Valikko

Pokémon Go villitsee pelaajat kaduilla, ja näin sen näkee myös Helsingin keskustassa

Pokémon Go on villinnyt kaikki. Lähdimme Helsinkiin selvittämään, miksi peli on niin huikean suosittu.

Nyt se on iso juttu, todella iso juttu!

Kirjoitimme ensimmäisen kerran maanantaina Pokémon Go -pelistä, joka villitsi vain muutamassa päivässä ihmiset Yhdysvalloissa ja Australiassa, jossa peli julkaistiin ensimmäisenä. Siitä tuli hetkessä ladatumpi kuin Tinder ja suositumpi kuin Twitter.

Tällä viikolla homma on lähtenyt täysin käsistä myös Suomessa, vaikka peliä ei edelleenkään saa virallisesti Suomen Apple Storesta tai Google Playsta. Pienellä kikkailulla pelin asentaminen omaan puhelimeen onnistuu kuitenkin myös täällä, ja se on ovat huomanneet lukemattomat Pokémon-fanit.

Pelille on tehty Facebookiin useita eri ryhmiä. Isoimmissa on jo yli 4 000 jäsentä, ja määrä kasvaa koko ajan. Ryhmissä jaetaan linkkejä pelistä kertoviin juttuihin, kerrotaan paikkoja Pokémonien pyydystämiseen ja keskustellaan yleisesti. Myös WhatsAppissa on oma ryhmänsä pelin pelaajille Suomessa. Jo nyt iltapäivisin ja iltaisin Helsingin Ruttopuiston tapaiset paikat täyttyvät pelaajista.

Lähipäivinä pelin pitäisi saapua myös Suomessa virallisesti mobiilisovelluskauppoihin. Suomalaiset nuoret eivät kuitenkaan ole jääneet odottamaan virallista julkaisua, emmekä jää mekään.

Lähdimme tänään aamupäivällä seikkailemaan Helsingin keskustaan Pokémon Go -pelin kanssa jututtaaksemme kaupungilla liikkuvia Pokémon-pelaajia.

Mannerheimintietä pitkin kävellessä löytyy paljon pokemoneja mutta vähän pelaajia. Saan kerättyä juuri luomallani aloittelijahahmolle Zubatin, Rattattan, Paraksen ja Pidgeyn, jotka ovat kaikki varsin alkeellisia pokemoneja.

Myös Ruttopuisto on vielä aamupäivällä hiljainen, mutta hetken odottelun jälkeen puistoon saapuu kävelemään puhelintaan tiukasti tuijottava ja eteenpäin hitaasti kävelevä nuori nainen.

Juuri puhelimeen tuijottaminen ja ympäriinsä kuljeskelu ovat varmimmat keinot tällä hetkellä Pokémon-pelaajien bongaamiseen. Pelin perusidea on simppeli: se tunnistaa GPS:n avulla sijaintisi ja käyttää Googlen karttaa luodakseen näytöllesi virtuaalisen näkymän ympäristöstäsi. Ruudulle pomppii tasaisesti pokemoneja, ja niiden pyydystäminen tapahtuu kännykän kameran avulla sen hetkisessä sijainnissasi. Siksi pelaajat pyörivät ympäriinsä katse kännykässä.

Kännykän kanssa kävelevä nuori nainen on nimeltään Kajsa Roslund, ja kyllä vain: hän on parhaillaan pyydystämässä pokemonia. Pelin pelaamisen hän aloitti pari päivää sitten.

Pokémon tuli televisioon juuri, kun menin ala-asteelle. Varmasti pelin viehätys on juuri siinä, että pääsee taas muistelemaan lapsuudesta tuttuja hahmoja. Kiinnostavia ovat juuri ne alkuperäiset pokemonit, joita pelissä pystyy pyydystämään,” Roslund sanoo.

25-vuotias Roslund uskoo, että peli on tarkoituksella tehty sillä idealla, että se viehättää hänen ikäisiään, jotka eivät ole enää vuosiin seuranneet sarjaa eivätkä tiedä uusista pokemoneista mitään mutta muistavat vanhat, alkuperäiset pokemonit.

”Onhan se hauskaa, että parikymppiset pyörivät nyt täällä keskustassa ympäriinsä kännykkä kourassa,” Roslund sanoo ja nauraa.

Sitten hän jatkaa matkaa puhelimensa kanssa pyydystääkseen lisää pokemoneja.

Me suuntaamme seuraavaksi Esplanadin puistoon. Siellä sijaitsee yksi pelin monista virtuaalisista saleista, joissa pääsee taistelemaan toisia pelaajia vastaan ja kehittämään omia pokemonejaan. Sali sijaitsee siinä kohtaa, missä oikeasti pönöttää J.L. Runebergin patsas.

Patsaan läheisellä penkillä istuvat 17-vuotiaat Tommi Arffman ja Joona Hakala. Molemmilla on kännykät kädessään ja Pokémon Go täysillä käynnissä.

”Parasta tässä on se, että peli houkuttelee oikeasti liikkumaan ulkona. Tämä ei myöskään ole mikään pay to win -tyylinen peli, jossa raha ratkaisee menestyksen”, Arffman sanoo.

Myös Arffman ja Hakala muistavat pokemonit lapsuudestaan. Vanhat Game Boy-pelit ovat nyt vaihtuneet kännykällä pokemonien nappaamiseen. Juuri tämä yksinkertainen idea tuntuu viehättävä kaikkia jututtamiamme pelin pelaajia.

Peliltä ei voi myöskään välttyä, jos kuuluu tiettyyn ikäluokkaan. Arffman ja Hakala kertovat, että heidän kaveripiiristään monet ovat tällä viikolla huumaantuneet pelistä.

Hetken päästä Arffman ja Hakala nousevat ylös puiston penkiltä ja jatkavat eteenpäin pitkin Esplanadin puistoa. Pokémon Go’ssa paikallaan jumittamalla ei pääse pitkälle.

Saman on huomannut myös Juho Arjanne, 14, joka ajaa juuri sopivasti Esplanadin puiston Pokémon-salin luokse polkupyörällään.

Arjanne kertoo huomanneensa jo viime vuonna lupaavalta vaikuttaneen pelin trailerin. Siitä asti hän on odottanut pelin ilmestymistä, ja omalle puhelimelleen hän sai hommattua pelin tämän viikon alussa.

Arjanne liikkuu nopeasti pyörällään Helsingin keskustan alueella metsästämässä hyviä paikkoja pokemonien keräämiseen ja sopivia saleja omien pokemonien kehittämiseen.

”Tässä on mahtavaa se, kun pääsee kavereiden kanssa ulos ja kamppailemaan toisia vastaan omilla pokemoneilla”, Arjanne sanoo.

Samalla hetkellä hän löytää Esplanadin puiston Pokémon-salilta vastustajan, ottaa hetken aikaa tiukasti yhteen tämän kanssa ja huokaisee tyytyväisenä voitettuaan ottelun. Missä Arjanteen vastustaja sitten oli? Jossain lähistöllä, mutta mahdollisesti huomaamattomissa.

Hetken kamppailtuaan Arjanne nousee pyöränsä selkään ja pyöräilee kohti Suomenlinnan lautan lähtöpaikkaa Kauppatorilla. Se on hänen mukaansa yksi parhaista paikoista.

Arjanteen lisäksi Kauppatorilla on monia muitakin Pokémon Go -pelaajia. Yksi heistä on Mikaeli Lappi, 21, joka on saapunut paikalle ystävänsä Elisha Youngin kanssa.

Lapin tarina muistuttaa hyvin paljon muita jututtamiamme pelaajia: Pokémon on tuttu lapsuudesta, ja uusi peli on houkutellut taas Pokémonin pariin.

”Pelin viehätys on se Gotta catch ’em all”, Lappi sanoo.

Juuri siitä tässä on pitkälti kyse. Yksi kierros Helsingin keskustassa tuo omaan Pokedexiini 21 Pokémonia, muun muassa Kauppatorilla pyydystetyn Gastlyn ja Ruttopuistossa pyörineen Drowzeen. Mieleen palaavat nopeasti ajat Game Boy -ajat, jolloin pääsi ensimmäistä kertaa seikkailemaan ympäri Pokémon-maailmaa Ash Ketchumina.

Nyt Pokémon-maailma on tullut kuitenkin meidän luoksemme, ja tällä hetkellä se sulautuu kovaa vauhtia osaksi katukuvaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Internet
 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Raportti areenan täyttäneestä Tubeconista: Tubettajat saivat lahjaksi valtavan kasan osakkeita – ja se voi muuttaa Suomen nettikulttuuria

 5. 5

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 6. 6

  Tällainen on Helsingin K-18-kauhukierros, jonka poliisi kielsi toisesta kaupungista – rääkkäys ja nöyryytys kesti kaksi tuntia

 7. 7

  Tällainen on Marian sairaalaan rakennettu K-18-kauhutalo – testasimme

 8. 8

  Tämä nainen toi pakohuonepelit Helsinkiin – miksi ne ovat niin suosittuja?

 9. 9

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 10. 10

  Pikatesti: Kallion Chalupa-ravintolassa on liian monta laaria, joista valita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 9. 9

  Suomi-jazz valmiina Bremeniin – Näillä keinoilla Suomi pärjäisi vielä paremmin kansainvälisessä kilpailussa

 10. 10

  Kun Hollywood-tähti huutaa oudolla videolla "Just do it!", taustalla on tämä suomalaisnainen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koirarotu – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 2. 2

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 3. 3

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 4. 4

  Varastetun rynnäkkökiväärin takaisin hankkineen poliisin toiminnasta alkoi tutkinta – poliisin epäillään suojelleen rikollista

 5. 5

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 6. 6

  Helsingin opetusviraston korruptio­tutkinnassa selvitetään yhdeksän miljoonan euron epäselvyyksiä – ”Suurin osa laitteista myyty eteenpäin”

 7. 7

  Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

 8. 8

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 9. 9

  Kahvi uhkaa loppua, jos ilmastonmuutos etenee – ”Tämä on dramaattisen vakavaa”

 10. 10

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 3. 3

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 4. 4

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 5. 5

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 6. 6

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 7. 7

  Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

 8. 8

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 9. 9

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 10. 10

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 10. 10

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 11. Näytä lisää