Valikko

Näin mahtava on Islanti: 14 asiaa maasta, joka tekee käsittämätöntä jalkapallohistoriaa

Islanti on nyt kaikkien huulilla, eikä ihme.

Islanti on nyt kaikkien huulilla, eikä ihme.

Maa voitti eilen jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailuiden neljännesvälierissä Englannin, joka on yksi lajin suurmaista.

Islanti ei ole jalkapallon suurmaa. Itse asiassa kaikkien todennäköisyyksien perusteella sen ei olisi pitänyt päästä edes kisoihin ollenkaan. Islannin jalkapallomaajoukkue ei kuitenkaan välittänyt todennäköisyyksistä vaan tiputti EM-karsinnoissa kisoista muun muassa moninkertaisen arvokisamitalistin Hollannin.

Nyt Islanti on tekemässä kisoissa todellista sensaatiota, koska se on kahdeksan parhaan maan joukossa. Toistaiseksi joukkue ei ole hävinnyt yhtään peliä.

Kaikki siis rakastavat Islantia. Maata, jalkapallojoukkuetta, ihmisiä. Mutta minkä takia Islanti on niin sympaattinen ja suuria tunteita herättävä maa? Me koostimme kaiken oleellisen tiedon maasta ja sen urheiluhistoriasta – kaikki, mitä pitää tietää Islannista.

1. Islannissa on suunnilleen saman verran asukkaita kuin Helsingin kolmessa suurpiirissä.

Helsingin kaupunki on jaettu maantieteellisesti kahdeksaan suurpiiriin, joista väkiluvultaan suurimmat ovat eteläinen (mm. Ruoholahti, Ullanlinna ja Punavuori), itäinen (mm. Myllypuro ja Vuosaari) ja läntinen (mm. Munkkiniemi ja Pitäjänmäki). Yhteensä näissä kolmessa asuu 322 000 asukasta.

Islannin valtio on jaettu maantieteellisesti kahdeksaan alueeseen (käytössä on tosin myös kuusi vaalialuetta). Suurin alue on Höfuðborgarsvæðið, tuttavallisemmin Suur-Reykjavikin alue. Siellä asuu lähes kaksi kolmasosaa islantilaisista. Yhteensä Islannissa on asukkaita 332 000.

2. Islannissa on niin vähän asukkaita, että siellä tarvitaan deittailusovellus selvittämään, oletko treffeillä serkkusi kanssa.

Itse asiassa Islannin väkiluku on niin pieni, että siitä voi olla haittaa jopa deittailussa. Vuonna 2013 maassa kehiteltiin IslendigaApp, joka kertoo, jos olet treffeillä esimerkiksi serkkusi kanssa.

Koska väestö on pieni, on sukulaisen kanssa treffeille päätyminen todellinen uhka. Sovellus on toivonut tuovansa tähän ratkaisun, sillä puhelimia ”kolauttamalla” treffipari voi varmistaa, ettei heidän välillään ole sukulaissuhdetta.

Sovelluksen taustalla on Islannin maailman mittakaavassakin harvinaisen laaja tietokanta sukulaissuhteista ja maan asukkaista. Totuuden nimissä serkkusovellus on leikkimielinen: se kehitettiin kilpailussa, jonka tarkoituksena oli löytää oivaltavia uusia käyttötapoja sukutiedoille.

3. Islantilaiset ovat suhteellisen nuoria.

Serkkusovelluksen kaltaisille applikaatioille on taatusti Islannissa kysyntää, sillä maa on Eurostatin mukaan koko läntisen Euroopan nuorimpia maita. Islannin mediaani-ikä on 35,8 vuotta. Suomessa on 42,4 vuotta, Ruotsissa 40,9 vuotta. Koko EU:n (Islanti ei ole jäsen) mediaani-ikä on 42,4 vuotta.

4. Islantilainen musiikki on kriitikoiden rakastamaa.

Islanti tunnetaan musiikin pienenä suurvaltana. Björk, Sigur Ros, Emilia Torrini, Of Monsters and Men, GusGus, Olafur Arnalds ja muut maan artistit ja yhtyeet ovat paitsi suosittuja myös kriitikoiden suosikkeja.

Kävimme läpi arvostetun musiikkisivusto Pitchforkin viime vuosien arviot ja löysimme 35 islantilaista albumia.

Levyt ovat keskimäärin saaneet arvioijilta 7,13 pistettä kymmenestä. Vertailu Suomeen epäonnistui, koska sivusto on arvioinut vain vähän suomalaista viime vuosien musiikkia.

5. Islantilaisten ateismista uutisoidaan paljon, mutta se ei ole aivan poikkeuksellista.

Islannin ateismin kovaksi väitetystä tasosta on viime aikoina uutisoitu laajalti. Yksi syy lienee maailmalle levinnyt uutinen, jonka mukaan nuorista islantilaisista kukaan ei usko luomiskertomukseen. Uutisen pohjalla oleva kysely kertoi kuitenkin enemmän tieteellisen maailmankuvan kuin uskonnottomuuden yleisyydestä.

Islannin tilastokeskuksen mukaan luterilaiseen kirkkoon kuuluu noin 72 prosenttia kaikista maan asukkaista – tosin maan kirkko on pohjoismaiseen tapaan melko arkinen.

Mediahuomiota on saanut maan uskonnottomien yhdistyksen kysely, jonka mukaan noin 54 prosenttia islantilaisista ei koe olevansa uskonnollisia tai ei osaa sanoa, onko uskonnollinen vai ei. Samassa kyselyssä 80 prosenttia nuorista totesi, että jumalan olemassaolosta ole varmuutta.

Luvut eivät kuitenkaan poikkea aivan dramaattisesti monista muista Euroopan maista. Muissa kyselyissä esimerkiksi noin 70 prosenttia esimerkiksi ruotsalaisista ja briteistä toteaa, että eivät ole uskonnollisia.

Islannin uskonnollisista oloista on uutisoitu myös maan nousevan kansanperinnettä ja muinaisuskoa yhdistävän Ásatrúarfélagid-liikkeen vuoksi. Maahan on rakenteilla oma pakanatemppeli, josta on uutisoitu laajalti, myös Nytissä. Temppeliä rakentavalla Ásatrú-yhteisöllä on Islannin tilastokeskuksen mukaan kaikkiaan 3187 jäsentä. (Nyt haastatteli liikettä johtavaa Odinin ylipappia tammikuussa Suomen katupartioista.)

6. Joka kuudestoista islantilainen on rekisteröity jalkapalloilija.

Islannissa on arvioiden mukaan noin 20 000 rekisteröityä jalkapalloilijaa. Siis saman verran kuin Mäntsälässä on asukkaita.

Vuonna 2015 julkaistussa jutussa Islannin jalkapalloliiton Arnar Bill Gunnarsson on kertonut, että mukaan lasketaan vain joukkueissa pelaavat jalkapalloilijat. Harrastelijoita ei oteta mukaan. Koko Islannin väestöstä siis kuusi prosenttia, eli noin joka kuudestoista, on lisensoitu pelaaja.

Suomessa rekisteröityjä pelaajia on Palloliiton tilastoinnin mukaan yli 127 000. Koko Suomen väestöstä vain kaksi prosenttia on rekisteröity jalkapallon pelaajaksi. Jotta pääsisimme Islannin lukuihin, pelaajia pitäisi olla maassamme noin 330 000, lähes kolminkertainen määrä.

7. Islannissa on väestöön suhteutettuna järkyttävä määrä jalkapallovalmentajia.

Jalkapalloliitto UEFAn lisenssoimia valmentajia on Islannissa yhteensä lähes 850, eli lähes yksi valmentaja 20 pelaajaa kohden. Valmentajien määrää ja valmennuksen kovaa tasoa onkin pidetty yhtenä Islannin menestyksen suurimpana salaisuutena, vaikka maajoukkueen nykyinen päävalmentaja on ruotsalainen Lars Lagerbäck.

8. Yli kahdeksan prosenttia islantilaisista matkasi EM-kisoihin.

Useiden uutislähteiden mukaan yli kahdeksan prosenttia, noin 27 000, islantilaisista on ostanut liput jalkapallon EM-kisoihin. Lähes kymmenesosa maan väestöstä on siis poistunut maan rajojen ulkopuolelle fanittamaan kotimaansa edesottamuksia.

Vuonna 2014 suomalaiset koripallofanit nousivat ilmiöksi MM-kisoissa Bilbaossa, jossa heitä oli noin 10 000. Prosentuaalisesti Islantiin verrattava osuus olisi vaatinut sitä, että Espanjaan olisi matkannut yli 400 000 suomalaista.

9. Jalkapallon lisäksi Islanti on erityisen hyvä valaanpyynnissä.

Myös sympaattiselta Islannilta löytyy synkkä puolensa. Maa on yksi harvoista, joissa edelleen harjoitetaan kaupallista valaanpyyntiä. Vuonna 2015 islantilaiset valaanpyytäjät tappoivat yhteensä 184 valasta, joita pyydetään muun muassa vientiä varten.

Valasta syödään myös islantilaisissa ruokapöydissä, mutta itse asiassa yllättävän harva islantilainen pitää mainittavasti valaan mausta. Vuoden 2010 tutkimuksen mukaan noin viisi prosenttia islantilaisista ilmoitti syövänsä valasta. Valaansyöjiä on siis maassa vähemmän kuin jalkapalloilijoita.

Esimerkiksi EU, Yhdysvallat ja monet muut maailman maat ovat vastustaneet Islannin kaupallista valaanpyyntiä.

10. Islantilaiset junat eivät myöhästy ikinä.

Kaiken muun hyvän lisäksi Islannissa ei ole jokavuotisia ”talvi yllätti junat” -uutisia. Se johtuu siitä, että Islannissa ei ole yhtään kilometriä julkisia rautateitä. Merkittävä osa maasta on jäätikön peittämä.

11. Uusiutuvan energian osuus Islannin sähköstä on noin 100 prosenttia.

Käytännössä kaikki Islannin tarvitsema sähkö ja lämpö tuotetaan vesi- ja geotermisellä voimalla. Maan pinnanmuoto ja tuliperäisyys tekevät sähköntuotannosta halpaa, minkä vuoksi sähköä käytetään laajasti esimerkiksi alumiinin jalostamiseen. Fossiilisia polttoaineita (öljyä) maassa käyttää lähinnä liikenne.

12. Islannin armeijan koko on 0 henkilöä.

Islannilla ei ole omaa armeijaa. Maalla on runsaan 150 hengen vahvuinen rannikkovartiosto ja joitakin kymmeniä rauhanturvaajia.

Islanti ei kuitenkaan ole suojaton: se on sotilasliitto Naton jäsen ja liitossa Yhdysvaltain kanssa. Viime vuosina maa on osallistunut pienillä joukoilla operaatioihin esimerkiksi Irakissa ja Afganistanissa.

13. Islannin kriisi oli ennätyksellinen

Islanti on vasta toipumassa valtavasta talouskriisistä. Maa koki vuonna 2008 maailmanhistorian laajimmaksi kansalliseksi pankkikriisiksi sanotun romahduksen, kun kolme kaupallista pankkia ajautui maksukyvyttömyyteen lähes yhtä aikaa. Islannin velkarahan pyörittämiseen perustunut talous romahti.

14. Tilastojen mukaan Suomi on ollut Islantia parempi.

Suomen ja Islannin jalkapallomaajoukkueet ovat kohdanneet historian aikana 11 kertaa. Näistä otteluista Suomi on voittanut 6, hävinnyt 3 ja pelannut tasan Islannin kanssa 2 kertaa.

Viimeisin ottelu (tämän vuoden tammikuussa) päättyi 0–1-tappioon Islannille. Sitä edellinen kohtaaminen on kuitenkin vuodelta 2003, jolloin olemme voittaneet nykyisen mahtimaan peräti 3–0.

Tilastot eivät valehtele tässäkään tapauksessa, ja toivo Suomen jalkapallomenestyksestä elää yhä. Jonain päivänä voimme olla yhtä suuri kuin Islanti!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
 • Islanti
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Timo Hännikäisen esiintyminen peruttiin kauhutapahtumassa, osan mielestä ”suvakit pilasivat taas kaiken” – Näin minusta, kauhufanista, tuli kukkahattutäti

 3. 3

  Tästä scifisarjasta puhutaan kaikkialla, koska sen ennustukset tuntuvat toteutuvan – vaalien jälkeen tekijät muistuttivat, että elämme todellisuudessa emmekä sarjassa

 4. 4

  Jättikokoiset seinämaalaukset tulivat vihdoin kaupunkiin, ja tällaisia ne ovat – Lähdimme muraalikierrokselle Sörnäisistä

 5. 5

  15 ihanaa sisustuskauppaa Helsingissä: täältä vintagea, täältä valaisimia

 6. 6

  Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

 7. 7

  Suomen Bachelor -sarjan naiset eivät ole tarpeeksi pimahtaneita

 8. 8

  Kirppishysteria iski Helsinkiin: Listasimme parhaat kirpputorit

 9. 9

  Helsinkiin puuhattu kissakahvila aikoo välttää Tallinnan kohtalon: "Kissoille tulee oma alue"

 10. 10

  Tavastiakin lankesi Hurmokseen – tätä omaperäistä teosta kannattaa esitellä myös Euroopan jazz-eliitille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 10. 10

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 2. 2

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 3. 3

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 4. 4

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 5. 5

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 6. 6

  Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

 7. 7

  Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

 8. 8

  Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

 9. 9

  Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

 10. 10

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 3. 3

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 4. 4

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 5. 5

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 6. 6

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 7. 7

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 8. 8

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 9. 9

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 10. 10

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää