Valikko

Peukaloista leivottiin piirakkaa ja lapset syötettiin räkäukoille: Yle pohti, uskaltaako lähettää tätä lapsia traumatisoinutta sarjaa lainkaan

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja traumoja, että ne muistetaan aikuisenakin.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja traumoja, että ne muistetaan aikuisenakin.

Tänä kesänä olemme kirjoittaneet jo Alfred J. Kwakista, Kaukametsän pakolaisista ja Hopeanuolesta. Aikaisemmin olemme käsitelleet muun muassa kammottavaa Morsoa.

Nyt on vuoro tarkastella 2000-luvun alussa nähtyä lasten kauhuohjelmaa Sätkyjä ja tärinöitä.

Sarjan pohjimmainen idea on varsin jalo ja otettu suoraan lastensatujen opaskirjan ensimmäiseltä sivulta. Jokainen Sätkyjä ja tärinöitä -jakso pyrkii nimittäin antamaan lapsille yhden selvän opetuksen, jolla pärjää paremmin elämässä.

Opetus voi olla esimerkiksi se, että nenää ei pidä kaivaa, että vihannekset on syötävä tai että kaupassa ei pidä ruinata karkkia.

Tähänastisen kuvailun perusteella ohjelma kuulostaa lähinnä sellaiselta, jota vastuulliset aikuiset pakottavat lapsensa katsomaan ja joka on lasten mielestä yhtä kiinnostavaa kuin maalin kuivuminen (olemme muuten selvittäneet, miten kiinnostavaa se on).

Mutta! Kun ylevästä ideasta päästään eteenpäin, alkaa tapahtua.

Ohjelmaa muistelevissa nettikeskusteluissa monet mainitsevat, kuinka pelkkä ohjelman jylhä ja kauhutunnelmainen alkumusiikki oli liikaa perheen pienimmille ja pistää yhä kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä.

Kun alkumusiikista on päästy, ruutuun hyppää animaatiohahmoksi harvinaisen ruma Grizzly-ukko, joka valikoi räkäisesti naureskellen elokuvateatterinsa valikoimasta yhden tarinan, jonka hän sitten pistää pyörimään valkokankaalta. Grizzlyn kaverina on hämähäkki Rimppakinttu, jonka Grizzly teloo jokaisen jakson päätteeksi karusti.

Jokaisen jakson varsinainen pihvi on kuitenkin Grizzlyn valitsema tarina. Jaksot eivät tarjoa opetusta kuivakalla tavalla, vaan tarinat luottavat tyylissään yliluonnollisuuksiin ja ällöttävyyksiin, joilla ne pyrkivät järkyttämään pieniä katsojia.

Sätkyjä ja tärinöitä on alkuperäiseltä nimeltään Grizzly Tales for Gruesome Kids, ja kotimaassaan Isossa-Britanniassa siihen on tehty uusia jaksoja vielä tällä vuosikymmenellä.

Vuosituhannen vaihteessa alkunsa saanut ohjelma rantautui Suomeen vuonna 2002, ja sitä näytettiin Ylellä nykyisen Galaxin ohjelma-aikoihin lauantaiaamuisin. Valtakausi Suomessa kesti vain pari vuotta, ja viimeisen kerran se on nähty täällä televisiossa vuonna 2005.

Sätkyjä ja tärinöitä ehti tehdä silti lähtemättömän vaikutuksen, koska traumaattisia kokemuksia aiheuttaneista lastenohjelmista puhuttaessa se on 2000-luvun ohjelmista yksi selvästi eniten mainintoja keräävä. Ohjelman jaksojen takia on muun muassa menetetty yöunia.

Syy Sätkyjen ja tärinöiden vaikutukseen on varsin yksinkertainen. Se ei pyrkinyt olemaankaan mitään muuta kuin lapsille tehty kauhuohjelma.

Yksinkertaisen piirrostyylin alle oli naamioitu kakkosluokan kauhuleffojen veroisia tarinoita.

Ohjelman Suomeen tuonut lastenohjelmien kansainvälinen ohjelmahankkija Virve Schroderus Yleltä kutsuu sitä ”kummitustarinoiksi lapsille”.

Schroderus huomauttaa heti alkuun, että Sätkyjä ja tärinöitä ei edes ollut tarkoitettu aivan perheen pienemmille vaan noin 10–12-vuotiaille. Ennen ohjelmaa varoitettiin erikseen, että vuorossa on ohjelma, joka ei sovellu kaikille.

”Halusimme silloin räväyttää tarjoamme tällaisenkin lastenohjelman. Muistan, että ennen ohjelman hankkimista katsoimme sitä porukalla ja mietimme, uskallammeko lähettää sitä Yleisradion nimissä. Meidän mielestämme se oli hyvin toteutettu”, Shcroderus muistelee.

Schroderuksen mukaan ohjelma upposi 2000-luvun alussa kohderyhmäänsä hyvin, eikä siitä tullut minkäänlaista palautevyöryä. Hän kuitenkin myöntää, että liian nuoret katsojat saattoivat hyvinkin pelästyä ohjelman tyyliä ja sen tarjoamaa mustaa huumoria.

Nettikeskustelujen perusteella jaksot ovat kuitenkin painuneet myös hieman vanhempien katsojien mieleen, eikä ihme. Tässä kolme esimerkkiä sarjan tarinoista:

Piirasmies

Piirasmiehen tarina kertoo pienestä pojasta, joka imee syntymästään lähtien tauotta peukaloaan.

Sairaalassa hoitaja kertoo kuitenkin pojan äidille, että tapa kannattaa saada loppumaan pian: muuten pojan kimppuun käy mystisesti ilmestyvä piirasmies, joka käyttää peukaloitaan imevien pikkulapsien peukaloita piirakoidensa täytteenä tehdäkseen niistä rapeita.

Hätääntynyt äiti kysyy, mitä piirasmies tekee lapsille muuten, jos hän ainoastaan katkaisee näiden peukalot.

”Heittää heidät tietenkin pois. Hän tarvitsee ainoastaan peukalot.”

Niinpä pojan vanhemmat tekevät kaikkensa saadakseen pojan lopettamaan peukalon imemisen. He saavatkin vaihdettua peukalon tuttiin, kunnes epäonnisten sattumusten kautta poika päättyy takaisin peukalon imemiseen.

Silloin perheen ovelle ilmestyy piirasmies. Poika on kuitenkin päättänyt, ettei anna peukaloaan piirasmiehelle, vaan pitää peukkunsa tiukasti suussa.

Tämä ei piirasmiestä kuitenkaan häiritse. Hän nimittäin ilmoittaa pojalle voivansa käyttää piiraansa täytteenä myös muuta kuin peukaloita – kokonaisia poikia.

Tarinan viimeisessä kohtauksessa pojan vanhempia odottaa keittiön pöydällä kaunis piirakka, jonka täytteeksi on leivottu koko peukaloa imevä poika.

Klönttiukon kosto

Yksi parhaiten muistettu Sätkyjen ja tärinöiden jakso on samalla äänitehosteidensa kanssa yksi animaatiohistorian ällöttävimmistä.

Tarinan päähenkilö on Eevi, ”kavereiden kesken Eevi Etusormi”. Eevin ongelma on se, että hän kaivaa nenäänsä kaikkialla ja ampuu sitten kaivamiaan räkäpallojaan seinälle. Ohjelmassa on onnistuttu pelottavan hyvin luotua nenän kaivamisen ja räkäpallojen heittelyn äänimaisema.

Lopulta nenänkaivelija-Eeville käy kuitenkin huonosti: yksi hänen räkäpalloistaan ei jää kiinni seinään, vaan siitä muodostaa Klönttiukko. Klönttiukko asuu Eevin nenässä ja on raivostunut siitä, että tämä häiritsee häntä kaivelullaan.

Niinpä Klönttiukko päättää kostaa Eeville syömällä tämän ja lähettämällä Eevin sitten jättiläisen nenään. Siellä Eevi itse päätyy räkäpalloksi ja jättiläisten syötäväksi.

Lopulta Klönttiukko pelastaa Eevin, kun tämä lupaa, ettei enää koskaan kaiva nenäänsä. Sen sijaan takaisin ihmismaailmaan selvittyään hän alkaa kaivaa korviaan.

Namia

Karuimpien tarinoiden joukkoon kuuluu myös Namia-niminen jakso, joka kertoo Tomi-pojasta, joka ei koskaan osannut käyttäytyä äitinsä kanssa kaupassa ollessa vaan vaatii tätä aina ostamaan karkkia.

Kun äiti ei suostu pojan vaatimuksiin, Tomi lähtee äitiään karkuun ja ilmoittaa, ettei halua nähdä tätä enää ikinä.

Pitkän tovin harhailtuaan poika päätyy epämääräisen karkkikaupan ovelle. Oveen koputettuaan sen avaa epäilyttävän oloinen vanha mies. Tomi ei kuitenkaan osaa pelätä tilannetta vaan painelee sisään kauppaan.

Yhdestä kaupan nurkasta Tomi löytää kummallisen joukon aivan oikeilta ihmisiltä näyttäviä ja oikeiden ihmisten kokoisia nukkeja. Tomi kertoo luulevansa niitä ruumiiksi, mutta kauppias vastaa, ettei koskaan säilyttäisi ruumiita kaupassaan.

Kun mies on saanut Tomin vakuutettua, nappaa hän tämän salakavalasti haaviinsa ja upottaa paperimassaa täynnä olleeseen sekoituskulhoon. Kun Tomi tulee tajuihinsa, hän huomaa olevansa yksi nurkkauksen ”nukeista”, jotka joutuvat seisomaan loppuikänsä paikallaan kauppiaan vankina.

Jakson lopussa kertojan ääni tuo vielä tarinan sanoman esille harvinaisen yksiselitteisesti:

”Tomi-poika viettää nykyään kaiken aikansa kaupoissa. Hän odottaa ikkunassa, että äiti löytäisi hänet. Viime viikolla äiti seisahti ikkunan eteen ja katsoi Tomia silmiin. Aivan kuin äiti olisi tunnistanut hänet, muttei vain muistanut mistä. Sitten kun hän muistaa, hän kyllä hakee poikansa kotiin. Vai mitä arvelet?”

Suomessa sarjan jaksoja esitettiin kymmeniä, ja kaikkien kaava on suunnilleen samanlainen. Huonosti käyttäytyvä kakara kohtaa kurjan lopun.

Auki kirjoitettuna jakson tarinat voivat kuulostaa enemmän hölmöiltä kuin pelottavilta. Yli 10 vuotta sitten ne onnistuivat kuitenkin kolkkoudessaan painumaan yhden sukupolven mielen syövereihin.

Myös Ylen Virve Schroderus sanoo, että aika on luultavasti kullannut muistot Sätkyjen ja tärinöiden tapauksessa. Hänen mukaansa nyt jaksot tuntuisivat lähinnä vanhanaikaisilta ja lällyiltä.

Juuri siksi Sätkyjä ja tärinöitä on tuskin palaamassa Ylen ohjelmistoon. Kovin suurta kysyntää sillä ei ole Schroderuksen mukaan ollut.

”Lastenohjelmat ovat kehittyneet aika paljon tässä ajassa. Tuntuisi aika oudolta, jos nyt palaisimme ajassa taaksepäin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • tv-ohjelmat
 • Lapsuuden traumat
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 2. 2

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 3. 3

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 4. 4

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 5. 5

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 6. 6

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 7. 7

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 8. 8

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 9. 9

  Nämä 5 helsinkiläisravintolaa saivat parhaat arviot vuonna 2016 – mukana yksi viiden tähden paikka

 10. 10

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 3. 3

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 4. 4

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 5. 5

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 6. 6

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 7. 7

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 8. 8

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 9. 9

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 10. 10

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

 3. 3

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 4. 4

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 5. 5

  Trump haukkui Obaman golf-harrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

 6. 6

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 7. 7

  Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

 8. 8

  Nobel-voittaja Bengt Holmström varoitti eduskuntaa sote-uudistuksen hankaluudesta ja moitti yliopistoilta leikkaamisesta

 9. 9

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 10. 10

  ”Turha teeskennellä iloista”, ”valtava historiallinen virhe” – EU-päättäjät reagoivat brexitin käynnistymiseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 3. 3

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 4. 4

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 5. 5

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 6. 6

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 7. 7

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 8. 8

  Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

 9. 9

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 10. 10

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 8. 8

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 9. 9

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 10. 10

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Nyt alkoi brexit: Britannia jätti historiallisen eroilmoituksensa Euroopan unionille
 3. ”Turha teeskennellä iloista”, ”valtava historiallinen virhe” – EU-päättäjät reagoivat brexitin käynnistymiseen
 4. Arabia nousi Suomen kolmanneksi puhutuimmaksi vieraaksi kieleksi – ohitti somalin ja englannin kielen
 5. Nobel-voittaja Bengt Holmström varoitti eduskuntaa sote-uudistuksen hankaluudesta ja moitti yliopistoilta leikkaamisesta
 6. HS Illassa tänään: Naisten asemaa parantavat sukupuolikiintiöt hyödyttävät myös päteviä miehiä – Tutkijat: ”Kiintiöillä on mahdollisuus lopettaa keskinkertaisen eliitin valtakausi”
 7. Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?
 8. Entinen HJK-toppari Ivan Tatomirović on lähellä siirtoa Rovaniemen Palloseuraan – ”Tarvitsemme nuoreen pelaajistoomme kokemusta”
 9. Ilkivalta piinaa taidenähtävyyttä Vantaalla – tuhopoltto, murtoja ja töhrimistä, tekijät kateissa
 10. Naisten asemaa parantavat sukupuolikiintiöt hyödyttävät myös päteviä miehiä – Tutkijat: ”Kiintiöillä on mahdollisuus lopettaa keskinkertaisen eliitin valtakausi”
 11. David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja
 12. Näytä lisää