Valikko

Näin iskuryhmä ottaa kaupungin Pokémon-herruuden – tästä on kyse poke-salien vyöryttämisessä

Kansa poketti, miehet kertovat: Pokémon Gon viehätys ei rajoitu vain pokémonien keräämiseen. Tosipelaajat kerääntyvät porukoihin ja valloittavat lähistön pokémon-salit.

Aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta Espoon Tapiolassa.

Hautunut ilma on houkutellut paikallisia ihmisiä ostarille nauttimaan kesästä. Heistä muutaman katseet kääntyvät, kun neljä yhtenäisiin valkoisiin paitoihin pukeutunutta nuorta miestä kävelee paikalle samassa tahdissa. Porukasta kolmella on kännykät käsissään.

”Täällä on ihan liian kuuma. Olisi pitänyt jäädä kotiin”, 26-vuotias Apostolos Koukidis-Kinnunen sanoo kolmelle kaverilleen ja naurahtaa.

Koukidis-Kinnunen on yksi kolmesta, jolla on tiukka ote puhelimestaan. Näytöltä paistaa Pokémon Go, joka on syy siihen, että tänäkään päivänä kukaan porukasta ei ole jäänyt istumaan kotiin.

Yhtäkkiä puhe katkeaa, ja nelikko pysähtyy paikoilleen. Sormet nousevat naputtamaan puhelimen näyttöä.

Ulkoisesti paikka näyttää aivan tavalliselta lähiöostoskeskuksen edustalta, mutta Pokémon-maailmassa tässä sijaitsee Rautahormin pokémon-sali. Koukidis-Kinnunen, Max Hedman ja Ilpo Ropponen aikovat vallata sen nyt itselleen joukkovoimalla. Heidän vieressään seisoo kolmikkoa tsemppaava Niki Keinonen.

Voisi väittää, että ilmassa on urheilujuhlan tai jopa taistelutilanteen tuntua – ellei koko homma olisi ohi alle kymmenessä sekunnissa.

”Oho”, sanoo yksi porukasta.

”Se meni nopeasti”, jatkaa toinen.

”Nostetaanko vähän prestigeä?”

”Tää oli aika ylijuoksu. Oli vain yksi pokémon vastassa.”

Nyt Rautahormin sali on sinistä Pokémon-joukkuetta Team Mysticiä edustavan Koukidis-Kinnusen, Hedmanin ja Ropposen hallussa. Kun jokainen on jättänyt yhden pokémoninsa suojaamaan salia, jatkavat he eteenpäin Tapiolan Pokémon-maailmassa.

Ennen sitä pysähdytään hetkeksi.

Me kaikki tiedämme jo Pokémon Gon, pelin, joka on mullistanut ajankäyttömme tänä kesänä. Kun pelin pelaamisen aloittaa, idea on yksinkertainen: kerää mahdollisimman monta pokémonia. Oma hahmo kehittyy keräämisen ohessa kuin huomaamatta.

Monet ovat tyytyneet Pokémon-pelaamisessa pelkästään tälle ”Kaikki kerätään” -tasolle yrittäen metsästää mahdollisimman monta eri pokémonia kokoelmiinsa.

Toinenkin vaihtoehto on olemassa. Kun hahmon on saanut kehitettyä tasolle 5 (mikä tapahtuu aika nopeasti), pelissä alkaa päästä syvemmälle. Viitostason jälkeen voi liittyä johonkin kolmesta Pokémon-joukkueesta. Vaihtoehtoina ovat keltainen Team Instinct, sininen Team Mystic ja punainen Team Valor.

Kun on liittynyt yhteen joukkueista, voi alkaa kiertää pokémon-saleja. Niissä taistellaan toisten pelaajien pokémoneja vastaan.

Viimeisimmän taistelun voittanut saa haltuunsa salin ja jättää sinne yhden pokémoneistaan suojaamaan valloitusta. Joukkueiden värikoodien avulla muut pelaajat näkevät, etteivät mene valloittamaan salia samaan joukkueeseen kuuluvalta pelaajalta.

Monet huomasivat nopeasti, että saleille ei tarvitse mennä taistelemaan yksin, vaan niihin voi hyökätä porukalla. Alkoi muodostua Pokémon Gota pelaavia kaveriporukoita, jotka pokémonien keräilyiden ohessa valloittavat lähialueensa Pokémon-salit. Nykypäivän pokémon-taistelijoita siis, pieniä alaryhmiä virallisten Pokémon-joukkueiden oheen.

Espoolaisten Koukidis-Kinnusen, Hedmanin, Ropposen ja Keinosen porukka on yksi tällainen alaryhmittymä.

He ovat vieneet touhun vielä astetta pidemmälle kuin monet muut Pokémon Go -kaveriporukat. Joukkiolla on oma joukkuenimi (ytimekäs The Group) ja managerina toimiva jäsen (Keinonen), joka ei itse pelaa peliä.

Nelikon ohella joukkoon kuuluu yhteensä kymmenkunta henkilöä, jotka ovat tunteneet toisensa jo vuosien ajan. The Groupilla on jopa oma etäjäsen, joka asuu Kouvolassa.

Kun Pokémon Go alkoi nousta ilmiöksi maailmalla pari viikkoa sitten, kaveriporukan ensimmäiset jäsenet löysivät pelin nopeasti ja innostuivat siitä. Syntyi nopeasti oma WhatsApp-ryhmä, jossa alettiin sopia tapaamisista ja peli-illoista. Pari viime viikkoa ovat kuluneet niin, että osa porukasta kokoontuu aina päivisin ja lähtee kiertämään Pokémon Gon kanssa.

”Tämä on loistava tekosyy lähteä pihalle pyörimään kaveriporukan kanssa. En ole koskaan pelannut tätä itsekseni kauppareissua enempää”, Ropponen sanoo.

Samaa mieltä ovat muut: pelin vahvuus on nimenomaan se, että yhdessä pyöriminen ja pokémonien kerääminen on hyvä tapa viettää aikaa kavereiden kanssa. Kun espoolaiskaverukset olivat liittyneet samaan viralliseen Pokémon-joukkueeseen (siniseen Team Mysticiin) ja parhaat pelaajat olivat tarpeeksi kehittyneitä, alkoi salien valtaaminen.

Liiallisella Pokémon-innokkuudella saa tietenkin myös nörttileiman, mutta espoolaisporukka ei jaksa välittää siitä.

”Jos haluaa pitää kovan jätkän imagoa yllä, ei ainakaan kerro julkisesti pelaavansa tätä. Mä olen aina ollut nörtti tyyppi, niin ei haittaa puhua aiheesta”, Ropponen sanoo.

”Kaupungille liikkuessa huomaa, että osa piilottaa Pokémon Gota pelatessaan puhelintaan tullessaan muiden lähelle”, Hedman jatkaa.

Palataan siis Tapiolaan, jonka ostoskeskuksen aukiota pitkin Ropponen, Hedman, Koukidis-Kinnunen ja Keinonen kävelevät kohti Heikintorin pokémon-salia.

Läheisestä pikaruokalasta tulee rasvan tuoksu, ja katusoittajan musisointi peittää hetkeksi nelikon keskustelun äänen alleen.

”Kolmella pelaajalla liikkuminen on aika optimaali tilanne saleja valloittaessa. Jos mukana on neljä pelaajaa, yksi jää väkisin ulos hyökkäystilanteissa”, Ropponen selittää.

Oleellista on se, että päivän aikana porukalla ei kannata valloittaa enemmän kuin kolme salia, jos ei halua välttämättä kerätä kokemuspisteitä hahmolleen. Peli on säädetty niin, että vuorokauden aikana kolmen salin valloittamisen jälkeen ei enää saa merkittäviä hyötyjä.

Juuri kun nelikko on saapumassa päivän toiselle salilleen, vastaan pyöräilee kaksi nuorta poikaa.

”Pokémon Go!” toinen pojista huudahtaa, ”Mikä on paras CP?”

”Lähelle tonni.”

”Siellä on meidän gymi!”

”Mikä jengi? Te ootte Valor?”

”Joo, Valori.”

”Me mennään myllyttää teidän gymi.”

Jokainen keskustelun osanottaja tuntuu ymmärtävän, mistä puheessa oli kyse. Sen jälkeen nelikko suuntaa matkansa kohti salia, ja pyörällä liikkuvat pojat jatkavat toiseen suuntaan.

Salin kohdalla Ropposta, Hedmania, Koukidis-Kinnusta ja Keinosta odottaa toinenkin nuorten poikien porukka. He mulkoilevat hetken aikaa tiukasti espoolaisporukkaa.

”Nää on selkeästi valloittamassa tätä tossa vieressä. Isotellaan nyt vähän”, Ropponen sanoo.

”Pistäkäähän paukkuu”, Keinonen kommentoi ja naurahtaa.

”Isot pojat tässä kiusaamassa pieniä”, Ropponen jatkaa.

Sitten kolmikko keskittyy salin valtaamiseen. Tällä kertaa työtä on enemmän, koska vastassa on kolme pokémonia. Ropponen käyttää hyökkäyksissä yleensä Vaporeonia tai Hypnoa. Koukidis-Kinnusen vahvin pokémon on Lapras. Hedmanilla on käytössä muun muassa Cloyster ja Jynx.

Pari minuuttia kestävän puhelimen näytön näpyttämisen jälkeen tilanne raukeaa. Kaikkien näytölle ilmestyy ”You win” -teksti, ja sali on joukkion hallussa. Kun salin valtaamisesta on kerätty tarvittavat hyödyt, nelikko jatkaa taas eteenpäin.

Vastaan pyöräilee äsken nähty kaksikko, joka ilmoittaa yrittävänsä vallata salin takaisin itselleen.

Ropponen, Hedman, Koukidis-Kinnunen ja Keinonen eivät kuitenkaan jää seuraamaan vastaiskua vaan suuntaavat Tapiolan ison ulkoaltaan suuntaan, kävelevät suppaavien ihmisten ohitse ja jatkavat kohti omakotialuetta. Lähellä olisi yksi sali, mutta sinne ei kannata mennä, koska se on jo Team Mysticiin kuuluvien pelaajien hallussa.

Niinpä nelikko jatkaa toiselle salille, joka on asetettu läheiseen puistoon. Sinne kävellessä Ropposen puhelin soi.

”Me ollaan täällä, mikä nyt näkyy poke-kartalla vielä vastustajan salina. Tuu tähän”, Ropponen ohjeistaa.

Samalla Koukidis-Kinnunen valmistautuu jo kolmannen salin valloittamiseen.

”Mikä on hyvä fighting-tyypin pokémonia vastaan?”

”Psychic, ainakin vanhoissa peleissä oli”, Hedman vastaa.

Hiki alkaa jo nousta iholle, mutta se johtuu ehkä jännityksen sijaan kuitenkin helteestä. Puiston kulmalla porukka jälleen pysähtyy ja alkaa näpyttää puhelimiensa näyttöä. Näytös toistaa kahden edellisen kaavaa: aikaa kuluu hetki, ja sali on porukan hallussa.

Ropponen muistuttaa, että Pokémon Go on ohjelmoitu nimenomaan niin, että salien valtaaminen on paljon helpompaa kuin niiden puolustaminen. Samalla hetkellä siitä saadaan muistutus, kun yksi kolmesta porukan valtaamasta salista päätyy vastustajien käsiin.

”Ai ne vei sen Heklarin? Hyviä skidejä”, Ropponen antaa vastustajille tunnustusta.

Hetken aikaa The Group on kuitenkin hallinnut kolmea pokémon-salia Tapiolan alueella. Kuten todettua, enempään ei kannata päivän aikana edes pyrkiä. Päivän taistelut on taisteltu.

Mutta mitä sen jälkeen?

”Lähdetään varmaan syömään porukalla, kävelemään ympäriinsä ja keräämään pokémoneja. Pääasia tässä pelaamisessa ei ole normaalisti gymien valtaaminen, vaan ne tulee napattua matkalla”, Hedman selittää.

Samalla paikalle saapuu porukan viides jäsen, joka on äsken soittanut Ropposelle. Sitten joukko on valmis jatkamaan matkaa kohti seuraavaa kohdetta.

Maailma kaipaa pelastusta.

Korjattu klo 12.07: Pokémoneja ei voi kehittää saleilla, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pokemon Go
 • Pelit
 • Espoo
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Tässä ovat Helsingin parhaat pizzat

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Döner Harjun pitäjät avaavat Bulevardille ravintolan, jonka vetonaula on iso avotuligrilli

 6. 6

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 7. 7

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 8. 8

  Pikatestissä terveyskahvila, joka vetää kaikista naruista: vegaanista, gluteenitonta, voikahvia ja nyhtökauraa

 9. 9

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 10. 10

  Viisi annosta, joita pitää syödä Lauttasaaressa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 5. 5

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 6. 6

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 7. 7

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 10. 10

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 2. 2

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 3. 3

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 4. 4

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 5. 5

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 6. 6

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 7. 7

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 8. 8

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 9. 9

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 10. 10

  Pyöräilyturmat vähenivät viime vuonna selvästi – suurelta osin autojen tiukempien nopeusrajoitusten ansiosta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 3. 3

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 4. 4

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 5. 5

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 6. 6

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 7. 7

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 8. 8

  Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

 9. 9

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 10. 10

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää