Valikko

Uusi Pokémon-peli saa kännykänkäyttäjät sekaisin ympäri maailmaa – tästä on kyse, juttua päivitetty

Aiemmin ilmestynyttä Pokémon-katsaustamme on päivitetty keskiviikkona tuoreilla tiedoilla.

Aiemmin ilmestynyttä Pokémon-katsaustamme on päivitetty keskiviikkona tuoreilla tiedoilla. Peli ei edelleenkään ole Suomessa virallisesti saatavilla.

Keskiviikkona ilmestyi eräs vuoden odotetuimmista mobiilipeleistä, Pokémon Go. Takavuosien klassisen Gameboy- ja korttipelin ja tv-sarja-spinoffin uusin inkarnaatio tuli ladattavaksi Yhdysvalloissa ja Australiassa – ja internet sekosi.

Ja sitten pettyi. Ja sitten turhautui. Ja kaikki johtuu siitä, että peli on niin koukuttava. Mistä oikein on kyse?

Odotettu Pokémonin paluu – laajemmalle kuin koskaan

Pokémonien ensimmäinen superaalto koettiin 1990- ja 2000-lukujen taitteessa. Koko sarja sai alkunsa vuonna 1996, kun Nintendon Game Boy -käsikonsoleille ilmestyivät ensimmäiset Pokémon-pelit. Sarja viettää siis tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa (lue täältä Nytin suuri Pokémon-juhlajuttu).

Pokémonit olivat pieniä olioita, joita pelaajan piti kerätä pelin maastosta joukkueeksi ja kouluttaa mahdollisimman vahvoiksi. Peli oli supersuosittu, ja viimeistään sitä seurannut tv- ja elokuvasarja teki keltaisesta sähköolio Pikachusta ja lippispäisestä päähenkilöstä Ashista pop-ikoneita.

Pokémon-pelejä on vuosien varrella julkaistu tasaisesti Nintendon laitteille lisää, vaikka suosio on vaihdellut. Pokémon ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään, vaan pienet oliot ovat löytäneet jatkuvasti uusia pelaajia.

Myös vanhat muistavat: monilla kasarmeilla on viime vuosiin asti ollut tapana aloittaa päivä karjumalla päivän Pokémonia. Koska kaikki muistavat ne, ja miksipä ei?

Nyt julkaistu Pokémon Go on sarjassa kuitenkin merkittävä poikkeus. Peli on ensinnäkin saatavilla sekä Android- että iPhone-puhelimille.

Tämä tekee sen kohdeyleisöstä huomattavasti aiempaa laajemman: siinä missä aiemmin Pokémoneja keräilivät lähinnä Nintendon laitteiden omistajat, nyt peliin pääsee mukaan käytännössä kuka tahansa älypuhelimen omistaja.

Toiseksi Pokémon Go käyttää hyödykseen puhelinten käsikonsoleita parempia paikannus- ja kameraominaisuuksia.

Pelin juju on siinä, että pokemonit ovat nyt piiloutuneet oikeaan maastoon pelaajan ympärillä. Pelaajan pitää siis kävellä ympäri oikeaa kotiseutuaan yrittäen bongata kaduilta, niityiltä, rannoilta tai mistä tahansa piileskeleviä pokemoneja, jotka napata mukaan ”poke-palloonsa.”

Lisätty todellisuus liikuttaa pelaajia lenkille – ja joskus vaaraankin

Koska pokémonit ilmestyvät oikeaan maastoon, Pokémon Gon pelaajien on poistuttava kodeistaan, jos haluavat löytää kaikki Pokémonit (ja kaikkihan haluavat).

Pokémonit ilmestyvät puhelimen kameran kuvaamaan kuvaan kuin mihin tahansa maisemaan. Kun pelaaja lähestyy otusta, tämä on napattava poke-palloon viskaamalla ansa oikealla hetkellä kohti villiä pokémonia. Pokémonien sijainti riippuu niiden tyypistä ja maastosta: esimerkiksi pelimaailmassa vedessä viihtyvät pokémonit löytyvät luultavasti oikean veden ääreltä.

Otusten metsästämisen lisäksi pelaajan ympäristöstä löytyy poke-pisteitä, joista pelaaja voi kerätä bonuksia ja poke-saleja, joilla pokémoneillaan voi otella toisia pelaajia vastaan. Kukin pelaaja kuuluu värillä merkittyyn joukkueeseen, ja omalle värille yritetään vallata mahdollisimman paljon saleja. Näin pelaajat siis kilpailevat oman kotikaupunkinsa Pokémon-herruudesta.

Koska Pokémon Gota pelataan kännykällä ulkoilmassa, supersuosituksi osoittautuneen pelin pelaajia on nähty Yhdysvaltain kaduilla törmäilemässä, osin tungokseksi asti.

Verkossa levisi viikonloppuna kuvia baareista, joiden ovissa oli kylttejä, joiden mukaan pokémoneja saavat tiloista metsästää vain maksavat asiakkaat. Tungosta on lisännyt poke-pisteiden sijoittuminen paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu palkon, kuten baareihin.

Peliä on kiitelty erityisesti yleisönsä aktivoinnista: paikkatietoja käyttäviä pelejä on nähty aiemminkin, mutta Pokémon Go näyttää aktivoivan pelaajia ennennäkemättömän tehokkaasti. Liikuntaa tuo jo pokemonien kaupunkimetsästys, mutta peli laskee myös käyttäjänsä askeleita. Näitä käytetään esimerkiksi pokemonien hautomiseen. Pelin onkin kiitelty saavan niitä pelaajia, jotka viihtyvät sisätiloissa ulkoilmaan. Lisäksi oma lähiympäristö tulee uudella tavalla tutuksi, kun sieltä jahtaa pokemoneja.

Yhdysvalloissa peli on kuluvan viikon aikana noussut ilmiöksi, joka kerää ihmisiä hämmentävällä tavalla yhteen. New York Daily Newsin mukaan ”tusinoittain” pelaajia parveilee esimerkiksi New Yorkin keskuspuistossa ja muilla suurkaupungin maamerkeillä. Internetissä on kerrottu pelaajien saapuneen parvittain esimerkiksi kirkosta asuintaloksi muuttuneelle perheen asuintalolle, koska talo oli pelissä päätynyt maamerkiksi. Osa pelaajista taas lataa internetiin kuvia tilanteista, joissa pokemoneja on ilmestynyt oman elämän erikoisiin tilanteisiin – esimerkiksi pariskunnan sänkyyn. Osa kuvista on paljastunut väärennöksiksi, mutta se ei estä ihmisiä etsimästä otuksia mitä erikoisimmista paikoista.

Lieveilmiöiltäkään ei ole vältytty. Julkisuudessa on kerrottu esimerkiksi tapauksesta, jossa ”veden äärellä” viihtyvää pokémonia jäljittänyt pelaaja löysi lähilammestaan ruumiin. Maanantaina Yhdysvalloissa kerrottiin myös luovista ryöstäjistä, jotka olivat luoneet suositun poke-pisteen ympäristöön väjytyksen ja ryöstäneet aseella uhaten paikalle saapuvia pelaajia.

Yhdysvaltain juutalainen museo ja Auschwitzin keskitysleirin muistomerkki ovat pyytäneet pelaajia olemaan etsimättä pokemoneja näistä paikoista, ja ovat pyytäneet pelin tekijöitä poistamaan paikat pelistä.

Liian suosittu peli

Pokémon Go on julkaisunsa jälkeen noussut yhdeksi nopeimmin yleistyneistä kännykkäsovelluksista. Peli löytyi jo paria päivää julkaisunsa jälkeen Yhdysvalloissa esimerkiksi useammasta Android-puhelimesta kuin deittisovellus Tinder.

Suosio on ollut niin kovaa, että pelin julkaisua on pitänyt suuressa osassa maailmaa lykätä tuonnemmas. Peli on toistaiseksi saatavilla lähinnä Yhdysvalloissa ja Australiassa. Syy on palvelimien liian kova rasitus: peli ei yksinkertaisesti kestä tungosta.

Pelintekijät kertoivat viikonloppuna lykkäävänsä julkaisua muualla maailmassa kunnes ongelmat on saatu ratkaistua. Julkaisu ei viikon aikana ole merkittävästi edennyt. Uutistoimisto Bloombergin mukaan peliyhtiö pyrkii laajentamaan julkaisua ”mahdollisimman pian”, mutta ei anna tarkkaa päivämäärää, milloin peli tulee saataville esimerkiksi Euroopassa tai Japanissa, pokemonien kotimaassa.

Tämä ei ole estänyt tuhansia ja taas tuhansia pelaajia imuroimasta pelitiedostoa muin keinoin ja asentamasta peliä puhelimeensa omin neuvoin. Myös Helsingissä ja muualla pokemoneja jahdataan jo täydellä tohinalla. Pelin lataaminen on viikon aikana Suomessakin selvästi kiihtynyt, kun innokkaimmat etsivät verkosta ohjeita, joilla pelin saa pyörimään omassa puhelimessa. Esimerkiksi Helsingin keskustassa pokemon-taistelut ovat jo vilkkaita.

Osa pelaajista on ladannut pelin Android-puhelimiinsa virallisen sovelluskaupan ulkopuolelta, ja iOS-laitteisiin peliä on hankittu ulkomaiden sovelluskaupoista.

Pelin puutos sovelluskaupoista on luonut tilaa jäljittelijöille ja myös pienemmässä mittakaavassa huijauksille.

Sekä Androidin että iPhonen sovellukaupoista löytyy kuitenkin peliä jäljitteleviä ohjelmia, joilla peliä etsiviä yritetään saada lataamaan peli. Tällainen sovellus nousi esimerkiksi Applen kaupan ladatuimmaksi Suomessa. Maailmalla kerrottiin myös liikkuvan joitakin haittaohjelmia, jotka tekeytyivät Pokémon Goksi.

Nintendon kurssi nousee raketin lailla

Pokémon Go on peliyhtiö Nintendon uuden strategian ensimmäinen suuri ilmentymä. Yhtiö ilmoitti taannoin alkavansa julkaista suosikkihahmoihinsa perustuvia pelejä myös matkapuhelimille.

Päätös oli vaikeuksissa pyörineelle yhtiölle iso, sillä aiemmin sen liiketulos on perustunut suurelta osin sen konsolien myyntiin. Konsoleita taas on myyty Super Marion, Pokémonien, Zeldan ja muiden Nintendon klassikkohahmojen kaltaisilla tunnetuilla nimillä.

Nyt Nintendo kuitenkin yrittää parantaa tulostaan tuomalla hahmoja matkapuhelimiin, joiden pelimarkkinat ovat viime aikoina kasvaneet hurjasti. Voitot ovat kuitenkin käärineet suomalaisen Supercellin kaltaiset tulokkaat, eikä perinteikäs Nintendo.

Nyt tuloja tulee. Vaikka Pokémon Go on ilmainen ladata, pelaajat voivat käyttää pelissä rahaa Pokémoniensa paranteluun ja erilaisten bonusten ostamiseen. Bisnesmalli on siis sama kuin Supercellin suosituissa Clash-peleissä.

Sijoittajat ovat olleet Pokémon Gon menestyksestä haltioissaan. Nintendon pörssikurssi on noussut pelin julkaisun jälkeen kymmeniä prosentteja: vastaavat nousut ovat markkinoilla erittäin harvinaisia, ja muutos kertoo sijoittajien uskosta Nintendon uuden strategian toimivuuteen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Nintendon markkina-arvo nousi pelin vuoksi vajaalla seitsemällä miljardilla eurolla.

Itse peli ei varsinaisesti ole Nintendon itsensä vaan peliyhtiö Nianticin käsialaa. Niantic on teknologiayhtiö Googlesta alkunsa saanut paikkatiedon osaaja, joka on tehnyt ennen Pokémonia myös muita paikkaan perustuvia pelejä.

Erityisen tunnettu on yhtiön Ingress-peli, joka toimii hyvin samalla tavalla kuin Pokémon Go. Pokémon onkin osin kehitetty Ingressin ”päälle”: Pókemon Go käyttää esimerkiksi Ingressin pelaajien Nianticin järjestelmään syöttämiä paikkatietoja. Lähes samankaltaiseen ideaan perustui myös suomalainen Shadow Cities -peli, jossa pelaajat pääsivät valloittamaan kotikaupunkinsa katuja jo vuonna 2010. Peli suljettiin vuonna 2013. Pokémon Go näyttääkin olevan ensimmäisiä pelejä, joka popularisoi paikkaan perustuvan pelaamisen toden teolla. Avuksi siis taidettiin tarvita japanilaisotukset.

Suomen julkaisu hämärän peitossa

Suomen sovelluskaupoista peliä ei maanantaina aamupäivällä ollut vielä ladattavissa. Julkaisu on kuitenkin luultavasti odotettavissa lähiaikoina, kun peliyhtiö saa järjestelmänsä toimimaan. Ja sitten: GOTTA CATCH 'EM ALL!!

Lue myös: Kaikki Pokémonista – suosikkisarja täyttää 20 vuotta, ja tässä kaikki mitä siitä pitää tietää

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 2. 2

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 3. 3

  Pyöreitä vartaloita esille enemmän, vaativat bloggarit ja tähdet, mutta onko se vain hyvä juttu?

 4. 4

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 5. 5

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 6. 6

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Verkkareihin pukeutunut nu lad -jätkä on uusi hipsteri

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 1. 1

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 2. 2

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 3. 3

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 4. 4

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 5. 5

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 6. 6

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 7. 7

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 8. 8

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Elina Jyväs 1977–2017

 2. 2

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 3. 3

  Kotihälytysten ykkönen on Kontula, häiriökäyttäytyminen keskittyy Kluuviin – katso HS:n hakukoneesta, millaiset tehtävät työllistävät poliisia omilla kotikulmillasi

 4. 4

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 5. 5

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 6. 6

  Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

 7. 7

  Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

 8. 8

  Masennus näkyy aivoissa – tunteille tärkeä valkea aine on masentuneilla heikentynyt

 9. 9

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 10. 10

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elina Jyväs 1977–2017

 2. 2

  Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 5. 5

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 6. 6

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 7. 7

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 8. 8

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 9. 9

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

 10. 10

  Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää