Valikko

Professori tyrmää Arman Alizadin ravinto-ohjelmassa esitettyjä väitteitä, Alizad vastaa kritiikkiin

Millainen on ihmiselle terveellisin ruokavalio? Siitä on viime aikoina väitelty paljon ja rajusti. Tiistaina lisää vettä myllyyn heitti toimittaja-dokumentaristi Arman Alizad tv-ohjelmallaan.

Millainen on ihmiselle terveellisin ruokavalio? Siitä on viime aikoina väitelty paljon ja rajusti.

Usein vastakkain ovat THL:n viralliset ravitsemussuositukset, joissa suositellaan esimerkiksi syömään täysjyväviljoja mutta välttämään kovia rasvoja, ja vaihtoehtoiset ruokavaliot, kuten karppaus.

Nyt keskusteluun liittyi myös toimittaja-dokumentaristi Arman Alizad, jonka Arman Pohjantähden alla -sarjan tiistaina esitetyn jakson aiheena oli ravinto. Ravitsemussuositusten erot eivät olleet ohjelmassa pääasia, vaan se keskittyi yleisesti terveyteen ja hyvinvointiin.

Ruokavalioista kuitenkin puhuttiin, ja vaikka ohjelma sai runsaasti kiittävää palautetta, kritiikkiäkin tuli – esimerkiksi ohjelmaan valituista haastateltavista, joiden puheita ei kyseenalaistettu.

Jaksossa kuultiin ravitsemussuosituksista vastaavan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtajaa Erkki Vartiaista, mutta valtaosan ruutuajasta saivat erittäin vaihtoehtoisia näkemyksiä edustavat kannat.

Eniten äänessä oli lääkäri Antti Heikkilä, vähähiilihydraattisen ruokavalion eli karppauksen tunnettu puolestapuhuja. Blogissaan Heikkilä on puhunut toistuvasti ravitsemussuosituksia vastaan, manipulointisyytöksiä esittäen ja natsivertauksiakin käyttäen.

Ohjelman alussa sokerin ja nopeiden hiilihydraattien vaarallisuudesta puhui Peter Flander, Petra Foundation -säätiön hallituksen puheenjohtaja. Nettisivujen mukaan säätiön tarkoitus on parantaa syöpäpotilaiden elämänlaatua esimerkiksi meditaation ja henkioppaiden avulla.

Lisäksi kuultiin Helsingin Antioksidanttiklinikan lääkäriä Erkki Antilaa. Antioksidanttihoito on vaihtoehtohoitoa, jonka tehosta ei ole lääketieteellistä näyttöä. Helsingin yliopiston viimevuotisen tutkimuksen mukaan liika antioksidanttien käyttö voi tappaa kantasoluja.

Muita haastateltavia olivat personal trainer Tomi Kokko, joka pääsi taannoin otsikoihin tehtyään dokumentin, jossa hän esitti lihoneensa kuusi kiloa syötyään kuukauden ajan ravitsemussuositusten mukaan, sekä näyttelijä Aake Kalliala, joka kertoi laihduttaneensa 26 kiloa Heikkilän opein.

Ohjelman loppupuolella kuultiin myös superfood-guru Jaakko Halmetojaa sekä taiteilija Jani Leinosta.

Twitterissä Alizad sanoi, että ohjelmaan yritettiin saada virallisia kantoja edustamaan myös Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmia, mutta tämä ei suostunut haastateltavaksi.

”En mennyt Alizadin ohjelmaan, kun kuulin sen idean”, Fogelholm kertoo Nyt.fi:lle.

”Minulle sanottiin että he aikovat antaa äänen kaikenlaisille mielipiteille, ja katsojat saavat sitten muodostaa oman mielipiteensä.”

Tällainen asetelma edustaa niin sanottua tasapainoharhaa, Fogelholm sanoo.

”Siis sellainen, että samaan ohjelmaan marssitetaan kaiken maailman poppamiehiä, itseoppineita tietäjiä ja professori. Tasapäistetään kommentit ja sanotaan katsojille, että ratkaiskaa itse tämä asia. Näin esimerkiksi kampaajan näkemys ravitsemuksesta on yhtä arvokas kuin ravitsemustieteen professorin näkemys.”

”En sano, etteivätkö ihmiset saisi esittää omia mielipiteitään, tottakai saavat. Mutta se mitä en voi sietää, on oikeiden tutkijoiden moraalin kyseenlaistaminen.”

Se tuli Alizadin ohjelmassa taas esille, kun Antti Heikkilä sanoi kaikkien nykyistä ravintoteollisuutta tukevien väittämien olevan olemassa vain teollisuutta varten.

Fogelholm toteaa, ettei kaikilla tutkijoilla tietenkään ole puhtaita jauhoja pussissa. Joskus teollisuuden lobbausyritykset voivat vaikuttaa yksittäisiin tutkijoihin.

”Mutta väestötason tutkimukset, joissa tutkitaan kokonaista ruokavaliota, on tehty lähes aina puhtaasti julkisella rahalla. Ja miksi teollisuus sellaista lähtisikään rahoittamaan?”

”Lisäksi ravitsemussuositukset ympäri maailmaa ovat hyvin samanlaisia, jos ollaan samantapaisissa kulttuureissa. Olisi aika kova juttu, että tuhannet ravitsemustutkijat ympäri maailmaa olisivat jollain tavalla salaliitossa, tehtävänään ihmisten sairastuttaminen. Miten kukaan voi edes puolivakavissaan ehdottaa mitään näin absurdia?”

Fogelholm kumoaa suoralta kädeltä muitakin ohjelmassa esitettyjä väitteitä.

Kuten sen, että sokeri ja nopeat hiilihydraatit ovat johtaneet kakkostyypin diabeteksen ja syövän räjähdysmäiseen kasvuun:

”Mikään tutkimus ei yhdistä sokerin käyttöä syöpään. Sokeroitujen virvoitusjuomien runsas käyttö voi ennakoida joitakin sairauksia, kuten kakkostyypin diabetesta, mutta samalla vahvuudella ennakoivat punainen liha ja lihavalmisteet.

”Eikä kukaan ole ravitsemussuosituksissa ikinä väittänyt, että sokerin käyttöä tulisi lisätä. Suomessa noin puolet väestöstä saa sokeria liikaa.”

Tai sen, että diabetes johtuu aina vääränlaisesta ruoasta:

”Huono ruokavalio on toki yksi riskitekijä, mutta niin on myös vähäinen liikunta. Ja ylipaino kymmenkertaistaa riskin kakkostyypin diabetekseen.”

Tai sen, että ravitsemussuositukset ovat yhteydessä lihavuuteen:

”Kannattaa mennä katsomaan väestötason tutkimuksia, joissa tarkastellaan ravitsemussuositusten noudattamista ja annetaan pisteitä sen mukaan, miten hyvin on noudatettu. Ja sen jälkeen huomata erittäin johdonmukaisista tuloksista, että niillä jotka noudattavat ravitsemussuosituksia on paremmat terveysennusteet kuin niillä, jotka eivät noudata.”

Fogelholmia harmittaa myös, kuinka ravitsemustieteen asiantuntijoiksi nostetaan toistuvasti ihmisiä, jotka puhuvat vain omien kokemuksiensa pohjalta – kuten Tomi Kokko teki Alizadin ohjelmassa.

”Ravitsemussuositusten keskeisiä lähtötilanteita on se, että pitää syödä oman energiankulutuksen mukaisesti. Oikeasti kuuden kilon lihominen kuukaudessa on järkyttävää ylensyöntiä. Se perustuu yhden ihmisen kokemuksiin ja hänen omaan tulkintaansa siitä, mikä on ravitsemussuositus. Minkään valtakunnan todistusarvoa sillä ei ole.”

Sosiaalisen median ansiosta ihmisten on entistä helpompi esiintyä oman elämänsä asiantuntijoina, Fogelholm sanoo.

”Sellaiset puhuttelevat paljon paremmin kansaa kuin tutkija, joka puhuu keskiarvoista, todennäköisyyksistä ja yhteyksistä. Eihän sellainen pure, kun sitten sosiaalisessa mediassa joku sanoo että ’mä muuten tein tällaisen jutun ja tuntui tosi hyvältä, kokeilkaa tekin.’”

Arman Alizad on tyytyväinen ohjelmaan ja sen vieraisiin.

Hän sanoo Nyt.fi:lle halunneensa jaksoon erilaisia näkökulmia siten, että puolet vieraista edustaa luonnontieteitä ja loput kokemuspohjaa.

”Siellä on esimerkiksi kolme lääkäriä, joilla kaikilla on hieman eri, mutta kiinnostava näkökulma.”

”Ja jos joku on leimattu jossain yhteydessä ’huuhaatyypiksi’, niin hän ei sitten saisi sanoa missään mitään järkevää? Sehän olisi kauhea ajatus, malliesimerkki pahimmasta ihmisten lokeroinnista ja ennakkoasenteista.”

Alizadin mielestä ei myöskään ole väärin asettaa koulutettuja tutkijoita ja oman kokemuksensa perusteella puhuvia ihmisiä samalle viivalle, kuten Fogelholm sanoo.

”Mun mielestä on valitettavaa, että hän ajattelee noin – ettei mua voi laittaa samalle viivalle tuon kanssa. Miksi ei voisi? Jos olet koko elämäsi todistanut, että kaksi plus kaksi on neljä, miksi et tule sanomaan sitä?”

Ohjelman varsinainen aihe ei Alizadin mukaan ollut se, mitä tiede sanoo jostain asiasta, vaan hyvinvointi.

”Ja se, että hyvinvointi on pohjimmiltaan tunnetila. Se saattoi mennä joiltakin vähän ohi. Tai unohtua, kun alettiin kääntää kaikki tieteen puolelle ja muuttaa asiat pelkiksi ykkösiksi ja nolliksi.”

Alizad huomauttaa, että Tomi Kokkokin sanoi osuudessaan, ettei hänen tapansa ole automaattisesti oikea ja ravitsemussuositus väärä.

”Jos mun ohjelmassa joku sanoo että sä et tarvitse maitoa, tai että syö yrttejä, miksi tiede- ja yliopistoväki reagoi sellaiseen niin vahvasti? Miksi siitä hermostutaan? Hyvinvointi on subjektiivista, ja sen vuoksi ihminen voi kokeilla uusia asioita, mikäli ne tuottavat hänelle haluttuja tuloksia.”

Hän korostaa myös, ettei suinkaan väheksy asiantuntijoita ja tiedemiehiä.

”Tiede on maailman hienoin asia, mutta se ei ole aina ainoa totuus. Myös tieteelliset tulokset muuttuvat aika ajoin, ja uusi tieto voi kumota vanhan. Senkin takia on kiehtovaa, että on vaihtoehtoja. Vaikka tiede tekee upeaa työtä, se laskee monessa asiassa keskiarvoja ja me olemme kaikki yksilöitä”, Alizad sanoo.

HS, Nyt ja Nelonen kuuluvat Sanoma-yhtiöön.

Lue myös:

Kolumni: Kukaan ei ole huolestunut itseoppineen Arman Alizadin pätevyydestä

Liivijengeistä ohjelman tehnyt Arman Alizad vastaa kriitikoille: Haluan tuntea tappajankin ihmisenä

Ruoasta saa sanoa netissä ihan mitä tahansa, ja tämä suomalaisprofessori on saanut siitä tarpeekseen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ravinto
 • Ruoka
 • Tv-sarjat
 • Televisio
 • Internet
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 2. 2

  Harry Potter syntyi 20 vuotta sitten eikä suostu kuolemaan – Helsingissä pidetään nyt Harry Potter -piknikmiitti

 3. 3

  Hobitti-leffat olivat kaameita ja nyt Peter Jackson kertoo, miksi

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 6. 6

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 7. 7

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 8. 8

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 9. 9

  Johnny Deppin sormi katkaisi uuden Pirates of the Caribbean -elokuvan kuvaukset

 10. 10

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 4. 4

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 5. 5

  Harry Potter syntyi 20 vuotta sitten eikä suostu kuolemaan – Helsingissä pidetään nyt Harry Potter -piknikmiitti

 6. 6

  Emma Kantanen löysi Pekingistä lesboyhteisön ja piirsi kokemuksistaan sarjakuvan: ”Vaikka Kiinassa sensuroidaan verkkoa, piirit löytyivät yllättävän nopeasti mobiili-somesta”

 7. 7

  Hobitti-leffat olivat kaameita ja nyt Peter Jackson kertoo, miksi

 8. 8

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 9. 9

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 10. 10

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 2. 2

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 3. 3

  Näin ex-perussuomalaisten Sininen tulevaisuus -puoluenimelle kuittaillaan internetissä

 4. 4

  Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

 5. 5

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 6. 6

  Emma Watson piilotti The Handmaid’s Tale -romaaneja ympäri Pariisia: tästä on kyse Hollywood-tähden tempauksessa, joka on jatkunut jo kuukausia

 7. 7

  ”Kaikkien aikojen sarjakesä!” ”Täynnä toivottuja uutuuksia!” Tai sitten ei – Tässä tv-kanavien tiedotteet käännettynä selkokielelle

 8. 8

  Mies varasti amputoidun varpaan kanadalaisesta baarista, pilasi paikan erikoiscocktailin (johon varvas kuuluu)

 9. 9

  Kesän jättikonserteissa korostuu tukeva makkaraperunarock – Suurimmille kiertueille Suomi ei ole tarpeeksi kiinnostava

 10. 10

  Nyt puhuu Selänne-imitaattori, jonka videota lätkätähden lakimies vaatii pois verkosta: ”Jos tässä suojellaan vain brändiä, kyse on sensuurista”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 2. 2

  Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

 3. 3

  Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

 4. 4

  Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

 5. 5

  Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

 6. 6

  Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

 7. 7

  Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

 8. 8

  Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

 9. 9

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 10. 10

  Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 2. 2

  ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

 3. 3

  Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

 4. 4

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 5. 5

  Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

 6. 6

  Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

 7. 7

  Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

 8. 8

  Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

 9. 9

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 10. 10

  Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

 2. 2

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 5. 5

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 6. 6

  Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

 7. 7

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 8. 8

  Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

 9. 9

  Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

 10. 10

  Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

 11. Näytä lisää