Valikko

Nämä ovat pelottavimmat hetket Muumilaakson tarinoissa – kolme jaksoa sensuroitiin Suomessa liian kammottavina

Muumilaakson tarinat on klassikkomainen lastenohjelma, joka on myös vastannut monista pelottavimmista kokemuksista.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja ”traumoja”, että ne muistetaan aikuisenakin.

Tänä kesänä olemme tehneet juttuja jo Alfred J. Kwakista, Kaukametsän pakolaisista, Hopeanuolesta, Sätkyistä ja tärinöistä sekä Varokaa heikkoa jäätä -animaatiosta. Aikaisemmin olemme käsitelleet muun muassa Morsoa. Creepy!

Kun kirjoitimme Varokaa heikkoa jäätä -animaatiosta, kutsuimme sitä todelliseksi traumaklassikoiden kantaisäksi ja -äidiksi. Sitä se kieltämättä on.

On silti olemassa yksi ohjelma, jonka lähes jokainen 1980-luvun jälkeen syntynyt lapsi on Suomessa nähnyt. Tuo samainen ohjelma on myös aiheuttanut monille ensimmäiset todelliset pelon tuntemukset ja ahdistukset. Kyseessä on tietenkin Muumilaakson tarinoita, kaikkien pelottavien lastenohjelmien äiti.

Lempeällä tunnusmusiikilla ja aurinkoisella Muumitalo-kuvalla jaksonsa aloittava ohjelma ei toki ole pelkästään pelottava. Monin osin Muumilaakson tarinoita on pelkästään leppoisa, mukava ja hyvänmielinen ohjelma, joka kertoo sympaattisesta muumiperheestään ja heidän ystävistään.

Samalla ohjelmassa piilee kuitenkin toinen, synkempi, piirre. Se yllättää pienen katsojan arvaamattomalla hetkellä, ja juuri siksi Muumilaakson tarinoita on nettikommenttien perusteella opettanut monille ensimmäistä kertaa, mitä pelko todella on.

Muumien pelottavuuden ymmärtämiseksi on oleellista tietää ohjelman historia.

Muumilaakson tarinoita alettiin tehdä japanilais-suomalais-hollantilaisena yhteistuotantona 1990-luvun alussa. Ensimmäiset jaksot lähetettiin Suomessa vuonna 1991. Sarjan ideointi oli kuitenkin alkanut jo paljon aiemmin, eikä Muumilaakson tarinoita ollut suinkaan ensimmäinen muumianimaatio.

Itse asiassa nykyinen Muumilaakson tarinoita ei ole edes ensimmäinen kyseistä nimeä käyttävä muumisarja. 1970- ja 1980-luvuilla tehtiin hyvin erinäköistä muumianimaatiota, joka tunnetaan nykyisin Suomessa nimellä Muumien maailma. Vielä 1980-luvulla sitä kuitenkin lähetettiin Muumilaakson tarinoita -nimellä, mutta sitten uusi animaatio peri tuon tittelin.

Nykyisen Muumilaakson tarinoiden syntymisestä voidaan kiittää suomalaista tuottajaa Dennis Livsonia, joka alkoi ideoida uutta muumisarjaa 1980-luvun alussa. Lopulta hän sai sarjalle myös Tove Janssonin ja hänen Lars-veljensä suostumuksen. Sitten sarjaa alettiin animoida Japanissa.

Sarjaa tehtiin nopealla tahdilla: kahdessa vuodessa tuotettiin yli 100 jaksoa. Osa pohjautuu joko Tove Janssonin kirjoihin tai Lars Janssonin sarjakuviin, mutta osaan jaksoista on keksitty täysin uusia tarinoita.

Myös joitain yksityiskohtia on muutettu kirjoihin ja sarjakuviin verrattuna. Esimerkiksi Jäärouva, yksi sarjan pelottavimmista hahmoista, on Muumilaakson tarinoissa hyvin erinäköinen kuin kirjoissa on kuvailtu ja kuin muissa muumeista tehdyissä animaatioissa on näytetty.

Suomenkielisen version tekstit on kirjoittanut ja ääninäyttelyn on ohjannut Jertta Ratia-Kähönen. Hän on tehnyt pitkän uran Yleisradiolle ja suomentanut sekä ohjannut monia muitakin lastenohjelmia.

Soitimme Ratia-Kähöselle ja kysyimme, millä mielin hän muistelee klassikko-ohjelmaa.

”Silloin oli sellainen käytäntö, että suomentaja myös ohjaa ääninäyttelijöitä”, Ratia-Kähönen muistelee Muumilaakson tarinoiden tekemistä.

Projektiin hän päätyi puhtaasti sen vuoksi, että oli tehnyt Ylelle ennen muumeja muita ohjelmia. Ratia-Kähönen sanoo, että hänellä ei ollut minkäänlaista aavistusta siitä, minkälaiseen klassikkoasemaan sarja saattaisi nousta.

”Olisi jalat alkaneet tutista, jos sellaisesta olisi tiennyt. Emme mitenkään osanneet ajatella, että sarja saisi tällaisen suosion. Ohjelman tekeminen oli tosin sen verran kiivastahtista, ettei siinä tällaisia asioita ehtinyt ajatellakaan.”

Ratia-Kähönen käänsi tekstit suomeksi englanninkielisestä käsikirjoituksesta, joka oli tehty alkuperäisen japanilaisen tekstin pohjalta. Toisinaan hän joutui kuitenkin vääntämään repliikeistä Lars Janssonin kanssa, joka halusi, että suomenkielisen tekstin pohjana kirjoitettaisiin hänen kirjoittamiaan repliikkejä, vaikka ne eivät välttämättä sopineet yksi yhteen kohtauksien keston kanssa.

Vaikka sarjan suosion ennustaminen oli mahdotonta, oleellista tekemisessä oli se, että mitään ei voinut tehdä puolihuolimattomasti.

”Oli hyvä, että jaksoissa oli myös joku pieni koukku aikuisille, että hekin jaksaisivat katsoa sarjaa.”

Ehkä juuri pieni pelottavuus oli sopiva koukku vanhemmille katsojille?

Ratia-Kähönen myöntää, että jotkut Muumilaakson tarinat saattoivat olla pienille lapsille pelottavia, mutta hänen mukaansa pieni pelottavuus kuuluu asiaan.

”Lapset tykkäävät vähän pelottavastikin jutuista, joita voi katsoa ovenraosta. Ohjelmia ei voi tehdä pelkästään yliherkkiä lapsia ajatellen.”

Ratia-Kähösen mukaan esimerkiksi jotkut saksalaisen version kohdat olivat liiallista lässytystä. Toisaalta kaikki sarjan alkuperäiset japanilaiset jaksot eivät menneet Suomessa läpi. Yhteensä kolme Muumilaakson tarinoiden jaksoa on jätetty esittämättä Suomessa.

Mikä muumeissa on sitten pelottanut lähes 30 vuoden ajan? Koostimme sarjan klassisimmat painajaisia aiheuttaneet hahmot ja hetket.

Mörkö.

Muumien pelottavuudesta puhuminen on täysin turhaa ilman Mörköä – siitäkin huolimatta, että Jertta Ratia-Kähösen mukaan hahmoa ei suomalaisessa tuotantoporukassa ajateltu aluksi pelottavana. Muutenkin sarja tarjoaa Möröstä kuvan paitsi pelottavana, myös yksinäisenä ja traagisena hahmona.

Erittäin yleinen näkemys on silti se, että Mörkö on yksi lastenohjelmien pelottavimmista hahmoista. Syitä ei ole vaikea keksiä: salaperäisyys, hyytävän mystinen ilmestyminen paikalle, pelottava ulkomuoto, nariseva ja jopa ahdistava ääni. Mörkö on nimeään myöten suorastaan arkkityyppi lastenohjelmien pelottavasta hahmosta.

Kun Mörkö ilmestyy ensimmäisen kerran Muumitalon edustalle, Muumipappa kaivaa pyssynsä esille. Lopulta Mörkö saadaan häädettyä paikalta, mutta hänen kaikuva äänensä lupaa ”palata myöhemmin”. Niin myös Mörkö tekee ja säikyttää esimerkiksi Muumipeikon pahanpäiväisesti.

Nettikommenteissa Mörön pelkäämiselle on omistettu kokonaan omia keskusteluketjujaan, tähän tapaan:

”Sitten tietty on se Mörkö, jota pienenä pelkäsin ku ruttoa.”

”Verkkokalvolleni on syöpynyt tuo legendaarinen ja traumaattistakin traumaattisempi kohtaus niin pahasti että pitäskö tässä oikeasti huolestua.”

”Mä oon vasta nyt lukiossa alkanu päästä yli Möröstä.”

Monilla tosin riittää myös sympatiaa Mörölle, joka on yksinäisyydessään jopa surullinen.

Jäärouva.

Vaikka Jäärouva esiintyy vain yhdessä Muumilaakson tarinoiden jaksossa, on hahmo jättänyt lähtemättömän vaikutuksen moniin muumien katsojiin. Osa jopa kertoo pelänneensä Jäärouvaa enemmän kuin samassa jaksossa esiintynyttä Mörköä.

Jäärouvassa pelottaa Mörön tapaan eniten mystisyys. Tuutikki varoittaa sarjassa Muumipeikkoa ja Pikku Myytä siitä, että talvisin ilmestyvä Jäärouva muuttaa jääksi kaikki, jotka uskaltavat katsoa häntä. Myy ei piittaa varoituksista ja muuttuu hetkeksi aikaa jääksi. Juuri Pikku Myyn ja Jäärouvan kohtaaminen oli monelle liikaa.

Myös koko Jäärouvan ilmestyminen vaikuttavan laulun ja erikoisten ääniefektien saattelemana on tarjonnut omia pelottavia hetkiään. Jäärouvan ulkomuoto poikkeaa Muumilaakson tarinoissa hyvin paljon muista muumiversioista, eikä hahmon erikoinen ulkonäkökään pienenevine pupilleineen ole helpottanut katsojien suhtautumista salaperäiseen Jäärouvaan.

Kummituseläin-Muumipeikko.

Pelottavien Mörön ja Jäärouvan lisäksi monia kauhistutti Muumilaakson tarinoissa heti ensimmäinen jakso, jossa kiltti ja aina yhtä iloinen Muumipeikko muuttuu rumaksi ja kammottavaksi kummituseläimeksi.

Kaikki alkaa siitä, kun Muumitalon lapset leikkivät piilosta, ja Muumipeikko päättää piiloutua mystiseen Taikurin hattuun. Hattu muuttaa Muumipeikon pelottavan näköiseksi hahmoksi, jota tämän ystävät tai edes oma isä eivät tunnista.

Muumipeikko hätääntyy itsekin tajutessaan, ettei näytä ollenkaan itseltään. Lopulta Muumimamma uskoo, että kummallisen näköinen hahmo on todella Muumipeikko, ja tuolloin hän muuttuu takaisin omaksi itsekseen. Kohtaus nousee säännöllisesti esiin nettikeskusteluissa:

”Ja entäs se sitten, kun muumipeikko vetää Taikurin hatun päähänsä ja tulee sieltä ulos sellaisena karvaisena ja luihuna örkkinä? Oi se on kamalaa!”

”Muistaako kukaan muuten niistä Muumi-jaksoista sen missä Muumipeikko menee piiloon Taikurin hattuun ja tulee sieltä osittain karvaisena ja pinkkinä ihmisrottaolentona ulos? Ei se hahmo sinällään vaan se kuumotus mitä siinä tilanteessa oli tuntu ihan järkyttävältä.”

Aavelaiva.

Hahmojen ohella Muumien katsojia on pelottanut mystisesti pimeydestä ilmestyvä aavelaiva.

Kesken Muumipapan, Muumipeikon, Nuuskamuikkusen ja Pikku Myyn yöllisen purjehduksen heitä vastaan seilaa kookas laiva. Se saapuu heidän eteensä sumun keskeltä, purjehtii suoraan venettä päin jättämättä jälkeäkään ja katoaa sitten paikalta.

Suhisevan kammottavan aavelaivan ilmestyminen muuttaa aluksi mukavalta purjehdureissulta vaikuttaneen jakson luonteen täysin, minkä takia monet mainitsevat sen puhuttaessa pelottavimmista Muumien hetkistä.

Oman lukunsa muodostavat vielä ne kolme jaksoa, joita ei edes päästetty Suomen televisioon. Ratia-Kähösen mukaan ne olivat liian väkivaltaisia ja outoja.

Ensimmäinen niistä suomeksi käännettynä ”Muumit ja taistelu merirosvoa vastaan”. Siinä merirosvokapteeni kiroilee, uhkaa muumeja puukolla ja ottaa Niiskuneidin panttivangikseen.

Toinen sensuroitu jakso on suomeksi käännettynä ”Ääni kelon sisällä”, jossa nähdään puun sisällä majaileva demoni. Se uhkaa muuttaa Muumilakson asukit eläimiksi mutta joutuu lopulta takaisin kelon sisään. Jaksoa pidettiin lähinnä japanilaiseen kulttuuriin sopivana.

Kolmas esittämättä jäänyt jakso on nimeltään ”Syntymäpäiväyllätys”, jossa kaikki ovat unohtaneet Pikku Myyn syntymäpäivät. Jaksossa Pikku Myy näkee painajaista hirviöksi muuttumisesta ja herättyään huomaa näyttävänsä oikeasti hirviöltä, kunnes se paljastuukin muiden hänelle tekemäksi pilaksi.

Mitkä ovat omat pelottavimmat Muumilaakson tarinat -kokemuksesi? Kerro kommenttiosiossa, jonka avaamme tätä juttua varten!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muumit
 • Lapsuuden traumat
 • Televisio
 • tv-ohjelmat
 • Internet
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 2. 2

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 3. 3

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 4. 4

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 5. 5

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 6. 6

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 7. 7

  Haastateltava nukahti ruoka suussa: Henkilökuvassa laiskiaisnaaras Coco Korkeasaaresta

 8. 8

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 9. 9

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 10. 10

  Ympäri maailmaa levinnyt Buddha-Bar vierailee Helsingissä huhtikuussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 2. 2

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 3. 3

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 4. 4

  Instagram alkoi sumentaa ”arkaluontoista sisältöä” – esimerkiksi eläinsuojelujärjestöjen kuvia tai videoita

 5. 5

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 6. 6

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 7. 7

  New York Times vieraili Helsingin Teurastamossa ja innostui suomalaisesta viskistä ja shampoosta

 8. 8

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 9. 9

  Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

 10. 10

  Anoreksiaan yllyttävät kuvat saavat rehottaa, koska Instagram tekee niillä rahaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 6. 6

  Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

 7. 7

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 10. 10

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

 3. 3

  Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

 4. 4

  Tappouhkauksia ja tahallisia kolarointeja – Autopaparazzi kertoo, millaista on autojen salakuvaajan arki

 5. 5

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 6. 6

  Tiukemmat rajat ja kakkosolut – Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän

 7. 7

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 8. 8

  Peloton tyttö pääsi Wall Streetille kuukaudeksi uhmaamaan miesten valtaa – Patsaasta tuli valtava hitti, kiistan aihe ja ehkä pysyvä osa New Yorkia

 9. 9

  Supo: Terrori-iskujen uhka Suomessa on kohonnut, tiedustelutoiminta ”jatkunut aktiivisena ja aggressiivisena”

 10. 10

  Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 2. 2

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 3. 3

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 4. 4

  Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

 5. 5

  Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

 6. 6

  Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

 7. 7

  Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

 8. 8

  Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

 9. 9

  Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

 10. 10

  Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 3. 3

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 4. 4

  ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

 5. 5

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 6. 6

  Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

 7. 7

  Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

 8. 8

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 9. 9

  Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

 10. 10

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 11. Näytä lisää