Valikko

Suositut pakohuonepelit ovat nörtin taivas – testasimme tutkijoiden kanssa niistä kolme

Asiakas siis maksaa rahaa, jotta pääsee ratkomaan pulmia ja siten vapaaksi. Testasimme asiantuntijoiden kanssa kolmea huonetta. Oli koodeja ja lukkoja.

Tämä ei ala hyvin.

Kaulani ja käteni ovat kahlittu kiinni häpeäpaaluun. Pimeää huonetta valaisee vain muutama kynttilä. Puinen paalu on kiinni kolisevissa ketjuissa, jotka vetävät kumaraan. Hämärästi hahmotan, että muu ryhmä on suljettu selleihin.

Onneksi joukkio ei ole mikä tahansa. Eevi Korhonen, Markus Montola ja Jaakko Stenros ovat tällaisten tilanteiden asiantuntijoita. Korhonen ja Montola ovat pelisuunnittelijoita, Stenros pelitutkija Tampereen yliopistolla.

Kyseessä on pakohuonepeli.

Kolmikko alkaa välittömästi käydä läpi tilannetta, kysellä toisiltaan löydöistä ja selvittää ulospääsyä. Liikaa tilanteesta ei nyt kerrota, koska salaisuudet kuuluvat pakopeleihin, eikä pelaaminen ole kivaa, jos jo tietää kaikki niksit.

Tällä kertaa tarkoitus on kuitenkin tehdä muutakin kuin vain selvittää tiensä ulos. Pohdimme pakohuonepelien ideaa ja logiikkaa testaamalla kolmea meille ennalta tuntematonta huonetta.

Kunhan nyt vain ensin pääsisi irti tästä häpeäpaalusta.

Idea on yksinkertainen. Pelaajat suljetaan huoneeseen, josta pitää päästä ulos sallitun ajan puitteissa, yleensä tunnissa. Voimaa tai paikkojen hajottamista ei sallita, vaan ulospääsy perustuu aivopähkinöiden ratkaisuun.

Pakohuoneet yleistyivät Helsingissä vuonna 2014. Pelejä pelataan usein 4–5 hengen porukoissa, ja tunnin peli maksaa noin satasen. Hupi on ollut suosittua esimerkiksi polttareissa ja firmojen virkistyspäivillä.

Pohdimme koettua lasillisilla pelien jälkeen. Ryhmämme ratkaisi kaikki huoneet, mutta vihjeitä täytyi ajoittain pyytää.

”Pakohuone on nörtin taivas”, Korhonen tiivistää. ”Fyysisellä voimalla tai sosiaalisilla taidoilla ei ole väliä. Tarvitset vain kädet, silmät ja aivot.”

Monesti suurin osa ajasta menee tavaroiden tai vihjeiden etsimiseen. Näistä tyypillisimpiä ovat erilaiset lukot ja avaimet.

”Lukkoja on vähän liikaakin. Voisi keksiä välillä myös muuta”, Montola huomauttaa.

Avaimilla aukeavien lukkojen lisäksi kohtasimme erilaisia koodilukkoja, joihin tarvitaan 3–6 merkin numerosarjoja. Oli myös kirjainyhdistelmillä aukeavia sanalukkoja ja liikelukkoja, jotka aukesivat joystickin tapaisella.

Asiantuntijat tunnisti tositoimissa siitä, että he luokittelivat lukkoja ja löytyneitä koodeja niiden pituuden ja tyypin mukaan. Eivät siis suinkaan säntäilleet pitkin huonetta ja rämplännet milloin mitäkin asiaa summamutikassa kuten aloittelija saattaisi.

”Löysin kolmen numeron koodin, onko missään kolminumeroista lukkoa”, kuului Korhosen kysymys pelin tiimellyksestä.

Saimme esimerkiksi penkoa läpi matkalaukullisen alusvaatteita, mikä on poikkeuksellista. Yleensä pelihuoneissa on vähän irtonaista tavaraa. Näin ne pysyvät hallittavina, eivät pelaajat päädy kokeilemaan asioita, joita pelin suunnittelija ei tullut ajatelleeksi.

Toisaalta lähes kaikella huoneista löytyvällä on yleensä tarkoitus. Ei ole niin mitätöntä lappusta, ettei sitä kannattaisi kammata läpi koodinpalan tai muun vihjeen toivossa. Tässä pelihuoneet muistuttavatkin ilmeisiä esikuviaan tietokoneiden seikkailupelejä, joissa kaikki irti lähtevä kannattaa ottaa mukaan.

Huoneiden sisäinen logiikka lentääkin usein romukoppaan. Pysähtyneen kellon osoittama aika voi olla pöytälaatikon numerolukon yhdistelmä, vaikka tässä ei juuri tolkkua olisikaan.

”Viisainta on vain kokeilla kaikkea kaikkeen”, Montola neuvoo.

Muita pakohuoneiden vakiotemppuja on huoneen laajentaminen seuraavaan tai sitä seuraavaan huoneeseen. Joskus tämä on ilmeistä: esimerkiksi Airplanessa oli alusta asti selvää, että ovi ohjaamoon tuli saada auki.

Toinen iso klisee on jossain vaiheessa käyttöön saatava UV-valo, jonka avulla voi erottaa uusia vihjeitä. Montola suhtautuu siihen hieman skeptisesti.

”UV-valon ongelmana on, että sen saatua tulee tarve käydä kaikki aiemmin löydetty uudelleen läpi vihjeiden toivossa. Se ei ole kamalan mielekästä.”

Myös muut vastaavat työkalut, joilla sääntöjä voi kiertää aiheuttavat samaa ongelmaa. Montola kertoo joskus aiemmin pelaamastaan toisesta pelistä, jossa pelaajat saivat ruuvimeisselin, jolla saattoi irrottaa taulun.

”Sen jälkeen aloin katsoa kaikkia huoneen ruuveja, sillä ajatuksella, pitäisikö ne avata.”

Aivopähkinöiden lisäksi pakohuoneessa on yleensä tarina. Nyt testatuissa liikuimme keskiaikaisessa vankilassa, kaapatussa lentokoneessa ja viimeisenä KGB:n kuulusteluhuoneessa 1960-luvulla.

Neuvostoliittoteemaa kolmikko arvioi hieman kliseiseksi – mutta muuten tarinat saivat aika hyvän vastaanoton. Stenros tosin moittii osaa peleistä siitä, että aluksi huolella rakennetun maailman annettiin hajota.

”Arvoitusten tulisi sopia jotenkin huoneen maailmaan. Mihinkään liittymättömän Mensa-testin ponnahtaminen tuo esiin ajatuksen, ettei pelin suunnittelija keksinyt mitään parempaa”, Stenros huomauttaa.

”Tosin loput ovat aina vaikeampia tehdä hyvin kuin alut”, Montola sanoo.

”Alkutilanteen voi rakentaa monella tapaa, mutta lopuksi huoneen ovi pitää kuitenkin saada vain auki.”

Testatut huoneet olivat raadin mielestä kaikki hauskoja ja toimivia. Toisaalta budjettien pienuus näkyi. Esimerkiksi huoneiden puhelimilla ei yleensä voinut soittaa kenellekään ulkopuolelle.

”Vaatisi tietysti lisää työvoimaa, jos todella saisi yhteyden vaikka lennonjohtoon. Silloin pitäisi olla joku esittämässä sitä lennonjohtajaa,” Stenros pohtii.

Jokaisesta huoneesta joukko keksi parannettavia yksityiskohtia. Oli myös varman päälle pelaamista.

”Yksikään huone ei todella haastanut, pakottanut pohtimaan esimerkiksi eettisiä kysymyksiä tai tekemään ällöttävyyksiä”, sanoo Montola.

Silti kokemus jäi plussan puolelle. Jokainen huone onnistui yllättämään vähintään kerran jopa ekspertit, joilla oli takanaan kokemusta useammista pelihuoneista.

”Jos ajatellaan hauskoja porukalla tehtäviä juttuja ilman alkoholia, kyllä pakohuoneet ovat kärkipäässä”, Korhonen sanoo.

Silti kolmikko pohtii, kuinka kauan pelien suosio jatkuu.

”Harrastajien joukko on kuitenkin pieni. Suurin osa kokeilee pakohuonepeliä varmaan kerran tai kahdesti”, Montola sanoo.

”Monta yrittäjää on jäljellä parin vuoden päästä? Veikkaan, ettei näin monta”, Stenros huomauttaa.

Nämä kolme pakohuonetta testattiin:

HUOM! Seuraavissa esittelyissä on pieniä spoilereita. Jos haluat kokeilla huoneita vailla ennakkotietoja, älä lue pidemmälle!

1. Raamatullinen meno pimeässä

Komnata Quest: Pyhän enkelin linna

Pimeistä selleistä ja häpeäpaalusta alkava, inkvisition maailmaan sijoittuva Enkelin linnoitus oli kokeilluista pakohuoneista elämyksellisin. Katajanokkalainen kellari todella muuttui keskiaikaiseksi vankityrmäksi.

Tunnelmaan vaikuttivat paitsi pelaajille annetut munkinkaavut, myös pimeys: osa huoneen haasteesta tuli siitä, että asioita oli yksinkertaisesti vaikea nähdä. Tunnelman lisäksi kehuttiin pelin fyysisyyttä: etenemiseen tarvittiin myös näppäryyttä.

Yksittäisiä pulmia oli vähemmän kuin muissa pelihuoneissa, mutta monet olivat ovelia. ­Kerran ryhmä jäi kunnolla jumiin ja tarvitsi useamman vihjeen jatkaakseen. Toisin kuin muissa testatuissa huoneissa, Enkelin linnoituksessa ajan kulua ei voinut seurata pelin aikana.

Miinusta peli sai osittain heikosta toteutuksesta. Yhden tehtävän kuvat oli leikattu väärin tavalla, joka vaikeutti tehtävän suorittamista.

Joukon halvimpana pelinä Enkelin linnoitus todettiin hinta-laatusuhteeltaan ylivoimaiseksi. Neljästä pelaajasta kolme mainitsi sen suosikikseen.

2. Indiepelissä pieniä oivalluksia

Exite Live Games: Airplane

Kaapattua lentokonetta simuloiva Airplane sai raadilta luokittelun indiepelinä. Huone oli ­kolmesta testatusta selvästi kotikutoisin. Lentokoneen matkustamo oli rakennettu Ikea-kaapeista ja vanhoista bussin istuimista.

Taustalla oleva kaappaustarina avautui näppärästi pelin myötä, mutta erikoisen suurta paniikin tunnetta ei syntynyt. Peruspeleistä Airplanen erottivat muutamat hauskat oivallukset, kuten ohjattava robotti ja pommin purkaminen.

Erityismaininta myös pelimaailmasta löytyneestä suklaasta, jonka mussuttaminen piristi pelikokemusta. Loppua kohden peli kuitenkin muuttui tavanomaisemmaksi, ihan kuin omaperäiset ideat olisivat huvenneet.

Pelin järjestäjille sattui huoneen pyörittämisessä myös kaksi virhettä. Salkku, jonka olisi pitänyt olla lukittu oli jäänyt auki, minkä lisäksi huoneeseen oli unohtunut peliin kuulumaton rannekello. Molemmat virheet tosin korjattiin diskreetisti pelaajien huomion ollessa kiinnitettynä toisaalle.

3. Perusvarma agenttiseikkailu

aMazed Games: Kaksoisagentti X

KGB:n kuulusteluhuoneeseen 1960-luvulle sijoittuva Kaksoisagentti X oli testatuista peleistä tavanomaisin pakohuone.

Alkutilanne on näppärä, ja pulmia oli paljon. Arvoitukset olivat myös pääosin hyviä, joskin koodien etsiminen ja kokeilu yksi toisensa jälkeen alkoi päivän kolmannessa pelissä jo hieman kyllästyttää. Yhden arvoituksen ryhmä ratkaisi myös ilman vihjettä vain käymällä läpi kaikki vaihtoehdot.

Osittain aidolla neuvostoliittorekvisiitalla sisustettu kuulusteluhuone oli tyylikäs, ja siinä oli hauskasti tunnelmaa luova äänitausta. Arvoitukset oli selvästi luotu pelin, ei maailman ehdoilla. Kaavan ilmeisyydestä huolimatta peli onnistui kuitenkin kerran yllättämään kunnolla. Lisäksi se sisälsi koko päivän parhaaksi arvioidun, tekstin kääntämiseen liittyneen pähkinän.

Toisin kuin muissa testatuissa huoneissa, huoneen teknisessä toteutuksessa ei ollut juuri moitittavaa. Ammattimaisen varmaksi kuvailtava peli olikin yhden raatilaisen suosikki.

Puhtaasti aivonystyröiden hieromista kaipaaville Kaksoisagentti X oli luultavasti koko joukon paras valinta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pakohuonepeli
 • Pelit
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  Suomi-jazz valmiina Bremeniin – Näillä keinoilla Suomi pärjäisi vielä paremmin kansainvälisessä kilpailussa

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 9. 9

  Aamiainen on uusi brunssi – testasimme neljä aamispaikkaa Helsingissä

 10. 10

  Emma Watson petti feminismin paljastamalla rintansa, syyttävät kriitikot – tästä on kyse Kaunotar ja hirviö -tähden kohussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 6. 6

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 7. 7

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 8. 8

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 9. 9

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 10. 10

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 5. 5

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 6. 6

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 7. 7

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 10. 10

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 5. 5

  Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

 6. 6

  Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

 7. 7

  Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

 8. 8

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 9. 9

  Sofia ja Onni tekivät paluun suosituimpien nimien kärkeen – nyt annetaan uusvanhoja varhaissuomalaisia nimiä

 10. 10

  Kesäaika-aloitteen alullepanija ehti jo menettää toivonsa – ”Ajattelin, että ei tällä ole mitään mahdollisuuksia”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 2. 2

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 3. 3

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 4. 4

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 5. 5

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 6. 6

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 7. 7

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 8. 8

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 9. 9

  Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Mahdollisuus oli vielä isompaankin tulipaloon”

 10. 10

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää