 4. 4

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 5. 5

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 6. 6

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 7. 7

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 8. 8

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 9. 9

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 10. 10

  ”Kotona ei tehdä töitä”, kertoo Sonja Sorvola sopimuksestaan tanssija Sami Saikkosen kanssa – kun pariskunta näyttelee yhdessä, ei kipinöiltä säästytä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 8. 8

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 9. 9

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 10. 10

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 3. 3

  Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

 4. 4

  Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

 5. 5

  Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

 6. 6

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 7. 7

  NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

 8. 8

  Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

 9. 9

  Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

 10. 10

  Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 3. 3

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 4. 4

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 5. 5

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 6. 6

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 7. 7

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 8. 8

  Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

 9. 9

  Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

 10. 10

  Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 6. 6

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 7. 7

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 8. 8

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 9. 9

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 10. 10

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 11. Näytä lisää