Valikko

Spotifyssa nousee nyt suomalaisyhtye, joka tekee rokkibiisejä Wikipedia-artikkeleista (ja jonka oma Wikipedia-sivu poistettiin sääntöjen vastaisena)

Spotifyn Suomen 50 viraalisinta -listalle kootaan päivittäin biisejä, jotka leviävät Suomessa nopeimmin. Muutama päivä sitten listalle ilmestyi erikoinen nimi: WikiRock-nimisen yhtyeen biisi Ritari Ässä.

Musiikkipalvelu Spotifyn Suomen 50 viraalisinta -listalle kootaan päivittäin biisejä, jotka leviävät Suomessa nopeimmin.

Muutama päivä sitten listalle ilmestyi erikoinen nimi: WikiRock-nimisen yhtyeen biisi Ritari Ässä.

Kappale on tarttuvaa kasarirokkia ja sanoituksina toimivat Ritari Ässä -sarjan Wikipedia-artikkelin tekstit. Siis käytännössä sellaisenaan, vain aivan pienin muutoksin:

Ritari Ässä on yhdysvaltalainen televisiosarja / Ritari Ässän tuotti käsikirjoittaja ja tuottaja Glen A. Larson / sarjaa tehtiin yhteensä yhdeksänkymmentä jaksoa / ja tv-elokuva Knight Rider 2000, lauletaan ensimmäisessä säkeistössä.

Yhtye on julkaissut kokonaisen albumillisen Wikipedia-rokkia: Yleissivistävää musiikkia -levyltä löytyvät muun muassa Laser- Sudenkorennot- ja Viikingit-nimiset kappaleet.

Bändin muodostavat Marko Rintamäki, Mika Kuokkanen, Aki Rintamäki, Joel Pirttimaa ja Aku Rouhe, kaikki Espoon Otaniemen entisiä tai nykyisiä teekkareita.

Rumpali Marko Rintamäki ja laulaja Mika Kuokkanen ovat yhtyeen ydinkaksikko. Ensiksi mainittu säveltää biisit ja jälkimmäinen laulaa sekä tekee sanoitukset.

”Jos niin voi sanoa – siis kaivan Wikipediasta artikkelit, jotka voisivat olla kiinnostavia”, Kuokkanen sanoo.

Bändi sai alkunsa syksyllä 2011, jolloin Rintamäki ja Kuokkanen asuivat kämppiksinä.

"Marko kysyi jonain iltana, että huvittaako tehdä biisi. Kyllä huvitti, mutta olin että sanoituksia ei oikein nyt irtoa. Marko sanoi että ei haittaa, katsotaan netistä."

Sitä Kuokkanen ei muista, kuinka kaksikko päätyi valitsemaan ensimmäiseen biisiinsä Wikipedia-artikkelin Chicago. Aamulla kappale oli kuitenkin valmis.

Kuokkanen ja Rintamäki kuuluvait molemmat Otaniemen Teekkarispeksi-teatteriryhmään, ja sen juhlissa kappale esitettiin ensimmäisen kerran. Samoista piireistä löytyivät myös muut soittajat.

”Biisistä tykättiin, joten tehtiin toinen ja kolmas ja niin edelleen.”

Miten bändi valitsee ne Wikipedia-artikkelit, jotka päätyvät biiseiksi? Hyvinkin suunnitellusti, eikä vain ”satunnainen artikkeli” -nappia klikkailemalla.

”Yleensä Marko lähtee tekemään jonkinlaista biisiaihiota, sitten listataan mahdollisia artikkeleita ja valitaan niistä sopivin. Esimerkiksi Linnunrata-biisi kuulosti sävellyksenä minusta siltä, että se on joko avaruudessa tai merenpohjassa. Jokaisen kappaleen pitää kuulostaa siltä, mistä siinä lauletaan”, Kuokkanen kertoo.

”Tosin Encore-biisi tehtiin ihan vain koska sellainen artikkeli löytyi.”

Kuokkasen järjestämä SpexFest oli WikiRockin ensimmäinen live-keikka, jossa oli ulkopuolisiakin kuulijoita. Siitä eteenpäin jokainen keikka on poikinut lisää keikkapyyntöjä, Kuokkanen kertoo. Nyt keikkoja on tehty jo pitkälle toistakymmentä.

Wikirockin Yleissivistävää musiikkia -albumi julkaistiin Spotifyssa 2014. Ritari Ässä -sinkkukin ilmestyi jo 2015, mutta lähti leviämään vasta nyt.

”Vähän ihmeteltiin, että miten se nyt lähti, mutta tosi hienoa että niin kävi!”

Menevätkö WikiRockin sanoitukset muuten Wikipedian creative commons -lisenssin alle: eli että artikkeleita voi käyttää vapaasti musiikkikappaleissa?

”Hyvä kysymys ja tätä ollaan koitettu selvittää. Meidän käsityksen mukaan saa, mutta kun biisejä ilmoitettiin Teostoon, jouduttiin kyllä miettimään että voiko sanoituksistakin ottaa Teosto-korvauksia.”

”Mutta koska olemme ne sieltä poimineet, muuttaneet joitain sanoja ja muuta vastaavaa, teimme tulkinnan että ne voi laskea meidän sanoituksiksi”, Kuokkanen sanoo.

WikiRock jatkaa biisien tekoa ja keikkailua. Keikat ovat olleet vielä pienimuotoisia ja yleensä opiskelijatapahtumissa, mutta Kuokkanen sanoo, että jo tähän pisteeseen pääsy on ollut monen haaveen täyttymys.

Mutta ei bändiä haittaisi sekään, vaikka homma lähtisi toden teolla isolleen.

”Ei tietenkään, eilen jo vitsailtiin että täytyy ottaa ensi vuoden Ruisrock-viikonloppu varmuuden vuoksi vapaaksi.”

Miksi muuten WikiRockista ei ole vielä olemassa Wikipedia-artikkelia?

Kuokkanen kertoo, että sellainen – hänen kirjoittamansa – kyllä oli julki aiemmin vaiheessa, mutta se poistettiin.

”Siinä oli jotain, no, kai niitä voisi kutsua asiavirheiksikin. Kirjoitin artikkeliin muun muassa, että olimme levy-yhtiöllä nimeltä Rattola Records, koska kimppakämppäämme kutsuttiin silloin Rattolaksi”, Kuokkanen kertoo.

”Wikipedian väki oli kuitenkin vähemmän huumorintajuista ja ylläpidon äänestyksessä artikkeli oli päätetty poistaa. Joku oli esimerkiksi katsonut Suomen yritysrekisteristä, että Rattola Recordsia ei ole olemassakaan.”

Jos artikkeli on kerran poistettu Wikipediasta ylläpidon äänestyksen perusteella, sitä ei myöskään saa takaisin pelkästään uudestaan kirjoittamalla.

”Mutta jos meistä joskus on enemmän tietoa saatavissa netistä, esimerkiksi viitteitä lehtiartikkeleihin, saatetaan saada poistoäänestys kumottua. Toivottavasti se onnistuu, ja aiempi vitsini ei poistanut meitä Wikipediasta lopullisesti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 4. 4

  Uutiset kuin Whatsappissa: Nytin sovellus kertoo, mitä pitää tietää

 5. 5

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 6. 6

  Miten olla isänmaallinen olematta rasisti? Uutuuskomedia näyttää mallia

 7. 7

  Kaksi tapaa otsikoida uutinen, jossa on ansioitunut nainen

 8. 8

  Ravintola-arviossa Kanavarannan Shelter, jossa parasta ovat yksinkertaiset annokset, viinit ja itse leivottu leipä

 9. 9

  Nyt valitsi keskustan parhaat vauvakahvilat

 10. 10

  Ovatko he tulevaisuuden tähtiä? Tämä show valoi uutta elämänuskoa Trump-uutisten masentamaan kuulijaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 2. 2

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 3. 3

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 4. 4

  Hyvää sushia Alppiharjusta, vaikka paloittain: Pikatestasimme kuljetuspalvelussakin suositun ravintolan, jota pyörittää kolme opiskelijaa

 5. 5

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 6. 6

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 7. 7

  Pikatestissä tapasbaari Kampin Korttelin korkeuksissa: viihtyisät tilat ja, kyllä, hyvät tapakset

 8. 8

  Ensi-iltaan tulevan Chips-elokuvan suomenkielinen nimi on Paskalakit pyörillä, kysyimme miksi

 9. 9

  Arkistoherkku Ylellä: 9-vuotias Li Andersson sanoo suorat sanat isästään

 10. 10

  Yksi uusista Power Rangerseista on homoseksuaali – ensimmäinen kerta koskaan isossa supersankarileffassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 4. 4

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 5. 5

  Some repesi, kun vaalitilaisuudessa Vihteljärvellä mainostettiin tarjoiluna ”kakkoja” – some ei tiennyt, että kakko on oikeasti satakuntalaista leipää

 6. 6

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 7. 7

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 8. 8

  Öljymiljonääri käytti unelmiensa kauhuelokuvaan 13 vuotta ja miljoonia dollareita, teki erikoistehosteetkin itse – elokuva julkaistiin nyt, tekijän kuoleman jälkeen

 9. 9

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 10. 10

  Halla-aho valitti, miten häneltä ei kysytä kuin maahanmuutosta, sitten käytti kampanjapuheensa puhuakseen pelkästään siitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 2. 2

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 3. 3

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

 6. 6

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 9. 9

  Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

 10. 10

  Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 2. 2

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 3. 3

  Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

 4. 4

  ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

 5. 5

  Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

 6. 6

  Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

 9. 9

  Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

 10. 10

  Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 2. 2

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 3. 3

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 4. 4

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 5. 5

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 6. 6

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 7. 7

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 8. 8

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 9. 9

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 10. 10

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 11. Näytä lisää