Nämä ovat pelottavimmat hetket Muumilaakson tarinoissa – kolme jaksoa sensuroitiin Suomessa liian kammottavina

Muumilaakson tarinat on klassikkomainen lastenohjelma, joka on myös vastannut monista pelottavimmista kokemuksista.

Nyt.fi:ssä on kirjoitettu lastenohjelmista, jotka ovat aikoinaan aiheuttaneet lapsikatsojille niin vahvoja ”traumoja”, että ne muistetaan aikuisenakin.

Tänä kesänä olemme tehneet juttuja jo Alfred J. Kwakista, Kaukametsän pakolaisista, Hopeanuolesta, Sätkyistä ja tärinöistä sekä Varokaa heikkoa jäätä -animaatiosta. Aikaisemmin olemme käsitelleet muun muassa Morsoa. Creepy!

Kun kirjoitimme Varokaa heikkoa jäätä -animaatiosta, kutsuimme sitä todelliseksi traumaklassikoiden kantaisäksi ja -äidiksi. Sitä se kieltämättä on.

On silti olemassa yksi ohjelma, jonka lähes jokainen 1980-luvun jälkeen syntynyt lapsi on Suomessa nähnyt. Tuo samainen ohjelma on myös aiheuttanut monille ensimmäiset todelliset pelon tuntemukset ja ahdistukset. Kyseessä on tietenkin Muumilaakson tarinoita, kaikkien pelottavien lastenohjelmien äiti.

Lempeällä tunnusmusiikilla ja aurinkoisella Muumitalo-kuvalla jaksonsa aloittava ohjelma ei toki ole pelkästään pelottava. Monin osin Muumilaakson tarinoita on pelkästään leppoisa, mukava ja hyvänmielinen ohjelma, joka kertoo sympaattisesta muumiperheestään ja heidän ystävistään.

Samalla ohjelmassa piilee kuitenkin toinen, synkempi, piirre. Se yllättää pienen katsojan arvaamattomalla hetkellä, ja juuri siksi Muumilaakson tarinoita on nettikommenttien perusteella opettanut monille ensimmäistä kertaa, mitä pelko todella on.

Muumien pelottavuuden ymmärtämiseksi on oleellista tietää ohjelman historia.

Muumilaakson tarinoita alettiin tehdä japanilais-suomalais-hollantilaisena yhteistuotantona 1990-luvun alussa. Ensimmäiset jaksot lähetettiin Suomessa vuonna 1991. Sarjan ideointi oli kuitenkin alkanut jo paljon aiemmin, eikä Muumilaakson tarinoita ollut suinkaan ensimmäinen muumianimaatio.

Itse asiassa nykyinen Muumilaakson tarinoita ei ole edes ensimmäinen kyseistä nimeä käyttävä muumisarja. 1970- ja 1980-luvuilla tehtiin hyvin erinäköistä muumianimaatiota, joka tunnetaan nykyisin Suomessa nimellä Muumien maailma. Vielä 1980-luvulla sitä kuitenkin lähetettiin Muumilaakson tarinoita -nimellä, mutta sitten uusi animaatio peri tuon tittelin.

Nykyisen Muumilaakson tarinoiden syntymisestä voidaan kiittää suomalaista tuottajaa Dennis Livsonia, joka alkoi ideoida uutta muumisarjaa 1980-luvun alussa. Lopulta hän sai sarjalle myös Tove Janssonin ja hänen Lars-veljensä suostumuksen. Sitten sarjaa alettiin animoida Japanissa.

Sarjaa tehtiin nopealla tahdilla: kahdessa vuodessa tuotettiin yli 100 jaksoa. Osa pohjautuu joko Tove Janssonin kirjoihin tai Lars Janssonin sarjakuviin, mutta osaan jaksoista on keksitty täysin uusia tarinoita.

Myös joitain yksityiskohtia on muutettu kirjoihin ja sarjakuviin verrattuna. Esimerkiksi Jäärouva, yksi sarjan pelottavimmista hahmoista, on Muumilaakson tarinoissa hyvin erinäköinen kuin kirjoissa on kuvailtu ja kuin muissa muumeista tehdyissä animaatioissa on näytetty.

Suomenkielisen version tekstit on kirjoittanut ja ääninäyttelyn on ohjannut Jertta Ratia-Kähönen. Hän on tehnyt pitkän uran Yleisradiolle ja suomentanut sekä ohjannut monia muitakin lastenohjelmia.

Soitimme Ratia-Kähöselle ja kysyimme, millä mielin hän muistelee klassikko-ohjelmaa.

”Silloin oli sellainen käytäntö, että suomentaja myös ohjaa ääninäyttelijöitä”, Ratia-Kähönen muistelee Muumilaakson tarinoiden tekemistä.

Projektiin hän päätyi puhtaasti sen vuoksi, että oli tehnyt Ylelle ennen muumeja muita ohjelmia. Ratia-Kähönen sanoo, että hänellä ei ollut minkäänlaista aavistusta siitä, minkälaiseen klassikkoasemaan sarja saattaisi nousta.

”Olisi jalat alkaneet tutista, jos sellaisesta olisi tiennyt. Emme mitenkään osanneet ajatella, että sarja saisi tällaisen suosion. Ohjelman tekeminen oli tosin sen verran kiivastahtista, ettei siinä tällaisia asioita ehtinyt ajatellakaan.”

Ratia-Kähönen käänsi tekstit suomeksi englanninkielisestä käsikirjoituksesta, joka oli tehty alkuperäisen japanilaisen tekstin pohjalta. Toisinaan hän joutui kuitenkin vääntämään repliikeistä Lars Janssonin kanssa, joka halusi, että suomenkielisen tekstin pohjana kirjoitettaisiin hänen kirjoittamiaan repliikkejä, vaikka ne eivät välttämättä sopineet yksi yhteen kohtauksien keston kanssa.

Vaikka sarjan suosion ennustaminen oli mahdotonta, oleellista tekemisessä oli se, että mitään ei voinut tehdä puolihuolimattomasti.

”Oli hyvä, että jaksoissa oli myös joku pieni koukku aikuisille, että hekin jaksaisivat katsoa sarjaa.”

Ehkä juuri pieni pelottavuus oli sopiva koukku vanhemmille katsojille?

Ratia-Kähönen myöntää, että jotkut Muumilaakson tarinat saattoivat olla pienille lapsille pelottavia, mutta hänen mukaansa pieni pelottavuus kuuluu asiaan.

”Lapset tykkäävät vähän pelottavastikin jutuista, joita voi katsoa ovenraosta. Ohjelmia ei voi tehdä pelkästään yliherkkiä lapsia ajatellen.”

Ratia-Kähösen mukaan esimerkiksi jotkut saksalaisen version kohdat olivat liiallista lässytystä. Toisaalta kaikki sarjan alkuperäiset japanilaiset jaksot eivät menneet Suomessa läpi. Yhteensä kolme Muumilaakson tarinoiden jaksoa on jätetty esittämättä Suomessa.

Mikä muumeissa on sitten pelottanut lähes 30 vuoden ajan? Koostimme sarjan klassisimmat painajaisia aiheuttaneet hahmot ja hetket.

Mörkö.

Muumien pelottavuudesta puhuminen on täysin turhaa ilman Mörköä – siitäkin huolimatta, että Jertta Ratia-Kähösen mukaan hahmoa ei suomalaisessa tuotantoporukassa ajateltu aluksi pelottavana. Muutenkin sarja tarjoaa Möröstä kuvan paitsi pelottavana, myös yksinäisenä ja traagisena hahmona.

Erittäin yleinen näkemys on silti se, että Mörkö on yksi lastenohjelmien pelottavimmista hahmoista. Syitä ei ole vaikea keksiä: salaperäisyys, hyytävän mystinen ilmestyminen paikalle, pelottava ulkomuoto, nariseva ja jopa ahdistava ääni. Mörkö on nimeään myöten suorastaan arkkityyppi lastenohjelmien pelottavasta hahmosta.

Kun Mörkö ilmestyy ensimmäisen kerran Muumitalon edustalle, Muumipappa kaivaa pyssynsä esille. Lopulta Mörkö saadaan häädettyä paikalta, mutta hänen kaikuva äänensä lupaa ”palata myöhemmin”. Niin myös Mörkö tekee ja säikyttää esimerkiksi Muumipeikon pahanpäiväisesti.

Nettikommenteissa Mörön pelkäämiselle on omistettu kokonaan omia keskusteluketjujaan, tähän tapaan:

”Sitten tietty on se Mörkö, jota pienenä pelkäsin ku ruttoa.”

”Verkkokalvolleni on syöpynyt tuo legendaarinen ja traumaattistakin traumaattisempi kohtaus niin pahasti että pitäskö tässä oikeasti huolestua.”

”Mä oon vasta nyt lukiossa alkanu päästä yli Möröstä.”

Monilla tosin riittää myös sympatiaa Mörölle, joka on yksinäisyydessään jopa surullinen.

Jäärouva.

Vaikka Jäärouva esiintyy vain yhdessä Muumilaakson tarinoiden jaksossa, on hahmo jättänyt lähtemättömän vaikutuksen moniin muumien katsojiin. Osa jopa kertoo pelänneensä Jäärouvaa enemmän kuin samassa jaksossa esiintynyttä Mörköä.

Jäärouvassa pelottaa Mörön tapaan eniten mystisyys. Tuutikki varoittaa sarjassa Muumipeikkoa ja Pikku Myytä siitä, että talvisin ilmestyvä Jäärouva muuttaa jääksi kaikki, jotka uskaltavat katsoa häntä. Myy ei piittaa varoituksista ja muuttuu hetkeksi aikaa jääksi. Juuri Pikku Myyn ja Jäärouvan kohtaaminen oli monelle liikaa.

Myös koko Jäärouvan ilmestyminen vaikuttavan laulun ja erikoisten ääniefektien saattelemana on tarjonnut omia pelottavia hetkiään. Jäärouvan ulkomuoto poikkeaa Muumilaakson tarinoissa hyvin paljon muista muumiversioista, eikä hahmon erikoinen ulkonäkökään pienenevine pupilleineen ole helpottanut katsojien suhtautumista salaperäiseen Jäärouvaan.

Kummituseläin-Muumipeikko.

Pelottavien Mörön ja Jäärouvan lisäksi monia kauhistutti Muumilaakson tarinoissa heti ensimmäinen jakso, jossa kiltti ja aina yhtä iloinen Muumipeikko muuttuu rumaksi ja kammottavaksi kummituseläimeksi.

Kaikki alkaa siitä, kun Muumitalon lapset leikkivät piilosta, ja Muumipeikko päättää piiloutua mystiseen Taikurin hattuun. Hattu muuttaa Muumipeikon pelottavan näköiseksi hahmoksi, jota tämän ystävät tai edes oma isä eivät tunnista.

Muumipeikko hätääntyy itsekin tajutessaan, ettei näytä ollenkaan itseltään. Lopulta Muumimamma uskoo, että kummallisen näköinen hahmo on todella Muumipeikko, ja tuolloin hän muuttuu takaisin omaksi itsekseen. Kohtaus nousee säännöllisesti esiin nettikeskusteluissa:

”Ja entäs se sitten, kun muumipeikko vetää Taikurin hatun päähänsä ja tulee sieltä ulos sellaisena karvaisena ja luihuna örkkinä? Oi se on kamalaa!”

”Muistaako kukaan muuten niistä Muumi-jaksoista sen missä Muumipeikko menee piiloon Taikurin hattuun ja tulee sieltä osittain karvaisena ja pinkkinä ihmisrottaolentona ulos? Ei se hahmo sinällään vaan se kuumotus mitä siinä tilanteessa oli tuntu ihan järkyttävältä.”

Aavelaiva.

Hahmojen ohella Muumien katsojia on pelottanut mystisesti pimeydestä ilmestyvä aavelaiva.

Kesken Muumipapan, Muumipeikon, Nuuskamuikkusen ja Pikku Myyn yöllisen purjehduksen heitä vastaan seilaa kookas laiva. Se saapuu heidän eteensä sumun keskeltä, purjehtii suoraan venettä päin jättämättä jälkeäkään ja katoaa sitten paikalta.

Suhisevan kammottavan aavelaivan ilmestyminen muuttaa aluksi mukavalta purjehdureissulta vaikuttaneen jakson luonteen täysin, minkä takia monet mainitsevat sen puhuttaessa pelottavimmista Muumien hetkistä.

Oman lukunsa muodostavat vielä ne kolme jaksoa, joita ei edes päästetty Suomen televisioon. Ratia-Kähösen mukaan ne olivat liian väkivaltaisia ja outoja.

Ensimmäinen niistä suomeksi käännettynä ”Muumit ja taistelu merirosvoa vastaan”. Siinä merirosvokapteeni kiroilee, uhkaa muumeja puukolla ja ottaa Niiskuneidin panttivangikseen.

Toinen sensuroitu jakso on suomeksi käännettynä ”Ääni kelon sisällä”, jossa nähdään puun sisällä majaileva demoni. Se uhkaa muuttaa Muumilakson asukit eläimiksi mutta joutuu lopulta takaisin kelon sisään. Jaksoa pidettiin lähinnä japanilaiseen kulttuuriin sopivana.

Kolmas esittämättä jäänyt jakso on nimeltään ”Syntymäpäiväyllätys”, jossa kaikki ovat unohtaneet Pikku Myyn syntymäpäivät. Jaksossa Pikku Myy näkee painajaista hirviöksi muuttumisesta ja herättyään huomaa näyttävänsä oikeasti hirviöltä, kunnes se paljastuukin muiden hänelle tekemäksi pilaksi.

Mitkä ovat omat pelottavimmat Muumilaakson tarinat -kokemuksesi? Kerro kommenttiosiossa, jonka avaamme tätä juttua varten!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muumit
 • Lapsuuden traumat
 • Televisio
 • tv-ohjelmat
 • Internet
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Hippi-Arto, 65, joka tanssii, vaikka ystävät ovat kuolleet huumeisiin

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

 5. 5

  ”Hyvänä hetkenä voi tienata 160 euroa tunnissa” – Kiersimme Helsingin parhaat katusoittopaikat ja kysyimme muusikoilta, miten saa seteleitä kolikoiden sijaan

 6. 6

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 7. 7

  11 uutta helsinkiläiskahvilaa, joissa kannattaa käydä

 8. 8

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 9. 9

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 10. 10

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

 2. 2

  Festareiden silmiinpistävät: Hippi-Arto, 65, joka tanssii, vaikka ystävät ovat kuolleet huumeisiin

 3. 3

  Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

 4. 4

  ”Hyvänä hetkenä voi tienata 160 euroa tunnissa” – Kiersimme Helsingin parhaat katusoittopaikat ja kysyimme muusikoilta, miten saa seteleitä kolikoiden sijaan

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 6. 6

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 7. 7

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 10. 10

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 6. 6

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 7. 7

  Festareiden silmiinpistävät: Hippi-Arto, 65, joka tanssii, vaikka ystävät ovat kuolleet huumeisiin

 8. 8

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 9. 9

  Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

 10. 10

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Poliisi Helsingin yliajosta: Epäilty ajoi voimakasta ylinopeutta välittämättä siitä, että joku jää alle – näin tapahtumat etenivät

 2. 2

  Päivi Kivikangas lähti lähetystyöhön, mutta päätyi napatanssijaksi Thaimaahan – ”Opin kantapään kautta, mitä tarkoittaa kuuluisa thaimaalainen hymy”

 3. 3

  Alkoholisti ei ole valinnut sairauttaan

 4. 4

  Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

 5. 5

  Yksi kuoli ja neljä vietiin sairaalaan, kun mies ajoi ihmisten päälle Lönnrotinkadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Epäilty otettiin kiinni läheisestä ravintolasta

 6. 6

  Jokelan kouluampumista todistanut Teemu Suninen haastaa rallikärjen Jyväskylässä – ”En ole koskaan juossut kilometriä niin nopeasti kuin silloin”

 7. 7

  Lakimiehet välttelevät asiakkaita ja hoitavat asioita jopa humalassa – HS:n selvityksen perusteella turvapaikanhakijoiden oikeusavussa on vakavia ongelmia

 8. 8

  Turvapaikan­hakijoiden oikeusavun uudistus palkitsee huonoja juristeja ja rankaisee hyviä, sanoo Amnestyn toiminnanjohtaja – ”Selvästikin valvonta on pettänyt”

 9. 9

  Verinen vallankumous sai melkein alkunsa Suomenlinnasta 111 vuotta sitten – tavoitteena oli vallata Pietari, mutta viinan puute sai kapinalliset hätäilemään

 10. 10

  Taksi kääntyi raitiovaunun eteen Helsingin Kaisaniemessä – matkustaja loukkaantui lievästi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksi kuoli ja neljä vietiin sairaalaan, kun mies ajoi ihmisten päälle Lönnrotinkadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Epäilty otettiin kiinni läheisestä ravintolasta

 2. 2

  Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

 3. 3

  Leikki-ikäinen lapsi putosi viitisentoista metriä kerrostalon ikkunasta Pitäjänmäessä – poliisi ei epäile rikosta

 4. 4

  Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

 5. 5

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 6. 6

  Alkoholisti ei ole valinnut sairauttaan

 7. 7

  Päivi Kivikangas lähti lähetystyöhön, mutta päätyi napatanssijaksi Thaimaahan – ”Opin kantapään kautta, mitä tarkoittaa kuuluisa thaimaalainen hymy”

 8. 8

  Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

 9. 9

  Lakimiehet välttelevät asiakkaita ja hoitavat asioita jopa humalassa – HS:n selvityksen perusteella turvapaikanhakijoiden oikeusavussa on vakavia ongelmia

 10. 10

  Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Yksi kuoli ja neljä vietiin sairaalaan, kun mies ajoi ihmisten päälle Lönnrotinkadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Epäilty otettiin kiinni läheisestä ravintolasta

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 7. 7

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 8. 8

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 9. 9

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää