Valikko

Tämä mies pyysi meitä kiinnittämään huomiota Suomen upeaan luontoon – blogista tuli huippusuosittu ja nyt alkaa tv-sarja

Luontomatkailutarinoita sisältävä Retkipaikka-blogi on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana. Vuodesta 2012 toimineesta blogista on tullut jo niin suosittu, että se saa nyt oman tv-sarjan.

Antti Huttunen alkoi kerätä tietopankkia kauniista luontopaikoista, joissa voisi käydä Helsingistä käsin iltaisin ja viikonloppuisin. Nyt blogilla on 57 eri kirjoittajaa, yli miljoona lukijaa – ja tv-sarja alkaa ensi viikolla.

Me suomalaiset emme osaa arvostaa suomalaista luontoa, sen puhtautta ja monimuotoisuutta.

Siksi suuntaamme lomalle etelän halpoihin aurinkokohteisiin Lapin tunturien tai Ohtolan Pirunkallion luolien sijaan.

Madventures- ja Docventures -ohjelmista tunnettu ”travelleri” Riku Rantalakin kirjoitti vastikään, miten korkealuokkaisia luontomatkailukohteita Suomessa on koko maailman mittapuulla – suomalaiset eivät vain sitä itse tajua.

Nyt tämä on muuttumassa:

Luontomatkailutarinoita sisältävä Retkipaikka-blogi on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana. Vuodesta 2012 toimineesta blogista on tullut jo niin suosittu, että se saa nyt oman tv-sarjan.

TV1:lle 14. kesäkuuta alkava Metsien kätkemä johdattaa katsojat hengästyttävän kauniiden paikkojen äärelle. 8-osaisen sarjan ensimmäisessä jaksossa purjehditaan vanhalla puupurrella Saaristomerellä, kiivetään Bengtskärin majakkaan ja saunotaan salaperäisellä laguunisaarella.

Kaikki tehdään maagisessa auringonlaskun kajossa. Juontajat, Reetta Ranta ja Antti Huttunen, on verhottu urbaanin hipsterin vakiomerkin eli Fjällrävenin vaatteisiin – onhan Retkipaikan tyypillinen lukija 20–44-vuotias kaupunkilainen. Kolmas reissukumppani on kymmenvuotias Luna-koira.

Viimeisen päälle olevilla kameroilla ja koptereilla on tallennettu Suomi sellaisena, että sen pitäisi innostaa kansainvälisiäkin yleisöjä, sillä Metsien kätkemää ollaan myymässä ulkomaille.

Mutta olennaisinta on opettaa meidät suomalaiset katsomaan lähelle ja oppimaan lähitienoomme tarinat, jotka ovat kiehtoneet ihmisiä vuosisatojen ajan.

Tarinallisuus on Retkipaikka-bloginkin menestyksen takana, sanoo sen perustaja Antti Huttunen.

Suonenjoella kasvanut Huttunen vietti pienenä kaiken liikenevän ajan läheisellä järvellä kalassa.

”Osasin sen järven niin hyvin ulkoa, että tiesin rannan jokaisen sopukan, mistä saattaisi saada hauen, ja kaikki pohjassa olevat puut, mihin uistin saattoi jäädä kiinni”, Huttunen kertoo.

Opinnot toivat Huttusen maalta kaupunkiin, kuten niin monet muut suomalaiset. Meni kuitenkin viisi vuotta ennen kuin Huttunen hoksasi, että luonto on lähellä Helsingissäkin, kunhan näkee vähän vaivaa ja lähtee loitommaksi keskustasta.

Se tapahtui kun Huttunen vieraili lapsuutensa maisemissa Kangasniemellä ja näki tien varrella kyltin, joka osoitti Rapalan luolia päin. Hän päätti seurata tietä.

Metsästä paljastui kaksi valtavaa kallion rakoa. Paikallistiedon mukaan kyläläiset olivat piileskelleet siellä venäläisiä Isovihan eli suuren Pohjan sodan (1700–1721).

”Se oli ihan valtavan hieno paikka!” Huttunen kertoo.

”Melkein kaikista Suomessa olevista luolista löytyy samanlaista tarinaa, että ihmiset ovat olleet siellä piilossa julmuuksia.”

Hän alkoi kerätä tietopankkia vastaavanlaisista paikoista, myös niin läheltä, että siellä voisi käydä Helsingistä käsin iltaisin ja viikonloppuisin. Data oli ripoteltu sinne tänne, eri kaupunkien sivuille, geokätkötietoihin ja monenlaiseen kirjallisuuteen.

”Alkuun ne oli reissuideoita itselle, mutta sitten jossain kohdassa mietin, etten ole varmasti ainoa, joka näitä kaipaa.”

Neljä ja puoli vuotta myöhemmin kotimaan luontomatkailu on selvässä nousubuumissa.

Ihmisiä on myös havahduttanut tutkimustieto, jonka mukaan metsissä samoilu laskee stressitasoa ja rentouttaa.

Huttusen aikanaan yksin aloittamaan blogiin kirjoittaa nykyisin 57 innostunutta omatoimimatkailijaa, joille maksetaan jutuista pieni palkkio. Huhtikuussa ylittyi miljoonaan kävijän raja.

Niistä Rapalan luolistakin Huttunen kirjoitti viimein viikko sitten.

”Tarve ja kysyntä on ollut piilevää pidemmän aikaa, pullonkaulana on ollut lähinnä paikkojen löytämisen vaikeus”, Huttunen analysoi.

Toissatalvena Huttunen lähestyi Yleä ja tarjosi Yle Areenaan lyhyitä luontoretkeilyklippejä. Unelmana oli kokonainen sarja suomalaisista luontomatkailukohteista Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Yle innostui.

Juontopariksi Huttunen halusi kaupunkilaisen mytologian harrastajan Reetta Rannan, jonka hän oli tavannut oltuaan vuosia sitten Ylellä töissä.

”Reetta on ohjelman pääemäntä ja mä oon ooppaan roolissa”, Huttunen kuvailee.

Miten suomalaiset saa innostumaan kotoisista luontopoluista ja siirtolohkareista?

Kaikki pitää tarjoilla jännittävän tarinan muodossa, uskoo Huttunen.

”Retkipaikassakaan ei olla vain lueteltu faktoja vaan joku ihminen on käynyt paikan päällä ja kertoo ja näyttää, millaista siellä oli.”

Retkitarinoiden rinnalle on kasvanut laajat ruokaohje- ja varusteosiot. Sivustolta löytyy esimerkiksi ohjeet tee-se-itse-energiapatukoiden, trangia-retkikeittimellä valmistettavan täytekakun ja parinkympin varusteista syntyvän maailman parhaan laavun tekoon. Do it yourself, diy, on tämän hetken isoimpia trendejä.

Kun ihmiset käyvät retkillä Retkipaikan innoittamana ja jakavat kokemuksiaan somessa, innostus tarttuu.

Nykyisin puolet blogin kanssa ja puolet päivätyönsä matkailumarkkinoinnin parissa työskentelevä Huttunen yrittääkin nyt kiivaasti keksiä, miten Retkipaikkaan koottu tieto saataisiin parhaiten hyödynnettyä. Voisivatko paikalliset matkailualan yrittäjät ottaa tarinat kerrottavakseen eteenpäin?

”Me ei Suomessa usein nähdä sitä eksotiikkaa, mikä meidän luonnossa on. Me voidaan nähdä vain tylsä metsä kun se voi jostain muualta tulevalle olla valtavan eksoottinen, suuri elämys”, Huttunen sanoo.

Siksi Retkipaikasta on tekeillä englanninkielinen versio. Sen näkökulma muuttuu rotkoista ”vähän turvallisempiin asioihin”.

Kiinalaiselle kaupunkilaiselle voi olla nimittäin kaikista arvokkainta tietää, missä päin on lähin koivumetsä.

”Etelästä tuleville voi olla hyvin ainutlaatuista tutustua metsään, missä kasvaa valkoisia puita.”

Antti Huttusen lempipaikat Suomessa:

Pyhä-Nattanen, Sodankylä

”Yksi ylitse muiden. Siellä on tunturin päällä toor-kivimuodostelmia, eli kaksi miljardia vuotta vanhaa graniittia, jota eri luonnonvoimat ovat hiljalleen rapauttaneet. Se on ollut saamelaisten palvoma pyhä paikka, seita. Joka puolelle aukeaa silmänkantamattomiin aavaa tunturimaisemaa. Jos pitäisi nimeltä kaunein paikka, mitä olemassa on, tämä olisi vahva ehdokas”

Lohjanjärven ympäristö

”Siellä on rehevyyttä, eksoottisia lehtipuita, joita ei Suomessa hirvittävästi löydy, suuria tammia ja pähkinäpensaslehtoja. Siellä kaikki muu unohtuu.”

Ja se pelottavin: Bengtskärin majakka

”Tämä oli tv-sarjaa kuvatessa ehdottomasta jännin paikka, sillä mulla on karsea korkeanpaikan kammo. Kyseessä on Pohjoismaiden korkein majakka, 45 metriä korkea. Hölmönä menin sitten käsikirjoittamaan itseni sinne. Siitäkin selvittiin onneksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Matkailu
 • Kotimaa
 • Internet
 • Yleinen
 • Luonto
 • Retkeily
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 2. 2

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 3. 3

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 4. 4

  Tämän elokuvan pelottava pelle riivaa lapsia sukupolvesta toiseen – tästä on kyse periytyvässä kauhuilmiössä, joka tehdään nyt uusiksi

 5. 5

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 6. 6

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 7. 7

  Astrid Swan selätti syövän ja teki toipumisprosessistaan viiden tähden levyn

 8. 8

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 9. 9

  Disney vaihtoi uutuusleffansa nimeä Italiassa: Moana toi liian monelle mieleen pornotähden

 10. 10

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 2. 2

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 3. 3

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 4. 4

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 5. 5

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 8. 8

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 9. 9

  ”Kotona ei tehdä töitä”, kertoo Sonja Sorvola sopimuksestaan tanssija Sami Saikkosen kanssa – kun pariskunta näyttelee yhdessä, ei kipinöiltä säästytä

 10. 10

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 3. 3

  Helsinkiläiskoulu antoi opettajille joululahjaksi palkkaa tunneista, joita ei ikinä pidetty – ”Tämä on lapsilta pois”

 4. 4

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 5. 5

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 6. 6

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 7. 7

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 8. 8

  Huonot pomot ja epävarmuus lietsovat kateutta työpaikoilla – Kateudesta kannattaa pyrkiä eroon, sillä se syö voimia, sanoo asiantuntija

 9. 9

  Tuleeko tästä autosta Suomen sähköautosuosikki – Tältä näyttää Škodan ensimmäinen sähköauto

 10. 10

  Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 3. 3

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 4. 4

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 5. 5

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 6. 6

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 7. 7

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 8. 8

  Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

 9. 9

  Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

 10. 10

  Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 8. 8

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 9. 9

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 10. 10

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 11. Näytä lisää