Vähäpukeiset naiset tanssivat ja miehet heiluvat humalassa legendaarisilla karaokevideoilla – tämä mies on ohjannut ne

Vanhat karaokekappaleet eivät olisi mitään ilman halvalla tuotettuja karaokemusiikkivideoita. Markku Hintsanen on henkilö, jota saamme kiittää niistä.

Kaksi henkilöä kävelee nahkatakit päällään edestakaisin pitkin tympeän näköistä talvista puistoa mustavalkoisessa videossa.

Yhtäkkiä video vaihtuu. Seuraavassa pätkässä humalaisen oloinen mies makaa sohvallaan, katselee rallia ja avaa ollutpulloa.

Kun tuo on ohi, ruutuun tulee video, jossa puolialastomat naiset tanssivat epämääräisen rytmin tahtiin hämyisessä tilassa.

Kuulostaako tutulta?

Ei ihme: olet saattanut nähdä jokaisen edellä kuvailluista videoista, vaikket ole koskaan tarkoittanut katsoa niitä tietoisesti.

Kaikkia näitä – ja lukuisia muita vastaavia – videota yhdistää yksi piirre: niiden päällä rullaa kappaleen sanoja sisältävä tasainen tekstivirta, joiden perässä mikrofonia pitelevä laulaja yrittää pysyä parhaansa mukaan.

Kyse on ammattikaraokevideoista, joiden tuotanto alkoi Suomessa 1990-luvun alussa. Keinot kopioitiin Laserdisc-formaattia myöten Yhdysvalloista ja Britanniasta, joissa vastaavien karaokelevyjen tuotanto oli ehditty aloittaa jo aiemmin.

Vanhimmat kotimaiset videot ovat jo noin 25 vuoden ikäisiä, mutta ne elävät edelleen joka päivä Suomen karaokebaareissa.

Sitä ei osattu ajatella silloin, kun ensimmäisiä videoita alettiin tehtailla pikaisesti ilman minkäänlaista käsitystä siitä, tulisiko kaupalliseen käyttöön tarkoitetuista karaokevideoista minkäänlainen hitti tai haluaisiko kukaan niitä oikeasti käyttää.

Nuo ajat muistaa hyvin Juha Ruuska. Hän on nykyisin karaoketoimintaan erikoistuneen tapahtumatuotanto- ja ohjelmapalveluyrityksen KSF Liven toimitusjohtaja, joka on ehtinyt nähdä koko suomalaisen karaokehistorian vaiheet.

”Yhdysvalloissa karaokelevyille oli tehty ihan oikeita musiikkivideoita, joilla oli omat ohjaajansa. Kun niistä Laserdiscille tehdyistä levyistä tuli valtaformaatti, sama tyyli otettiin käyttöön myös Suomessa”, Ruuska muistelee.

Suomessa ei päästy ihan ison maailman tuotannon tasolle.

Käytännössä ammattilaiskaraokevideoita Suomessa tuotti alkuvuosina kaksi yritystä: Finnkaraoke ja Powerkaraoke.

Finnkaraokella useimmat videot olivat Ruuskan sanoin ”tyttö tanssii” -tyylisiä, jotka tehtiin nopeasti nimenomaan sillä idealla, että niitä katsellaan kapakoissa.

Karaokebaareissa käyneet eivät olekaan voineet välttyä näiltä videoilta, joissa nuoret naiset koristavat kappaleen sanoja tanssimalla vähissä vaatteissa.

Videoiden klassikkomaineen kannalta oleellista on kuitenkin se, että niiden tekemisessä ei tyydytty pelkästään tähän yksinkertaiseen formaattiin.

Videotehtailijayrityksistä Powerkaraoke alkoi kuvata sanoituksia varsin alleviivaavilla ja camp-henkisillä videoilla, joissa ihmiset yrittivät suoraan näytellä videon tarinan.

Tämän jutun alussa mainituista videoista ensimmäinen (nahkatakit talvisessa puistossa) on tehty Anssi Kelan kappaleeseen Puistossa – joten luonnollisesti siinä ollaan puistossa.

Toinen esimerkki on Hassisen Koneen Rappiolla-kappaleen karaokevideo. Laulussa ollaan humalassa, niin myös videolla.

Vaikka Ruuska muistaa ajat hyvin, hän ei itse ole ollut koskaan tekemässä videoita.

Sen sijaan hänen nykyinen kollegansa Markku Hintsanen, 58, oli karaokevideoiden pääarkkitehti. Hän on ohjannut, käsikirjoittanut, leikannut ja tuottanut lukemattomia karaokebaareissa yhä pyöritettäviä videoita. Ensimmäiset videot hän teki vuonna 1992.

Tietenkin soitimme hänelle ja kysyimme, millä mielin hän nyt niitä muistelee.

Vastaus: hyvillä mielin. Hintsanen kertoo olevansa iloinen siitä, että samat videot elävät edelleen.

”Onhan se hieno tunne, että uudetkin sukupolvet ovat löytäneet samat videot. Jotain ajatonta niissä on pakko olla.”

Hintsasta ei haittaa sekään, että monet pitävät legendaarisia videoita (kuten hänen käsialaansa olevat Rappiolla ja Murheellisten laulujen maa) eräänlaisena vitsinä, hupaisana juttuna laulamisen ohessa.

”Siitähän se nimenomaan lähti, että niiden pitää olla hauskoja. Tekemisessä oli sellaista camp-meininkiä”, Hintsanen kuvailee.

Hintsanen on omistanut suurimman osan työurastaan karaokelle ja tekee edelleen monipuolisia karaokealan töitä niin KSF:lle kuin omalle yritykselleenkin.

Nyt on pakko kysyä: miten ihmeessä hän aikanaan päätyi ohjaamaan karaokevideoita?

”Kaikki alkoi siitä, kun rupesin juontamaan karaoketilaisuuksia 1980-luvun lopussa. Silloin ei ollut kotimaisia karaokekappaleita vielä ollenkaan, vaan karaokea laulettiin brittivideoilta. Aloimme ideoida, että näistä pitäisi tehdä suomalaisia versioita. Siitä se sitten alkoi.”

Huomaamattaan Hintsanen löysi itsensä videoiden tekijän pallilta.

”Meillä oli alusta asti se idea, että tehdään ikään kuin oikea musiikkivideo niin, että tarina kulkisi vähän niin kuin sen kappaleen sanoman mukana.”

Jos laulettiin humalasta, videolla oltiin humalassa. Jos laulettiin puistosta, oltiin puistossa. Tarinan piti olla simppeli, jotta sitä pystyisi seuraamaan baarissa ja jotta videon tekeminen ei olisi liian monimutkaista.

Aikaa ja rahaa ei nimittäin ollut liikaa videoiden tekemiseen. Niinpä yhden kuvauspäivän aikana yritettiin saada kasaan 4–6 videota, joissa näyttelivät samat kasvot. Yhtenä päivänä kuvattuja kohtauksia saatettiin käyttää myöhemmin kuvattavassa videossa, jos materiaali ei sopinut alkuperäiseen tarkoitukseen.

Näyttelijät haalittiin tutuista ja kavereista, mutta silti juuri näyttelijäpalkkiot olivat isoin kuluerä tuotantovaiheessa. Kalusto Hintsasella oli itsellään. Kaiken muun hän hoiti ensisijaisesti itse mutta käytti apunaan media-alalle opiskelleita lapsiaan.

Suurin osa videoilla esiintyvistä henkilöistä on tuntemattomia tähtiä, mutta esimerkiksi yhtä Popedan kappaleesta tehtyä videota tähdittää Menneisyyden vangit -yhtyeen basisti Hanski Rantala.

Hintsanen korostaa, että mistä tahansa kappaleesta ei hyvää videota saanut aikaan.

”Biisin pitää olla lyriikoiltaan sellainen, että siihen pystyy tekemään toimivan videon. Esimerkiksi Hopeinen kuu ei ole sellainen. Mitä muuta siinä voisi olla kuin kuuta ja merta? Ei 1990-luvullakaan kaikille kappaleille tehty siis videoita.”

2000-luvulle siirryttäessä karaokemusiikkivideoiden tuotanto alkoi hyytyä. Nykyisin tuoreita karaokekappaleita koristavat vain yksinkertaiset taustakuvat.

Tähän on selvä syy: karaokemusiikkivideoiden tekeminen tuli aivan liian kalliiksi niiden hyötyyn verrattuna.

”Kuvauskustannusten lisäksi videoita tehdessä joudutaan maksamaan Teostolle vielä erilliset videon synkronointimaksut, joita ei tarvitse maksaa silloin, kun käytetään paikallaan pysyvää taustakuvaa”, Ruuska kertoo.

Juha Ruuska muistelee, että vielä vuoden 2007–2008 paikkeilla tehtiin muutama ”haihatteluvideo”, jolloin vahvistui se, ettei niiden tekemisessä ole taloudellisesti mitään järkeä.

Se on Markku Hintsasen mukaan suuri sääli.

Nykyisin karaokeen toivotaan koko ajan enemmän räppiä. Hintsasen mukaan uusista rap-kappaleista saisi erinomaisia videoita.

”Niissähän on nerokkaita tekstejä. Harmi vain, että niiden tekeminen ei ole millään enää mahdollista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Karaoke
 • Musiikki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 4. 4

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 8. 8

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 9. 9

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 10. 10

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 3. 3

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 4. 4

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 7. 7

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 8. 8

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 9. 9

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 10. 10

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 5. 5

  Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

 6. 6

  HS seuraa: Niinistön ja Putinin tiedotustilaisuus päättyi – Putin sanoi antavansa arvoa sille, että Suomi pyrkii kehittämään ”itsenäistä ja tasapainoista” ulkopolitiikkaa

 7. 7

  Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

 8. 8

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 9. 9

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 10. 10

  Putin lähetti terveisiä kaikille hänelle vilkuttaneille savonlinnalaisille, Niinistö valitteli Ukrainan tilannetta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 5. 5

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 8. 8

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 9. 9

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 10. 10

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 9. 9

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää