Valikko

Nyt puhuu ylikersantti, joka marssi Pridessä univormussa – ja se oli jo toinen kerta, kun hän oli tasa-arvon symbolina

Yhdellä Facebookiin laitetulla kuvalla voi olla arvaamattomia seurauksia. Juho Pylvänäinen, 32, on saanut todeta sen kaksi kertaa kahden viime kesän aikana.

Yhdellä Facebookiin laitetulla kuvalla voi olla arvaamattomia seurauksia.

Juho Pylvänäinen, 32, on saanut todeta sen kaksi kertaa kahden viime kesän aikana. Ammatiltaan Pylvänäinen on ylikersantti Rannikkolaivastossa, ja puolustusvoimien palkkalistoilla hän on ollut lähes kymmenen vuotta.

Ennakkoluuloisesti voisi ajatella, että hän ei olisi aiheuttamassa somekohua ainakaan pukeutumalla mekkoon tai marssimalla virka-asussa Pride-kulkueen etunenässä.

Juuri niin Pylvänäinen kuitenkin on tehnyt.

Kahden viime viikon aikana Pylvänäinen on antanut lukemattomia haastatteluja, ja kaikki alkoi siitä, kun hän julkaisi Facebookissa Helsingin Pride-kulkueen jälkeisenä päivänä kuvan itsestään marssimassa virka-asussaan Pride-kulkueen etunenässä.

Ensin Pylvänäisen kuvasta uutisoi seuraavana maanantaina YleX, ja sitten sotilaspuvussa Pride-kulkueessa marssinut ylikersantti oli jo aivan kaikkialla.

”Siinä oli pari päivää, kun sain olla koko ajan kiinni puhelimessa”, Pylvänäinen sanoo.

Todella sekopäiseksi homma meni siinä vaiheessa, kun puolustusvoimat ensin kommentoi YleX:lle, ettei yksittäisen sotilaan ole suotavaa marssia sotilaspuvussa Pride-kulkueessa. Seuraavana päivänä HS:lle kommentointiin, ettei ”tämä ole niin yksinkertainen asia”.

Hieman myöhemmin viestintäjohtaja Jan Egström lopulta tarkensi STT:lle, että sotilaspuvussa saa marssia Pride-kulkueessa. Se ei tosin vielä vaimentanut somekuohuntaa, joka jatkui useita päiviä. Osittain sen takia, että netin vihasivustot olivat ottaneet ”homosotilaaksi” leimatun Pylvänäisen uudeksi kohteekseen.

Vaikka kohun laajuus yllätti Pylvänäisen, hän osasi silti odottaa mylläkkää. Hänellä oli kokemus sellaisesta jo viime kesältä.

Silloin Pylvänäinen lisäsi Facebookiin itsestään kuvan kukkamekossa tukeakseen 4-vuotiasta Lenni-poikaa, jota aikuiset olivat pilkanneet sen takia, että hän tykkäsi pukeutua mekkoon. Lennistä tuli yksi kesän puhuttavimmista tapauksista, ja Minäkin olen Lenni -niminen tapahtuma keräsi tuhansia innostuneita Facebookissa.

Pylvänäinen on ollut siis kahtena kesänä putkeen aiheuttamassa kesän suurta syrjinnän vastaista kuohuntaa. Miten hän on tähän päätynyt?

Pylvänäinen ei osaa tarkkaan määritellä, milloin ja miksi hänestä on tullut ”kantaaottava feministi-ihminen”, kuten hän itse kuvailee. Taustalla on kuitenkin jo kouluaikaiset kokemukset, jolloin massasta poikkeavalla Pylvänäisellä ei ollut aina kovin helppoa.

Parin viime vuoden aikana Pylvänäinen on kuitenkin kiinnostunut erityisen paljon tasa-arvoon ja syrjintään liittyvistä teemoista, mihin ovat vaikuttaneet muun muassa keskustelut tuttujen kanssa.

”Syrjinnän mahdollistavat ne ihmiset, jotka katsovat sivulle. Olen itsekin ollut katsomassa vierestä, kun toista on kiusattu, ja myös kiusaamassa itse, mutta juuri siksi syrjintään pitää mielestäni puuttua”, Pylvänäinen sanoo.

Samalla kun vapaa-ajallaan Pylvänäinen on kiinnostunut koko ajan enemmän kommentoimaan sosiaalisessa mediassa tasa-arvoon liittyviä ongelmia, on hän tehnyt pitkää uraa puolustusvoimissa. Sinne hän päätyi vähän vahingossa.

”Oli monelle aika yllätys, että menin töihin puolustusvoimiin. Mulla ei ollut mitään intohimoisia kokemuksia maanpuolustuksesta, mutta viihdyin varusmiespalveluksessa ja sitten vähän ajauduin töihin. Vietin silloin paljon aikaa yhden puolustusvoimissa töissä olevan ja yhden kadettikoulussa olevan kaverin kanssa.”

Pylvänäinen aloitti varusmiespalveluksen vuonna 2005. Kotiutumisen jälkeen hän jäi hetkeksi reserviin mutta palasi sitten armeijaan, tällä kertaa töihin. Sillä tiellä hän on yhä, vain varuskunnat ovat vaihtuneet vuosien aikana.

”Armeijaan töihin meno tuntui silloin hyvältä idealta ja on myös ollut sitä.”

Juuri hyvältä tuntuviin ideoihin Pylvänäinen on luottanut elämässään.

Sen enempää viime vuoden Lenni-kohu kuin tämän vuoden Pride-kohukaan eivät olleet pitkän ajan suunnitelmien tuloksia, vaan ne saivat alkunsa hetken mielijohteesta.

”Kun luin ensimmäisen kerran Lennin syrjinnästä kertovan kirjoituksen, se nosti verenpaineita. Ajattelin, että eihän tämä ole millään tavalla ok. Sitten pyysin mekkoa lainaan, otin kuvan itsestäni ja laitoin sen Facebookiin”, Pylvänäinen kertoo.

Kuvan saateteksti oli yksiselitteinen.

On se nyt jumalauta, jos ihminen ei saa pukeutua niinku lystää ilman että tulee pilkatuksi ja kiusatuksi. Mitä jos ihmiset lakkaisivat olemasta ahdasmielisiä persläpiä tai ainakin antaisivat toisten olla rauhassa sellaisia kuin huvittaa. Mä pukeudun nyt kukkamekkoon enkä ole homo, transsukupuolinen tai drag queen. Mä olen valkoinen heteromies ja pukeudun miten huvittaa.

Seuraavana aamuna hän heräsi puheluihin. Kuva oli lähtenyt leviämään ympäri Suomea, ja se oli noussut nettijuttujen aiheeksi. Hehkutusta lisäsi se, että samaan aikaan helsinkiläinen tapahtuma-aktiivi Timo Santala oli perustanut Facebook-ryhmän Lenniä tukevalle Minäkin olen Lenni -päivälle.

Suurin osa oli innoissaan Pylvänäisen kuvasta, mutta jo viime kesänä hänelle kerrottiin yksityisviesteissä, kuinka hänet ”pitäisi hakata normaaliksi”.

Pylvänäisen mukaan vihapalaute korostuu siksi, että tsemppaavat kommentit ovat sävyltään varsin maltillisia, mutta haukut menevät täysin yli äyräiden.

Juuri niin on käynyt tämän vuoden Pride-kohun saattelemana. Kaikki alkoi jälleen hetken mielijohteessa tulleesta ideasta.

”Muistin, kuinka Hufvudstadsbladetissa oli viime vuonna juttu, jossa puolustusvoimien tuolloinen viestintäjohtaja Mika Kalliomaa sanoi, että yksityishenkilö saa marssia Pride-paraatissa univormu päällään. Siitä se idea syntyi, kun aloin miettiä tämän vuoden Prideen osallistumista.”

Kaikki muu oli puhdasta sattumaa. Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää kuuli yhteisen tuttavan ansiosta Pylvänäisen aikeesta osallistua kulkueeseen sotilaspuvussa. Hetken päästä Pylvänäinen sai tietää pääsevänsä kulkueen kärkeen Helsingin Setan puheenjohtajan Annu Kemppaisen ja tapahtuman suojelijan Silvia Modigin kanssa.

Sen jälkeen ei tarvittu kuin enää se yksi kuva, joka lähti kiertämään kaikkialla. Pylvänäinen julkaisi yhdessä ”someupseeriksi” kutsutun majuri James Mashirin kanssa puolustusvoimia, Pridea ja homoja armeijassa kommentoivan kirjoituksen.

Viime viikkoina Pylvänäinen on keskittynyt antamaan haastatteluita. Twitterissä ja Facebookissa kommentoinnin hän on jättänyt kiireen takia tarkoituksella vähemmän.

Nyt kohu alkaa vähitellen olla ohi. Mitä mieltä Pylvänäinen oli työnantajansa tiedotuslinjasta alkuvaiheessa?

”Kun näin sen ensimmäisen kommentin YleX:llä, olin aika ihmeissäni. Siinä oli selvästi viestinnällinen kömmähdys. Sen jälkeen palattiin jo viime vuonna julkaistuun linjaukseen.”

Epäolennaisinta keskustelussa oli hänen mukaansa saivartelu siitä, onko Pride mielenosoitus vai ei.

”Se on varmasti totta, että Prideen osallistuminen ei kuulu puolustusvoimien viralliseen tehtävään. Mutta ei siihen taida kuulua maatalousmessuillekaan osallistuminen. Puolustusvoimien arvoihin kuuluu jo viranomaisen roolissa yhdenvertaisuuden kannattaminen.”

Pylvänäinen ei silti spekuloi, milloin puolustusvoimat olisi valmis Ruotsin tyyliin osallistumaan virallisesti Pride-kulkueeseen.

Hän muistuttaa, että siihen tarvitaan vihreää valoa myös tapahtuman järjestäjältä, mutta se tuskin on isoin este tiellä. Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää julkaisi kohun jälkeen tekstin, jossa pyysi puolustusvoimia olemaan yhteydessä yhteistyön kehittämiseksi.

”En ihmettele, että puolustusvoimat laahaa perässä yhteiskunnan muutoksessa, koska kyseessä on tietyllä tavalla oma erillinen linnakkeensa. Enkä halua haukkua puolustusvoimia siitä, että se laahaa perässä. Ennemmin kannattaa keskittyä siihen, mitä voidaan tehdä tulevaisuudessa.”

Pylvänäisen toiveen mukaan yksi osa tulevaisuutta on se, että puolustusvoimat ei näyttäisi homofobiselta yhteisöltä.

Tänä vuonna Helsingin yliopistossa valmistui Minna Lindqvistin pro gradu -tutkielma, joka tutki homo- ja bi-miesten kokemuksia varusmiespalveluksesta.

Yksi haastatteluaineiston tuloksista oli se, että kaikilla tutkimukseen vastanneilla oli puolustusvoimista kuva instituutiona, johon homo- ja bi-miehet eivät ole erityisen tervetulleita.

Pylvänäisen mielestä yksi tärkeä keino tämän muuttamiseksi olisi nimenomaan puolustusvoimien Pride-kulkueeseen osallistuminen.

”Se olisi iso symbolinen ele. Toki sen lisäksi tarvitaan paljon sisäistä työtä yhdenvertaisuuden puolesta.”

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät toki ole ainoita vähemmistöjä puolustusvoimissa. Silti juuri homous armeijassa on ollut yksi isoimmista tabuista. Pylvänäinen kertoo, että hän on saanut yksittäisiltä puolustusvoimien työntekijöiltä paljon kehuja Pride-kulkueeseen osallistumisesta, mikä kertoo siitä, että tilanne on vihdoin muuttumassa. Hitaasti mutta varmasti, kuten puolustusvoimille on tapana.

Virallista palautetta työnantajaltaan hän ei tosin ole edelleenkään tapahtumista saanut.

”Ehkä se on jo unohtunut siinä vaiheessa, kun palaan lomalta”, Pylvänäinen sanoo ja nauraa.

Entä Pylvänäisen oma tulevaisuus? Häneltä on jo ehditty kysyä, minkä kohun hän aikoo aiheuttaa ensi kesänä.

Tällä hetkellä sellaista ei ole suunnitteilla, mutta eivät aikaisemmatkaan kerrat vaatineet erityistä suunnittelua.

Pylvänäinen on kuitenkin varma, ettei aio lopettaa epäkohtien nostamista esille sosiaalisessa mediassa. Hän on huolissaan muun muassa Rajat kiinni -yhteisöissä nähtävistä rasistista kommenteista.

Omalla aktiivisuudellaan Pylvänäinen yrittää herättää yhä useampia tarttumaan epäkohtiin. Hiljeneminen tarkoittaa hyväksymistä.

”En mä sano, että kaikkien on oltava marssimassa Pride-kulkueessa tai oltava koko ajan äänessä sosiaalisessa mediassa. Mutta edelleen kansanedustajat voivat heittää kommentteja homokyyläyksestä tai Pride-kulkueen pervoudesta, ja ne leimataan hupsutteluksi. Näihin on puututtava.”

Juttua muokattu 21.7. kello 14.37: Tarkennettu Pylvänäisen kommenttia omista syrjintäkokemuksistaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki Pride
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 6. 6

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 7. 7

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Tänne Tallinnassa oikeasti kannattaa mennä: 37 vinkkiä urbaaniin reissuun

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 7. 7

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 8. 8

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 9. 9

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 10. 10

  Pikatestissä oman panimon tuotteita tarjoileva Ohrana, jonka oluet on tehty juotavuus edellä: ”Mukavia nautiskelujuomia”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 3. 3

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 9. 9

  Trump puhuu usein ystävästään Jimistä, joka ei enää käy Pariisissa, koska siellä on terroristeja – uusimpien tietojen mukaan ”Jim” on mielikuvitusystävä

 10. 10

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 3. 3

  Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

 4. 4

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 5. 5

  Eläinsuojelu­yhdistyksessä kohdeltiin kaltoin ihmisiä – neljää epäillään työturvallisuus­rikoksesta

 6. 6

  Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

 7. 7

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 8. 8

  Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

 9. 9

  KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

 10. 10

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

 4. 4

  Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

 5. 5

  Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

 6. 6

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 7. 7

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 8. 8

  Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

 9. 9

  Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

 10. 10

  Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 3. 3

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 4. 4

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 5. 5

  Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 8. 8

  Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

 9. 9

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 10. 10

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 11. Näytä lisää