Valikko

7 kiinnostavinta kesäteatteriesitystä, jotka pitää kokea tänä kesänä

Suomi on kesäteatterimaa. Teatterikriitikko valitsi seitsemän kiinnostavinta esitystä Helsingistä ja lähiseudulta.

Suomen suvessa on maagista mennä kesäteatteriin! Teatterikriitikko valitsi seitsemän kiinnostavinta esitystä Helsingistä ja lähiseudulta.

1. Jäniksen vuosi: paluu luontoon

Kenelle: Downshiftaajalle

Aurinko korventaa pupunkorvissa heiluvia näyttelijöitä toukokuisena maanantaina Krapin kesäteatterissa. Keskellä Tuusulan vehreää kulttuurimaisemaa on käynnissä harjoitukset esitykseen Jäniksen vuosi, joka saa ensi-iltansa kesäkuun 3. päivä. Esityksen pohjalla on tietenkin Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi -romaani.

Pääosan esittäjä Juha Veijonen pyyhkii hikeä otsalta. Hän on ehtinyt kehittää kuluneiden teatteriharjoitusten aikana jo rapsakan rusketuksen.

Veijonen esittää ”asiakasrajapintojen tarpeisiin ratkaisuja kehittävää” Vatasta, elon oravanpyörään ja jatkuviin yt-neuvotteluihin väsähtänyttä datanomia. Vatanen yrittää viilentää ylikuumenevia hermojaan katsomalla television luonto-ohjelmia. Mutta mangustien elämän tarkkailu ei auta alakuloon. Vatanen janoaa vapautta. Hän tempaisee työpaikan muutoskonsulttia turpaan, tarttuu kännissä auton rattiin ja törmää metsätiellä jänikseen.

Tästä alkaa kesän 2016 kesäteatterikausi ja yksi Paasilinnan rakastetuimmista tarinoista miehen ja jäniksen ystävyydestä sekä perisuomalaisesta vapaudenkaihosta.

Milko Lehdon ohjaama esitys perustuu Ryhmäteatterissa vuonna 2013 nähtyyn, Esa Leskisen, Sami Keski-Vähälän ja Kristian Smedsin ansiokkaasti dramatisoimaan tulkintaan Paasilinnan romaanista. Kesäteatteriversio on Ryhmäteatterin esityksestä ulkonäyttämön tarpeisiin kevennetty tulkinta. Mutta on esityksessä vakavakin sanoma, se tutkii ihmisen kadonnutta luontosuhdetta ja suomalaisten ylimainostettua ”luonnonläheisyyttä”.

Krapissa luonto tulee luontevasti osaksi esitystä. Lavan takaseinästä avautuu näkymä metsään, rauhaan, jossa Vatasta eivät piinaa pomo tai nalkuttava vaimo.

”Vatasen kaltaisia onnettomia konttorirottia on Suomessa varmasti kaksi miljoonaa. Toivoisin monelle Vatasen kaltaista rohkeutta repäistä itsensä irti epätyydyttävästä oravanpyörästä”, Juha Veijonen pohtii harjoitusten tauolla.

Katsomo: Katettu.

Väliaikatarjoilu: Ravintola Mankelin kesäterassilta voi tilata etukäteen väliajan piknikkikassin, joka sisältää valinnaisia juomia, mm. limuja, kuohuviiniä, olutta tai kahvia. Purtavaksi tarjolla on sämpylää ja torttua.

Erikoista: Esityksen jänis (roolissa Elina Varjomäki) on mieltynyt karaoken laulamiseen ja siideriin.

Jäniksen vuosi Krapin kesäteatterissa (Rantatie 2, Tuusula) alkaen 3.6. (ensi-ilta). Esityksiä 14.8. asti. Kesto n. 2 t 10 min, väliaika. Ikäsuositus 12 vuotta. Liput 20–30 e. kut.fi/kesateatteri

2. Saapasjalkakissa funkyna

Kenelle: Pienelle

Puotilaan on vakiintunut viime vuosina suosittu lastennäytelmiin erikoistunut kesäteatteri. Mikko ja Karo Laurosen perustaman Puotilan kesäteatterin esitykset osallistavat lapsikatsojia esimerkiksi huudatusten muodossa. Musiikki on esityksissä tärkeässä osassa, niin nytkin, kun Saapasjalkakissaa säestävät funkya ja jatsahtavaa saundia sisältävät sävelet, kuten James Brownin musiikki.

Katsomo: Uusi, keväällä rakennettu sata henkilöä vetävä katettu katsomo.

Väliaikatarjoilut: Ei väliaikaa, mutta ruokaa ja juomaa saa Puotilan kartanosta.

Erikoista: Näyttelijät lämmittelevät yleisön aina ennen esityksen alkua, muun muassa opettamalla lapsille esityksen aikana tarvittavia huutoja.

Saapasjalkakissa Puotilan kesäteatterissa (Puotilantie 7) alkaen 12.6. (ensi-ilta). Esityksiä 7.8. asti. Kesto 40 min, ikäsuositus 3 vuodesta ylöspäin. Liput 12 e. puotilankesateatteri.fi

3. Remote Helsinki kuljettaa Helsingin kaduilla

Kenelle: Kokeilunhaluisille

Saksalaisen nykyteatteriryhmä Rimini Protokollin esitys on ohjattu kaupunkikierros, joka pistää pohtimaan suhdettamme tietotekniikkaan: miten se ohjaa meitä ja kuinka paljon valtaa olemme valmiita sille antamaan?

Hietaniemen hautausmaalta alkavassa esityksessä 50 osallistujan joukko kiertää sadan minuutin ajan Helsinkiä. Osallistujilla on oppaanaan vain kuulokkeet ja niistä kuuluva tietokoneääni, joka tietää milloin on turvallista ylittää katu. Ääni saattaa myös kehottaa tekemään erilaisia yksinkertaisia asioita.

Esitys on toteutettu useissa kaupungeissa, mm. Berliinissä, New Yorkissa ja Milanossa. Kierroksia järjestetään sekä suomen-, englannin- että ruotsinkielisenä.

Katsomo: Esitys tapahtuu ympäri kaupunkia.

Väliaikatarjoilut: Ei väliaikaa.

Erikoista: Esityksessä ei ole lainkaan näyttelijöitä, vaan oppaana toimii korvakuulokkeista kuultava tietokoneääni.

Remote Helsinki -esitys alkaa Hietaniemen hautausmaalta (Mechelininkatu 2E) alkaen 14.6. (ensi-ilta). Esityksiä 17.6. asti. Kesto 1 t 40 min, ikäsuositus 10 vuodesta ylöspäin. Liput 20–32,50 e. korjaamo.fi

4. Kesäyön uni juhlistaa Shakespearen juhlavuotta

Kenelle: Romanttiselle

Rakkaus on sottaista puuhaa, sen tietää Kesäyön unen ilkikurinen haltiahahmo Puck (roolissa Sari Mällinen). ”Sekaisin on miehet naiset hulluja nuo kuolevaiset”, toteaa lemmenrohdoilla rakastavaisten päät sekoittava Puck.

Suuren bardin kuolemasta on tänä keväänä kulunut 400 vuotta. Ryhmäteatteri kunnioittaa juhlavuotta Shakespearen sadunomaisella komedialla, jossa rakkaudesta sekaisin menneet pariskunnat törmäilevät Ateenaa ympäröivässä metsässä.

Edellisvuosina Suomenlinnan kesän esitykset on ohjannut Juha Kukkonen, nyt ohjauksesta vastaa pitkän tauon jälkeen Ryhmäteatterin johtaja Esa Leskinen.

Luvassa on Leskisen mukaan Shakespearelle uskollinen tulkinta, vaikka komedian nuorista rakastavaisista Lysanderin ja Helenan roolien sukupuolet on muutettu niin, että ateenalaisnuorukaista Lysanderia esittää Noora Dadu ja Helenaa Pyry Äikää.

Katsomo: Katettu. Lämmikkeeksi on vilttejä.

Erikoista: Maisemaa vaihtavaan lavasteeseen on käytetty 2 000 kiloa rautaa.

Väliaikatarjoilut: Kahvio-baarissa a-oikeudet. Pikkusuolaisten ja pullan lisäksi grillipiste.

Kesäyön uni Suomenlinnan kesäteatterissa (Hyvän Omantunnon linnake) alkaen 18.6. (ensi-ilta). Esityksiä 31.8. asti. Kesto avoin, ikäsuositus 12 vuotta. Liput 20–36 e. ryhmateatteri.fi

5. ”Taide” pohtii taidetta ja ystävyyttä

Kenelle: Jääräpäälle

Voiko makuasioista syttyä niin kiivasta mielipiteiden vaihtoa, että ystävyys kärsii? Totisesti voi.

Teatteri Helsinki on viihdyttänyt Tervasaaren amfiteatterissa jo 11 kesää perinteisesti hieman varttuneemmasta katsojakunnasta koostuvaa yleisöä muun muassa Molièren klassikkokomedioiden kevyillä tulkinnoilla.

Nyt teatteri tuo ensi-iltaan totutusta linjasta poiketen modernimpaa materiaalia, ranskalaisen Yasmina Rezan suositun komedian ”Taide” (1994).

Se kertoo kolmesta miehestä (rooleissa Sami Lanki, Petteri Pennilä ja Timo Mann), joiden ystävyys joutuu koetukselle yhden hankittua kaikkia tulkintoja pakenevan taideteoksen: taulun, jossa on valkoisia viivoja valkoisella pohjalla.

Katsomo: Kivisen amfiteatterin katsomo ei ole katettu. Teatterilta saa vilttejä ja istuinalusia, sadeviittoja myydään kahviossa.

Väliaikatarjoilut: Leivoskahvit, jäätelöä, virvoitusjuomia, grillimakkaraa. Myös gluteenitonta.

Erikoista: Kiistaa herättävää taideteosta ei nähdä lainkaan esityksen aikana, vaan siihen vain viitataan keskusteluissa.

”Taide” – komedia ystävyydestä Tervasaaren amfiteatterissa (Tervasaarenkannas) alkaen 30.6. (ensi-ilta). Esityksiä 27.8. asti. Kesto noin 2 t väliaikoineen. Liput 19–24 e. teatterihelsinki.fi

6. Rosvo-Roope on tangokuningas

Kenelle: Perinteiselle

”Jos täytätte mun lasini, niin tahdon kertoa, surullisen tarinan, jol’ ei ole vertoa...”

Kesäteatteri palaa Töölöön 30 vuoden tauon jälkeen, kun uusi Taivallahden kesäteatteri tekee debyyttinsä laulunäytelmällä.

Rakkauden tuskissa räytyvän ja meriä seilaavan Rosvo-Roopen (roolissa Tommi Soidinmäki, tangokuningas vuosimallia 2004) tarinan tulkitsee liveorkesteri sekä 25-henkinen harrastajista ja ammattilaisista koostuva esiintyjäkaarti.

Luvassa on romantiikkaa, pöyhkeitä vannehameita ja miekkailukohtauksia.

Katsomo: Katettu, vetää 300 henkeä.

Väliaikatarjoilut: Pikkusuolaista ja makeaa, siideriä, olutta ja limuja.

Erikoista: Hietalahden uimarannan päädyssä sijaitsevasta katsomosta on näköala merelle.

Rosvo-Roope Taivallahden kesäteatterissa (Taivallahti, Eteläinen Hesperiankatu) alkaen 5.7. (ensi-ilta). Esityksiä 11.9. asti. Kesto 2,5 t väliaikoineen. Ikäsuositus 7 vuotta. Liput 30–34 e. taivallahdenkesateatteri.com

7. Lapualaisooppera 2016 käsittelee yhteiskunnallista liikehdintää

Kenelle: Yhteiskunnallisesti valppaalle

Onnea 90-vuotias ylioppilasteatteri! Merkkivuoden kunniaksi alun perin Helsingin ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlanäytelmäksi kirjoitettu legendaarinen musiikkinäytelmä tekee uuden tulemisen. Tällä kertaa sen ohjaa Mustikkamaan kesäteatteriin Ylioppilasteatterin Sirpa Riuttala.

Lapualaisooppera 2016 on poliittinen musiikkinäytelmä, joka pohtii keitä ovat tämän päivän punaiset ja valkoiset. Esitys noudattaa alkuperäisteoksen dramaturgiaa, mutta käsittelee tämän ajan ilmiöitä: äärioikeiston nousua, pelon lietsomista ja sananvapauden kriisiä. Erkki Tuomiojaa ja Jussi Halla-ahoa lainataan.

Katsomo: Katettu ja esteetön, viluisille vilttejä.

Väliaikatarjoilut: Pullaa, makkaraa, kahvia ja limsaa.

Erikoista: Mustikkamaan lavalle Kaj Chydeniuksen säveltämiä lauluja kipuaa tulkitsemaan Ylioppilasteatterin kolmikymmenhenkinen kuoro ja bändi.

Lapualaisooppera 2016 Mustikkamaan kesäteatterissa (Mustikkamaankuja 1) alkaen 9.7. (ensi-ilta). Esityksiä 20.8. asti. Kesto noin 2 t 10 min väliaikoineen. Ikäsuositus 10 vuotta. Liput 10–15 e. ylioppilasteatteri.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • kesäteatteri
 • Helsinki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 6. 6

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Päivän trendi: Naisvaja on naisten oma ”man cave”

 10. 10

  Sushibuffetit valtasivat Helsingin – Testasimme neljä lounasbuffettia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 5. 5

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 6. 6

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 7. 7

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  Ruotsinlaivan esiintyjää epäillään matkustajan pahoinpitelystä – Tallink Siljan mukaan tapaus on ”yksittäinen ikävä ylilyönti”

 4. 4

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 5. 5

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 6. 6

  Voiko päänsärky kertoakin aivoverenvuodosta? Tai aggressiivisesta kasvaimesta? Stressaava elämäntilanne voi altistaa luulotautisuudelle – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

 7. 7

  Pitääkö Putin Jeltsinin lupauksen? Unto Hämäläinen uskoo, ettei Venäjä vehkeile Suomen presidentinvaalissa, ja siihen on syy

 8. 8

  Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

 9. 9

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 10. 10

  Kaikki hiestä ja hikoilusta: Helteiden pitäisi viimein tulla – miksi toiset hikoilevat enemmän, miksi kaikkien hiki ei haise, voiko deodoranttien kemikaaleista olla haittaa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 4. 4

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 7. 7

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 10. 10

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 11. Näytä lisää