Valikko

”Jos ei ole pakko, älä tule meidän salille” – Näin rankkaa on urheilla ja kuulua sukupuolivähemmistöön

Kilpaurheilun maailma pitää Vera Räsäsen kaltaiset sukupuolivähemmistöjen edustajat visusti marginaalissa. Ongelma korostuu arvoturnauksissa, mutta juuret ulottuvat koulun jumppatunneille. Jyväskylän yliopiston tutkija kertoo, kuinka pielessä kotimainen liikunnanopetus on.

Kun Vera Räsänen nousee palkintopallille, kaikki kilpakumppanit eivät haluaisi kätellä. 48-vuotias kuulantyöntäjä on suomalaisen urheilukentän vihatuimpia hahmoja.

Miksi? Koska Vera Räsäsen henkilötunnuksen numero oli ennen pariton.

Sukupuoltaan aikuisiällä korjannut Vera sai kaksi vuotta sitten ensimmäisenä suomalaisena transnaisena kilpaoikeuden Suomen Urheiluliiton alaisiin kilpailuihin. Kyse oli lähinnä harrastuksesta, sillä yli 40-vuotiaiden veteraanisarjassa suoritusten taso on maltillinen ja Räsäsen heitot keskitasoa.

Vastaanotto oli tästä huolimatta raaka. Transsukupuolisen oli vaikea löytää valmentajaa, ja kanssakilpailijat pitivät hänen osallistumistaan epäreiluna. Lehtien kommenttipalstoilla ruodittiin ”transun” sukupuolta ja närkästyttiin siitä, että mies heittää kuulaa naisten kanssa.

Alkuun Vera nauroi maha kippurassa vihaviesteille, jotka olivat kuin Kummeli-sketsistä repäistyjä. Kun sävy synkkeni ja kuulantyöntäjää haluttiin viedä ”saunan taa”, hymy kuitenkin hyytyi.

”Niiden myötä en lopulta uskaltanut mennä iltaisin nukkumaan kun mietin, että joku on oven takana”, Räsänen kertoo nyt, kahta vuotta myöhemmin.

Autokauppiaana Kausalassa asuva Räsänen käy yhä itsepintaisesti kisoissa, vaikka tunnelma on välillä niin jäinen, että tekee mieli lähteä kotiin.

”Osa aikuisista käyttäytyy kuin pienet lapset hiekkakentällä, eivätkä halua päästää leikkiin mukaan”, Räsänen ihmettelee.

”Ja me kilpaillaan veteraanisarjassa! Kuka täällä kilpailee niin tosissaan? Tämä on harrastelua, ei täällä kukaan ole niin kovassa kunnossa.”

Viime elokuussa Räsänen kävi voittamassa penkkipunnerruksen naistensarjan. Sen jälkeen tuli postissa nimetön kirje, jossa vaadittiin, että hän ”lopettaa, ennen kuin porukka lopullisesti hermostuu”.

Kyse oli klassisen penkkipunnerruksen SM-kisojen vapaasta sarjasta, jossa palkintorahoja ei varsinaisesti liiku. Räsäsen oli hyvin vaikea nähdä, mitä kukaan hävisi sillä, että hän, 48-vuotias nainen, oli mukana.

Kaikki se, mitä Räsänen nyt kokee, on monelle todellisuutta koulun pakollisilta liikuntatunneilta asti.

Psykologian tohtorin ja liikuntatieteiden maisterin Marja Kokkosen mukaan urheilun maailmassa on isoja ongelmia tasavertaisuuden kanssa. Se näkyy kaikilla tasoilla olympialaisista aina peruskoulun jumppatunnille. Ei ole ihme, jos aikuiset naiset karttavat Räsästä, sillä niin tekevät opettajatkin.

Kouluissa ei ymmärretä sukupuolivähemmistöjä, ja monet transsukupuoliset lapset joutuvat liikuntatunneilla joko liikkumaan yksin, tai heidät vapautetaan liikunnasta kokonaan.

”Lapsi kävelee pururadalla yksin, kun muut ovat yhdessä ja oppivat kaikkia niitä sosiaalisia asioita, mitä liikuntatunneilla ajetaan takaa. Eihän tuollainen kauheasti kannusta liikkumaan”, Kokkonen sanoo.

Jyväskylän yliopistossa lehtorina työskentelevä Kokkonen on nyt kahtena vuonna luennoinut tuleville liikunnanopettajille vähemmistöjen asioista yhden luennon ja yhden pienryhmätapaamisen verran.

”Määrä on lähinnä kosmeettinen. Tähän asti tutkinnossa ei ole ollut yhtäkään sanaa näistä teemoista. Eikä juurikaan esimerkiksi liikunnantunneilla tapahtuvasta koulukiusaamisesta.”

Kokkonen on yllättynyt siitä, kuinka lavea suhtautuminen tulevilla liikkamaikoilla on aiheeseen. Ylipäätään se, ettei sukupuoli riipu jalkojen välissä, on monelle ihan uutta. Keskustelu sukupuolesta ja seksuaalisuudesta on täysin käymättä, eivätkä kaikki tajua, miksi aiheesta edes keskustellaan.

”On opiskelijoita, jotka suhtautuvat hyvin kielteisesti ’vitun homoihin’ ja näkevät, että näiden pitäisi jäädä kotiin, jos ei koululiikunta maistu. Luentopäiväkirjoissa sitten kysytään, ’onko tasa-arvo mennyt liian pitkälle’.”

Vuonna 2012 Kokkonen lähetti lähetti suomalaisille urheiluseuroille ja lajiliitoille kyselyn, jossa selvitettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemaa syrjintää liikunnan ja urheilun parissa.

Vaikka kyselyssä tutkittiin vain viimeisten 12 kuukauden kokemuksia, monet vastaajista nostivat esiin koulumuistonsa. Niiden terä nirhaa vuosien ja vuosikymmenten päähän.

”Peruskoulussa seksuaalinen suuntautumiseni kai arvattiin ja vaikka minulla olisi ollut liikunnallisia taitoja, minua ei aina valittu joukkueisiin tai minulle keksittiin jotakin yksinäistä tekemistä”, 40-vuotias mies kirjoitti kyselyn avovastauksiin.

Toinen 20-vuotias mies kertoi, kuinka liikuntatunnin jälkeen pukuhuoneessa ”kaksi luokan öykkäriä seisoi edessäni märkinä suihkusta, huitoivat minua munillaan ja huutelivat ’Miltä tuntuu saada munaa, vitun homo!?’”.

”Ne pojat tuskin enää muistavat tilannetta, mutta minä kannan arpia siitä koko elämäni.”

Liki viidennes vastanneista (17.8%) oli syrjinnän seurauksena ajatellut tai suunnitellut itsemurhaa edellisten 12 kuukauden aikana.

Vera Räsänen rakasti liikkua jo nuorena. Hän heitti keihästä MM-mitalisti Kimmo Kinnusen rinnalla, hiihti ja yleisurheili.

Urheilukentillä hikoilun ohessa hän pukeutui salaa naisten vaatteisiin; yritti rakentaa itseään niin, että peilistä katsoisi takaisin Vera, eikä Vesa. Sukkahousut tuntuivat jo nuorena hirveän hyvältä jalassa.

”Moneen kertaan tuhosin kaikki naisten vaatteet ja päätin, että nyt oli viimeinen kerta, että ei enää ikinä. Mutta eihän siinä mennyt kuin hetki, ja taas olin samassa tilanteessa.”

Kun Räsänen puhuu, hän kuulostaa vieroitushoidossa istuvalta narkomaanilta.

”Paitsi, että huumeriippuvuudestakin voi jollekin sentään puhua. Minä olin aivan yksin.”

Ymmärrys omasta sukupuolesta iski Räsäseen kolmekymppisenä kuin salama kirkkaalta taivaalta. Hän tajusi olevansa nainen, ja lähti heti hakemaan hormonihoitoja sekä korjausleikkauksia voidakseen olla nainen haluamallaan tavalla.

Pitkällisen prosessin jälkeen Räsänen sai vuonna 2011 naisen henkilötunnuksen ja nykyisen nimensä. Onnea varjosti kariutunut avioliitto, jonka myötä Vera näkee neljää lastaan harvoin. Nuorimman näkemisestä taistellaan vielä tänä kesänä oikeudessa.

”Julkisuus pahentaa tapaamismahdollisuuksia, ja varmaan nämä korjauksetkin vaikuttavat, vaikka äiti oli kyllä tukena aikanaan, että sain ne tehdyksi”, Räsänen sanoo.

Ajatus siitä, että Vera Räsänen olisi tullut julki naisurheilijana 1990-luvun Suomessa, tuntuu täysin mahdottomalta. Kilpalupaa ei olisi mitenkään herunut, sillä sukupuolivähemmistöt on historiallisesti pikemminkin haluttu pitää poissa näkyvistä. Päättäjille on ollut hyvin tärkeää, etteivät sukupuolen rajat vuoda.

Sukupuolitestejä on järjestetty kansainvälisissä arvokilpailuissa ainakin 1950-luvulta lähtien, osin siksi, että Neuvostoliittoa ja Itä-Euroopan maita epäiltiin vilunkipelistä. Miesten pelättiin esiintyvän naisina, vaikka yhtään esimerkkiä tällaisesta vilpistä ei ollut.

Suomalaisista urheilijoista muun muassa Marja-Liisa Kirvesniemi on puhunut kivuliaasta ja nöyryyttävästä sukupuolitestistä, johon hänet pakotettiin Val di Fiemmessä 1991.

Kehitystä on kuitenkin viime vuosina nähty. Pakollisista sukupuolitesteistä luovuttiin ennen Sydneyn olympialaisia 2000, ja vuonna 2003 Kansainvälinen olympiakomitea KOK antoi transihmisille mahdollisuuden kisata arvoturnauksissa tietyin ehdoin.

Tänä keväänä vaatimuksista poistettiin vielä raskaat hormonihoidot ja korjausleikkaukset, joita kaikki transihmiset eivät halua.

Paraikaa käydään keskustelua myös ns. hyperandrogenismista eli naisista, joiden testosteronin määrä kehossa on korkea ja joita siksi yritetään sulkea arvoturnausten ulkopuolelle.

Tällä hetkellä testosteronitesti ei ole riittävä peruste diskaukselle. Rion olympialaisissa elokuussa kannattaa kiinnittää huomiota intialaiseen Dutee Chandiin, joka sai kilpalupansa takaisin valitettuaan siitä Urheilun vetoomustuomioistuimeen.

Vaikka sukupuoleen liittyvää keskustelua käydään ja osallistumisoikeuksia osin laajennetaan, transihmisen on yhä äärimmäisen vaikea kilpailla huipputasolla. Henkinen stressi, identiteettikysymykset ja mahdolliset hormonihoidot kuluttavat kroppaa, minkä lisäksi yhteiskunta haraa voimakkaasti vastaan – urheilun maailmasta puhumattakaan.

Vera Räsänen on useamman seuran listoilla. Osan kanssa homma toimii, osalta on apua turha pyytää.

”Yksi seura otti minut mukaan, koska pelkäsivät syrjintäsyytettä. Samalla kerrottiin, että jos ei ole pakko, älä tule meidän salille.”

Jos Räsänen olisi 20-vuotias huippulupaus, tähän kaatuisi hänen haaveensa menestyksestä. Kukaan ei pääse olympiatason kuularinkiin ilman seuransa täyttä tukea.

”Olenkin ajatellut, etten ikinä lähdeä seurasta pois, koska sitä ne juuri toivovat”, Räsänen sanoo.

Jos transsukupuoliselle kisaaminen omana itsenä on vaikeaa, muunsukupuoliselle se voi olla mahdotonta.

Eli soittaa torstaina lounasaikaan. Hänen äänensä on kiihtynyt, niin kuin ihmisellä, jolla on niin paljon sanottavaa, että jokaista sanaa ei malta puhua loppuun saakka.

Olen hakenut haastateltavaksi sukupuolivähemmistöihin kuuluvia urheilijoita, mutta halukkaita on ollut vaikea löytää. Eli ei koskaan vastannut sähköpostiini, mutta nyt hänen on pakko avata suunsa. Juoksija-lehden numerossa 4/2016 lehden entinen päätoimittaja Ari Paunonen pui asiaa pikajuoksija Caster Semenyan osalta.

Eteläafrikkalainen Semenya pakotettiin vuonna 2009 sukupuolitesteihin, kun hän rikkoi kotimaansa naisten ennätykset 400 ja 800 metrin juoksumatkoilla. Australialainen The Daily Telegraph väitti testien osoittavan Semenyan olevan intersukupuolinen, eli että hänen kehostaan löytyisi sekä tyttö- että poikatyypillistä kehollisuutta.

Semenya sai lopulta pitää kilpalupansa ja pitkän, nöyryyttävän jakson jälkeen kampesi itsensä juoksumaailman huipulle. Kinastelu huippu-urheilijan sukupuolesta jatkaa silti vellomistaan kuin eltaantunut dopingtynnyri.

Paunonen osallistui lehdessä keskusteluun näin:

”Hienoja tuloksia, ja Rion olympialaisissa häntä odottaa naisten 800 metrin kultamitali. Mutta en voi piilottaa tunteitani, sillä Semenyan rugbynpelaajan olemus tekee minut surulliseksi naisurheilun puolesta.”

Myöhemmin kahvilapöydässä Eli ei kätke turhautumistaan.

”Semenya on joutunut käymään läpi kohtuuttoman kovan rääkin. Paunonen on vanha toimija, mutta ei niin vanha kuitenkaan, että tätä voisi mitenkään ymmärtää.”

Muunsukupuolinen Eli tietää, mitä on olla binääristen sukupuolten välissä, ja miten kova tarve omaa erilaisuutta on salata. Viisikymppinen entinen kilpaurheilija eli uransa aikana vielä naisena, ja urheiluporukoille hän kutsui naisystäväänsä ”kämppikseksi”.

”Pelko siitä, ettei tule hyväksytyksi, on eritoten urheilun maailmassa hirveän vahva. Yksi kollega on sanonut, ettei tule ikinä kaapista ulos. Entä jos ei sitten pääsisikään esimerkiksi maajoukkueeseen?”

Muunsukupuolisuutta on vaikea selittää, sillä se tarkoittaa ihmisille eri asioita. Elille se on sitä, ettei hän koe olevansa mies eikä nainen, vaan jotain siitä välistä ja ympäriltä. Se on ollut hänessä aina, mutta nousi pintaan vasta uran jälkeen.

Tälle on syynsä. Koska valtaosa kilpalajeista jakautuu miesten ja naisten sarjoihin, muunsukupuoliset tipahtavat herkästi kilpaurheilun ulkopuolelle. On ymmärrettävää, että moni tukahduttaa sen, mikä tekisi hänet näkymättömäksi tai ei-toivotuksi. Vähän niin kuin Vera Räsänen, joka heitti naisten vaatteet aina roskiin – ja haki hetken päästä itselleen uudet.

”Uran päätyttyä se tuli kohisten päälle, ymmärrys siitä, mitä olen. Se on vähän kuin vyö; eli minkä taakseen jättää, sen edestä löytää”, Eli sanoo.

Monet kilpaurheilijat puhuvat aktiiviuraa seuraavasta tyhjyydestä: siitä kun ei tarvitsekaan herätä joka aamu kuudelta, tai lähteä iltalenkille, satoi tai paistoi.

Tuo maailma on rankka, mutta myös varma. Eli kuvailee sitä pesäksi, jonka sisään on hyvä suojautua. Kun sieltä lähtee, on olo paljas.

”Siinä pitää rakentaa koko elämä ja minuus uudestaan. Opetella elämään.”

Elille se merkitsi lyhyen etsikkovaiheen kautta uuden sukupuoli-identiteetin löytymistä ja siirtymistä uuteen elämään. Hän lähti Seta ry:n toimintaan vapaaehtoiseksi ja löysi ympärilleen uusia ihmisiä. Kilpavuosiltakin jäi ympärille onneksi tuttuja.

On vaikea mitata sitä, kuinka paljon pelko torjumisesta vaikuttaa suorituksiin urheilijana, mutta luonnollisesti salailu vaikeuttaa harjoittelua. Seuratoiminnassa on tärkeää tuntea olonsa tervetulleeksi omana itsenään.

On myös selvää, että Marja-Liisa Kirvesniemen esikuvakseen mainitseva Eli voi nyt paremmin kuin koskaan.

”Olen ehkä enemmän maskuliininen, mutta sen kautta olen löytänyt myös feminiinisen puoleni, josta nautin – enkä nyt puhu mistään pinkistä feminiinisyydestä. On rikkaus, ettei ole sukupuoliroolien vanki. Että voi tänään olla yhtä, ja huomenna toista.”

Kun Eli kesällä osallistuu maratoneille, edessä on silti valinta: hänelle ei ole omaa sarjaa, joten ilmoittautumislomakkeeseen täytyy ruksata joko ”mies” tai ”nainen”. Muunsukupuolisena hän on kisajärjestäjille käytännössä näkymätön.

Tässä jutussa Eli ei halua esiintyä omalla nimellään.

”Pysytään sitten nimettömänä, kun se tuntuu olevan niin monen toive.”

Miten tulevaisuuden elit ja veraräsäset sitten saadaan paitsi näkyviksi, myös tervetulleiksi urheilemaan? Marja Kokkosen mielestä kaikki lähtee ihan yksinkertaisista asioista. Täytyy mennä liikunnan juurille.

Ensinnäkin liikkujat täytyy opettaa pienestä pitäen siihen, ettei sukupuoli määritä sitä, mitä omalla kehollaan voi ja saa tehdä. Siksi liikuntatunneille pitäisi saada sekaryhmät.

Perusteet sukupuolitetuille ryhmille ovat hyvin stereotyyppisiä ja liittyvät usein turvallisuuteen: pojat ovat isompia ja voimakkaampia ja rajumpia, joten tytöt jäävät heidän jalkoihinsa.

”Jos jäävät, niin sehän on puute opettajan pedagogisissa taidoissa. Kyllä palloilutunti pitää saada toimimaan niin, että siellä kaikki uskaltavat pelata”, Kokkonen sanoo.

Tutkija toivoo myös lisäkoulutusta rehtoreille ja muille koulun aikuisille, jotta kenenkään ei täytyisi liikkua yksin.

Urheiluseurat ja lajiliitot ovat nekin avun tarpeessa. Kun Kokkonen lähetti syrjintäkyselyään eri tahoille, useampi lajiliitto ilmoitti miettivänsä tarkkaan, voiko sitä ylipäätään jakaa eteenpäin.

Ainakin yksi liitto ilmoitti, ettei heillä ole tarvetta kyselylle, sillä tiedossa ei ole, että liittoon kuuluisi yhtäkään homoa. Kokkonen ei kerro, mistä liitosta on kyse, ”mutta helppo se on päätellä.”

”Lopulta he ottivat kyselyn vastaan ja hautasivat nettisivujensa kätköihin.”

(Syksyllä Kokkoselta ilmestyy kyselyn pohjalta tehty kirja Urheilun takapuoli, jonka hän toimittaa yhdessä Päivi Bergin kanssa.)

Tutkija haastaa myös seuraamaan, miten toimittajat urheilusta kirjoittavat – ja eivät kirjoita. Urheilu on Suomessa sellaisella Paavo Nurmen muotoisella ja Talvisodan kokoisella jalustalla, ettei kolikon kääntöpuolta juuri tongita.

Lehdissä käsitellään huliganismin ja halpatyövoiman kaltaisia lieveilmiöitä, mutta ei puututa niihin ongelmiin, joita lajit ja instituutiot itsessään pitävät yllä.

Syrjintä tuomitaan, mutta kukaan ei puhu siitä, miksi NHL-joukkue Chicago Blackhawksin Andrew Shaw homottelee tuomareita, tai miksi Ari Paunosen annetaan moittia naisurheilijoiden ulkonäköä lehdessä.

”Toivon, että tartuttaisiin niihin kielteisiin puoliin tiukemmin. Vasta kun asioista on lupa puhua, voidaan niitä myös ruveta korjaamaan”, Kokkonen sanoo.

Kun miettii, miten paljon urheilun maailmassa on rikki, ja kuinka helppo siellä on jäädä yksin, Vera Räsäsen selkä on häkellyttävän pystyssä. Hän jatkaa, vaikka pyydettäisiin lopettamaan.

Muutama kuukausi sitten Räsänen sai iloisen soiton Kouvola Indiansilta. Amerikkalaista jalkapalloa naisten 1. divisioonassa pelaava joukkue halusi hänet vahvistamaan hyökkäyslinjaansa kotipeliinsä Mikkeli Bouncersia vastaan.

Räsänen meni ja auttoi joukkueen voittoon. Kylki rusahti rikki samalla, mutta kokemus oli upea.

”Minua kun ei ole liiemmin mihinkään pyydetty, vaan aina olen mennyt vaikka ei ole tykättykään. Niillä on niin hieno porukka siellä Kouvolassa, että kiva olisi päästä uudestaankin, jos vaan paikat kestäisi.”

Nyt Räsänen yrittää saada kuulantyönnöstä tuloksen, joka oikeuttaisi paikkaan tämän kesän Kalevan kisoihin. Karsiutumisraja on 13 metriä, mutta viime vuonna 12,69 riitti. Torstaina edessä on myös HLBTI-urheilijoille suunnattu Eurogames, jossa Räsänen osallistuu keihäänheittoon ja kuulantyöntöön.

Kun ikää tulee lisää, kuula ei enää lennä niin kauas. Toisaalta heikommat tulokset helpottavat Räsänen asemaa. Mitä lyhyempi työntö, sitä vähemmän tulee syytöksiä siitä, että miehen voimat ja etulyöntiasema.

Välillä hän on vältellyt kuntosalille menoa. On tuntunut väärältä tarttua tankoon, kun samaan aikaan pitäisi pysyä naisellisena.

”Nyt olen tajunnut, etteivät ne sulje toisiaan pois.”

Taannoisen uhkauskirjeen jälkeen Räsänen mietti hetken tosissaan lopettamista, mutta se olisi tuntunut väärältä.

”En halua antaa periksi, tämä on minulle sellainen henkireikä. Lähdin kilpailemaan torjuakseni yksinäisyyttäni. Jos lopettaisin, mitä minä sitten tekisin?”

Se, ettei Räsänen lopeta, on tärkeää myös muille. Moni on lähestynyt omine tarinoineen, hakenut kuulantyöntäjältä tukea ja rohkaisua omiin vaikeuksiinsa. Räsänen uskoo, että olemalla avoin ja puhumalla julkisesti vaikeistakin asioista voi toimia esikuvana ja apuna toisille.

Vielä nyt hän on kuitenkin yksinäinen susi: Suomen ensimmäinen ja ainut kilpaileva transnainen.

”Missähän se seuraava viipyy?”

EuroGames 2016 Helsingissä 29.6.–2.7. Hlbti-urheilutapahtuma järjestetään yhtä aikaa Helsinki Priden kanssa. Pride-kulkue lauantaina 2.7. Senaatintorilta klo 12. Puistojuhla kulkueen jälkeen Kansalaistorilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilu
 • Rion olympialaiset
 • Muunsukupuolisuus
 • Sukupuoli
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 6. 6

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 10. 10

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 7. 7

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 4. 4

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 5. 5

  Karkkiautomaatti nousi espoolaiselle juna-asemalle päivässä, mutta lippuautomaattia odotellaan yhä – katso luettelo asemista, joilta ei saa lippuja

 6. 6

  Käsi kävi tiuhaan matkailijoiden repuilla tiistaina: taskuvarkaat saalistavat nyt Helsingin toreilla ja Kampissa

 7. 7

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 8. 8

  Puolustusvoimien alueella iso maastopalo Hangossa – ”Tämä tulee jatkumaan pitkään”

 9. 9

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 10. 10

  Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 6. 6

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 7. 7

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 8. 8

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 9. 9

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 10. 10

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää