Valikko

Kaukametsän pakolaiset -sarja muistetaan lapsia järkyttäneistä eläinkuolemista: ”Ei sopisi enää Pikku Kakkosen yhteyteen”

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja traumoja, että ne muistetaan aikuisenakin. Vuorossa Kaukametsän pakolaiset.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja traumoja, että ne muistetaan aikuisenakin. Kirjoitimme viikko sitten piirrossarja Alfred J. Kwakista.

Nyt vuorossa on Kaukametsän pakolaiset.

Monet nykyaikuiset saattavat muistaa lapsuudestaan piirrossarjan, jossa seurattiin metsän eläinten yhteistä matkaa.

Sarjan tarinassa ihmiset olivat alkaneet kaataa eläinten kotimetsää, joten eläinjoukko lähtee Ketun ja Rupikonnan johtamana kohti uutta asuinpaikkaa, luonnonsuojelualuetta.

Okei, kuulostaa kivalta.

Sarjassa muun muassa seurataan, kuinka hiiripariskunta odottaa onnellisena perheenlisäystä matkan aikana. Tulevat vanhemmat ja koko retkiseurue ovat iloisia tulevasta perheenlisäyksestä.

Söpöä!

Paitsi että hieman myöhemmin rosvomaskinen petolintu kaappaa vastasyntyneet hiirivauvat. Ja tappaa ne keihästämällä ne piikkikasvien piikkeihin.

Muut eläimet katsovat järkyttyneinä veristä näkyä seivästetyistä hiirivauvoista. Hiiriemo itkee lohduttomasti.

Ja niin järkyttyi myös moni lapsikatsoja:

"Katsoin ohjelmaa yksin ja syöksyin ulos telkkahuoneesta. Olin tykännyt sarjasta, sillä olin ala-asteikäisenä todella kiinnostunut luonnosta ja luontodokumenteista. Tämä kohtaus oli minulle kuitenkin liikaa, enkä katsonut ohjelmaa ainakaan muutamaan viikkoon. Samalla mulle tuli tosi kahtiajakoinen fiilis ohjelmasta, joka seuraa mua tähän päivään asti."

Nainen, 31, Helsinki

Kyseessä on brittiläis-ranskalainen piirrossarja Kaukametsän pakolaiset (The Animals of Farthing Wood). Brittiläisen Colin Dannin lastenkirjoihin perustuva sarja esitettiin alunperin vuosina 1992–1995 kymmenissä maissa ympäri maailman – myös Suomessa Ylen TV2:lla.

Sarja oli uskollinen Dannin alkuperäisille kirjoille. Siis siinä mielessä, että tapahtumia ei kaunisteltu: vaikka sarja on ulkoasultaan kuin mikä tahansa lasten piirretty, se on monin paikoin hämmästyttävän raaka ja julma.

Sarjan aikana moni pakolaiseläimistä kuolee. Joko tapaturmaisesti, luonnollisesti – kuten vanhuuteen – tai muiden eläinten tai ihmisten tappamina.

Siilipariskunta ei pysty ylittämään tietä ja jä rekan alle toisistaan kiinni pidellen. Seniili mäyrävanhus luulee nuorta myyrää isäkseen kuolinvuoteellaan. Metsästäjä ampuu fasaanipariskunnan perheensä ruoaksi. Ja niin edelleen.

Yhden tulkinnan mukaan eläimet ovat oikeasti ihmispakolaisia, mikä tekisi sarjasta järjettömän ajankohtaisen näin Euroopan pakolaiskriisin keskellä.

Väkivalta on realistisesti kuvattua ja tavallaan luonteva osa sarjaa. Ihmiset ovat ajaneet luonnon ja eläimet ahtaalle, ja vaikka ilon ja toivon hetkiäkin on, myös menetyksen tuska ja kuolema ovat alati läsnä.

Tästä koruttomuudesta sarja on saanut myös kiitosta. Huumoria tai muuta kepeyttä Kaukametsän pakolaisisissa on yleisesti hyvin vähän.

Karmeista kuolemista sarja joka tapauksessa nykyään parhaiten muistetaan.

"Sain elinikäiset traumat Kaukametsän pakolaisten jaksoista, joissa fasaanipariskunta tapetaan. Ensin metsästäjä ampuu naisfasaanin. Sen puoliso järkyttyy niin syvästi, ettei halua enää elää. Miesfasaani päätyy lopulliseen ratkaisuunsa ja tepastelee suoraan metsästäjän eteen. Vaikka itse tappoa ei näytetä (kuuluu vain laukaus), tajusin kyllä, että se lintu teki itsemurhan."

Nainen, 30, Helsinki

Kaukametsän pakolaiset -muistoja puidaan silloin tällöin suomalaisillakin foorumeilla, ja brittimediat ovat vuosien varrella tehneet juttuja sarjan järkyttävyyksistä.

"Kuusi kohtausta, joilla Kaukametsän pakolaiset traumatisoi meidät loppuiäksemme", otsikoi Digital Spy tämän alkuvuodesta julkaistun juttunsa.

"Kaukametsän pakolaiset on verilöyly. Se on käytännössä Game of Thrones lapsille", toimittaja kirjoittaa.

Sarja on päässyt myös suositun jenkkihuumorisivusto Crackedin "Kuusi kauhistuttavaa piirrossarjaa eri puolilta maailmaa" -juttuun (jossa mainitaan muuten myös vanhan Muumi-nukkeanimaation Mörkö-jakso).

Artikkelissa kauhistellaan muun muassa, kuinka kaikkiaan 23 eläintä kohtaa loppunsa sarjan aikana. Eräs Youtube-käyttäjä on koonnut kuolemat yhteen yhdeksänminuuttiseen videoon.

Suomessa Kaukametsän pakolaisia näytettiin 90-luvulla TV2:ssa juuri ennen Pikku Kakkosta.

Sarjan hankki Ylelle nykyään eläkkeellä oleva Kirsti Lampela. Hänen päätöksellään Suomeen tuotiin myös Alfred J. Kwak -sarja.

Kaukametsän pakolaisten hankkimisesta Lampelalla ei ole erityisiä muistikuvia.

"Se oli jo etukäteen tunnettu ja sitä oli markkinoitu hyvin, koska Kaukametsän pakolaiset oli valmiiksi tunnettu teos. Oli vain ajan kysymys, kuka ensimmäisenä sen nappaa. Meillähän oli Yleisradio ja kaupalliset kanavat samoilla apajalla."

Entä voisiko yhtä karua sarjaa edelleen esittää Ylen lasteohjelmapaikalla?

"Ei se millään mustalla listalla ole, mutta ei sitä ainakaan toistaiseksi olla esittämässä uudelleen. Syynä se, että sarjasta tuli aikanaan palautetta", sanoo Ylen lasten ja nuorten ohjelmien päällikkö Teija Rantala.

Kaukametsän pakolaiset oli Ylen ohjelmistossa ennen kuin Rantala oli siellä töissä, joten hänellä ei ole tarkkaa tietoa sen saamasta palautteesta. Hän kehottaa soittamaan Teija Ryösälle, joka toimi Pikku Kakkosen tuottajana jo 90-luvulla.

Ryösä sanoo, ettei hänkään ollut tuolloin vastaamassa yleisöpalautteisiin – ei siis ole tietoa, kuinka vihaisia soittoja vanhemmilta tuli Ylen palauteluuriin Kaukametsän pakolaisten takia.

Ryösän mukaan Kaukametsän pakolaiset ei myöskään kuulunut varsinaiseen Pikku Kakkosen ”lastenohjelmaslottiin”, vaan sarja oli erillinen ohjelmahankinta.

Hän muistaa sarjasta tulleet palautteet "hämärästi", mutta arvelee, etteivät ne ole ainakaan suurin syy siihen, ettei sarjaa olla uusimassa Ylellä.

"Kynnys uusia vanhoilla sopimuksilla hankittuja ulkomaisia ohjelmia on muutenkin suuri. Vanhempiin animaatiosarjoihin on hankala saada uudelleen esitysoikeuksia", hän sanoo.

Ryösä muistaa kyllä katselleensa Kaukametsän pakolaisia itse lastensa kanssa.

Mitä mieltä hän oli sarjasta?

"Kohderyhmä tuntui vaikeasti määriteltävältä", hän sanoo.

"Osittain se oli pienille lapsille, mutta tekotavaltaan se nousi myös koululaisten ohjelmiston puolelle. Sellaista pientä heittelevyyttä oli, välissä oli kohtia jotka eivät selkeästi toimi pienille katsojille. Itsellekin mieleen on jääneet jotkut rajut tai hätkähdyttävät kohtaukset."

Sarja oli kuitenkin suosittu siksikin, että vastaavia piirrettyjä "suursarjoja" oli tuohon aikaan vähemmän.

"Sen kaltaisia pitkiä sarjoja esitettiin harvemmin, ohjelma-aikaa oli vähemmän. Siksikin tämä on jäänyt varmasti monelle mieleen", Ryösä pohtii.

Pikku Kakkosen yhteyteen sarja ei ainakaan enää sopisi, Ryösä arvelee.

"Sen pitäisi olla joku muu paikka, jossa sen voisi kohdentaa laajalle yleisölle. Meidän ohjelmapaikalla on tietty vastuu – pitää voida luottaa siihen, että lapsi voi myös itsenäisesti katsoa ohjelmaa ilman vanhempien valvontaa."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tv-sarjat
 • Televisio
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Viisi annosta, joita pitää syödä Vuosaaressa ja lähialueilla

 5. 5

  "EU:ssa on kyse Antikristuksen vallasta" – Jouko Piho perustaa puoluetta ja uskoo olevansa profeetta

 6. 6

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 7. 7

  Parisuhteessa olemme kaikki apinoita – testaa, mikä apina sinun kumppanisi on!

 8. 8

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 9. 9

  Sarkasmia ei ymmärretä netissä eikä juuri muuallakaan – tutkija selittää, miksi

 10. 10

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 2. 2

  Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

 3. 3

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

 6. 6

  Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

 7. 7

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 8. 8

  Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

 9. 9

  Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”

 10. 10

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 6. 6

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 9. 9

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 10. 10

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää