Valikko

Uusi Pokémon-peli saa kännykänkäyttäjät sekaisin ympäri maailmaa – tästä on kyse, juttua päivitetty

Aiemmin ilmestynyttä Pokémon-katsaustamme on päivitetty keskiviikkona tuoreilla tiedoilla.

Aiemmin ilmestynyttä Pokémon-katsaustamme on päivitetty keskiviikkona tuoreilla tiedoilla. Peli ei edelleenkään ole Suomessa virallisesti saatavilla.

Keskiviikkona ilmestyi eräs vuoden odotetuimmista mobiilipeleistä, Pokémon Go. Takavuosien klassisen Gameboy- ja korttipelin ja tv-sarja-spinoffin uusin inkarnaatio tuli ladattavaksi Yhdysvalloissa ja Australiassa – ja internet sekosi.

Ja sitten pettyi. Ja sitten turhautui. Ja kaikki johtuu siitä, että peli on niin koukuttava. Mistä oikein on kyse?

Odotettu Pokémonin paluu – laajemmalle kuin koskaan

Pokémonien ensimmäinen superaalto koettiin 1990- ja 2000-lukujen taitteessa. Koko sarja sai alkunsa vuonna 1996, kun Nintendon Game Boy -käsikonsoleille ilmestyivät ensimmäiset Pokémon-pelit. Sarja viettää siis tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa (lue täältä Nytin suuri Pokémon-juhlajuttu).

Pokémonit olivat pieniä olioita, joita pelaajan piti kerätä pelin maastosta joukkueeksi ja kouluttaa mahdollisimman vahvoiksi. Peli oli supersuosittu, ja viimeistään sitä seurannut tv- ja elokuvasarja teki keltaisesta sähköolio Pikachusta ja lippispäisestä päähenkilöstä Ashista pop-ikoneita.

Pokémon-pelejä on vuosien varrella julkaistu tasaisesti Nintendon laitteille lisää, vaikka suosio on vaihdellut. Pokémon ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään, vaan pienet oliot ovat löytäneet jatkuvasti uusia pelaajia.

Myös vanhat muistavat: monilla kasarmeilla on viime vuosiin asti ollut tapana aloittaa päivä karjumalla päivän Pokémonia. Koska kaikki muistavat ne, ja miksipä ei?

Nyt julkaistu Pokémon Go on sarjassa kuitenkin merkittävä poikkeus. Peli on ensinnäkin saatavilla sekä Android- että iPhone-puhelimille.

Tämä tekee sen kohdeyleisöstä huomattavasti aiempaa laajemman: siinä missä aiemmin Pokémoneja keräilivät lähinnä Nintendon laitteiden omistajat, nyt peliin pääsee mukaan käytännössä kuka tahansa älypuhelimen omistaja.

Toiseksi Pokémon Go käyttää hyödykseen puhelinten käsikonsoleita parempia paikannus- ja kameraominaisuuksia.

Pelin juju on siinä, että pokemonit ovat nyt piiloutuneet oikeaan maastoon pelaajan ympärillä. Pelaajan pitää siis kävellä ympäri oikeaa kotiseutuaan yrittäen bongata kaduilta, niityiltä, rannoilta tai mistä tahansa piileskeleviä pokemoneja, jotka napata mukaan ”poke-palloonsa.”

Lisätty todellisuus liikuttaa pelaajia lenkille – ja joskus vaaraankin

Koska pokémonit ilmestyvät oikeaan maastoon, Pokémon Gon pelaajien on poistuttava kodeistaan, jos haluavat löytää kaikki Pokémonit (ja kaikkihan haluavat).

Pokémonit ilmestyvät puhelimen kameran kuvaamaan kuvaan kuin mihin tahansa maisemaan. Kun pelaaja lähestyy otusta, tämä on napattava poke-palloon viskaamalla ansa oikealla hetkellä kohti villiä pokémonia. Pokémonien sijainti riippuu niiden tyypistä ja maastosta: esimerkiksi pelimaailmassa vedessä viihtyvät pokémonit löytyvät luultavasti oikean veden ääreltä.

Otusten metsästämisen lisäksi pelaajan ympäristöstä löytyy poke-pisteitä, joista pelaaja voi kerätä bonuksia ja poke-saleja, joilla pokémoneillaan voi otella toisia pelaajia vastaan. Kukin pelaaja kuuluu värillä merkittyyn joukkueeseen, ja omalle värille yritetään vallata mahdollisimman paljon saleja. Näin pelaajat siis kilpailevat oman kotikaupunkinsa Pokémon-herruudesta.

Koska Pokémon Gota pelataan kännykällä ulkoilmassa, supersuosituksi osoittautuneen pelin pelaajia on nähty Yhdysvaltain kaduilla törmäilemässä, osin tungokseksi asti.

Verkossa levisi viikonloppuna kuvia baareista, joiden ovissa oli kylttejä, joiden mukaan pokémoneja saavat tiloista metsästää vain maksavat asiakkaat. Tungosta on lisännyt poke-pisteiden sijoittuminen paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu palkon, kuten baareihin.

Peliä on kiitelty erityisesti yleisönsä aktivoinnista: paikkatietoja käyttäviä pelejä on nähty aiemminkin, mutta Pokémon Go näyttää aktivoivan pelaajia ennennäkemättömän tehokkaasti. Liikuntaa tuo jo pokemonien kaupunkimetsästys, mutta peli laskee myös käyttäjänsä askeleita. Näitä käytetään esimerkiksi pokemonien hautomiseen. Pelin onkin kiitelty saavan niitä pelaajia, jotka viihtyvät sisätiloissa ulkoilmaan. Lisäksi oma lähiympäristö tulee uudella tavalla tutuksi, kun sieltä jahtaa pokemoneja.

Yhdysvalloissa peli on kuluvan viikon aikana noussut ilmiöksi, joka kerää ihmisiä hämmentävällä tavalla yhteen. New York Daily Newsin mukaan ”tusinoittain” pelaajia parveilee esimerkiksi New Yorkin keskuspuistossa ja muilla suurkaupungin maamerkeillä. Internetissä on kerrottu pelaajien saapuneen parvittain esimerkiksi kirkosta asuintaloksi muuttuneelle perheen asuintalolle, koska talo oli pelissä päätynyt maamerkiksi. Osa pelaajista taas lataa internetiin kuvia tilanteista, joissa pokemoneja on ilmestynyt oman elämän erikoisiin tilanteisiin – esimerkiksi pariskunnan sänkyyn. Osa kuvista on paljastunut väärennöksiksi, mutta se ei estä ihmisiä etsimästä otuksia mitä erikoisimmista paikoista.

Lieveilmiöiltäkään ei ole vältytty. Julkisuudessa on kerrottu esimerkiksi tapauksesta, jossa ”veden äärellä” viihtyvää pokémonia jäljittänyt pelaaja löysi lähilammestaan ruumiin. Maanantaina Yhdysvalloissa kerrottiin myös luovista ryöstäjistä, jotka olivat luoneet suositun poke-pisteen ympäristöön väjytyksen ja ryöstäneet aseella uhaten paikalle saapuvia pelaajia.

Yhdysvaltain juutalainen museo ja Auschwitzin keskitysleirin muistomerkki ovat pyytäneet pelaajia olemaan etsimättä pokemoneja näistä paikoista, ja ovat pyytäneet pelin tekijöitä poistamaan paikat pelistä.

Liian suosittu peli

Pokémon Go on julkaisunsa jälkeen noussut yhdeksi nopeimmin yleistyneistä kännykkäsovelluksista. Peli löytyi jo paria päivää julkaisunsa jälkeen Yhdysvalloissa esimerkiksi useammasta Android-puhelimesta kuin deittisovellus Tinder.

Suosio on ollut niin kovaa, että pelin julkaisua on pitänyt suuressa osassa maailmaa lykätä tuonnemmas. Peli on toistaiseksi saatavilla lähinnä Yhdysvalloissa ja Australiassa. Syy on palvelimien liian kova rasitus: peli ei yksinkertaisesti kestä tungosta.

Pelintekijät kertoivat viikonloppuna lykkäävänsä julkaisua muualla maailmassa kunnes ongelmat on saatu ratkaistua. Julkaisu ei viikon aikana ole merkittävästi edennyt. Uutistoimisto Bloombergin mukaan peliyhtiö pyrkii laajentamaan julkaisua ”mahdollisimman pian”, mutta ei anna tarkkaa päivämäärää, milloin peli tulee saataville esimerkiksi Euroopassa tai Japanissa, pokemonien kotimaassa.

Tämä ei ole estänyt tuhansia ja taas tuhansia pelaajia imuroimasta pelitiedostoa muin keinoin ja asentamasta peliä puhelimeensa omin neuvoin. Myös Helsingissä ja muualla pokemoneja jahdataan jo täydellä tohinalla. Pelin lataaminen on viikon aikana Suomessakin selvästi kiihtynyt, kun innokkaimmat etsivät verkosta ohjeita, joilla pelin saa pyörimään omassa puhelimessa. Esimerkiksi Helsingin keskustassa pokemon-taistelut ovat jo vilkkaita.

Osa pelaajista on ladannut pelin Android-puhelimiinsa virallisen sovelluskaupan ulkopuolelta, ja iOS-laitteisiin peliä on hankittu ulkomaiden sovelluskaupoista.

Pelin puutos sovelluskaupoista on luonut tilaa jäljittelijöille ja myös pienemmässä mittakaavassa huijauksille.

Sekä Androidin että iPhonen sovellukaupoista löytyy kuitenkin peliä jäljitteleviä ohjelmia, joilla peliä etsiviä yritetään saada lataamaan peli. Tällainen sovellus nousi esimerkiksi Applen kaupan ladatuimmaksi Suomessa. Maailmalla kerrottiin myös liikkuvan joitakin haittaohjelmia, jotka tekeytyivät Pokémon Goksi.

Nintendon kurssi nousee raketin lailla

Pokémon Go on peliyhtiö Nintendon uuden strategian ensimmäinen suuri ilmentymä. Yhtiö ilmoitti taannoin alkavansa julkaista suosikkihahmoihinsa perustuvia pelejä myös matkapuhelimille.

Päätös oli vaikeuksissa pyörineelle yhtiölle iso, sillä aiemmin sen liiketulos on perustunut suurelta osin sen konsolien myyntiin. Konsoleita taas on myyty Super Marion, Pokémonien, Zeldan ja muiden Nintendon klassikkohahmojen kaltaisilla tunnetuilla nimillä.

Nyt Nintendo kuitenkin yrittää parantaa tulostaan tuomalla hahmoja matkapuhelimiin, joiden pelimarkkinat ovat viime aikoina kasvaneet hurjasti. Voitot ovat kuitenkin käärineet suomalaisen Supercellin kaltaiset tulokkaat, eikä perinteikäs Nintendo.

Nyt tuloja tulee. Vaikka Pokémon Go on ilmainen ladata, pelaajat voivat käyttää pelissä rahaa Pokémoniensa paranteluun ja erilaisten bonusten ostamiseen. Bisnesmalli on siis sama kuin Supercellin suosituissa Clash-peleissä.

Sijoittajat ovat olleet Pokémon Gon menestyksestä haltioissaan. Nintendon pörssikurssi on noussut pelin julkaisun jälkeen kymmeniä prosentteja: vastaavat nousut ovat markkinoilla erittäin harvinaisia, ja muutos kertoo sijoittajien uskosta Nintendon uuden strategian toimivuuteen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Nintendon markkina-arvo nousi pelin vuoksi vajaalla seitsemällä miljardilla eurolla.

Itse peli ei varsinaisesti ole Nintendon itsensä vaan peliyhtiö Nianticin käsialaa. Niantic on teknologiayhtiö Googlesta alkunsa saanut paikkatiedon osaaja, joka on tehnyt ennen Pokémonia myös muita paikkaan perustuvia pelejä.

Erityisen tunnettu on yhtiön Ingress-peli, joka toimii hyvin samalla tavalla kuin Pokémon Go. Pokémon onkin osin kehitetty Ingressin ”päälle”: Pókemon Go käyttää esimerkiksi Ingressin pelaajien Nianticin järjestelmään syöttämiä paikkatietoja. Lähes samankaltaiseen ideaan perustui myös suomalainen Shadow Cities -peli, jossa pelaajat pääsivät valloittamaan kotikaupunkinsa katuja jo vuonna 2010. Peli suljettiin vuonna 2013. Pokémon Go näyttääkin olevan ensimmäisiä pelejä, joka popularisoi paikkaan perustuvan pelaamisen toden teolla. Avuksi siis taidettiin tarvita japanilaisotukset.

Suomen julkaisu hämärän peitossa

Suomen sovelluskaupoista peliä ei maanantaina aamupäivällä ollut vielä ladattavissa. Julkaisu on kuitenkin luultavasti odotettavissa lähiaikoina, kun peliyhtiö saa järjestelmänsä toimimaan. Ja sitten: GOTTA CATCH 'EM ALL!!

Lue myös: Kaikki Pokémonista – suosikkisarja täyttää 20 vuotta, ja tässä kaikki mitä siitä pitää tietää

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 2. 2

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 3. 3

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 4. 4

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 5. 5

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 6. 6

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 7. 7

  ”Kotona ei tehdä töitä”, kertoo Sonja Sorvola sopimuksestaan tanssija Sami Saikkosen kanssa – kun pariskunta näyttelee yhdessä, ei kipinöiltä säästytä

 8. 8

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 9. 9

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 10. 10

  Instagramin uusi ”Snapchatia kopioiva” tarinatoiminto tuli nyt Suomeen, näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 2. 2

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 3. 3

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 4. 4

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 5. 5

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 6. 6

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 7. 7

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 8. 8

  ”Kotona ei tehdä töitä”, kertoo Sonja Sorvola sopimuksestaan tanssija Sami Saikkosen kanssa – kun pariskunta näyttelee yhdessä, ei kipinöiltä säästytä

 9. 9

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 10. 10

  Astrid Swan selätti syövän ja teki toipumisprosessistaan viiden tähden levyn

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 3. 3

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 4. 4

  Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

 5. 5

  Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

 6. 6

  Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

 7. 7

  Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 8. 8

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 9. 9

  Räppäri Kevin Tandun elämästä oli suunta kadoksissa, nyt se on taas löytynyt – ja siitä hän kiittää Suomen armeijaa

 10. 10

  Trump ryhtyi kumoamaan Obaman ilmasto­politiikkaa – Mutta mitä on Trumpin mainitsema ”puhdas hiili”?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 3. 3

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 4. 4

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 5. 5

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 6. 6

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 7. 7

  Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

 8. 8

  Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

 9. 9

  Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

 10. 10

  Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 6. 6

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 7. 7

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 8. 8

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 9. 9

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 10. 10

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 11. Näytä lisää