Valikko

Pokémon Go villitsee pelaajat kaduilla, ja näin sen näkee myös Helsingin keskustassa

Pokémon Go on villinnyt kaikki. Lähdimme Helsinkiin selvittämään, miksi peli on niin huikean suosittu.

Nyt se on iso juttu, todella iso juttu!

Kirjoitimme ensimmäisen kerran maanantaina Pokémon Go -pelistä, joka villitsi vain muutamassa päivässä ihmiset Yhdysvalloissa ja Australiassa, jossa peli julkaistiin ensimmäisenä. Siitä tuli hetkessä ladatumpi kuin Tinder ja suositumpi kuin Twitter.

Tällä viikolla homma on lähtenyt täysin käsistä myös Suomessa, vaikka peliä ei edelleenkään saa virallisesti Suomen Apple Storesta tai Google Playsta. Pienellä kikkailulla pelin asentaminen omaan puhelimeen onnistuu kuitenkin myös täällä, ja se on ovat huomanneet lukemattomat Pokémon-fanit.

Pelille on tehty Facebookiin useita eri ryhmiä. Isoimmissa on jo yli 4 000 jäsentä, ja määrä kasvaa koko ajan. Ryhmissä jaetaan linkkejä pelistä kertoviin juttuihin, kerrotaan paikkoja Pokémonien pyydystämiseen ja keskustellaan yleisesti. Myös WhatsAppissa on oma ryhmänsä pelin pelaajille Suomessa. Jo nyt iltapäivisin ja iltaisin Helsingin Ruttopuiston tapaiset paikat täyttyvät pelaajista.

Lähipäivinä pelin pitäisi saapua myös Suomessa virallisesti mobiilisovelluskauppoihin. Suomalaiset nuoret eivät kuitenkaan ole jääneet odottamaan virallista julkaisua, emmekä jää mekään.

Lähdimme tänään aamupäivällä seikkailemaan Helsingin keskustaan Pokémon Go -pelin kanssa jututtaaksemme kaupungilla liikkuvia Pokémon-pelaajia.

Mannerheimintietä pitkin kävellessä löytyy paljon pokemoneja mutta vähän pelaajia. Saan kerättyä juuri luomallani aloittelijahahmolle Zubatin, Rattattan, Paraksen ja Pidgeyn, jotka ovat kaikki varsin alkeellisia pokemoneja.

Myös Ruttopuisto on vielä aamupäivällä hiljainen, mutta hetken odottelun jälkeen puistoon saapuu kävelemään puhelintaan tiukasti tuijottava ja eteenpäin hitaasti kävelevä nuori nainen.

Juuri puhelimeen tuijottaminen ja ympäriinsä kuljeskelu ovat varmimmat keinot tällä hetkellä Pokémon-pelaajien bongaamiseen. Pelin perusidea on simppeli: se tunnistaa GPS:n avulla sijaintisi ja käyttää Googlen karttaa luodakseen näytöllesi virtuaalisen näkymän ympäristöstäsi. Ruudulle pomppii tasaisesti pokemoneja, ja niiden pyydystäminen tapahtuu kännykän kameran avulla sen hetkisessä sijainnissasi. Siksi pelaajat pyörivät ympäriinsä katse kännykässä.

Kännykän kanssa kävelevä nuori nainen on nimeltään Kajsa Roslund, ja kyllä vain: hän on parhaillaan pyydystämässä pokemonia. Pelin pelaamisen hän aloitti pari päivää sitten.

Pokémon tuli televisioon juuri, kun menin ala-asteelle. Varmasti pelin viehätys on juuri siinä, että pääsee taas muistelemaan lapsuudesta tuttuja hahmoja. Kiinnostavia ovat juuri ne alkuperäiset pokemonit, joita pelissä pystyy pyydystämään,” Roslund sanoo.

25-vuotias Roslund uskoo, että peli on tarkoituksella tehty sillä idealla, että se viehättää hänen ikäisiään, jotka eivät ole enää vuosiin seuranneet sarjaa eivätkä tiedä uusista pokemoneista mitään mutta muistavat vanhat, alkuperäiset pokemonit.

”Onhan se hauskaa, että parikymppiset pyörivät nyt täällä keskustassa ympäriinsä kännykkä kourassa,” Roslund sanoo ja nauraa.

Sitten hän jatkaa matkaa puhelimensa kanssa pyydystääkseen lisää pokemoneja.

Me suuntaamme seuraavaksi Esplanadin puistoon. Siellä sijaitsee yksi pelin monista virtuaalisista saleista, joissa pääsee taistelemaan toisia pelaajia vastaan ja kehittämään omia pokemonejaan. Sali sijaitsee siinä kohtaa, missä oikeasti pönöttää J.L. Runebergin patsas.

Patsaan läheisellä penkillä istuvat 17-vuotiaat Tommi Arffman ja Joona Hakala. Molemmilla on kännykät kädessään ja Pokémon Go täysillä käynnissä.

”Parasta tässä on se, että peli houkuttelee oikeasti liikkumaan ulkona. Tämä ei myöskään ole mikään pay to win -tyylinen peli, jossa raha ratkaisee menestyksen”, Arffman sanoo.

Myös Arffman ja Hakala muistavat pokemonit lapsuudestaan. Vanhat Game Boy-pelit ovat nyt vaihtuneet kännykällä pokemonien nappaamiseen. Juuri tämä yksinkertainen idea tuntuu viehättävä kaikkia jututtamiamme pelin pelaajia.

Peliltä ei voi myöskään välttyä, jos kuuluu tiettyyn ikäluokkaan. Arffman ja Hakala kertovat, että heidän kaveripiiristään monet ovat tällä viikolla huumaantuneet pelistä.

Hetken päästä Arffman ja Hakala nousevat ylös puiston penkiltä ja jatkavat eteenpäin pitkin Esplanadin puistoa. Pokémon Go’ssa paikallaan jumittamalla ei pääse pitkälle.

Saman on huomannut myös Juho Arjanne, 14, joka ajaa juuri sopivasti Esplanadin puiston Pokémon-salin luokse polkupyörällään.

Arjanne kertoo huomanneensa jo viime vuonna lupaavalta vaikuttaneen pelin trailerin. Siitä asti hän on odottanut pelin ilmestymistä, ja omalle puhelimelleen hän sai hommattua pelin tämän viikon alussa.

Arjanne liikkuu nopeasti pyörällään Helsingin keskustan alueella metsästämässä hyviä paikkoja pokemonien keräämiseen ja sopivia saleja omien pokemonien kehittämiseen.

”Tässä on mahtavaa se, kun pääsee kavereiden kanssa ulos ja kamppailemaan toisia vastaan omilla pokemoneilla”, Arjanne sanoo.

Samalla hetkellä hän löytää Esplanadin puiston Pokémon-salilta vastustajan, ottaa hetken aikaa tiukasti yhteen tämän kanssa ja huokaisee tyytyväisenä voitettuaan ottelun. Missä Arjanteen vastustaja sitten oli? Jossain lähistöllä, mutta mahdollisesti huomaamattomissa.

Hetken kamppailtuaan Arjanne nousee pyöränsä selkään ja pyöräilee kohti Suomenlinnan lautan lähtöpaikkaa Kauppatorilla. Se on hänen mukaansa yksi parhaista paikoista.

Arjanteen lisäksi Kauppatorilla on monia muitakin Pokémon Go -pelaajia. Yksi heistä on Mikaeli Lappi, 21, joka on saapunut paikalle ystävänsä Elisha Youngin kanssa.

Lapin tarina muistuttaa hyvin paljon muita jututtamiamme pelaajia: Pokémon on tuttu lapsuudesta, ja uusi peli on houkutellut taas Pokémonin pariin.

”Pelin viehätys on se Gotta catch ’em all”, Lappi sanoo.

Juuri siitä tässä on pitkälti kyse. Yksi kierros Helsingin keskustassa tuo omaan Pokedexiini 21 Pokémonia, muun muassa Kauppatorilla pyydystetyn Gastlyn ja Ruttopuistossa pyörineen Drowzeen. Mieleen palaavat nopeasti ajat Game Boy -ajat, jolloin pääsi ensimmäistä kertaa seikkailemaan ympäri Pokémon-maailmaa Ash Ketchumina.

Nyt Pokémon-maailma on tullut kuitenkin meidän luoksemme, ja tällä hetkellä se sulautuu kovaa vauhtia osaksi katukuvaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Internet
 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 2. 2

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 3. 3

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 4. 4

  Näin syntyi netissä äkkisuosioon noussut Hesa-Äijä, joka fiilistelee "Keski-Hesaa" Rauman murteella

 5. 5

  Lettikampauksista tuli netti-ilmiö

 6. 6

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 7. 7

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 8. 8

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 9. 9

  Nämä asiat pitää tietää, jos aikoo yöpyä keskellä Helsinkiä ulkona

 10. 10

  Vegaanin Helsinki – tässä yli 25 tsekkaamisen arvoista paikkaa, joista saa vegaanituotteita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 2. 2

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 3. 3

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 4. 4

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 5. 5

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 6. 6

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 7. 7

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 8. 8

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Elina Jyväs 1977–2017

 2. 2

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 3. 3

  Kotihälytysten ykkönen on Kontula, häiriökäyttäytyminen keskittyy Kluuviin – katso HS:n hakukoneesta, millaiset tehtävät työllistävät poliisia omilla kotikulmillasi

 4. 4

  Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

 5. 5

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 6. 6

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 7. 7

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Kosteusvaurioiden yhteys terveyshaittoihin on yhä epäselvä – lääkäritkin pelkäävät leimautuvansa puhuessaan homeoireistaan

 10. 10

  Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elina Jyväs 1977–2017

 2. 2

  Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 5. 5

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 6. 6

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 7. 7

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 8. 8

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 9. 9

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

 10. 10

  Käpylässä sekakäyttäjillä on valikoiva maku: vain lonkero katosi hyllyistä – ”Perinteinen viinajuoppo on näissä tapauksissa harvassa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää