Valikko

Tätä seksityöläinen haluaa

Näin jokunen vuosi sitten sivusta, millaista on myydä seksiä.

Näin jokunen vuosi sitten sivusta, millaista on myydä seksiä.

Tein silloin useamman viikon juttuprojektin, jossa haastattelin seksityöläisiä ympäri maailman.

Viisikymppistä partamiestä Yhdysvalloista, kahta nuorta naista Filippiineiltä, pariskuntaa Kolumbiasta, opiskelijaa Romaniasta.

He myivät kaikki seksuaalisia tekoja, mutta nettikameran välityksellä. Turvassa fyysiseltä uhalta.

Heidän puheistaan ymmärsi, miten paljon tilanne muuttuisi, jos joutuisi toimimaan ulkomaailmassa. Maapallon eri kolkissa seksityöläinen saa pelätä väkivaltaa, tauteja tai korruptoitunutta poliisia.

Miten yhteiskunta voisi tehdä sellaisen ihmisen elämästä turvallisempaa?

Huulet puristuivat yhteen jonkinlaisesta yleisestä vaikuttuneisuudesta, kun kuulin Toni Macin puheenvuoron aiheesta.

Toni Mac alkoi myydä seksiä 2009, kun hänen kaksi työtään eivät riittäneet vuokranmaksuun:

“Mieluummin olisin voittanut lotossa. Niin ei ollut käymässä ihan heti, joten aloitin bordellissa."

Sittemmin Mac on kohdannut väkivaltaa ja hyväksikäyttöä – ja päätynyt lopulta puhumaan siitä, millaisia lakeja seksityöläiset itse haluavat.

Mac puhui aiheesta alkuvuodesta TEDx-konferenssissa Lontoossa. (Video puheesta on ollut verkossa nyt muutaman viikon, ja sen voi katsoa täältä.)

Oli ensimmäisen kerran olo, että joku selittää asiat siten, että tällainen seksinsä ostamatta hankkinut, pumpulissa kasvanut kaupunkilaispoikakin ymmärtää. Siksi haluan omien mielipiteideni sijaan tiivistää tässä tekstissä, mitä opin Macilta. (Haastattelin kirjoitusta varten myös Pro-tukipisteen toiminnanjohtajaa Jaana Kauppista.)

Macin pääväite on, että maailman yleisimmät neljä mallia säännellä seksityötä itse asiassa pahentavat siihen liittyviä ongelmia.

Tutkitaan niitä yksi kerrallaan.

Malli numero yksi on täysi kriminalisointi.

Seksin ostaja, myyjä ja mahdolliset välikädet ovat kaikki rikollisia. Malli on käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa, Venäjällä ja suuressa osassa Afrikkaa.

Kriminalisoinnin puoltajat uskovat, että ihminen ei myy niin paljon seksiä, jos hän pelkää tulevansa pidätetyksi.

“Mutta jos on valittava pidätyksen pelon tai perheen ruokkimisen väliltä, seksityötä tekee joka tapauksessa”, Mac sanoo.

Kriminalisointimalli johtaa kierteeseen: Koska pidätys voi tuoda rikosmerkinnän, seksityöläinen ei saa enää muita töitä. Hänen ainoa keinonsa hankkia rahaa on myydä lisää seksiä, ja laki kääntyy itseään vastaan. Tämä johtaa myös siihen, että seksityöläiset päätyvät maksamaan korruptoituneille poliiseille lunnaita – tai ostamaan vapautensa seksillä.

Monissa maissa kiinni jäänyttä prostituoitua vastaan käytetään todisteena sitä, että tämä kantaa mukanaan kondomeja. Seksityöläiset joutuvat jättämään ehkäisyvälineet kotiin, ja riski tautien tarttumisesta lisääntyy.

Täysi kriminalisointi – ei toimi.

Malli numero kaksi on osittainen kriminalisointi.

Seksin ostaminen ja myyminen on sallittua, mutta välittäminen – esimerkiksi parittaminen ja bordellin pitäminen – on kiellettyä.

Tätä mallia käyttävät muiden muassa Britannia, Ranska, Espanja ja suuret osat Väli- ja Etelä-Amerikkaa.

Sekä Suomi. (Meillä seksin ostaminen parituksen tai ihmiskaupan kohteelta on kuitenkin kiellettyä.)

Mallin ongelma on Macin mukaan se, että bordellien ja parituksen – joka voi olla hyvin monenlaista seksityöläisen avustamista – kieltäminen eristää monen seksityöläisen yksinäiseksi. Jo kahden seksityöläisen työskentelyä samassa asunnossa pidetään usein rikoksena. Tällöin seksin myyjä, usein nainen, ei saa läheltään apua joutuessaan väkivaltaisen asiakkaan käsiin.

Seksityöläiset eivät saa monissa osittaisen kriminalisoinnin maissa, kuten Suomessa, myöskään tarjota palveluitaan julkisesti kadulla. Tämä johtaa jälleen yksinäisiin tilanteisiin, joissa ihminen myy seksiä syrjäisellä kujalla tai vaikkapa metsässä. Siellä altistuu hyökkäykselle.

Jos jää kiinni, saa sakon. Sen maksaakseen on myytävä yhä enemmän seksiä.

Osittainen kriminalisointi – ei toimi.

Kolmannessa mallissa kriminalisoidaan pelkkä seksin ostaminen.

Malli on käytössä Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Kanadassa.

Mallin ongelma on, että maailmassa on lukemattomia seksin myyjiä, esimerkiksi maahanmuuttajia, jotka eivät saa muita töitä. Jo siksi seksin tarjontaa riittää aina.

Kun seksin ostajasta tehdään rikollinen, seksin kysytty määrä kuitenkin laskee. Tällöin seksin myyjä joutuu laskemaan hintojaan tai suorittamaan samasta rahasta yhä rajumpia asioita.

On muitakin ongelmia: Seksityöläisen asiakkaat eivät näyttäydy kiinni jäämisen pelossa, mutta työläinen haluaa silti löytää asiakkaita. Siksi hän joutuu usein hankkimaan avukseen parittajan, jolla on kontakteja. Parituksen lisääntyminen ei todellakaan ole lain tavoite.

Seksityöläinen haluaa usein myös suojella itseään selvittämällä etukäteen asiakkaansa koko nimen ja yhteystiedot. Koska tässä mallissa asiakas on rikollinen, hän ei uskalla antaa tietojaan. Seksityöläinen joutuu olemaan tekemisissä entistä hämäräperäisemmän ihmisen kanssa, jota hän ei pysty tunnistamaan ja ilmiantamaan, jos tämä paljastuu väkivaltaiseksi.

Asiakkaat myös vilkuilevat ostopäätöstä tehdessään olkansa yli ja odottavat seksityöläiseltä nopeita päätöksiä.

Äkkiä autoon nyt, ennen kuin joku huomaa. Älä jää tutkimaan, olenko turvallista seuraa.

Ostamisen kriminalisointi – ei toimi.

Neljäs malli on seksityön valtion sääntelemä laillistaminen.

Malli on käytössä esimerkiksi Australiassa, Itävallassa ja Hollannissa.

Mallissa seksiä saa myydä vain tietyillä valtion hyväksymillä alueilla, ja seksityöläisten ja bordellien on täytettävät tietyt laissa säädetyt kriteerit.

“Tämä kuulostaa hyvältä paperilla, mutta poliitikot tekevät säännöistä tarkoituksella sellaisia, joiden noudattaminen on kallista”, Toni Mac sanoo.

Tämä luo epätasa-arvoa: rikkailla bordellinomistajilla on varaa ja suhteita saada säädökset täytettyä, kun taas köyhät ja eristetyt seksityöläiset eivät kykene täyttämään vaatimuksia.

Ja vaikka ne täyttyisivät, luvan hakeminen seksin myymiselle vie aikaa ja rahaa. Se ei ole hyvä asia ihmiselle, joka tarvitsee rahaa nimenomaisesti nyt ja heti, tänä iltana – mikä nimenomaisesti on usein tilanne.

Tästä syystä moni joutuu yhä työskentelemään laittomasti, mikä johtaa takaisin kaikkiin yllä kuvailtuihin kriminalisoidun mallin ongelmiin.

Valtion sääntelemä laillistaminen – ei toimi.

Mikä sitten neuvoksi?

Mac nostaa seksityöläisen kannalta parhaaksi malliksi niin kutsutun dekriminalisoinnin, joka on käytössä Uudessa-Seelannissa.

Dekriminalisointi on eri asia kuin yllä mainittu valtion sääntelemä laillistaminen. Dekriminalisointi tarkoittaa kaikkien sellaisten lakien poistamista, jotka rankaisevat seksityön osapuolia.

Uuden-Seelannin mallissa panostetaan turvallisiin työolosuhteisiin ja esimiehiin, joilla on velvoitteita. Seksityöläisellä on oikeus kieltäytyä milloin tahansa kenen tahansa asiakkaan tapaamisesta mistä tahansa syystä.

Uusi-Seelanti otti mallin käyttöön 2003.

Seksityö ei ole lisääntynyt.

Ihmiset tuntevat olonsa paljon aiempaa turvallisemmaksi.

96 prosenttia seksityöläisistä sanoo mallin suojelevan heidän oikeuksiaan.

Dekriminalisointi – toimii.

Mieleen nousee monta kysymystä. Entä esimerkiksi ihmiskauppa?

Mac muistuttaa, että ihmiskaupan poistamiseksi pitää puuttua – ihmiskauppaan. Ei säädellä kaikkea seksityötä. Ihmisiä tuodaan myös pakotettuina töihin myös esimerkiksi maatalouteen tai ravintoloihin.

Jos ihminen myy seksiä, koska hän on koditon, vailla työlupaa tai köyhä, seksityön kieltäminen ei tuo hänelle kotia, työlupaa tai varallisuutta.

Seksityötä pidetään alentavana, mutta onko se alentavampaa, kuin ettei kykene ruokkimaan itseään tai lapsiaan, Mac kysyy.

Meistä jokainen liittää seksiin monimutkaisia tunteita, mutta lakien on pohjattava muulle kuin monimutkaisille tunteille.

Macin mukaan ihmiset kysyvät, haluaisitko tyttäresi tekevän tätä työtä. Hänen mielestään oikea kysymys on: jos tyttäresi tekee tätä, onko hän turvassa?

Toni Mac lopettaa näihin sanoihin:

“Aivan kuten muissakin töissä, monet seksityöläiset pitävät työstään, monet vihaavat sitä. Useimmilla on monia erilaisia tuntemuksia sitä kohtaan, mitä he tekevät työkseen. Mutta se, miten tunnemme työstämme, ei ole olennaista. Mitä muut tuntevat siitä, ei todellakaan ole olennaista.

Olennaista on, että voimme työskennellä turvallisesti, omilla ehdoillamme.

Asiaa voi kysyä kalliilta escorteilta New Yorkissa, bordellityöntekijöiltä Kambodzhassa, katutyöläisiltä Etelä-Afrikassa – miljoonilta seksityöläisiltä ympäri maailman – ja kaikki sanovat samaa:

Haluamme täyden seksityön dekriminalisoinnin ja tavallisen työntekijän lailliset oikeudet."

Juhani Mykkänen on startup-yrittäjä ja vapaa kirjoittaja. mykkanen@gmail.com Snapchat: mykkanen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mitä ajattelin tänään
 • Kotimaa
 • Seksityö
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 4. 4

  Algoritmi selvitti, kuka on suomirapin kovin riimittelijä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Näin Trumpin tiedottaja mokaili minuutti minuutilta itsensä syvemmälle Hitler-möläytyksen suohon, koonti tapahtumista

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 4. 4

  Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

 5. 5

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Helsingissä järjestetään lauantaina retropelimyyjäiset: fiilistelyyn kuuluvat Zelda, Donkey Kong ja Mario Bros

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 10. 10

  Laulaja Chester Benningtonin kuolema koskettaa faneja ympäri maailmaa – Keräsimme netistä koskettavimpia muistoja siitä, kuinka Linkin Parkin musiikki auttoi vaikeiden aikojen yli

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 10. 10

  Video irlantilaisista maistelemassa suomalaisia ruokia trendaa netissä, karjalanpiirakoiden ulkomuoto kuohuttaa: ”Tuon piirakan tekijän ei kannattaisi tulla Suomeen ikinä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

 2. 2

  Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

 5. 5

  Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

 6. 6

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 7. 7

  Ilmastonmuutos takoo ennätyksiä – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

 8. 8

  Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

 9. 9

  Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

 10. 10

  Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 2. 2

  Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

 3. 3

  Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

 4. 4

  Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

 5. 5

  CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

 8. 8

  Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

 9. 9

  ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

 10. 10

  Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 9. 9

  Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

 10. 10

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 11. Näytä lisää