Uusi Pokémon-peli saa kännykänkäyttäjät sekaisin ympäri maailmaa – tästä on kyse, juttua päivitetty

Aiemmin ilmestynyttä Pokémon-katsaustamme on päivitetty keskiviikkona tuoreilla tiedoilla.

Aiemmin ilmestynyttä Pokémon-katsaustamme on päivitetty keskiviikkona tuoreilla tiedoilla. Peli ei edelleenkään ole Suomessa virallisesti saatavilla.

Keskiviikkona ilmestyi eräs vuoden odotetuimmista mobiilipeleistä, Pokémon Go. Takavuosien klassisen Gameboy- ja korttipelin ja tv-sarja-spinoffin uusin inkarnaatio tuli ladattavaksi Yhdysvalloissa ja Australiassa – ja internet sekosi.

Ja sitten pettyi. Ja sitten turhautui. Ja kaikki johtuu siitä, että peli on niin koukuttava. Mistä oikein on kyse?

Odotettu Pokémonin paluu – laajemmalle kuin koskaan

Pokémonien ensimmäinen superaalto koettiin 1990- ja 2000-lukujen taitteessa. Koko sarja sai alkunsa vuonna 1996, kun Nintendon Game Boy -käsikonsoleille ilmestyivät ensimmäiset Pokémon-pelit. Sarja viettää siis tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa (lue täältä Nytin suuri Pokémon-juhlajuttu).

Pokémonit olivat pieniä olioita, joita pelaajan piti kerätä pelin maastosta joukkueeksi ja kouluttaa mahdollisimman vahvoiksi. Peli oli supersuosittu, ja viimeistään sitä seurannut tv- ja elokuvasarja teki keltaisesta sähköolio Pikachusta ja lippispäisestä päähenkilöstä Ashista pop-ikoneita.

Pokémon-pelejä on vuosien varrella julkaistu tasaisesti Nintendon laitteille lisää, vaikka suosio on vaihdellut. Pokémon ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään, vaan pienet oliot ovat löytäneet jatkuvasti uusia pelaajia.

Myös vanhat muistavat: monilla kasarmeilla on viime vuosiin asti ollut tapana aloittaa päivä karjumalla päivän Pokémonia. Koska kaikki muistavat ne, ja miksipä ei?

Nyt julkaistu Pokémon Go on sarjassa kuitenkin merkittävä poikkeus. Peli on ensinnäkin saatavilla sekä Android- että iPhone-puhelimille.

Tämä tekee sen kohdeyleisöstä huomattavasti aiempaa laajemman: siinä missä aiemmin Pokémoneja keräilivät lähinnä Nintendon laitteiden omistajat, nyt peliin pääsee mukaan käytännössä kuka tahansa älypuhelimen omistaja.

Toiseksi Pokémon Go käyttää hyödykseen puhelinten käsikonsoleita parempia paikannus- ja kameraominaisuuksia.

Pelin juju on siinä, että pokemonit ovat nyt piiloutuneet oikeaan maastoon pelaajan ympärillä. Pelaajan pitää siis kävellä ympäri oikeaa kotiseutuaan yrittäen bongata kaduilta, niityiltä, rannoilta tai mistä tahansa piileskeleviä pokemoneja, jotka napata mukaan ”poke-palloonsa.”

Lisätty todellisuus liikuttaa pelaajia lenkille – ja joskus vaaraankin

Koska pokémonit ilmestyvät oikeaan maastoon, Pokémon Gon pelaajien on poistuttava kodeistaan, jos haluavat löytää kaikki Pokémonit (ja kaikkihan haluavat).

Pokémonit ilmestyvät puhelimen kameran kuvaamaan kuvaan kuin mihin tahansa maisemaan. Kun pelaaja lähestyy otusta, tämä on napattava poke-palloon viskaamalla ansa oikealla hetkellä kohti villiä pokémonia. Pokémonien sijainti riippuu niiden tyypistä ja maastosta: esimerkiksi pelimaailmassa vedessä viihtyvät pokémonit löytyvät luultavasti oikean veden ääreltä.

Otusten metsästämisen lisäksi pelaajan ympäristöstä löytyy poke-pisteitä, joista pelaaja voi kerätä bonuksia ja poke-saleja, joilla pokémoneillaan voi otella toisia pelaajia vastaan. Kukin pelaaja kuuluu värillä merkittyyn joukkueeseen, ja omalle värille yritetään vallata mahdollisimman paljon saleja. Näin pelaajat siis kilpailevat oman kotikaupunkinsa Pokémon-herruudesta.

Koska Pokémon Gota pelataan kännykällä ulkoilmassa, supersuosituksi osoittautuneen pelin pelaajia on nähty Yhdysvaltain kaduilla törmäilemässä, osin tungokseksi asti.

Verkossa levisi viikonloppuna kuvia baareista, joiden ovissa oli kylttejä, joiden mukaan pokémoneja saavat tiloista metsästää vain maksavat asiakkaat. Tungosta on lisännyt poke-pisteiden sijoittuminen paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu palkon, kuten baareihin.

Peliä on kiitelty erityisesti yleisönsä aktivoinnista: paikkatietoja käyttäviä pelejä on nähty aiemminkin, mutta Pokémon Go näyttää aktivoivan pelaajia ennennäkemättömän tehokkaasti. Liikuntaa tuo jo pokemonien kaupunkimetsästys, mutta peli laskee myös käyttäjänsä askeleita. Näitä käytetään esimerkiksi pokemonien hautomiseen. Pelin onkin kiitelty saavan niitä pelaajia, jotka viihtyvät sisätiloissa ulkoilmaan. Lisäksi oma lähiympäristö tulee uudella tavalla tutuksi, kun sieltä jahtaa pokemoneja.

Yhdysvalloissa peli on kuluvan viikon aikana noussut ilmiöksi, joka kerää ihmisiä hämmentävällä tavalla yhteen. New York Daily Newsin mukaan ”tusinoittain” pelaajia parveilee esimerkiksi New Yorkin keskuspuistossa ja muilla suurkaupungin maamerkeillä. Internetissä on kerrottu pelaajien saapuneen parvittain esimerkiksi kirkosta asuintaloksi muuttuneelle perheen asuintalolle, koska talo oli pelissä päätynyt maamerkiksi. Osa pelaajista taas lataa internetiin kuvia tilanteista, joissa pokemoneja on ilmestynyt oman elämän erikoisiin tilanteisiin – esimerkiksi pariskunnan sänkyyn. Osa kuvista on paljastunut väärennöksiksi, mutta se ei estä ihmisiä etsimästä otuksia mitä erikoisimmista paikoista.

Lieveilmiöiltäkään ei ole vältytty. Julkisuudessa on kerrottu esimerkiksi tapauksesta, jossa ”veden äärellä” viihtyvää pokémonia jäljittänyt pelaaja löysi lähilammestaan ruumiin. Maanantaina Yhdysvalloissa kerrottiin myös luovista ryöstäjistä, jotka olivat luoneet suositun poke-pisteen ympäristöön väjytyksen ja ryöstäneet aseella uhaten paikalle saapuvia pelaajia.

Yhdysvaltain juutalainen museo ja Auschwitzin keskitysleirin muistomerkki ovat pyytäneet pelaajia olemaan etsimättä pokemoneja näistä paikoista, ja ovat pyytäneet pelin tekijöitä poistamaan paikat pelistä.

Liian suosittu peli

Pokémon Go on julkaisunsa jälkeen noussut yhdeksi nopeimmin yleistyneistä kännykkäsovelluksista. Peli löytyi jo paria päivää julkaisunsa jälkeen Yhdysvalloissa esimerkiksi useammasta Android-puhelimesta kuin deittisovellus Tinder.

Suosio on ollut niin kovaa, että pelin julkaisua on pitänyt suuressa osassa maailmaa lykätä tuonnemmas. Peli on toistaiseksi saatavilla lähinnä Yhdysvalloissa ja Australiassa. Syy on palvelimien liian kova rasitus: peli ei yksinkertaisesti kestä tungosta.

Pelintekijät kertoivat viikonloppuna lykkäävänsä julkaisua muualla maailmassa kunnes ongelmat on saatu ratkaistua. Julkaisu ei viikon aikana ole merkittävästi edennyt. Uutistoimisto Bloombergin mukaan peliyhtiö pyrkii laajentamaan julkaisua ”mahdollisimman pian”, mutta ei anna tarkkaa päivämäärää, milloin peli tulee saataville esimerkiksi Euroopassa tai Japanissa, pokemonien kotimaassa.

Tämä ei ole estänyt tuhansia ja taas tuhansia pelaajia imuroimasta pelitiedostoa muin keinoin ja asentamasta peliä puhelimeensa omin neuvoin. Myös Helsingissä ja muualla pokemoneja jahdataan jo täydellä tohinalla. Pelin lataaminen on viikon aikana Suomessakin selvästi kiihtynyt, kun innokkaimmat etsivät verkosta ohjeita, joilla pelin saa pyörimään omassa puhelimessa. Esimerkiksi Helsingin keskustassa pokemon-taistelut ovat jo vilkkaita.

Osa pelaajista on ladannut pelin Android-puhelimiinsa virallisen sovelluskaupan ulkopuolelta, ja iOS-laitteisiin peliä on hankittu ulkomaiden sovelluskaupoista.

Pelin puutos sovelluskaupoista on luonut tilaa jäljittelijöille ja myös pienemmässä mittakaavassa huijauksille.

Sekä Androidin että iPhonen sovellukaupoista löytyy kuitenkin peliä jäljitteleviä ohjelmia, joilla peliä etsiviä yritetään saada lataamaan peli. Tällainen sovellus nousi esimerkiksi Applen kaupan ladatuimmaksi Suomessa. Maailmalla kerrottiin myös liikkuvan joitakin haittaohjelmia, jotka tekeytyivät Pokémon Goksi.

Nintendon kurssi nousee raketin lailla

Pokémon Go on peliyhtiö Nintendon uuden strategian ensimmäinen suuri ilmentymä. Yhtiö ilmoitti taannoin alkavansa julkaista suosikkihahmoihinsa perustuvia pelejä myös matkapuhelimille.

Päätös oli vaikeuksissa pyörineelle yhtiölle iso, sillä aiemmin sen liiketulos on perustunut suurelta osin sen konsolien myyntiin. Konsoleita taas on myyty Super Marion, Pokémonien, Zeldan ja muiden Nintendon klassikkohahmojen kaltaisilla tunnetuilla nimillä.

Nyt Nintendo kuitenkin yrittää parantaa tulostaan tuomalla hahmoja matkapuhelimiin, joiden pelimarkkinat ovat viime aikoina kasvaneet hurjasti. Voitot ovat kuitenkin käärineet suomalaisen Supercellin kaltaiset tulokkaat, eikä perinteikäs Nintendo.

Nyt tuloja tulee. Vaikka Pokémon Go on ilmainen ladata, pelaajat voivat käyttää pelissä rahaa Pokémoniensa paranteluun ja erilaisten bonusten ostamiseen. Bisnesmalli on siis sama kuin Supercellin suosituissa Clash-peleissä.

Sijoittajat ovat olleet Pokémon Gon menestyksestä haltioissaan. Nintendon pörssikurssi on noussut pelin julkaisun jälkeen kymmeniä prosentteja: vastaavat nousut ovat markkinoilla erittäin harvinaisia, ja muutos kertoo sijoittajien uskosta Nintendon uuden strategian toimivuuteen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Nintendon markkina-arvo nousi pelin vuoksi vajaalla seitsemällä miljardilla eurolla.

Itse peli ei varsinaisesti ole Nintendon itsensä vaan peliyhtiö Nianticin käsialaa. Niantic on teknologiayhtiö Googlesta alkunsa saanut paikkatiedon osaaja, joka on tehnyt ennen Pokémonia myös muita paikkaan perustuvia pelejä.

Erityisen tunnettu on yhtiön Ingress-peli, joka toimii hyvin samalla tavalla kuin Pokémon Go. Pokémon onkin osin kehitetty Ingressin ”päälle”: Pókemon Go käyttää esimerkiksi Ingressin pelaajien Nianticin järjestelmään syöttämiä paikkatietoja. Lähes samankaltaiseen ideaan perustui myös suomalainen Shadow Cities -peli, jossa pelaajat pääsivät valloittamaan kotikaupunkinsa katuja jo vuonna 2010. Peli suljettiin vuonna 2013. Pokémon Go näyttääkin olevan ensimmäisiä pelejä, joka popularisoi paikkaan perustuvan pelaamisen toden teolla. Avuksi siis taidettiin tarvita japanilaisotukset.

Suomen julkaisu hämärän peitossa

Suomen sovelluskaupoista peliä ei maanantaina aamupäivällä ollut vielä ladattavissa. Julkaisu on kuitenkin luultavasti odotettavissa lähiaikoina, kun peliyhtiö saa järjestelmänsä toimimaan. Ja sitten: GOTTA CATCH 'EM ALL!!

Lue myös: Kaikki Pokémonista – suosikkisarja täyttää 20 vuotta, ja tässä kaikki mitä siitä pitää tietää

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 5. 5

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 6. 6

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 7. 7

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Skinit hyökkäsivät somalien kimppuun, siitä kasvoi somalisukupolven urbaanilegenda, ja nämä koomikot tekivät tappelusta voimabiisin

 10. 10

  Tässä 10 Helsingin kiinnostavinta fine dining -ravintolaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 3. 3

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 4. 4

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 7. 7

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 8. 8

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 9. 9

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 10. 10

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 4. 4

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 5. 5

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 6. 6

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 7. 7

  Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

 8. 8

  Talousmediat: Amazonin perustaja Jeff Bezos on nyt maailman rikkain ihminen

 9. 9

  Tutkijat: Antibioottikuuria ei aina tarvitsekaan syödä loppuun – liian pitkistä kuureista voi olla jopa haittaa

 10. 10

  HS seuraa: Niinistö ja Putin ovat oopperassa – 11-vuotias Ellen Strandholm: ”Jolanta on hyvä, mutta tänään tulen tänne vain presidenttien vuoksi”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 4. 4

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 5. 5

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 6. 6

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 7. 7

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 8. 8

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 9. 9

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 10. 10

  Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 7. 7

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 8. 8

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 9. 9

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää