Valikko

”Ennen vanhaan sirkus oli turvasatama poikkeaville” – Näin sirkus on muuttunut kun yhteiskunta on kehittynyt

Moskovan suuri sirkus saapuu lauantaina Helsinkiin. Sirkuskoulun rehtori Mikko Rinnevuori ja Sirkus Finlandian tirehtööri Carl Jernström Jr. kertovat, miten nykysirkus eroaa perinteisestä.

Moskovan suuri sirkus saapuu Helsinkiin! Sirkuskoulun rehtori Mikko Rinnevuori ja Sirkus Finlandian tirehtööri Carl Jernström Jr. kertovat, miten nykysirkus eroaa perinteisestä ja mitä tekee sirkustirehtööri.

Mikko Rinnevuori, 35, elää kaksoiselämää.

Hän on päivätöissä sirkuskoulu Circus Helsingin rehtorina ja keikkatöissä kolmasosan vuodesta Race Horse Company -ryhmässä akrobaattina ympäri maailmaa.

Hän oli aiemmin kilpavoimistelija ja harrasti myös erilaisia sirkusjuttuja – kuten noin 60 000 suomalaista.

”Ollessani vaihto-opiskelijana Rio de Janeirossa oli mahdollisuus opiskella lisää sirkusta.”

Suomessakin sirkusta voi opiskella ihan kunnolla ammattikoulussa ja ammattikorkeakoulussa, mutta yliopistotason koulua ei ole. ”Jos haluaa niin taitavaksi, että on oikeasti töitä, joutuu melkein menemään ulkomaille”, Rinnevuori sanoo.

Mutta mitä sillä yliopistotason koulutuksella edes tekisi? Kysehän on silkasta temppuilusta?

Väärin, Rinnevuori sanoo.

Sirkuksen juuret ovat yli 2 000 vuoden takana Kiinan Han-dynastian ajassa. Keisarin palatsissa toimi viihdyttäjinä akrobaatteja, joita oli koulutettu Päärynätarha-nimisessä koulussa.

Perinteinen sirkus muotoutui 1700-luvun lopulla Britanniassa, kun taitoratsastajat alkoivat pitää esityksiä pyöreillä areenoilla. Pikkuhiljaa lajeja tuli lisää, ja tadaa: perinteinen sirkus oli kehittynyt.

1970-luvun paikkeilla perinteisestä sirkuksesta alkoi eriytyä nykysirkus. Se on tavallaan postmodernia sirkusta: sirkuksen elementit ovat läsnä, mutta itse esitys voi olla mitä vain esittävää taidetta. Temput voivat olla fyysisen näyttävyyden sijaan tulkinnallisia ja hienovaraisia.

Asian voisi kiteyttää karrikoiden näin: perinteistä sirkusta seurattaessa ihastellaan, että ’onpas hieno temppu!’ ja nykysirkusta seurattaessa ihastellaan, että ’onpas hieno temppu, mutta mitä se merkitsee?’

Kaikkea sirkusta yhdistää äärimmäisyys. Sirkuksessa voi kokea aitoa kuolemanvaaran läsnäoloa ja nähdä äärimmäistä taitoliikuntaa. ”Se on jotain, mitä ei voi mitenkään kokea samalla tavalla vaikkapa elokuvissa, teatterissa tai tanssiesityksissä.”

Jos sirkuksen purkaa osiin, löytää esimerkiksi seuraavaa:

Tirehtöörejä

Tirehtööri on sirkusesityksen seremoniamestari ja se, jolla on kaikki langat käsissään, kertoo Sirkus Finlandian tirehtööri Carl Jernström Jr. ”Tirehtöörille kuuluu kaikki, mikä sirkuksessa on. Hallinnollinen puoli, logistiikka, näytökset, taiteellinen puoli – käsite on hyvin laaja.”

Jernström esimerkiksi valitsee esitysten taiteilijat ja ohjaa esityksen. Mukavinta tirehtöörin hommassa on nähdä yleisön innostuneet reaktiot. Ikävintä on se, mikä elämässä yleensäkin. ”Vastoinkäymiset, ja se elämän kiertokulku. Kun näkee, miten vanhemmat ja muut jäävät pois. Se on haikeaa.”

Eläviä tykinkuulia

Vuonna 1877 ensiesityksensä saanut elävä tykinkuula -esitys keräsi Lontoon Royal Aquarium -teatterin sirkusnäytäntöihin täydet tuvat. Ensimmäistä elävän tykinkuulan toimea hoiti 14-vuotias Madame Zazel, oikealta nimeltään Rossa Matilda Richter. Hän kiipesi korkealla köysien ja vaijereiden varassa roikkuvaan, mustaan tykinputkeen ihonmyötäisessä asussaan ja pitkävartisissa saappaissaan.

Tykki laukesi pamahtaen, ja teinityttö lensi 30 metriä ilman halki verkkoon. Pamahdus oli vain show-elementti, sillä Zazel sinkoutui ilmaan kumijousen avulla. Se oli vaarallista: jos laukaisumekanismi olisi pielessä, tuulisi liikaa tai Zazel olisi vaikkapa tietämättään lihonut, hän olisi saattanut lentää verkon ohi ja kuolla.

Eläviä tykinkuulia on edelleen, ja onnettomuuksiakin sattuu. Esimerkiksi vuonna 2011 Britanniassa 23-vuotiasta ihmiskuulaa vastaanottamassa ollut verkko ei toiminutkaan asianmukaisesti. Mies putosi maahan ja kuoli.

Eläimiä

Eläimiä on käytetty sirkuksessa paljon, koska ihmisistä on hauskaa katsoa, miten villiksi mielletty eläin temppuilee.

Nykyään eläimiä käytetään aika vähän, kertoo Rinnevuori. Lähinnä esityksissä saatetaan nähdä kissoja tai koiria, sillä esimerkiksi koira-agilityn osaajia on Suomessa paljon.

”Eläinsuojelulait ja -tietoisuus ovat lisääntyneet, ja ihan hyvä niin. Eiköhän vangittu eläin aina kärsi jonkin verran. Toisaalta, mitä olen sirkuseläimiä nähnyt, niin sirkusalan tyypit tykkäävät kyllä todella paljon eläimistään.”

Näin on siis Suomessa ja pääosin länsimaissa.

”Kiinassa ja jossain Venäjän perukoilla on varmaan paljon rajumpi meno. Leijonankesyttäjävideoita olen nähnyt, aika rajua menoa. Absurdia katsottavaa vuonna 2016. Moskovan suurella sirkuksella eläimiä taitaa tosin olla.”

Kyllä vain. 18. kesäkuuta Helsingissä esiintyvän sirkuksen tiedotteen mukaan ”lavalla nähdään myös hevosia ja muita sirkuksista tuttuja eläimiä”.

Youtubessa on myös katsottavissa videopätkä, jossa Moskovan suuren sirkuksen esiintyjät käsittelevät keppien ja ruoskien voimin temppuilevia kissapetoja.

Friikkejä

Aikoinaan Yhdysvalloissa havaittiin, että pääesitysten lisäksi ihmisiä saadaan paikalle sideshow-tyyppisten esitysten avulla.

Yksi suosituimmista sideshow-ohjelmista olivat friikit eli kummajaiset: lyhytkasvuiset tai epämuodostuneet ihmiset, parrakkaat naiset. Ketkä tahansa poikkeavat tyypit.

Ihmisoikeudet ovat kehittyneet siinä missä eläinten oikeudetkin. Enää sirkuksessa ei hämmästellä elefanttimies-tyyppisiä epämuodostuneita tyyppejä.

Erilainen friikkiys on kuitenkin voimissaan.

Race Horse Company järjestää vuosittain Helsingin Kattilahallissa joulukabareen, jossa oli viime vuonna kaksi lävistysfriikkiä.

”Se on aika sairaan näköistä, kun ne tökkivät itseään neuloilla mistä vaan läpi, ja veri roiskuu”, Rinnevuori sanoo.

Nykyään friikkiys on siis enemmän sitä mitä joku tekee, ei sitä, mitä joku on.

Vaikka entisajan friikkiys oli julmaa ja sairastakin, siinä oli myös lämmin puolensa.

”Omalla tavallaan sirkus on aina ollut poikkeaville ihmisille turvasatama. Jos kuuluu vaikka seksuaalivähemmistöön, niin sirkus on varmasti se paikka, jossa ei silmää räpäytettäisi.”

Parisuhteita

On yleistä, että esimerkiksi akrobaattiesityksen alamies eli kannatteleva osapuoli ja ylämies (joka on tosin yleensä nainen) eli se temppuileva ja lentävä osapuoli ovat parisuhteessa keskenään.

Esimerkiksi Agit-Cirk-ryhmän Jenni Lehtinen ja Sasu Peistola ovat pariakrobaatteja ja parisuhteessa. ”Meillä se lähti sirkuskoulusta. Kun viettää ihmisen kanssa niin paljon aikaa, niin ei siitä tulisi oikein mitään, jos ei tykkäisi siitä ihmisestä. Ollaan varmasti enemmän kimpassa kuin normaalipariskunnat”, Lehtinen sanoo.

Peistolalla ja Lehtisellä on esimerkiksi esitys, jossa Peistola kannattelee Lehtistä siten, että Lehtinen on narun päässä ilmassa, ja Peistola kannattelee tätä hampaillaan.

Entä jos on riita, ja alamies on vihainen? Hänhän voi tehdä källit esityksessä ja pudottaa kumppanin?

”No ei siinä niin voi tehdä. Kyllä ne riidat pitää unohtaa esityksissä. Ei tätä voi tehdä, jos ei siihen pysty.”

Klovneja

Klovni on paljon muutakin kuin punainen nenä ja slapstick-huumoria. Klovni on taiteilija, kertoo Rinnevuori. ”Se on todella laaja ala, johon kuuluu myös mimiikkaa. Pitäisi melkein puhua omasta, tietynlaisesta näyttelemisen lajista.”

Klovneille on ihan omia koulujaan, joissa opiskellaan myös mimiikkaa.

Monet pelkäävät klovneja. ”Veikkaan, että se johtuu siitä elokuvasta. Mikä sen nimi olikaan... Se!”

Entä surullisen klovnin syndrooma? Ovatko klovnit surullisia? ”En koe, että ovat. Ehkä ajatus tulee siitä, että komiikan tekeminen tekee ihmisestä sarkastisen.”

Trapetseja, akrobaatteja ja nuorallakävelijöitä

Trapetsi on nuori keksintö verrattuna moneen muuhun sirkukseen liitettävään ohjelmanumeroon. ”Trapetsihommat on keksitty 1800–1900-lukujen vaihteessa. Keksijä oli ranskalainen Jules Leotard”, Rinnevuori sanoo.

Trapetseista on lukuisia erilaisia variaatioita: paikallaan olevia still-trapetseja, keinutrapetseja, useamman ihmisen joukkotrapetseja ja mitä vain, mitä taiteilijat sattuvat keksimään.

Trapetsit ovat suosittuja harrastajien keskuudessa, koska aloituskynnys on matala: trapetsinhan voi pystyttää niin matalle kuin haluaa.

Sirkuksessa ollaan tietenkin korkealla, ja yleensä taiteilijoiden alla on verkko, joka pelastaa epäonnistumisten sattuessa. ”Varmaan niin sanotut kovimmat tyypit tekevät myös ilman verkkoa, mutta siinä on mukana jonkin sortin kuolemanhalukkuutta. Jossain vaiheessa aina putoaa.”

Trapetsitaiteilijat ovat ilma-akrobaatteja, ja akrobatian lajeja on monia. Osa viihtyy lattialla, osa ilmassa ja osa vaikkapa tangossa.

Akrobatiassa ollaan taitavimmillaan Rinnevuoren mukaan Kiinassa ja Itä-Euroopassa.

Nuorallakävelijät taas ovat ihan erilaisia taiteilijoita, mutta sitäkin harjoitetaan yläilmoissa, ja myös se on hyvin suosittua etenkin nykyään. Tätäkin Suomi osaa. Esimerkiksi Sanja Koskinen kuuluu lajin eliittiin. ”Nuorallakävely on tekemässä uutta tulemista”, Rinnevuori sanoo.

Elämää

Kuten moni taiteenala, sirkuselämäkin on vähän seestynyt.

”Nykyään sirkustaiteilijankin pitää pystyä vastaamaan aina silloin tällöin sähköpostiin. Maailma on muuttunut sen verran, että nykyään ei ehkä ole enää montaa sataprosenttisen boheemia sirkustaiteilijaa”, Rinnevuori kertoo.

Onhan hänelläkin ne kaksi työtä: Helsingin Sirkuskoulun rehtorin toimi ja Race Horse Companyn akrobaatin toimi.

Jälkimmäisen porukan kanssa Rinnevuori tekee noin sata keikkaa vuodessa lähinnä Keski-Euroopassa. ”Ne on vähän sellaisia nuorten miesten leirikouluja. Menee viihteenkin puolelle joskus, mutta esitykset ovat niin rankkoja, että ei niitä voi tehdä huonossa kunnossa.”

Iso osa kiertueesta menee esityksen valmisteluun – eli esimerkiksi esiintymislavasteiden pystyttämiseen. Kädet rasvassa, vähillä unilla ja paljolla kahvilla. ”Se on hyvin polarisoitunutta: esityspäivänä taas saattaa olla lounas puvut päällä suurlähettilään kanssa.”

Kerran Britanniassa oli 14 keikkaa kahden viikon aikana.

”Se on tosi rankkaa, mutta myös tosi kivaa. Meitä kohdellaan todella mukavasti ja esiintymispaikat ovat yleensä hienoja.”

Moskovan suuri sirkus Hartwall-areenalla (Areenakuja 1) la 18.6. klo 14. Liput 27–97 e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sirkus
 • Helsinki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Tällainen on sisältä Kallion uusi elokuvateatteri Riviera – leffaan pääsee jo tänä viikonloppuna

 6. 6

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 7. 7

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 8. 8

  "EU:ssa on kyse Antikristuksen vallasta" – Jouko Piho perustaa puoluetta ja uskoo olevansa profeetta

 9. 9

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 2. 2

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 3. 3

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

 6. 6

  Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

 7. 7

  Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

 8. 8

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 9. 9

  Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

 10. 10

  Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 6. 6

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 7. 7

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
 3. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
 4. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
 5. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
 6. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
 7. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
 8. Tunti sitten
 9. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
 10. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
 11. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
 12. Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille
 13. Näytä lisää