Valikko

Piknikille! Tässä vinkkejä Helsingin erikoisemmista piknikpaikoista

Helsingissä on valtava määrä puistoja ja muita paikkoja, joissa voi vaikka yllättää ystävän syntymäpäiväpiknikillä.

Katse kääntyy naurunremakan suuntaan Lenininpuiston mutkittelevaa asfalttikatua ylöspäin kävellessä.

Remakan alkuperä ei ole vieressä olevassa Linnanmäen huvipuistossa, vaan porina tulee puiston pieneltä hiekkakentältä. Sinne on katettu kakkuja, erilaisia wrappeja, kirsikoita, kuohuvaa ja vaikka mitä. Parikymmentä tyyppiä pienistä lapsista keski-iän ylittäneisiin nauraa ja juttelee.

Siellä vietetään Antti Turusen 37-vuotissyntymäpäiviä piknikin muodossa.

”Ai miksi piknik? Sitä täytyy kysyä vaimolta, jonka idea tämä oli. Ehkä osasyynä oli se, että piknikjuhlat on helppo järjestää minulta salassa”, yllätysjuhlittu Turunen sanoo.

”Onhan se mukavaa päästä ulos kotoa nauttimaan ilmasta”, juhlavieras Olli Luukkonen sanoo.

”Se on kuitenkin aika harvinaista Suomen kesässä, siis kelin puolesta”, toinen juhlistaja Hanna Sivenius sanoo.

Siinä ne piknikin merkittävimmät teesit tulivatkin. Tämän lisäksi piknikkeihin liittyy paljon mielenkiintoisia kirjoittamattomia ja kirjoitettuja sääntöjä ja käytäntöjä, joista osa on aika monitulkintaisia.

Piknikin kehittyminen suosituksi puuhaksi vaati poliittisen mullistuksen ja veritöitä – Ranskan vallankumouksen.

Vallankumouksen jälkeen rahvas pääsi ensimmäistä kertaa puistoihin hengailemaan, joten ihmiset ryhtyivät viettämään puistoissa aikaa muun muassa piknikin muodossa. Niin ikään sanan etymologia on Ranskasta: pique-nique. Alun perin kon­septi tarkoitti ravintolassa syövää porukkaa, joka toi omat viininsä aterialle.

Nykyään piknik on etiketiltään väljä, mutta joidenkin mielestä jonkin sortin säädyllisyyttä on syytä varjella.

”Nykyäänhän on hyvä, kun on ruokalähettipalveluita. Voi helposti järjestää piknik 2.0-tyylisen piknikin. En tosin tiedä, onko se sitten sellaista virallista piknikkiä”, Sivenius sanoo.

”Ei piknikillä voi olla pizzaa! Turski, ottaisitko piknikille pizzaa tai sushia?” Luukkonen kysyy Antti Turuselta.

”En. No sushia nyt ehkä.”

”Höh, mut ammutaan alas”, Sivenius sanoo, mutta naurahtaa taas.

”Piknikille voi tuoda mitä tahansa – paitsi sitten on lista, mitä ei saa tuoda. Se on se no-no-syntilista, johon esimerkiksi pitsa kuuluu”, Luukkonen sanoo ja nauraa.

Yhdestä asiasta kaikki ovat samaa mieltä: oikeasti sillä ruualla ei ole merkitystä, sillä piknikin pääasia on kokoontuminen. Silloin ei haittaa, vaikka kauppakassissa olisi vain se tuorejuusto ja eilinen patonki.

”Enkä edes haluaisi välttämättä olla piknikillä oikeasti nälkäisenä. Se syöminen on piknikillä yleensä sellaista närppimistä muutenkin”, Turunen sanoo.

On oikeitakin sääntöjä, joita piknikillä pitää totella.

Esimerkiksi avotulta ei saa tehdä, ja vuonna 2011 voimaan tulleen pelastuslakiuudistuksen mukaan esimerkiksi kerta­käyttögrillit rinnastetaan avotuleen.

Turusen mukaan esimerkiksi Berliinissä ja Turkissa on tapana grillata usein piknikillä. Saisiko Suomessakin grillata vaikka pallogrillillä, ylikomisario Ari Taipale?

”Pallogrilliä ei rinnasteta avotuleen, eikä sitä pelastuslaki kiellä, eikä käsittääkseni mikään muukaan säädös”, Taipale sanoo.

Asia ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen.

”Mutta jos ottaa ison osan ­aluetta omaan käyttöön, varaa tavallaan paikan sille grillille, niin siihen periaatteessa vaaditaan maanomistajan (eli Helsingin kaupungin) lupa. Ja onhan grillissä aina syttymisvaara.”

Se, onko grillauspiknik ­tilan haltuun ottamista ja muiden tilankäytön rajoittamista, on tulkintakysymys: ottaahan yksittäinen auringonottajakin tai ­grillitön piknikkeilijä sen tietyn tilan haltuunsa puistossa. Kysymys on pitkälti siitä, minkä kokoluokan tapahtumasta on kysymys.

”Tämä on tällaista rajanvetoa. Ei näissä ole mitään virallisia henkilömääriä säädöksissä”, Taipale sanoo.

Monien mielestä kupliva viini kuuluu piknikkiin. Mitä sanoo poliisi?

”Järjestyslain 4. pykälän mukaan päihdyttävän aineen nauttiminen yleisellä paikalla on lähtökohtaisesti kielletty.”

Pykälään on kuitenkin tehty huojentava säädös.

”Se säädös mahdollistaa niin sanotun piknikluonteisen nauttimisen puistossa tai muilla niihin verrattavissa olevilla alueilla.”

Pikniktyyppiseen nauttimiseen ei välttämättä tarvita patonkia ja viinirypäleitä esiliinaksi. Kunhan käyttäytyy hyvin eikä aiheuta haittaa ja häiriötä muille alueella oleville, poliisi ei puutu täysi-ikäisen ihmisen alkoholipitoisten virvokkeiden juomiseen.

Mutta yleisötilaisuuksissa puistoissakaan ei poliisin mukaan saa juoda edes pikniktyyppisesti.

Lenininpuistossa juhlat jatkuvat auringonpaisteessa. Synttärisankari Turunen kertoo tarinan ensimmäisestä yhteisestä piknikistään vaimonsa Ivanka Turusen kanssa.

”Tapasimme Ivankan kanssa Berliinissä, ja menimme synttäripiknikille tekohiekkarannalle. Haimme sinne pakastekakun evääksi. Oli lämmin päivä, ja odotimme vaan niin kauan, kunnes pakastekakku oli sulanut sen verran, että sitä voi syödä.”

Turusen mukaan Ivanka ei ollut heti myyty ideasta.

”Hän oli ihan, että ’mitä ­ihmettä, eikö mennä ravintolaan? Tässäkö se oli?’ Minun mielestäni se oli urbaania ­romantiikkaa!”

Piknik on pariskunnille oivallinen tapa viettää romanttista kesäpäivää. Jos rakkaus alkaa oikein roihuta kesken piknikin vieton, on kuitenkin syytä hillitä itsensä.

”Rikoslaki kieltää siveettömän käytöksen, eli jos käytös aiheuttaa pahennusta jossakussa, se silloin määritellään siveettömäksi. Ja tämä tällainen rakastelu puistossa, se todennäköisesti aiheuttaisi jossakussa pahennusta”, komisario Taipale sanoo.

Etenkin hyvätuloisen on syytä odottaa kotiin asti, sillä tästä rikkeestä ei selviä rikesakolla. Sen sijaan julkisella paikalla harjoitettu ­siveettömyys on ansiotulojen mukaan määräytyvien päiväsakkojen arvoinen virhe.

Silloin tuskin auttaa selittää poliisille, että ihan vaan pikniktyyppisesti tässä muhinoimme.

Helsinki on täynnä mainioita piknikpaikkoja, ja suosituimmat ovat keskustan suuret puistot.

Turusen porukka on kuitenkin tullut tänne itäisen kantakaupungin puistoon siksi, että se on lähellä kotia. Turunen kehuu myös Tokoinrantaa, joka soveltuu lapsiperheiden piknikpaikaksi. ”Siellä on aidatun tilan sisällä leikkipuisto ja tarpeeksi nurmikkoa, joten lapset voivat leikkiä samalla kun ollaan piknikillä.”

Tälläkin piknikillä on lapsia mukana. Missä he viettäisivät piknikin, jos saisivat päättää minkä tahansa paikan?

”Japanissa Kirsikkapuupuistossa, ja ruuaksi sushia”, Juho Lahti, 9, sanoo. Suomessa lähimmäksi tätä kokemusta pääsee Roihuvuoren Kirsikkapuistossa.

Pikkuveli Aapolla, 7, on hieman omintakeisempi idea parhaimmalle mahdollisimmalle piknikpaikalle: ”Vessassa!”

Mutta miksi tämä porukka halusi järjestää juuri piknikjuhlat?

Antti Turusen vaimo Iveko Turunen kertoo, mistä sai alun perin idean. Se on mainio esimerkki siitä, miten kaupungin yleistä tilaa voi hyödyntää.

”Idea tuli sillä lailla, kun kotona ei ollut tilaa ja mahdollisuutta järjestää. Soitin kavereille, että mitä jos tehtäisiin tällainen yllätys miehelle, että puistossa. Kaikki olivat sitä mieltä, että se on hyvä idea, ja kaikki auttoivat järjestelyissä.”

Tällä tavalla vanha klisee puolustaa paikkaansa oivallisella tavalla: Eikös puistojen tarkoitus ole nimenomaan olla kaupunkilaisten yhteinen olohuone?

Erikoisempia piknikpaikkoja keskustan ulkopuolella

Jos keskustan puistot tuntuvat liian ahdistavilta ja tylsämielisiltä, tarkasta nämä yleiset olohuoneet ja piknikpaikat ydinkeskustan ulkopuolella.

Saaristoon – ilman venettä

Helsingissä on paljon kivoja saaria, ja osaan niistä pääsee ilman, että tarvitsee viedä piknikkantamuksiaan laivankannella perille. Esimerkiksi Uunisaari, Tervasaari ja Seurasaari ovat kävelijän tai pyöräilijän tavoitettavissa.

Erikoista: Veneelle ei ole tarvetta, vaikka haluaisi saaristoon piknikille.

Japani Suomessa – Roihuvuoren Kirsikkapuisto

Roihuvuoren aluepuiston yksi osa on Kirsikkapuisto, jossa on 240 kirsikkapuuta – suurin keskittymä Suomessa. Koirillakin on kivaa, sillä Kirsikkapuiston ­kupeessa on koirapuisto sekä agility-rata. Keväisin puisto on kauneimmillaan, kun kirsikkapuut kukkivat vaaleanpunaisina, ja keväällä puistossa järjestetään Hanami-juhla (hanami tarkoittaa japaniksi kukkien katselemista). Tänä vuonna paikalla oli muun muassa Parapara- ja buto-tanssiesityksiä, ikebanaa, origameja, teetaidetta, taiko-rumpuja ja budo-esityksiä.

Erikoista: Japanilaistunnelmaa Itä-Helsingissä.

Urheilu- ja sotahistoriaa näköalapiknikin yhteydessä – Käpylän Taivaskallio

1900-luvun alusta ainakin 1970-luvulle asti Helsinki oli täynnä mäkihyppymäkiä, ja yksi niistä oli Käpylässä Taivaskalliolla. Nyt hyppyrimäen jäänteitä pystyy havaitsemaan enää tarkoin silmin, mutta asiaa on hauskaa spekuloida piknikin yhteydessä. Lisäksi paikalla on sotahistoriaa kaluston muodossa (Skodan 76 mm ilmatorjuntatykki) ja ilmatorjunta-asemia, sillä Taivaskallio oli toisen maailmasodan aikaan ras­kaan ilmatorjuntapatterin pääkallopaikka. Näköalakin on Helsingin korkeimpiin kuuluvassa maastonkohdassa hieno.

Erikoista: Historiaa sota-asioiden ja urheilun muodossa sekä upea näköala keskustaan asti.

Herraskainen piknik – Herttoniemen kartanon puisto

Idea: laittakaa yllenne mahdollisimman korskeat vetimet valkoisia silkkihansikkaita myöten, pakatkaa koriin skonsseja sekä teetä ja menkää leikkimään 1700–1800-luvun aatelisia Herttoniemen kartanon puistoon. Siellä voi ihastella 1810-luvulla valmistunutta kartanoa, ja lisäksi voi hengailla barokkityylisessä puutarhassa kukkaistutusten keskellä. Luonnollisemman kauneuden ystävät viihtynevät puiston toisessa osassa, joka on englantilaistyylinen pienine lampineen.

Erikoista: Aatelistunnelmaa ja upeita kukkaistutuksia.

Salainen piknik – Lapinlahden vanhan sairaala-alueen ranta

Vaikka Lapinlahden sairaalassa on varmasti sattunut ammoisina aikoina järkyttäviäkin juttuja (se oli yksi Euroopan vanhimpia psykiatrisia hoitoja varten rakennettuja laitoksia), sen ulkopuolella tapahtuu nykyään kivempia juttuja. Alueen pohjoispuolella on pikkuinen hiekkaranta, jonne voi mennä romanttiselle piknikille – rannalla on intiimi maine, ja sen vieressä on lisäksi niin sanottu kutukallio. Ranta ei ole virallinen uimaranta, eikä kaupunki siksi suosittele siellä uimista. Jos on siis pakko uida, pitää olla varovainen.

Erikoista: Salainen pieni hiekkaranta.

Treeni ennen piknikkiä – Katri Valan puisto Sörnäisissä

Katri Valan puisto on niin korkealla, että sinne joko rappusia tai pieniä teitä kävellessä hengästyy kovempikuntoinenkin. Puiston laelle päästyään voi piknikin ohessa jatkaa rennompaa liikuntaa pelaamalla vaikka petankkia hiekkakentällä. Kurvin hälinä ei kuulu, koska puisto on kivasti vähän piilossa eikä ole kenenkään läpikulkuväylä.

Erikoista: Polta kaloreita ennen piknikkiä kiivetessäsi puiston laelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • piknik
 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 2. 2

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 3. 3

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 4. 4

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 5. 5

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 8. 8

  ”Kotona ei tehdä töitä”, kertoo Sonja Sorvola sopimuksestaan tanssija Sami Saikkosen kanssa – kun pariskunta näyttelee yhdessä, ei kipinöiltä säästytä

 9. 9

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 10. 10

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 2. 2

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 3. 3

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 4. 4

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 5. 5

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 6. 6

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 7. 7

  David Beckhamin kiinalaiset fanit suuttuivat jalkapallotähden some-päivityksestä – editoi päivitystä ja suututti lisää faneja

 8. 8

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 9. 9

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 10. 10

  ”Kotona ei tehdä töitä”, kertoo Sonja Sorvola sopimuksestaan tanssija Sami Saikkosen kanssa – kun pariskunta näyttelee yhdessä, ei kipinöiltä säästytä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 6. 6

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 7. 7

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 8. 8

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

 2. 2

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 3. 3

  Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

 4. 4

  Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

 5. 5

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 6. 6

  Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

 7. 7

  Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

 8. 8

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 9. 9

  Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

 10. 10

  Pyöräilyä, busseja, kävelyä – mikä puolue puolustaisi autoilijaa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 3. 3

  Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

 4. 4

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 5. 5

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 6. 6

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 7. 7

  Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

 8. 8

  Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

 9. 9

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 10. 10

  Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 6. 6

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 7. 7

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 8. 8

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 9. 9

  Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

 10. 10

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 11. Näytä lisää