Valikko

Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemännessä jaksossa pitkään poissa ollut hahmo palasi

Game of Thrones on edennyt jo seitsemänteen jaksoonsa, ja vauhti kiihtyy.

Vielä alkuun: kiitos viime viikon mahtavasta Game of Thrones -illasta kaikille osallistujille, yllä video paikan päältä!

Varoitus, tämä kirjoitus sisältää juonipaljastuksia kaikesta, mitä tv-sarjassa on tähän asti tapahtunut.

Näissä jaksoarvioissa voit osallistua keskusteluun. Luen kaikki kommentit ja pyrin vastaamaan kaikkiin kysymyksiin.

Täältä pääset 6. kauden aiempien jaksojen arvioihin: jakso 1, jakso 2 , jakso 3, jakso 4, jakso 5 ja jakso 6.

Seitsemännen jakson nimi oli The Broken Man. Särkyneitä miehiä tässä jaksossa oli kaksi, Sandor Clegane ja Theon Greyjoy.

Moni juoni eteni merkittävästi ja vauhti on selvästi kiihtymässä kauden lähestyessä loppuaan.

Jakson keskipisteessä – ja sen ensimmäisessä sekä viimeisessä kohtauksessa – oli Sandor ”Hurtta” Clegane. Jakson keskeinen kysymys oli, mistä asti on mahdollista palata, kun on särkynyt, hävinnyt ja menettänyt omansa. Hän oli alussa kohtauksessa, joka nähtiin jo ennen alkutekstejä. Tämä on aina poikkeuksellista, eli tämä on sarjan tekijöiden tapa alleviivata, että nyt on meneillään jotain olennaista.

Paluuta särkyneestä tilanteestaan tekivät kahden miehen lisäksi Starkit, villit ja Tullyt.

Starkin huone ja suku julistettiin jo kuolleeksi tässä jaksossa. Sansa ja Jon tekevät nyt paljon töitä sen herättämiseksi henkiin. Starkin suvun lukuisat virheet kohtasivat nyt suvun lapsia ja sukulaisia.

Villien joukko oli kovin pieni, verrattuna siihen Mance Rayderin leiriin, joka ulottui niin pitkälle, kuin horisonttia riitti.

Tullyt olivat lyötyjä Punaisten häiden jälkeen, mutta nyt Mustakala näytti, että täältä edelleen todellakin pesee.

Mustakala, Hurtta, lady Mormont – tässä jaksossa nähtiin kovia henkilöitä. Sota on taas alkamassa, peli kovenemassa ja pelaajat tekemässä isoja siirtoja.

Sandor ”Hurtta” Clegane

Sandor ”Hurtta” Clegane teki vaikuttavan paluun. Näimme hänet edellisen kerran neljännen kauden viimeisessä jaksossa.

Hurtta ja Arya tapasivat silloin Briennen ja Podrickin Jokimailla. Hurtta ja Brienne taistelivat. Brienne voitti. Arya jätti Hurtan makaamaan vakavasti haavoittuneena.

Spekuloin silloin, että Aryan teko oli armoa, ei julmuutta. Nyt paljastui, että Aryan armo todellakin palkittiin. Hurtta elää.

Tämän jakson alussa Hurtta oli osa onnellista ihmisjoukkoa, jota voisi lähinnä kutsua jonkinlaiseksi hippiseurakunnaksi. Kauniissa laaksossa elävä iloinen seurue oli kuin omassa paratiisissaan, kaukana Westerosin sodista ja kauheuksista. He rakensivat kappelia ja heidän johtajallaan oli Seitsemän jumalan tunnus kaulassaan. Uskonnollisia hippejä siis.

Ian McShanen aidolla luonteella esittämä johtaja, veli Ray, oli hieno persoona. Kova ja särmikäs, mutta myötätuntoinen ja ymmärtävä.

Mutta sitten kävi huonosti. Kaikki tapettiin, paitsi Hurtta.

Spekuloidaan.

Hurtta lähti nyt kostamaan miehille, jotka tappoivat Rayn pienen hippiseurakunnan. Se on oikein, sillä miehet, naiset ja lapset murhattiin täysin ilman syytä – tai enintään ruoan takia.

Jakso näyttäisi kertovan, että syyllisiä olivat Viiritön veljeskunta. Kolme heistä tuli käymään paikalla aiemmin ja he mainitsivat, että ruokaa tarvitaan. Hurtta tiesi, keitä he olivat, koska lähtiessään he sanoivat ”yö on pimeä ja täynnä kauhuja”. Tämä on Valon herran palvojien lause, ja Viiritöntä veljeskuntaa johtavat Valon herran palvojat.

Mutta oliko kyseessä todellakin Viiritön veljeskunta?

Veljeskunta oli siis se taistelijajoukko, joka otti Aryan, Gendryn ja Kuuman piiraan kiinni kolmannella kaudella. Myöhemmin he ottivat myös Hurtan vangikseen.

Veljeskunta on lainsuojattomia, mutta vain siksi, että laki ei heidän mielestään riitä suojelemaan tavallista kansaa. Joukko sai alkunsa, kun Ned Stark lähetti Ser Beric Dondarrionin ja joukon miehiä ottamaan kiinni Gregor ”Vuori” Cleganen, joka joukkoineen teki tihutöitä ja murhasi tavallista kansaa Jokimailla.

Veljeskunta oli siis tähän asti suojellut Jokimaiden asukkaita ryöväreiltä ja roistolordeilta. Nyt he olisivat siis ryövänneet ja murhanneet samoja ihmisiä?

En usko tähän. En usko, että se Myrin Thoros ja Beric Dondarrion, jonka tunsimme aiemmin, murhaisivat naisia ja lapsia.

Jotain muuta on nyt meneillään.

Spekuloidaan.

Ehkä kolme näkemäämme miestä eivät olleet Viirittömästä veljeskunnasta ja he vain esittivät olevansa. Ehkä he olivat vain maantierosvoja ja murhamiehiä.

Toinen vaihtoehto on, että Viirittömän veljeskunnan johdossa on nyt joku, joka on manipuloinut ryhmän kääntymään tavallisen kansan riistäjiksi.

Joku, joka on syrjäyttänyt, ajanut pois, tai ehkä jopa tappanut Myrin Thorosin ja Beric Dondarrionin. Tai sokaissut heidät jollain voimallaan.

Tällaisesta on spekuloitu. On arvailtu, että eräs kirjojen hahmo palaisi myös tv-sarjassa. En itse usko tähän teoriaan. Pyydän, että jos spekuloitte siitä kommenteissa, käyttäkää selkeää kirjaspoilerivaroitusta. Kaikki eivät ole lukeneet kirjoja.

Edellisessä jaksossa Walder Freyn pojat kertoivat hänelle, että Viiritön veljeskunta taisteli Lannisterin sukua ja sen liittolaisia vastaan. He kertoivat, että veljeskunta esimerkiksi hyökkäsi Lannisterien huoltoketjua vastaan – siis esimerkiksi he estivät ruokatoimituksia pääsemästä perille.

Tästä aukeaa kolmas vaihtoehto. Ehkä tappajat sittenkin olivat Viirittömästä veljeskunnasta. On nimittäin mahdollista, että veljeskunta tulkitsi Rayn hippiseurakunnan olevan osa Lannisterien tukiverkkoa.

Miksi?

Todennäköisin selitys tälle teorialle olisi – koska he tunnistivat Hurtan, Sandor Cleganen, edellisen Lannister-kuninkaan kuuluisan henkivartijan. Toisin sanoen, tämä vaihtoehto tarkoittaisi, että Hurtta oli syyllinen kaikkien näiden viattomien kuolemaan.

Hän tarttui lopuksi kirveeseen, mutta hän on menetetty.

Mitä Hurtalla on edessään?

Tällä hetkellä suosittu teoria on, että Hurtta päätyisi kirkon edustajaksi kaksintaistelussa Cersein tuomiosta. Se tarkoittaisi, että Sandor ”Hurtta” Clegane ja hänen veljensä Gregor ”Vuori” Clegane ottelisivat, toisen kuolemaan asti.

Se on sen verran symbolista, että uskon näin tapahtuvan. Molemmat ovat käyneet läpi kuoleman ja selvinneet siitä. Molemmat palvelivat Lannistereita. Yksi ymmärsi, että vapaus ja vastuu ovat tärkeämpiä kuin tappaminen. Toinen on täysiverinen murhaaja. Vaikka se oli se ensimmäinen, eli Hurtta, joka piti puheen siitä kuinka tappaminen on parasta mitä on. ”Killing is the thing you love”, hän sanoi Bronnille Kuninkaansatamassa, juuri ennen Mustavirran taistelua, toisen kauden yhdeksännessä jaksossa.

”Sinä haluat nussia, juoda ja laulaa. Mutta tappaminen - siitä sinä nautit eniten. Olet aivan kuin minä.”

Mutta Sandor on jo pitkään ollut ristiriitainen hahmo. Hurtta on suojellut molempia Ned Starkin tyttäriä. Se on paras kortti hyvyyteen tässä sarjassa.

Hän suojeli Sansaa Joffreyn väkivaltaisuudelta. Samassa jaksossa, jossa hän puhui tappamisesta Bronnille, hän tarjosi Sansalle mahdollisuutta pelastaa hänet ja viedä hänet pohjoiseen, Talvivaaraan.

Hän lupasi pitävänsä Sansan turvassa ja samalla sanoi Sansalle, että maailma on täynnä tappajia. ”Maailma on tappajien rakentama.” Isäsi, lapsesi , Lannisterit, kaikki tappajia. Sansa kieltäytyi.

Eikä Hurtta koskaan satuttanut Aryaa, kun hän otti tämän panttivangikseen rahan takia. Rahan, jota Hurtta ei koskaan saanut. Hän ei satuttanut Aryaa, vaikka tämä sanoi Hurtan olevan hänen tapettavien listallaan.

Kun Ray puhui häpeästään siitä, että murhasi, poltti ja ryösti, Sandor ymmärsi. Hän tunsi saman häpeän. Rayn viesti oli, että koskaan ei ole liian myöhäistä palata ja tehdä jotain hyvää. Juuri silloin kolme ratsastajaa saapui paikalle.

Nyt Sandor joutuu elämään sen kanssa, että kaikki nämä hyvät ihmiset ehkä kuolivat hänen takiaan.

Hän lähtee nyt Viirittömän veljeskunnan perään.

Sen jälkeen Hurtan kohtalo tulee kietoutumaan hänen veljensä Gregorin kohtaloon ja sitä kautta Lannisterien ja Tyrellien väliseen konfliktiin.

Spekuloidaan seuraavaksi siitä.

Cersei Lannister ja Gregor Clegane

Cersei Lannisterin ja lady Olenna Tyrellin valta-asetelma on kääntynyt peilikuvaksi entisestä. Cersei on nyt heikoilla, yksin. Lady Olenna on vahvassa asemassa. Cersei joutui myöntämään lady Olennalle tehneensä virheen Ylivarpusen kanssa.

Spekuloidaan.

Tässä kohtauksessa sanottiin nyt ääneen se, että Cerseillä ei ole enää mitään muuta kuin Gregor ”Vuori” Clegane. Ja tietysti paljon elovalkeaa.

Siksi on aivan olennaista, että juuri samassa jaksossa Gregorin veli Sandor ”Hurtta” Clegane palaa. Koska veikkaan, että Hurtta tulee tappamaan Vuoren, minkä jälkeen Cersein on saatava Jaime takaisin ja pian.

Lady Olennan tarvitsee vain lähteä Kuninkaansatamasta. Margaery Tyrell järjestää veljensä Lorasin vapaaksi.

Luulen, että jossain vaiheessa saattaa herätä kysymys, josko Loras Tyrell taistelisi kirkon soturina Vuori Cleganea vastaan Cersein oikeudenkäynnin ratkaisevassa kaksintaistelussa.

Mutta viime hetkellä paikalle tulee Sandor Hurtta Clegane pelastamaan Loras Tyrellin.

Miksi pidän tätä todennäköisenä? Koska se toisintaisi täsmälleen kohtauksen, jonka näimme turnajaisissa ensimmäisen kauden neljännessä jaksossa.

Silloin kuulimme näiden veljesten tarinan, miten Gregor poltti pikkuveljensä kasvot, kun näki tämän leikkivän lelullaan. Tämän takia muuten Hurtta lähti Kuninkaansatamasta kesken Mustavirran taistelun. Hän ei enää kestänyt nähdä tulta. Tyrion käytti elovalkeaa kaupungin puolustuksessa. Sandor on traumatisoitunut tulesta, veljensä takia.

Siinä ensimmäisen kauden neljännessä jaksossa Gregor Clegane tappoi hevosensa ja oli käymässä Loras Tyrellin kimppuun, sen jälkeen, kun Gregor oli jo hävinnyt. Hän siis rikkoi turnajaisten sääntöjä. Hurtta Clegane tuli väliin ja pelasti Lorasin. Kuningas Robert käski Cleganen veljesten lopettamaan keskinäisen taistelunsa ja huusi: ”Lopettakaa tämä hulluus!”

Margaery Tyrell

Margaery Tyrell oli vapaana, pukeutuneena, ja lukemassa hartaasti pyhiä tekstejä.

Tässä oli paljon meneillään pinnan alla.

Ylivarpunen sanoi Margaerylle suoraan, että vaikka joku osaa pyhiä tekstejä ulkoa, hän ei silti välttämättä usko. Ja vaikka joku ei osaa tekstejä laisinkaan, hän voi silti uskoa.

Ylivarpunen siis asetti suoraan pöydälle kysymyksen siitä, mikä on oikeaa uskoa ja mikä vain sitä, mitä me suomeksi kutsumme ulkokultaisuudeksi. Mikä on muuten todella hyvä sana.

Ja tämän jälkeen Margaery antoi lady Olennalle – salaa – paperinpalasen, johon oli piirretty Tyrellin suvun tunnus, kukka.

Spekuloidaan.

Kukkaviesti oli ennen kaikkea varoitus lady Olennalle, että Ylivarpunen on ottanut hänet seuraavaksi kohteekseen. Samalla teko vahvisti sen, mitä on jo spekuloitu. Margaeryn uskoontulo oli valetta.

Tämä tarkoittaa, että Margaery on tällä hetkellä valtaistuinpelin kovin, juonikkain ja myös vaarallisimmassa asemassa oleva pelaaja.

Jos hän jää tästä kiinni, hän ei vähällä selviä.

Uskon, että tässä ei ole kyse vain puhtaasta petoksesta. Kun Margaery puhui siitä, miten hän ymmärsi ennen vain esittäneensä välittävänsä köyhistä, mutta oikeasti vain sääli heitä, hän puhui totta.

Margaery on älykäs. Hän on todennäköisesti tullut ymmärtämään oman itsepetoksensa viruessaan sellissä, kuunnellessaan saarnoja ja lukiessaan Seitsemänsakaraista tähteä – tämän uskon pyhää kirjaa.

Silti, vaikka hän ymmärsi oman itsepetoksensa ja tuli nyt rehellisemmäksi itselleen, ei se tarkoita, että hän olisi luopunut suvustaan.

Mutta sen takia, että hän on ymmärtänyt jotain itsestään ja muuttanut mielipiteensä osittain, hän on onnistunut vakuuttamaan Ylivarpusen.

Hän on aidosti ymmärtänyt jotain, mutta ei kaikkea sitä, mitä hän väitti Ylivarpuselle ymmärtäneensä.

Ylivarpunen sai Margaeryn kautta kuningas Tommenin otteeseensa. Nyt hän sanoi Margaerylle haluavansa myös lady Olennan samalla tavalla puolelleen. Tässä kohti Margaery kieltäytyi.

Hän valitsi sukunsa puolen. Sitä tarkoitti ruusun kuva, jonka hän isoäidilleen antoi.

Ylivarpunen esitti lady Olennalle vaatimuksen, jota tämä ei voi hyväksyä. Margaery tiesi tämän ja siksi hän näytti lady Olennalle olevansa tämän puolella. Vaatimus oli, että Loras luopuisi nimestään ja oikeudestaan periä Suurtarhan herruus Mace Tyrellin jälkeen.

Toisin sanoen, koko Tyrellin suvun tulevaisuus olisi heitetty hukkaan.

Sillä hetkellä, kun Margaery antoi paperin lady Olennalle, hän sanoi – mene kotiin. Margaery sanoi, mene turvaan, koska hän ymmärsi, että Ylivarpunen oli ottamassa häntä seuraavaksi uhrikseen.

Siirrytään sitten kohti Pohjoista. Tapahtumat Vuolasvirrassa, Karhusaarilla ja muualla Pohjoisessa liittyvät kaikki toisiinsa. Kyse on Starkin suvun perinnöstä.

Jaime Lannister, Brynden ”Mustakala” Tully ja Bronn

Jaime Lannister ja Bronn marssivat Lannisterien armeijan kanssa kohtaamaan Tullyt Vuolasvirrassa. Siellä oli käynnissä huonosti johdettu Freyn suvun piiritys. Jaime Lannister kohtasi Ser Brynden ”Mustakala” Tullyn.

Oli hauskaa ironiaa, kun Bronn sanoi Jaimelle, ettei tämä toistaisi kuuluisaa lausetta ”Lannister maksaa aina velkansa”.

Bronnin koko menestynyt ura sarjassa on perustunut sille, että Lannisterit ovat maksaneet hänelle velkansa. Ensimmäisen kauden kuudennessa jaksossa Bronn ilmoittautui vapaaehtoiseksi taistelemaan Tyrionin puolesta. Siitä lähtien, hän on jatkanut eri Lannisterien palvelemista.

Mutta, kuka on Brynden ”Mustakala” Tully?

Kirjoitan vähän taustaa tälle tärkeälle hahmolle.

Tämän kauden viidennessä jaksossa Sansa kertoi Muurilla, Mustalinnassa, että Mustakala on vallannut Vuolasvirran takaisin ja että Tullyn joukot ovat Sansan ja siten myös Jonin puolella. Ser Davos sanoi, ”Mustakala on legendaarinen”.

Mustakala on siis erittäin tunnettu sotilaana ja armeijan komentajana. Hänellä tulee olemaan merkittävä rooli tulevissa taisteluissa – jos hän pysyy hengissä.

Hän kuuluu Tullyn sukuun, jonka kotilinnoitus on Vuolasvirta. Mustakala esiteltiin ensimmäisen kerran kolmannen kauden viidennessä jaksossa, Catelyn Starkin isän hautajaisissa.

Mustakala on Catelynin – omaa sukuaan Tullyn – isän veli, eli hänen setänsä. Edmure Tully on Catelynin veli.

Pikkusormi Baelishin neljännen kauden seitsemännessä jaksossa murhaama Lysa Arryn taas oli Catelynin sisko.

Edmure on ollut Freyn suvun vankina Punaisista häistä asti. Punaiset häät, jotka nähtiin kolmannen kauden yhdeksännessä jaksossa, olivat nimenomaan Edmuren häät.

Freyt piirittävät nyt Vuolasvirtaa ja pitävät Edmurea panttivankina. He yrittävät saada Mustakalaa luopumaan Vuolasvirrasta Edmuren takia.

Mustakala ei näytä antavan periksi.

Mustakala sanoi Jaimelle heti aluksi, että oletan sinun olevan täällä pitämässä valan, jonka annoit veljentyttärelleni, mutta en näe Sansaa tai Aryaa.

Mistä tässä oli kyse?

Tämä viittasi toisen kauden kahdeksanteen jaksoon. Catelyn Stark lähetti Tarthin Briennen Kuninkaansatamaan, Jaime Lannister vankinaan. Tarkoitus oli vaihtaa Jaime Lannister Starkin tyttäriin Sansaan ja Aryaan.

Spekuloidaan.

Catelyn lähetti Briennen Jaimen kanssa hakemaan Starkin tyttöjä.

Samaan aikaan Bran ja Rickon olivat Theonin vankeina Talvivaarassa. Catelyn koki, että hänellä ei ollut mitään vaihtoehtoa. Hän teki päätöksen päästää Jaime Lannister vapaaksi, salassa hänen pojaltaan kuningas Robbilta, saadakseen edes kaksi lapsistaan vapaiksi.

Tämä päätös, lähes ainoastaan tämä päätös, aiheutti Starkien tappion Lannistereille.

Kun Jaime oli vapautettu, Starkien vasalli lordi Karstark vaati oikeutta siitä, että hänen kaksi poikaansa olivat kuolleet Lannisterien käsissä.

Koska Jaime pääsi vapaaksi, Karstark ei kokenut saavansa oikeuttaan, joten Karstarkit murhasivat kaksi Robbin vankeina ollutta nuorta Lannisteria.

Tästä rangaistuksena Robb tuomitsi lordi Karstarkin kuolemaan. Sen jälkeen Karstarkit luopuivat sodasta, mikä tarkoitti, että Robbin armeija pieneni niin paljon, että hän jäi pahasti alakynteen Lannistereita vastaan.

Seuraavaksi Robb Stark rakastui Talisaan ja petti sopimuksensa Freyn kanssa. Tämä oli toinen virheellinen päätös, joka johti tappioon.

Edmure Tullyn naimakauppa Freyn kanssa oli sovitus tästä Robbin valanrikkomuksesta.

Se oli myös ehto Freyn ja Starkien liitolle. Robb sanoi, että koko sodan lopputulos oli kiinni siitä. Ja niin se oli, tavalla, jota kukaan ei osannut odottaa.

Robbilla ei ollut enää oikein muuta vaihtoehtoa kuin hakea tukea Freylta. Mutta Robb oli pettänyt Freyt, kun hän ei mennytkään lupauksensa mukaisesti Freyn tyttären kanssa naimisiin.

Lopputulos oli Freyn, Boltonien ja Lannisterin liitto ja Punaiset häät, jossa Robb ja Catelyn Stark murhattiin ja Edmure heitettiin tyrmään.

Sota loppui siihen.

Mutta nyt se on alkamassa uudestaan. Jon sanoi lady Mormontille, että Robb on poissa, mutta Starkin huone pysyy.

Kerron seuraavassa kappalessa, miten Brynden Tully sai nimen Mustakala. Tieto on peräisin kirjoista, joten jos et sitä halua tietää, hyppää seuraavan luvun yli. Mutta, sanon kuitenkin, että tällä tiedolla ei ole mitään merkitystä sarjan juonelle. Sen sijaan, se tarjoaa aika herkullista ironiaa.

Nuorena Brynden Tully kieltäytyi järjestetystä avioliitosta. Hänestä tuli suvun musta lammas, mutta koska Tullyn suvun tunnus on kala, nimi kääntyi nopeasti Mustakalaksi.

Ironista tässä on, että Mustakala oli pakottamassa veljenpoikaansa Edmure Tullya avioliittoon Freyn kanssa. Edmure sanoi silloin, että hän ei halua mennä naimisiin Walder Freyn tyttären kanssa. Tai että ainakin hän haluaa valita kenet tyttäristä ottaa. Mustakala sanoi Edmurelle, että sinulla ei ole vaihtoehtoa ja uhkasi hakata Edmuren suostumaan.

Eli se tapahtuma, johon Mustakala viittasi ensimmäisenä puhuessaan Jaimen kanssa, oli yksi niistä virheistä, jotka johtivat koko pohjoisen armeijan hajoamiseen ja tappioon.

Ja nyt hän sanoi Jaime Lannisterille, ”Nin kauan kuin olen jaloillani, sota ei ole ohi.”

Mustakala näytti Jaimelle olevansa kaiken maineensa arvoinen.

Samaan aikaan Pohjoisessa Starkit keräsivät joukkojaan jatkaakseen sotaa.

Sansa Stark lähetti Briennen Vuolasvirtaan. On todella kiinnostavaa nähdä, mitä tapahtuu, kun Jaime ja Brienne kohtaavat uudelleen. He löysivät arvaamattoman yhteyden ja kunnioittavat toisiaan. Ehkä jopa jotain romanttisia tunteita oli läsnä suhteessa. Nyt Jaime piirittää Lannisterin ja Freyn armeijoiden kanssa Vuolasvirtaa, jota Tullyt pitävät. Ja Sansa lähetti Briennen hakemaan Tullyn armeijan avuksi sodassa pohjoisesta.

Väistämättä, tässä käy huonosti.

Jon Nietos ja Sansa Stark

”Palvelin kerran Starkin huonetta, mutta Starkin huone on kuollut.”

Näin sanoi lordi Glover, kun Jon ja Sansa tulivat pyytämään Gloverin apua. Glover on perinteisesti ollut Starkin vasallisuku, joten vastauksen olisi pitänyt olla toisenlainen.

Lordi Glover sanoi Jonille, että Starkit pettivät heidät, kun Robb meni naimisiin ”vierasmaalaisen huoran” kanssa.

Spekuloidaan.

Tässä mainittiin se toinen Starkien tekemä virhe, joista tässä jaksossa meitä muistutetaan.

Kun Robb Stark oli mennyt naimisiin Talisan kanssa, heidän toivonsa saada Freyn joukot puolelleen oli menetetty.

Miten saadaan jäljellä olevat villit taistelemaan puolellasi?

No sillä, että yksi jättiläinen nousee ylös, sanoo nimesi ja nyökkää. Tässä ei ole paljoa spekuloitavaa.

Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, missä vaiheessa jättiläinen Wun Wun teki päätöksensä.

Villien johtaja sanoi, ”Jos menetämme tämän, meitä ei enää ole. Kymmenet heimot ja sadat sukupolvet katoaisivat olemattomiin”, jos he eivät taistele.

Siinä kohdassa kamera pysähtyi Wun Wunin kasvoihin.

Jättiläinen Mag Mahtava kuoli tunnelissa hyökätessään Mustalinnaan, kolmannen kauden yhdeksännessa jaksossa Watchers on the Wall.

Mance Rayder kertoi seuraavassa jaksossa Jonille, että Mag oli viimeinen suvussa, joka oli tuhansia vuosia vanha, viimeinen jättiläisten kuningas.

Tämä menetys oli Wun Wunin mielessä, kun hän kuuli tässä jaksossa nämä sanat. Siksi hän hetken kuluttua nousi, sanoi ”Snow” ja ratkaisi koko keskustelun.

10-vuotias Lady Mormont varasti koko jakson, jonka piti olla Sandor Cleganen.

Robb on poissa, mutta Starkin huone ei ole, Jon sanoi. Siitä tässä jaksossa on monella tapaa kyse, onko Starkin huone vielä voimissaan.

Lyanna Mormont kirjoitti Stannisille kirjeen edellisellä kaudella. Siinä hän kertoi Mormontin olevan uskollinen Starkeille.

Ser Davos, taas kerran, piti puheen korkean herran puolesta. Samoin kuin hän teki Rautapankissa Stannisin puolesta. Hän on pitänyt monia hyviä puheita. Niin myös tällä kertaa.

”Eikä ole epäilystäkään, arvon lady, kuolleet ovat tulossa.”

Jakson paras repliikki oli, kun Ser Davos sanoi Mormontin 62 sotilaasta – ”Jos he ovat yhtä ärhäköitä kuin ladynsa, Boltonit ovat mennyttä.”

Täsmällisemmin Ser Davos sanoi englanniksi, ”jos he ovat puoliksikaan niin raivokkaita kuin ladynsa, Boltonit ovat mennyttä.”

Sansa sanoi Jonille, että heidän pitäisi mennä Cerwyninlinnaan. Cerwynit ovat Starkin vasalleja. Viidennen kauden kolmannessa jaksossa Ramsay Bolton kertoi nylkeneensä lordi Cerwynin ja tämän vaimon elävältä näiden pojan edessä.

Sansa ymmärsi, että he tarvitsevat enemmän sotilaita. Siksi hän lähetti kirjeen, jonka kohdetta meille ei kerrottu.

Spekuloidaan.

Kirjeen saaja on varmasti Petyr Pikkusormi Baelish. Nyt Sansa joutui pyytämään hänen apuaan, kieltäydyttyään siitä jo kerran. He tarvitsevat Laakson ritareita puolelleen.

Avun pyytäminen Pikkusormelta on aina vaarallista. Mutta Sansa on Petyrille tärkeä, ideana jostain hyvästä, mistä hän haluaa pitää kiinni. Luulen, että hän pitää Sansan turvassa.

Jonin ja Sansan armeijassa on nyt kaksi tuhatta villiä, 62 Mormontin miestä, 200 Hornwoodin miestä ja 143 Masonin miestä. Se ei ole paljon ja heillä on kiire. Heidän pitää hyökätä ennen kuin seuraava lumimyrsky tulee.

Jos Sansa ja Jon saavat Laakson ritarit puolelleen, heillä on mahdollisuus voittaa Boltonit. Muuten tilanne näyttää vaikealta. Jos Tullyn joukot pääsevät irtautumaan piirityksestä, he voivat saada sieltäkin apua. Sansa lähetti Briennen Vuolasvirtaan hakemaan apua ja joukkoja.

Theon Greyjoy

Greyjoyn laivat olivat uudessa satamassa. Silta, jonka edessä laivat ovat, on Volantisin pitkä silta. Volantis on Vapaiden kaupunkien eteläisin kaupunki. He ovat siis ehtineet jo pitkälle.

Myöhemmin Braavosissa sanottiin, että Greyjoyt ovat jo Orjakauppiaan lahdella. Se tarkoittaa, että he ovat edenneet matkalla itäänpäin.

Spekuloidaan.

Theonin ongelma ei ole kosto, vaan syyllisyys. Mitä Ramsay hänelle tekikin, Theon silti tunteen syyllisyyttä siitä, että hän murhasi kaksi pientä poikaa ja monia muitakin Talvivaarassa.

Yara sanoi hänelle nyt, että päästä irti siitä syyllisyydestä, me menemme ja otamme omamme. Ja Theon uskoi häntä.

Yara ja Theon ovat siis Orjakauppiaan lahdella. He rantautuvat todennäköisesti Meereeniin. Siellä he kohtaavat Tyrion Lannisterin ja Varysin. Tyrion ehkä neuvottelee heidän kanssaan laivoista jo ennen kuin Daenerys palaa kaupunkiin.

Arya Stark

Tässä voisi spekuloida nyt vaikka kuinka kovasti.

Otan kuitenkin konservatiivisen linjan ja sanon, että Arya oli Arya ja Waif – se tyttö Mustan ja valkoisen talosta – oli hän.

No, ensin esitän sen mahdollisen spekulaation siitä, miksi välttämättä näin ei ole. Koska se on aika jännä.

Lähdetään perusasioista.

Me tiedämme, että Kasvottomat pelaavat peliä, jossa on loppujen lopuksi mahdoton sanoa, kuka kukaan todella on. He vaihtavat kasvoja, heillä on valekasvoja valekasvojen takana, eikä kukaan heistä lopulta ole kukaan. Olla Ei Kukaan on koko tarkoitus. Sipuleita, joissa on vain kerroksia, ilman todellista ydintä.

Aryan murhayritys oli kiinnostava. Miksi se jäi yritykseksi? Ehkä siksi, että me emme nähneet Mustan ja valkoisen talon tytön yrittävän tappaa Aryaa. Jompikumpi heistä, ehkä molemmat, olivat joku muu.

Spekuloidaan ja nyt oikein kunnolla.

Ennen murhayritystä Arya Stark käyttäytyi eri tavalla, kuin siihen asti.

Tämä on toisaalta selitettävissä niin, että hän oli pukeutunut toisella tavalla ja esitti muuta roolia kuin sitä, mitä on esittänyt tähän asti. Koska hän halusi lähteä Braavosista ja olla tuntematon.

Mutta tilanne muuttuu mutkikkaammaksi noin 43 minuutin ja 40 sekunnin kohdalla. Aryan ohi vastakkaiseen suuntaan kävelee nuori nainen, joka on pukeutunut täsmälleen samalla tavalla, kuin Arya on aikaisemmin pukeutunut ja jonka hiukset on kammattu täsmälleen kuin Aryan aikaisemmin.

Game of Thrones on niin tarkkaan suunniteltu tuotanto, että tällaista ei tapahdu vahingossa.

Ja heti sen jälkeen, Aryan murhayritys tapahtuu.

Ja vielä, murhayritys on tekotavaltaan kuin täsmällinen toisinto Robb Starkin vaimon Talisan murhasta Punaisissa häissä.

Ennen murhaa Arya katselee Braavosin titaania, samaa jonka näimme hänen selkänsä takansa ensimmäisessä tämän kauden jaksossa. Kohtauksessa, jonka kirjoitin tarkoittavan, että Braavos ei ole vielä paljastanut Aryalle salaisuuksiaan.

Olisivatko salaisuudet nyt paljastettu? Tai entä jos tämä ei ole Arya laisinkaan, vaan joku, joka tuntee Braavosin salaisuudet?

Ainoa vaihtoehto on Jaqen H’ghar, joka uhrautuisi Aryan puolesta.

Pitää muistaa, että kun Jaqen ja Arya tekivät sopimuksensa toisella kaudella, Arya heti kokeili sen rajoja. Jaqen lupasi Aryalle tappavansa kolme ihmistä, joiden nimen Arya vain sanoo hänelle. Arya sanoi Jaqenin oman nimen. Jaqen vaati Aryaa ottamaan sanomansa takaisin ja hän teki sen.

On myös kiinnostavaa, että kun Arya kävelee lopussa pakoon, hän näkee kolme hyvin samannäköistä nuorta naista, joiden hiukset on kammattu samalla tavalla. Onko tässäkin jotain meneillään?

Ja onhan sekin aika outoa, että hän kävelee kadulla vuotava avohaava vatsassaan, mutta kukaan ei tee mitään auttaakseen häntä. Kaupungissa, jonka perustivat vapautetut orjat, joiden pitäisi tuntea ainakin perusmyötätuntoa toisia kohtaan.

Kuten sanottua, todennäköisesti kyseessä on oikeasti Arya. Kaikki muuhun viittaava on vain hämäystä ja harhaanjohtamista.

Ehkä tämä oli vain sarjan tekijöiden keino luoda tästä murhayrityksestä dramaattisempi ja kiehtovampi kohtaus. Mitä se todellakin oli.

Esimerkiksi oman kaksoisolennon kohtaamista on pidetty perinteisesti pidetty merkkinä lähestyvästä kuolemasta.

Mutta, lopussa Hurtta tarttui kirveeseen ja joku saa siitä vielä kovan iskun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Game of Thrones
 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Yleinen
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 6. 6

  Astrid Swan selätti syövän ja teki toipumisprosessistaan viiden tähden levyn

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Näin Trumpin tiedottaja mokaili minuutti minuutilta itsensä syvemmälle Hitler-möläytyksen suohon, koonti tapahtumista

 9. 9

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 10. 10

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Näin Trumpin tiedottaja mokaili minuutti minuutilta itsensä syvemmälle Hitler-möläytyksen suohon, koonti tapahtumista

 3. 3

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 4. 4

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 5. 5

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 6. 6

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 2. 2

  Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

 3. 3

  Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

 4. 4

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 5. 5

  Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

 6. 6

  Moni kaupunki markkinoi itseään auringonpaisteella, mutta missä kesät ovat oikeasti kaikkein lämpimimmät? HS:n kartta näyttää jokaisen kunnan tilanteen

 7. 7

  Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

 8. 8

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 9. 9

  Kylmän vielä kestää, nälkää ei

 10. 10

  Hollywood-tähden vodkayritys suivaantui brittipariskunnan chilikastikkeisiin – ”He haluavat hävittää kaiken”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 2. 2

  CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 5. 5

  Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

 6. 6

  Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

 7. 7

  Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

 8. 8

  Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

 9. 9

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 10. 10

  ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 9. 9

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 10. 10

  Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

 11. Näytä lisää