Valikko

Piknikille! Tässä vinkkejä Helsingin erikoisemmista piknikpaikoista

Helsingissä on valtava määrä puistoja ja muita paikkoja, joissa voi vaikka yllättää ystävän syntymäpäiväpiknikillä.

Katse kääntyy naurunremakan suuntaan Lenininpuiston mutkittelevaa asfalttikatua ylöspäin kävellessä.

Remakan alkuperä ei ole vieressä olevassa Linnanmäen huvipuistossa, vaan porina tulee puiston pieneltä hiekkakentältä. Sinne on katettu kakkuja, erilaisia wrappeja, kirsikoita, kuohuvaa ja vaikka mitä. Parikymmentä tyyppiä pienistä lapsista keski-iän ylittäneisiin nauraa ja juttelee.

Siellä vietetään Antti Turusen 37-vuotissyntymäpäiviä piknikin muodossa.

”Ai miksi piknik? Sitä täytyy kysyä vaimolta, jonka idea tämä oli. Ehkä osasyynä oli se, että piknikjuhlat on helppo järjestää minulta salassa”, yllätysjuhlittu Turunen sanoo.

”Onhan se mukavaa päästä ulos kotoa nauttimaan ilmasta”, juhlavieras Olli Luukkonen sanoo.

”Se on kuitenkin aika harvinaista Suomen kesässä, siis kelin puolesta”, toinen juhlistaja Hanna Sivenius sanoo.

Siinä ne piknikin merkittävimmät teesit tulivatkin. Tämän lisäksi piknikkeihin liittyy paljon mielenkiintoisia kirjoittamattomia ja kirjoitettuja sääntöjä ja käytäntöjä, joista osa on aika monitulkintaisia.

Piknikin kehittyminen suosituksi puuhaksi vaati poliittisen mullistuksen ja veritöitä – Ranskan vallankumouksen.

Vallankumouksen jälkeen rahvas pääsi ensimmäistä kertaa puistoihin hengailemaan, joten ihmiset ryhtyivät viettämään puistoissa aikaa muun muassa piknikin muodossa. Niin ikään sanan etymologia on Ranskasta: pique-nique. Alun perin kon­septi tarkoitti ravintolassa syövää porukkaa, joka toi omat viininsä aterialle.

Nykyään piknik on etiketiltään väljä, mutta joidenkin mielestä jonkin sortin säädyllisyyttä on syytä varjella.

”Nykyäänhän on hyvä, kun on ruokalähettipalveluita. Voi helposti järjestää piknik 2.0-tyylisen piknikin. En tosin tiedä, onko se sitten sellaista virallista piknikkiä”, Sivenius sanoo.

”Ei piknikillä voi olla pizzaa! Turski, ottaisitko piknikille pizzaa tai sushia?” Luukkonen kysyy Antti Turuselta.

”En. No sushia nyt ehkä.”

”Höh, mut ammutaan alas”, Sivenius sanoo, mutta naurahtaa taas.

”Piknikille voi tuoda mitä tahansa – paitsi sitten on lista, mitä ei saa tuoda. Se on se no-no-syntilista, johon esimerkiksi pitsa kuuluu”, Luukkonen sanoo ja nauraa.

Yhdestä asiasta kaikki ovat samaa mieltä: oikeasti sillä ruualla ei ole merkitystä, sillä piknikin pääasia on kokoontuminen. Silloin ei haittaa, vaikka kauppakassissa olisi vain se tuorejuusto ja eilinen patonki.

”Enkä edes haluaisi välttämättä olla piknikillä oikeasti nälkäisenä. Se syöminen on piknikillä yleensä sellaista närppimistä muutenkin”, Turunen sanoo.

On oikeitakin sääntöjä, joita piknikillä pitää totella.

Esimerkiksi avotulta ei saa tehdä, ja vuonna 2011 voimaan tulleen pelastuslakiuudistuksen mukaan esimerkiksi kerta­käyttögrillit rinnastetaan avotuleen.

Turusen mukaan esimerkiksi Berliinissä ja Turkissa on tapana grillata usein piknikillä. Saisiko Suomessakin grillata vaikka pallogrillillä, ylikomisario Ari Taipale?

”Pallogrilliä ei rinnasteta avotuleen, eikä sitä pelastuslaki kiellä, eikä käsittääkseni mikään muukaan säädös”, Taipale sanoo.

Asia ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen.

”Mutta jos ottaa ison osan ­aluetta omaan käyttöön, varaa tavallaan paikan sille grillille, niin siihen periaatteessa vaaditaan maanomistajan (eli Helsingin kaupungin) lupa. Ja onhan grillissä aina syttymisvaara.”

Se, onko grillauspiknik ­tilan haltuun ottamista ja muiden tilankäytön rajoittamista, on tulkintakysymys: ottaahan yksittäinen auringonottajakin tai ­grillitön piknikkeilijä sen tietyn tilan haltuunsa puistossa. Kysymys on pitkälti siitä, minkä kokoluokan tapahtumasta on kysymys.

”Tämä on tällaista rajanvetoa. Ei näissä ole mitään virallisia henkilömääriä säädöksissä”, Taipale sanoo.

Monien mielestä kupliva viini kuuluu piknikkiin. Mitä sanoo poliisi?

”Järjestyslain 4. pykälän mukaan päihdyttävän aineen nauttiminen yleisellä paikalla on lähtökohtaisesti kielletty.”

Pykälään on kuitenkin tehty huojentava säädös.

”Se säädös mahdollistaa niin sanotun piknikluonteisen nauttimisen puistossa tai muilla niihin verrattavissa olevilla alueilla.”

Pikniktyyppiseen nauttimiseen ei välttämättä tarvita patonkia ja viinirypäleitä esiliinaksi. Kunhan käyttäytyy hyvin eikä aiheuta haittaa ja häiriötä muille alueella oleville, poliisi ei puutu täysi-ikäisen ihmisen alkoholipitoisten virvokkeiden juomiseen.

Mutta yleisötilaisuuksissa puistoissakaan ei poliisin mukaan saa juoda edes pikniktyyppisesti.

Lenininpuistossa juhlat jatkuvat auringonpaisteessa. Synttärisankari Turunen kertoo tarinan ensimmäisestä yhteisestä piknikistään vaimonsa Ivanka Turusen kanssa.

”Tapasimme Ivankan kanssa Berliinissä, ja menimme synttäripiknikille tekohiekkarannalle. Haimme sinne pakastekakun evääksi. Oli lämmin päivä, ja odotimme vaan niin kauan, kunnes pakastekakku oli sulanut sen verran, että sitä voi syödä.”

Turusen mukaan Ivanka ei ollut heti myyty ideasta.

”Hän oli ihan, että ’mitä ­ihmettä, eikö mennä ravintolaan? Tässäkö se oli?’ Minun mielestäni se oli urbaania ­romantiikkaa!”

Piknik on pariskunnille oivallinen tapa viettää romanttista kesäpäivää. Jos rakkaus alkaa oikein roihuta kesken piknikin vieton, on kuitenkin syytä hillitä itsensä.

”Rikoslaki kieltää siveettömän käytöksen, eli jos käytös aiheuttaa pahennusta jossakussa, se silloin määritellään siveettömäksi. Ja tämä tällainen rakastelu puistossa, se todennäköisesti aiheuttaisi jossakussa pahennusta”, komisario Taipale sanoo.

Etenkin hyvätuloisen on syytä odottaa kotiin asti, sillä tästä rikkeestä ei selviä rikesakolla. Sen sijaan julkisella paikalla harjoitettu ­siveettömyys on ansiotulojen mukaan määräytyvien päiväsakkojen arvoinen virhe.

Silloin tuskin auttaa selittää poliisille, että ihan vaan pikniktyyppisesti tässä muhinoimme.

Helsinki on täynnä mainioita piknikpaikkoja, ja suosituimmat ovat keskustan suuret puistot.

Turusen porukka on kuitenkin tullut tänne itäisen kantakaupungin puistoon siksi, että se on lähellä kotia. Turunen kehuu myös Tokoinrantaa, joka soveltuu lapsiperheiden piknikpaikaksi. ”Siellä on aidatun tilan sisällä leikkipuisto ja tarpeeksi nurmikkoa, joten lapset voivat leikkiä samalla kun ollaan piknikillä.”

Tälläkin piknikillä on lapsia mukana. Missä he viettäisivät piknikin, jos saisivat päättää minkä tahansa paikan?

”Japanissa Kirsikkapuupuistossa, ja ruuaksi sushia”, Juho Lahti, 9, sanoo. Suomessa lähimmäksi tätä kokemusta pääsee Roihuvuoren Kirsikkapuistossa.

Pikkuveli Aapolla, 7, on hieman omintakeisempi idea parhaimmalle mahdollisimmalle piknikpaikalle: ”Vessassa!”

Mutta miksi tämä porukka halusi järjestää juuri piknikjuhlat?

Antti Turusen vaimo Iveko Turunen kertoo, mistä sai alun perin idean. Se on mainio esimerkki siitä, miten kaupungin yleistä tilaa voi hyödyntää.

”Idea tuli sillä lailla, kun kotona ei ollut tilaa ja mahdollisuutta järjestää. Soitin kavereille, että mitä jos tehtäisiin tällainen yllätys miehelle, että puistossa. Kaikki olivat sitä mieltä, että se on hyvä idea, ja kaikki auttoivat järjestelyissä.”

Tällä tavalla vanha klisee puolustaa paikkaansa oivallisella tavalla: Eikös puistojen tarkoitus ole nimenomaan olla kaupunkilaisten yhteinen olohuone?

Erikoisempia piknikpaikkoja keskustan ulkopuolella

Jos keskustan puistot tuntuvat liian ahdistavilta ja tylsämielisiltä, tarkasta nämä yleiset olohuoneet ja piknikpaikat ydinkeskustan ulkopuolella.

Saaristoon – ilman venettä

Helsingissä on paljon kivoja saaria, ja osaan niistä pääsee ilman, että tarvitsee viedä piknikkantamuksiaan laivankannella perille. Esimerkiksi Uunisaari, Tervasaari ja Seurasaari ovat kävelijän tai pyöräilijän tavoitettavissa.

Erikoista: Veneelle ei ole tarvetta, vaikka haluaisi saaristoon piknikille.

Japani Suomessa – Roihuvuoren Kirsikkapuisto

Roihuvuoren aluepuiston yksi osa on Kirsikkapuisto, jossa on 240 kirsikkapuuta – suurin keskittymä Suomessa. Koirillakin on kivaa, sillä Kirsikkapuiston ­kupeessa on koirapuisto sekä agility-rata. Keväisin puisto on kauneimmillaan, kun kirsikkapuut kukkivat vaaleanpunaisina, ja keväällä puistossa järjestetään Hanami-juhla (hanami tarkoittaa japaniksi kukkien katselemista). Tänä vuonna paikalla oli muun muassa Parapara- ja buto-tanssiesityksiä, ikebanaa, origameja, teetaidetta, taiko-rumpuja ja budo-esityksiä.

Erikoista: Japanilaistunnelmaa Itä-Helsingissä.

Urheilu- ja sotahistoriaa näköalapiknikin yhteydessä – Käpylän Taivaskallio

1900-luvun alusta ainakin 1970-luvulle asti Helsinki oli täynnä mäkihyppymäkiä, ja yksi niistä oli Käpylässä Taivaskalliolla. Nyt hyppyrimäen jäänteitä pystyy havaitsemaan enää tarkoin silmin, mutta asiaa on hauskaa spekuloida piknikin yhteydessä. Lisäksi paikalla on sotahistoriaa kaluston muodossa (Skodan 76 mm ilmatorjuntatykki) ja ilmatorjunta-asemia, sillä Taivaskallio oli toisen maailmasodan aikaan ras­kaan ilmatorjuntapatterin pääkallopaikka. Näköalakin on Helsingin korkeimpiin kuuluvassa maastonkohdassa hieno.

Erikoista: Historiaa sota-asioiden ja urheilun muodossa sekä upea näköala keskustaan asti.

Herraskainen piknik – Herttoniemen kartanon puisto

Idea: laittakaa yllenne mahdollisimman korskeat vetimet valkoisia silkkihansikkaita myöten, pakatkaa koriin skonsseja sekä teetä ja menkää leikkimään 1700–1800-luvun aatelisia Herttoniemen kartanon puistoon. Siellä voi ihastella 1810-luvulla valmistunutta kartanoa, ja lisäksi voi hengailla barokkityylisessä puutarhassa kukkaistutusten keskellä. Luonnollisemman kauneuden ystävät viihtynevät puiston toisessa osassa, joka on englantilaistyylinen pienine lampineen.

Erikoista: Aatelistunnelmaa ja upeita kukkaistutuksia.

Salainen piknik – Lapinlahden vanhan sairaala-alueen ranta

Vaikka Lapinlahden sairaalassa on varmasti sattunut ammoisina aikoina järkyttäviäkin juttuja (se oli yksi Euroopan vanhimpia psykiatrisia hoitoja varten rakennettuja laitoksia), sen ulkopuolella tapahtuu nykyään kivempia juttuja. Alueen pohjoispuolella on pikkuinen hiekkaranta, jonne voi mennä romanttiselle piknikille – rannalla on intiimi maine, ja sen vieressä on lisäksi niin sanottu kutukallio. Ranta ei ole virallinen uimaranta, eikä kaupunki siksi suosittele siellä uimista. Jos on siis pakko uida, pitää olla varovainen.

Erikoista: Salainen pieni hiekkaranta.

Treeni ennen piknikkiä – Katri Valan puisto Sörnäisissä

Katri Valan puisto on niin korkealla, että sinne joko rappusia tai pieniä teitä kävellessä hengästyy kovempikuntoinenkin. Puiston laelle päästyään voi piknikin ohessa jatkaa rennompaa liikuntaa pelaamalla vaikka petankkia hiekkakentällä. Kurvin hälinä ei kuulu, koska puisto on kivasti vähän piilossa eikä ole kenenkään läpikulkuväylä.

Erikoista: Polta kaloreita ennen piknikkiä kiivetessäsi puiston laelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Mitä tapahtuu, jos alle 60-vuotias katsoo yhden kokonaisen jakson ”Isä Matteon tutkimuksia”?

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Skinit hyökkäsivät somalien kimppuun, siitä kasvoi somalisukupolven urbaanilegenda, ja nämä koomikot tekivät tappelusta voimabiisin

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Orange Is the New Black -sarja mullisti pääroolin näyttelijän elämän – toinen kausi tänään

 10. 10

  Viisi annosta, joita pitää syödä Vuosaaressa ja lähialueilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 5. 5

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 6. 6

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 7. 7

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 8. 8

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 9. 9

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 7. 7

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

 2. 2

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 3. 3

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 4. 4

  Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

 5. 5

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 6. 6

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 7. 7

  Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

 8. 8

  Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

 9. 9

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 10. 10

  Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 3. 3

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 4. 4

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 7. 7

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 8. 8

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 9. 9

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 10. 10

  Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 9. 9

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 10. 10

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 11. Näytä lisää