Valikko

Tätä seksityöläinen haluaa

Näin jokunen vuosi sitten sivusta, millaista on myydä seksiä.

Näin jokunen vuosi sitten sivusta, millaista on myydä seksiä.

Tein silloin useamman viikon juttuprojektin, jossa haastattelin seksityöläisiä ympäri maailman.

Viisikymppistä partamiestä Yhdysvalloista, kahta nuorta naista Filippiineiltä, pariskuntaa Kolumbiasta, opiskelijaa Romaniasta.

He myivät kaikki seksuaalisia tekoja, mutta nettikameran välityksellä. Turvassa fyysiseltä uhalta.

Heidän puheistaan ymmärsi, miten paljon tilanne muuttuisi, jos joutuisi toimimaan ulkomaailmassa. Maapallon eri kolkissa seksityöläinen saa pelätä väkivaltaa, tauteja tai korruptoitunutta poliisia.

Miten yhteiskunta voisi tehdä sellaisen ihmisen elämästä turvallisempaa?

Huulet puristuivat yhteen jonkinlaisesta yleisestä vaikuttuneisuudesta, kun kuulin Toni Macin puheenvuoron aiheesta.

Toni Mac alkoi myydä seksiä 2009, kun hänen kaksi työtään eivät riittäneet vuokranmaksuun:

“Mieluummin olisin voittanut lotossa. Niin ei ollut käymässä ihan heti, joten aloitin bordellissa."

Sittemmin Mac on kohdannut väkivaltaa ja hyväksikäyttöä – ja päätynyt lopulta puhumaan siitä, millaisia lakeja seksityöläiset itse haluavat.

Mac puhui aiheesta alkuvuodesta TEDx-konferenssissa Lontoossa. (Video puheesta on ollut verkossa nyt muutaman viikon, ja sen voi katsoa täältä.)

Oli ensimmäisen kerran olo, että joku selittää asiat siten, että tällainen seksinsä ostamatta hankkinut, pumpulissa kasvanut kaupunkilaispoikakin ymmärtää. Siksi haluan omien mielipiteideni sijaan tiivistää tässä tekstissä, mitä opin Macilta. (Haastattelin kirjoitusta varten myös Pro-tukipisteen toiminnanjohtajaa Jaana Kauppista.)

Macin pääväite on, että maailman yleisimmät neljä mallia säännellä seksityötä itse asiassa pahentavat siihen liittyviä ongelmia.

Tutkitaan niitä yksi kerrallaan.

Malli numero yksi on täysi kriminalisointi.

Seksin ostaja, myyjä ja mahdolliset välikädet ovat kaikki rikollisia. Malli on käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa, Venäjällä ja suuressa osassa Afrikkaa.

Kriminalisoinnin puoltajat uskovat, että ihminen ei myy niin paljon seksiä, jos hän pelkää tulevansa pidätetyksi.

“Mutta jos on valittava pidätyksen pelon tai perheen ruokkimisen väliltä, seksityötä tekee joka tapauksessa”, Mac sanoo.

Kriminalisointimalli johtaa kierteeseen: Koska pidätys voi tuoda rikosmerkinnän, seksityöläinen ei saa enää muita töitä. Hänen ainoa keinonsa hankkia rahaa on myydä lisää seksiä, ja laki kääntyy itseään vastaan. Tämä johtaa myös siihen, että seksityöläiset päätyvät maksamaan korruptoituneille poliiseille lunnaita – tai ostamaan vapautensa seksillä.

Monissa maissa kiinni jäänyttä prostituoitua vastaan käytetään todisteena sitä, että tämä kantaa mukanaan kondomeja. Seksityöläiset joutuvat jättämään ehkäisyvälineet kotiin, ja riski tautien tarttumisesta lisääntyy.

Täysi kriminalisointi – ei toimi.

Malli numero kaksi on osittainen kriminalisointi.

Seksin ostaminen ja myyminen on sallittua, mutta välittäminen – esimerkiksi parittaminen ja bordellin pitäminen – on kiellettyä.

Tätä mallia käyttävät muiden muassa Britannia, Ranska, Espanja ja suuret osat Väli- ja Etelä-Amerikkaa.

Sekä Suomi. (Meillä seksin ostaminen parituksen tai ihmiskaupan kohteelta on kuitenkin kiellettyä.)

Mallin ongelma on Macin mukaan se, että bordellien ja parituksen – joka voi olla hyvin monenlaista seksityöläisen avustamista – kieltäminen eristää monen seksityöläisen yksinäiseksi. Jo kahden seksityöläisen työskentelyä samassa asunnossa pidetään usein rikoksena. Tällöin seksin myyjä, usein nainen, ei saa läheltään apua joutuessaan väkivaltaisen asiakkaan käsiin.

Seksityöläiset eivät saa monissa osittaisen kriminalisoinnin maissa, kuten Suomessa, myöskään tarjota palveluitaan julkisesti kadulla. Tämä johtaa jälleen yksinäisiin tilanteisiin, joissa ihminen myy seksiä syrjäisellä kujalla tai vaikkapa metsässä. Siellä altistuu hyökkäykselle.

Jos jää kiinni, saa sakon. Sen maksaakseen on myytävä yhä enemmän seksiä.

Osittainen kriminalisointi – ei toimi.

Kolmannessa mallissa kriminalisoidaan pelkkä seksin ostaminen.

Malli on käytössä Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Kanadassa.

Mallin ongelma on, että maailmassa on lukemattomia seksin myyjiä, esimerkiksi maahanmuuttajia, jotka eivät saa muita töitä. Jo siksi seksin tarjontaa riittää aina.

Kun seksin ostajasta tehdään rikollinen, seksin kysytty määrä kuitenkin laskee. Tällöin seksin myyjä joutuu laskemaan hintojaan tai suorittamaan samasta rahasta yhä rajumpia asioita.

On muitakin ongelmia: Seksityöläisen asiakkaat eivät näyttäydy kiinni jäämisen pelossa, mutta työläinen haluaa silti löytää asiakkaita. Siksi hän joutuu usein hankkimaan avukseen parittajan, jolla on kontakteja. Parituksen lisääntyminen ei todellakaan ole lain tavoite.

Seksityöläinen haluaa usein myös suojella itseään selvittämällä etukäteen asiakkaansa koko nimen ja yhteystiedot. Koska tässä mallissa asiakas on rikollinen, hän ei uskalla antaa tietojaan. Seksityöläinen joutuu olemaan tekemisissä entistä hämäräperäisemmän ihmisen kanssa, jota hän ei pysty tunnistamaan ja ilmiantamaan, jos tämä paljastuu väkivaltaiseksi.

Asiakkaat myös vilkuilevat ostopäätöstä tehdessään olkansa yli ja odottavat seksityöläiseltä nopeita päätöksiä.

Äkkiä autoon nyt, ennen kuin joku huomaa. Älä jää tutkimaan, olenko turvallista seuraa.

Ostamisen kriminalisointi – ei toimi.

Neljäs malli on seksityön valtion sääntelemä laillistaminen.

Malli on käytössä esimerkiksi Australiassa, Itävallassa ja Hollannissa.

Mallissa seksiä saa myydä vain tietyillä valtion hyväksymillä alueilla, ja seksityöläisten ja bordellien on täytettävät tietyt laissa säädetyt kriteerit.

“Tämä kuulostaa hyvältä paperilla, mutta poliitikot tekevät säännöistä tarkoituksella sellaisia, joiden noudattaminen on kallista”, Toni Mac sanoo.

Tämä luo epätasa-arvoa: rikkailla bordellinomistajilla on varaa ja suhteita saada säädökset täytettyä, kun taas köyhät ja eristetyt seksityöläiset eivät kykene täyttämään vaatimuksia.

Ja vaikka ne täyttyisivät, luvan hakeminen seksin myymiselle vie aikaa ja rahaa. Se ei ole hyvä asia ihmiselle, joka tarvitsee rahaa nimenomaisesti nyt ja heti, tänä iltana – mikä nimenomaisesti on usein tilanne.

Tästä syystä moni joutuu yhä työskentelemään laittomasti, mikä johtaa takaisin kaikkiin yllä kuvailtuihin kriminalisoidun mallin ongelmiin.

Valtion sääntelemä laillistaminen – ei toimi.

Mikä sitten neuvoksi?

Mac nostaa seksityöläisen kannalta parhaaksi malliksi niin kutsutun dekriminalisoinnin, joka on käytössä Uudessa-Seelannissa.

Dekriminalisointi on eri asia kuin yllä mainittu valtion sääntelemä laillistaminen. Dekriminalisointi tarkoittaa kaikkien sellaisten lakien poistamista, jotka rankaisevat seksityön osapuolia.

Uuden-Seelannin mallissa panostetaan turvallisiin työolosuhteisiin ja esimiehiin, joilla on velvoitteita. Seksityöläisellä on oikeus kieltäytyä milloin tahansa kenen tahansa asiakkaan tapaamisesta mistä tahansa syystä.

Uusi-Seelanti otti mallin käyttöön 2003.

Seksityö ei ole lisääntynyt.

Ihmiset tuntevat olonsa paljon aiempaa turvallisemmaksi.

96 prosenttia seksityöläisistä sanoo mallin suojelevan heidän oikeuksiaan.

Dekriminalisointi – toimii.

Mieleen nousee monta kysymystä. Entä esimerkiksi ihmiskauppa?

Mac muistuttaa, että ihmiskaupan poistamiseksi pitää puuttua – ihmiskauppaan. Ei säädellä kaikkea seksityötä. Ihmisiä tuodaan myös pakotettuina töihin myös esimerkiksi maatalouteen tai ravintoloihin.

Jos ihminen myy seksiä, koska hän on koditon, vailla työlupaa tai köyhä, seksityön kieltäminen ei tuo hänelle kotia, työlupaa tai varallisuutta.

Seksityötä pidetään alentavana, mutta onko se alentavampaa, kuin ettei kykene ruokkimaan itseään tai lapsiaan, Mac kysyy.

Meistä jokainen liittää seksiin monimutkaisia tunteita, mutta lakien on pohjattava muulle kuin monimutkaisille tunteille.

Macin mukaan ihmiset kysyvät, haluaisitko tyttäresi tekevän tätä työtä. Hänen mielestään oikea kysymys on: jos tyttäresi tekee tätä, onko hän turvassa?

Toni Mac lopettaa näihin sanoihin:

“Aivan kuten muissakin töissä, monet seksityöläiset pitävät työstään, monet vihaavat sitä. Useimmilla on monia erilaisia tuntemuksia sitä kohtaan, mitä he tekevät työkseen. Mutta se, miten tunnemme työstämme, ei ole olennaista. Mitä muut tuntevat siitä, ei todellakaan ole olennaista.

Olennaista on, että voimme työskennellä turvallisesti, omilla ehdoillamme.

Asiaa voi kysyä kalliilta escorteilta New Yorkissa, bordellityöntekijöiltä Kambodzhassa, katutyöläisiltä Etelä-Afrikassa – miljoonilta seksityöläisiltä ympäri maailman – ja kaikki sanovat samaa:

Haluamme täyden seksityön dekriminalisoinnin ja tavallisen työntekijän lailliset oikeudet."

Juhani Mykkänen on startup-yrittäjä ja vapaa kirjoittaja. mykkanen@gmail.com Snapchat: mykkanen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mitä ajattelin tänään
 • Kotimaa
 • Seksityö
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 4. 4

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 7. 7

  Miksi meikkaaminen on pinnallista, mutta mopojen rassaus kehittävää?

 8. 8

  Metallica tulee Suomeen ensi vuonna kahdelle keikalle

 9. 9

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 3. 3

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 4. 4

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 5. 5

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 6. 6

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 9. 9

  Arviossa Helsingin keskustan uusi tapaspaikka, josta saa loistavia minipurilaisia

 10. 10

  JVG esiintyy ensi kesänä Flow-festareilla – sekä ulkomaiset Goldfrapp, The Afghan Whigs ja Death Grips

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 9. 9

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 4. 4

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 5. 5

  Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

 6. 6

  Kakussa listeriaa, jyvien joukossa jyrsijän papanoita – EU:n palvelu varoittaa kytevistä ruokaskandaaleista

 7. 7

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 8. 8

  Rikosepäily ylimmän syyttäjän toimista on kiinnostava, mutta niin ovat tapauksen taustatkin – näin ne linkittyvät Jari Aarnioon

 9. 9

  Intialainen kansanedustaja suuttui paikasta turistiluokassa – löi matkustamo­työntekijää sandaalilla 25 kertaa

 10. 10

  Ranskassa kenenkään äidin ei ole pakko imettää, sillä äiti saa ajatella myös itseään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 4. 4

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 5. 5

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 6. 6

  Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

 7. 7

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 8. 8

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 9. 9

  Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

 10. 10

  Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää