Valikko

”Ennen vanhaan sirkus oli turvasatama poikkeaville” – Näin sirkus on muuttunut kun yhteiskunta on kehittynyt

Moskovan suuri sirkus saapuu lauantaina Helsinkiin. Sirkuskoulun rehtori Mikko Rinnevuori ja Sirkus Finlandian tirehtööri Carl Jernström Jr. kertovat, miten nykysirkus eroaa perinteisestä.

Moskovan suuri sirkus saapuu Helsinkiin! Sirkuskoulun rehtori Mikko Rinnevuori ja Sirkus Finlandian tirehtööri Carl Jernström Jr. kertovat, miten nykysirkus eroaa perinteisestä ja mitä tekee sirkustirehtööri.

Mikko Rinnevuori, 35, elää kaksoiselämää.

Hän on päivätöissä sirkuskoulu Circus Helsingin rehtorina ja keikkatöissä kolmasosan vuodesta Race Horse Company -ryhmässä akrobaattina ympäri maailmaa.

Hän oli aiemmin kilpavoimistelija ja harrasti myös erilaisia sirkusjuttuja – kuten noin 60 000 suomalaista.

”Ollessani vaihto-opiskelijana Rio de Janeirossa oli mahdollisuus opiskella lisää sirkusta.”

Suomessakin sirkusta voi opiskella ihan kunnolla ammattikoulussa ja ammattikorkeakoulussa, mutta yliopistotason koulua ei ole. ”Jos haluaa niin taitavaksi, että on oikeasti töitä, joutuu melkein menemään ulkomaille”, Rinnevuori sanoo.

Mutta mitä sillä yliopistotason koulutuksella edes tekisi? Kysehän on silkasta temppuilusta?

Väärin, Rinnevuori sanoo.

Sirkuksen juuret ovat yli 2 000 vuoden takana Kiinan Han-dynastian ajassa. Keisarin palatsissa toimi viihdyttäjinä akrobaatteja, joita oli koulutettu Päärynätarha-nimisessä koulussa.

Perinteinen sirkus muotoutui 1700-luvun lopulla Britanniassa, kun taitoratsastajat alkoivat pitää esityksiä pyöreillä areenoilla. Pikkuhiljaa lajeja tuli lisää, ja tadaa: perinteinen sirkus oli kehittynyt.

1970-luvun paikkeilla perinteisestä sirkuksesta alkoi eriytyä nykysirkus. Se on tavallaan postmodernia sirkusta: sirkuksen elementit ovat läsnä, mutta itse esitys voi olla mitä vain esittävää taidetta. Temput voivat olla fyysisen näyttävyyden sijaan tulkinnallisia ja hienovaraisia.

Asian voisi kiteyttää karrikoiden näin: perinteistä sirkusta seurattaessa ihastellaan, että ’onpas hieno temppu!’ ja nykysirkusta seurattaessa ihastellaan, että ’onpas hieno temppu, mutta mitä se merkitsee?’

Kaikkea sirkusta yhdistää äärimmäisyys. Sirkuksessa voi kokea aitoa kuolemanvaaran läsnäoloa ja nähdä äärimmäistä taitoliikuntaa. ”Se on jotain, mitä ei voi mitenkään kokea samalla tavalla vaikkapa elokuvissa, teatterissa tai tanssiesityksissä.”

Jos sirkuksen purkaa osiin, löytää esimerkiksi seuraavaa:

Tirehtöörejä

Tirehtööri on sirkusesityksen seremoniamestari ja se, jolla on kaikki langat käsissään, kertoo Sirkus Finlandian tirehtööri Carl Jernström Jr. ”Tirehtöörille kuuluu kaikki, mikä sirkuksessa on. Hallinnollinen puoli, logistiikka, näytökset, taiteellinen puoli – käsite on hyvin laaja.”

Jernström esimerkiksi valitsee esitysten taiteilijat ja ohjaa esityksen. Mukavinta tirehtöörin hommassa on nähdä yleisön innostuneet reaktiot. Ikävintä on se, mikä elämässä yleensäkin. ”Vastoinkäymiset, ja se elämän kiertokulku. Kun näkee, miten vanhemmat ja muut jäävät pois. Se on haikeaa.”

Eläviä tykinkuulia

Vuonna 1877 ensiesityksensä saanut elävä tykinkuula -esitys keräsi Lontoon Royal Aquarium -teatterin sirkusnäytäntöihin täydet tuvat. Ensimmäistä elävän tykinkuulan toimea hoiti 14-vuotias Madame Zazel, oikealta nimeltään Rossa Matilda Richter. Hän kiipesi korkealla köysien ja vaijereiden varassa roikkuvaan, mustaan tykinputkeen ihonmyötäisessä asussaan ja pitkävartisissa saappaissaan.

Tykki laukesi pamahtaen, ja teinityttö lensi 30 metriä ilman halki verkkoon. Pamahdus oli vain show-elementti, sillä Zazel sinkoutui ilmaan kumijousen avulla. Se oli vaarallista: jos laukaisumekanismi olisi pielessä, tuulisi liikaa tai Zazel olisi vaikkapa tietämättään lihonut, hän olisi saattanut lentää verkon ohi ja kuolla.

Eläviä tykinkuulia on edelleen, ja onnettomuuksiakin sattuu. Esimerkiksi vuonna 2011 Britanniassa 23-vuotiasta ihmiskuulaa vastaanottamassa ollut verkko ei toiminutkaan asianmukaisesti. Mies putosi maahan ja kuoli.

Eläimiä

Eläimiä on käytetty sirkuksessa paljon, koska ihmisistä on hauskaa katsoa, miten villiksi mielletty eläin temppuilee.

Nykyään eläimiä käytetään aika vähän, kertoo Rinnevuori. Lähinnä esityksissä saatetaan nähdä kissoja tai koiria, sillä esimerkiksi koira-agilityn osaajia on Suomessa paljon.

”Eläinsuojelulait ja -tietoisuus ovat lisääntyneet, ja ihan hyvä niin. Eiköhän vangittu eläin aina kärsi jonkin verran. Toisaalta, mitä olen sirkuseläimiä nähnyt, niin sirkusalan tyypit tykkäävät kyllä todella paljon eläimistään.”

Näin on siis Suomessa ja pääosin länsimaissa.

”Kiinassa ja jossain Venäjän perukoilla on varmaan paljon rajumpi meno. Leijonankesyttäjävideoita olen nähnyt, aika rajua menoa. Absurdia katsottavaa vuonna 2016. Moskovan suurella sirkuksella eläimiä taitaa tosin olla.”

Kyllä vain. 18. kesäkuuta Helsingissä esiintyvän sirkuksen tiedotteen mukaan ”lavalla nähdään myös hevosia ja muita sirkuksista tuttuja eläimiä”.

Youtubessa on myös katsottavissa videopätkä, jossa Moskovan suuren sirkuksen esiintyjät käsittelevät keppien ja ruoskien voimin temppuilevia kissapetoja.

Friikkejä

Aikoinaan Yhdysvalloissa havaittiin, että pääesitysten lisäksi ihmisiä saadaan paikalle sideshow-tyyppisten esitysten avulla.

Yksi suosituimmista sideshow-ohjelmista olivat friikit eli kummajaiset: lyhytkasvuiset tai epämuodostuneet ihmiset, parrakkaat naiset. Ketkä tahansa poikkeavat tyypit.

Ihmisoikeudet ovat kehittyneet siinä missä eläinten oikeudetkin. Enää sirkuksessa ei hämmästellä elefanttimies-tyyppisiä epämuodostuneita tyyppejä.

Erilainen friikkiys on kuitenkin voimissaan.

Race Horse Company järjestää vuosittain Helsingin Kattilahallissa joulukabareen, jossa oli viime vuonna kaksi lävistysfriikkiä.

”Se on aika sairaan näköistä, kun ne tökkivät itseään neuloilla mistä vaan läpi, ja veri roiskuu”, Rinnevuori sanoo.

Nykyään friikkiys on siis enemmän sitä mitä joku tekee, ei sitä, mitä joku on.

Vaikka entisajan friikkiys oli julmaa ja sairastakin, siinä oli myös lämmin puolensa.

”Omalla tavallaan sirkus on aina ollut poikkeaville ihmisille turvasatama. Jos kuuluu vaikka seksuaalivähemmistöön, niin sirkus on varmasti se paikka, jossa ei silmää räpäytettäisi.”

Parisuhteita

On yleistä, että esimerkiksi akrobaattiesityksen alamies eli kannatteleva osapuoli ja ylämies (joka on tosin yleensä nainen) eli se temppuileva ja lentävä osapuoli ovat parisuhteessa keskenään.

Esimerkiksi Agit-Cirk-ryhmän Jenni Lehtinen ja Sasu Peistola ovat pariakrobaatteja ja parisuhteessa. ”Meillä se lähti sirkuskoulusta. Kun viettää ihmisen kanssa niin paljon aikaa, niin ei siitä tulisi oikein mitään, jos ei tykkäisi siitä ihmisestä. Ollaan varmasti enemmän kimpassa kuin normaalipariskunnat”, Lehtinen sanoo.

Peistolalla ja Lehtisellä on esimerkiksi esitys, jossa Peistola kannattelee Lehtistä siten, että Lehtinen on narun päässä ilmassa, ja Peistola kannattelee tätä hampaillaan.

Entä jos on riita, ja alamies on vihainen? Hänhän voi tehdä källit esityksessä ja pudottaa kumppanin?

”No ei siinä niin voi tehdä. Kyllä ne riidat pitää unohtaa esityksissä. Ei tätä voi tehdä, jos ei siihen pysty.”

Klovneja

Klovni on paljon muutakin kuin punainen nenä ja slapstick-huumoria. Klovni on taiteilija, kertoo Rinnevuori. ”Se on todella laaja ala, johon kuuluu myös mimiikkaa. Pitäisi melkein puhua omasta, tietynlaisesta näyttelemisen lajista.”

Klovneille on ihan omia koulujaan, joissa opiskellaan myös mimiikkaa.

Monet pelkäävät klovneja. ”Veikkaan, että se johtuu siitä elokuvasta. Mikä sen nimi olikaan... Se!”

Entä surullisen klovnin syndrooma? Ovatko klovnit surullisia? ”En koe, että ovat. Ehkä ajatus tulee siitä, että komiikan tekeminen tekee ihmisestä sarkastisen.”

Trapetseja, akrobaatteja ja nuorallakävelijöitä

Trapetsi on nuori keksintö verrattuna moneen muuhun sirkukseen liitettävään ohjelmanumeroon. ”Trapetsihommat on keksitty 1800–1900-lukujen vaihteessa. Keksijä oli ranskalainen Jules Leotard”, Rinnevuori sanoo.

Trapetseista on lukuisia erilaisia variaatioita: paikallaan olevia still-trapetseja, keinutrapetseja, useamman ihmisen joukkotrapetseja ja mitä vain, mitä taiteilijat sattuvat keksimään.

Trapetsit ovat suosittuja harrastajien keskuudessa, koska aloituskynnys on matala: trapetsinhan voi pystyttää niin matalle kuin haluaa.

Sirkuksessa ollaan tietenkin korkealla, ja yleensä taiteilijoiden alla on verkko, joka pelastaa epäonnistumisten sattuessa. ”Varmaan niin sanotut kovimmat tyypit tekevät myös ilman verkkoa, mutta siinä on mukana jonkin sortin kuolemanhalukkuutta. Jossain vaiheessa aina putoaa.”

Trapetsitaiteilijat ovat ilma-akrobaatteja, ja akrobatian lajeja on monia. Osa viihtyy lattialla, osa ilmassa ja osa vaikkapa tangossa.

Akrobatiassa ollaan taitavimmillaan Rinnevuoren mukaan Kiinassa ja Itä-Euroopassa.

Nuorallakävelijät taas ovat ihan erilaisia taiteilijoita, mutta sitäkin harjoitetaan yläilmoissa, ja myös se on hyvin suosittua etenkin nykyään. Tätäkin Suomi osaa. Esimerkiksi Sanja Koskinen kuuluu lajin eliittiin. ”Nuorallakävely on tekemässä uutta tulemista”, Rinnevuori sanoo.

Elämää

Kuten moni taiteenala, sirkuselämäkin on vähän seestynyt.

”Nykyään sirkustaiteilijankin pitää pystyä vastaamaan aina silloin tällöin sähköpostiin. Maailma on muuttunut sen verran, että nykyään ei ehkä ole enää montaa sataprosenttisen boheemia sirkustaiteilijaa”, Rinnevuori kertoo.

Onhan hänelläkin ne kaksi työtä: Helsingin Sirkuskoulun rehtorin toimi ja Race Horse Companyn akrobaatin toimi.

Jälkimmäisen porukan kanssa Rinnevuori tekee noin sata keikkaa vuodessa lähinnä Keski-Euroopassa. ”Ne on vähän sellaisia nuorten miesten leirikouluja. Menee viihteenkin puolelle joskus, mutta esitykset ovat niin rankkoja, että ei niitä voi tehdä huonossa kunnossa.”

Iso osa kiertueesta menee esityksen valmisteluun – eli esimerkiksi esiintymislavasteiden pystyttämiseen. Kädet rasvassa, vähillä unilla ja paljolla kahvilla. ”Se on hyvin polarisoitunutta: esityspäivänä taas saattaa olla lounas puvut päällä suurlähettilään kanssa.”

Kerran Britanniassa oli 14 keikkaa kahden viikon aikana.

”Se on tosi rankkaa, mutta myös tosi kivaa. Meitä kohdellaan todella mukavasti ja esiintymispaikat ovat yleensä hienoja.”

Moskovan suuri sirkus Hartwall-areenalla (Areenakuja 1) la 18.6. klo 14. Liput 27–97 e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sirkus
 • Helsinki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 4. 4

  Kalle Päätalon lapsenlapsi luki vaarinsa ensimmäisestä sukupuolitaudista

 5. 5

  Osaava nainen, sellaista ei löydy emojeista – ja asia on menossa uusiksi sinunkin puhelimessasi

 6. 6

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 7. 7

  Tänne Tallinnassa oikeasti kannattaa mennä: 37 vinkkiä urbaaniin reissuun

 8. 8

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 9. 9

  Pikatestissä terveyskahvila, joka vetää kaikista naruista: vegaanista, gluteenitonta, voikahvia ja nyhtökauraa

 10. 10

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 4. 4

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 5. 5

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 6. 6

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 7. 7

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 8. 8

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Yksi uusista Power Rangerseista on homoseksuaali – ensimmäinen kerta koskaan isossa supersankarileffassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 2. 2

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 3. 3

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. 6

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 7. 7

  CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

 8. 8

  Kaikki on aina jonkun toisen syytä

 9. 9

  Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

 10. 10

  Trumpin maalitauluksi joutuneen WTO:n pääsihteeri: Vapaakauppa ei tuhoa työpaikkoja, sen tekee teknologinen kehitys

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 4. 4

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 5. 5

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 6. 6

  Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 9. 9

  Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 5. 5

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 6. 6

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 9. 9

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 10. 10

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 11. Näytä lisää