Hopeanuoli-lastensarja traumatisoi väkivallalla, jota piti sensuroida – ja opetti tekemään aina oikein

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja traumoja, että ne muistetaan aikuisenakin. Vuorossa Hopeanuoli.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja traumoja, että ne muistetaan aikuisenakin. Olemme kirjoittaneet jo Alfred J. Kwakista sekä Kaukametsän pakolaisista.

Nyt on Hopeanuolen vuoro.

Muistatteko vielä Hopeanuoli-koiran, sen omistajan Daisuken ja hirmuisen Akakabuto-karhun?

Vuonna 1987 Suomeen tuotu japanilainen animaatiosarja on jättänyt jäljet jo useisiin suomalaissukupolviin: vuoristokylän ihmiset ja koirat taistelevat jatkuvasti kerrostalon kokoisia karhuja vastaan lumimyrskyissä, veri roiskuu, rakkaita kuolee ja jäljelle jääneet vannovat kostoa.

Moni nykyaikuinen näki suomeksi dubatun ja ”sallittu”-merkityn animaatiosarjan videolta 1980- ja 1990-luvuilla. 2000-luvun alussa fanien toiveesta julkaistiin myös sarjan leikkaamaton, verisempi alkuperäisversio, joka vasta onkin hurjaa katsottavaa.

Mutta jo se kaikille sallittu materiaali on tarpeeksi hurjaa lapsena: Hopeanuolen pääpahis, punaharjaksinen Akakabuto-jättiläiskarhu, aiheutti monille painajaisia ja istutti elinikäisen pelon karhuja kohtaan.

Akakabuton hulluudelle annetaan toki vähän taustatarinaa: luoti lävisti Akakabuton oikean silmän ja vahingoitti sen aivoja. Siksi se ei nuku talviunta lainkaan mikä tekee siitä aina vain vihaisemman.

Sarjan alussa Akita-rotuinen Hopeanuoli syntyy ja sen hopeinen tiikeriraidoitus määrää sen kohtalon: siitä on tuleva metsästäjiä avustava ja karhuja tappava metsästyskoira, kuten sen isästä ja isoisästä aikanaan.

Legendaarisessa alkutunnarissa Daisuke-poika juoksee aluksi Hopeanuolen edellä, mutta pian Hopeanuoli kiihdyttää, ohittaa omistajansa ja Daisuke jää kauas taa.

Juuri näin sarjassa käy: ihmisten kanssa aluksi asuva Hopeanuoli hylkää kotinsa ja liittyy ympäri Japania matkaaviin villikoiriin, jotka keräävät tarpeeksi isoa koiralaumaa tappaakseen Akakabuton.

He kohtaavat matkalla väkivahvoja koiria, kuten Musashin, joka pystyy taivuttamaan metallihäkkinsä kalterit tassuillaan, sekä toisia koiria syövät Kōga-ninjakoirat.

Soitimme henkilölle, joka toi Hopeanuolen aikanaan Suomeen:

Elokuvalevitysyhtiö Future Filmin toimitusjohtaja Lars Backlund hankki oikeudet animesarjaan ruotsalaisen kollegansa kanssa vuonna 1986.

”En ajatellut siitä mitään erikoista, kuin että se oli mielenkiintoinen, siinä oli koira, se oli japanilaista animea, se voisi kiinnostaa”, Backlund kertoo.

Sarjasta leikattiin pois hurjin väkivalta, karhujen päiden lentelyt ja yltiöpäinen veren purskahtelu. Kaikki puserrettiin neljän, vähän päälle tunnin mittaisen vhs-kasetin mittaan, joista ensimmäiset julkaistiin vuonna 1987.

Future teetti kasetteja useilla eri nimikkeillä, joista ehkä tunnetuin Omaxi oli nimenomaan ensimmäisiä omaksi ostettavia videosarjoja (”Osta omaksi”) – alun perin videoita sai vain vuokraamoista ja kirjastoista.

Backlund ei arvannut, miten suosittu sarjasta tulisi.

”Isommat lapset puhuivat siitä koko ajan, pienemmät halusivat katsoa mutta eivät saaneet, joten he katsoivat kuitenkin salaa”, Backlund sanoo. Näin Hopeanuolen legenda syntyi ja kasvoi.

Future Film on uusinut sarjan oikeudet tähän mennessä kahdeksaan kertaan ja aikoo jatkaa niiden uusimista. Näinä huonon DVD-myynnin aikoina Hopeanuoli on edelleen nimike, joka myy.

Backlund uskookin, että Suomeen vuoden 2004 paikkeilla iskeneen valtavan japanilaisen popkulttuuri-innostuksen siemenet kylvettiin nimenomaan Hopeanuolen kautta.

Juuri animeintoilijat taivuttelivat Backlundin tiimeineen aikanaan julkaisemaan Hopeanuolesta leikkaamattoman version DVD:llä: 1 300 Hopeanuoli-fania kirjoitti nimensä adressiin, jossa vaadittiin tätä kulttuuritekoa tehtäväksi.

2010-luvulla Hopeanuoli-hulluus on lähtenyt kädestä: suomalaiset fanit tekivät oman, livenä esitettävän Hopeanuoli-musikaalin. Hopeanuolen pojasta Weedistä ja sen pojasta tehtyjä sarjojakin on tuotu Suomeen. Monelle rakkaasta alkuperäisestä suomidubbauksesta on koostettu huumorivideoita.

Hopeanuolesta tuli niin suosittu, että sen keksijä, sarjakuvataiteilija Yoshihiro Takahashi piipahti Suomessa vuonna 2012. Tällöin Takahashi sanoi HS:n haastattelussa, että Hopeanuolen villikoirat elävät samuraisotilaiden etiikan eli bushidôn mukaisesti.

”Perusjuttu bushidôssa on, että oikein tekemisen tähden voi hyvin kuolla. Selviytyminen ei ole pääasia, vaan se, että tekee oikein.”

Katsoimme suomeksi dubatut Hopeanuolet uudelleen, tässä ovat sarjan dramaattisimmat kohtaukset:

Daisuke putoaa rotkoon

Tarinan alkuvaiheessa Akakabuto on hyökännyt metsästysmajaan, tappanut metsästäjiä ja Daisuke, kylän karhunmetsästäjäveteraani Gohē Takeda seurueineen ja vasta pentu Hopeanuoli lähtevät auttamaan heitä.

Paluumatkalla Daisuke putoaa syvään rotkoon, mutta Hopeanuoli pelastaa sen kiertämällä köyden Daisuken ympärille ja puristamalla köyttä hampaillaan.

Pitkään kestävässä pelastusoperaatiossa Hopeanuolen kaula ja hampaat alkavat vuotaa verta. Lopulta Daisuke pelastuu ja Hopeanuoli menettää tajuntansa ponnistelun johdosta.

Pyörtyneenäkään se ei irrota otettaan köydestä.

Hopeanuolen kova koulutus

Lukuisia voitokkaita karhukoiria, mukaan lukien Hopeanuolen isän Rikin, kouluttanut Gohē Takeda on väkivaltainen, Akakabuton rampauttama vanha jäärä.

Lapsena monia järkyttäneissä kohtauksissa Gohē muun muassa hakkaa Daisukea ja Hopeanuolta halolla ja pakottaa Hopeanuolen syömään kammottavalta haisevaa, raakaa karhunlihaa.

Se tapahtuu laittamalla lihakimpaleet vesisammioon ja laittamalla Hopeanuoli sammion pohjalle. Joka päivä Gohē lisää sammioon vettä.

Tempulla saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla: kun Hopeanuolelle tulee tarpeeksi nälkä, se pakottautuu sukeltamaan karhunlihat sammion pohjalta. Samalla se oppii pidättämään hengitystään veden alla; taito, joka pelastaa myöhemmin sen hengen moneen kertaa.

Tiikeriveljesten kamala lapsuus

Kun Hopeanuoli on liittynyt tapaamiensa villikoirien laumaan, ne törmäävät metsässä kolmeen koiraveljekseen nimeltä Punainen Tiikeri, Musta Tiikeri ja Harmaa Tiikeri.

Hopeanuolen yksikön johtaja Ben kertoo silloin niiden surullisen tarinan, joka myös näytetään: kolmikon isäntä hylkäsi ne vain kuukauden vanhoina pentuina vuorille. Jättiläiskäärme yritti syödä ne, mutta pennut hyökkäsivät sen kimppuun ja söivätkin sen.

Seuraavaksi vuoristokoira yrittää syödä ne, mutta paikalle sattunut Ben pelastaa ne ja nuolee pentujen haavat.

Benin uskomaton ylösnousemus

Kun villikoirat yrittävät suostutella Moss-koiraa liittymään joukkoihinsa, se aloittaa kivivyöryn ja Ben liiskautuu valtavan lohkareen alle pelastaessaan tyttöystäväänsä Crossia.

Ben ei kuitenkaan jää kuolleeksi vaan nousee kuolleista ja nostaa kivenlohkareen päältään.

Ylösnoussut Ben sanoo: ”Hopeanuoli, minä palasin takaisin elämään sinun sisukkuutesi ansiosta.”

Myöhemmin Hopeanuoli, Ben ja muu joukkio myrkytetään. He selviävät vastamyrkyn avulla, mutta Ben alkaa sokeutua. Traagisissa kohtauksissa Ben juoksee vahingossa polulta harhaan ja suree kohtaloaan.

Lopulta Ben ottaa kuin ottaakin osaa hurjaan lopputaisteluun

Hopeanuolen isän Rikin kohtalo

Koko sarja alkaa kun Akakabuto hyökkää Gohē Takedan ja tämän koiran Rikin kimppuun. He ehtivät lumimyrskyltä suojaan kallionkoloon, mutta kumpikin on lähes kuolettavasti haavoittunut eikä heillä ole muuta ravintoa kuin lunta.

Järkyttävässä ja verisessä kohtauksessa Gohē ottaa valtavan veitsen ja katkaisee oman jalkansa tehdäkseen puristussiteen ja pelastaakseen näin henkensä. Akakabuto löytää kaksikon ja liki rampa Riki nousee lumelle taisteluun karhua vastaan.

Juuri silloin Daisuke ja vastasyntynyt Hopeanuoli saapuvat paikalle ja todistavat hurjaa mittelöä, jonka päätteeksi Riki pelastaa poikansa Hopeanuolen juuri ennen kuin Akakabuto viskaa Rikin rotkoon.

Myöhemmin Hopeanuoli liittyy villikoiriin ja tapaa niiden karismaattisen johtajan, joka paljastuu Rikiksi. Mutta Riki ei muista Hopeanuolta ennen kuin vasta viime hetkillä viimeisen kasetin lopussa isossa lopputaistelussa.

Isän ja pojan jälleennäkeminen ja yhteishyökkäys päättyvät vihdoin ja viimein Akakabuton mutta myös Rikin kuolemaan.

Verilammikossa makaava Riki puhuu viimeisinä sanoinaan kuin todellinen samuraisoturi:

”Kuolleet haudataan ja elävät jatkavat elämäänsä, poikani. Pysy lujana, poikani.”

Onko sinulla muistoja Hopeanuolesta? Kerro kommenteissa!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Lapsuuden traumat
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 6. 6

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 7. 7

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 8. 8

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 9. 9

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 10. 10

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 3. 3

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 4. 4

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 7. 7

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 8. 8

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 9. 9

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 10. 10

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 5. 5

  Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

 6. 6

  Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

 7. 7

  HS seuraa: Niinistön ja Putinin tiedotustilaisuus päättyi – Putin sanoi antavansa arvoa sille, että Suomi pyrkii kehittämään ”itsenäistä ja tasapainoista” ulkopolitiikkaa

 8. 8

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 9. 9

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 10. 10

  Putin lähetti terveisiä kaikille hänelle vilkuttaneille savonlinnalaisille, Niinistö valitteli Ukrainan tilannetta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 5. 5

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 8. 8

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 9. 9

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 10. 10

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 9. 9

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää