Valikko

Kolmastoista Helsinki Pride alkaa – kokosimme parhaat vinkit viikon tapahtumiin

Lauantaina Pride-kulkueeseen huipentuvaan tapahtumaviikkoon mahtuu menoja jokaiselle päivälle. Laulaja, stand up -koomikko ja Eurogamesin puheenjohtaja kertovat, mihin kannattaa mennä.

Maanantaista alkaen vietetään 13. kertaa Helsinki Prideä. Sen kunniaksi omat hlbti-suosikkipaikkansa kertovat laulaja Saara Aalto, stand up -koomikko Juuso Kekkonen ja Eurogamesin, eurooppalaisten seksuaalivähemmistöjen omien urheilukilpailujen, co-puheenjohtaja Juha Meronen.

Viikko huipentuu lauantaina 2.7. järjestettävään perinteiseen Pride-kulkueeseen, joka kokoontuu Senaatintorilla kello 12 alkaen. Liikkeelle lähdetään kello 13.

Juuso Kekkonen

Stand up -koomikko on tullut tunnetuksi vuodesta 2012 esittämästään Outo homo -show'sta.

  Solmu Pub. ”Uusi tunnelmallinen olutravintola on ollut Vaasankadulla alle vuoden. Sisustuskin on tyylikäs ja asiakaskunta fiksua. Järjestän täällä myös omaa, queer-ystävällistä kome­diaklubi Kekkosklubia. ”

Vaasankatu 8. Ma klo 15–1, ti–pe 15–2, la 14–2, su 14–1.

  Feminist Comedy Night. ”Stand up -koomikko Jamie MacDonaldin järjestämä komedia­klubi esiintyy vaihtuvissa paikoissa, esimerkiksi Suvilahden Mad Housessa. Jamien komediatyyli on älykästä ja kiinni tämän päivän asioissa. Mad House järjestää muutenkin monipuolisesti lhbtiq-teemaista ohjelmaa.”

Mad House, Suvilahden Tiivistämö, rakennus 5.

  Peijakas- klubi. ”Älykkään ihmisen kannattaa aina olla tietoinen siitä, mitä Peijakkaassa on menossa. Vuonna 2009 perustettu queer-feministinen klubi järjestää muun muassa elokuva­iltoja ja diskoa.”

Katso ohjelma täältä.

  Helsinki Burlesque Festival. ”Vuosittain talvella järjestettävässä tapahtumassa on myös kansainvälisiä esiintyjiä. Kiinnostava nähdä mihin suuntaan tämä taiteenlaji on kehittymässä.”

Katso ohjelma täältä.

  Kulmakahvila Bear Park cafe. ”Kodikas pikkukahvila Karhupuiston laidalla. Rento tunnelma ja ystävällinen palvelu.”

Agricolankatu 13. Ma–to klo 7–19, pe 7–18, la–su 8–18.

  Juuso Kekkosen Tarinankerrontatyöpaja Nuorten Pridessa Harjun nuorisotalolla (Aleksis Kiven katu 1–3) keskiviikkona 29.6. klo 12–16. Ilmoittautuminen tiistaihin mennessä osoitteeseen jalmari@okiva.fi. Työpaja on maksuton.

Saara Aalto

Laulaja-lauluntekijä valittiin vuoden 2016 QX Gay Gaalassa Vuoden homoksi.

  Freedom Bar. ”Töölön kisahallin parkkipaikan laidalla sijaitseva sateenkaariystävällisellä terassilla järjestetään teemailtoja, silent-diskoa ja erilaisia klubeja. Rentoa meininkiä minun makuuni.”

Mäntymäki 2. Ma–to klo 16–2, pe–su 14–2.

  DTM. ”Se on ainoita baareja joissa olen ylipäätään Helsingissä käynyt. Kun näyttelin Helsingin Kaupunginteatterin High School Musicalissa 2000-luvun lopussa, DTM oli aina esiintyjäporukkamme jatkopaikka.”

Mannerheimintie 6 B. Ma–su klo 21–4.

  StepUp School. ”Marco Bjurströmin tanssikoulu perustettiin alun perin siksi, että kaikki voisivat taustastaan riippumatta harrastaa tanssia. Itse aloitin tanssin vuonna 2008 ja käyn vieläkin epäsäännöllisen säännöllisesti tunneilla. Ilmapiiri on kannustava ja koulussa järjestetään myös musiikkiteatterikoulutusta jota muuten on Suomessa vähän.”

Kaikukatu 4. Katso ohjelma täältä.

  Eurogamesin avajaisjuhla Kansalaistorin päälavalla keskiviikkona 29.6. klo 18.30. Tilaisuuden juontavat Saara Aalto ja Kristoffer Ignatius. Esiintymässä mm. Krista Siegfrieds ja Mikael Saari.

Juha Meronen

Eurogamesin, eurooppalaisten seksuaalivähemmistöjen omien urheilukilpailujen, co-puheenjohtaja.

  H.O.T. ry. ”Urheiluseura on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oma kuntoilu-, liikunta- ja kilpailuseura. Itse käyn täällä viikottain lentopallo­treeneissä, mutta harrastettavia lajeja on kymmeniä.”

Katso ohjelma täältä.

  Mann’s street -karaokebaari. ”Rennonletkeä paikka, jonne on mukava mennä ottamaan muutama tuoppi. Itse laulan hyvin harvoin.”

Mannerheimintie 12. Su–to klo 14–2, pe–la 14–4.

  Hercules-yökerho. ”Hercussa on parhaat bileet. Uudistetun ravintolan tanssilattia on kaupungin hienoin, valaistuksena on 15 000 watin edestä led-valoja.”

Pohjoinen Rautatiekatu 21 B. Ma–su klo 21–4.

  Cafe Cavalier. ”Pieni sympaattinen kahvila-baari Malminrinteessä. Myös vaihtuvia taidenäyttelyitä.”

Malminrinne 2–4. Ma–to klo 16–1, pe–la 16–3, su 14–00.

  G Lounge Skybar & Club. ”Kaupungin parhaat näkymät avautuvat Forumin kauppakeskuksen katolta.”

Simonkatu 8. Ma–su klo 14–4.

  EuroGames 29.6.–2.7.

Eri puolilla Helsinkiä. Vapaa pääsy. Päätösbileet Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1) lauantaina 2.7. klo 18–4. Liput ovelta 30–99 e. Katso ohjelma täältä.

 

Viisi vinkkiä Helsinki Pride -viikkoon

Tämän vuoden Helsinki Priden teema on media ja kulttuuri. Uutuus on koko viikon auki oleva Pride House, jossa sijaitsee Priden info, kauppa, sekä kahvila-ravintola. Pride Housessa järjestetään myös asiaohjelmaa ja työpajoja. Vapaa pääsy, myös useimpiin tapahtumiin.

Pride House Café Köketissä (Aleksanterinkatu 28). Ma–la 27.6.–2.7. klo 8–19, su 10–19.

1. Paneelikeskustelu: Straight eye for gay artist

Kuka saa puhua ja kenen äänellä? Voiko ohjaaja tai käsikirjoittaja välittää teoksessaan totuudenmukaisesti sellaista maailmaa, josta hänellä ei ole omakohtaista kokemusta? Keskustelemassa muun muassa Anja Snellman ja Aleksi Bardy.

Tiistaina 28.6. klo 17.30, Pride House (Aleksanterinkatu 28). Vapaa pääsy.

2. Kansanedustajien kyselytunti

Tietoa eduskunnan hlbti-verkoston toiminnasta siinä mukana olevilta kansanedustajilta. Keskustelua vetää verkoston puheenjohtaja Jani Toivola.

Keskiviikkona 29.6. klo 15, Pride House (Aleksanterinkatu 28). Vapaa pääsy.

3. Rainbow Speed Dating

Pikadeittejä kolmessa sarjassa: naiset-naiset, miehet-miehet, ja ihmiset-ihmiset. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. K-18.

Tiistaina 28.6. klo 19, Ravintola Oiva (Porthaninkatu 5). Vapaa pääsy.

4. Spandex Sapiens

Esitetään dokumenttielokuva Spandex Sapiens, jossa esiintyy Euroopan ainoa transsukupuolinen painija Jessica Love. Elokuvan jälkeen keskustellaan siitä, miten transtarinoita kerrotaan Suomen mediassa.

Torstaina 30.6. klo 18, Kinopalatsi (Kaisaniemenkatu 2). Liput 9,50 e.

5. Lavatanssit goes Tavastia

Helsinki Priden Lavatansseissa tanssittaa Vallilan Tango. Kaikille laadukkaasta iskelmämusiikista pitäville.

Keskiviikkona 29.6. klo 18.30, Tavastia (Urho Kekkosen katu 4–6). Liput 10–12 e.

 

Helsinki Pride 27.6.–3.7. Katso ohjelma täältä.

Priden historia

Maailmanlaajuisesti Pride-liike alkoi New Yorkissa vuonna 1969 niin sanotuista Stonewallin mellakoista 28. kesäkuuta, joissa erityisesti homojen ja transvestiittien suosimaan Stonewall Inn -baariin tehtyihin ratsioihin kyllästyneet asiakkaat ryhtyivät vastarintaan.

Pride-tapahtumien näkyvin osa ovat sateenkaarilipuin varustetut Pride-kulkueet, joita järjestetään ympäri maailmaa varsinkin kesäkuussa. Ajankohta kunnioittaa Stonewallin mellakoita. Pride-kulkueita järjestetään kuitenkin eri puolilla maailmaa ympäri vuoden.

Maailman ensimmäinen alkuperäiskansojen Pride-tapahtuman järjestettiin Ruotsin Kiirunassa lokakuussa 2014. Sen järjesti Ruotsin saamelaisnuorten järjestö Sámi Nuorra.

Suomessa Pridea edelsivät vuonna 1975 alkaneet Setan vapautuspäivät.

Helsinki Pride -nimellä tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2000. Vuodesta 2006 lähtien sen on järjestänyt vuosittain Setan Uudenmaan jäsenjärjestö HeSeta ry.

Tätä ennen tapahtuma järjestettiin vuorovuosin Helsingissä ja jonkin toisen Setan jäsenjärjestön kotikaupungissa, esimerkiksi Oulussa ja Tampereella. Pride-tapahtumia järjestetään Suomessa nykyään monessa kaupungissa.

Pääsiäisenä 2016 järjestettiin ensimmäinen sateenkaarikansan yhdenvertaisuutta korostava laskettelutapahtuma Ski Pride Rukalla.

Juttua korjattu 28.6. kello 16.38: Poistettu vanhan Feminist Comedy Night -tapahtuman linkki. Juttua korjattu 29.7. kello 11.25: Lisätty tieto, että Pride-kulkueita järjestetään myös muulloin kuin kesäkuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki Pride
 • Kaupunkitapahtumat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 2. 2

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 3. 3

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 4. 4

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 5. 5

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 6. 6

  HS:n satiirinen Uutisraportti: Aseita kauppaavalle Suomelle Helsingin suurmoskeija on tekopyhä kuperkeikka

 7. 7

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 10. 10

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 2. 2

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 3. 3

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 4. 4

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 5. 5

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 6. 6

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 7. 7

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 8. 8

  HS:n satiirinen Uutisraportti: Aseita kauppaavalle Suomelle Helsingin suurmoskeija on tekopyhä kuperkeikka

 9. 9

  Zombielokuvien klassikko, jota ilman The Walking Deadiakaan ei olisi, näytetään pian Helsingissä valkokankaalla – leffan musiikin tehnyt kulttibändi tulee säestämään esitystä livenä

 10. 10

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 7. 7

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 10. 10

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 3. 3

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 4. 4

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 5. 5

  Takaisku Trumpille – republikaanit lykkäsivät Obamacaren kumoavaa äänestystä

 6. 6

  Suurin osa syövistä on huonoa onnea – enemmistö syöpään johtavista mutaatioista on satunnaisia virheitä

 7. 7

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 8. 8

  Kuusi naista perusti vertaiskoulutusverkoston, jonka suosio räjähti – ”Miehillä on pörssiklubit ja muut. Tämä on meidän juttu”

 9. 9

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 10. 10

  Leipäjonot venyneet Kelan tukiongelmien takia – satojen ihmisten jonossa liikkuvat huhut ja neuvot

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 3. 3

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 6. 6

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 7. 7

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 8. 8

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 9. 9

  Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

 10. 10

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 11. Näytä lisää