Valikko

Jaksoarvio: Game of Thronesin yhdeksäs jakso on yksi koko sarjan parhaista – näin käy päätösjaksossa

Game of Thrones etenee vääjäämättä. Toimittaja Jussi Ahlroth arvioi 6. kauden toiseksi viimeisen jakson.

Ensin: tervetuloa Nytin toiseen GoT-iltaan 27.6. elokuvateatteri Andorraan! Katsomme kauden viimeisen erityispitkän jakson heti maanantaina illalla. Sen jälkeen spekulointi jatkuu baari Dubrovnikissa. Tässä linkki tapahtuman FB-sivulle.

Pääsylippuna toimii puhelimeen ladattu Nytin sovellus. Näyttämällä sitä ovella 180 ensimmäistä mahtuu mukaan. Sovelluksessa on oma GoT-kanava, joka ilmoittaa, kun uusi arvio on julkaistu, eli se kannattaa ladata muutenkin.

Jos sinulla ei ole älypuhelinta, johon voisit ladata sovelluksen, toimi seuraavasti. Lähetä sähköpostia minulle osoitteeseen jussi.ahlroth@hs.fi. Laitan nimesi listaan, joka on ovella. Ota puhelimesi mukaan ja näytä sitä ovella. Pääset sisään, jos olet 180 ensimmäisen joukossa.

Nyt jaksoon.

Varoitus, tämä kirjoitus sisältää juonipaljastuksia kaikesta, mitä tv-sarjassa on tähän asti tapahtunut.

Näissä jaksoarvioissa voit osallistua keskusteluun. Luen kaikki kommentit ja pyrin vastaamaan kaikkiin kysymyksiin.

Täältä pääset 6. kauden aiempien jaksojen arvioihin: jakso 1, jakso 2, jakso 3, jakso 4,jakso 5, jakso 6, jakso 7 ja jakso 8.

Käyn ensin läpi uusimman jakson tapahtumia. Lopussa teen listan siitä, mitä spekuloin viimeisessä jaksossa tapahtuvan.

Huh huh, mikä jakso.

Game of Thronesissa on totuttu siihen, että kauden yhdeksäs jakso on se kaikkein kovin. Näin oli tälläkin kaudella. Battle of the Bastards oli kauden paras jakso tähän asti. Se oli niin hyvä, että sanon sen olevan yksi koko sarjan parhaista.

Näimme kaksi isoa ja merkittävää taistelua. Ensin, taistelun Meereenistä, jonka jälkeen suurin osa jaksosta keskittyi Talvivaaran taisteluun.

Jakson teema oli sukupolvien vaihdos.

Daenerys Targaryen sanoi tämän suoraan Yara Greyjoylle: ”Isämme olivat pahoja miehiä. He jättivät jälkeensä pahemman maailman. Me emme tee niin. Me jätämme jälkeemme paremman maailman.”

Ser Davos Merenverto ja Tormund puhuivat siitä, kuinka he seurasivat ja rakastivat kuninkaitaan – Stannis Baratheonia ja Mance Rayderia. Nyt he seuraavat Jon Nietosta, joka ei ole kuningas.

Jon Nietos ja Sansa Stark olivat tässä jaksossa Starkien uusi sukupolvi. Heidän kohtauksensa teltassa puhumassa strategiasta heijasti aiempia kohtauksia Robb ja Catelyn Starkin välillä, Viiden kuninkaan sodan aikana.

Jon ehdotti Ramsay Boltonille kaksintaistelua sodan ratkaisemiseksi. Se oli käänteinen heijastus siitä, kuinka Jaime Lannister tarjosi samaa mahdollisuutta Robb Starkille ensimmäisen kauden yhdeksännessä jaksossa.

Daenerys Targaryen

Meereenissä Daenerysin tarina vihdoinkin otti kunnon askeleen eteenpäin. Se oli helpotus, sillä Daenerysin juoni on junnannut pitkään paikallaan. Tanssia Daenerysin ja Isäntien, eli orjakauppiaiden, välillä on käyty jo tarpeeksi kauan.

Tyrion Lannister johti Meereeniä, kun Daenerys oli poissa. Tyrion tavallaan onnistui sekä epäonnistui tehtävässään. Hän epäonnistui, koska Isännät eivät noudattaneet sopimusta. Kaupan päälle he vielä hyökkäsivät Meereeniin.

Toisaalta, Tyrion sai Isännät hyökkäämään, lähtemään ulos muuriensa suojasta, mikä johti heidän tuhoonsa. Tyrion teki Meereenistä rauhallisen ja hyvinvoivan, eivätkä Isännät voineet hyväksyä tätä. Kuten Tyrion sanoi, ”Meereenin henkiin herääminen on tämän väkivallan syynä. Isännät eivät voi antaa Meereenin onnistua.”

Talvivaaran taistelussa näimme, että se joka hyökkää ensin, on yleensä heikommassa asemassa. Samoin kävi Meereenissä. No, lohikäärmeet kyllä myös vaikuttivat asiaan.

Meereenin edustalla Isäntien laivasto oli täysin Daenerysin lohikäärmeiden armoilla.

Kuten Daenerys itse sanoi, hänen todellinen valtansa alkoi tässä ja nyt. Ensimmäistä kertaa kaikki kolme lohikäärmettä olivat yhdessä, taistelemassa.

Sen jälkeen Daenerys teki sopimuksen Yara Greyjoyn kanssa.

Spekuloidaan.

Daenerys teki nyt liiton westerosilaisen suvun kanssa. Tämä on merkittävää. Tähän asti Daenerysin linja on ollut, että hän menee Westerosiin ja valloittaa kaiken. Nyt Daenerysilla on liittolaisia Westerosissa, sekä laivoja, joilla purjehtia sinne.

Samalla Daenerys näki Yara Greyjoyssa ensimmäistä kertaa toisen naishallitsijan. Yaran ja Danyn dialogi sekä flirttaileva yhteyden muodostuminen oli erinomaisesti kirjoitettu ja toteutettu.

Daenerysilla on nyt kolme lohikäärmettä, dothrakit, Tahrattomat, Toiset pojat, Greyjoyn laivasto ja vielä Isäntien laivasto.

Eiköhän tämän kauden viimeinen kuva ole se, kun Daenerysin johtama laivasto lähtee kohti Westerosia. Mutta kaikki hänen joukkonsa eivät voi lähteä Westerosiin. Jonkun täytyy jäädä pitämään järjestystä Meereenissä.

Luulen, että se joku on Daario Naharis ja palkka-armeija Toiset pojat.

Jon Nietos

Ennen taistelua Talvivaarasta kysymys kuului, tuleeko taistelusta Braveheart vai Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu.

Selitän, mitä tarkoitan.

Battle of the Bastards nivoutuu osaksi samaa perinnettä molempien elokuvien kanssa. Nämä elokuvat kuvasivat ”keskiajan tyylistä” taistelua brutaalin elävästi ja aikanaan poikkeuksellisesti. Molemmat vaikuttivat niitä seuranneisiin elokuviin.

Sormusten herra -elokuvien jälkeen harvoja taisteluita on kuvattu ilman huojuvaa ja heiluvaa käsikameraa.

Battle of the Bastards seisoo kunniakkaasti näiden elokuvien rinnalla uutena lajin virstanpylväänä. Ohjaaja Miguel Sapochnik saa olla erittäin ylpeä työstään.

Kukkulaksi muodostunut ruumiskasa, sen eteen tehty taktinen liike kilpimuurilla, raaka ja armoton ratsuväkitaistelu – taistelun kuvauksessa oli monia ennennäkemättömiä hetkiä.

Kun Jon seisoi yksin miekka kädessä Boltonien ratsuväen edessä, se oli yksi hienoimpia hetkiä koko sarjassa.

Suoritus ei ollut kuitenkaan virheetön. Taistelussa oli parissa kohdassa yllättävän kömpelöä tietokoneanimaatiota. En tiedä loppuiko aika, koska rahan ei ainakaan HBO:lta pitäisi loppua. Sama kömpelyys vaivasi myös kohtausta, jossa Ramsayn koira puri hänen kasvojaan ensimmäistä kertaa.

Palataan Braveheartiin ja Sormusten herraan.

Braveheartissa osa skotlantilaisten joukoista lähtee taistelusta ja pettää William Wallacen. Talvivaaran taistelussa kysymys kuului, pettävätkö Umberit ja Karstarkit lopulta Boltonit samalla tavalla. Eivät pettäneet.

Sen sijaan Kuninkaan paluu -vertaus toteutui. Laakson ritareiden rynnäkkö taistelun epätoivoisimmalla hetkellä oli käytännössä toisinto Rohirrimin ratsastuksesta, Pelennorin kenttien taistelussa, kolmannessa Taru sormusten herrasta -elokuvassa, ja tietysti myös kirjassa.

Game of Thrones kärsii joskus siitä, että jokaisessa jaksossa pitää käsitellä niin monia juonia. Nyt, kun jakso keskittyi Talvivaaran taistelun juoneen, kerronta oli enemmän elokuvallista.

Tässä jaksossa oli aikaa rakentaa sitä, miten Jon lopulta lankesi Ramsayn ansaan, Sansan varoituksista huolimatta.

Sansa sanoi Jonille, että hän tuntee Ramsayn – ”Luulet, että hän lankeaa ansaasi. Hän on se, joka virittää ansoja.”

Katsotaan, miten virheet kehittyivät.

Ensimmäisen virheen, joka oli lopulta kohtalokas, teki Ramsay itse. Hän marssi ulos Talvivaarasta, sen sijaan että olisi puolustanut sen muureja piiritykseltä. Kuten Ser Davos sanoi, Ramsayn piti tulla ulos taistelemaan näyttääkseen muille pohjoisen suvuille, että Boltoneita pitää pelätä.

Toisaalta, Wun Wun olisi murtanut Talvivaaran oven joka tapauksessa.

Toiseksi, kun Jon ja Ramsay kohtasivat, Jon haastoi Ramsayn kaksintaisteluun. Ramsay kieltäytyi ja kysyi, oliko Jon valmis antamaan veljensä Rickonin kuolla, koska on liian ylpeä antautumaan. Tässä kohdassa Jon luuli rakentavansa ansaa Ramsaylle, mutta itse asiassa Ramsay viritti omaa ansaansa Jonille.

Kolmanneksi, Jonin joukkojen johdon strategiatapaamisessa Ser Davos sanoi, että heidän pitää saada Ramsay hyökkäämään ensin. Se on ainoa tapa voittaa.

Heti sen jälkeen Tormund kysyi Jonilta, uskoiko hän oikeasti, että Ramsay suostuisi kaksintaisteluun. Jon sanoi ei – hän halusi vain suututtaa Ramsayn.

Mitä lopulta tapahtui? Ramsay päinvastoin suututti Jonin, nimenomaan tappamalla Rickonin, mistä Ramsay vihjaili jo aiemmin.

Pari muuta huomiota.

Ramsay sanoi, että jos Jon antautuu, hän antaisi anteeksi karkuruuden Yövartiosta. Tämä tarkoittaa, että ainakaan Ramsay ei tiennyt Jonin kuolleen ja heränneen henkiin.

Jonin joukoissa oli mukana oranssi viiri, jossa oli musta hirvi. Se oli Hornwoodin suvun tunnus. Sitä on hieman muutettu kirjoista tv-sarjaan.

Aiemmin jo seitsemännessä jaksossa kerrottiin, että Jonin ja Sansan armeijassa on nyt kaksi tuhatta villiä, 62 Mormontin miestä, 200 Hornwoodin miestä ja 143 Masonin miestä.

Pari sanaa Wun Wunista.

Surku Wun Wunia. Hän oli yksi suosikkihahmoistani. Mietin, miksi Wun Wunilla ei ollut asetta. Puunrungosta tehdyllä nuijalla Wun Wun olisi voinut pyyhkiä koko Boltonin kilpimuurin säpäleiksi. Ehkä juuri siksi Wun Wunilla ei ole asetta – hän tekisi taisteluista epätasapainoisia. Tai ehkä jättiläiset eivät vain pidä aseiden käyttämisestä.

Sansa Stark

Talvivaaran taistelu oli Jonin voitto, mutta ehkä vielä enemmän se oli Sansan voitto. Varsinkin, kun Ramsay Bolton kuoli lopussa.

Sansa järjesti taistelun voiton, sillä juuri hän kutsui Laakson ritarit paikalle. Miksi Sansa ei sanonut Jonille mitään Laakson ritareista?

Spekuloidaan.

Sanoisin, että koska hän ei ollut varma, tulevatko ritarit taisteluun. Jos hän olisi sanonut, että he tulevat, Jon olisi rakentanut strategiansa sen mukaan. Jos he sitten eivät olisi tulleetkaan, Jonin joukot olisi murskattu. Sansa ymmärsi sentään sen, vaikka sanoi, ettei ymmärrrä strategiasta mitään.

Toiseksi, Sansa tiesi ettei Jon todennäköisesti olisi tyytyväinen siitä, että Sansa on liittoutunut Pikkusormi Baelishin kanssa. Jon ymmärtäisi, että Pikkusormella on edelleen ote Sansasta.

Ramsay sai sopivan julman ja symbolisen rangaistuksen, kun omat koirat kirjaimellisesti purivat. Hän yritti loppuun asti vielä pelata pelejään ja pitää yllä henkistä otettaan Sansasta.

Spekuloidaan.

Ramsay sanoi: ”Et voi tappaa minua. Olen osa sinua.”

Tämä voisi viitata siihen, että Ramsay teki Sansan raskaaksi. Toisaalta, miten Ramsay tietäisi sen, jos Sansa ei tiedä? Ainoa selitys olisi, että Sansa tietää ja Ramsay tietää, että Sansa tietää.

Ramsay uskoi koiriensa olevan hänelle uskollisia. Sansa sanoi, että ne eivät ole enää uskollisia, koska Ramsay ei ole antanut niille ruokaa.

Koirat rinnastuivat tässä Sansaan, joka on Stark, pohjoisen susi. Sansa oli uskollinen, kun hänen oli pakko olla. Nyt hän oli nälkäinen. Sansa janosi sitä, mikä hänelle kuuluu. Talvivaaraa ja kostoa.

Sansan pieni hymy aivan jakson lopussa oli erittäin palkitseva. Tätä hymyä on odotettu.

Ser Davos Merenverto

Ser Davos löysi Shireenin rovion tuhkasta tytölle veistämänsä peuralelun.

Spekuloidaan.

Ser Davos ei anna Melisandrelle anteeksi, se oli selvää hänen ilmeestään. Melisandre saa varmasti maksaa Shireenin polttomurhasta. Voi jopa olla, että Jon Nietos tuomitsee hänet kuolemaan.

Ser Davos ja Tormund puhuivat kuninkaistaan. Molemmat sanoivat rakastaneensa kuninkaitaan. Molemmat kuninkaat olivat myös väärässä. Ehkä virheemme oli kuninkaisiin uskominen, Ser Davos sanoi. Jon Nietos ei ole kuningas.

Toisin sanoen, molemmat uskovat häneen.

Spekuloidaan.

Mitä tämä tarkoittaa? Molemmat ovat ymmärtäneet jotain. Mance ja Stannis olivat hyvin erilaisia. Mance ei halunnut valtaistuinta, mutta hän silti halusi hallita. Vaikka hänen motiivinsa oli pelastaa vapaa kansa.

Jon ei halua hallita ketään. Hän haluaa vain korjata vääryyksiä. Sitä nämä miehet haluavat nyt seurata.

Tämä on uusi sukupolvi. Tämä ei ole enää Viiden kuninkaan sota. Tämä on sota eloonjäämisestä.

Kauden päätösjakso

Mitä viimeisessä jaksossa on odotettavissa? Tässä kymmenkohtainen spekulaationi.

1. Ilon torni

Näimme kohtauksen tornin ulkopuolella kauden kolmannessa jaksossa. Bran näki vielä välähdyksen lisää kuudennessa jaksossa. Tämä takauma pitää saattaa loppuun asti vielä tämän kauden aikana. Se tarkoittaa mitä todennäköisimmin, että teoria R+L=J vahvistuu.

2. Petyr Pikkusormi Baelish ja Sansa Stark

Sansa otti ison riskin pyytäessään Pikkusormea tuomaan Laakson ritarit Talvivaaran taisteluun. Nyt Sansa on velkaa miehelle, jota Varys pitää Westerosin vaarallisimpana pelaajana.

Pikkusormi todennäköisesti vaatii Sansaa menemään naimisiin Robin Arrynin kanssa. Näin Pikkusormella olisi ote sekä Laaksoon että Pohjoiseen.

Toinen vaihtoehto on, että Pikkusormi pyytää Sansaa itselleen puolisoksi. Tästä Jon Nietos ei varmasti pitäisi.

3. Daenerys lähtee Westerosiin

Daenerys pakkaa armeijansa laivoihin ja suuntaa keulan kohti Westerosia.

Mutta kuka lähtee mukaan ja kuka jää vahtimaan kotia? Eli, kuka jää Meereeniin pitämään yllä rauhaa?

Veikkaisin, että Daario Naharis ja palkka-armeija Toiset pojat.

Daenerys lupasi jo dothrakeille vievänsä heidät meren yli valloittamaan. Tahrattomat ovat aivan liian tehokas ja suuri armeija jätettäväksi sivuun Westerosin valloituksesta.

4. Bran kohtaa Yön kuninkaan

Bran Stark saapuu Muurille. Todennäköisesti myös Yön kuningas saapuu Muurille. Mitä siitä seuraa? En usko, että Muuri ainakaan vielä murtuu.

5. Ser Davos haastaa Melisandren

Ser Davos Merenverto on yksi koko sarjan oikeamielisimmistä ja kunniallisimmista henkilöistä. Hän tietää nyt, että Melisandre määräsi Shireenin polttomurhattavaksi. Davos rakasti Shireeniä. Hän todennäköisesti vaatii Melisandrea tuomiolle. Jon Nietos on hirttänyt miehiä vähemmästäkin, joten Melisandre saattaa saada kuolemantuomion seuraavassa jaksossa.

6. Cersei joutuu oikeuteen

Kuninkaansatamassa Cersei Lannister joutuu oikeuteen. Oikeudenkäynti tulee menemään huonosti Cersein näkökulmasta. Huhu, josta hän puhui Qyburnin kanssa, on todennäköisesti tieto siitä, missä eri paikoissa Kuninkaansataman alla on Hullun kuninkaan piilottamaa elovalkeaa. Kuninkaansatama saattaa hyvin mahdollisesti palaa seuraavassa jaksossa. Hullun kuninkaan jälkeen saamme nähdä Hullun kuningataräidin.

7. Loras joutuu oikeuteen

Loras Tyrell on murrettu henkisesti vankeudessa. Häntä odottaa vakava tuomio. Kuningatar Margaery tulee käyttämään auktoriteettiaan ja koko valtaansa veljensä pelastamiseksi. Riittääkö se ja mitä Margaery joutuu siitä maksamaan?

8. Arya lähtee Westerosiin

Arya Stark Talvivaarasta – kuten hän viime jakson lopussa ilmoitti Jaqen H’gharille olevansa – pääsee Westerosiin. En usko, että Arya kuitenkaan ehtii vielä Talvivaaraan asti.

9. Varys saapuu Dorneen

Varys lähti Meereenistä juuri ennen sodan alkua. Hän lähti Westerosiin etsimään liittolaisia ja laivoja Daenerysille. Uskon, että hän matkustaa Dorneen, tekemään liiton Martellien kanssa.

10. Sam ja Nelikka saapuvat Vanhakaupunkiin

Sam ja Neilikka, sekä pikku-Sam, pääsevät Vanhakaupunkiin. Siellä sijaitsee Kastelli, jossa kaikki Westerosin Mestarit koulutetaan.

Mitä siellä tapahtuu, jää seuraavalle kaudelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Game of Thrones
 • Tv-sarjat
 • Televisio
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Tänne Tallinnassa oikeasti kannattaa mennä: 37 vinkkiä urbaaniin reissuun

 3. 3

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 6. 6

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 7. 7

  Hopeanuoli-lastensarja traumatisoi väkivallalla, jota piti sensuroida – ja opetti tekemään aina oikein

 8. 8

  Suositun Hercules-homobaarin omistajaa syytetään rasistisista kirjoituksista, omistaja uhkasi asianajajalla – tästä on kyse

 9. 9

  Tämän elokuvan pelottava pelle riivaa lapsia sukupolvesta toiseen – tästä on kyse periytyvässä kauhuilmiössä, joka tehdään nyt uusiksi

 10. 10

  Aamiainen on uusi brunssi – testasimme neljä aamispaikkaa Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 2. 2

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 3. 3

  Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

 4. 4

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 5. 5

  Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – Edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

 6. 6

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 7. 7

  Sirkka Lekman on leikannut Linnanmäellä tuhansia siluetteja, mutta tänä kesänä vuosikymmenten työ päättyy – ”En halua, että minua pitää höpsähtäneenä talutella kulisseihin’

 8. 8

  Puola ottaa tiukan otteen oikeuslaitoksesta

 9. 9

  Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

 10. 10

  Viileä kesä on oikeasti luksusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 3. 3

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 4. 4

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 5. 5

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 6. 6

  ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

 7. 7

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 8. 8

  Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

 9. 9

  Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

 10. 10

  Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 3. 3

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää