Valikko

Professori tyrmää Arman Alizadin ravinto-ohjelmassa esitettyjä väitteitä, Alizad vastaa kritiikkiin

Millainen on ihmiselle terveellisin ruokavalio? Siitä on viime aikoina väitelty paljon ja rajusti. Tiistaina lisää vettä myllyyn heitti toimittaja-dokumentaristi Arman Alizad tv-ohjelmallaan.

Millainen on ihmiselle terveellisin ruokavalio? Siitä on viime aikoina väitelty paljon ja rajusti.

Usein vastakkain ovat THL:n viralliset ravitsemussuositukset, joissa suositellaan esimerkiksi syömään täysjyväviljoja mutta välttämään kovia rasvoja, ja vaihtoehtoiset ruokavaliot, kuten karppaus.

Nyt keskusteluun liittyi myös toimittaja-dokumentaristi Arman Alizad, jonka Arman Pohjantähden alla -sarjan tiistaina esitetyn jakson aiheena oli ravinto. Ravitsemussuositusten erot eivät olleet ohjelmassa pääasia, vaan se keskittyi yleisesti terveyteen ja hyvinvointiin.

Ruokavalioista kuitenkin puhuttiin, ja vaikka ohjelma sai runsaasti kiittävää palautetta, kritiikkiäkin tuli – esimerkiksi ohjelmaan valituista haastateltavista, joiden puheita ei kyseenalaistettu.

Jaksossa kuultiin ravitsemussuosituksista vastaavan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtajaa Erkki Vartiaista, mutta valtaosan ruutuajasta saivat erittäin vaihtoehtoisia näkemyksiä edustavat kannat.

Eniten äänessä oli lääkäri Antti Heikkilä, vähähiilihydraattisen ruokavalion eli karppauksen tunnettu puolestapuhuja. Blogissaan Heikkilä on puhunut toistuvasti ravitsemussuosituksia vastaan, manipulointisyytöksiä esittäen ja natsivertauksiakin käyttäen.

Ohjelman alussa sokerin ja nopeiden hiilihydraattien vaarallisuudesta puhui Peter Flander, Petra Foundation -säätiön hallituksen puheenjohtaja. Nettisivujen mukaan säätiön tarkoitus on parantaa syöpäpotilaiden elämänlaatua esimerkiksi meditaation ja henkioppaiden avulla.

Lisäksi kuultiin Helsingin Antioksidanttiklinikan lääkäriä Erkki Antilaa. Antioksidanttihoito on vaihtoehtohoitoa, jonka tehosta ei ole lääketieteellistä näyttöä. Helsingin yliopiston viimevuotisen tutkimuksen mukaan liika antioksidanttien käyttö voi tappaa kantasoluja.

Muita haastateltavia olivat personal trainer Tomi Kokko, joka pääsi taannoin otsikoihin tehtyään dokumentin, jossa hän esitti lihoneensa kuusi kiloa syötyään kuukauden ajan ravitsemussuositusten mukaan, sekä näyttelijä Aake Kalliala, joka kertoi laihduttaneensa 26 kiloa Heikkilän opein.

Ohjelman loppupuolella kuultiin myös superfood-guru Jaakko Halmetojaa sekä taiteilija Jani Leinosta.

Twitterissä Alizad sanoi, että ohjelmaan yritettiin saada virallisia kantoja edustamaan myös Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmia, mutta tämä ei suostunut haastateltavaksi.

”En mennyt Alizadin ohjelmaan, kun kuulin sen idean”, Fogelholm kertoo Nyt.fi:lle.

”Minulle sanottiin että he aikovat antaa äänen kaikenlaisille mielipiteille, ja katsojat saavat sitten muodostaa oman mielipiteensä.”

Tällainen asetelma edustaa niin sanottua tasapainoharhaa, Fogelholm sanoo.

”Siis sellainen, että samaan ohjelmaan marssitetaan kaiken maailman poppamiehiä, itseoppineita tietäjiä ja professori. Tasapäistetään kommentit ja sanotaan katsojille, että ratkaiskaa itse tämä asia. Näin esimerkiksi kampaajan näkemys ravitsemuksesta on yhtä arvokas kuin ravitsemustieteen professorin näkemys.”

”En sano, etteivätkö ihmiset saisi esittää omia mielipiteitään, tottakai saavat. Mutta se mitä en voi sietää, on oikeiden tutkijoiden moraalin kyseenlaistaminen.”

Se tuli Alizadin ohjelmassa taas esille, kun Antti Heikkilä sanoi kaikkien nykyistä ravintoteollisuutta tukevien väittämien olevan olemassa vain teollisuutta varten.

Fogelholm toteaa, ettei kaikilla tutkijoilla tietenkään ole puhtaita jauhoja pussissa. Joskus teollisuuden lobbausyritykset voivat vaikuttaa yksittäisiin tutkijoihin.

”Mutta väestötason tutkimukset, joissa tutkitaan kokonaista ruokavaliota, on tehty lähes aina puhtaasti julkisella rahalla. Ja miksi teollisuus sellaista lähtisikään rahoittamaan?”

”Lisäksi ravitsemussuositukset ympäri maailmaa ovat hyvin samanlaisia, jos ollaan samantapaisissa kulttuureissa. Olisi aika kova juttu, että tuhannet ravitsemustutkijat ympäri maailmaa olisivat jollain tavalla salaliitossa, tehtävänään ihmisten sairastuttaminen. Miten kukaan voi edes puolivakavissaan ehdottaa mitään näin absurdia?”

Fogelholm kumoaa suoralta kädeltä muitakin ohjelmassa esitettyjä väitteitä.

Kuten sen, että sokeri ja nopeat hiilihydraatit ovat johtaneet kakkostyypin diabeteksen ja syövän räjähdysmäiseen kasvuun:

”Mikään tutkimus ei yhdistä sokerin käyttöä syöpään. Sokeroitujen virvoitusjuomien runsas käyttö voi ennakoida joitakin sairauksia, kuten kakkostyypin diabetesta, mutta samalla vahvuudella ennakoivat punainen liha ja lihavalmisteet.

”Eikä kukaan ole ravitsemussuosituksissa ikinä väittänyt, että sokerin käyttöä tulisi lisätä. Suomessa noin puolet väestöstä saa sokeria liikaa.”

Tai sen, että diabetes johtuu aina vääränlaisesta ruoasta:

”Huono ruokavalio on toki yksi riskitekijä, mutta niin on myös vähäinen liikunta. Ja ylipaino kymmenkertaistaa riskin kakkostyypin diabetekseen.”

Tai sen, että ravitsemussuositukset ovat yhteydessä lihavuuteen:

”Kannattaa mennä katsomaan väestötason tutkimuksia, joissa tarkastellaan ravitsemussuositusten noudattamista ja annetaan pisteitä sen mukaan, miten hyvin on noudatettu. Ja sen jälkeen huomata erittäin johdonmukaisista tuloksista, että niillä jotka noudattavat ravitsemussuosituksia on paremmat terveysennusteet kuin niillä, jotka eivät noudata.”

Fogelholmia harmittaa myös, kuinka ravitsemustieteen asiantuntijoiksi nostetaan toistuvasti ihmisiä, jotka puhuvat vain omien kokemuksiensa pohjalta – kuten Tomi Kokko teki Alizadin ohjelmassa.

”Ravitsemussuositusten keskeisiä lähtötilanteita on se, että pitää syödä oman energiankulutuksen mukaisesti. Oikeasti kuuden kilon lihominen kuukaudessa on järkyttävää ylensyöntiä. Se perustuu yhden ihmisen kokemuksiin ja hänen omaan tulkintaansa siitä, mikä on ravitsemussuositus. Minkään valtakunnan todistusarvoa sillä ei ole.”

Sosiaalisen median ansiosta ihmisten on entistä helpompi esiintyä oman elämänsä asiantuntijoina, Fogelholm sanoo.

”Sellaiset puhuttelevat paljon paremmin kansaa kuin tutkija, joka puhuu keskiarvoista, todennäköisyyksistä ja yhteyksistä. Eihän sellainen pure, kun sitten sosiaalisessa mediassa joku sanoo että ’mä muuten tein tällaisen jutun ja tuntui tosi hyvältä, kokeilkaa tekin.’”

Arman Alizad on tyytyväinen ohjelmaan ja sen vieraisiin.

Hän sanoo Nyt.fi:lle halunneensa jaksoon erilaisia näkökulmia siten, että puolet vieraista edustaa luonnontieteitä ja loput kokemuspohjaa.

”Siellä on esimerkiksi kolme lääkäriä, joilla kaikilla on hieman eri, mutta kiinnostava näkökulma.”

”Ja jos joku on leimattu jossain yhteydessä ’huuhaatyypiksi’, niin hän ei sitten saisi sanoa missään mitään järkevää? Sehän olisi kauhea ajatus, malliesimerkki pahimmasta ihmisten lokeroinnista ja ennakkoasenteista.”

Alizadin mielestä ei myöskään ole väärin asettaa koulutettuja tutkijoita ja oman kokemuksensa perusteella puhuvia ihmisiä samalle viivalle, kuten Fogelholm sanoo.

”Mun mielestä on valitettavaa, että hän ajattelee noin – ettei mua voi laittaa samalle viivalle tuon kanssa. Miksi ei voisi? Jos olet koko elämäsi todistanut, että kaksi plus kaksi on neljä, miksi et tule sanomaan sitä?”

Ohjelman varsinainen aihe ei Alizadin mukaan ollut se, mitä tiede sanoo jostain asiasta, vaan hyvinvointi.

”Ja se, että hyvinvointi on pohjimmiltaan tunnetila. Se saattoi mennä joiltakin vähän ohi. Tai unohtua, kun alettiin kääntää kaikki tieteen puolelle ja muuttaa asiat pelkiksi ykkösiksi ja nolliksi.”

Alizad huomauttaa, että Tomi Kokkokin sanoi osuudessaan, ettei hänen tapansa ole automaattisesti oikea ja ravitsemussuositus väärä.

”Jos mun ohjelmassa joku sanoo että sä et tarvitse maitoa, tai että syö yrttejä, miksi tiede- ja yliopistoväki reagoi sellaiseen niin vahvasti? Miksi siitä hermostutaan? Hyvinvointi on subjektiivista, ja sen vuoksi ihminen voi kokeilla uusia asioita, mikäli ne tuottavat hänelle haluttuja tuloksia.”

Hän korostaa myös, ettei suinkaan väheksy asiantuntijoita ja tiedemiehiä.

”Tiede on maailman hienoin asia, mutta se ei ole aina ainoa totuus. Myös tieteelliset tulokset muuttuvat aika ajoin, ja uusi tieto voi kumota vanhan. Senkin takia on kiehtovaa, että on vaihtoehtoja. Vaikka tiede tekee upeaa työtä, se laskee monessa asiassa keskiarvoja ja me olemme kaikki yksilöitä”, Alizad sanoo.

HS, Nyt ja Nelonen kuuluvat Sanoma-yhtiöön.

Lue myös:

Kolumni: Kukaan ei ole huolestunut itseoppineen Arman Alizadin pätevyydestä

Liivijengeistä ohjelman tehnyt Arman Alizad vastaa kriitikoille: Haluan tuntea tappajankin ihmisenä

Ruoasta saa sanoa netissä ihan mitä tahansa, ja tämä suomalaisprofessori on saanut siitä tarpeekseen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ravinto
 • Ruoka
 • Tv-sarjat
 • Televisio
 • Internet
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 3. 3

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 4. 4

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 5. 5

  HS:n satiirinen Uutisraportti: Aseita kauppaavalle Suomelle Helsingin suurmoskeija on tekopyhä kuperkeikka

 6. 6

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 7. 7

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 8. 8

  Helsingissä järjestetään klubi, johon eivät pääse alle 30-vuotiaat

 9. 9

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 10. 10

  Pikatestissä terveyskahvila, joka vetää kaikista naruista: vegaanista, gluteenitonta, voikahvia ja nyhtökauraa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 3. 3

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 4. 4

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 5. 5

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 6. 6

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 7. 7

  HS:n satiirinen Uutisraportti: Aseita kauppaavalle Suomelle Helsingin suurmoskeija on tekopyhä kuperkeikka

 8. 8

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 9. 9

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 10. 10

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 7. 7

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 10. 10

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 3. 3

  Takaisku Trumpille – republikaanit lykkäsivät Obamacaren kumoavaa äänestystä

 4. 4

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 5. 5

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 6. 6

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 7. 7

  Suurin osa syövistä on huonoa onnea – enemmistö syöpään johtavista mutaatioista on satunnaisia virheitä

 8. 8

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 9. 9

  Leipäjonot venyneet Kelan tukiongelmien takia – satojen ihmisten jonossa liikkuvat huhut ja neuvot

 10. 10

  Raimo Summanen sai puheistaan kahdeksan ottelun toimitsijakiellon: ”Tapaus täyttää päivänselvästi kunnianloukkauksen määritelmän”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 3. 3

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 4. 4

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 5. 5

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 6. 6

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 7. 7

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 8. 8

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 9. 9

  Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

 10. 10

  Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää