Valikko

Hopeanuoli-lastensarja traumatisoi väkivallalla, jota piti sensuroida – ja opetti tekemään aina oikein

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja traumoja, että ne muistetaan aikuisenakin. Vuorossa Hopeanuoli.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja traumoja, että ne muistetaan aikuisenakin. Olemme kirjoittaneet jo Alfred J. Kwakista sekä Kaukametsän pakolaisista.

Nyt on Hopeanuolen vuoro.

Muistatteko vielä Hopeanuoli-koiran, sen omistajan Daisuken ja hirmuisen Akakabuto-karhun?

Vuonna 1987 Suomeen tuotu japanilainen animaatiosarja on jättänyt jäljet jo useisiin suomalaissukupolviin: vuoristokylän ihmiset ja koirat taistelevat jatkuvasti kerrostalon kokoisia karhuja vastaan lumimyrskyissä, veri roiskuu, rakkaita kuolee ja jäljelle jääneet vannovat kostoa.

Moni nykyaikuinen näki suomeksi dubatun ja ”sallittu”-merkityn animaatiosarjan videolta 1980- ja 1990-luvuilla. 2000-luvun alussa fanien toiveesta julkaistiin myös sarjan leikkaamaton, verisempi alkuperäisversio, joka vasta onkin hurjaa katsottavaa.

Mutta jo se kaikille sallittu materiaali on tarpeeksi hurjaa lapsena: Hopeanuolen pääpahis, punaharjaksinen Akakabuto-jättiläiskarhu, aiheutti monille painajaisia ja istutti elinikäisen pelon karhuja kohtaan.

Akakabuton hulluudelle annetaan toki vähän taustatarinaa: luoti lävisti Akakabuton oikean silmän ja vahingoitti sen aivoja. Siksi se ei nuku talviunta lainkaan mikä tekee siitä aina vain vihaisemman.

Sarjan alussa Akita-rotuinen Hopeanuoli syntyy ja sen hopeinen tiikeriraidoitus määrää sen kohtalon: siitä on tuleva metsästäjiä avustava ja karhuja tappava metsästyskoira, kuten sen isästä ja isoisästä aikanaan.

Legendaarisessa alkutunnarissa Daisuke-poika juoksee aluksi Hopeanuolen edellä, mutta pian Hopeanuoli kiihdyttää, ohittaa omistajansa ja Daisuke jää kauas taa.

Juuri näin sarjassa käy: ihmisten kanssa aluksi asuva Hopeanuoli hylkää kotinsa ja liittyy ympäri Japania matkaaviin villikoiriin, jotka keräävät tarpeeksi isoa koiralaumaa tappaakseen Akakabuton.

He kohtaavat matkalla väkivahvoja koiria, kuten Musashin, joka pystyy taivuttamaan metallihäkkinsä kalterit tassuillaan, sekä toisia koiria syövät Kōga-ninjakoirat.

Soitimme henkilölle, joka toi Hopeanuolen aikanaan Suomeen:

Elokuvalevitysyhtiö Future Filmin toimitusjohtaja Lars Backlund hankki oikeudet animesarjaan ruotsalaisen kollegansa kanssa vuonna 1986.

”En ajatellut siitä mitään erikoista, kuin että se oli mielenkiintoinen, siinä oli koira, se oli japanilaista animea, se voisi kiinnostaa”, Backlund kertoo.

Sarjasta leikattiin pois hurjin väkivalta, karhujen päiden lentelyt ja yltiöpäinen veren purskahtelu. Kaikki puserrettiin neljän, vähän päälle tunnin mittaisen vhs-kasetin mittaan, joista ensimmäiset julkaistiin vuonna 1987.

Future teetti kasetteja useilla eri nimikkeillä, joista ehkä tunnetuin Omaxi oli nimenomaan ensimmäisiä omaksi ostettavia videosarjoja (”Osta omaksi”) – alun perin videoita sai vain vuokraamoista ja kirjastoista.

Backlund ei arvannut, miten suosittu sarjasta tulisi.

”Isommat lapset puhuivat siitä koko ajan, pienemmät halusivat katsoa mutta eivät saaneet, joten he katsoivat kuitenkin salaa”, Backlund sanoo. Näin Hopeanuolen legenda syntyi ja kasvoi.

Future Film on uusinut sarjan oikeudet tähän mennessä kahdeksaan kertaan ja aikoo jatkaa niiden uusimista. Näinä huonon DVD-myynnin aikoina Hopeanuoli on edelleen nimike, joka myy.

Backlund uskookin, että Suomeen vuoden 2004 paikkeilla iskeneen valtavan japanilaisen popkulttuuri-innostuksen siemenet kylvettiin nimenomaan Hopeanuolen kautta.

Juuri animeintoilijat taivuttelivat Backlundin tiimeineen aikanaan julkaisemaan Hopeanuolesta leikkaamattoman version DVD:llä: 1 300 Hopeanuoli-fania kirjoitti nimensä adressiin, jossa vaadittiin tätä kulttuuritekoa tehtäväksi.

2010-luvulla Hopeanuoli-hulluus on lähtenyt kädestä: suomalaiset fanit tekivät oman, livenä esitettävän Hopeanuoli-musikaalin. Hopeanuolen pojasta Weedistä ja sen pojasta tehtyjä sarjojakin on tuotu Suomeen. Monelle rakkaasta alkuperäisestä suomidubbauksesta on koostettu huumorivideoita.

Hopeanuolesta tuli niin suosittu, että sen keksijä, sarjakuvataiteilija Yoshihiro Takahashi piipahti Suomessa vuonna 2012. Tällöin Takahashi sanoi HS:n haastattelussa, että Hopeanuolen villikoirat elävät samuraisotilaiden etiikan eli bushidôn mukaisesti.

”Perusjuttu bushidôssa on, että oikein tekemisen tähden voi hyvin kuolla. Selviytyminen ei ole pääasia, vaan se, että tekee oikein.”

Katsoimme suomeksi dubatut Hopeanuolet uudelleen, tässä ovat sarjan dramaattisimmat kohtaukset:

Daisuke putoaa rotkoon

Tarinan alkuvaiheessa Akakabuto on hyökännyt metsästysmajaan, tappanut metsästäjiä ja Daisuke, kylän karhunmetsästäjäveteraani Gohē Takeda seurueineen ja vasta pentu Hopeanuoli lähtevät auttamaan heitä.

Paluumatkalla Daisuke putoaa syvään rotkoon, mutta Hopeanuoli pelastaa sen kiertämällä köyden Daisuken ympärille ja puristamalla köyttä hampaillaan.

Pitkään kestävässä pelastusoperaatiossa Hopeanuolen kaula ja hampaat alkavat vuotaa verta. Lopulta Daisuke pelastuu ja Hopeanuoli menettää tajuntansa ponnistelun johdosta.

Pyörtyneenäkään se ei irrota otettaan köydestä.

Hopeanuolen kova koulutus

Lukuisia voitokkaita karhukoiria, mukaan lukien Hopeanuolen isän Rikin, kouluttanut Gohē Takeda on väkivaltainen, Akakabuton rampauttama vanha jäärä.

Lapsena monia järkyttäneissä kohtauksissa Gohē muun muassa hakkaa Daisukea ja Hopeanuolta halolla ja pakottaa Hopeanuolen syömään kammottavalta haisevaa, raakaa karhunlihaa.

Se tapahtuu laittamalla lihakimpaleet vesisammioon ja laittamalla Hopeanuoli sammion pohjalle. Joka päivä Gohē lisää sammioon vettä.

Tempulla saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla: kun Hopeanuolelle tulee tarpeeksi nälkä, se pakottautuu sukeltamaan karhunlihat sammion pohjalta. Samalla se oppii pidättämään hengitystään veden alla; taito, joka pelastaa myöhemmin sen hengen moneen kertaa.

Tiikeriveljesten kamala lapsuus

Kun Hopeanuoli on liittynyt tapaamiensa villikoirien laumaan, ne törmäävät metsässä kolmeen koiraveljekseen nimeltä Punainen Tiikeri, Musta Tiikeri ja Harmaa Tiikeri.

Hopeanuolen yksikön johtaja Ben kertoo silloin niiden surullisen tarinan, joka myös näytetään: kolmikon isäntä hylkäsi ne vain kuukauden vanhoina pentuina vuorille. Jättiläiskäärme yritti syödä ne, mutta pennut hyökkäsivät sen kimppuun ja söivätkin sen.

Seuraavaksi vuoristokoira yrittää syödä ne, mutta paikalle sattunut Ben pelastaa ne ja nuolee pentujen haavat.

Benin uskomaton ylösnousemus

Kun villikoirat yrittävät suostutella Moss-koiraa liittymään joukkoihinsa, se aloittaa kivivyöryn ja Ben liiskautuu valtavan lohkareen alle pelastaessaan tyttöystäväänsä Crossia.

Ben ei kuitenkaan jää kuolleeksi vaan nousee kuolleista ja nostaa kivenlohkareen päältään.

Ylösnoussut Ben sanoo: ”Hopeanuoli, minä palasin takaisin elämään sinun sisukkuutesi ansiosta.”

Myöhemmin Hopeanuoli, Ben ja muu joukkio myrkytetään. He selviävät vastamyrkyn avulla, mutta Ben alkaa sokeutua. Traagisissa kohtauksissa Ben juoksee vahingossa polulta harhaan ja suree kohtaloaan.

Lopulta Ben ottaa kuin ottaakin osaa hurjaan lopputaisteluun

Hopeanuolen isän Rikin kohtalo

Koko sarja alkaa kun Akakabuto hyökkää Gohē Takedan ja tämän koiran Rikin kimppuun. He ehtivät lumimyrskyltä suojaan kallionkoloon, mutta kumpikin on lähes kuolettavasti haavoittunut eikä heillä ole muuta ravintoa kuin lunta.

Järkyttävässä ja verisessä kohtauksessa Gohē ottaa valtavan veitsen ja katkaisee oman jalkansa tehdäkseen puristussiteen ja pelastaakseen näin henkensä. Akakabuto löytää kaksikon ja liki rampa Riki nousee lumelle taisteluun karhua vastaan.

Juuri silloin Daisuke ja vastasyntynyt Hopeanuoli saapuvat paikalle ja todistavat hurjaa mittelöä, jonka päätteeksi Riki pelastaa poikansa Hopeanuolen juuri ennen kuin Akakabuto viskaa Rikin rotkoon.

Myöhemmin Hopeanuoli liittyy villikoiriin ja tapaa niiden karismaattisen johtajan, joka paljastuu Rikiksi. Mutta Riki ei muista Hopeanuolta ennen kuin vasta viime hetkillä viimeisen kasetin lopussa isossa lopputaistelussa.

Isän ja pojan jälleennäkeminen ja yhteishyökkäys päättyvät vihdoin ja viimein Akakabuton mutta myös Rikin kuolemaan.

Verilammikossa makaava Riki puhuu viimeisinä sanoinaan kuin todellinen samuraisoturi:

”Kuolleet haudataan ja elävät jatkavat elämäänsä, poikani. Pysy lujana, poikani.”

Onko sinulla muistoja Hopeanuolesta? Kerro kommenteissa!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • Lapsuuden traumat
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Gilmoren tyttöjen uudet jaksot julkaistiin tänään – katsoimme 153 jaksoa alkuperäistä sarjaa, nämä asiat ihastuttivat ja raivostuttivat

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Ysäriviikko: Tällaista oli 90-luvun muoti – olkatoppauksia, grungea ja vyölaukkuja

 7. 7

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 8. 8

  Kluuviin avataan 300-paikkainen ravintola, joka on sisustettu tippukivillä

 9. 9

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 10. 10

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 2. 2

  Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

 3. 3

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 4. 4

  Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

 5. 5

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 6. 6

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 7. 7

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 8. 8

  Kokoomus johtaa Helsingin vaalitaistoa niukasti, vihreät aivan tuntumassa

 9. 9

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 10. 10

  Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 3. 3

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 4. 4

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 7. 7

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 8. 8

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 9. 9

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 10. 10

  Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 8. 8

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää