Valikko

Näin Instagram-kuva voi paljastaa kokonaisen sotasuunnitelman – siksi sometusta vahdataan myös Suomen armeijassa

Väärissä paikoissa kuvien ottaminen ja niiden julkaiseminen on armeijassa palvelusrikos. Se on hyvä pitää mielessä.

Vuonna 2010 Israelin armeijan erikoisyksikkö valmistautui operaatioon Länsirannalla. Tarkoitus oli pian tehdä pidätyksiä läheisessä palestiinalaiskylässä.

Sitten yksi sotilaista päivitti Facebook-statuksensa: ”Keskiviikkona me puhdistamme kylää – tänään pidätyksiä, huomenna pidätyksiä, ja sitten jos Jumala suo, torstaina kotiin.”

Operaatio päättyi päivitykseen. Tieto oli luultavasti hyvin nopeasti kohteen tiedossa, eikä pidätyksistä tulisi enää mitään. Israelin armeija julkaisi vastauksena kirjeen, jossa varoitettiin sotilaita sosiaalisesta mediasta: vihollisen tiedustelu lukee kaikki mahdolliset päivitykset, ja virhe voi koitua joukkojen kohtaloksi.

Muutamaa vuotta myöhemmin sama toistui Ukrainassa. Maassa soti joukkoja, jotka näyttivät venäläisiltä, joiden kalusto vaikutti venäläiseltä, mutta joiden venäläisyyttä maan hallitus ei myöntänyt.

Sitten internet-etsivät penkoivat vähän syvemmältä. Löytyi Instagram-tilejä ja Vkontake-profiileja, joissa poseerasivat venäläissotilaat. Sitten Vice Newsin toimittaja seurasi yhden venäläissotilaan some-päivitysten perusteella tämän reittiä: retki Ukrainaan näytti selvältä.

Tämä tiedetään myös Suomen armeijassa.

Kun tuhannet suomalaisnuoret maanantaina aloittavat asepalveluksen varuskunnissa, heitä odottavat tiukat some-ohjeet. Älypuhelimet on pantava suureksi osaksi aikaa pois – ja syy on sama kuin Israelissa ja Ukrainassa. Kuvat voisivat paljastaa liikaa – ja niitä seurataan.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuman avoimen tiedustelun merkittävyyttä korostaa myös Jarno Limnéll, ja häntä kannattaa kuunnella tässä asiassa.

Limnéll työskentelee kyberturvallisuuden professorina Aalto-yliopistossa sekä kyberturvallisuus- ja kehitysjohtajana teknologiayritys Instassa. Jos joku siis tässä maassa tietää Instagram-kuvien turvallisuusuhkan, se on Limnéll.

Hänen mukaansa niin sanottu perinteinen tiedustelu ja uusi sosiaalisen median tiedustelu kulkevat nykyisin käsi kädessä.

”Asevoimissa kehitellään taatusti koko ajan uusia keinoja ja työkaluja sitä varten, että sosiaalisen median valtavasta tietovirrasta pystytään keräämään oleellinen”, Limnéll sanoo.

Tosiasia on Limnéllin mukaan se, että vääränlainen päivitys sosiaaliseen mediaan voi saman tien paljastaa viholliselle kaiken tarpeellisen salaiseksi tarkoitetusta operaatiosta.

Se ei ole ihme, sillä jo siviilimaailmassakin meistä pystytään oikeilla menetelmillä luomaan noin 90 prosentin todennäköisyydellä tarkka henkilökuva.

Limnéll sanoo, että oleellista on nimenomaan se, miten älylaitteita käytetään. Esimerkiksi asepalveluksessa kännyköiden kokonaiskielto ei välttämättä ole tarpeen, vaan tunnelmien välittäminen ja kuvien ottaminen voi olla myös hyödyllistä.

Limnéll puhuu ”vastuullisuuden kulttuurista”: oleellista on tietää, mitä voi tehdä älylaitteilla ja mitä ei.

Vapaa-ajalla Suomen tuoreet alokkaat saavatkin käyttää puhelintaan melko vapaasti. Armeijassa ongelmia tulee, jos alkaa kuvata kännykällään sotilaskalustoa, varusteita tai muita arkaluontoisia paikkoja. Niiden lataaminen Youtubeen tai Instagramiin on kiellettyä, itse asiassa palvelusrikos.

Kesäkuussa Yle uutisoi, että yksi uuden ajan ongelmista puolustusvoimissa on kännyköiden käyttö, valo- tai videokuvaaminen ja parhaimmillaan jopa Periscope-lähetykset. Silti inttimateriaalia löytyy netistä pilvin pimein, eikä sen löytämiseksi tarvitse edes olla kummoinen velho.

Parin puhelinsoiton perusteella puolustusvoimien linja ei kuitenkaan kuulostaa aivan yhtenäiseltä.

Kainuun Prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Rainer Peltoniemi on asian suhteen tiukkana. Hän kertoo, että kuvien lataaminen someen on selvästi kiellettyä.

”Meillä oli tällainen yksittäistapaus, jossa varusmies oli ottanut itsestään selfien varustus päällä sotilasharjoituksessa ja julkaissut sen. Asia korjattiin, kuva poistettiin ja henkilön kanssa tilanne käytiin läpi.”

Peltoniemen mukaan tällaisessa tapauksessa on kuitenkin helposti inhimillisestä virheestä, jossa henkilö ei ole tiennyt tai muistanut tarkkoja säädöksiä. Jos kuitenkin selvästi tahallisesti julkaisee kiellettyjä valokuvia, se on palvelusrikos ja siitä seuraa kurinpitoseuraamus.

Kurinpitoseuraamus voi olla esimerkiksi poistumiskielto. Tahallaan julkaistu Instagram-kuva voi siis estää lomille pääsemisen.

Karjalan Prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Sami-Antti Takamaa on kevyemmällä kannalla. Hän sanoo tietävänsä, että ”pojat ottavat kuvia ja julkaisevat niitä”.

Mitä tahansa ei silti Takamaankaan mukaan kuvata. Jos taustalla on kalustoa, joka paljastaa salaisia tietoja puolustusvoimien toiminnasta, ollaan kuvien sensuroinnissa tarkkoina.

Ukrainassa tankki- ja tykkiselfieistä on yritetty päätellä, mikä taktiikka sota-alueella on käytössä. Viatonkin selfie voi paljastaa asiantuntijalle paljon.

Uusin ongelma ovat Periscopen kaltaiset live-lähetykset.

Niitä ei esimerkiksi harjoitusten aikana saa lähettää, koska Periscope paljastaa sijaintiedot.

Eikä Periscope ole tässä asiassa mikään uusi tapaus: Instagram-kuvista on voinut tarkastella kuvien lokaatioita jo vuosien ajan.

Everstiluutnantti Takamaa korostaakin kännyköiden käytöstä puhuessaan nimenomaan tietoturvaa.

”Heti alussa varusmiehille kerrotaan, ettei kannata olla liian sinisilmäinen. Tarkat ohjeistukset kännykän käytöstä palveluksessa annetaan heti koulutuksen alkuvaiheessa. Monet sovellukset kertovat, missä esimerkiksi valokuva on tarkalleen otettu. Sen avulla ulkopuolinen voi halutessaan seurata, missä toiminta tapahtuu.”

Jos siis olet aloittamassa asepalvelusta, varaudu siihen, että sinulle luennoidaan ensimmäisten viikkojen aikana, kuinka puhelimesi voi toimia paikantimena. Sitä puolustusvoimat ei halua.

Kännyköiden lisäksi maailmalla on alettu puuttua myös muihin älylaitteisiin. Kiinan armeija kielsi älykellojen käytön jo vuosi sitten juuri niiden paikannettavuuden vuoksi.

Monet näistäkin asioista ovat tosin puolustusvoimille aika uusia, eikä niihin löydy mitään selvää ohjekirjaa. Paljon oleellisempaa on se, että kännykät pysyvät poissa tieltä silloin, kun on muuta tekemistä.

Toki puolustusvoimilla on jo vuosien ajan huolehdittu sosiaalisesta mediasta, ja jo muutama vuosi sitten armeija aloitti virallisen someagentti-projektin.

Juuri siksi Takamaa ja Peltoniemi muistuttavat, että ennen kaikkea armeija tarjoaa virkistävän vapautuksen jatkuvasta kännykän näpräämisestä ja somessa roikkumisesta.

Nyt.fi toivottaa rentouttavaa ja puhelinvapaata asepalvelusta kaikille ensi viikolla urakkansa aloittaville!

Juttua muokattu 16.56: Tarkennettu Jarno Limnéllin kommenttia kännyköiden käyttämisestä asepalveluksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Armeija
 • Kotimaa
 • Kyberturvallisuus
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Jenkkisijoittaja osti aids-lääkkeen, nosti hinnan 55-kertaiseksi, vastasi kritiikkiin Eminemin lyriikoilla

 4. 4

  Sanni rankkojen syytösten ja mediaryöpytyksen jälkeen: ”Kelasin, haluavatko ihmiset, että lopetan ja vaikenen kokonaan”

 5. 5

  Onnellisuuspäivitykset sosiaalisessa mediassa ahdistavat, koska ne ovat niin minäkeskeisiä

 6. 6

  Vladimir Putinin tontille Ahvenanmaalla pystytettiin "homobaari"

 7. 7

  Suomirap-biisissä kuvataan poliitikoille tehtävää rajua väkivaltaa – kysyimme asiantuntijoilta, rikkooko se lakia

 8. 8

  ”Monen miehen mielestä unelmakroppa naiselle” – uusi suomalaisdokumentti näyttää bikini fitness -lajin arjen, jossa naiset treenaavat miehisen katseen alla

 9. 9

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 3. 3

  Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

 4. 4

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 5. 5

  Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

 6. 6

  Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

 7. 7

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 8. 8

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 9. 9

  Tästä Brasilian lihaskandaalissa on kyse – maailman suurimpien lihantuottajien synnit voivat kulkeutua suomalaistenkin lautasille

 10. 10

  Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 3. 3

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 4. 4

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 7. 7

  Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

 8. 8

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 9. 9

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 10. 10

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 8. 8

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää