Valikko

Junnufutiksen ykkösturnaus Helsinki Cup on parasta kesässä – Mikael Forssell kertoo, miksi

Jalkapallokesän isoimmassa turnauksessa voi nähdä myös tulevaisuuden urheilutähtiä. Ovatpa siellä pelanneet sellaisetkin nimet kuin Sami Hyypiä ja Mikael Forssell.

Mitä tehdä, kun Helsingin valtaa lähes neljätuhatta jalkapallokärpäsen puremaa pelaajaa?

”Jos pinna kiristyy, muistelkaa vain viime kesän Etyk-ruuhkia, niin eiköhän lauhduttaja jäähdy”, Ilta-Sanomat opasti lukijoitaan, kun Helsingissä järjestettiin vuonna 1976 ensimmäistä kertaa Helsinki Cup.

Turnaukseen osallistui tuolloin 211 joukkuetta viidestä eri maasta. Helsinki Cup ponnahtikin saman tien Suomen suurimmaksi lasten ja nuorten jalkapalloturnaukseksi. Palloilijoiden invaasio näkyi, kuului ja tuntui lehden mukaan kaupungin katukuvassa.

”Kannattaa tutustua tuleviin jalkapallopolviin”, Ilta-Sanomat ohjeisti.

Nyt heinäkuussa jo 41. kertaa järjestettävä Helsinki Cup löysi heti paikkansa suomalaisessa urheilumaailmassa, ja turnaus on kasvanut Euroopan kolmanneksi suurimmaksi juniorijalkapalloturnaukseksi.

Osallistujaennätykset lyödään jälleen tänä kesänä: mukana on 1 300 joukkuetta 15 maasta. Viheriöille säntää riemuissaan pian 22000 pikku-ronaldoa ja mini-mariogómezia.

Turnauksessa on todella päässyt tutustumaan tuleviin jalkapallopolviin. Kentillä ovat kirmanneet vuosien varrella esimerkiksi Sami Hyypiä, Mikael Forssell, Aki Riihilahti, Laura Österberg Kalmari ja Brasilian entinen maajoukkuemies Ze Roberto.

HJK:ssa nykyään pelaava Forssell laskee olleensa mukana ainakin kymmenessä Helsinki Cupissa. Lahjakkuus näkyi jo nuorena: Forssell nakutti 13-vuotiaana turnauksessa tuplahattutempun ja 16-vuotiaana kahdeksassa pelissä 26 maalia.

”Rakastin Helsinki Cupia. Odotin sitä aina koko vuoden. Turnauksessa pääsi näyttämään taitojaan ulkomaalaisille ja muualta Suomesta tulleille joukkueille”, Forssell muistelee.

Helsinki Cup sai alkunsa vuonna 1972 noin 800 kilometrin päässä Helsingistä.

Hongan juniorivalmentaja Raimo Konkola, jo edesmennyt Hongan joukkueenjohtaja Raimo Helander sekä Käpylän Pallon (KäPan) silloinen juniorivalmentaja Väinö Isoniemi olivat Norway Cup -jalkapalloturnauksessa Norjassa.

Tällainen turnaus on saatava Suomeenkin, kolmikko tuumi.

Ideana oli, että myös suomalaiset juniorit pääsisivät pelaamaan kansainvälisiä otteluja pienin kustannuksin.

KäPan ja Hongan johtokunnat innostuivat turnauksesta, mutta idean realisoituminen vei lopulta neljä vuotta.

”Helsinkiläisseurat eivät ymmärtäneet, miksi espoolaiselle seuralle pitäisi antaa kenttiä Helsingistä kesken parhaan peli- ja harjoituskauden. Liikuntavirasto ei sen takia uskaltanut tehdä päätöksiä”, Isoniemi muistelee.

Kun KäPa ja Honka saivat houkuteltua turnauksen järjestäjäksi myös Suomen Palloliiton Helsingin Piirin, alkoi tapahtua.

”Aina kun menin haastatteluun kesätyöpaikasta, ensimmäinen pointtini oli, että en pääse töihin Hesa Cupin aikana. Onneksi työnantajat olivat ymmärtäväisiä”, entinen maajoukkuepelaaja Ulla Kaasinen muistelee.

Kaasinen pelasi viidessä ensimmäisessä Helsinki Cupissa HJK:n paidassa – ja voitti joka kerta. Helsinki Cup järjestettiin aluksi Käpylän Raviradan kentällä, jossa tunnelma oli kuin FC Barcelonan Camp Noulla. Kaasisen mukaan kentän laidat olivat niin pullollaan katsojia, että tuomareilla oli vaikeuksia nähdä sivurajoja.

”Sivurajaheittokin oli heitettävä kentän puolelta.”

Turnauksen perustajiin kuuluvan Raimo Konkolan mukaan Helsinki Cupin suosion salaisuus on alusta lähtien ollut yhteisöllisyys. Helsingin Sanomat kirjoittikin jo vuonna 1977 pojasta, joka valitti kentän laidalla, että uusi nappulakenkä hiersi. Toinen pojanviikari tuli paikalle ja ojensi laastarin.

”Pane toi, niin ei hierrä. Mä en tartte sitä, kun mun haava on jo parantunut. Se on vähän käytetty, mut kyllä se sukan alla vielä pysyy.”

Konkola on ollut mukana jokaisessa Helsinki Cupissa, ja tänäkin vuonna hän seisoo kentän laidalla Hongan D-poikien valmentajana. Konkola on ihastellut vuosien aikana läheltä monen tulevan suurtähden otteita. Erityisen vaikutuksen teki Jari Litmanen.

”Litti oli 12-vuotiaana ikiliikkuja. Jos hänet pisti miesvartiointiin, niin puolessa välissä peliä oli pakko vaihtaa jätkää, koska kukaan ei jaksanut juosta hänen perässään. Litti teki maaleja ja johti peliä”, Konkola muistelee.

Konkolan omassa joukkueessa pelasi muun muassa Teemu Selänne, joka harrasti talvet jääkiekkoa ja kesät jalkapalloa.

”Hän ei ollut mikään kauhean taitava pelaaja, mutta oli mukava poika. Selänne ei yleensä syötellyt, vaan haki maalia. Syöttelyn hoiti keskikentän pelintekijä Antti Törmänen.”

Törmänen teki sittemmin uran jääkiekkoilijana ja toimii nykyään HIFK:n valmentajana.

Vielä vuonna 1985 Helsinki Cupin järjestäjät uskoivat, että 500 joukkuetta on maksimi. Vuonna 2005 maksimimääräksi uskottiin 850, koska kentät loppuisivat muuten kesken. Tilanne kenttien kanssa on kuitenkin parantunut vuodesta toiseen, ja pokaaleista taistellaan tänä päivänä 1 300 joukkueen voimin Lauttasaaresta Vuosaareen.

”Helsinki Cup on perinteinen turnaus, jossa pelit pelataan laadukkailla kentillä. Olemme saaneet myös kiitosta järjestelyistä”, turnauksen nykyinen toimitusjohtaja Kirsi Kavanne sanoo.

Hongan ja HJK:n nykyään omistaman Helsinki Cupin strategian painopisteenä ovat tänä päivänä tytöt ja ulkomaalaiset joukkueet. Isoja, nimekkäitä seuroja ei enää tavoitella mukaan hintalapun takia. Seuroille olisi maksettava kaikki kulut.

Vielä vuonna 1991 turnauksessa saatiin nauttia Rafael Benítezin valmentaman Real Madridin esityksistä. Joukkue tuli, veti tuvan täyteen ja voitti A-poikien sarjan. Espanjalaiset olivat muuten tyytyväisiä, vain ruoasta tuli kerran sanomista.

Hernekeitto ei maistunut.

Helsinki Cupin suolana ovat aina olleet kansainväliset pelit. Myös Mikael Forssellia jännittivät eniten ulkomaalaiset vastustajat, kuten brasilialainen Clube Pequeninos do Jockey, jolla oli erilainen ja erikoinen pelitapa.

”Pärjäsimme kuitenkin hyvin heitä vastaan yksilöinä ja joukkueena”, Forssell muistelee.

Onpa Helsinkiin ilmestynyt välillä myös täysin ylivoimaisia joukkueita. Vuonna 1979 juniorivalioista koottujen Iraq Soccer Club -joukkueiden yhteenlaskettu maaliero ennen loppuottelua oli 89–1.

Välillä ei taas ole ilmestynyt joukkueita juuri ollenkaan. Vuonna 1986 lähes kaikki ulkomaalaiset joukkueet peruivat tulonsa Tšernobylin ydinonnettomuuden takia, koska Helsinkiä pidettiin Tšernobylin naapurina.

Välillä joukkue on ilmestynyt vuosien odottelun jälkeen.

Nigerialaisjoukkue Rivers United ilmoittautui turnaukseen viisi vuotta peräkkäin, mutta jäi aina pois viisumiongelmien takia. Ulla Kaasinen työskenteli tuolloin Helsinki Cupin kisatoimistossa.

”Kuudentena vuonna [1989] emme reagoineet heidän ilmoittautumiseensa, vaan teimme ohjelman ilman heitä. Kisojen aattona puhelin soi. Finnair ilmoitti, että kentällä on iso joukko mustia miehiä. Ovat tulossa pelaamaan jalkapalloa”, Kaasinen kertoo.

”Otteluohjelma piti sumplia vauhdilla uusiksi.”

Kun panee samaan tilaan viikoksi tuhansia tyttöjä ja poikia, tietäähän sen, mitä siitä seuraa.

”Finaalista en muista paljonkaan, mutta puolalaiset A-pojat jäivät mieleen”, Kaasinen naurahtaa.

Helsinki Cupissa on solmittu vakaviakin suhteita. Esimerkiksi entinen jalkapalloammattilainen Rami Rantanen on tavannut puolisonsa Helsinki Cupissa. Rantasen ja hänen vaimonsa rakkaus roihahti turnauksen limudiskossa vuonna 1985.

”Aloimme seurustella tanssilattialla, vaikka en osaa enkä tykkää tanssia. Voitimme cupissa mestaruuksiakin, ja niinä vuosina voitto oli kyllä tärkeämpi juttu kuin tyttöystävän saaminen”, Rantanen muistelee.

Forssell ymmärtää Rantasta. Hän ei itse edes katsonut tyttöihin päin turnauksessa.

”Keskityin täysin futikseen. Päätin, että jalkapallo on elämäni tärkein asia, eikä siihen väliin tule mitään eikä ketään.”

Forssell toivoo ehtivänsä katsomaan tänäkin vuonna Helsinki Cupin pelejä. Parasta turnauksessa on hänestä se, että turnaus motivoi junioreita.

”Jalkapallon pitää herättää tunteita, onnistumisia ja pettymyksiä. Helsinki Cup on täynnä intohimoa, ja sitä tunnetta pienet pelaajat tarvitsevat, jotta he jaksavat treenata.”

Tunnetta riittää katsomoon asti.

”Ei tarvitse kuin kävellä pallokentän ohi, nähdä maali ja joukkueen tuuletus. Se ilo tarttuu.”

Helsinki Cup 11.–16. heinäkuuta 90 kentällä ympäri Helsinkiä. Turnauksessa on sarjat 8–18-vuotiaille tytöille ja 8–17-vuotiaille pojille. Eniten pelejä pelataan Töölön ja Käpylän kentillä, ja Töölössä Mäntymäen kentällä sijaitsee myös Helsinki cupin tapahtumatori Love the Ball Center.

Jutussa on käytetty lähteenä myös teosta Helsinki Cup 1976–2005 (Helsinki Cup).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Helsinki cup
 • Helsinki
 • Mikael Forssell
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 3. 3

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 4. 4

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 5. 5

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 6. 6

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 9. 9

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 10. 10

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 3. 3

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 7. 7

  Suomalaismuoti kiinnostaa maailmalla! Palkitun suunnittelijan mukaan pukeutumiskulttuurissamme on tekemistä, mutta: ”On ihan ok, että olemme käytännöllisempi kansa”

 8. 8

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 9. 9

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 10. 10

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 9. 9

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut

 2. 2

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 3. 3

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 4. 4

  Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

 5. 5

  Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

 6. 6

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 7. 7

  Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

 8. 8

  Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

 9. 9

  Äärioikeistolaisnuoret yrittävät estää siirtolaisten pääsyn Italiaan jo kansainvälisillä vesillä – ”Yrittävät ottaa oikeuden omiin käsiinsä”, sanoo Catanian pormestari

 10. 10

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 4. 4

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 5. 5

  Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

 6. 6

  Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

 7. 7

  Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

 8. 8

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 9. 9

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 10. 10

  Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 9. 9

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 10. 10

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 11. Näytä lisää