Valikko

Syö hyvin lomalla Suomessa: Testissä neljä kiinnostavaa ravintolaa Lahdessa, Lemillä, Forssassa ja Mäntässä

Forssassa on todellinen laaturavintoloiden helmi ja Mänttä on taidekulinaristin ykköskohde.

Nyt testaa yleensä pääkaupunkiseudun ravintoloita. Kesän kunniaksi teemme kuitenkin pienen kierroksen kaupungin ulkopuolelle. Tässä siis neljä kiinnostava ravintolapoimintaa, jotka saattavat osua matkan varrelle lomalla!

Ravintola Roux on Lahden helmi

Roux. Rautatienkatu 7, Lahti. 0102792930 roux.fi. 28.6.–8. 8. auki ti–la 15–23. Alkuruuat 13 e–16 e, pääruuat 17e–56 e, jälkiruuat 8,50 e – 13 e.

Ravintola Roux sai yllättävän tunnustuksen ja paistattelee sen tuomassa suosiossa Lahdessa. Vuoden ravintola 2016 löytyi täältä, vaikka valinnat ovat yleensä kohdistuneet Helsinkiin. Lahden kulinaarinen kuva muuttui.

Ravintolan nimi Roux, lausutaan ruu, tarkoittaa kastikepohjaa ja kertoo isäntäväen kulinaarisesta perehtymisestä. Kati ja Sami Häkkinen ovat pitäneet ravintolaansa täällä vuodesta 2007.

Lahden reissu houkutteli kesäkuun alussa sunnuntaina, koska Roux näkyi olevan silloin auki. Olisiko luvassa peräti sunnuntailounas, oloissamme harvinainen ilmiö? Varsinaista lounasta ei kuitenkaan ollut tarjolla, voimassa oli tavallinen à la carte.

Yli satavuotias arvotalo löytyi helposti Lahden kaupungintalon puistikon ääreltä. Tässä oli ennen apteekki, jonka tunnelma huokuu harkitun ravintolasisustuksen läpi.

Ruokalistassa puhutteli ensimmäiseksi ajankohtaisuus. Kauden mukainen tarjonta oli ryhmitelty myös viideksi menuksi, 53–67 e, joista oli helppo napata omansa. Kun annokset tuotiin, niissä vetosi myös estetiikka ja aterian edetessä mainiot makuyhdistelmät.

Ensimmäisen menun alkuruokana oli sakeaa ja muhevaa parsakeittoa, joka kaadettiin silputun pähkinän, omenan, fenkolin ja pekonin päälle. Siinä oli jo monen vuodenajan makuja.

Toisen menun aloitti rillettes, tällä kertaa ankankoivista rasvan kanssa irrotetut lihasuikaleet, joita saatteli hillottu viikuna ja paahdettu briossi.

Ankka hallitsi myös ensimmäisen menun pääruokaa. En muista koskaan ennen maistaneeni näin maukasta ja mureaa ankanrintaa, jota oli melkoinen röykkiö timjamikastikkeen alla ja belugalinssien päällä. Kaiken lisäksi ankka oli kotimaista. Parsaa tarjottiin nyt pyreenä.

Entäs toinen pääruoka? Haudutettua ahventa, tillikastiketta, jota ryhditti maitohera, ja sitten parsa-nokkosrisottoa. Toiveannos.

Parasta menuissa olivat jälkiruuat. Kuusenkerkkäpannacottaa saatteli kirjaimellisesti leveällä pensselillä maalattu vaniljalla maustettu mustikkaskyr, kuusenkerkkäsiirappi ja marenki- ja pistaasimuruset. Oli makuja ja värejä. Vähän sovinnaisemman näköinen, mutta hienosti toimiva jälkiruoka oli haalea raparperikakku, seljankukkajäätelö ja mansikkavispipuuro.

Lisätään tähän vielä kattaus, erimuotoisia valkoisia astioita beigeen vivahtavalla valkokuvioisella kangasliinalla sekä palkintoperusteluissakin mainitut viinitietous ja epäsuomalaisen huomaavainen palvelu, niin onpa Roux maineensa ansainnut.

Ruokalistalle on sittemmin ilmaantunut muun muassa poron vasan kateenkorvaa ja ahvenmoussea, valittu linja siis jatkuu.

Roux tarjoaa kesän tultua myös edullisempaa terassimenua. Sunnuntain aukioloihin tuli sydänkesällä tauko.

Suomen gastronomien seura perustettiin 1945, johon nykyään kuuluu yli 300 herkkusuuta. Se on jo 31 vuotta valinnut Vuoden ravintolan. Tunnustus aiheuttaa sen kohteeksi päässeelle ravintolalle paitsi kunniaa tietenkin myös paineita. Aikojen kuluessa nimetyistä Vuoden ravintoloista enää yksitoista on toiminnassa.

Viime vuosien palkittuja ovat Spis, Ask, Chef&Sommelier, Muru, C, Juuri, Olo, Demo, Savoy, Lyon ja Lehtovaara. Tampereelle ja Turkuun valinta on osunut kaksi kertaa. Ja nyt siis Lahteen. Anna Paljakka

Mäntän Serlachius-museon ravintola Gösta on taiteen ja ruoan ystävän valinta

Ravintola Gösta. Joenniementie 47, Mänttä, ravintolagosta.fi. Ma–su klo 11–18 (ajalla 1.6.–31.8.). Alkupalat 10,50–12 e, pääruoat 16–30,50 e, jälkiruoat 9 e.

Lähtökohdat eivät ole huonot. Paikkaa pyörittävät nimittäin samat ravintoloitsijat, jotka omistavat myös Olon ja Gastrobar Emon Helsingissä. Moni pitää Oloa tällä hetkellä Suomen parhaana fine dining -paikkana.

Testaan Göstan eräänä kesätiistaina. Matka Helsingistä Mänttään sujuu yllättävän sutjakasti, sillä museolle on kätevä bussiyhteys Tampereen rautatieasemalta (ajoaika n. 1 h 20 min, meno-paluu 25 euroa).

Ravintola sijaitsee museon alakerrassa. Salissa on noin 90 asiakaspaikkaa. Lattia on musta, samoin pöydät, tuolit ja muut kalusteet. Tila on silti valoisa, sillä ikkunoita on paljon. Maisemat ovat viereiselle järvelle ja puistoon.

Välillä jopa unohtaa olevansa taidemuseossa. Asiasta muistuttavat Heikki Marilan valtava maalaus baaritiskin yllä sekä paperiset ”pöytäliinat”, joissa lukee suomalaistaiteilijoiden nimiä: Schjerfbeck, Edelfelt, Simberg, Gallen-Kallela

Paperiliina tuo pikaruokapaikkamaisen vaikutelman, mutta sopinee paperitehdaspaikkakunnalle josta ovat lähtöisin esimerkiksi Serla-tuotteet.

Museon sivuilla kehotetaan tekemään varaus, mutta ainakin tänään tilaa riittää. Yhden maissa iltapäivällä syömässä on alle 20 ihmistä.

Göstan ruoka ei ole samanlaista fine diningia kuin Olossa. 15 ruokalajin menua täältä ei siis löydy. Pikemminkin ollaan kallellaan Emon bistrotyyliin. Listalla on kaikkea Göstan hampurilaisesta silliin ja uusiin perunoihin.

Itse aloitan raikkaalla katkarapucocktaililla (12 e), joka lusikoidaan hauskasti korkeasta cocktail-lasista. Rapujen kera on muun muassa tilliä, sitruunamajoneesia ja avokadoa.

Pääruoaksi otan entrecote-pihvin ja sen lisukkeeksi maalaisranskalaiset (30,50 e). Villiyrttibuumi näkyy täälläkin, sillä pihvin kyljessä on karhunlaukka-maustevoi. Lautasella on myös paistettua sydänsalaattia ja uutta vihreää parsaa.

Liha on mainion mureaa ja annoksen maut vivahteikkaita – huomioon ottaen että kyseessä on kuitenkin pihvi ranskalaisilla.

Jälkiruoaksi tilaan vielä kiinnostavan kuuloisen lakritsikakun uuniraparperin, piimävaahdon ja raparperisorbetin kera (9 e).

Kakkua saisi olla enemmän, sillä sen loputtua edessä on varsin perinteinen ravintolajälkkäri.

Vertailussa Gösta pärjää ruoan laadun puolesta useimmille Helsingin bistrotyylisille ravintoloille. Hinnatkin ovat toki samaa luokkaa. Minun kolmen ruokalajin ateriani maksaa 51,50 euroa ja viinit päälle.

Helsingistä katsottuna Gösta ei välttämättä ole oman ruokamatkansa väärti, mutta tilanne muuttuu, jos kiinnostuksen kohteisiin lukeutuu myös taide.

Serlachiuksen museo tunnetaan kansainvälisestikin tasokkaista näyttelyistään. Tänä kesänä paikkakunnan vetovoimaa lisää vielä taiteilija Anssi Kasitonnin kuratoima Mäntän kuvataideviikkojen näyttely.

En voikaan kuvitella taiteesta kiinnostuneelle kulinaristille parempaa päivämatkan kohdetta Suomessa kuin Mänttä. Valtteri Väkevä

Trendiruokaa tuhansien vuosien takaa Lemillä

Lemin kotiseutumuseo, Vainikkalantie 6, Lemi. www.museosara.fi. Säräemäntä 0405280003. Tiedustelut kattaus@museosara.fi. Säräateria 32 e. Säräpirtti Kippurasarvi Rantatie 1, Lemi. 05-4146470 www.sarapirtti.fi. Säräateria 32 e.

Turistiryhmän kamerat ovat valmiita, kun säräemäntä Paula Uronen nostaa leivinuunista koivukaukalon, jossa on kaksi lampaan paistia ja perunoita. Huoneeseen leviää paahtuneen lampaan viettelevä tuoksu.

Olemme Lappeenrannan lähellä Lemin kotiseutuyhdistyksen museon Särätuvassa, jossa valmistetaan lihaa samalla tavalla kuin alueella on valmistettu yli tuhat vuotta, puukaukalossa hitaasti kypsyen. Alun perin liha oli ilmeisesti riistaa ja juurekset kaskinaurista, mutta historian saatossa kaukalossa (särä tarkoittaa puukaukaloa) alettiin valmistaa ja säilöä lammasta.

Särän maine alkoi levitä vuonna 1972, kun akateemikko Kustaa Vilkunan toimikunta nimesi sen yhdeksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä. Perinnettä olivat pitäneet yllä maalaistalot ja Martat.

Nykyisin särää saa lähes ympäri vuoden kahdesta paikasta, Särätuvan lisäksi läheisestä Säräpirtti Kippurasarvesta. Molemmat käyttävät samaa reseptiä, johon kuuluu koivukaukalon, lampaan ja perunoiden lisäksi vain suolaa.

Särätupa käyttää suomalaista lammasta, Säräpirtti pääosin ulkomaista lammasta. Säräpirtti tilaa vuosittain 35 000 kiloa lammasta, eikä ravintolan mukaan kotimaista lammasta ole aina saatavilla. Säräpirtin lammasta ja säräkeittoa saa myös Lappeenrannan kauppahallista.

Säräpirtissä myydään alkoholia, Särätuvassa ei. Molemmissa saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Hinta on molemmissa 32 euroa.

Minä ja usein särää syövä vieraani pidämme enemmän Särätuvasta, jossa syödään vuonna 1882 valmistuneessa kauniissa hirsituvassa, vaikka hyvää lammasta saa Säräpirtistäkin.

Tälläkin kerralla etenkin Särätuvan perunat vievät voiton Säräpirtin perunoista. Ne ovat uunissa imeneet itseensä lampaasta valunutta nestettä, pinta on paahtunut ja mainiosti sitkistynyt, sisus on mehevää.

Salaisuus lienee sekä perunan laatu (Lemi on perunapitäjä) että se, että perunat on itse kuorittu. Pehmeäksi muhinut kostea lammas on niin hyvää kuin lammas vain voi olla. Makua vahvistaa hento savumaisuus ja koivusta irronnut aromi.

Molemmissa paikoissa lampaan kanssa tarjoillaan rieskaa (Etelä-Karjalassa vaalea, usein pulska hiivaleipä), kotikaljaa, vettä ja jälkiruuaksi sekahedelmä- tai rusinasekahedelmäsoppaa. Tilauksesta saa muun muassa kasvisruokia. Särätuvassa on Maija Kouvon maanmainiota piimään tehtyä vehnäohrarieskaa, Säräpirtissä Rikkilän leipomo tekee Säräpirtin omistajien isoäidin reseptillä tehtyä rieskaa.

Molempiin paikkoihin pitää varata paikka etukäteen. Särän suosio on vuosien varrella kasvanut. Särätuvassa valmistuu vuodessa noin 10 000 annosta, Säräpirtissä käy vuodessa noin 30 000 ruokailijaa. Molemmissa varataan noin kilo lammasta ruokailijaa kohden.

Särätuvassa kaikki voitto menee museon ylläpitoon ja alueen kulttuurin vaalimiseen. Särän ansiosta museo on Suomen harvoja kotiseutumuseoita, jotka tulevat toimiin omillaan. Teemu Luukka

Ravintola Vispilä hämmentää Forssassa

Hämeentie 11, Forssa. www.vispila.fi. Ma–to 11–21, pe 11–23 ja la 12–23. Alkupalat 8–12 e, pääruuat 17–29 e, jälkiruuat 8–9 e.

Ei millään pahalla, mutta mitä ihmettä Ravintola Vispilän kaltainen ravintola tekee Forssan kaltaisessa paikassa?

Eihän Suomessa olla totuttu siihen, että alle 20 000 asukkaan kaupungissa yksityinen laaturavintola voisi pärjätä vuoden ympäri. Ei, vaikka ravintola Vispilän edeltäjä, pikkuruinen Köökki, menestyi Forssassa mukiinmenevästi useamman vuoden ajan. Reilun kuukauden ajan toimineen Vispilän taustalla ovat samat henkilöt uusilla voimilla vahvistettuna.

Leppoisana kesäkuun perjantai-iltana Forssan keskustassa ei liiku ketään. Vispilä löytyy tietä kyselemättäkin, Ankkalammen puiston kupeesta. Vaikka ravintola sijaitsee kolhossa 70-lukulaisessa laatikossa, paikan erikoislaatuisuus käy ilmi ensivilkaisulla: terassilla todellakin juodaan oluen sijasta aitoa samppanjaa.

Syy selviää menusta: Taittinger Rèserveä on tarjolla laseittain kahdeksan euron hintaan.

Vispilän sisustus on levollinen ja ilmava. Tarjoilukin pelaa mukavan jämptisti, mutta rennosti, varsinkin, jos kohdalle osuu jo Köökistä tuttu paikan hengetär.

Lista on napakka ja kattaa monenlaiset tarpeet. Lounaslista vaikuttaa vähinten kunnianhimoiselta, mutta jo pikkusuolaisista löytyy tuoremakkaraa ja pientilajuustoja.

Perjantaisin ja lauantaisin tarjolla on pikkusuolaisten rinnalla todella suuri suolainen, 800 gramman tomahawk-pihvi. Annos on epäilemättä ensisijaisesti ajateltu jaettavaksi useamman syöjän kesken, mutta tarjoilijan mukaan sekin on jo nähty, että yksi henkilö popsii koko jötkäleen.

A la carte -listan pääruokaosasto on varsin lihapainotteinen, mutta alkuruuista löytyy muun muassa nokkos-pinaattikeittoa. Se on mehevä, mutta myös vivahteikas. Sekä pinaatin että nokkosen maku erottuu selvästi. Uppomuna on tosin hieman liian kovaksi keitetty.

Pääosa raaka-aineista tulee lähiseudulta. Lihat ovat peräisin nimetyltä tilalta ja juurekset naapurikunnasta Tammelasta. Villiyrttejä kerätään kuulemma peräti ravintolan takapihalta.

Vain kalat tulevat kauempaa. Siksi onkin hieman hassua, että testiaterian ylivoimainen kunkku on Saaristomeren siika. Kala on täydellisesti paistettu, rapea nahka maistuu ihanalta ja tummaa tillikastiketta voisi melkein hörppiä sellaisenaan.

Pikkukaupunkimaista annoksessa on koko: kahden fileen ja kuuden perunan jälkeen jälkiruualle ei tahdo jäädä tilaa.

Pinnistely kuitenkin palkitaan. Sitruunalla ja mustikalla terästetty mesiangervovanukas on hienostunut ja yllätyksellinen jälkiruoka. Ja mesiangervot on Köökin henkilökunta kuulemma kerännyt itse viime kesänä.

Se on lopullinen naula arkkuun: Ravintola Vispilä on poikkeamisen väärti, ilman muuta. Jouni K. Kemppainen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 2. 2

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 6. 6

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 7. 7

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Nyt.fi seuraa Game of Thronesia uudessa Westerosin kirjeenvaihtaja -blogissa, näin se toimii

 10. 10

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 4. 4

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 5. 5

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 6. 6

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 7. 7

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 8. 8

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 9. 9

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 3. 3

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 4. 4

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  Työttömien työnhakijoiden määrä vähentynyt rajusti – pitkäaikaistyöttömien määrä supistunut 16,5 prosenttia

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

 10. 10

  Kosteusvaurio vaarantaa terveyden, mutta oireista puhuvat leimataan luulotautisiksi – ”Jos lääkäri kertoisi kärsivänsä kosteusvaurio-oireista, se on kuin panisi foliohatun päähän”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 7. 7

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

 8. 8

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 9. 9

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 10. 10

  Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää