Valikko

Vähäpukeiset naiset tanssivat ja miehet heiluvat humalassa legendaarisilla karaokevideoilla – tämä mies on ohjannut ne

Vanhat karaokekappaleet eivät olisi mitään ilman halvalla tuotettuja karaokemusiikkivideoita. Markku Hintsanen on henkilö, jota saamme kiittää niistä.

Kaksi henkilöä kävelee nahkatakit päällään edestakaisin pitkin tympeän näköistä talvista puistoa mustavalkoisessa videossa.

Yhtäkkiä video vaihtuu. Seuraavassa pätkässä humalaisen oloinen mies makaa sohvallaan, katselee rallia ja avaa ollutpulloa.

Kun tuo on ohi, ruutuun tulee video, jossa puolialastomat naiset tanssivat epämääräisen rytmin tahtiin hämyisessä tilassa.

Kuulostaako tutulta?

Ei ihme: olet saattanut nähdä jokaisen edellä kuvailluista videoista, vaikket ole koskaan tarkoittanut katsoa niitä tietoisesti.

Kaikkia näitä – ja lukuisia muita vastaavia – videota yhdistää yksi piirre: niiden päällä rullaa kappaleen sanoja sisältävä tasainen tekstivirta, joiden perässä mikrofonia pitelevä laulaja yrittää pysyä parhaansa mukaan.

Kyse on ammattikaraokevideoista, joiden tuotanto alkoi Suomessa 1990-luvun alussa. Keinot kopioitiin Laserdisc-formaattia myöten Yhdysvalloista ja Britanniasta, joissa vastaavien karaokelevyjen tuotanto oli ehditty aloittaa jo aiemmin.

Vanhimmat kotimaiset videot ovat jo noin 25 vuoden ikäisiä, mutta ne elävät edelleen joka päivä Suomen karaokebaareissa.

Sitä ei osattu ajatella silloin, kun ensimmäisiä videoita alettiin tehtailla pikaisesti ilman minkäänlaista käsitystä siitä, tulisiko kaupalliseen käyttöön tarkoitetuista karaokevideoista minkäänlainen hitti tai haluaisiko kukaan niitä oikeasti käyttää.

Nuo ajat muistaa hyvin Juha Ruuska. Hän on nykyisin karaoketoimintaan erikoistuneen tapahtumatuotanto- ja ohjelmapalveluyrityksen KSF Liven toimitusjohtaja, joka on ehtinyt nähdä koko suomalaisen karaokehistorian vaiheet.

”Yhdysvalloissa karaokelevyille oli tehty ihan oikeita musiikkivideoita, joilla oli omat ohjaajansa. Kun niistä Laserdiscille tehdyistä levyistä tuli valtaformaatti, sama tyyli otettiin käyttöön myös Suomessa”, Ruuska muistelee.

Suomessa ei päästy ihan ison maailman tuotannon tasolle.

Käytännössä ammattilaiskaraokevideoita Suomessa tuotti alkuvuosina kaksi yritystä: Finnkaraoke ja Powerkaraoke.

Finnkaraokella useimmat videot olivat Ruuskan sanoin ”tyttö tanssii” -tyylisiä, jotka tehtiin nopeasti nimenomaan sillä idealla, että niitä katsellaan kapakoissa.

Karaokebaareissa käyneet eivät olekaan voineet välttyä näiltä videoilta, joissa nuoret naiset koristavat kappaleen sanoja tanssimalla vähissä vaatteissa.

Videoiden klassikkomaineen kannalta oleellista on kuitenkin se, että niiden tekemisessä ei tyydytty pelkästään tähän yksinkertaiseen formaattiin.

Videotehtailijayrityksistä Powerkaraoke alkoi kuvata sanoituksia varsin alleviivaavilla ja camp-henkisillä videoilla, joissa ihmiset yrittivät suoraan näytellä videon tarinan.

Tämän jutun alussa mainituista videoista ensimmäinen (nahkatakit talvisessa puistossa) on tehty Anssi Kelan kappaleeseen Puistossa – joten luonnollisesti siinä ollaan puistossa.

Toinen esimerkki on Hassisen Koneen Rappiolla-kappaleen karaokevideo. Laulussa ollaan humalassa, niin myös videolla.

Vaikka Ruuska muistaa ajat hyvin, hän ei itse ole ollut koskaan tekemässä videoita.

Sen sijaan hänen nykyinen kollegansa Markku Hintsanen, 58, oli karaokevideoiden pääarkkitehti. Hän on ohjannut, käsikirjoittanut, leikannut ja tuottanut lukemattomia karaokebaareissa yhä pyöritettäviä videoita. Ensimmäiset videot hän teki vuonna 1992.

Tietenkin soitimme hänelle ja kysyimme, millä mielin hän nyt niitä muistelee.

Vastaus: hyvillä mielin. Hintsanen kertoo olevansa iloinen siitä, että samat videot elävät edelleen.

”Onhan se hieno tunne, että uudetkin sukupolvet ovat löytäneet samat videot. Jotain ajatonta niissä on pakko olla.”

Hintsasta ei haittaa sekään, että monet pitävät legendaarisia videoita (kuten hänen käsialaansa olevat Rappiolla ja Murheellisten laulujen maa) eräänlaisena vitsinä, hupaisana juttuna laulamisen ohessa.

”Siitähän se nimenomaan lähti, että niiden pitää olla hauskoja. Tekemisessä oli sellaista camp-meininkiä”, Hintsanen kuvailee.

Hintsanen on omistanut suurimman osan työurastaan karaokelle ja tekee edelleen monipuolisia karaokealan töitä niin KSF:lle kuin omalle yritykselleenkin.

Nyt on pakko kysyä: miten ihmeessä hän aikanaan päätyi ohjaamaan karaokevideoita?

”Kaikki alkoi siitä, kun rupesin juontamaan karaoketilaisuuksia 1980-luvun lopussa. Silloin ei ollut kotimaisia karaokekappaleita vielä ollenkaan, vaan karaokea laulettiin brittivideoilta. Aloimme ideoida, että näistä pitäisi tehdä suomalaisia versioita. Siitä se sitten alkoi.”

Huomaamattaan Hintsanen löysi itsensä videoiden tekijän pallilta.

”Meillä oli alusta asti se idea, että tehdään ikään kuin oikea musiikkivideo niin, että tarina kulkisi vähän niin kuin sen kappaleen sanoman mukana.”

Jos laulettiin humalasta, videolla oltiin humalassa. Jos laulettiin puistosta, oltiin puistossa. Tarinan piti olla simppeli, jotta sitä pystyisi seuraamaan baarissa ja jotta videon tekeminen ei olisi liian monimutkaista.

Aikaa ja rahaa ei nimittäin ollut liikaa videoiden tekemiseen. Niinpä yhden kuvauspäivän aikana yritettiin saada kasaan 4–6 videota, joissa näyttelivät samat kasvot. Yhtenä päivänä kuvattuja kohtauksia saatettiin käyttää myöhemmin kuvattavassa videossa, jos materiaali ei sopinut alkuperäiseen tarkoitukseen.

Näyttelijät haalittiin tutuista ja kavereista, mutta silti juuri näyttelijäpalkkiot olivat isoin kuluerä tuotantovaiheessa. Kalusto Hintsasella oli itsellään. Kaiken muun hän hoiti ensisijaisesti itse mutta käytti apunaan media-alalle opiskelleita lapsiaan.

Suurin osa videoilla esiintyvistä henkilöistä on tuntemattomia tähtiä, mutta esimerkiksi yhtä Popedan kappaleesta tehtyä videota tähdittää Menneisyyden vangit -yhtyeen basisti Hanski Rantala.

Hintsanen korostaa, että mistä tahansa kappaleesta ei hyvää videota saanut aikaan.

”Biisin pitää olla lyriikoiltaan sellainen, että siihen pystyy tekemään toimivan videon. Esimerkiksi Hopeinen kuu ei ole sellainen. Mitä muuta siinä voisi olla kuin kuuta ja merta? Ei 1990-luvullakaan kaikille kappaleille tehty siis videoita.”

2000-luvulle siirryttäessä karaokemusiikkivideoiden tuotanto alkoi hyytyä. Nykyisin tuoreita karaokekappaleita koristavat vain yksinkertaiset taustakuvat.

Tähän on selvä syy: karaokemusiikkivideoiden tekeminen tuli aivan liian kalliiksi niiden hyötyyn verrattuna.

”Kuvauskustannusten lisäksi videoita tehdessä joudutaan maksamaan Teostolle vielä erilliset videon synkronointimaksut, joita ei tarvitse maksaa silloin, kun käytetään paikallaan pysyvää taustakuvaa”, Ruuska kertoo.

Juha Ruuska muistelee, että vielä vuoden 2007–2008 paikkeilla tehtiin muutama ”haihatteluvideo”, jolloin vahvistui se, ettei niiden tekemisessä ole taloudellisesti mitään järkeä.

Se on Markku Hintsasen mukaan suuri sääli.

Nykyisin karaokeen toivotaan koko ajan enemmän räppiä. Hintsasen mukaan uusista rap-kappaleista saisi erinomaisia videoita.

”Niissähän on nerokkaita tekstejä. Harmi vain, että niiden tekeminen ei ole millään enää mahdollista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • karaoke
 • Musiikki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Tässä ovat Helsingin parhaat hampurilaiset

 6. 6

  Söikö Juha Mieto oikeasti 40 tuokkosta mämmiä? Selvitimme – Mieto lähetti kuvatodisteen

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 9. 9

  Tässä 9 hyvää viinibaaria Helsingissä + 1 Vantaalla – Kaupunkiin putkahtelee nyt uusia nopeasti

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 5. 5

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 6. 6

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 7. 7

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 8. 8

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 9. 9

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 10. 10

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 2. 2

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 3. 3

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 4. 4

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 5. 5

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 6. 6

  Katja Lahden ja Teemu Jokisen riitely kotitöistä loppui, kun työt kirjattiin exceliin – Testaa, käytätkö kotitöihin enemmän aikaa kuin muut suomalaiset

 7. 7

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 8. 8

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 9. 9

  Kymmenet tuhannet marssivat Lontoossa brexitiä vastaan – ”Briteille valehdeltiin ennen kansanäänestystä”

 10. 10

  Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 2. 2

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 3. 3

  Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

 4. 4

  USA:n oikeiston bluffi paljastui

 5. 5

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 6. 6

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 7. 7

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 8. 8

  USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

 9. 9

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 10. 10

  Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 5. 5

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää