Valikko

Suomen kieli on mieskeskeinen ja muita sukupuolia syrjivä, ja asialle pitäisi tehdä jotakin, sanoo kielentutkija

Kielentutkija Mila Engelberg väittelee perjantaina tohtoriksi Helsingin yliopistosta. Väitöskirjan nimi on Yleispätevä mies : Suomen kielen geneerinen, piilevä ja kieliopillistuva maskuliinisuus.

Monesti ajatellaan, että suomen kieli on hyvinkin sukupuolineutraali moniin muihin verrattuna. Eihän suomen hän-pronominikaan viittaa sukupuoleen, kuten vaikka englannin he tai she.

Mutta itse asiassa suomen kieli on erittäin sukupuolettunut. Tarkemmin sanottuna maskuliininen eli mieskeskeinen – sekä piilotetusti että avoimesti.

Mieti edelleen aivan normaalissa käytössä olevia sanoja, fraaseja ja sananlaskuja. Esi-isä. Miehistö. Veljeillä. Olla jonkun uskottu mies. Olla oma herransa. Auttaa miestä mäessä.

Eikä se tähän jää: periaatteessa sukupuolineutraalit sanat kuten ”suomalainen” ja ”ihminen” voidaan tulkita herkemmin miestä kuin naista tarkoittaviksi – ja tulkitaankin.

Asiaa on selvittänyt kielentutkija Mila Engelberg, joka väittelee perjantaina tohtoriksi Helsingin yliopistosta. Väitöskirjan nimi on Yleispätevä mies : Suomen kielen geneerinen, piilevä ja kieliopillistuva maskuliinisuus.

Väitöskirjaansa varten Engelberg tutki muun muassa sitä, kuinka ihmiset oikeasti tulkitsevat sukupuolineutraaleja ihmisviittauksia: hän-pronominia tai yläkäsitettä ”ihminen” tai sen tapaisia ilmaisuja kuin ”tyypillinen suomalainen” tai ”tyypillinen televisionkatselija”.

Tätä selvitettiin kysymällä eri-ikäisiltä vastaajilta – lapsilta, nuorilta aikuisilta ja eläkeikäisiltä – miten he nuo viittaukset tulkitsevat.

Vastauksista ilmeni, että sanojen oletetaan viittaavan keskimäärin useammin mieheen kuin naiseen.

”Etenkin miesvastaajilla on taipumus tulkita sukupuolineutraaleja viittauksia miestä tarkoittaviksi”, Engelberg sanoo.

Samantyyppisiä tuloksia on tullut muidenkin maiden kielentutkimuksista, mutta Engelbergin tietojen mukaan Suomessa ei ole vastaavaa tutkimusta aiemmin julkaistu.

Vastaajien sukupuolen lisäksi myös ikä vaikutti heidän tulkintoihinsa.

Kokeissa oli mukana noin kahdeksanvuotiaita pikkulapsia, sekä tyttöjä että poikia. Molemmat tulkitsivat viittaukset pääsääntöisesti omaan sukupuoleensa viittaaviksi, myös tytöt. Mutta vanhemmissa ikäryhmissä tulkinnat alkoivat muuttua.

”Jo lukioikäisissä tilanne oli toinen. Sen ikäiset pojat tulkitsivat ’ihmisen’ tai ’hänen’ viittaavan mieheen, mutta niin tulkitsivat usein myös tytöt.”

Ja se on huolestuttavaa, sanoo Engelberg.

Syitä voi hänen mukaansa olla monia. Kasvatustieteilijät ovat joskus arvioineet, että Suomen koulumaailmassa tyttöjä arvostetaan yleisesti vähemmän kuin poikia. Joitakin vuosia sitten havaittiin, että oppikirjoissa esitetään enemmän miesten kuin naisten toimintaa silloinkin, kun siihen ei ole mitään rationaalista syytä.

”Ylipäätään kaikki ympäröivä kulttuuri ja kasvatus vaikuttavat. Esimerkiksi pikkuvauvaa voi nimittää pikkumieheksi, mutta ei pikkunaiseksi. Pikkuneidiksi tai -prinsessaksi sen sijaan kyllä.”

Ja luonnollisesti myös kieli vaikuttaa kulttuuriin, eikä ainoastaan päinvastoin.

Siitä päästäänkin siihen suomen kielen mieskeskeisyyteen, joka ei ole ollenkaan piilotettua.

Tätä edustavat alussa mainittujen mieheen viittaavien ilmausten lisäksi lukuisat käytössä olevat ammattinimikkeet, kuten lakimies tai esimies.

Suomen tilastokeskuksen vuoden 2010 ammattiluokitukseen liittyvästä hakemistosta mies-loppuisia ammattinimikkeitä löytyy viitisensataa. Niitä voi selata Tilastokeskuksen sivulta hakemistohaun avulla.

Väitöskirjassaan Engelberg selvitti, suhtautuvatko ihmiset samalla tavoin sukupuolineutraaleihin ja maskuliinisiin sanoihin, jotka tarkoittavat samaa.

Kokeessa joukko aikuisvastaajia jaettiin kahteen ryhmään ja eri ryhmille näytettiin saman lauseen versioita, joista toisessa käytettiin esimerkiksi lakimies-ammattinimikettä ja toisessa juristia. Tuloksena lakimies tulkittiin useammin mieheen viittaavaksi kuin juristi.

Lisäksi Engelberg tutki mies-sanan laajentumista eräänlaiseksi hän-sanan korvikkeeksi, ”mies-pronominiksi.” Tällainen on väitöskirjan mukaan yleistä etenkin uutisissa ja muissa lehtijutuissa.

(Hieman samaan tapaan asiaa Twitterissä havainnollistanut jo neljän vuoden ajan myös Miehen elämää -bottitili. @Miesbot etsii Ampparit-uutispalvelusta mies-tekijäsanalla varustettuja tekstejä, katsoo lauseen alkuperäisestä lähteestä ja julkaisee sen Twitterissä automaattisesti. Tili päivittyy useita kertoja päivässä.)

Yksinkertaistettuna Engelbergin väitöskirjan lopputulema on se, että suomen kieli on kaukana sukupuolineutraalista.

”Kun tutkii oikeasti lihaa ja verta olevia kielenkäyttäjiä, alkaa selvitä, että se mikä päällepäin voi olla sukupuolineutraalia, ei käytännössä sitä olekaan.”

Mitä asialle sitten pitäisi tehdä?

Yksi keino on käyttää sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä, Engelberg sanoo. Tällöin lakimies on juristi, katsastusmies katsastaja ja niin edelleen.

Toinen tapa olisi käyttää esimerkiksi työpaikkailmoituksissa joskus ilmaisuja, joissa viitataan yhtä aikaa kahteen sukupuoleen: esimerkiksi sanoa ”esimies tai -nainen” - tai ”esinainen tai -mies.”

Engelbergin mielestä myös jälkimmäinen strategia voisi olla käyttökelpoinen siksi, että se toisi naiset esiin ja haastaisi sekä näkyvää maskuliinisuutta että piilomaskuliinisuutta.

Ongelma on tietysti se, että on myös muunsukupuolisia: kaikkien ihmisten sukupuoli-identiteetti ei ole naisen tai miehen.

”Heidän näkökulmastaan olisi ongelma toistaa kaksijakoista sukupuolimallia. Silti, jos tavoitteena on pohjimmiltaan poistaa kielestä mieskeskeisyyttä, voisiko tällainen strategia hyödyttää lopulta myös muunsukupuolisia?”

Ensiksi mainittu tapa on jo yleisesti käytössä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sukupuoleen viittaavia ammattinimikkeitä pyrittiin karsimaan järjestelmällisesti jo 1970-luvulla, Engelberg sanoo.

”Muuallakin maailmassa tällaista on tehty jo vuosikymmeniä, Suomi tulee siinä jälkijunassa.”

Vuonna 2007 Suomen kielen lautakunta kuitenkin julkaisi kannanoton sukupuolineutraalin kielenkäytön edistämiseksi: muun muassa tiedotusvälineissä, hallinnon kielessä ja ammattinimikkeissä.

Suomen kielen lautakunta on asiantuntijaelin, joka päättää kielenkäyttöä koskevista suosituksista ja ottaa kantaa kielipoliittisiin kysymyksiin.

Lautakunta päätti laatia kannanoton, koska sitä oli pyydetty kansalaisaloitteessa. Aloitteen takana olivat Engelberg sekä toinen kielentutkija Kaisa Karppinen.

”Jotain saatiin aikaiseksi ja kuulemani perusteella siitä jotain hyötyäkin oli”, Engelberg sanoo.

Vastustus oli tosin myös yllättävän rajua.

Aihetta käsitelleessä HS:n uutisessa mainittiin, kuinka ”sadat lukijat ottivat kiivaasti ja pilkaten kantaa uutiseen suomen kielen lautakunnan aikeista puuttua seksistisiin sanoihin.” Ja kuinka ”nettikeskustelupalstoilla etenkin miehet raivosivat ajatukselle.”

Engelbergiä harmittaa, kuinka asiaa käsiteltiin mediassa lähinnä yllämainitulla tavoin, tunteiden kautta.

”Olisi hyvä jos ihmiset ottaisivat selvää, mitä sillä oikeasti tarkoitetaan, kun halutaan karsia syrjiviä piirteitä suomen kielestä. Että se ei tarkoita esimerkiksi kaikkien mies-loppuisten nimikkeiden korvaamista henkilö-loppuisilla nimikkeillä. Tuollainenkin urbaani legenda lähti silloin heti liikkeelle.”

Miksi asia ylipäätään mahtaa herättää niin vahvoja tunteita – miksi jotkut haluavat pitää vanhoista mies-sanoista niin tiukasti kiinni?

Engelbergin mukaan kyse voi olla tiedonpuutteesta, mutta myös vallankäytöstä.

"Aika paljon puhutaan siitä, kuinka jotkut ilmaukset ovat vakiintuneita. Mutta vakiintuneisuudellahan voi puolustella vaikka kunniamurhia”, hän sanoo.

"Ylipäätään mies-nimikkeiden olemassaolo kuvastaa mieskeskeistä ajattelutapaa, käsitystä miehestä normina. Ei se ole niin viatonta, vaan siinä on taustalla myös ideologiaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieli ja tapakulttuuri
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 3. 3

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Sörnäisiin tulee ihan kohta uusi ravintolalaiva, tällainen se on

 8. 8

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Nytin Game of Thrones -teoria: Näin sarja päättyy ja näin suosikkihahmoille käy

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 5. 5

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 6. 6

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 7. 7

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 8. 8

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 9. 9

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

 5. 5

  Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 8. 8

  Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

 9. 9

  Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

 10. 10

  Selvitys: Enemmistö suomalaisista torppaa korkean ja vastikkeettoman perustulon – työtä vastaan maksettu perustulo saa jo kannatusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 4. 4

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 7. 7

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 8. 8

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 9. 9

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 10. 10

  Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 9. 9

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää