Näin iskuryhmä ottaa kaupungin Pokémon-herruuden – tästä on kyse poke-salien vyöryttämisessä

Kansa poketti, miehet kertovat: Pokémon Gon viehätys ei rajoitu vain pokémonien keräämiseen. Tosipelaajat kerääntyvät porukoihin ja valloittavat lähistön pokémon-salit.

Aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta Espoon Tapiolassa.

Hautunut ilma on houkutellut paikallisia ihmisiä ostarille nauttimaan kesästä. Heistä muutaman katseet kääntyvät, kun neljä yhtenäisiin valkoisiin paitoihin pukeutunutta nuorta miestä kävelee paikalle samassa tahdissa. Porukasta kolmella on kännykät käsissään.

”Täällä on ihan liian kuuma. Olisi pitänyt jäädä kotiin”, 26-vuotias Apostolos Koukidis-Kinnunen sanoo kolmelle kaverilleen ja naurahtaa.

Koukidis-Kinnunen on yksi kolmesta, jolla on tiukka ote puhelimestaan. Näytöltä paistaa Pokémon Go, joka on syy siihen, että tänäkään päivänä kukaan porukasta ei ole jäänyt istumaan kotiin.

Yhtäkkiä puhe katkeaa, ja nelikko pysähtyy paikoilleen. Sormet nousevat naputtamaan puhelimen näyttöä.

Ulkoisesti paikka näyttää aivan tavalliselta lähiöostoskeskuksen edustalta, mutta Pokémon-maailmassa tässä sijaitsee Rautahormin pokémon-sali. Koukidis-Kinnunen, Max Hedman ja Ilpo Ropponen aikovat vallata sen nyt itselleen joukkovoimalla. Heidän vieressään seisoo kolmikkoa tsemppaava Niki Keinonen.

Voisi väittää, että ilmassa on urheilujuhlan tai jopa taistelutilanteen tuntua – ellei koko homma olisi ohi alle kymmenessä sekunnissa.

”Oho”, sanoo yksi porukasta.

”Se meni nopeasti”, jatkaa toinen.

”Nostetaanko vähän prestigeä?”

”Tää oli aika ylijuoksu. Oli vain yksi pokémon vastassa.”

Nyt Rautahormin sali on sinistä Pokémon-joukkuetta Team Mysticiä edustavan Koukidis-Kinnusen, Hedmanin ja Ropposen hallussa. Kun jokainen on jättänyt yhden pokémoninsa suojaamaan salia, jatkavat he eteenpäin Tapiolan Pokémon-maailmassa.

Ennen sitä pysähdytään hetkeksi.

Me kaikki tiedämme jo Pokémon Gon, pelin, joka on mullistanut ajankäyttömme tänä kesänä. Kun pelin pelaamisen aloittaa, idea on yksinkertainen: kerää mahdollisimman monta pokémonia. Oma hahmo kehittyy keräämisen ohessa kuin huomaamatta.

Monet ovat tyytyneet Pokémon-pelaamisessa pelkästään tälle ”Kaikki kerätään” -tasolle yrittäen metsästää mahdollisimman monta eri pokémonia kokoelmiinsa.

Toinenkin vaihtoehto on olemassa. Kun hahmon on saanut kehitettyä tasolle 5 (mikä tapahtuu aika nopeasti), pelissä alkaa päästä syvemmälle. Viitostason jälkeen voi liittyä johonkin kolmesta Pokémon-joukkueesta. Vaihtoehtoina ovat keltainen Team Instinct, sininen Team Mystic ja punainen Team Valor.

Kun on liittynyt yhteen joukkueista, voi alkaa kiertää pokémon-saleja. Niissä taistellaan toisten pelaajien pokémoneja vastaan.

Viimeisimmän taistelun voittanut saa haltuunsa salin ja jättää sinne yhden pokémoneistaan suojaamaan valloitusta. Joukkueiden värikoodien avulla muut pelaajat näkevät, etteivät mene valloittamaan salia samaan joukkueeseen kuuluvalta pelaajalta.

Monet huomasivat nopeasti, että saleille ei tarvitse mennä taistelemaan yksin, vaan niihin voi hyökätä porukalla. Alkoi muodostua Pokémon Gota pelaavia kaveriporukoita, jotka pokémonien keräilyiden ohessa valloittavat lähialueensa Pokémon-salit. Nykypäivän pokémon-taistelijoita siis, pieniä alaryhmiä virallisten Pokémon-joukkueiden oheen.

Espoolaisten Koukidis-Kinnusen, Hedmanin, Ropposen ja Keinosen porukka on yksi tällainen alaryhmittymä.

He ovat vieneet touhun vielä astetta pidemmälle kuin monet muut Pokémon Go -kaveriporukat. Joukkiolla on oma joukkuenimi (ytimekäs The Group) ja managerina toimiva jäsen (Keinonen), joka ei itse pelaa peliä.

Nelikon ohella joukkoon kuuluu yhteensä kymmenkunta henkilöä, jotka ovat tunteneet toisensa jo vuosien ajan. The Groupilla on jopa oma etäjäsen, joka asuu Kouvolassa.

Kun Pokémon Go alkoi nousta ilmiöksi maailmalla pari viikkoa sitten, kaveriporukan ensimmäiset jäsenet löysivät pelin nopeasti ja innostuivat siitä. Syntyi nopeasti oma WhatsApp-ryhmä, jossa alettiin sopia tapaamisista ja peli-illoista. Pari viime viikkoa ovat kuluneet niin, että osa porukasta kokoontuu aina päivisin ja lähtee kiertämään Pokémon Gon kanssa.

”Tämä on loistava tekosyy lähteä pihalle pyörimään kaveriporukan kanssa. En ole koskaan pelannut tätä itsekseni kauppareissua enempää”, Ropponen sanoo.

Samaa mieltä ovat muut: pelin vahvuus on nimenomaan se, että yhdessä pyöriminen ja pokémonien kerääminen on hyvä tapa viettää aikaa kavereiden kanssa. Kun espoolaiskaverukset olivat liittyneet samaan viralliseen Pokémon-joukkueeseen (siniseen Team Mysticiin) ja parhaat pelaajat olivat tarpeeksi kehittyneitä, alkoi salien valtaaminen.

Liiallisella Pokémon-innokkuudella saa tietenkin myös nörttileiman, mutta espoolaisporukka ei jaksa välittää siitä.

”Jos haluaa pitää kovan jätkän imagoa yllä, ei ainakaan kerro julkisesti pelaavansa tätä. Mä olen aina ollut nörtti tyyppi, niin ei haittaa puhua aiheesta”, Ropponen sanoo.

”Kaupungille liikkuessa huomaa, että osa piilottaa Pokémon Gota pelatessaan puhelintaan tullessaan muiden lähelle”, Hedman jatkaa.

Palataan siis Tapiolaan, jonka ostoskeskuksen aukiota pitkin Ropponen, Hedman, Koukidis-Kinnunen ja Keinonen kävelevät kohti Heikintorin pokémon-salia.

Läheisestä pikaruokalasta tulee rasvan tuoksu, ja katusoittajan musisointi peittää hetkeksi nelikon keskustelun äänen alleen.

”Kolmella pelaajalla liikkuminen on aika optimaali tilanne saleja valloittaessa. Jos mukana on neljä pelaajaa, yksi jää väkisin ulos hyökkäystilanteissa”, Ropponen selittää.

Oleellista on se, että päivän aikana porukalla ei kannata valloittaa enemmän kuin kolme salia, jos ei halua välttämättä kerätä kokemuspisteitä hahmolleen. Peli on säädetty niin, että vuorokauden aikana kolmen salin valloittamisen jälkeen ei enää saa merkittäviä hyötyjä.

Juuri kun nelikko on saapumassa päivän toiselle salilleen, vastaan pyöräilee kaksi nuorta poikaa.

”Pokémon Go!” toinen pojista huudahtaa, ”Mikä on paras CP?”

”Lähelle tonni.”

”Siellä on meidän gymi!”

”Mikä jengi? Te ootte Valor?”

”Joo, Valori.”

”Me mennään myllyttää teidän gymi.”

Jokainen keskustelun osanottaja tuntuu ymmärtävän, mistä puheessa oli kyse. Sen jälkeen nelikko suuntaa matkansa kohti salia, ja pyörällä liikkuvat pojat jatkavat toiseen suuntaan.

Salin kohdalla Ropposta, Hedmania, Koukidis-Kinnusta ja Keinosta odottaa toinenkin nuorten poikien porukka. He mulkoilevat hetken aikaa tiukasti espoolaisporukkaa.

”Nää on selkeästi valloittamassa tätä tossa vieressä. Isotellaan nyt vähän”, Ropponen sanoo.

”Pistäkäähän paukkuu”, Keinonen kommentoi ja naurahtaa.

”Isot pojat tässä kiusaamassa pieniä”, Ropponen jatkaa.

Sitten kolmikko keskittyy salin valtaamiseen. Tällä kertaa työtä on enemmän, koska vastassa on kolme pokémonia. Ropponen käyttää hyökkäyksissä yleensä Vaporeonia tai Hypnoa. Koukidis-Kinnusen vahvin pokémon on Lapras. Hedmanilla on käytössä muun muassa Cloyster ja Jynx.

Pari minuuttia kestävän puhelimen näytön näpyttämisen jälkeen tilanne raukeaa. Kaikkien näytölle ilmestyy ”You win” -teksti, ja sali on joukkion hallussa. Kun salin valtaamisesta on kerätty tarvittavat hyödyt, nelikko jatkaa taas eteenpäin.

Vastaan pyöräilee äsken nähty kaksikko, joka ilmoittaa yrittävänsä vallata salin takaisin itselleen.

Ropponen, Hedman, Koukidis-Kinnunen ja Keinonen eivät kuitenkaan jää seuraamaan vastaiskua vaan suuntaavat Tapiolan ison ulkoaltaan suuntaan, kävelevät suppaavien ihmisten ohitse ja jatkavat kohti omakotialuetta. Lähellä olisi yksi sali, mutta sinne ei kannata mennä, koska se on jo Team Mysticiin kuuluvien pelaajien hallussa.

Niinpä nelikko jatkaa toiselle salille, joka on asetettu läheiseen puistoon. Sinne kävellessä Ropposen puhelin soi.

”Me ollaan täällä, mikä nyt näkyy poke-kartalla vielä vastustajan salina. Tuu tähän”, Ropponen ohjeistaa.

Samalla Koukidis-Kinnunen valmistautuu jo kolmannen salin valloittamiseen.

”Mikä on hyvä fighting-tyypin pokémonia vastaan?”

”Psychic, ainakin vanhoissa peleissä oli”, Hedman vastaa.

Hiki alkaa jo nousta iholle, mutta se johtuu ehkä jännityksen sijaan kuitenkin helteestä. Puiston kulmalla porukka jälleen pysähtyy ja alkaa näpyttää puhelimiensa näyttöä. Näytös toistaa kahden edellisen kaavaa: aikaa kuluu hetki, ja sali on porukan hallussa.

Ropponen muistuttaa, että Pokémon Go on ohjelmoitu nimenomaan niin, että salien valtaaminen on paljon helpompaa kuin niiden puolustaminen. Samalla hetkellä siitä saadaan muistutus, kun yksi kolmesta porukan valtaamasta salista päätyy vastustajien käsiin.

”Ai ne vei sen Heklarin? Hyviä skidejä”, Ropponen antaa vastustajille tunnustusta.

Hetken aikaa The Group on kuitenkin hallinnut kolmea pokémon-salia Tapiolan alueella. Kuten todettua, enempään ei kannata päivän aikana edes pyrkiä. Päivän taistelut on taisteltu.

Mutta mitä sen jälkeen?

”Lähdetään varmaan syömään porukalla, kävelemään ympäriinsä ja keräämään pokémoneja. Pääasia tässä pelaamisessa ei ole normaalisti gymien valtaaminen, vaan ne tulee napattua matkalla”, Hedman selittää.

Samalla paikalle saapuu porukan viides jäsen, joka on äsken soittanut Ropposelle. Sitten joukko on valmis jatkamaan matkaa kohti seuraavaa kohdetta.

Maailma kaipaa pelastusta.

Korjattu klo 12.07: Pokémoneja ei voi kehittää saleilla, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pokemon Go
 • Pelit
 • Espoo
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 4. 4

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 5. 5

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 8. 8

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Ensi viikolla Helsingissä nähdään esitys, jonka yleisöltä kerätään heidän Facebook-päivityksiään ja niitä käytetään osana show’ta – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 2. 2

  Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

 3. 3

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 4. 4

  Suomalaisen tv-historian kenties kömpelöin ja vilpittömin juontaja Riitta Väisänen aloitti tubettamisen, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 5. 5

  Arnold Schwarzenegger ei olisi mitään ilman hänen elokuvissaan esiintyviä lukemattomia naisia – Testaa, montako heistä tunnistat

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Kuka voittaa Game of Thronesin ja saa Rautavaltaistuimen? Äänestä suosikkiasi

 8. 8

  Espresso Housen kahviloita nousee Helsingin ydinkeskustaan kuin sieniä sateella, ja loppuvuoden aikana uusia paikkoja avautuu vielä viisi – Näin ketjukahvilat hallitsevat nyt Helsinkiä

 9. 9

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 10. 10

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 4. 4

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 9. 9

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 10. 10

  Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 2. 2

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 3. 3

  Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

 4. 4

  ADN: Alaskalaissenaattori asettui Trumpin ja republikaanien tahtoa vastaan ja nyt siitä voi kärsiä koko osavaltio – sisäministeriöstä soitettu ”huolestuttavia puheluita”

 5. 5

  HS seuraa: Niinistö ja Putin ovat oopperassa – venäläisnaisten seurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

 6. 6

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 7. 7

  Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

 8. 8

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 9. 9

  Poliisisaattue ja utelias yleisö seurasivat Vladimir Putinin vierailua Savonlinnan maisemissa – katso kuvat presidenttien päivästä

 10. 10

  Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 2. 2

  Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

 3. 3

  Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

 4. 4

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 5. 5

  Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

 6. 6

  Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

 7. 7

  Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

 8. 8

  Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

 9. 9

  Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

 10. 10

  Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

 7. 7

  Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

 8. 8

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 9. 9

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää