Valikko

Näin mahtava on Islanti: 14 asiaa maasta, joka tekee käsittämätöntä jalkapallohistoriaa

Islanti on nyt kaikkien huulilla, eikä ihme.

Islanti on nyt kaikkien huulilla, eikä ihme.

Maa voitti eilen jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailuiden neljännesvälierissä Englannin, joka on yksi lajin suurmaista.

Islanti ei ole jalkapallon suurmaa. Itse asiassa kaikkien todennäköisyyksien perusteella sen ei olisi pitänyt päästä edes kisoihin ollenkaan. Islannin jalkapallomaajoukkue ei kuitenkaan välittänyt todennäköisyyksistä vaan tiputti EM-karsinnoissa kisoista muun muassa moninkertaisen arvokisamitalistin Hollannin.

Nyt Islanti on tekemässä kisoissa todellista sensaatiota, koska se on kahdeksan parhaan maan joukossa. Toistaiseksi joukkue ei ole hävinnyt yhtään peliä.

Kaikki siis rakastavat Islantia. Maata, jalkapallojoukkuetta, ihmisiä. Mutta minkä takia Islanti on niin sympaattinen ja suuria tunteita herättävä maa? Me koostimme kaiken oleellisen tiedon maasta ja sen urheiluhistoriasta – kaikki, mitä pitää tietää Islannista.

1. Islannissa on suunnilleen saman verran asukkaita kuin Helsingin kolmessa suurpiirissä.

Helsingin kaupunki on jaettu maantieteellisesti kahdeksaan suurpiiriin, joista väkiluvultaan suurimmat ovat eteläinen (mm. Ruoholahti, Ullanlinna ja Punavuori), itäinen (mm. Myllypuro ja Vuosaari) ja läntinen (mm. Munkkiniemi ja Pitäjänmäki). Yhteensä näissä kolmessa asuu 322 000 asukasta.

Islannin valtio on jaettu maantieteellisesti kahdeksaan alueeseen (käytössä on tosin myös kuusi vaalialuetta). Suurin alue on Höfuðborgarsvæðið, tuttavallisemmin Suur-Reykjavikin alue. Siellä asuu lähes kaksi kolmasosaa islantilaisista. Yhteensä Islannissa on asukkaita 332 000.

2. Islannissa on niin vähän asukkaita, että siellä tarvitaan deittailusovellus selvittämään, oletko treffeillä serkkusi kanssa.

Itse asiassa Islannin väkiluku on niin pieni, että siitä voi olla haittaa jopa deittailussa. Vuonna 2013 maassa kehiteltiin IslendigaApp, joka kertoo, jos olet treffeillä esimerkiksi serkkusi kanssa.

Koska väestö on pieni, on sukulaisen kanssa treffeille päätyminen todellinen uhka. Sovellus on toivonut tuovansa tähän ratkaisun, sillä puhelimia ”kolauttamalla” treffipari voi varmistaa, ettei heidän välillään ole sukulaissuhdetta.

Sovelluksen taustalla on Islannin maailman mittakaavassakin harvinaisen laaja tietokanta sukulaissuhteista ja maan asukkaista. Totuuden nimissä serkkusovellus on leikkimielinen: se kehitettiin kilpailussa, jonka tarkoituksena oli löytää oivaltavia uusia käyttötapoja sukutiedoille.

3. Islantilaiset ovat suhteellisen nuoria.

Serkkusovelluksen kaltaisille applikaatioille on taatusti Islannissa kysyntää, sillä maa on Eurostatin mukaan koko läntisen Euroopan nuorimpia maita. Islannin mediaani-ikä on 35,8 vuotta. Suomessa on 42,4 vuotta, Ruotsissa 40,9 vuotta. Koko EU:n (Islanti ei ole jäsen) mediaani-ikä on 42,4 vuotta.

4. Islantilainen musiikki on kriitikoiden rakastamaa.

Islanti tunnetaan musiikin pienenä suurvaltana. Björk, Sigur Ros, Emilia Torrini, Of Monsters and Men, GusGus, Olafur Arnalds ja muut maan artistit ja yhtyeet ovat paitsi suosittuja myös kriitikoiden suosikkeja.

Kävimme läpi arvostetun musiikkisivusto Pitchforkin viime vuosien arviot ja löysimme 35 islantilaista albumia.

Levyt ovat keskimäärin saaneet arvioijilta 7,13 pistettä kymmenestä. Vertailu Suomeen epäonnistui, koska sivusto on arvioinut vain vähän suomalaista viime vuosien musiikkia.

5. Islantilaisten ateismista uutisoidaan paljon, mutta se ei ole aivan poikkeuksellista.

Islannin ateismin kovaksi väitetystä tasosta on viime aikoina uutisoitu laajalti. Yksi syy lienee maailmalle levinnyt uutinen, jonka mukaan nuorista islantilaisista kukaan ei usko luomiskertomukseen. Uutisen pohjalla oleva kysely kertoi kuitenkin enemmän tieteellisen maailmankuvan kuin uskonnottomuuden yleisyydestä.

Islannin tilastokeskuksen mukaan luterilaiseen kirkkoon kuuluu noin 72 prosenttia kaikista maan asukkaista – tosin maan kirkko on pohjoismaiseen tapaan melko arkinen.

Mediahuomiota on saanut maan uskonnottomien yhdistyksen kysely, jonka mukaan noin 54 prosenttia islantilaisista ei koe olevansa uskonnollisia tai ei osaa sanoa, onko uskonnollinen vai ei. Samassa kyselyssä 80 prosenttia nuorista totesi, että jumalan olemassaolosta ole varmuutta.

Luvut eivät kuitenkaan poikkea aivan dramaattisesti monista muista Euroopan maista. Muissa kyselyissä esimerkiksi noin 70 prosenttia esimerkiksi ruotsalaisista ja briteistä toteaa, että eivät ole uskonnollisia.

Islannin uskonnollisista oloista on uutisoitu myös maan nousevan kansanperinnettä ja muinaisuskoa yhdistävän Ásatrúarfélagid-liikkeen vuoksi. Maahan on rakenteilla oma pakanatemppeli, josta on uutisoitu laajalti, myös Nytissä. Temppeliä rakentavalla Ásatrú-yhteisöllä on Islannin tilastokeskuksen mukaan kaikkiaan 3187 jäsentä. (Nyt haastatteli liikettä johtavaa Odinin ylipappia tammikuussa Suomen katupartioista.)

6. Joka kuudestoista islantilainen on rekisteröity jalkapalloilija.

Islannissa on arvioiden mukaan noin 20 000 rekisteröityä jalkapalloilijaa. Siis saman verran kuin Mäntsälässä on asukkaita.

Vuonna 2015 julkaistussa jutussa Islannin jalkapalloliiton Arnar Bill Gunnarsson on kertonut, että mukaan lasketaan vain joukkueissa pelaavat jalkapalloilijat. Harrastelijoita ei oteta mukaan. Koko Islannin väestöstä siis kuusi prosenttia, eli noin joka kuudestoista, on lisensoitu pelaaja.

Suomessa rekisteröityjä pelaajia on Palloliiton tilastoinnin mukaan yli 127 000. Koko Suomen väestöstä vain kaksi prosenttia on rekisteröity jalkapallon pelaajaksi. Jotta pääsisimme Islannin lukuihin, pelaajia pitäisi olla maassamme noin 330 000, lähes kolminkertainen määrä.

7. Islannissa on väestöön suhteutettuna järkyttävä määrä jalkapallovalmentajia.

Jalkapalloliitto UEFAn lisenssoimia valmentajia on Islannissa yhteensä lähes 850, eli lähes yksi valmentaja 20 pelaajaa kohden. Valmentajien määrää ja valmennuksen kovaa tasoa onkin pidetty yhtenä Islannin menestyksen suurimpana salaisuutena, vaikka maajoukkueen nykyinen päävalmentaja on ruotsalainen Lars Lagerbäck.

8. Yli kahdeksan prosenttia islantilaisista matkasi EM-kisoihin.

Useiden uutislähteiden mukaan yli kahdeksan prosenttia, noin 27 000, islantilaisista on ostanut liput jalkapallon EM-kisoihin. Lähes kymmenesosa maan väestöstä on siis poistunut maan rajojen ulkopuolelle fanittamaan kotimaansa edesottamuksia.

Vuonna 2014 suomalaiset koripallofanit nousivat ilmiöksi MM-kisoissa Bilbaossa, jossa heitä oli noin 10 000. Prosentuaalisesti Islantiin verrattava osuus olisi vaatinut sitä, että Espanjaan olisi matkannut yli 400 000 suomalaista.

9. Jalkapallon lisäksi Islanti on erityisen hyvä valaanpyynnissä.

Myös sympaattiselta Islannilta löytyy synkkä puolensa. Maa on yksi harvoista, joissa edelleen harjoitetaan kaupallista valaanpyyntiä. Vuonna 2015 islantilaiset valaanpyytäjät tappoivat yhteensä 184 valasta, joita pyydetään muun muassa vientiä varten.

Valasta syödään myös islantilaisissa ruokapöydissä, mutta itse asiassa yllättävän harva islantilainen pitää mainittavasti valaan mausta. Vuoden 2010 tutkimuksen mukaan noin viisi prosenttia islantilaisista ilmoitti syövänsä valasta. Valaansyöjiä on siis maassa vähemmän kuin jalkapalloilijoita.

Esimerkiksi EU, Yhdysvallat ja monet muut maailman maat ovat vastustaneet Islannin kaupallista valaanpyyntiä.

10. Islantilaiset junat eivät myöhästy ikinä.

Kaiken muun hyvän lisäksi Islannissa ei ole jokavuotisia ”talvi yllätti junat” -uutisia. Se johtuu siitä, että Islannissa ei ole yhtään kilometriä julkisia rautateitä. Merkittävä osa maasta on jäätikön peittämä.

11. Uusiutuvan energian osuus Islannin sähköstä on noin 100 prosenttia.

Käytännössä kaikki Islannin tarvitsema sähkö ja lämpö tuotetaan vesi- ja geotermisellä voimalla. Maan pinnanmuoto ja tuliperäisyys tekevät sähköntuotannosta halpaa, minkä vuoksi sähköä käytetään laajasti esimerkiksi alumiinin jalostamiseen. Fossiilisia polttoaineita (öljyä) maassa käyttää lähinnä liikenne.

12. Islannin armeijan koko on 0 henkilöä.

Islannilla ei ole omaa armeijaa. Maalla on runsaan 150 hengen vahvuinen rannikkovartiosto ja joitakin kymmeniä rauhanturvaajia.

Islanti ei kuitenkaan ole suojaton: se on sotilasliitto Naton jäsen ja liitossa Yhdysvaltain kanssa. Viime vuosina maa on osallistunut pienillä joukoilla operaatioihin esimerkiksi Irakissa ja Afganistanissa.

13. Islannin kriisi oli ennätyksellinen

Islanti on vasta toipumassa valtavasta talouskriisistä. Maa koki vuonna 2008 maailmanhistorian laajimmaksi kansalliseksi pankkikriisiksi sanotun romahduksen, kun kolme kaupallista pankkia ajautui maksukyvyttömyyteen lähes yhtä aikaa. Islannin velkarahan pyörittämiseen perustunut talous romahti.

14. Tilastojen mukaan Suomi on ollut Islantia parempi.

Suomen ja Islannin jalkapallomaajoukkueet ovat kohdanneet historian aikana 11 kertaa. Näistä otteluista Suomi on voittanut 6, hävinnyt 3 ja pelannut tasan Islannin kanssa 2 kertaa.

Viimeisin ottelu (tämän vuoden tammikuussa) päättyi 0–1-tappioon Islannille. Sitä edellinen kohtaaminen on kuitenkin vuodelta 2003, jolloin olemme voittaneet nykyisen mahtimaan peräti 3–0.

Tilastot eivät valehtele tässäkään tapauksessa, ja toivo Suomen jalkapallomenestyksestä elää yhä. Jonain päivänä voimme olla yhtä suuri kuin Islanti!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
 • Islanti
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Tässä ovat Helsingin parhaat kebabit

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 3. 3

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 4. 4

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 5. 5

  Uusi Legion on parhaita supersankarisarjoja koskaan, sillä se uskaltaa olla rohkeasti erilainen – siis todella erilainen

 6. 6

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 7. 7

  Isot Harry Potter -leffakonsertit jatkuvat, seuraava tulossa Suomeen syksyllä

 8. 8

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 9. 9

  Säärikarvat, häpykarvat, kainalokarvat – Yhä useampi nainen lopettaa karvojensa ajelemisen, ja näin sillä kapinoidaan vanhoja kauneusihanteita vastaan

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Näin Trumpin tiedottaja mokaili minuutti minuutilta itsensä syvemmälle Hitler-möläytyksen suohon, koonti tapahtumista

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 10. 10

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Video irlantilaisista maistelemassa suomalaisia ruokia trendaa netissä, karjalanpiirakoiden ulkomuoto kuohuttaa: ”Tuon piirakan tekijän ei kannattaisi tulla Suomeen ikinä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 2. 2

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 5. 5

  Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

 6. 6

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 7. 7

  Ilmastonmuutos takoo ennätyksiä – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

 8. 8

  Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

 9. 9

  Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

 10. 10

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 2. 2

  Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

 3. 3

  Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

 4. 4

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 5. 5

  CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

 8. 8

  Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

 9. 9

  ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

 10. 10

  Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 9. 9

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 10. 10

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 11. Näytä lisää