Valikko

Näin lapset traumatisoinut Alfred J. Kwak -sarja näytti, miten perheen kuolemasta selviää – ja 11 muuta kipeää totuutta maailmasta

Sarjassa käymme läpi lapsuuden traumaattisimpia tv-kokemuksia. Vuorossa animaatiosarja Alfred J. Kwak.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja traumoja, että ne muistetaan aikuisenakin. Näitä ovat muun muassa Ylen Aasi, Morso ja Mouru sekä Puoli kuusi -ohjelma Narsku-nukkehahmoineen.

Ikimuistettaviin lasten tv-ohjelmiin kuuluu myös piirrossarja Alfred J. Kwak.

”Minä lennän, polskin ja uin / Sanon sulle kwaak / ystävälle kwaak / kwaak sanon teille kaikille!”

Muistatko vielä Alfred J. Kwakin ja sen pirtsakan alkutunnarin?

Ankka nimeltä Alfred Jodocus Kwak seikkaili animaatiosarjassa, joka esitettiin ensi kertaa Suomessa TV2:lla vuosina 1990–1992.

Tarinan edetessä Alfred käy koulua, saa ystäviä, rakastuu ja seikkailee milloin missäkin. Suosikkisarja on uusittu kolmesti ja se on myös julkaistu DVD:llä vuonna 2009.

Moni muistaa Alfred J. Kwakin pohjimmiltaan surumielisenä ja monin paikoin ahdistavana sarjana.

Kuoleehan Alfredin koko perhe auton alle heti toisessa jaksossa. Tuo kohtaus lapsikatsojia todennäköisesti sarjassa järkytti eniten. Siihen viitataan monilla kotimaisilla keskustelupalstoilla (ja ulkomaisilla myös).

Soitimme henkilölle, jonka päätöksellä Alfred tuotiin aikanaan Suomeen:

Jo viitisen vuotta eläkkeellä ollut Kirsti Lampela, 67, vastaa puhelimeen kotoaan Tampereelta.

Vuonna 1987 ulkomaisten ohjelmien hankkijana toiminut Lampela oli Cannesin kansainvälisillä televisiofestivaaleilla etsimässä uusia lastenohjelmia.

Lampela sai käsiinsä ennakkoesitteen uudesta, Alfred-nimisestä ankasta kertovasta piirretystä, ja varasi ajan trailerin katseluun. Sitä tv-festivaaleilla siihen aikaan tehtiin: kokeiltiin kepillä jäätä. Kukaan ei tiennyt koko sarjasta mitään.

Heti ensimmäisenä näytettiin kolarikohtaus:

Alfredin perhe joutuu muuttamaan pois heidän kotiniitylleen rakennetun huvipuiston tieltä. Muuttomatka kulkee autotien yli.

Äiti, isä, siskot ja veljet lähtevät ylittämään tietä ensimmäisinä. Silloin kuin tyhjästä ilmestyy auto, joka osuu ankkaperheeseen.

Dramaattisessa kohtauksessa perheen kotina toiminut puukenkä lentää kaaressa halki ilman. Taivas värjäytyy verenpunaiseksi.

Kaikki paitsi Alfred kuolevat.

”Se oli tosi koskettava kohtaus”, Lampela huokaa.

”Silloin mietin, uskaltaako tätä näyttää lapsille. Sitten päätin, että tietenkin uskalsi, se oli niin kauniisti tehty kohtaus, ja ankka oli niin sympaattinen.”

(Pienenä moni tuskin ymmärsi kohtauksen viiltävää ironiaa: Alfredin perheen yli ajavat ne samat pohatat, K. Rokodiili ja Hannibal-virtahepo, jotka pakottivat ne muuttamaan huvipuiston alta, ja lähtemään vaaralliselle tienylitysreissulle.)

Vaikuttunut Lampela hankki esitysoikeudet 52 jaksoa pitkään sarjaan. Ensimmäisenä Suomessa kokonaan sen näkivät kääntäjät, jotka tekivät suomenkieliset äänet.

”Kääntäjät pystyivät aina heti sanomaan, että nyt tuli sellaista eteen, mitä ei pystytä esittämään”, Lampela kertoo.

”Tässä Kwakissa ei jätetty yhtään jaksoa välistä.”

Kun sarja alkoi pyöriä TV2:lla Pikkukakkosta edeltävällä ohjelmapaikalla, se nousi heti suosikiksi.

Lampelan mielestä Alfred J. Kwak, Muumit-animaatiosarjan tuottaneen Dennis Livsonin johtama hollantilais-saksalais-japanilainen animaatio, peittosi monet sen ajan sarjat.

Etenkin japanilaiset animaatiot.

”Japanilaisten animaatioiden hahmot olivat kauhean meluisia ja pelkistettyjä, vain suut aukesivat eikä niillä ollut ilmeitä.”

Alfredissa animaatiojälki taas oli värikästä, monipuolista ja taitavasti tehtyä, ja joka jaksolla oli joku sanoma.

”Alfredhan selviytyi vanhempiensa kuolemasta lopulta hyvin, sai kavereita eikä joutunut hunningolle.”

Niin, perheystävä Mauri Myyrä kasvattaa Alfredin ja vanhempien kuoleman kipeä muisto alkaa hellittää. Koulussa Alfredia kiusaa muuan Korppi-niminen linnunpoika.

Aikuisena Korppi kasvattaa mustat, kapeat viikset, perustaa oman puolueensa ja nousee Alfredin kotimaan Vesimaan diktaattoriksi, jolla on valta teloittaa kaikki, jotka eivät asetu sen puolelle.

Korpista tulee siis Hitler. (Hahmon alkukielinen nimikin on Dolf, siis melkein kuin Adolf.)

Mitä Lampela ajatteli tästä juonenkäänteestä?

”Mä en sitä silloin huomannut, eivätkä lapsetkaan sitä varmaan tajunneet!”

Katsoimme koko Alfred J. Kwakin, ja löysimme sarjasta liudan yhteiskunnallisia teemoja energiakriisistä rotusortoon. Moni niistä on erittäin ajankohtainen.

Kunnia kuuluu sarjan luojalle, hollantilaiselle teatterintekijälle Herman Van Veenille (s. 1945). Van Veenin isä toimi natsivastarintaliikkeessä toisen maailmansodan aikaan, mikä selittänee Korpin hahmokehityksen.

Vice-lehden haastattelussa vuonna 2013 Van Veen kertoi olleensa 17-vuotiaana Unicefin vapaaehtoisena. Kokemuksen vaikutuksesta hän halusi luoda tarinan, jossa maailman ongelmia ei yritettäisi pimittää lapsilta.

Päinvastoin, ne pitäisi kohdata rehellisesti ja pystypäin. Tässä muutama esimerkki:

1. Doping ja steroidien käyttö (jakso 6.)

Koulussa järjestetään triathlon-kilpailut ja Korppi päättää huijata: se varastaa apteekista norsuille tarkoitettuja pillereitä ja syöttää niitä hanhikaverilleen Hanskille.

Hanski saa norsun voimat ja voittaa kisan, mutta muuttuu pian norsunnäköiseksi.

2. Ryöstökalastus ja ekoterrorismi (14–15)

Vesimaan pormestari K. Rokodiili haluaa rikastua. Hän rakennuttaa huipputehokkaan kalastusaluksen, joka nappaa kaikki meren kalat verkkoihin ja tekee niistä samantien myytävää purkkiruokaa.

Sillit pelkäävät kuolevansa sukupuuttoon ja Alfred ja Mauri päättävät auttaa niitä: ne pyytävät sahanenäistä Saharausku-kalaa sahaamaan aluksen kahtia.

Se räjähtää ja uppoaa, mutta Alfred ja Mauri ymmärtävät, että terrorismi on vain hidaste, ei pysyvä ratkaisu.

3. Ilmastonmuutos (18–19)

Pormestari Rokodiili rakennuttaa vieläkin tehokkaamman kalastusaluksen, jolloin Alfred ja Mauri lähtevät Etelänavalle pyytämään valaita apuun. He tutustuvat professori Von Pallakseen, joka on keksinyt laitteen, jonka avulla valaille voi puhua.

Kun katsojat kuulevat valaiden jutustelevan ensi kerran, ne kertovat, että merivesi on lämmennyt. Ilmastonmuutos on käynnissä.

4. Hyväntekeväisyys (20)

Alfred lukee lehdestä kuivuudesta kärsivästä Aavikkokylästä ja uneksii matkustavansa sinne. Haikarat tiputtavat kylään lahjoituksia, joissa ei ole mitään järkeä, kuten talvitakkeja. Paikan päälle matkustaa myös suosittu poplaulaja, joka otattaa itsestään valokuvia ”auttamassa” aavikkokyläläisiä.

5. Eläinten vangitseminen ja käyttäminen ihmisten huvituksena (11, 42)

Alfred käy sirkuksessa, jonka yksi vetonaula on ihminen. Ihmisenkesyttäjä Orhi Hevonen piiskaa häkkiin suljettua, valtavan kokoista ihmistä ja sanoo sille pilkalliseen sävyyn: ”Paikka, siellä olet ja siellä pysyt! Nyt harjoitellaan taas uusia temppuja, tajuatko?”

Jaksossa 42 Korppi salakuljettaa tulivuoren uumenista haavoittuneena löydetyn lohikäärmeen pormestari Rokodiilin huvipuiston vetonaulaksi. Lopulta Alfred ja Mauri auttavat lohikäärmettä pakenemaan.

6. Katolinen kirkko (25)

Kun sarja alkaa, Vesimaassa hallitsee kuningas ja koristeelliseen asuun pukeutunut arkkipiispa kirkkoineen on kuningasperheen puolella. Kun Korppi nousee valtaan, arkkipiispa siirtyy hetkellisesti Korpin puolelle, koska Korppi antaa piispalle tuhat kultakolikkoa. Alfredin maailmassa kirkko on siis täysin ostettavissa.

7. Rotuerottelu, rasismi ja pakolaisuus (27-29)

Etelä-Adrikissa (oikeasti Etelä-Afrikka) vallitsee rotuerottelu: valkoiset hanhet ovat alistaneet maan alkuperäisasukkaat mustat ankat. Historiapätkässä näytetään taisteluita ja hauta-arkkuja kantavia mielenosoittajia.

Alfred auttaa Etelä-Adrikista paennutta mustien ankkojen vastarintaliikkeen johtajaa Wanaa ja tämän perhettä ottamalla heidät luokseen asumaan. Perhe anoo turvapaikkaa ja saa Vesimaan kansalaisuuden.

Alfred rakastuu perheen tyttäreen Iirikseen ja Iiris jää pikkuveljineen asumaan Alfredin luo kun Iiriksen vanhemmat palaavat kotimaahansa taistelemaan sen puolesta. Korpin kätyri Harri-hanhi on rasistikiihkoilija, joka yrittää estää Wanoja pääsemästä turvallisesti kotiinsa.

Jaksossa 29 (”Takaisin kotimaahan”) Harri huutaa muun muassa ”Kuulkaahan, minä en istu mustien akkojen vieressä!” sekä ”Mitä sinä sanoit, neekeriankka?”.

8. Kuinka Hitleriksi tullaan

Korpin hahmo on koko sarjan kiehtovimpia. Pääsemme kurkistamaan sen taustoihin jo ennen kuin Korppi itse on kuoriutunut: ihkaensimmäisessä jaksossa Korpin vanhemmat kurkistavat Alfredin vanhempien pesään ja arvostelevat munien ulkonäköä.

”Hyi, miten rumia! Noin huonon värisistä ei kyllä ikinä synny mitään kunnollista”, kommentoi Korpin isä, joka on pukeutunut traditionaalisiin saksalaisiin nahkahousuihin. Korpin äidillä on yllä baijerilainen dirndl-mekko.

Katsoja näkee myös selvästi, että Korpin isä ja äiti ovat eri lintulajeja: korppi ja mustarastas. Siitä johtuen Korpilla on epätyypillinen keltainen nokka. Korppi häpeää nokkaansa ja värjää sen joka aamu mustaksi.

Nokan salaisuus paljastuu Alfredille 5. jaksossa (”Kaivon vankeina”), jossa Korppi ja Alfred putoavat kaivoon, ja Alfred osoittaa Korpille myötätuntoa. Korppi palkitsee Alfredin kertomalla kaikille pelastuttuaan kaivosta, että Alfred tönäisi Korpin sinne alun alkaen. Tosiasiassa Korppi menetti tasapainonsa ja horjahti sinne.

Sarjassa selviää myös, että Korpin äiti kuolee kun Korppi on nuori ja se joutuu selviämään ilkeän isänsä kanssa. Korppi kehittelee mielessään kostoajatuksia: sitten kun se joskus hallitsee Vesimaata, se näyttää kaikille.

9. Kansallissosialismin nousu (22–25)

Vesimaahan opiskeluistaan palaava Korppi tajuaa, miten huonossa tilassa kotimaa on: työttömyys rokottaa kansaa eikä laiskanpulskea kuningas tee mitään. Korppi päättää perustaa oman puolueen. Korppi soimaa Alfredia, joka lähettää avustusrahaa rutikuivaan Aavikkokylään: ”Yrität parantaa vieraan maan oloja, muttet tiedä, mitä omassa maassasi tapahtuu!”

Korpin puolueen nimeksi tulee Kansallinen korppipuolue ja sen tunnus, kolmivarpainen korpinjalka punaisella pohjalla, muistuttaa selvästi natsien käyttämää hakaristi-symbolia. Korppi lupaa työtä kaikille ja saa kansan suosion. Tässä populismilla on tärkeä rooli: jaksossa 25 Korppi vaatii puheenlaatijoitaan kirjoittamaan puheensa uudelleen ”niin, että tavallinen kansalainen sen ymmärtää”.

Oppositioliikkeet kielletään, puhdasrotuisuutta vaalitaan ja lopulta Korppi säätää lain, jonka mukaan niiden, jotka eivät kuulu Korppipuolueeseen, on luovutettava omaisuutensa Korpille.

Alfred ystävineen onnistuu ajamaan Korpin maanpakoon anastamalla sen omaisuuden. Ilman rahaa ei ole valtaa.

10. Lähi-idän konflikti (37–38)

Kun Korpin ura diktaattorina tyssää lyhyeen, se alkaa myydä laittomia konetuliaseita. Lähi-idän konfliktista kertovissa jaksoissa näytetään, miten naapurivaltiot Salaam ja Jalla pommittavat toisiaan. Ne tekevät niin, koska ne tunnustavat eri uskontoa: Jallassa palvotaan vuohta, Salaamissa lammasta. Niiden kesken jaettu Jalla-Salaamin (oikeasti Jerusalem) kaupunki on julistettu puolueettomaksi.

Tosiasiassa nykyiset veriviholliset ovat olleet yksi ja sama valtio tuhansia vuosia, toteaa Alfredin tapaama kirjanoppinut. Lopussa maat tekevät sovinnon kuninkaallisen avioliiton avulla.

11. Energiakriisi (40, 51)

Alfredin ystävä professori Von Pallas keksii sarjan aikana lukuisia ympäristöystävällisiä keksintöjä. Yksi sarjan keskeisiä opetuksia on, miten tärkeää on käyttää tiedettä planeetan hyvinvoinnin edistämiseksi.

Pyramidimaan (oikeasti Egyptin) mittaamattomat kulttuuriaarteet eli pyramidit ovat vaarassa jäädä veden alle, sillä maa yrittää ratkaista energiakriisiä rakentamalla ison padon. Von Pallas keksii aurinkovoimalan, jonka avulla Pyramidimaa saa auringon uusiutuvan energian käyttöönsä. Korppi varastaa piirustukset, mutta ne saadaan takaisin.

Toiseksi viimeisessä jaksossa (”Pelastakaa puut!”) Von Pallas opettaa Alfredille happosateista, jotka syntyvät kun ihmiset polttavat niin paljon öljyä ja hiiltä, ja tappavat maailman puut. Lopulta Von Pallas keksii uuden, saastuttamattoman polttoaineen, jonka Korppi tietenkin varastaa.

12. Hallintamuodon vaihtuminen kuningasvallasta demokratiaan (läpi koko sarjan)

Kun Alfred J. Kwak alkaa, Vesimaa on kuningaskunta. Välissä siitä tulee diktatuuri, mutta Korpin maanpaon seurauksena kuningas nousee jälleen valtaan.

Koettelemuksen seurauksena kuningas kertoo Alfredille ajatuksestaan (”Kuningas puuttuu peliin”): ”Olen kaavaillut rakkaalle maallemme presidenttiä. Katsos, ajatus demokratiasta miellyttää minua.”

Parikymmentä jaksoa myöhemmin (”Muutoksia vesimaassa”) järjestetään ensimmäiset demokraattiset vaalit, joissa ovat ehdolla Alfredin ystävä, asianajaja Olli Haikara sekä Korppi, kuinkas muutenkaan. Korppi yrittää presidentiksi vilunkkipelillä, mutta paljastuu.

Niin Ollista tulee presidentti.

Onko sinulla muistoja Alfred J. Kwakista? Kerro kommenteissa!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tv-sarjat
 • Televisio
 • Animaatio
 • Internet
 • keskustelu
 • Yleinen
 • Lapsuuden traumat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 6. 6

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 7. 7

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 7. 7

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 3. 3

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 4. 4

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 5. 5

  Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”

 6. 6

  Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen

 7. 7

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 8. 8

  Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista

 9. 9

  Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

 10. 10

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 6. 6

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 7. 7

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 8. 8

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 9. 9

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 10. 10

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Ylitorniolla poikkeuksellinen omaisuusrikos: Rautatieasemalta varastettu kaksi varastorakennusta
 3. ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä
 4. Ruotsi yhä lähempänä hallituskriisiä – kolmen ministerin ero olisi kova isku Löfvenin hallitukselle
 5. Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä
 6. Saamelaiselokuva ylsi EU:n elokuvapalkinnon finaaliin – ylistetty Saamelaisveri-elokuva esitetään ilmaiseksi Helsingissä, Turussa ja Oulussa
 7. Ainakin 17 kuoli kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa – remontoidun kiinteistön omistaja on pidätetty epäiltynä henkirikoksista
 8. Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää
 9. Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”
 10. Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista
 11. Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”
 12. Näytä lisää