Valikko

Suomen kieli on mieskeskeinen ja muita sukupuolia syrjivä, ja asialle pitäisi tehdä jotakin, sanoo kielentutkija

Kielentutkija Mila Engelberg väittelee perjantaina tohtoriksi Helsingin yliopistosta. Väitöskirjan nimi on Yleispätevä mies : Suomen kielen geneerinen, piilevä ja kieliopillistuva maskuliinisuus.

Monesti ajatellaan, että suomen kieli on hyvinkin sukupuolineutraali moniin muihin verrattuna. Eihän suomen hän-pronominikaan viittaa sukupuoleen, kuten vaikka englannin he tai she.

Mutta itse asiassa suomen kieli on erittäin sukupuolettunut. Tarkemmin sanottuna maskuliininen eli mieskeskeinen – sekä piilotetusti että avoimesti.

Mieti edelleen aivan normaalissa käytössä olevia sanoja, fraaseja ja sananlaskuja. Esi-isä. Miehistö. Veljeillä. Olla jonkun uskottu mies. Olla oma herransa. Auttaa miestä mäessä.

Eikä se tähän jää: periaatteessa sukupuolineutraalit sanat kuten ”suomalainen” ja ”ihminen” voidaan tulkita herkemmin miestä kuin naista tarkoittaviksi – ja tulkitaankin.

Asiaa on selvittänyt kielentutkija Mila Engelberg, joka väittelee perjantaina tohtoriksi Helsingin yliopistosta. Väitöskirjan nimi on Yleispätevä mies : Suomen kielen geneerinen, piilevä ja kieliopillistuva maskuliinisuus.

Väitöskirjaansa varten Engelberg tutki muun muassa sitä, kuinka ihmiset oikeasti tulkitsevat sukupuolineutraaleja ihmisviittauksia: hän-pronominia tai yläkäsitettä ”ihminen” tai sen tapaisia ilmaisuja kuin ”tyypillinen suomalainen” tai ”tyypillinen televisionkatselija”.

Tätä selvitettiin kysymällä eri-ikäisiltä vastaajilta – lapsilta, nuorilta aikuisilta ja eläkeikäisiltä – miten he nuo viittaukset tulkitsevat.

Vastauksista ilmeni, että sanojen oletetaan viittaavan keskimäärin useammin mieheen kuin naiseen.

”Etenkin miesvastaajilla on taipumus tulkita sukupuolineutraaleja viittauksia miestä tarkoittaviksi”, Engelberg sanoo.

Samantyyppisiä tuloksia on tullut muidenkin maiden kielentutkimuksista, mutta Engelbergin tietojen mukaan Suomessa ei ole vastaavaa tutkimusta aiemmin julkaistu.

Vastaajien sukupuolen lisäksi myös ikä vaikutti heidän tulkintoihinsa.

Kokeissa oli mukana noin kahdeksanvuotiaita pikkulapsia, sekä tyttöjä että poikia. Molemmat tulkitsivat viittaukset pääsääntöisesti omaan sukupuoleensa viittaaviksi, myös tytöt. Mutta vanhemmissa ikäryhmissä tulkinnat alkoivat muuttua.

”Jo lukioikäisissä tilanne oli toinen. Sen ikäiset pojat tulkitsivat ’ihmisen’ tai ’hänen’ viittaavan mieheen, mutta niin tulkitsivat usein myös tytöt.”

Ja se on huolestuttavaa, sanoo Engelberg.

Syitä voi hänen mukaansa olla monia. Kasvatustieteilijät ovat joskus arvioineet, että Suomen koulumaailmassa tyttöjä arvostetaan yleisesti vähemmän kuin poikia. Joitakin vuosia sitten havaittiin, että oppikirjoissa esitetään enemmän miesten kuin naisten toimintaa silloinkin, kun siihen ei ole mitään rationaalista syytä.

”Ylipäätään kaikki ympäröivä kulttuuri ja kasvatus vaikuttavat. Esimerkiksi pikkuvauvaa voi nimittää pikkumieheksi, mutta ei pikkunaiseksi. Pikkuneidiksi tai -prinsessaksi sen sijaan kyllä.”

Ja luonnollisesti myös kieli vaikuttaa kulttuuriin, eikä ainoastaan päinvastoin.

Siitä päästäänkin siihen suomen kielen mieskeskeisyyteen, joka ei ole ollenkaan piilotettua.

Tätä edustavat alussa mainittujen mieheen viittaavien ilmausten lisäksi lukuisat käytössä olevat ammattinimikkeet, kuten lakimies tai esimies.

Suomen tilastokeskuksen vuoden 2010 ammattiluokitukseen liittyvästä hakemistosta mies-loppuisia ammattinimikkeitä löytyy viitisensataa. Niitä voi selata Tilastokeskuksen sivulta hakemistohaun avulla.

Väitöskirjassaan Engelberg selvitti, suhtautuvatko ihmiset samalla tavoin sukupuolineutraaleihin ja maskuliinisiin sanoihin, jotka tarkoittavat samaa.

Kokeessa joukko aikuisvastaajia jaettiin kahteen ryhmään ja eri ryhmille näytettiin saman lauseen versioita, joista toisessa käytettiin esimerkiksi lakimies-ammattinimikettä ja toisessa juristia. Tuloksena lakimies tulkittiin useammin mieheen viittaavaksi kuin juristi.

Lisäksi Engelberg tutki mies-sanan laajentumista eräänlaiseksi hän-sanan korvikkeeksi, ”mies-pronominiksi.” Tällainen on väitöskirjan mukaan yleistä etenkin uutisissa ja muissa lehtijutuissa.

(Hieman samaan tapaan asiaa Twitterissä havainnollistanut jo neljän vuoden ajan myös Miehen elämää -bottitili. @Miesbot etsii Ampparit-uutispalvelusta mies-tekijäsanalla varustettuja tekstejä, katsoo lauseen alkuperäisestä lähteestä ja julkaisee sen Twitterissä automaattisesti. Tili päivittyy useita kertoja päivässä.)

Yksinkertaistettuna Engelbergin väitöskirjan lopputulema on se, että suomen kieli on kaukana sukupuolineutraalista.

”Kun tutkii oikeasti lihaa ja verta olevia kielenkäyttäjiä, alkaa selvitä, että se mikä päällepäin voi olla sukupuolineutraalia, ei käytännössä sitä olekaan.”

Mitä asialle sitten pitäisi tehdä?

Yksi keino on käyttää sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä, Engelberg sanoo. Tällöin lakimies on juristi, katsastusmies katsastaja ja niin edelleen.

Toinen tapa olisi käyttää esimerkiksi työpaikkailmoituksissa joskus ilmaisuja, joissa viitataan yhtä aikaa kahteen sukupuoleen: esimerkiksi sanoa ”esimies tai -nainen” - tai ”esinainen tai -mies.”

Engelbergin mielestä myös jälkimmäinen strategia voisi olla käyttökelpoinen siksi, että se toisi naiset esiin ja haastaisi sekä näkyvää maskuliinisuutta että piilomaskuliinisuutta.

Ongelma on tietysti se, että on myös muunsukupuolisia: kaikkien ihmisten sukupuoli-identiteetti ei ole naisen tai miehen.

”Heidän näkökulmastaan olisi ongelma toistaa kaksijakoista sukupuolimallia. Silti, jos tavoitteena on pohjimmiltaan poistaa kielestä mieskeskeisyyttä, voisiko tällainen strategia hyödyttää lopulta myös muunsukupuolisia?”

Ensiksi mainittu tapa on jo yleisesti käytössä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sukupuoleen viittaavia ammattinimikkeitä pyrittiin karsimaan järjestelmällisesti jo 1970-luvulla, Engelberg sanoo.

”Muuallakin maailmassa tällaista on tehty jo vuosikymmeniä, Suomi tulee siinä jälkijunassa.”

Vuonna 2007 Suomen kielen lautakunta kuitenkin julkaisi kannanoton sukupuolineutraalin kielenkäytön edistämiseksi: muun muassa tiedotusvälineissä, hallinnon kielessä ja ammattinimikkeissä.

Suomen kielen lautakunta on asiantuntijaelin, joka päättää kielenkäyttöä koskevista suosituksista ja ottaa kantaa kielipoliittisiin kysymyksiin.

Lautakunta päätti laatia kannanoton, koska sitä oli pyydetty kansalaisaloitteessa. Aloitteen takana olivat Engelberg sekä toinen kielentutkija Kaisa Karppinen.

”Jotain saatiin aikaiseksi ja kuulemani perusteella siitä jotain hyötyäkin oli”, Engelberg sanoo.

Vastustus oli tosin myös yllättävän rajua.

Aihetta käsitelleessä HS:n uutisessa mainittiin, kuinka ”sadat lukijat ottivat kiivaasti ja pilkaten kantaa uutiseen suomen kielen lautakunnan aikeista puuttua seksistisiin sanoihin.” Ja kuinka ”nettikeskustelupalstoilla etenkin miehet raivosivat ajatukselle.”

Engelbergiä harmittaa, kuinka asiaa käsiteltiin mediassa lähinnä yllämainitulla tavoin, tunteiden kautta.

”Olisi hyvä jos ihmiset ottaisivat selvää, mitä sillä oikeasti tarkoitetaan, kun halutaan karsia syrjiviä piirteitä suomen kielestä. Että se ei tarkoita esimerkiksi kaikkien mies-loppuisten nimikkeiden korvaamista henkilö-loppuisilla nimikkeillä. Tuollainenkin urbaani legenda lähti silloin heti liikkeelle.”

Miksi asia ylipäätään mahtaa herättää niin vahvoja tunteita – miksi jotkut haluavat pitää vanhoista mies-sanoista niin tiukasti kiinni?

Engelbergin mukaan kyse voi olla tiedonpuutteesta, mutta myös vallankäytöstä.

"Aika paljon puhutaan siitä, kuinka jotkut ilmaukset ovat vakiintuneita. Mutta vakiintuneisuudellahan voi puolustella vaikka kunniamurhia”, hän sanoo.

"Ylipäätään mies-nimikkeiden olemassaolo kuvastaa mieskeskeistä ajattelutapaa, käsitystä miehestä normina. Ei se ole niin viatonta, vaan siinä on taustalla myös ideologiaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieli ja tapakulttuuri
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 2. 2

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 3. 3

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 4. 4

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 5. 5

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 6. 6

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 7. 7

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 8. 8

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 9. 9

  Kouluissa ei pitäisi enää turhaan puhutella ihmisiä tyttöinä ja poikina

 10. 10

  11-vuotiaana Pinja Sanaksenaho opetteli itse tekemään videoita ja latasi niitä nettiin Pinkku Pinsku -nimellä – nyt hänellä on 47 miljoonaa katselua ja hän on vasta 14

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 2. 2

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 3. 3

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 4. 4

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 5. 5

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 6. 6

  Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

 7. 7

  Pelottavan pellen paluu: Stephen Kingin Se-kirjasta tulee uusi elokuva, ensimmäinen traileri nyt julki

 8. 8

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 9. 9

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 10. 10

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 5. 5

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 10. 10

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

 2. 2

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 3. 3

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 4. 4

  Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

 5. 5

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 6. 6

  Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

 7. 7

  Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

 8. 8

  Norjalaislehti: Pohjoiskorealaiset työskentelevät kuin orjina Pietarin jalkapallostadionin rakennustyömaalla

 9. 9

  Trump uhkaa taistella oman puolueensa konservatiivi­siipeä vastaan

 10. 10

  Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

 4. 4

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 5. 5

  Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

 6. 6

  Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

 7. 7

  Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

 8. 8

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 9. 9

  Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

 10. 10

  Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 4. 4

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 5. 5

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 6. 6

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 7. 7

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 8. 8

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 9. 9

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 10. 10

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 11. Näytä lisää