Valikko

Peukaloista leivottiin piirakkaa ja lapset syötettiin räkäukoille: Yle pohti, uskaltaako lähettää tätä lapsia traumatisoinutta sarjaa lainkaan

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja traumoja, että ne muistetaan aikuisenakin.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja traumoja, että ne muistetaan aikuisenakin.

Tänä kesänä olemme kirjoittaneet jo Alfred J. Kwakista, Kaukametsän pakolaisista ja Hopeanuolesta. Aikaisemmin olemme käsitelleet muun muassa kammottavaa Morsoa.

Nyt on vuoro tarkastella 2000-luvun alussa nähtyä lasten kauhuohjelmaa Sätkyjä ja tärinöitä.

Sarjan pohjimmainen idea on varsin jalo ja otettu suoraan lastensatujen opaskirjan ensimmäiseltä sivulta. Jokainen Sätkyjä ja tärinöitä -jakso pyrkii nimittäin antamaan lapsille yhden selvän opetuksen, jolla pärjää paremmin elämässä.

Opetus voi olla esimerkiksi se, että nenää ei pidä kaivaa, että vihannekset on syötävä tai että kaupassa ei pidä ruinata karkkia.

Tähänastisen kuvailun perusteella ohjelma kuulostaa lähinnä sellaiselta, jota vastuulliset aikuiset pakottavat lapsensa katsomaan ja joka on lasten mielestä yhtä kiinnostavaa kuin maalin kuivuminen (olemme muuten selvittäneet, miten kiinnostavaa se on).

Mutta! Kun ylevästä ideasta päästään eteenpäin, alkaa tapahtua.

Ohjelmaa muistelevissa nettikeskusteluissa monet mainitsevat, kuinka pelkkä ohjelman jylhä ja kauhutunnelmainen alkumusiikki oli liikaa perheen pienimmille ja pistää yhä kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä.

Kun alkumusiikista on päästy, ruutuun hyppää animaatiohahmoksi harvinaisen ruma Grizzly-ukko, joka valikoi räkäisesti naureskellen elokuvateatterinsa valikoimasta yhden tarinan, jonka hän sitten pistää pyörimään valkokankaalta. Grizzlyn kaverina on hämähäkki Rimppakinttu, jonka Grizzly teloo jokaisen jakson päätteeksi karusti.

Jokaisen jakson varsinainen pihvi on kuitenkin Grizzlyn valitsema tarina. Jaksot eivät tarjoa opetusta kuivakalla tavalla, vaan tarinat luottavat tyylissään yliluonnollisuuksiin ja ällöttävyyksiin, joilla ne pyrkivät järkyttämään pieniä katsojia.

Sätkyjä ja tärinöitä on alkuperäiseltä nimeltään Grizzly Tales for Gruesome Kids, ja kotimaassaan Isossa-Britanniassa siihen on tehty uusia jaksoja vielä tällä vuosikymmenellä.

Vuosituhannen vaihteessa alkunsa saanut ohjelma rantautui Suomeen vuonna 2002, ja sitä näytettiin Ylellä nykyisen Galaxin ohjelma-aikoihin lauantaiaamuisin. Valtakausi Suomessa kesti vain pari vuotta, ja viimeisen kerran se on nähty täällä televisiossa vuonna 2005.

Sätkyjä ja tärinöitä ehti tehdä silti lähtemättömän vaikutuksen, koska traumaattisia kokemuksia aiheuttaneista lastenohjelmista puhuttaessa se on 2000-luvun ohjelmista yksi selvästi eniten mainintoja keräävä. Ohjelman jaksojen takia on muun muassa menetetty yöunia.

Syy Sätkyjen ja tärinöiden vaikutukseen on varsin yksinkertainen. Se ei pyrkinyt olemaankaan mitään muuta kuin lapsille tehty kauhuohjelma.

Yksinkertaisen piirrostyylin alle oli naamioitu kakkosluokan kauhuleffojen veroisia tarinoita.

Ohjelman Suomeen tuonut lastenohjelmien kansainvälinen ohjelmahankkija Virve Schroderus Yleltä kutsuu sitä ”kummitustarinoiksi lapsille”.

Schroderus huomauttaa heti alkuun, että Sätkyjä ja tärinöitä ei edes ollut tarkoitettu aivan perheen pienemmille vaan noin 10–12-vuotiaille. Ennen ohjelmaa varoitettiin erikseen, että vuorossa on ohjelma, joka ei sovellu kaikille.

”Halusimme silloin räväyttää tarjoamme tällaisenkin lastenohjelman. Muistan, että ennen ohjelman hankkimista katsoimme sitä porukalla ja mietimme, uskallammeko lähettää sitä Yleisradion nimissä. Meidän mielestämme se oli hyvin toteutettu”, Shcroderus muistelee.

Schroderuksen mukaan ohjelma upposi 2000-luvun alussa kohderyhmäänsä hyvin, eikä siitä tullut minkäänlaista palautevyöryä. Hän kuitenkin myöntää, että liian nuoret katsojat saattoivat hyvinkin pelästyä ohjelman tyyliä ja sen tarjoamaa mustaa huumoria.

Nettikeskustelujen perusteella jaksot ovat kuitenkin painuneet myös hieman vanhempien katsojien mieleen, eikä ihme. Tässä kolme esimerkkiä sarjan tarinoista:

Piirasmies

Piirasmiehen tarina kertoo pienestä pojasta, joka imee syntymästään lähtien tauotta peukaloaan.

Sairaalassa hoitaja kertoo kuitenkin pojan äidille, että tapa kannattaa saada loppumaan pian: muuten pojan kimppuun käy mystisesti ilmestyvä piirasmies, joka käyttää peukaloitaan imevien pikkulapsien peukaloita piirakoidensa täytteenä tehdäkseen niistä rapeita.

Hätääntynyt äiti kysyy, mitä piirasmies tekee lapsille muuten, jos hän ainoastaan katkaisee näiden peukalot.

”Heittää heidät tietenkin pois. Hän tarvitsee ainoastaan peukalot.”

Niinpä pojan vanhemmat tekevät kaikkensa saadakseen pojan lopettamaan peukalon imemisen. He saavatkin vaihdettua peukalon tuttiin, kunnes epäonnisten sattumusten kautta poika päättyy takaisin peukalon imemiseen.

Silloin perheen ovelle ilmestyy piirasmies. Poika on kuitenkin päättänyt, ettei anna peukaloaan piirasmiehelle, vaan pitää peukkunsa tiukasti suussa.

Tämä ei piirasmiestä kuitenkaan häiritse. Hän nimittäin ilmoittaa pojalle voivansa käyttää piiraansa täytteenä myös muuta kuin peukaloita – kokonaisia poikia.

Tarinan viimeisessä kohtauksessa pojan vanhempia odottaa keittiön pöydällä kaunis piirakka, jonka täytteeksi on leivottu koko peukaloa imevä poika.

Klönttiukon kosto

Yksi parhaiten muistettu Sätkyjen ja tärinöiden jakso on samalla äänitehosteidensa kanssa yksi animaatiohistorian ällöttävimmistä.

Tarinan päähenkilö on Eevi, ”kavereiden kesken Eevi Etusormi”. Eevin ongelma on se, että hän kaivaa nenäänsä kaikkialla ja ampuu sitten kaivamiaan räkäpallojaan seinälle. Ohjelmassa on onnistuttu pelottavan hyvin luotua nenän kaivamisen ja räkäpallojen heittelyn äänimaisema.

Lopulta nenänkaivelija-Eeville käy kuitenkin huonosti: yksi hänen räkäpalloistaan ei jää kiinni seinään, vaan siitä muodostaa Klönttiukko. Klönttiukko asuu Eevin nenässä ja on raivostunut siitä, että tämä häiritsee häntä kaivelullaan.

Niinpä Klönttiukko päättää kostaa Eeville syömällä tämän ja lähettämällä Eevin sitten jättiläisen nenään. Siellä Eevi itse päätyy räkäpalloksi ja jättiläisten syötäväksi.

Lopulta Klönttiukko pelastaa Eevin, kun tämä lupaa, ettei enää koskaan kaiva nenäänsä. Sen sijaan takaisin ihmismaailmaan selvittyään hän alkaa kaivaa korviaan.

Namia

Karuimpien tarinoiden joukkoon kuuluu myös Namia-niminen jakso, joka kertoo Tomi-pojasta, joka ei koskaan osannut käyttäytyä äitinsä kanssa kaupassa ollessa vaan vaatii tätä aina ostamaan karkkia.

Kun äiti ei suostu pojan vaatimuksiin, Tomi lähtee äitiään karkuun ja ilmoittaa, ettei halua nähdä tätä enää ikinä.

Pitkän tovin harhailtuaan poika päätyy epämääräisen karkkikaupan ovelle. Oveen koputettuaan sen avaa epäilyttävän oloinen vanha mies. Tomi ei kuitenkaan osaa pelätä tilannetta vaan painelee sisään kauppaan.

Yhdestä kaupan nurkasta Tomi löytää kummallisen joukon aivan oikeilta ihmisiltä näyttäviä ja oikeiden ihmisten kokoisia nukkeja. Tomi kertoo luulevansa niitä ruumiiksi, mutta kauppias vastaa, ettei koskaan säilyttäisi ruumiita kaupassaan.

Kun mies on saanut Tomin vakuutettua, nappaa hän tämän salakavalasti haaviinsa ja upottaa paperimassaa täynnä olleeseen sekoituskulhoon. Kun Tomi tulee tajuihinsa, hän huomaa olevansa yksi nurkkauksen ”nukeista”, jotka joutuvat seisomaan loppuikänsä paikallaan kauppiaan vankina.

Jakson lopussa kertojan ääni tuo vielä tarinan sanoman esille harvinaisen yksiselitteisesti:

”Tomi-poika viettää nykyään kaiken aikansa kaupoissa. Hän odottaa ikkunassa, että äiti löytäisi hänet. Viime viikolla äiti seisahti ikkunan eteen ja katsoi Tomia silmiin. Aivan kuin äiti olisi tunnistanut hänet, muttei vain muistanut mistä. Sitten kun hän muistaa, hän kyllä hakee poikansa kotiin. Vai mitä arvelet?”

Suomessa sarjan jaksoja esitettiin kymmeniä, ja kaikkien kaava on suunnilleen samanlainen. Huonosti käyttäytyvä kakara kohtaa kurjan lopun.

Auki kirjoitettuna jakson tarinat voivat kuulostaa enemmän hölmöiltä kuin pelottavilta. Yli 10 vuotta sitten ne onnistuivat kuitenkin kolkkoudessaan painumaan yhden sukupolven mielen syövereihin.

Myös Ylen Virve Schroderus sanoo, että aika on luultavasti kullannut muistot Sätkyjen ja tärinöiden tapauksessa. Hänen mukaansa nyt jaksot tuntuisivat lähinnä vanhanaikaisilta ja lällyiltä.

Juuri siksi Sätkyjä ja tärinöitä on tuskin palaamassa Ylen ohjelmistoon. Kovin suurta kysyntää sillä ei ole Schroderuksen mukaan ollut.

”Lastenohjelmat ovat kehittyneet aika paljon tässä ajassa. Tuntuisi aika oudolta, jos nyt palaisimme ajassa taaksepäin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • tv-ohjelmat
 • Lapsuuden traumat
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin Trumpin tiedottaja mokaili minuutti minuutilta itsensä syvemmälle Hitler-möläytyksen suohon, koonti tapahtumista

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 4. 4

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 5. 5

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 6. 6

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 7. 7

  Suomalaismuoti kiinnostaa maailmalla! Palkitun suunnittelijan mukaan pukeutumiskulttuurissamme on tekemistä, mutta: ”On ihan ok, että olemme käytännöllisempi kansa”

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 3. 3

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Suomalaismuoti kiinnostaa maailmalla! Palkitun suunnittelijan mukaan pukeutumiskulttuurissamme on tekemistä, mutta: ”On ihan ok, että olemme käytännöllisempi kansa”

 6. 6

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 7. 7

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 10. 10

  Antti Tuisku, Haloo Helsinki, JVG, Sanni ja Profeetat esiintyvät kaikki viikonloppuna Tikkurila-festivaaleilla: ”Ei tarvitse miettiä, että mikä tuo örzingörzin-bändi on”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

 2. 2

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 3. 3

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 4. 4

  Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

 5. 5

  Ruotsin puolustusvoimien salaista tietoa vuotanut ulkomaille – tietoturvaskandaali paisuu

 6. 6

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 7. 7

  Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

 8. 8

  Näin Trumpin tiedottaja mokaili minuutti minuutilta itsensä syvemmälle Hitler-möläytyksen suohon, koonti tapahtumista

 9. 9

  Poliisi tutkii ”haukimafian” toimia Norjassa – petokaloja laskettu luvatta lukuisiin järviin

 10. 10

  Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 2. 2

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 3. 3

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 4. 4

  Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

 5. 5

  Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

 6. 6

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 7. 7

  Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

 8. 8

  Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

 9. 9

  CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

 10. 10

  Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 10. 10

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 11. Näytä lisää