Valikko

Jaksoarvio: Game of Thronesin viimeisessä jaksossa loppupelin nappulat ovat paikoillaan – näin tulee tapahtumaan seitsemännellä kaudella

Game of Thronesin kuudes kausi on päättynyt. Tämä on arvio viimeisestä jaksosta.

Varoitus, tämä kirjoitus sisältää juonipaljastuksia kaikesta, mitä tv-sarjassa on tähän asti tapahtunut.

Näissä jaksoarvioissa voit osallistua keskusteluun. Luen kommentteja ja pyrin vastaamaan kysymyksiin.

Täältä pääset 6. kauden aiempien jaksojen arvioihin: jakso 1, jakso 2, jakso 3, jakso 4,jakso 5, jakso 6, jakso 7 , jakso 8 ja jakso 9.

The Winds of Winter.

Kuudennen kauden viimeinen jakso. Jakso, joka on nimetty vielä ilmestymättömän George R.R. Martinin seuraavan kirjan mukaan.

Mistä aloittaisin? Olen nähnyt tämän jakson viisi kertaa. Se ei päästä minua otteestaan. Sen dramaattiset tapahtumat, sen musiikki, kohtausten rytmitys, dialogi. Loistava jakso.

Edellinen yhdeksäs jakso oli tiivis kokonaisuus, joka kertoi tarinan. Kymmenes jakso oli temaattinen kokonaisuus, joka vei meidät tunteellisesti ja ajatuksissamme paikkaan, jossa emme ole tähän mennessä olleet. Ennen kaikkea, se vei valtaistuinpelin nappulat paikoille, joissa ne ovat loppuun asti.

Kirjoitin aikaisemmin, kuinka näimme ensimmäiset siirrot, jotka tulevat johtamaan koko sarjan päätökseen asti.

Tässä jaksossa tehtiin jo ratkaisevia siirtoja. Päädyimme monessa paikassa lopullisiin asemiin. Pelilaudan keskeiset nappulat ovat nyt asemissa, joissa ne tulevat pysymään koko sarjan loppuun asti.

Jon on pohjoisen kuningas. Cersei on Westerosin kuningatar. Daenerys hyökkää etelästä.

Tämän jälkeen voi tapahtua mitä tahansa. Spekulaatio seitsemännestä kaudesta on avoin, vapaa kenttä. Meillä, jotka olemme lukeneet George R. R. Martinin kirjat, ei ole niitä tukenamme. Tarina kulkee nyt tv-sarjassa hyvin paljon omia teitään.

Kun seuraava kausi alkaa, edessä on sota. Se ei ole vielä sota Valkeita kulkijoita ja kuolleiden armeijaa vastaan. Se on sota kahden kuningattaren ja yhden kuninkaan välillä. He ovat Daenerys Targaryen, Cersei Lannister ja Jon Nietos, tai tässä vaiheessa jo Jon Stark.

Käydään läpi keskeisiä henkilöitä, mitä heille tapahtui ja mitä heillä on edessään.

Cersei Lannister

Tämä oli Cersei Lannisterin nousu. Ja tämä oli Cersei Lannisterin tuho.

Jakson alku, jossa Cersein tarina kerrottiin, oli yksinkertaisesti upea. Ramin Djawadi on tehnyt sarjaan loistavaa musiikkia tätäkin ennen.

Lähes kymmenen minuuttia kestävä Light of the Seven on sarjan tähän asti kauneimpia kappaleita.

Djawadin sävellys hengittää täydellisesti kohtauksen rytmin kanssa. Se alkaa herkkänä pianomelodiana, jossa on paljon tyhjää tilaa, vapautta ja avaruutta. Se kasvaa jousilla ja uruilla traagiseksi ja voimalliseksi ääneksi sille, kuinka kaikki sortuu.

Kaikki sortui Cersei Lannisterin ympärillä.

Cersei.

Spekuloidaan.

Hän on nyt Westerosin kuningatar. Ja hän on nyt yksin.

Cersei menetti poikansa Tommenin. Samalla hän menetti viimeisen omansa, rakkaansa, puolustajansa, soturinsa, Jaimen.

Cersei ja Jaime ovat välillä etääntyneet, mutta he ovat aina palanneet yhteen. Katse heidän välillään, kun Cersei istui Rautavaltaistuimella kertoi, että tämän jälkeen he eivät enää palaa yhteen kuten ennen. Päinvastoin. Veikkaan, että Jaimen ja Cersein välit ovat tämän jälkeen erittäin huonot.

Cersei maksoi jo suurimman hinnan. Viimeisen lapsensa kuoleman ja satojen ihmisten murhan kannettavakseen. Jos Cersei olisi ollut Tommenin kanssa, hänen poikansa ehkä vielä eläisi.

Ehkä Tommen luuli, astuessaan ulos ikkunasta kuolemaansa, että myös hänen äitinsä Cersei kuoli Suurseptin palossa. Tommen menetti kaiken. Vaimonsa Margaeryn, jota hän oli oppinut rakastamaan ja joka opasti häntä. Suurvarpusen, joka näytti hänelle kuninkaan valtaa suuremman uskon.

Äitinsä, joka oli aina hänelle viimeinen tuki, kun hän ei ymmärtänyt maailmaa.

Äitinsä, joka hylkäsi hänet viime hetkellä ja siksi aiheutti hänen kuolemansa.

Cersei ei halunnut Tommenin kuolevan. Cersei tiesi, että lapsena kuulemansa Maggyn ennustus hänen jokaisen lapsen kuolemasta tulisi toteen. Ennustus, jonka näimme viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa.

Siksi Cersei tiesi Tommenin kuolevan. Siksi Tommenin kuoltua Cersei ei kuollut suruun. Hän kuoli sisällään tyhjyyteen.

Cersei katsoi viimeisen lapsensa kuolevan, surematta. Cersei tiesi kohtalonsa. Hän astui Rautavaltaistuimelle.

Tyrion Lannister sanoi kauan sitten, että Cersein rakkaus lapsiaan kohtaan oli hänen ainoa hyvä puolensa. Tyrion oli tietysti oikeassa.

Nyt Cersein lapset ovat kuolleet. Hänen moraalinen ankkurinsa on revitty irti. Hän on tuuliajolla, merellä jossa ainoat verenpunaiset majakat ovat valta ja kosto.

Cersei on tavallaan nyt hyvän ja pahan tuolla puolen. Hän on niin syvällä, niin yksin, niin tyhjä, että mikään moraali, laki, koodi tai omatunto ei enää häntä kosketa.

Hänen tilassaan, sen täydellisessä tavoittamattomuudessa, on eräänlaista puhtautta.

Se tarkoittaa, että hän voi tehdä mitä tahansa.

Daenerys Targaryen

Daenerys purjehti kohti Westerosia kauden viimeisessä kohtauksessa. Hänen laivastossaan oli purjeita kaikilta suvuilta, jotka ovat nyt hänen puolellaan – Martellit Dornesta, Tyrellit Lakeudelta ja Greyjoyt Rautasaarilta.

Etelässä Dornessa Martellit, Tyrellit ja Varysin välityksellä Daenerys Targaryen liittoutuivat.

Saimme samalla kuulla, että ainakin Ellaria Hiedan mukaan Lannisterit ovat julistaneet sodan Tyrellin ja Martellin sukuja vastaan.

Tyrelleista elossa on vain lady Olenna. Hänen poikansa Mace Tyrell ja tämän lapset Margaery ja Loras Tyrell kuolivat, kun Cersei poltti Baelorin suurseptin. Tyrellin suvulla ei ole tulevaisuutta, vaikka tietysti löytyy jotain serkkuja ja muita sukulaisia. Lady Olennalla on jäljellä vain kosto.

Daenerysilla on valtava sotilaallinen voima käytössään, kun hänen laivastonsa liittyy Martellien ja Tyrellien armeijoiden kanssa.

Daenerysin liitto Martellien kanssa on luonteva.

Martellin suku on ollut jo aiemmin Targaryenien liittolainen, avioliittojen kautta. Tv-sarjassa on usein mainittu Elia Martellin ja Rhaegar Targaryenin liitto kaikkine ongelmineen. Liittolaisuus ei luonnollisesti ole ollut aukotonta, ja sitä edelsi sodankäyntiä, mutta historian pohjalta voisi syntyä uusi liitto.

Perinteisesti Game of Thronesin maailmassa sukujen väliset liitot tehdään avioliitolla. Tästä kuulimme jo koko sarjan ensimmäisessä jaksossa. Robert Baratheon sanoi Ned Starkille, ”minulla on poika, sinulla on tytär, liitämme sukumme yhteen”.

Martelleilla ei kuitenkaan taida olla paljon miespuolisia jäseniä naitettavaksi Daenerysin kanssa, kun Hietakyyt tappoivat Doranin ja Trystanen.

Mutta tämä on siis varmaa. Daenerys rantautuu Dorneen ja aloittaa sotansa Westerosin herruudesta etelästä.

Randyll Tarly Sarvikukkulalta johtaa varmaan ainakin osaa Tyrellien joukoista. Randyll Tarly vain lyhyesti esiteltiin tällä kaudella. Tiedämme jo, että hän on taitava armeijan komentaja.

Kahden kuningattaren ja yhden kuninkaan sota on tulossa. Se käydään ensi kaudella ja sen päätteeksi Lannisterin suku on raunioina.

Jaime Lannister

Jaime Lannister oli Kaksosissa, Freyn suvun linnoituksessa. Samassa salissa, jossa pidettiin Punaiset häät kolme kautta sitten. Kun Walder Frey sanoi Lannisterien ja Freyn yhteisen lauseen olevan ”Lannisterit ja Freyt lähettävät terveisensä”, tämä oli viittaus Punaisiin häihin kolmannen kauden yhdeksännessä jaksossa. Kun Roose Bolton tappoi Robb Starkin, hän sanoi ”Lannisterit lähettävät terveisensä”.

Jaime ei todellakaan pitänyt siitä, että Walder Frey vertasi itseään häneen sanoen ”kaksi kuninkaansurmaajaa”. Walder Frey on juonitteleva pelkuri, Jaime ainakin omasta mielestään kunniallinen sotilas.

Spekuloidaan.

Jaime Lannister saattaa joutua vastaamaan kysymykseen tappaisiko hän sisarensa, samasta syystä kuin Hullun kuninkaan.

Jaime näki jakson lopussa Rautavaltaistuimella istuvan Cesein puhtaan tyhjyyden ja hän pelkäsi sitä. Ja viha syntyy aina pelosta.

Pelosta noussut viha oli syy, miksi Jaime Lannisterista tuli Kuninkaansurmaaja. Hän pelkäsi, että Aerys II Targaryen, Hullu kuningas, tappaisi Kuninkaansataman tuhannet asukkaat elovalkealla. Siksi hän tappoi Hullun kuninkaan iskemällä miekan tämän selkään.

Jaime ei koskaan puhunut tästä. Hän kantoi häpeän leiman, koska hän tiesi voivansa tappaa miekkataidoillaan kenet tahansa, joka hänet haastaisi. Hän ei halunnut kenenkään ajattelevan hänen pelänneen ja siksi tehneen jotain, mikä oli heikkoutta.

Kaikki muuttui, kun Jaime menetti miekkakätensä. Ainoa ihminen, jolle hän tästä puhui, oli Brienne. Jaime ja Brienne jakoivat yhdessä ajan, joka muutti heitä molempia. Jaime oppi myötätuntoa, nöyryyttä ja kunnioitusta.

Cersei teki sen, mitä Hullu kuningas yritti tehdä – poltti satoja ihmisiä Baelorin suurseptissä.

Jaime pelkää rakastamaansa naista Cerseitä. Muuttuuko tämä pelko vihaksi, on seitsemännen kauden suuri kysymys.

Tyrion Lannister

Lannisterin suvun järkevin edustaja on nyt Daenerys Targaryenin puolella. Tyrion Lannister on saanut Daenerysin täyden luottamuksen. Neuvo jättää Daario Naharis Meereeniin oli hyvä. Daenerys on vapaa avioitumaan jonkunlaisen liittoutuman vahvistamiseksi.

Onneksi Tyrion sai tämän hyvin kirjoitetun ja näytellyn kohtauksen, edes viimeisessä jaksossa. Peter Dinklagen esittämä Tyrion on ollut kirjaimellisesti hukassa koko kauden ajan.

Spekuloidaan.

Tyrion on nyt Daenerysin Koura, asema, jossa hän on parhaimmillaan. Hän rantautuu kohta Westerosiin ja käy suoraan taisteluun sisartaan Cerseitä vastaan. Tämä ei varmasti haittaa Tyrionia. Mutta, jos hän joutuu kohtaamaan veljensä Jaimen, tästä voi seurata ongelmia.

Jon Nietos

Jon ei halunnut Yövartion komentajaksi. Mutta hänet äänestettiin siihen tehtävään.

Jon ei halunnut Pohjoisen kuninkaaksi. Mutta hänet äänestettiin siihen tehtävään.

Robb Stark ei halunnut Pohjoisen kuninkaaksi. Mutta hänet äänestettiin siihen tehtävään.

Ja me tiedämme, miten Robb Starkille kävi. Nähtäväksi jää, mitä Jonille käy.

Bran Stark lopulta näki – ja näytti meille – Ilon tornin kohtauksen lopun. Kyse on siis takaumasta, jonka näimme jo tämän kauden kolmannessa jaksossa. Siinä Targaryenin sotilaat vartioivat tornia, johon Ned Stark miehineen halusi päästä sisään.

Nyt, tässä jaksossa ja siinä samassa paikassa, vahvistui pitkäaikainen teoria R+L=J.

Lyhyesti, teoria kuuluu näin - Jon Nietos ei ole Ned Starkin ja jonkun tuntemattoman naisen äpärä, vaan hän on on Lyanna Starkin ja Rhaegar Targaryenin poika.

Tämä on merkittävää monella tapaa. Muun muassa siksi, että Jon voi ainakin teoriassa esittää vaatimuksen Rautavaltaistuimesta.

Ennen epävirallista kruunausta Pohjoisen kuninkaaksi, Jon sanoi Sansalle, että Sansa on Jonin mielestä Talvivaaran hallitsija. Talvivaaran taistelu voitettiin Laakson ritarien, eli Sansan, ansiosta.

Spekuloidaan.

Kun Jon huudettiin Pohjoisen kuninkaaksi, Sansa katsoi huoneen laidalla hymyilevää Petyr Baelishia. Pikkusormi oli juuri sitä ennen kertonut Sansalle haluavansa Rautavaltaistuimen ja Sansan. Sansa ymmärsi, että Pikkusormen halut ovat nyt ristiriidassa hänen ja Jonin kanssa. Ja Sansa on velkaa Pikkusormelle, henkensä sekä nyt myös Talvivaaran taistelun voiton. Tämä tarkoittaa ongelmia.

Onko mahdollista, että Daenerysin joukot etelässä tekisivät jonkinlaisen sopimuksen Jonin ja pohjoisen armeijan kanssa? Samaan tapaan kuin toisen kauden jaksossa Robb Stark lähetti äitinsä Catelyn Starkin etelään tekemään liiton Renly Baratheonin kanssa?

Onko mahdollista, että etelästä tulevat Daenerysin joukot, vaikka Varysin välityksellä, voisivat ehdottaa samanlaista liittoa Jonille?

Sansa ja Baelish

Elossa olevat Starkit ovat nyt palaamassa Talvivaaraan. Jon Nietos valittiin huutoäänestyksellä Pohjoisen kuninkaaksi. Tämä ei ehkä sovi Petyr Baelishin suunnitelmiin, joissa hän on nostamassa Sansaa suurempaan valta-asemaan.

Sansan ja Baelishin suhde alkoi jo neljännen kauden kuudennessa jaksossa. Kun Joffrey oli murhattu – Baelishin ja lady Olennan järjestämänä – Baelish vei Sansan pois Kuninkaansatamasta, turvaan.

Sansa oli tavallaan henkisesti velkaa Baelishille tämän jälkeen. Vaikka Baelish teki rikoksen, josta Sansaa syytettiin. Se oli Pikkusormen tyypillistä juonittelua.

Mutta, neljännen kauden kahdeksannessa jaksossa Sansa pelasti Baelishin. Hän valehteli Pikkusormen puolesta Laakson lordeille ja leideille.

Baelish naitti Sansan sadistiselle Ramsay Boltonille. Baelish järjesti Talvivaaran taisteluun Laakson ritarit, jotka ratkaisivat voiton Jonille. Sansan pyynnöstä.

Mikä heidän suhteensa valta-asetelma on tällä hetkellä? Se on iso kysymys seuraavalle kaudelle.

Spekuloidaan.

Lähes koko pohjoinen tukee nyt Jonia, Pohjoisen kuningasta. Petyr Baelish on isoin kysymysmerkki alueella. Toinen kysymys on mitä Boltonien puolella taistelleet Karstarkit ja Umberit nyt tekevät. En kuitenkaan usko, että pohjoisessa enää nähdään sukujen keskinäistä taistelua. Kaikki valmistautuvat kuolleiden armeijan tuloon. Mutta he eivät tiedä, että sitä ennen käydään vielä kahden kuningattaren välinen sota. Pystyykö Jon pitämään pohjoisen sen ulkopuolella? En usko.

Arya Stark

Monella tapaa erinomaisen jakson hienoin hetki oli, kun Arya Stark paljasti itsensä Walder Freylle ja tappoi tämän.

Ei kiinnitetä nyt huomiota siihen, miten Arya oikein pääsi sinne, missä oli.

Arya kosti murhat, jotka tapahtuivat Punaisissa häissä kolmannen kauden yhdeksännessä jaksossa. Silloin Walder Frey järjesti yhdessä Roose Boltonin kanssa Starkien joukkomurhan, Lannisterien laskuun.

Spekuloidaan.

Arya ei ainoastaan murhannut Walder Freyta samaan tapaan kuin hänen äitinsä Catelyn Stark murhattiin samassa salissa, kurkku auki leikattuna.

Arya oli ensin tappanut Walder Freyn kaksi poikaa – Mustan Walderin, joka oli Walder Freyn äpärä ja Lothar Freyn, hänen laillinen poikansa.

Sen jälkeen hän jauhoi heidän lihansa piirakkaan, jota Walder Frey söi ennen kuolemaansa.

Tämä oli viittaus toisenlaiseen kohtaukseen kirjoissa.

Mutta sillä oli oma, syvempi merkitys myös tv-sarjassa. Rottakokki.

Kun Bran ja Rickon Stark olivat Hodorin ja Oshan kanssa piilossa Yölinnassa kolmannen kauden viimeisessä jaksossa, Bran kertoi rottakokin tarinan. Heti seuraavassa jaksossa Punaisten häiden jälkeen.

Se oli tarina kuninkaasta, joka oli aikanaan tullut vierailemaan Yölinnaan. Se oli silloin Yövartion päälinnoitus.

Linnoituksen kokki halusi kostaa kuninkaalle jonkun tämän rikkomuksen. Kokki murhasi kuninkaan lapset, leipoi heidän lihansa piirakkaan ja syötti sen kuninkaalle.

Kuningas piti siitä niin paljon, että hän pyysi lisää.

Aivan kuten Walder Frey teki.

Jumalat kostivat kokille ja muuttivat hänet valtavaksi valkoiseksi rotaksi, joka ei pystynyt syömään enää muuta kuin omia jälkeläisiään.

Branin kauhutarinan opetus oli se, että jumalat eivät rankaiseet kokkia lasten murhasta, eikä heidän lihan syöttämisestä lasten isälle. Westerosin jumalat sallivat koston, ja tappaminen on yleisin tapa kostaa.

Se, mitä jumalat eivät antaneet anteeksi, oli vieraanvaraisuuden rikkominen. Jos vieras on kutsutta syömään omaan taloon, häntä vastaan ei saa rikkoa.

Walder Frey rikkoi tätä pyhistä pyhintä sääntöä, kun hän tapatti Robb, Catelyn ja Talisa Starkin Punaisissa häissä.

Nyt Arya Stark kosti tämän rikkomuksen ja hän teki sen tavalla, joka toisti rottakokin tarinan tapahtumia.

Mitä Arya tekee seuraavaksi?

Arya on nyt Jokimailla. Hän on luultavasti matkalla Talvivaaraan. Näin hän ilmoitti Jaqenille viime jaksossa – hän on menossa kotiin.

Kenet hän kohtaa matkalla? Ehkä Viirittömän veljeskunnan, jonka kanssa kulkee nyt myös Sandor ”Hurtta” Clegane, Aryan eräänlainen ystävä. Ehkä Melisandren, jonka Jon komensi etelään ja joka sanoi Aryalle kolmannella kaudella, että he vielä tapaavat.

Spekuloidaan lisää.

Onko Aryalla suurempi tehtävä Westerosissa?

Kirjoitin tämän kauden kahdeksannen jakson arviossa siitä, kuinka Braavosin Kasvottomat miehet eivät ole neutraali ”jumalan käsi”, joka tappaa tilauksesta.

Kasvottomilla on agenda, ryhmänä. Sen lisäksi Kasvottomien jäsenillä on omia agendojaan.

On erittäin olennaista, että Jaqen H’ghar kertoi Aryalle Kasvottomien historiasta tämän kauden viidennessä jaksossa.

Ensimmäinen kasvoton mies oli orja Valyrian vapaavaltiossa. Kyllä, ”vapaavaltio” on hieman ristiriitainen nimi orjavaltiolle. Jaqen kertoi, kuinka orjat pakenivat Valyriasta ja nimenomaan Kasvottomat perustivat Braavosin.

Heidän keskeinen asema vapaakaupungissa oli toki selvää alusta asti. Kun Jaqen antoi Aryalle kolikon, jolla tämä pääsi Mustan ja valkoisen taloon, hän sanoi että Arya voi antaa kolikon kenelle tahansa braavosilaiselle. Kaikki kyllä tunnistaisivat sen.

Kuten aiemmin kirjoitin, Jaqen oli selkeästi tyytyväinen, kun Arya ilmoitti olevansa edelleen Arya Stark ja lähtevänsä Westerosiin.

Miksi Jaqen haluaisi Aryan palaavan Westerosiin?

Vastaus kietoutuu mielestäni Kasvottomien historiaan ja alkujuuriin. Kasvottomat ovat Valyrian orjien keskuudessa noussut liike. Sellaisena se tietysti toimii orjien omistajia vastaan. Jos Kasvottomilla on joku agenda, se on joko orjuuden lopettaminen tai orjien omistajille kostaminen.

Game of Thronesissa orjuuden lopettamista ajaa kaikkein voimakkaimmin Daenerys Targaryen. Mutta, tässä on ristiriita. Daenerys on samaan aikaan ainoa vanhasta Valyriasta periytyvä hallitsija. Hän on siis niiden orjien omistajien perillinen, joita vastaan Kasvottomat nousivat.

Jaqenin tyytyväisyys siihen, että Arya lähti Westerosiin, pitää lukea tätä taustaa vasten. Arya Starkin tarina tulee kietoutumaan yhteen Daenerys Targaryenin tarinan kanssa.

Daenerysin tarina on ollut hyvin erillään koko Starkin perheen tarinasta. Ainoastaan R + L = J -teoria saattaa luoda jonkinlaisen yhteyden heidän välille. Kasvottomien suuri suunnitelma sitoisi Daenerysin ja Aryan tarinat yhteen.

Tässä on mielestäni yksinkertaisesti kaksi vaihtoehtoa. Arya joko yrittää tappaa Daenerysin tai sitten hän auttaa Daenerysia ja tappaa tämän vihollisia.

Kummasta on kyse? Vastaus riippuu siitä, miten Kasvottomat suhtautuvat Daenerysiin. Tämä taas mielestäni riippuu siitä, tuleeko Daenerysistä tarinan edetessä ”paha” hahmo. Tästä on jo viitteitä. Tässäkin jaksossa Daenerys kertoi Tyrionille, kuinka hän ei tuntenut mitään jättäessään Daarion. Miehen, josta hän luuli välittävänsä.

On spekuloitu, että Daenerys menisi naimisiin Jonin kanssa. En oikein usko siihen. Veikkaan, että he taistelevat toisiaan vastaan. Tämä edellyttää sitä, että toisesta pitää tulla ”paha”. Eikä Jon Nietos missään nimessä voi olla paha.

Samwell Tarly

Samwell Tarly pääsi nyt siihen maailman suurimpaan kirjastoon, josta hän kertoi Neilikalle Mustalinnassa. Se sijaitsee Kastellissa, Vanhakaupungissa.

Spekuloidaan.

Kastellin virkamies sanoi jakson koomisimmassa kohtauksessa Samille, että heidän kirjoissaan lordi Mormont oli yhä Yövartion komentaja.

Mutta ei Sam tiedä sen enempää oikeaa tilannetta. Hän ei tiedä Jonin kuolleen, saati sitten palanneen henkiin ja jättäneen Yövartion.

Mekään emme tiedä juurikaan Yövartion nykytilasta. Jon ainakin symbolisesti jätti komentajuuden Eddille. Mutta seurasivatko Vartion miehet tätä päätöstä vai onko pidetty uudet vaalit, me emme tiedä. Luulen, että yksinkertaisuuden vuoksi Edd johtaa nyt Yövartiota.

Samwell Tarly on nyt merkittävässä paikassa. Tämä kerrottiin meille katsojille kiinnostavalla visuaalisella vihjeellä.

Kirjasto, jonka Samwell näki, oli pelkästään rakennuksena ainutlaatuinen teknisessä hienostuneisuudessaan. Kirjojen määrä oli valtava. Maailman suurin kirjasto.

Kun kamera kulki läpi kirjaston, sen edestä välähti valon lähteenä toimiva koje, jossa metallirenkaat pyörivät toistensa ympärillä. Se oli astrolabi. Astrolabit olivat oikeita historiallisia esineitä, keskiajalla kehitettyjä välineitä, joilla pystyttiin mittaamaan tähtitieteellisiä ilmiöitä. Niitä käytettiin muun muassa navigoinnissa ja planeettojen liikkeiden laskemisessa.

Hyvin saman näköinen astrolabi välähtää jokaisen jakson alussa, alkutekstien aikana.

Mitä tämä tarkoittaa?

Spekuloidaan.

Tässä on nyt kyse metatason kommentista. Eli tässä otetaan se, jota me koemme katsojina ja kommentoidaan sitä suoraan tarinan sisällä. Toisin sanoen, Sam oli hetken aikaa kuin me, jotka katsomme tätä tarinaa sen ulkopuolelta. Siis tv-sarjan katsojina.

Jokaisen jakson alussa meillä on ”jumalan näkökulma” tarinan maailmaan. Näemme kaikki tapahtumapaikat, ne nousevat silmiemme edessä ja tavallaan paljastavat salaisuutensa.

Astrolabi on merkki perspektiivistä koko tarinan maailmaan. Nyt Samwell Tarly on paikassa, jossa hänellä on tämä perspektiivi.

Kuten tämän jakson alussa. Talvivaaran päällä on pitkään ollut Boltonien nyljetyn miehen symboli. Tämän jakson alussa siinä oli susi.

Se ei ollut Starkin perinteinen harmaa susi, vaan valkoinen susi – titteli, jonka lordi Manderly antoi Jonille. Nimi tulee todennäköisesti Jonin miekasta, jonka hän sai Jeor Mormontilta. Sen kahvassa on valkoinen sudenpää.

Euron Greyjoy

Westerosin pelilauta on nyt asetettu tiukasti paikalleen. Meillä on enää vähän vapaita liikkujia, jokerikortteja ja sattuman edustajia, kaaoksen agentteja, jotka voisivat sekoittaa pakan ja muuttaa voimasuhteita.

Pohditaan vähän ja spekuloidaan.

Jos Daenerysin koko armeija pääsee Westerosiin ja sen lisäksi kokoaa joukkonsa liittolaisten kanssa, ei kenelläkään ole mitään mahdollisuutta heitä vastaan.

Daenerysilla on laivoissaan kymmenen tuhatta dothraki-ulvojaa, kahdeksan tuhatta Tahratonta, Rautasaarelaisten laivasto ja niiden yllä lentämässä kolme lohikäärmettä.

Sen jälkeen, kun tämä valtava tehokas tappava armeija liittoutuu Westerosin rikkaimman suvun Tyrellien armeijan kanssa, sekä Westerosin taitavimpien tappajien Martellien armeijan kanssa, kenellä on mitään mahdollisuutta? Tämä joukko marssii suoraan Muurille asti ja musertaa kenet tahansa alleen.

Lannisterit on puristettu etelän ja pohjoisen väliin. Heidän ainoat liittolaisensa ovat Freyt, jotka ovat pelkureita ja surkeita sodankävijöitä. Seuraavalla kaudella Lannisterin suku hajoaa.

Jos katsomme tätä draaman kannalta, on vain yksi vaihtoehto, jonka jälkeen seuraavassa sodassa on jotain jännitystä. Daenerysin ja hänen liittolaisten armeijan pitää kärsiä vakavia tappioita, ennen kuin se käy sotaan Lannistereita vastaan.

Kuka voi sellaista tappiota saada aikaan?

Euron Greyjoy.

Spekuloidaan.

Ajan eteneminen sarjassa on kohteliaasti sanottuna epäloogista. Mutta, on pakko olettaa että ennen viimeistä kohtausta, jossa Daenerysin armada seilaa kohti Westerosia, kului kuukausia. Jokaisessa laivassa oli purjeet, jotka oli merkitty liiton sukujen merkeillä – Targaryen, Martell, Tyrell, Greyjoy.

Voimme olettaa, että Euron Greyjoy on ehtinyt tehdä ainakin suuren osan niistä tuhannesta laivastaan, jotka hän lupasi.

Meille kerrottiin jo aiemmin tällä kaudella, että Daenerys tarvitse tuhat laivaa. Tämä oli sopivasti sama määrä kuin se, jonka Euron vannoi rakentavansa.

Mutta ei Daenerysilla nyt ihan tuhatta laivaa ole. Numeroilla ei ole väliä. Tuhat vain tarkoittaa - ”paljon”.

Mitä me tiedämme Euron Greyjoysta? Hyvin vähän. Tiedämme, että hän on seilannut kaikilla tunnetun maailman merillä, mikä tarkoittaa paljon enemmän kuin Westerosin ja Esossin välinen Kapea meri.

Tiedämme, että hän on murhanhimoinen, jopa mahdollisesti psykopaattinen tappaja. Hän murhasi veljensä Balon Greyjoyn tämän kauden toisessa jaksossa. Sen jälkeen hän sanoi murhaavansa Balonin lapset, veljenpoikansa Theonin ja veljentyttärensä Yaran.

Hän lupasi vievänsä Rautasaarten laivaston Essosiin ja pyytävänsä Daenerysin kättä avioliittoon ja valtaavansa sen jälkeen Westerosin.

Me tiedämme, että Daenerys on liittoutunut nyt Yaran kanssa, mikä tarkoittaa, että Euronin ehdotus ei tule saamaan myöntävää vastausta. Me voimme myös sanoa varmuudella, että Euron ei edes pääse esittämään ehdotustaan. Mutta hän ei tietenkään tätä tiedä.

Euronilla on oltava rooli seuraavalla kaudella. Näen tässä kaksi vaihtoehtoa.

Ensimmäinen on, että Euron saa laivastonsa valmiiksi, lähtee merelle kohti Meereeniä ja kohtaa Daenerysin laivaston merellä. Seuraa meritaistelu, jonka päätteeksi puolet Daenerysin laivastosta ja sotavoimasta makaa meren pohjassa.

Taisteluun liittyy toinen ulottuvuus. Tämä spekulaatio tulee nyt kirjoista. Jos et halua tätä lukea, siirry seuraavan kappaleen yli.

Tässä vaiheessa voit vielä skrollata seuraavan kappaleen yli.

Saattaa olla, että merellä, kohdatessaaan Daenerysin laivaston, Euron ottaa esiin Torven. Ja tällä ei nyt tarkoiteta Euronin miehuutta, jota hän niin mielellään kehuu. Kyse on maagisesta esineestä, jonka Euron kertoi löytäneensä vanhan Valyrian raunioista. Se on torvi, johon puhaltamalla Euronin mukaan pystyy hallitsemaan lohikäärmeitä. Tämä olisi tehokas keino heikentää Daenerysin armeijaa. Mitä jos Daenerys joutuisi käymään Westerosin valloitukseensa vain kahden lohikäärmeen kanssa? Se loisi dramaattisesti kiinnostavia mahdollisuuksia. Sen sijaan, että meillä olisi kolme lohikäärmettä hyökkäämässä kuolleiden armeijaa vastaan, meillä voisi olla kaksi lohikäärmettä, joilla ratsastavat keskenään taistelevat kaksi Targaryenin sisarusta. Jon ja Daenerys?

Tähän loppuivat kirjaspoilerit.

Nyt voit lukea eteenpäin ilman kirjaspoilereita.

Seuraava vaihe Euronin suunnitelmassa voisi olla Cersei Lannisterin kanssa liittoutuminen. Jos Euron olisi hävittänyt puolet Daenerysin laivastosta ja armeijasta ja seilaisi sen jälkeen Kuninkaansatamaan, tarjoaisi Cerseille kättään – toivottavasti kättään – miten Cersei voisi kieltäytyä?

Toisenlainenkin skenaario voisi johtaa samaan tulokseen. Ehkä Euron on ehtinyt rakentaa laivastonsa, kuulee jotenkin jostain, että Daenerys on liittoutunut Yaran kanssa ja seilaa suoraan Kuninkaansatamaan. Hän ehtii sinne ennen kuin Daenerysin laivasto saapuu Westerosiin. Hän liittoutuu Cersein kanssa, ehkä menee naimisiin tämän kanssa. Kun Daenerysin laivasto saapuu, Euron järjestää hyökkäyksen ja sen jälkeen hävittää puolet Daenerysin laivastosta ja sotajoukoista.

Euronilla on tehtävä ja se tehtävä on Daenerysin armeijan heikentäminen.

Mikä on tilanne, kun seitsemäs kausi alkaa?

Meillä on enää kaksi kautta jäljellä. Ennakkotietojen mukaan se tarkoittaa 13 jaksoa. Se on hyvin vähän. Sanoin tämän kauden alussa, että tilanteen pitää olla tämän kauden lopussa hyvin erilainen kuin se oli enne tämän kauden alkua. Sitä se nyt on. Meillä on asetelma, joka tulee pysymään paikoillaan.

Kukaan ei tule syrjäyttämään Jonia Pohjoisen kuninkaan paikalta. Kukaan ei tule syrjäyttämään Cerseitä Rautavaltastuimelta, ennen kuin kaikki on loppu. Daenerys hyökkää Westerosiin.

1 Sarja keskittyy Westerosiin.

Kaikki sarjan keskeiset henkilöt ovat nyt Westerosissa tai palaamassa sinne. Ei, emme enää näe Daario Naharista. Braavos, Pentos, Volantis ja Lohikäärmeenlahdeksi uudelleen nimetty Orjakauppiaan lahti jäävät nyt taakse.

2 Seitsemännen kauden alussa Westeros on jakautunut kolmeen osaan.

Lähes koko pohjoinen seisoo nyt Pohjoisen kuninkaan Jon Nietoksen, eli Jon Starkin, takana. Laakso on osa samaa liittoutumaa.

Westerosin keskiosassa, itärannikolla, sijaitsevat Kruununmaat ja Kuninkaansatama, jota hallitsevat vielä Lannisterit. Käytännössä enää vain Cersei Lannister. Lannisterien omat maat sijaitsevat lännessä. Näiden välissä sijaitsevat Jokimaat ovat myös Lannisterien hallinnassa. Heidän liittolaisiaan ovat Freyt, jotka ovat nyt ilman suvun johtajaa.

Etelässä on kohta erittäin varteenotettava voimakeskittymä. Dornen Martellit ja Lakeuden Tyrellit liittoutuivat ja samaan liittoutumaan ovat tulossa vielä Daenerys Targaryenin joukot – ja lohikäärmeet. Mukana on myös osa Greyjoyn suvusta. Daenerysin laivasto rantautuu Dorneen ja hän siis aloittaa sotansa Westerosin herruudesta etelästä.

3 Uusi sota syttyy.

Olemme jo nähneet viiden kuninkaan sodan. Tiedämme, että sota kuolleiden armeijaa vastaan on tulossa. Seitsemännellä kaudella odotettavissa on kahden kuningattaren ja yhden kuninkaan sota.

4 Euron Greyjoy

Euron Greyjoy vahingoittaa Daenerysin laivastoa ja todennäköisesti liittoutuu Cersei Lannisterin kanssa.

5 Starkin lapset kokoontuvat Talvivaarassa.

Jon ja Sansa ovat jo Talvivaarassa.

Arya Stark sanoi olevansa matkalla Talvivaaraan. Hän kohtaa matkalla ehkä Hurtan, ehkä Melisandren.

Bran Stark on nyt Kolmisilmäinen korppi. Tiedämme, että hän näkee sekä tulevaisuuteen että menneisyyteen. Bran näki ennalta Kuninkaansataman palon. Bran näki, mitä Ilon tornissa tapahtui.

Branin pitää päästä Talvivaaraan kertomaan Jonille, kuka tämä oikeasti on. Bran voisi viettää sarjan loppuajan istumalla Talvivaaran lumopuun juurella, suvun shamaanina, joka näkyjensä avulla auttaa Starkeja.

6 Petyr ”Pikkusormi” Baelishin juonet kiristyvät.

Westerosin paras pelaaja, Petyr ”Pikkusormi” Baelish, jatkaa juonitteluaan. Hän kertoi haluavansa Rautavaltaistuimen itselleen. Pikkusormi on kääntänyt pelinsä nyt Lannistereita vastaan. Hänellä tulee olemaan tärkeä rooli Lannisterin suvun romuttamisessa. Baelish oli aiemmin valtakunnan kirstunvartija. Hän tietää, miten paljon Lannisterit ovat velkaa Rautapankille. Lannisterit – he aina maksavat velkansa. Mutta Rautapankki - se aina saa lainansa takaisin.

7 Lannisterin suku hajoaa.

Jaime Lannister tappoi Hullun kuninkaan estääkseen tätä tekemästä sen, mitä Jaimen rakastama kaksossiskonsa Cersei teki - poltti Kuninkaansataman asukkaita. Sisarusten välit rikkoutuvat ja sillä on vakavia seurauksia. Kevan Lannister kuoli suurseptin palossa. Suku on hajoamassa.

8 Samwell lukee kirjoja.

Kastellissa Samwell Tarly lukee kirjoja ja keskustelee Mestarien kanssa. Hän ymmärtää jotain, mikä on niin tärkeää, että hänen pitää lähteä pohjoiseen kertomaan se Jonille.

Ehkä Sam saa tietää, että Jon on Targaryen. Ehkä se on tieto Daenerysin laivastosta ja armeijasta. Ehkä se liittyy lohikäärmeisiin.

9 Jon valmistautuu sotaan kuolleiden armeijaa vastaan.

Pohjoisessa Jon ei vielä tiedä mitään Daenerysin armeijasta. Jon haluaa vain valmistautua kohtaamaan kuolleiden armeijan. Mutta kahden kuningattaren sota tulee sotkemaan hänen suunnitelmansa. Jon ymmärtää, että hän ei voi pysyä ulkona siitä kamppailusta. Hän ymmärtää, että kuningattarien taistelu vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon sotilaita Westerosissa on jäljellä, kun kuolleiden armeija hyökkää.

10 Kuolleiden armeija tulee.

Seitsemäs kausi päättyy siihen, kun Muuri murtuu ja Yön kuningas, Valkeat kulkijat ja kuolleiden armeija marssivat Westerosiin. Lopullinen taistelu käydään kahdeksannella kaudella.

Tämä on viimeinen jaksoarvio tältä kaudelta. Kiitos kaikille lukijoille ja erityisesti kommentoijille ja keskustelijoille. Kiitos myös kaikille, jotka olitte mukana Nytin Game of Thrones -illoissa. Arvioita, keskusteluja, iltoja ja ennen kaikkea spekulaatiota taas ensi vuonna.

Talvi on tullut!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Game of Thrones
 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 5. 5

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 8. 8

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 9. 9

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 3. 3

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 4. 4

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 8. 8

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 3. 3

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 4. 4

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 5. 5

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 8. 8

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 9. 9

  Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

 10. 10

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 4. 4

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 5. 5

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 6. 6

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 7. 7

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 8. 8

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 9. 9

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 10. 10

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää