Valikko

Kolmastoista Helsinki Pride alkaa – kokosimme parhaat vinkit viikon tapahtumiin

Lauantaina Pride-kulkueeseen huipentuvaan tapahtumaviikkoon mahtuu menoja jokaiselle päivälle. Laulaja, stand up -koomikko ja Eurogamesin puheenjohtaja kertovat, mihin kannattaa mennä.

Maanantaista alkaen vietetään 13. kertaa Helsinki Prideä. Sen kunniaksi omat hlbti-suosikkipaikkansa kertovat laulaja Saara Aalto, stand up -koomikko Juuso Kekkonen ja Eurogamesin, eurooppalaisten seksuaalivähemmistöjen omien urheilukilpailujen, co-puheenjohtaja Juha Meronen.

Viikko huipentuu lauantaina 2.7. järjestettävään perinteiseen Pride-kulkueeseen, joka kokoontuu Senaatintorilla kello 12 alkaen. Liikkeelle lähdetään kello 13.

Juuso Kekkonen

Stand up -koomikko on tullut tunnetuksi vuodesta 2012 esittämästään Outo homo -show'sta.

  Solmu Pub. ”Uusi tunnelmallinen olutravintola on ollut Vaasankadulla alle vuoden. Sisustuskin on tyylikäs ja asiakaskunta fiksua. Järjestän täällä myös omaa, queer-ystävällistä kome­diaklubi Kekkosklubia. ”

Vaasankatu 8. Ma klo 15–1, ti–pe 15–2, la 14–2, su 14–1.

  Feminist Comedy Night. ”Stand up -koomikko Jamie MacDonaldin järjestämä komedia­klubi esiintyy vaihtuvissa paikoissa, esimerkiksi Suvilahden Mad Housessa. Jamien komediatyyli on älykästä ja kiinni tämän päivän asioissa. Mad House järjestää muutenkin monipuolisesti lhbtiq-teemaista ohjelmaa.”

Mad House, Suvilahden Tiivistämö, rakennus 5.

  Peijakas- klubi. ”Älykkään ihmisen kannattaa aina olla tietoinen siitä, mitä Peijakkaassa on menossa. Vuonna 2009 perustettu queer-feministinen klubi järjestää muun muassa elokuva­iltoja ja diskoa.”

Katso ohjelma täältä.

  Helsinki Burlesque Festival. ”Vuosittain talvella järjestettävässä tapahtumassa on myös kansainvälisiä esiintyjiä. Kiinnostava nähdä mihin suuntaan tämä taiteenlaji on kehittymässä.”

Katso ohjelma täältä.

  Kulmakahvila Bear Park cafe. ”Kodikas pikkukahvila Karhupuiston laidalla. Rento tunnelma ja ystävällinen palvelu.”

Agricolankatu 13. Ma–to klo 7–19, pe 7–18, la–su 8–18.

  Juuso Kekkosen Tarinankerrontatyöpaja Nuorten Pridessa Harjun nuorisotalolla (Aleksis Kiven katu 1–3) keskiviikkona 29.6. klo 12–16. Ilmoittautuminen tiistaihin mennessä osoitteeseen jalmari@okiva.fi. Työpaja on maksuton.

Saara Aalto

Laulaja-lauluntekijä valittiin vuoden 2016 QX Gay Gaalassa Vuoden homoksi.

  Freedom Bar. ”Töölön kisahallin parkkipaikan laidalla sijaitseva sateenkaariystävällisellä terassilla järjestetään teemailtoja, silent-diskoa ja erilaisia klubeja. Rentoa meininkiä minun makuuni.”

Mäntymäki 2. Ma–to klo 16–2, pe–su 14–2.

  DTM. ”Se on ainoita baareja joissa olen ylipäätään Helsingissä käynyt. Kun näyttelin Helsingin Kaupunginteatterin High School Musicalissa 2000-luvun lopussa, DTM oli aina esiintyjäporukkamme jatkopaikka.”

Mannerheimintie 6 B. Ma–su klo 21–4.

  StepUp School. ”Marco Bjurströmin tanssikoulu perustettiin alun perin siksi, että kaikki voisivat taustastaan riippumatta harrastaa tanssia. Itse aloitin tanssin vuonna 2008 ja käyn vieläkin epäsäännöllisen säännöllisesti tunneilla. Ilmapiiri on kannustava ja koulussa järjestetään myös musiikkiteatterikoulutusta jota muuten on Suomessa vähän.”

Kaikukatu 4. Katso ohjelma täältä.

  Eurogamesin avajaisjuhla Kansalaistorin päälavalla keskiviikkona 29.6. klo 18.30. Tilaisuuden juontavat Saara Aalto ja Kristoffer Ignatius. Esiintymässä mm. Krista Siegfrieds ja Mikael Saari.

Juha Meronen

Eurogamesin, eurooppalaisten seksuaalivähemmistöjen omien urheilukilpailujen, co-puheenjohtaja.

  H.O.T. ry. ”Urheiluseura on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oma kuntoilu-, liikunta- ja kilpailuseura. Itse käyn täällä viikottain lentopallo­treeneissä, mutta harrastettavia lajeja on kymmeniä.”

Katso ohjelma täältä.

  Mann’s street -karaokebaari. ”Rennonletkeä paikka, jonne on mukava mennä ottamaan muutama tuoppi. Itse laulan hyvin harvoin.”

Mannerheimintie 12. Su–to klo 14–2, pe–la 14–4.

  Hercules-yökerho. ”Hercussa on parhaat bileet. Uudistetun ravintolan tanssilattia on kaupungin hienoin, valaistuksena on 15 000 watin edestä led-valoja.”

Pohjoinen Rautatiekatu 21 B. Ma–su klo 21–4.

  Cafe Cavalier. ”Pieni sympaattinen kahvila-baari Malminrinteessä. Myös vaihtuvia taidenäyttelyitä.”

Malminrinne 2–4. Ma–to klo 16–1, pe–la 16–3, su 14–00.

  G Lounge Skybar & Club. ”Kaupungin parhaat näkymät avautuvat Forumin kauppakeskuksen katolta.”

Simonkatu 8. Ma–su klo 14–4.

  EuroGames 29.6.–2.7.

Eri puolilla Helsinkiä. Vapaa pääsy. Päätösbileet Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1) lauantaina 2.7. klo 18–4. Liput ovelta 30–99 e. Katso ohjelma täältä.

 

Viisi vinkkiä Helsinki Pride -viikkoon

Tämän vuoden Helsinki Priden teema on media ja kulttuuri. Uutuus on koko viikon auki oleva Pride House, jossa sijaitsee Priden info, kauppa, sekä kahvila-ravintola. Pride Housessa järjestetään myös asiaohjelmaa ja työpajoja. Vapaa pääsy, myös useimpiin tapahtumiin.

Pride House Café Köketissä (Aleksanterinkatu 28). Ma–la 27.6.–2.7. klo 8–19, su 10–19.

1. Paneelikeskustelu: Straight eye for gay artist

Kuka saa puhua ja kenen äänellä? Voiko ohjaaja tai käsikirjoittaja välittää teoksessaan totuudenmukaisesti sellaista maailmaa, josta hänellä ei ole omakohtaista kokemusta? Keskustelemassa muun muassa Anja Snellman ja Aleksi Bardy.

Tiistaina 28.6. klo 17.30, Pride House (Aleksanterinkatu 28). Vapaa pääsy.

2. Kansanedustajien kyselytunti

Tietoa eduskunnan hlbti-verkoston toiminnasta siinä mukana olevilta kansanedustajilta. Keskustelua vetää verkoston puheenjohtaja Jani Toivola.

Keskiviikkona 29.6. klo 15, Pride House (Aleksanterinkatu 28). Vapaa pääsy.

3. Rainbow Speed Dating

Pikadeittejä kolmessa sarjassa: naiset-naiset, miehet-miehet, ja ihmiset-ihmiset. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. K-18.

Tiistaina 28.6. klo 19, Ravintola Oiva (Porthaninkatu 5). Vapaa pääsy.

4. Spandex Sapiens

Esitetään dokumenttielokuva Spandex Sapiens, jossa esiintyy Euroopan ainoa transsukupuolinen painija Jessica Love. Elokuvan jälkeen keskustellaan siitä, miten transtarinoita kerrotaan Suomen mediassa.

Torstaina 30.6. klo 18, Kinopalatsi (Kaisaniemenkatu 2). Liput 9,50 e.

5. Lavatanssit goes Tavastia

Helsinki Priden Lavatansseissa tanssittaa Vallilan Tango. Kaikille laadukkaasta iskelmämusiikista pitäville.

Keskiviikkona 29.6. klo 18.30, Tavastia (Urho Kekkosen katu 4–6). Liput 10–12 e.

 

Helsinki Pride 27.6.–3.7. Katso ohjelma täältä.

Priden historia

Maailmanlaajuisesti Pride-liike alkoi New Yorkissa vuonna 1969 niin sanotuista Stonewallin mellakoista 28. kesäkuuta, joissa erityisesti homojen ja transvestiittien suosimaan Stonewall Inn -baariin tehtyihin ratsioihin kyllästyneet asiakkaat ryhtyivät vastarintaan.

Pride-tapahtumien näkyvin osa ovat sateenkaarilipuin varustetut Pride-kulkueet, joita järjestetään ympäri maailmaa varsinkin kesäkuussa. Ajankohta kunnioittaa Stonewallin mellakoita. Pride-kulkueita järjestetään kuitenkin eri puolilla maailmaa ympäri vuoden.

Maailman ensimmäinen alkuperäiskansojen Pride-tapahtuman järjestettiin Ruotsin Kiirunassa lokakuussa 2014. Sen järjesti Ruotsin saamelaisnuorten järjestö Sámi Nuorra.

Suomessa Pridea edelsivät vuonna 1975 alkaneet Setan vapautuspäivät.

Helsinki Pride -nimellä tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2000. Vuodesta 2006 lähtien sen on järjestänyt vuosittain Setan Uudenmaan jäsenjärjestö HeSeta ry.

Tätä ennen tapahtuma järjestettiin vuorovuosin Helsingissä ja jonkin toisen Setan jäsenjärjestön kotikaupungissa, esimerkiksi Oulussa ja Tampereella. Pride-tapahtumia järjestetään Suomessa nykyään monessa kaupungissa.

Pääsiäisenä 2016 järjestettiin ensimmäinen sateenkaarikansan yhdenvertaisuutta korostava laskettelutapahtuma Ski Pride Rukalla.

Juttua korjattu 28.6. kello 16.38: Poistettu vanhan Feminist Comedy Night -tapahtuman linkki. Juttua korjattu 29.7. kello 11.25: Lisätty tieto, että Pride-kulkueita järjestetään myös muulloin kuin kesäkuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki Pride
 • Kaupunkitapahtumat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 2. 2

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 5. 5

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 6. 6

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 7. 7

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 8. 8

  Suomalaismuoti kiinnostaa maailmalla! Palkitun suunnittelijan mukaan pukeutumiskulttuurissamme on tekemistä, mutta: ”On ihan ok, että olemme käytännöllisempi kansa”

 9. 9

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 10. 10

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 3. 3

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 4. 4

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 7. 7

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 8. 8

  Suomalaismuoti kiinnostaa maailmalla! Palkitun suunnittelijan mukaan pukeutumiskulttuurissamme on tekemistä, mutta: ”On ihan ok, että olemme käytännöllisempi kansa”

 9. 9

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 8. 8

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 9. 9

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

 2. 2

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 3. 3

  Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

 4. 4

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 5. 5

  Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

 6. 6

  Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

 7. 7

  Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

 8. 8

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 9. 9

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 10. 10

  Ranskalaislaulaja menehtyi kesken konsertin – Kuolinsyyksi epäillään voimakkaan sähköiskun aiheuttamaa sydämenpysähdystä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 3. 3

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 4. 4

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 5. 5

  Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

 6. 6

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 7. 7

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 8. 8

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 9. 9

  Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

 10. 10

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 9. 9

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 10. 10

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 11. Näytä lisää