Koulukiusaajat lannistivat Shirly Karvisen, sitten hän avautui, nousi Miss Suomeksi – ja saa nyt kuulla rasistista parjausta

Ylläolevalla videolla Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen lukee ääneen nettikommentteja, jotka käsittelevät häntä.

Ylläolevalla videolla Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen lukee ääneen nettikommentteja, jotka käsittelevät häntä. Muun muassa tällaisia:

”Ei onnistunut valinta. Liian leveät kasvot..posket turvoksissa..silmäpussit ym. Olisi pitänyt valita SUOMEN kansalainen..geeniperimältään. Liian musta missiksi. Suomen missiksi ei sovi mustapäinen. Sori vaan. Niin se on. Liian lyhyt..liian leveä..liian tavallinen. Ei ei ei.”

Miltä tuntui?

”Jotenkin ihan hullulta lukea niitä. Että miten ihmiset oikeasti jaksaa nähdä vaivaa, kuluttaa aikaa siihen että kirjoittelevat tuollaisia.”

”Ilmeisesti jotain on oikeasti mennyt heillä tunteisiin, ja se on täytynyt purkaa”, Karvinen sanoo.

Karvinen sai missikruununsa toukokuussa. Kommentit menivät heti valinnan jälkeen rajuiksi. Syy: Karvinen ei ole perinteisen supisuomalaisen näköinen. Hänen äitinsä on kiinalainen ja isänsä suomalainen.

Itse Karvinen on syntynyt Jyväskylässä, mutta ”ei sitten voinut suomalaista missiä valita”, kommentoitiin silti.

Eikö tämä kaikki ole jo käyty läpi vuosia sitten? Eikö suomalainen voi olla kuka vain, ihan ulkonäöstä riippumatta?

Ilmeisesti monen mielestä ei.

”Monet mun tuttavatkin mieltää mut ulkomaalaistaustaisena, vaikka olen mielestäni täysin suomalainen. Välillä jopa yllättää, kun jotkut kysyy multa asioita mun ’kiinalaisuuteen’ viitaten. Esimerkiksi usein kysytään, että mistä mä olen kotoisin. Vastaan että Jyväskylästä. ’Ei kun mistä sä oikeasti olet.’”

Karvinen syntyi Jyväskylässä vuonna 1992. Hänen isänsä ja äitinsä olivat tavanneet aiemmin Afrikassa, missä molemmat olivat töissä.

Ensimmäiset seitsemän vuottaan hän viettikin Afrikassa: Sambiassa, Tansaniassa, Keniassa. Myös Saudi-Arabiassa asuttiin jonkin aikaa.

Vanhemmat halusivat, että Karvinen käy koulunsa Suomessa. Perhe muutti Jyväskylään pysyvästi.

Alkuun Karvinen joutui käymään tukiopetuksessa, sillä suomen kieli ei oikein ollut hallussa – Afrikassa ollessa perheessä ja paikallisten kanssa puhuttiin lähinnä englantia.

Karvinen kertoo olleensa koulussa alusta asti arka ja ujo, ja joutui nopeasti koulukiusatuksi. Kiusaaminen alkoi ala-asteen lopussa ja paheni yläasteella.

”Pahinta se oli kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla”, Karvinen kertoo.

”Kiusaaminen liittyi aluksi siihen, että olin asunut Afrikassa ja myöhemmin käytännössä vain mun kiinalaiseen taustaan. Siihen aikaan kesti kauan, etten halunnut puhua koko taustasta, vaikka joku olisi kysynyt ihan ystävällisesti. En hävennyt sitä, mutta olin vain hirveän epävarma itsestäni.”

Kokemukset pitivät Karvisen epävarmana ja arkana vielä lukion loppuun asti. Kaikki parani, kun hän muutti 18-vuotiaana omilleen Helsinkiin. Karvinen pääsi opiskelemaan tradenomiksi Haaga-Helia-ammattikorkeakouluun.

”Silloin oli vaan pakko olla sosiaalinen ja tutustua ihmisiin, kun en tuntenut täältä ketään.”

Varsinainen pelastaja oli keskustan Namu-yökerho. Karvinen kävi Namussa töissä opiskelunsa ohessa: blokkarina, lipunmyyjänä, baarimikkona ja vip-tilan tarjoilijana

”Siellä kaikki jotenkin ’aukesi.’ Siellä tuli niin paljon uusia kavereita ja kaikkea. Musta tuntuu, että eniten se sai mua ulos kuorestani.”

Karvinen on Haaga-Heliassa kirjoilla vieläkin – missivuoden takia koulu on nyt tauolla, mutta Karvinen sanoo, että aikoo tutkinnon kyllä suorittaa loppuun.

Koulun kautta hän vietti myös kuukausia ulkomailla: sekä vaihto-oppilaana Kiinassa että työharjoittelussa Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, assistenttiharjoittelijana.

Palattuaan hän ehti työskennellä assistenttinä hetken vielä Suomen ulkoasiainministeriössäkin.

Sitten tuli haku Miss Suomeksi ja voitto.

Ajatus missikisoihin hakemisesta oli Karvisen mukaan syntynyt jo teini-iässä ja varsinainen päätös, että jokin päivä hän kisoihin vielä yrittää, tuli Helsinkiin muuton jälkeen.

Oliko kauan kestäneessä missihaaveessa mukana tiettyä halua näyttää kiusaajille?

”Tottakai sellaistakin mukana oli jossain vaiheessa, mutta ei oikeastaan enää vuosiin. Eniten se on ollut mua itseäni varten.”

Se, että Karvisen valinnasta nousi taas enemmän rasistista äläkkää, voi osaltaan johtua vuoden sisällä pahasti tulehtuneesta maahanmuuttokeskustelusta.

Siinä on paljon samaa kuin Mustan Barbaarin eli James Nikanderin perheen poliisikohtelusta äskettäin syntyneessä nettimetelissä – jossa kansanedustajakin ehdotti Nikanderin ”palaavan kotimaahansa” vaikka tämä on Suomessa syntynyt.

”Aina katsotaan vain sitä kuvaa ja pintaa ennen kuin tutkitaan, mistä on kyse. Kun on niin helppo huudella”, Karvinen sanoo.

Karvinen sanoo, ettei oikeastaan ollut yllättynyt koko asiasta.

”Olin valmistautunut koko kilpailun ajan, että tuollaisia tulee. Aina kun uusi missi valitaan, joihinkin asioihin tartutaan ja aletaan haukkua niiden pohjalta. Ja sen mun niin sanottu ’etnisyys’ on niin helppo aihe tarttua.”

Myös muu kommentointi on julmaa. Facebookissa haukkujien joukkoon liittyi myös mallimamma Marjo Sjöroos, joka kirjoitti Karvisen valinnan jälkeen ”Miss Suomi -kilpailun tason laskeneen huimasti.”

”Ihan kuin missi ei olisi ihminen ollenkaan. Voittajaa varsinkin ruoditaan aina tosi pahasti. Musta tuntuu että se on vaan pahentunut vuosien aikana”, Karvinen pohtii.

”Ehkä se on yksi paha tapa suomalaisuudessa, että jos on paha olla, puretaan sitä pahaa oloa katsomalla toisia alaspäin. Luullaan, että jos poljetaan toista alas, noustaan itse ylöspäin.”

Nyt myrsky on joka tapauksessa ohi. Kesällä Miss Suomen arkeen kuuluvat eniten haastattelut ja muut mediaesiintymiset. Karvisella niitä riittää melkein joka päivälle.

Heinäkuu on kuitenkin hiljaista verrattuna syksyyn, jollain alkaa varsinainen työ: silloin missi ottaa auton alle ja lähtee kiertelemään Suomea juontokeikoilla, messuilla ja ties missä esiintyen. Samalla tietysti valmistaudutaan Miss Universum -kisoihin, jotka pidetään yleensä loppuvuodesta.

Sitä ennen omaakin aikaa onneksi löytyy ja kesästä pystyy nauttimaan. Vapaa-aikaansa Karvinen kertoo viettävänsä mieluiten ystäviensä kanssa, ihan normaaleja nuoren aikuisen juttuja tehden.

Hän tykkää hengailla esimerkiksi porukalla jonkun kesämökillä, kun voi olla rauhassa oma itsensä, meikittä ja hiukset sotkuisina. Ja syödä makkaraa, käydä saunassa, uimassa sekä muuta perisuomalaista.

Niin, se suomalaisuus. Palataan vielä siihen.

Karvinen sanoo olevansa sydämeltään täysin suomalainen. Ja sitähän hän on virallisestikin, Jyväskylässä syntynyt Suomen kansalainen.

Onko suomalaisuuteen ylipäätään olemassa joitain kriteereitä? Karvisen mielestä ei mitään konkreettisia:

”Pääasia on se, mitä tunnet sun sydämessä. Senhän voi tuntea, vaikkei olisi edes syntynyt tai kasvanut tarvitse olla edes kasvatettu suomalaiseen kulttuuriin. Kyllä esimerkiksi munkin äiti, vaikka on elänyt suuren osan elämäänsä ja kasvanut Kiinassa, sanoo että Suomi on hänelle enemmän koti kuin Kiina.”

Miss Suomelle konkreettisia vaatimuksia tietysti on. Täytyy olla syntyperäinen Suomen kansalainen ja ”hyvämaineinen”, ei siis vaikkapa esiintynyt aiemmin alastonkuvissa.

Karvinen voisi itse lisätä missin kriteeriksi vielä sen, että on ylpeä suomalaisuudestaan.

”Että haluaa edustaa Suomea maailmalla ja tuoda sitä muiden nähtäväksi, ettei hae tätä asemaa vain statuksen takia.”

Mitään määrätietoista vuosien suunnitelmaa Karvisella ei missivuoden jälkeiselle ajalle ole. Tällä hetkellä media-ala voisi tuntua hyvältä vaihtoehdolta, juontajatyöt esimerkiksi.

Diplomaattiura on ollut Karvisella mielessä työharjoitteluajoista lähtien. Politiikka kiinnostaa.

”Ehdottomasti, vaikken nyt ole ehtinyt seurata politiikkaa nyt niin paljon kuin haluaisin. Mutta tykkään siitä maailmasta. Ne on niin sellaisia asioita, jotka vaikuttavat meidän elämään. Niillä on tarkoitusta ja tärkeyttä. Kun siihen kerran astuu, siinä on vain oma juttunsa.”

Karvinen eroaa monista aiemmista misseistä siitä, että hän oikeasti haluaa puhua vakavistakin asioista, kuten rasismista tai kiusaamisesta. Se oli häneltä tietoinen päätös.

”Tämä on sellainen asema jota voi käyttää niin hyvin hyödyksi. Tässä pystyy auttamaan ihmisiä – tämä on niin paljon muutakin kuin vain lehdissä keikistelyä, vaikka tottakai sekin kuuluu asiaan.”

Ministeriyttä Karvinen ei vielä viitsi sanoa tavoitteeksi, mutta kansanedustajaksi pääsyn kyllä.

Mitä asioita hän silloin ajaisi?

”Katsotaan, pidetään se vielä salaisuutena.”

Onko puolue jo mielessä?

”On.”

Haluatko paljastaa sen?

”En.”

”Mutta ne jotka seuraa mua somessa, voi ehkä arvata sen.”

Karvinen ei myöskään pidä mahdottomana, etteikö joskus asuisi ulkomailla pidempiäkin aikoja, mutta Suomeen hän uskoo aina palaavansa.

”Kyllä tänne on pakko tulla takaisin. Ja joskus vanhempana voisin hyvin kuvitella asuvani vaikka talvet jossain muualla ja kesät Suomessa.”

Taas kerran, aika suomalaista. Noinhan kymmenet tuhannet suomalaiset ovat tehneet jo iät ja ajat. Osa vuodesta Fuengirolassa, loput Suomessa.

”Katotaan vaan, niin eläkkeellä mäkin olen siellä!”

Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 2. 2

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 5. 5

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 8. 8

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 9. 9

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 10. 10

  Game of Thrones -sarjan tekijät tulevat vierailulle Suomeen elokuussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 3. 3

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 4. 4

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 5. 5

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 8. 8

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 9. 9

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 10. 10

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 4. 4

  ADN: Alaskalaissenaattori asettui Trumpin ja republikaanien tahtoa vastaan ja nyt siitä voi kärsiä koko osavaltio – sisäministeriöstä soitettu ”huolestuttavia puheluita”

 5. 5

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 6. 6

  HS seuraa: Niinistö ja Putin kävivät oopperassa – venäläisnaisten seurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 7. 7

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 8. 8

  Poliisisaattue ja utelias yleisö seurasivat Vladimir Putinin vierailua Savonlinnan maisemissa – katso kuvat presidenttien päivästä

 9. 9

  Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

 10. 10

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 5. 5

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 6. 6

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 7. 7

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 8. 8

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 9. 9

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 10. 10

  Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 7. 7

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 8. 8

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 9. 9

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää