Valikko

Syö hyvin lomalla Suomessa: Testissä neljä kiinnostavaa ravintolaa Lahdessa, Lemillä, Forssassa ja Mäntässä

Forssassa on todellinen laaturavintoloiden helmi ja Mänttä on taidekulinaristin ykköskohde.

Nyt testaa yleensä pääkaupunkiseudun ravintoloita. Kesän kunniaksi teemme kuitenkin pienen kierroksen kaupungin ulkopuolelle. Tässä siis neljä kiinnostava ravintolapoimintaa, jotka saattavat osua matkan varrelle lomalla!

Ravintola Roux on Lahden helmi

Roux. Rautatienkatu 7, Lahti. 0102792930 roux.fi. 28.6.–8. 8. auki ti–la 15–23. Alkuruuat 13 e–16 e, pääruuat 17e–56 e, jälkiruuat 8,50 e – 13 e.

Ravintola Roux sai yllättävän tunnustuksen ja paistattelee sen tuomassa suosiossa Lahdessa. Vuoden ravintola 2016 löytyi täältä, vaikka valinnat ovat yleensä kohdistuneet Helsinkiin. Lahden kulinaarinen kuva muuttui.

Ravintolan nimi Roux, lausutaan ruu, tarkoittaa kastikepohjaa ja kertoo isäntäväen kulinaarisesta perehtymisestä. Kati ja Sami Häkkinen ovat pitäneet ravintolaansa täällä vuodesta 2007.

Lahden reissu houkutteli kesäkuun alussa sunnuntaina, koska Roux näkyi olevan silloin auki. Olisiko luvassa peräti sunnuntailounas, oloissamme harvinainen ilmiö? Varsinaista lounasta ei kuitenkaan ollut tarjolla, voimassa oli tavallinen à la carte.

Yli satavuotias arvotalo löytyi helposti Lahden kaupungintalon puistikon ääreltä. Tässä oli ennen apteekki, jonka tunnelma huokuu harkitun ravintolasisustuksen läpi.

Ruokalistassa puhutteli ensimmäiseksi ajankohtaisuus. Kauden mukainen tarjonta oli ryhmitelty myös viideksi menuksi, 53–67 e, joista oli helppo napata omansa. Kun annokset tuotiin, niissä vetosi myös estetiikka ja aterian edetessä mainiot makuyhdistelmät.

Ensimmäisen menun alkuruokana oli sakeaa ja muhevaa parsakeittoa, joka kaadettiin silputun pähkinän, omenan, fenkolin ja pekonin päälle. Siinä oli jo monen vuodenajan makuja.

Toisen menun aloitti rillettes, tällä kertaa ankankoivista rasvan kanssa irrotetut lihasuikaleet, joita saatteli hillottu viikuna ja paahdettu briossi.

Ankka hallitsi myös ensimmäisen menun pääruokaa. En muista koskaan ennen maistaneeni näin maukasta ja mureaa ankanrintaa, jota oli melkoinen röykkiö timjamikastikkeen alla ja belugalinssien päällä. Kaiken lisäksi ankka oli kotimaista. Parsaa tarjottiin nyt pyreenä.

Entäs toinen pääruoka? Haudutettua ahventa, tillikastiketta, jota ryhditti maitohera, ja sitten parsa-nokkosrisottoa. Toiveannos.

Parasta menuissa olivat jälkiruuat. Kuusenkerkkäpannacottaa saatteli kirjaimellisesti leveällä pensselillä maalattu vaniljalla maustettu mustikkaskyr, kuusenkerkkäsiirappi ja marenki- ja pistaasimuruset. Oli makuja ja värejä. Vähän sovinnaisemman näköinen, mutta hienosti toimiva jälkiruoka oli haalea raparperikakku, seljankukkajäätelö ja mansikkavispipuuro.

Lisätään tähän vielä kattaus, erimuotoisia valkoisia astioita beigeen vivahtavalla valkokuvioisella kangasliinalla sekä palkintoperusteluissakin mainitut viinitietous ja epäsuomalaisen huomaavainen palvelu, niin onpa Roux maineensa ansainnut.

Ruokalistalle on sittemmin ilmaantunut muun muassa poron vasan kateenkorvaa ja ahvenmoussea, valittu linja siis jatkuu.

Roux tarjoaa kesän tultua myös edullisempaa terassimenua. Sunnuntain aukioloihin tuli sydänkesällä tauko.

Suomen gastronomien seura perustettiin 1945, johon nykyään kuuluu yli 300 herkkusuuta. Se on jo 31 vuotta valinnut Vuoden ravintolan. Tunnustus aiheuttaa sen kohteeksi päässeelle ravintolalle paitsi kunniaa tietenkin myös paineita. Aikojen kuluessa nimetyistä Vuoden ravintoloista enää yksitoista on toiminnassa.

Viime vuosien palkittuja ovat Spis, Ask, Chef&Sommelier, Muru, C, Juuri, Olo, Demo, Savoy, Lyon ja Lehtovaara. Tampereelle ja Turkuun valinta on osunut kaksi kertaa. Ja nyt siis Lahteen. Anna Paljakka

Mäntän Serlachius-museon ravintola Gösta on taiteen ja ruoan ystävän valinta

Ravintola Gösta. Joenniementie 47, Mänttä, ravintolagosta.fi. Ma–su klo 11–18 (ajalla 1.6.–31.8.). Alkupalat 10,50–12 e, pääruoat 16–30,50 e, jälkiruoat 9 e.

Lähtökohdat eivät ole huonot. Paikkaa pyörittävät nimittäin samat ravintoloitsijat, jotka omistavat myös Olon ja Gastrobar Emon Helsingissä. Moni pitää Oloa tällä hetkellä Suomen parhaana fine dining -paikkana.

Testaan Göstan eräänä kesätiistaina. Matka Helsingistä Mänttään sujuu yllättävän sutjakasti, sillä museolle on kätevä bussiyhteys Tampereen rautatieasemalta (ajoaika n. 1 h 20 min, meno-paluu 25 euroa).

Ravintola sijaitsee museon alakerrassa. Salissa on noin 90 asiakaspaikkaa. Lattia on musta, samoin pöydät, tuolit ja muut kalusteet. Tila on silti valoisa, sillä ikkunoita on paljon. Maisemat ovat viereiselle järvelle ja puistoon.

Välillä jopa unohtaa olevansa taidemuseossa. Asiasta muistuttavat Heikki Marilan valtava maalaus baaritiskin yllä sekä paperiset ”pöytäliinat”, joissa lukee suomalaistaiteilijoiden nimiä: Schjerfbeck, Edelfelt, Simberg, Gallen-Kallela

Paperiliina tuo pikaruokapaikkamaisen vaikutelman, mutta sopinee paperitehdaspaikkakunnalle josta ovat lähtöisin esimerkiksi Serla-tuotteet.

Museon sivuilla kehotetaan tekemään varaus, mutta ainakin tänään tilaa riittää. Yhden maissa iltapäivällä syömässä on alle 20 ihmistä.

Göstan ruoka ei ole samanlaista fine diningia kuin Olossa. 15 ruokalajin menua täältä ei siis löydy. Pikemminkin ollaan kallellaan Emon bistrotyyliin. Listalla on kaikkea Göstan hampurilaisesta silliin ja uusiin perunoihin.

Itse aloitan raikkaalla katkarapucocktaililla (12 e), joka lusikoidaan hauskasti korkeasta cocktail-lasista. Rapujen kera on muun muassa tilliä, sitruunamajoneesia ja avokadoa.

Pääruoaksi otan entrecote-pihvin ja sen lisukkeeksi maalaisranskalaiset (30,50 e). Villiyrttibuumi näkyy täälläkin, sillä pihvin kyljessä on karhunlaukka-maustevoi. Lautasella on myös paistettua sydänsalaattia ja uutta vihreää parsaa.

Liha on mainion mureaa ja annoksen maut vivahteikkaita – huomioon ottaen että kyseessä on kuitenkin pihvi ranskalaisilla.

Jälkiruoaksi tilaan vielä kiinnostavan kuuloisen lakritsikakun uuniraparperin, piimävaahdon ja raparperisorbetin kera (9 e).

Kakkua saisi olla enemmän, sillä sen loputtua edessä on varsin perinteinen ravintolajälkkäri.

Vertailussa Gösta pärjää ruoan laadun puolesta useimmille Helsingin bistrotyylisille ravintoloille. Hinnatkin ovat toki samaa luokkaa. Minun kolmen ruokalajin ateriani maksaa 51,50 euroa ja viinit päälle.

Helsingistä katsottuna Gösta ei välttämättä ole oman ruokamatkansa väärti, mutta tilanne muuttuu, jos kiinnostuksen kohteisiin lukeutuu myös taide.

Serlachiuksen museo tunnetaan kansainvälisestikin tasokkaista näyttelyistään. Tänä kesänä paikkakunnan vetovoimaa lisää vielä taiteilija Anssi Kasitonnin kuratoima Mäntän kuvataideviikkojen näyttely.

En voikaan kuvitella taiteesta kiinnostuneelle kulinaristille parempaa päivämatkan kohdetta Suomessa kuin Mänttä. Valtteri Väkevä

Trendiruokaa tuhansien vuosien takaa Lemillä

Lemin kotiseutumuseo, Vainikkalantie 6, Lemi. www.museosara.fi. Säräemäntä 0405280003. Tiedustelut kattaus@museosara.fi. Säräateria 32 e. Säräpirtti Kippurasarvi Rantatie 1, Lemi. 05-4146470 www.sarapirtti.fi. Säräateria 32 e.

Turistiryhmän kamerat ovat valmiita, kun säräemäntä Paula Uronen nostaa leivinuunista koivukaukalon, jossa on kaksi lampaan paistia ja perunoita. Huoneeseen leviää paahtuneen lampaan viettelevä tuoksu.

Olemme Lappeenrannan lähellä Lemin kotiseutuyhdistyksen museon Särätuvassa, jossa valmistetaan lihaa samalla tavalla kuin alueella on valmistettu yli tuhat vuotta, puukaukalossa hitaasti kypsyen. Alun perin liha oli ilmeisesti riistaa ja juurekset kaskinaurista, mutta historian saatossa kaukalossa (särä tarkoittaa puukaukaloa) alettiin valmistaa ja säilöä lammasta.

Särän maine alkoi levitä vuonna 1972, kun akateemikko Kustaa Vilkunan toimikunta nimesi sen yhdeksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä. Perinnettä olivat pitäneet yllä maalaistalot ja Martat.

Nykyisin särää saa lähes ympäri vuoden kahdesta paikasta, Särätuvan lisäksi läheisestä Säräpirtti Kippurasarvesta. Molemmat käyttävät samaa reseptiä, johon kuuluu koivukaukalon, lampaan ja perunoiden lisäksi vain suolaa.

Särätupa käyttää suomalaista lammasta, Säräpirtti pääosin ulkomaista lammasta. Säräpirtti tilaa vuosittain 35 000 kiloa lammasta, eikä ravintolan mukaan kotimaista lammasta ole aina saatavilla. Säräpirtin lammasta ja säräkeittoa saa myös Lappeenrannan kauppahallista.

Säräpirtissä myydään alkoholia, Särätuvassa ei. Molemmissa saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Hinta on molemmissa 32 euroa.

Minä ja usein särää syövä vieraani pidämme enemmän Särätuvasta, jossa syödään vuonna 1882 valmistuneessa kauniissa hirsituvassa, vaikka hyvää lammasta saa Säräpirtistäkin.

Tälläkin kerralla etenkin Särätuvan perunat vievät voiton Säräpirtin perunoista. Ne ovat uunissa imeneet itseensä lampaasta valunutta nestettä, pinta on paahtunut ja mainiosti sitkistynyt, sisus on mehevää.

Salaisuus lienee sekä perunan laatu (Lemi on perunapitäjä) että se, että perunat on itse kuorittu. Pehmeäksi muhinut kostea lammas on niin hyvää kuin lammas vain voi olla. Makua vahvistaa hento savumaisuus ja koivusta irronnut aromi.

Molemmissa paikoissa lampaan kanssa tarjoillaan rieskaa (Etelä-Karjalassa vaalea, usein pulska hiivaleipä), kotikaljaa, vettä ja jälkiruuaksi sekahedelmä- tai rusinasekahedelmäsoppaa. Tilauksesta saa muun muassa kasvisruokia. Särätuvassa on Maija Kouvon maanmainiota piimään tehtyä vehnäohrarieskaa, Säräpirtissä Rikkilän leipomo tekee Säräpirtin omistajien isoäidin reseptillä tehtyä rieskaa.

Molempiin paikkoihin pitää varata paikka etukäteen. Särän suosio on vuosien varrella kasvanut. Särätuvassa valmistuu vuodessa noin 10 000 annosta, Säräpirtissä käy vuodessa noin 30 000 ruokailijaa. Molemmissa varataan noin kilo lammasta ruokailijaa kohden.

Särätuvassa kaikki voitto menee museon ylläpitoon ja alueen kulttuurin vaalimiseen. Särän ansiosta museo on Suomen harvoja kotiseutumuseoita, jotka tulevat toimiin omillaan. Teemu Luukka

Ravintola Vispilä hämmentää Forssassa

Hämeentie 11, Forssa. www.vispila.fi. Ma–to 11–21, pe 11–23 ja la 12–23. Alkupalat 8–12 e, pääruuat 17–29 e, jälkiruuat 8–9 e.

Ei millään pahalla, mutta mitä ihmettä Ravintola Vispilän kaltainen ravintola tekee Forssan kaltaisessa paikassa?

Eihän Suomessa olla totuttu siihen, että alle 20 000 asukkaan kaupungissa yksityinen laaturavintola voisi pärjätä vuoden ympäri. Ei, vaikka ravintola Vispilän edeltäjä, pikkuruinen Köökki, menestyi Forssassa mukiinmenevästi useamman vuoden ajan. Reilun kuukauden ajan toimineen Vispilän taustalla ovat samat henkilöt uusilla voimilla vahvistettuna.

Leppoisana kesäkuun perjantai-iltana Forssan keskustassa ei liiku ketään. Vispilä löytyy tietä kyselemättäkin, Ankkalammen puiston kupeesta. Vaikka ravintola sijaitsee kolhossa 70-lukulaisessa laatikossa, paikan erikoislaatuisuus käy ilmi ensivilkaisulla: terassilla todellakin juodaan oluen sijasta aitoa samppanjaa.

Syy selviää menusta: Taittinger Rèserveä on tarjolla laseittain kahdeksan euron hintaan.

Vispilän sisustus on levollinen ja ilmava. Tarjoilukin pelaa mukavan jämptisti, mutta rennosti, varsinkin, jos kohdalle osuu jo Köökistä tuttu paikan hengetär.

Lista on napakka ja kattaa monenlaiset tarpeet. Lounaslista vaikuttaa vähinten kunnianhimoiselta, mutta jo pikkusuolaisista löytyy tuoremakkaraa ja pientilajuustoja.

Perjantaisin ja lauantaisin tarjolla on pikkusuolaisten rinnalla todella suuri suolainen, 800 gramman tomahawk-pihvi. Annos on epäilemättä ensisijaisesti ajateltu jaettavaksi useamman syöjän kesken, mutta tarjoilijan mukaan sekin on jo nähty, että yksi henkilö popsii koko jötkäleen.

A la carte -listan pääruokaosasto on varsin lihapainotteinen, mutta alkuruuista löytyy muun muassa nokkos-pinaattikeittoa. Se on mehevä, mutta myös vivahteikas. Sekä pinaatin että nokkosen maku erottuu selvästi. Uppomuna on tosin hieman liian kovaksi keitetty.

Pääosa raaka-aineista tulee lähiseudulta. Lihat ovat peräisin nimetyltä tilalta ja juurekset naapurikunnasta Tammelasta. Villiyrttejä kerätään kuulemma peräti ravintolan takapihalta.

Vain kalat tulevat kauempaa. Siksi onkin hieman hassua, että testiaterian ylivoimainen kunkku on Saaristomeren siika. Kala on täydellisesti paistettu, rapea nahka maistuu ihanalta ja tummaa tillikastiketta voisi melkein hörppiä sellaisenaan.

Pikkukaupunkimaista annoksessa on koko: kahden fileen ja kuuden perunan jälkeen jälkiruualle ei tahdo jäädä tilaa.

Pinnistely kuitenkin palkitaan. Sitruunalla ja mustikalla terästetty mesiangervovanukas on hienostunut ja yllätyksellinen jälkiruoka. Ja mesiangervot on Köökin henkilökunta kuulemma kerännyt itse viime kesänä.

Se on lopullinen naula arkkuun: Ravintola Vispilä on poikkeamisen väärti, ilman muuta. Jouni K. Kemppainen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 4. 4

  Tacotesti: Raati kokeili seitsemän Helsingin tacopaikkaa, tällaisia ne olivat

 5. 5

  Tulokkaita ja suosikkeja: 10 hyvää olutravintolaa Helsingissä

 6. 6

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 7. 7

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Tiisun uudella videolla nettimöyhääjät saavat viimein mitä halusivat ja ihan kaikki viedään saunan taakse – Erkki Tuomiojaa myöten

 10. 10

  Legendaariset bloggarit ”Anna ja Sebu” erosivat, lopettavat suositun pariskuntabloginsa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 9. 9

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 6. 6

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 7. 7

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 10. 10

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 2. 2

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 3. 3

  Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

 4. 4

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 5. 5

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 6. 6

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 7. 7

  Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

 8. 8

  Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

 9. 9

  Tästä Brasilian lihaskandaalissa on kyse – maailman suurimpien lihantuottajien synnit voivat kulkeutua suomalaistenkin lautasille

 10. 10

  Mihin perustuu väite, että raha menee kehitysmaiden köyhien sijaan rikkaiden taskuun?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 3. 3

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 4. 4

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 7. 7

  Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

 8. 8

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 9. 9

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 10. 10

  Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää