Valikko

Nämä klassikkoleffat itkettävät eniten – selvitimme, mikä itkussa viehättää

Uutuuselokuva Kerro minulle jotain hyvää pistää katsojat vollottamaan, ja juuri siksi sitä on kehuttu. Mikä itkemisessä viehättää?

Omalaatuisen 26-vuotiaan Louisa Clarkin uusi työpaikka ei ole ihan helpoimmasta päästä, kun hän ryhtyy neliraajahalvautuneen nuoren pankkiirin Will Traynorin omaishoitajaksi.

Tilannetta ei helpota se, että Will on katkeroitunut pahasti ja päättänyt, ettei elämä ole enää elämisen arvoista. Tätä Williin kiintynyt Louisa ei kestä. Rakkaus, kuoleman läheisyys ja muut suuret tunteet sekoittuvat toisiinsa.

Tämä kaikki tapahtuu elokuvassa Kerro minulle jotain hyvää. Samalla katsojan tehtävä on vierittää niin paljon kyyneliä kuin mahdollista.

Elokuva saa ensi-iltansa Suomessa tänä perjantaina, mutta Yhdysvalloissa se on itkettänyt (nimellä Me Before You) yleisöä teattereissa kesäkuun alusta lähtien.

Keskinkertaisista arvioista huolimatta siitä on tullut jo nyt kansainvälinen menestysleffa. Suosiota auttaa varmasti se, että naispääosassa nähdään Game of Thronesista tuttu rakastettava Emilia Clarke.

Oleellisinta elokuvassa on silti se, että tyylillään se liittyy siihen elokuvien kerhoon, joiden ensisijainen tavoite tuntuu olevan jokaisen katsojan itkettäminen.

Samaan klubiin kuuluu viime vuosien elokuvista esimerkiksi Tähtiin kirjoitettu virhe ja vanhemmista klassikoista muun muassa The Notebook – Rakkauden sivut sekä tietenkin Titanic.

Sosiaalisessa mediassa Kerro minulle jotain hyvää on saanut kehuja nimenomaan siitä, kuinka sen pohjattoman surullinen tarina on avannut kyynelkanavat. Elokuvan itkettävyys on yksiselitteisesti hyvä asia.

Me päätimme selvittää, miksi haluamme mennä katsomaan elokuvateatteriin itkemään porukalla?

Kysymys on mielenkiintoinen myös sosiaalipsykologian professorin Niklas Ravajan mielestä. Ravaja on urallaan tutkinut muun muassa digitaalisia sisältöjä ja niihin liittyviä emootioita.

”Voidaan kysyä, mennäänkö itkettäviä elokuvia katsomaan julkiseen paikkaan sen tilan vuoksi vai siitä huolimatta”, Ravaja aloittaa analyysin.

Jos kuitenkin oletetaan, että porukalla itkeminen voi olla jonkinlainen tavoite näiden itkuleffojen katsojille?

”Tietenkin siinä voi olla takana tahto paljastaa oma heikkoutensa, halunsa olla avuton ja pieni.”

Julkinen tila on julma paikka: omien tunteiden vapaa paljastaminen voi koitua kohtalokkaaksi. Ravaja arvelee, että elokuvasali voi tarjota julkisen tilan, jossa omat tunteensa voi paljastaa ilman pelkoa tuomitsemisesta. Siksi sinne on helppo mennä itkemään ja siksi elokuvan itkettävyys on hyvä asia.

”Samalla siinä voidaan työstää sitä, kuinka vähän meidän on mahdollista vaikuttaa omaan elämäämme”, Ravaja sanoo.

Ravajan mukaan itkuelokuvien viehättävyys liittyy samaan ilmiöön kuin se, että haluamme katsoa perjantai-iltaisin televisiostamme Vesa-Matti Loirin vieressä kyynelehtivää Samuli Edelmannia.

Kuulostaa loogiselta.

Jos siis haluat päästä kyynelehtimään ilman pelkoa tuomitsemisesta ja paljastaa samalla omat heikkoutesi, Kerro minulle jotain hyvää on tämän kesän ykkösvalinta. Toinen lupaava filmi on viime perjantaina ensi-iltansa saanut Love Is Love.

Itkuelokuvista innostuneena Nyt.fi listasi viisi ylitsepääsemätöntä itkuleffaa:

Varoitus, seuraavat tekstit spoilaavat vanhojen elokuvien tapahtumia!

1. Titanic

Okei, tämä on ilmiselvä poiminta, mutta tätä listaa ei voisi olla ilman Titanicia. Vuonna 1997 julkaistu Titanic on edelleen koko elokuvahistorian toiseksi tuottoisin elokuva ja kaikkien itkuelokuvien isä.

Titanicin ylivoimainen itkuhetki on tietenkin lopetus, jossa Jack ja Rose eivät saa toisiaan. Klassisen pelastautumiskohtauksen lisäksi elokuva itkettää kuitenkin kokonaisuudessaan lohduttoman murheellisella tarinallaan ja surullisilla ihmiskohtaloilla.

2. Vihreä maili

Jos Titanic on listan selviö, Vihreä maili on itkuelokuvia listatessa puolestaan se, joka taiteellisesta erinomaisuudestaan huolimatta unohtuu helposti. Ehkä se johtuu siitä, että Vihreä maili ei ole tarinaltaan perinteisin itkuelokuva, johon liittyisi esimerkiksi vanhempien menettäminen tai traaginen rakkaustarina.

Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että Vihreä maili on kiistatta itkettävä elokuva. Syyttömänä kuolemaantuomitun tummaihoisen John Coffeyn kohtalo 1930-luvun vankilassa ja elokuvan dramaattiset hetket pistävät paatuneenkin katsojan vuodattamaan kyyneliä.

3. Leijonakuningas

Titanicin ohella Leijonakuningas on toinen elokuva, jota ei voi olla mainitsematta, kun listataan itkettävimpiä filmejä. Toki Bambi olisi ollut ihan yhtä hyvä vaihtoehto, koska molemmissa on kyse eläinvanhemman traagisesta kuolemasta). Mufasan kuolema on silti nykypäivänä animaatioelokuvien parhaiten muistettu yksittäinen itkuhetki.

4. E.T.

Luultavasti jokainen lapsena E.T:n katsonut on itkenyt raskaasti, eikä se ole millään tavalla tavatonta vanhemmillekaan. Syykin on ilmiselvä: elokuvassa on kasassa kaikki tarvittavat ainekset. Pojan ja avaruusolion koskettava ystävyys ja lopulta E.T:n liikuttava palaaminen kotiin.

5. Cast Away – tuuliajolla

Tom Hanksin tähdittämä Cast Away on tällä listalla ihan puhtaasti yhden kohtauksen ansiosta. Hanskin roolihahmon Chuck Nolandin liikuttavan lentopalloystävän Wilsonin katoaminen keskelle valtamerta on jotain, mistä ei pääse yli useammallakaan katsomiskerralla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Itkeminen
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 2. 2

  Tätä kannattaa kuunnella: Nytin uuden musiikin soittolista on päivitetty

 3. 3

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 4. 4

  Nyt puhuu tamperelaismies, joka murskaa esineitä hydraulisella prässillä – videoita katsottu Youtubesta jo 60 miljoonaa kertaa

 5. 5

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 6. 6

  Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

 7. 7

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 8. 8

  Onko katkeraa poistaa exä Facebook-kavereista?

 9. 9

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 10. 10

  Mene junalla syömään – 10 kivaa ravintolaa kehäradan varrella

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 2. 2

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 3. 3

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 4. 4

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 5. 5

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 6. 6

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 7. 7

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 8. 8

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 9. 9

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 10. 10

  ”Kotona ei tehdä töitä”, kertoo Sonja Sorvola sopimuksestaan tanssija Sami Saikkosen kanssa – kun pariskunta näyttelee yhdessä, ei kipinöiltä säästytä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 8. 8

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 9. 9

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 10. 10

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 3. 3

  Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

 4. 4

  Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

 5. 5

  Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

 6. 6

  Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

 7. 7

  NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

 8. 8

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 9. 9

  Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

 10. 10

  Väkiluku kasvaa nyt vierailla kielillä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 3. 3

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 4. 4

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 5. 5

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 6. 6

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 7. 7

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 8. 8

  Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

 9. 9

  Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

 10. 10

  Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 6. 6

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 7. 7

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 8. 8

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 9. 9

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 10. 10

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 11. Näytä lisää