Suomen kieli on mieskeskeinen ja muita sukupuolia syrjivä, ja asialle pitäisi tehdä jotakin, sanoo kielentutkija

Kielentutkija Mila Engelberg väittelee perjantaina tohtoriksi Helsingin yliopistosta. Väitöskirjan nimi on Yleispätevä mies : Suomen kielen geneerinen, piilevä ja kieliopillistuva maskuliinisuus.

Monesti ajatellaan, että suomen kieli on hyvinkin sukupuolineutraali moniin muihin verrattuna. Eihän suomen hän-pronominikaan viittaa sukupuoleen, kuten vaikka englannin he tai she.

Mutta itse asiassa suomen kieli on erittäin sukupuolettunut. Tarkemmin sanottuna maskuliininen eli mieskeskeinen – sekä piilotetusti että avoimesti.

Mieti edelleen aivan normaalissa käytössä olevia sanoja, fraaseja ja sananlaskuja. Esi-isä. Miehistö. Veljeillä. Olla jonkun uskottu mies. Olla oma herransa. Auttaa miestä mäessä.

Eikä se tähän jää: periaatteessa sukupuolineutraalit sanat kuten ”suomalainen” ja ”ihminen” voidaan tulkita herkemmin miestä kuin naista tarkoittaviksi – ja tulkitaankin.

Asiaa on selvittänyt kielentutkija Mila Engelberg, joka väittelee perjantaina tohtoriksi Helsingin yliopistosta. Väitöskirjan nimi on Yleispätevä mies : Suomen kielen geneerinen, piilevä ja kieliopillistuva maskuliinisuus.

Väitöskirjaansa varten Engelberg tutki muun muassa sitä, kuinka ihmiset oikeasti tulkitsevat sukupuolineutraaleja ihmisviittauksia: hän-pronominia tai yläkäsitettä ”ihminen” tai sen tapaisia ilmaisuja kuin ”tyypillinen suomalainen” tai ”tyypillinen televisionkatselija”.

Tätä selvitettiin kysymällä eri-ikäisiltä vastaajilta – lapsilta, nuorilta aikuisilta ja eläkeikäisiltä – miten he nuo viittaukset tulkitsevat.

Vastauksista ilmeni, että sanojen oletetaan viittaavan keskimäärin useammin mieheen kuin naiseen.

”Etenkin miesvastaajilla on taipumus tulkita sukupuolineutraaleja viittauksia miestä tarkoittaviksi”, Engelberg sanoo.

Samantyyppisiä tuloksia on tullut muidenkin maiden kielentutkimuksista, mutta Engelbergin tietojen mukaan Suomessa ei ole vastaavaa tutkimusta aiemmin julkaistu.

Vastaajien sukupuolen lisäksi myös ikä vaikutti heidän tulkintoihinsa.

Kokeissa oli mukana noin kahdeksanvuotiaita pikkulapsia, sekä tyttöjä että poikia. Molemmat tulkitsivat viittaukset pääsääntöisesti omaan sukupuoleensa viittaaviksi, myös tytöt. Mutta vanhemmissa ikäryhmissä tulkinnat alkoivat muuttua.

”Jo lukioikäisissä tilanne oli toinen. Sen ikäiset pojat tulkitsivat ’ihmisen’ tai ’hänen’ viittaavan mieheen, mutta niin tulkitsivat usein myös tytöt.”

Ja se on huolestuttavaa, sanoo Engelberg.

Syitä voi hänen mukaansa olla monia. Kasvatustieteilijät ovat joskus arvioineet, että Suomen koulumaailmassa tyttöjä arvostetaan yleisesti vähemmän kuin poikia. Joitakin vuosia sitten havaittiin, että oppikirjoissa esitetään enemmän miesten kuin naisten toimintaa silloinkin, kun siihen ei ole mitään rationaalista syytä.

”Ylipäätään kaikki ympäröivä kulttuuri ja kasvatus vaikuttavat. Esimerkiksi pikkuvauvaa voi nimittää pikkumieheksi, mutta ei pikkunaiseksi. Pikkuneidiksi tai -prinsessaksi sen sijaan kyllä.”

Ja luonnollisesti myös kieli vaikuttaa kulttuuriin, eikä ainoastaan päinvastoin.

Siitä päästäänkin siihen suomen kielen mieskeskeisyyteen, joka ei ole ollenkaan piilotettua.

Tätä edustavat alussa mainittujen mieheen viittaavien ilmausten lisäksi lukuisat käytössä olevat ammattinimikkeet, kuten lakimies tai esimies.

Suomen tilastokeskuksen vuoden 2010 ammattiluokitukseen liittyvästä hakemistosta mies-loppuisia ammattinimikkeitä löytyy viitisensataa. Niitä voi selata Tilastokeskuksen sivulta hakemistohaun avulla.

Väitöskirjassaan Engelberg selvitti, suhtautuvatko ihmiset samalla tavoin sukupuolineutraaleihin ja maskuliinisiin sanoihin, jotka tarkoittavat samaa.

Kokeessa joukko aikuisvastaajia jaettiin kahteen ryhmään ja eri ryhmille näytettiin saman lauseen versioita, joista toisessa käytettiin esimerkiksi lakimies-ammattinimikettä ja toisessa juristia. Tuloksena lakimies tulkittiin useammin mieheen viittaavaksi kuin juristi.

Lisäksi Engelberg tutki mies-sanan laajentumista eräänlaiseksi hän-sanan korvikkeeksi, ”mies-pronominiksi.” Tällainen on väitöskirjan mukaan yleistä etenkin uutisissa ja muissa lehtijutuissa.

(Hieman samaan tapaan asiaa Twitterissä havainnollistanut jo neljän vuoden ajan myös Miehen elämää -bottitili. @Miesbot etsii Ampparit-uutispalvelusta mies-tekijäsanalla varustettuja tekstejä, katsoo lauseen alkuperäisestä lähteestä ja julkaisee sen Twitterissä automaattisesti. Tili päivittyy useita kertoja päivässä.)

Yksinkertaistettuna Engelbergin väitöskirjan lopputulema on se, että suomen kieli on kaukana sukupuolineutraalista.

”Kun tutkii oikeasti lihaa ja verta olevia kielenkäyttäjiä, alkaa selvitä, että se mikä päällepäin voi olla sukupuolineutraalia, ei käytännössä sitä olekaan.”

Mitä asialle sitten pitäisi tehdä?

Yksi keino on käyttää sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä, Engelberg sanoo. Tällöin lakimies on juristi, katsastusmies katsastaja ja niin edelleen.

Toinen tapa olisi käyttää esimerkiksi työpaikkailmoituksissa joskus ilmaisuja, joissa viitataan yhtä aikaa kahteen sukupuoleen: esimerkiksi sanoa ”esimies tai -nainen” - tai ”esinainen tai -mies.”

Engelbergin mielestä myös jälkimmäinen strategia voisi olla käyttökelpoinen siksi, että se toisi naiset esiin ja haastaisi sekä näkyvää maskuliinisuutta että piilomaskuliinisuutta.

Ongelma on tietysti se, että on myös muunsukupuolisia: kaikkien ihmisten sukupuoli-identiteetti ei ole naisen tai miehen.

”Heidän näkökulmastaan olisi ongelma toistaa kaksijakoista sukupuolimallia. Silti, jos tavoitteena on pohjimmiltaan poistaa kielestä mieskeskeisyyttä, voisiko tällainen strategia hyödyttää lopulta myös muunsukupuolisia?”

Ensiksi mainittu tapa on jo yleisesti käytössä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sukupuoleen viittaavia ammattinimikkeitä pyrittiin karsimaan järjestelmällisesti jo 1970-luvulla, Engelberg sanoo.

”Muuallakin maailmassa tällaista on tehty jo vuosikymmeniä, Suomi tulee siinä jälkijunassa.”

Vuonna 2007 Suomen kielen lautakunta kuitenkin julkaisi kannanoton sukupuolineutraalin kielenkäytön edistämiseksi: muun muassa tiedotusvälineissä, hallinnon kielessä ja ammattinimikkeissä.

Suomen kielen lautakunta on asiantuntijaelin, joka päättää kielenkäyttöä koskevista suosituksista ja ottaa kantaa kielipoliittisiin kysymyksiin.

Lautakunta päätti laatia kannanoton, koska sitä oli pyydetty kansalaisaloitteessa. Aloitteen takana olivat Engelberg sekä toinen kielentutkija Kaisa Karppinen.

”Jotain saatiin aikaiseksi ja kuulemani perusteella siitä jotain hyötyäkin oli”, Engelberg sanoo.

Vastustus oli tosin myös yllättävän rajua.

Aihetta käsitelleessä HS:n uutisessa mainittiin, kuinka ”sadat lukijat ottivat kiivaasti ja pilkaten kantaa uutiseen suomen kielen lautakunnan aikeista puuttua seksistisiin sanoihin.” Ja kuinka ”nettikeskustelupalstoilla etenkin miehet raivosivat ajatukselle.”

Engelbergiä harmittaa, kuinka asiaa käsiteltiin mediassa lähinnä yllämainitulla tavoin, tunteiden kautta.

”Olisi hyvä jos ihmiset ottaisivat selvää, mitä sillä oikeasti tarkoitetaan, kun halutaan karsia syrjiviä piirteitä suomen kielestä. Että se ei tarkoita esimerkiksi kaikkien mies-loppuisten nimikkeiden korvaamista henkilö-loppuisilla nimikkeillä. Tuollainenkin urbaani legenda lähti silloin heti liikkeelle.”

Miksi asia ylipäätään mahtaa herättää niin vahvoja tunteita – miksi jotkut haluavat pitää vanhoista mies-sanoista niin tiukasti kiinni?

Engelbergin mukaan kyse voi olla tiedonpuutteesta, mutta myös vallankäytöstä.

"Aika paljon puhutaan siitä, kuinka jotkut ilmaukset ovat vakiintuneita. Mutta vakiintuneisuudellahan voi puolustella vaikka kunniamurhia”, hän sanoo.

"Ylipäätään mies-nimikkeiden olemassaolo kuvastaa mieskeskeistä ajattelutapaa, käsitystä miehestä normina. Ei se ole niin viatonta, vaan siinä on taustalla myös ideologiaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieli ja tapakulttuuri
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 4. 4

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 5. 5

  Helsinki mainittu! Tässä 27 turistikohdetta, joista monia on oikein erikseen ylistetty ulkomaisissa medioissa

 6. 6

  Miten terrori-iskuihin kannattaa reagoida sosiaalisessa mediassa? Entä miten ei missään nimessä? Kysyimme terrorismitutkijalta

 7. 7

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 9. 9

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 10. 10

  Hae tästä tapahtumia Helsingin seudulla – mukana myös Nytin tärpit

 11. Näytä lisää
 1. 1

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 2. 2

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 3. 3

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 6. 6

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 7. 7

  Yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja setvii tyttärensä huolia uutuuspelissä, joka nousi yllätyshitiksi – testasimme

 8. 8

  Tänä syksynä elokuvia voi katsoa ulkona ympäri Helsinkiä – Kivinokassa näytetään yllätyselokuva, Tähtitorninmäellä Tom of Finland ja Altaalla festarisuosikkeja

 9. 9

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 10. 10

  Norjalais-amerikkalainen sauna-asiantuntija iloitsee löylykulttuurin kukoistuksesta Suomessa: ”Nuoret ovat taas löytäneet saunan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 5. 5

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 6. 6

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 7. 7

  Flow-festivaalin turvallisuudesta vastannut yritys ei ole nähnyt todisteita pahoinpitelystä – ”aika harvoin kukaan syyttömänä putkasta herää”

 8. 8

  Oletko ihaillut Game of Thronesin laatua ja yksityiskohtien tarkkuutta? Harkitse vielä – puvustuksessa käytetään Ikean mattoja

 9. 9

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 3. 3

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 4. 4

  Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

 5. 5

  Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 6. 6

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 7. 7

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 8. 8

  Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

 9. 9

  Vieraana sukellusveneessä, josta ruotsalais­toimittaja katosi –  HS julkaisee yksinoikeudella keksijä-Madsenin haastattelun

 10. 10

  Professori: Pääsykoeuudistus voi kasvattaa korkeakoulujen naisvaltaisuutta, mutta se ei ole uudistuksen ongelmista suurin – ”Nuoret voivat huonosti ja kokevat paineita jo nuoresta pitäen”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 2. 2

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 3. 3

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 4. 4

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 5. 5

  HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

 6. 6

  Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

 7. 7

  Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

 8. 8

  Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

 9. 9

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 10. 10

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 5. 5

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 8. 8

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 9. 9

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 10. 10

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 11. Näytä lisää