Valikko

Junnufutiksen ykkösturnaus Helsinki Cup on parasta kesässä – Mikael Forssell kertoo, miksi

Jalkapallokesän isoimmassa turnauksessa voi nähdä myös tulevaisuuden urheilutähtiä. Ovatpa siellä pelanneet sellaisetkin nimet kuin Sami Hyypiä ja Mikael Forssell.

Mitä tehdä, kun Helsingin valtaa lähes neljätuhatta jalkapallokärpäsen puremaa pelaajaa?

”Jos pinna kiristyy, muistelkaa vain viime kesän Etyk-ruuhkia, niin eiköhän lauhduttaja jäähdy”, Ilta-Sanomat opasti lukijoitaan, kun Helsingissä järjestettiin vuonna 1976 ensimmäistä kertaa Helsinki Cup.

Turnaukseen osallistui tuolloin 211 joukkuetta viidestä eri maasta. Helsinki Cup ponnahtikin saman tien Suomen suurimmaksi lasten ja nuorten jalkapalloturnaukseksi. Palloilijoiden invaasio näkyi, kuului ja tuntui lehden mukaan kaupungin katukuvassa.

”Kannattaa tutustua tuleviin jalkapallopolviin”, Ilta-Sanomat ohjeisti.

Nyt heinäkuussa jo 41. kertaa järjestettävä Helsinki Cup löysi heti paikkansa suomalaisessa urheilumaailmassa, ja turnaus on kasvanut Euroopan kolmanneksi suurimmaksi juniorijalkapalloturnaukseksi.

Osallistujaennätykset lyödään jälleen tänä kesänä: mukana on 1 300 joukkuetta 15 maasta. Viheriöille säntää riemuissaan pian 22000 pikku-ronaldoa ja mini-mariogómezia.

Turnauksessa on todella päässyt tutustumaan tuleviin jalkapallopolviin. Kentillä ovat kirmanneet vuosien varrella esimerkiksi Sami Hyypiä, Mikael Forssell, Aki Riihilahti, Laura Österberg Kalmari ja Brasilian entinen maajoukkuemies Ze Roberto.

HJK:ssa nykyään pelaava Forssell laskee olleensa mukana ainakin kymmenessä Helsinki Cupissa. Lahjakkuus näkyi jo nuorena: Forssell nakutti 13-vuotiaana turnauksessa tuplahattutempun ja 16-vuotiaana kahdeksassa pelissä 26 maalia.

”Rakastin Helsinki Cupia. Odotin sitä aina koko vuoden. Turnauksessa pääsi näyttämään taitojaan ulkomaalaisille ja muualta Suomesta tulleille joukkueille”, Forssell muistelee.

Helsinki Cup sai alkunsa vuonna 1972 noin 800 kilometrin päässä Helsingistä.

Hongan juniorivalmentaja Raimo Konkola, jo edesmennyt Hongan joukkueenjohtaja Raimo Helander sekä Käpylän Pallon (KäPan) silloinen juniorivalmentaja Väinö Isoniemi olivat Norway Cup -jalkapalloturnauksessa Norjassa.

Tällainen turnaus on saatava Suomeenkin, kolmikko tuumi.

Ideana oli, että myös suomalaiset juniorit pääsisivät pelaamaan kansainvälisiä otteluja pienin kustannuksin.

KäPan ja Hongan johtokunnat innostuivat turnauksesta, mutta idean realisoituminen vei lopulta neljä vuotta.

”Helsinkiläisseurat eivät ymmärtäneet, miksi espoolaiselle seuralle pitäisi antaa kenttiä Helsingistä kesken parhaan peli- ja harjoituskauden. Liikuntavirasto ei sen takia uskaltanut tehdä päätöksiä”, Isoniemi muistelee.

Kun KäPa ja Honka saivat houkuteltua turnauksen järjestäjäksi myös Suomen Palloliiton Helsingin Piirin, alkoi tapahtua.

”Aina kun menin haastatteluun kesätyöpaikasta, ensimmäinen pointtini oli, että en pääse töihin Hesa Cupin aikana. Onneksi työnantajat olivat ymmärtäväisiä”, entinen maajoukkuepelaaja Ulla Kaasinen muistelee.

Kaasinen pelasi viidessä ensimmäisessä Helsinki Cupissa HJK:n paidassa – ja voitti joka kerta. Helsinki Cup järjestettiin aluksi Käpylän Raviradan kentällä, jossa tunnelma oli kuin FC Barcelonan Camp Noulla. Kaasisen mukaan kentän laidat olivat niin pullollaan katsojia, että tuomareilla oli vaikeuksia nähdä sivurajoja.

”Sivurajaheittokin oli heitettävä kentän puolelta.”

Turnauksen perustajiin kuuluvan Raimo Konkolan mukaan Helsinki Cupin suosion salaisuus on alusta lähtien ollut yhteisöllisyys. Helsingin Sanomat kirjoittikin jo vuonna 1977 pojasta, joka valitti kentän laidalla, että uusi nappulakenkä hiersi. Toinen pojanviikari tuli paikalle ja ojensi laastarin.

”Pane toi, niin ei hierrä. Mä en tartte sitä, kun mun haava on jo parantunut. Se on vähän käytetty, mut kyllä se sukan alla vielä pysyy.”

Konkola on ollut mukana jokaisessa Helsinki Cupissa, ja tänäkin vuonna hän seisoo kentän laidalla Hongan D-poikien valmentajana. Konkola on ihastellut vuosien aikana läheltä monen tulevan suurtähden otteita. Erityisen vaikutuksen teki Jari Litmanen.

”Litti oli 12-vuotiaana ikiliikkuja. Jos hänet pisti miesvartiointiin, niin puolessa välissä peliä oli pakko vaihtaa jätkää, koska kukaan ei jaksanut juosta hänen perässään. Litti teki maaleja ja johti peliä”, Konkola muistelee.

Konkolan omassa joukkueessa pelasi muun muassa Teemu Selänne, joka harrasti talvet jääkiekkoa ja kesät jalkapalloa.

”Hän ei ollut mikään kauhean taitava pelaaja, mutta oli mukava poika. Selänne ei yleensä syötellyt, vaan haki maalia. Syöttelyn hoiti keskikentän pelintekijä Antti Törmänen.”

Törmänen teki sittemmin uran jääkiekkoilijana ja toimii nykyään HIFK:n valmentajana.

Vielä vuonna 1985 Helsinki Cupin järjestäjät uskoivat, että 500 joukkuetta on maksimi. Vuonna 2005 maksimimääräksi uskottiin 850, koska kentät loppuisivat muuten kesken. Tilanne kenttien kanssa on kuitenkin parantunut vuodesta toiseen, ja pokaaleista taistellaan tänä päivänä 1 300 joukkueen voimin Lauttasaaresta Vuosaareen.

”Helsinki Cup on perinteinen turnaus, jossa pelit pelataan laadukkailla kentillä. Olemme saaneet myös kiitosta järjestelyistä”, turnauksen nykyinen toimitusjohtaja Kirsi Kavanne sanoo.

Hongan ja HJK:n nykyään omistaman Helsinki Cupin strategian painopisteenä ovat tänä päivänä tytöt ja ulkomaalaiset joukkueet. Isoja, nimekkäitä seuroja ei enää tavoitella mukaan hintalapun takia. Seuroille olisi maksettava kaikki kulut.

Vielä vuonna 1991 turnauksessa saatiin nauttia Rafael Benítezin valmentaman Real Madridin esityksistä. Joukkue tuli, veti tuvan täyteen ja voitti A-poikien sarjan. Espanjalaiset olivat muuten tyytyväisiä, vain ruoasta tuli kerran sanomista.

Hernekeitto ei maistunut.

Helsinki Cupin suolana ovat aina olleet kansainväliset pelit. Myös Mikael Forssellia jännittivät eniten ulkomaalaiset vastustajat, kuten brasilialainen Clube Pequeninos do Jockey, jolla oli erilainen ja erikoinen pelitapa.

”Pärjäsimme kuitenkin hyvin heitä vastaan yksilöinä ja joukkueena”, Forssell muistelee.

Onpa Helsinkiin ilmestynyt välillä myös täysin ylivoimaisia joukkueita. Vuonna 1979 juniorivalioista koottujen Iraq Soccer Club -joukkueiden yhteenlaskettu maaliero ennen loppuottelua oli 89–1.

Välillä ei taas ole ilmestynyt joukkueita juuri ollenkaan. Vuonna 1986 lähes kaikki ulkomaalaiset joukkueet peruivat tulonsa Tšernobylin ydinonnettomuuden takia, koska Helsinkiä pidettiin Tšernobylin naapurina.

Välillä joukkue on ilmestynyt vuosien odottelun jälkeen.

Nigerialaisjoukkue Rivers United ilmoittautui turnaukseen viisi vuotta peräkkäin, mutta jäi aina pois viisumiongelmien takia. Ulla Kaasinen työskenteli tuolloin Helsinki Cupin kisatoimistossa.

”Kuudentena vuonna [1989] emme reagoineet heidän ilmoittautumiseensa, vaan teimme ohjelman ilman heitä. Kisojen aattona puhelin soi. Finnair ilmoitti, että kentällä on iso joukko mustia miehiä. Ovat tulossa pelaamaan jalkapalloa”, Kaasinen kertoo.

”Otteluohjelma piti sumplia vauhdilla uusiksi.”

Kun panee samaan tilaan viikoksi tuhansia tyttöjä ja poikia, tietäähän sen, mitä siitä seuraa.

”Finaalista en muista paljonkaan, mutta puolalaiset A-pojat jäivät mieleen”, Kaasinen naurahtaa.

Helsinki Cupissa on solmittu vakaviakin suhteita. Esimerkiksi entinen jalkapalloammattilainen Rami Rantanen on tavannut puolisonsa Helsinki Cupissa. Rantasen ja hänen vaimonsa rakkaus roihahti turnauksen limudiskossa vuonna 1985.

”Aloimme seurustella tanssilattialla, vaikka en osaa enkä tykkää tanssia. Voitimme cupissa mestaruuksiakin, ja niinä vuosina voitto oli kyllä tärkeämpi juttu kuin tyttöystävän saaminen”, Rantanen muistelee.

Forssell ymmärtää Rantasta. Hän ei itse edes katsonut tyttöihin päin turnauksessa.

”Keskityin täysin futikseen. Päätin, että jalkapallo on elämäni tärkein asia, eikä siihen väliin tule mitään eikä ketään.”

Forssell toivoo ehtivänsä katsomaan tänäkin vuonna Helsinki Cupin pelejä. Parasta turnauksessa on hänestä se, että turnaus motivoi junioreita.

”Jalkapallon pitää herättää tunteita, onnistumisia ja pettymyksiä. Helsinki Cup on täynnä intohimoa, ja sitä tunnetta pienet pelaajat tarvitsevat, jotta he jaksavat treenata.”

Tunnetta riittää katsomoon asti.

”Ei tarvitse kuin kävellä pallokentän ohi, nähdä maali ja joukkueen tuuletus. Se ilo tarttuu.”

Helsinki Cup 11.–16. heinäkuuta 90 kentällä ympäri Helsinkiä. Turnauksessa on sarjat 8–18-vuotiaille tytöille ja 8–17-vuotiaille pojille. Eniten pelejä pelataan Töölön ja Käpylän kentillä, ja Töölössä Mäntymäen kentällä sijaitsee myös Helsinki cupin tapahtumatori Love the Ball Center.

Jutussa on käytetty lähteenä myös teosta Helsinki Cup 1976–2005 (Helsinki Cup).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Helsinki Cup
 • Helsinki
 • Mikael Forssell
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 2. 2

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 3. 3

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 4. 4

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 5. 5

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 6. 6

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  Steven Seagal ratsasti keskiaikaisessa haarniskassa ja söi diktaattorin porkkanaa: tässä toimintatähden kootut seikkailut entisissä neuvostomaissa

 9. 9

  Viisi annosta, joita pitää syödä Malmilla ja Tapanilassa

 10. 10

  Sörnäisiin avataan uusi olutravintola, johon koirat ja kissatkin pääsevät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 10. 10

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 2. 2

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 3. 3

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 4. 4

  Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

 5. 5

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 6. 6

  Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla enemmän haittaa kuin imagohyötyä

 7. 7

  Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

 8. 8

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 9. 9

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 10. 10

  ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 3. 3

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 4. 4

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 5. 5

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 6. 6

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 7. 7

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 8. 8

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 9. 9

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 10. 10

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää