Valikko

Nyt puhuu ylikersantti, joka marssi Pridessä univormussa – ja se oli jo toinen kerta, kun hän oli tasa-arvon symbolina

Yhdellä Facebookiin laitetulla kuvalla voi olla arvaamattomia seurauksia. Juho Pylvänäinen, 32, on saanut todeta sen kaksi kertaa kahden viime kesän aikana.

Yhdellä Facebookiin laitetulla kuvalla voi olla arvaamattomia seurauksia.

Juho Pylvänäinen, 32, on saanut todeta sen kaksi kertaa kahden viime kesän aikana. Ammatiltaan Pylvänäinen on ylikersantti Rannikkolaivastossa, ja puolustusvoimien palkkalistoilla hän on ollut lähes kymmenen vuotta.

Ennakkoluuloisesti voisi ajatella, että hän ei olisi aiheuttamassa somekohua ainakaan pukeutumalla mekkoon tai marssimalla virka-asussa Pride-kulkueen etunenässä.

Juuri niin Pylvänäinen kuitenkin on tehnyt.

Kahden viime viikon aikana Pylvänäinen on antanut lukemattomia haastatteluja, ja kaikki alkoi siitä, kun hän julkaisi Facebookissa Helsingin Pride-kulkueen jälkeisenä päivänä kuvan itsestään marssimassa virka-asussaan Pride-kulkueen etunenässä.

Ensin Pylvänäisen kuvasta uutisoi seuraavana maanantaina YleX, ja sitten sotilaspuvussa Pride-kulkueessa marssinut ylikersantti oli jo aivan kaikkialla.

”Siinä oli pari päivää, kun sain olla koko ajan kiinni puhelimessa”, Pylvänäinen sanoo.

Todella sekopäiseksi homma meni siinä vaiheessa, kun puolustusvoimat ensin kommentoi YleX:lle, ettei yksittäisen sotilaan ole suotavaa marssia sotilaspuvussa Pride-kulkueessa. Seuraavana päivänä HS:lle kommentointiin, ettei ”tämä ole niin yksinkertainen asia”.

Hieman myöhemmin viestintäjohtaja Jan Egström lopulta tarkensi STT:lle, että sotilaspuvussa saa marssia Pride-kulkueessa. Se ei tosin vielä vaimentanut somekuohuntaa, joka jatkui useita päiviä. Osittain sen takia, että netin vihasivustot olivat ottaneet ”homosotilaaksi” leimatun Pylvänäisen uudeksi kohteekseen.

Vaikka kohun laajuus yllätti Pylvänäisen, hän osasi silti odottaa mylläkkää. Hänellä oli kokemus sellaisesta jo viime kesältä.

Silloin Pylvänäinen lisäsi Facebookiin itsestään kuvan kukkamekossa tukeakseen 4-vuotiasta Lenni-poikaa, jota aikuiset olivat pilkanneet sen takia, että hän tykkäsi pukeutua mekkoon. Lennistä tuli yksi kesän puhuttavimmista tapauksista, ja Minäkin olen Lenni -niminen tapahtuma keräsi tuhansia innostuneita Facebookissa.

Pylvänäinen on ollut siis kahtena kesänä putkeen aiheuttamassa kesän suurta syrjinnän vastaista kuohuntaa. Miten hän on tähän päätynyt?

Pylvänäinen ei osaa tarkkaan määritellä, milloin ja miksi hänestä on tullut ”kantaaottava feministi-ihminen”, kuten hän itse kuvailee. Taustalla on kuitenkin jo kouluaikaiset kokemukset, jolloin massasta poikkeavalla Pylvänäisellä ei ollut aina kovin helppoa.

Parin viime vuoden aikana Pylvänäinen on kuitenkin kiinnostunut erityisen paljon tasa-arvoon ja syrjintään liittyvistä teemoista, mihin ovat vaikuttaneet muun muassa keskustelut tuttujen kanssa.

”Syrjinnän mahdollistavat ne ihmiset, jotka katsovat sivulle. Olen itsekin ollut katsomassa vierestä, kun toista on kiusattu, ja myös kiusaamassa itse, mutta juuri siksi syrjintään pitää mielestäni puuttua”, Pylvänäinen sanoo.

Samalla kun vapaa-ajallaan Pylvänäinen on kiinnostunut koko ajan enemmän kommentoimaan sosiaalisessa mediassa tasa-arvoon liittyviä ongelmia, on hän tehnyt pitkää uraa puolustusvoimissa. Sinne hän päätyi vähän vahingossa.

”Oli monelle aika yllätys, että menin töihin puolustusvoimiin. Mulla ei ollut mitään intohimoisia kokemuksia maanpuolustuksesta, mutta viihdyin varusmiespalveluksessa ja sitten vähän ajauduin töihin. Vietin silloin paljon aikaa yhden puolustusvoimissa töissä olevan ja yhden kadettikoulussa olevan kaverin kanssa.”

Pylvänäinen aloitti varusmiespalveluksen vuonna 2005. Kotiutumisen jälkeen hän jäi hetkeksi reserviin mutta palasi sitten armeijaan, tällä kertaa töihin. Sillä tiellä hän on yhä, vain varuskunnat ovat vaihtuneet vuosien aikana.

”Armeijaan töihin meno tuntui silloin hyvältä idealta ja on myös ollut sitä.”

Juuri hyvältä tuntuviin ideoihin Pylvänäinen on luottanut elämässään.

Sen enempää viime vuoden Lenni-kohu kuin tämän vuoden Pride-kohukaan eivät olleet pitkän ajan suunnitelmien tuloksia, vaan ne saivat alkunsa hetken mielijohteesta.

”Kun luin ensimmäisen kerran Lennin syrjinnästä kertovan kirjoituksen, se nosti verenpaineita. Ajattelin, että eihän tämä ole millään tavalla ok. Sitten pyysin mekkoa lainaan, otin kuvan itsestäni ja laitoin sen Facebookiin”, Pylvänäinen kertoo.

Kuvan saateteksti oli yksiselitteinen.

On se nyt jumalauta, jos ihminen ei saa pukeutua niinku lystää ilman että tulee pilkatuksi ja kiusatuksi. Mitä jos ihmiset lakkaisivat olemasta ahdasmielisiä persläpiä tai ainakin antaisivat toisten olla rauhassa sellaisia kuin huvittaa. Mä pukeudun nyt kukkamekkoon enkä ole homo, transsukupuolinen tai drag queen. Mä olen valkoinen heteromies ja pukeudun miten huvittaa.

Seuraavana aamuna hän heräsi puheluihin. Kuva oli lähtenyt leviämään ympäri Suomea, ja se oli noussut nettijuttujen aiheeksi. Hehkutusta lisäsi se, että samaan aikaan helsinkiläinen tapahtuma-aktiivi Timo Santala oli perustanut Facebook-ryhmän Lenniä tukevalle Minäkin olen Lenni -päivälle.

Suurin osa oli innoissaan Pylvänäisen kuvasta, mutta jo viime kesänä hänelle kerrottiin yksityisviesteissä, kuinka hänet ”pitäisi hakata normaaliksi”.

Pylvänäisen mukaan vihapalaute korostuu siksi, että tsemppaavat kommentit ovat sävyltään varsin maltillisia, mutta haukut menevät täysin yli äyräiden.

Juuri niin on käynyt tämän vuoden Pride-kohun saattelemana. Kaikki alkoi jälleen hetken mielijohteessa tulleesta ideasta.

”Muistin, kuinka Hufvudstadsbladetissa oli viime vuonna juttu, jossa puolustusvoimien tuolloinen viestintäjohtaja Mika Kalliomaa sanoi, että yksityishenkilö saa marssia Pride-paraatissa univormu päällään. Siitä se idea syntyi, kun aloin miettiä tämän vuoden Prideen osallistumista.”

Kaikki muu oli puhdasta sattumaa. Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää kuuli yhteisen tuttavan ansiosta Pylvänäisen aikeesta osallistua kulkueeseen sotilaspuvussa. Hetken päästä Pylvänäinen sai tietää pääsevänsä kulkueen kärkeen Helsingin Setan puheenjohtajan Annu Kemppaisen ja tapahtuman suojelijan Silvia Modigin kanssa.

Sen jälkeen ei tarvittu kuin enää se yksi kuva, joka lähti kiertämään kaikkialla. Pylvänäinen julkaisi yhdessä ”someupseeriksi” kutsutun majuri James Mashirin kanssa puolustusvoimia, Pridea ja homoja armeijassa kommentoivan kirjoituksen.

Viime viikkoina Pylvänäinen on keskittynyt antamaan haastatteluita. Twitterissä ja Facebookissa kommentoinnin hän on jättänyt kiireen takia tarkoituksella vähemmän.

Nyt kohu alkaa vähitellen olla ohi. Mitä mieltä Pylvänäinen oli työnantajansa tiedotuslinjasta alkuvaiheessa?

”Kun näin sen ensimmäisen kommentin YleX:llä, olin aika ihmeissäni. Siinä oli selvästi viestinnällinen kömmähdys. Sen jälkeen palattiin jo viime vuonna julkaistuun linjaukseen.”

Epäolennaisinta keskustelussa oli hänen mukaansa saivartelu siitä, onko Pride mielenosoitus vai ei.

”Se on varmasti totta, että Prideen osallistuminen ei kuulu puolustusvoimien viralliseen tehtävään. Mutta ei siihen taida kuulua maatalousmessuillekaan osallistuminen. Puolustusvoimien arvoihin kuuluu jo viranomaisen roolissa yhdenvertaisuuden kannattaminen.”

Pylvänäinen ei silti spekuloi, milloin puolustusvoimat olisi valmis Ruotsin tyyliin osallistumaan virallisesti Pride-kulkueeseen.

Hän muistuttaa, että siihen tarvitaan vihreää valoa myös tapahtuman järjestäjältä, mutta se tuskin on isoin este tiellä. Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää julkaisi kohun jälkeen tekstin, jossa pyysi puolustusvoimia olemaan yhteydessä yhteistyön kehittämiseksi.

”En ihmettele, että puolustusvoimat laahaa perässä yhteiskunnan muutoksessa, koska kyseessä on tietyllä tavalla oma erillinen linnakkeensa. Enkä halua haukkua puolustusvoimia siitä, että se laahaa perässä. Ennemmin kannattaa keskittyä siihen, mitä voidaan tehdä tulevaisuudessa.”

Pylvänäisen toiveen mukaan yksi osa tulevaisuutta on se, että puolustusvoimat ei näyttäisi homofobiselta yhteisöltä.

Tänä vuonna Helsingin yliopistossa valmistui Minna Lindqvistin pro gradu -tutkielma, joka tutki homo- ja bi-miesten kokemuksia varusmiespalveluksesta.

Yksi haastatteluaineiston tuloksista oli se, että kaikilla tutkimukseen vastanneilla oli puolustusvoimista kuva instituutiona, johon homo- ja bi-miehet eivät ole erityisen tervetulleita.

Pylvänäisen mielestä yksi tärkeä keino tämän muuttamiseksi olisi nimenomaan puolustusvoimien Pride-kulkueeseen osallistuminen.

”Se olisi iso symbolinen ele. Toki sen lisäksi tarvitaan paljon sisäistä työtä yhdenvertaisuuden puolesta.”

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät toki ole ainoita vähemmistöjä puolustusvoimissa. Silti juuri homous armeijassa on ollut yksi isoimmista tabuista. Pylvänäinen kertoo, että hän on saanut yksittäisiltä puolustusvoimien työntekijöiltä paljon kehuja Pride-kulkueeseen osallistumisesta, mikä kertoo siitä, että tilanne on vihdoin muuttumassa. Hitaasti mutta varmasti, kuten puolustusvoimille on tapana.

Virallista palautetta työnantajaltaan hän ei tosin ole edelleenkään tapahtumista saanut.

”Ehkä se on jo unohtunut siinä vaiheessa, kun palaan lomalta”, Pylvänäinen sanoo ja nauraa.

Entä Pylvänäisen oma tulevaisuus? Häneltä on jo ehditty kysyä, minkä kohun hän aikoo aiheuttaa ensi kesänä.

Tällä hetkellä sellaista ei ole suunnitteilla, mutta eivät aikaisemmatkaan kerrat vaatineet erityistä suunnittelua.

Pylvänäinen on kuitenkin varma, ettei aio lopettaa epäkohtien nostamista esille sosiaalisessa mediassa. Hän on huolissaan muun muassa Rajat kiinni -yhteisöissä nähtävistä rasistista kommenteista.

Omalla aktiivisuudellaan Pylvänäinen yrittää herättää yhä useampia tarttumaan epäkohtiin. Hiljeneminen tarkoittaa hyväksymistä.

”En mä sano, että kaikkien on oltava marssimassa Pride-kulkueessa tai oltava koko ajan äänessä sosiaalisessa mediassa. Mutta edelleen kansanedustajat voivat heittää kommentteja homokyyläyksestä tai Pride-kulkueen pervoudesta, ja ne leimataan hupsutteluksi. Näihin on puututtava.”

Juttua muokattu 21.7. kello 14.37: Tarkennettu Pylvänäisen kommenttia omista syrjintäkokemuksistaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki Pride
 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 4. 4

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 5. 5

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 6. 6

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 7. 7

  Kyllä, nämä asiat sanottiin delfiineistä eilen Tampereen valtuustossa

 8. 8

  Sillan kolmas kausi alkoi – tästä syystä sarja ei edelleenkään kiinnosta

 9. 9

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 10. 10

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 2. 2

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  JVG:n Jare ja VilleGalle täyttävät 30 vuotta – ”synttäribileet” syksyllä Hartwall-areenalla

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 9. 9

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 6. 6

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 7. 7

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 8. 8

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 9. 9

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 10. 10

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

 2. 2

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 3. 3

  Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

 4. 4

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 5. 5

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 6. 6

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 7. 7

  Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

 8. 8

  Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

 9. 9

  Mihin perustuu väite, että raha menee kehitysmaiden köyhien sijaan rikkaiden taskuun?

 10. 10

  Tästä Brasilian lihaskandaalissa on kyse – maailman suurimpien lihantuottajien synnit voivat kulkeutua suomalaistenkin lautasille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 2. 2

  Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

 3. 3

  Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

 4. 4

  Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

 7. 7

  Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

 8. 8

  Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

 9. 9

  Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

 10. 10

  Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää